Orijinalini görmek için tıklayınız : Avrupa ordusuna ilk adım
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya'nın Aachen kentinde düzenlenen törende "Aachen Anlaşması" olarak nitelenen ve "Alman-Fransız İş Birliği ve Entegrasyon Anlaşması" başlığını taşıyan metne imza attı. Merkel, söz konusu anlaşmanın Avrupa ordusunun ilk adımları olduğunu belirtti. Macron ise Avrupa'yı halkları korumak için bir kalkan gibi kullanmak istediğini açıkladı. Alman-Fransız işbirliği anlaşmasını imzalanırken Belediye binası çevresinde toplanan "sarı yelekli" protestocular, söz konusu anlaşmayı ve liderleri protesto etti.
FİKİR MACRON'DAN
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un gündeme getirdiği ortak ordu fikri, Avrupa Birliği ülkelerini ikiye bölmüştü. Macron'a ilk destek, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'den gelmişti. Merkel, "Bir gün gerçek bir Avrupa ordusu kurulması vizyonu üzerine çalışmalıyız" demişti. İspanya, İtalya, Çekya ve Macaristan gibi ülkeler de ortak ordu fikrine sıcak baktıklarını açıklamıştı.
AVRUPA'YI İKİYE BÖLDÜ
AB'den çıkma süreci sancılı geçen İngiltere başta olmak üzere Avusturya, İsveç ve Rusya ile sınır olan Letonya ve Litvanya gibi ülkeler ise NATO'nun savunma güvencesini tercih ettiğini açıklamıştı. Fikre karşı çıkan ülkelere son olarak Hollanda ve Danimarka katılmıştı. Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, Avrupa ordusu önerisini "çok uçuk" ifadesiyle nitelendirmişti.
TRUMP KIZGIN
ABD Başkanı Donald Trump Macron'un ortaya attığı fikre çok sert tepki göstermiş, "Emmanuel Macron Avrupa'nın ABD, Çin ve Rusya'dan korunmak için kendi ordusunu kurmasını öneriyor. Ama Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında Almanya vardı. Peki bu Fransa açısından nasıl gelişmişti? ABD ordusu gelip yetişmeden önce Paris'te Almanca öğrenmeye başlıyorlardı. NATO için öde ya da ödeme" demişti.
https://www.birgun.net/haber-detay/avrupa-ordusuna-ilk-adim.html
Bu Avrupa ordusu da ne olduğu tam anlaşılmış değil. Ne olacak kime karşı kurulacak NATO hangi kapsam içinde olacak Tama Sovyetler Birliği yıkıldı Varşova Paktı çöktü bunun alternatifi olan NATO işlevini kaybetti Ama bir Avrupa ordusu da NATO benzeri bir örgütlenme değil mi.
Avrupa diye bir devlet mi var. Avrupa ordusu ancak karşıtı olan NATO ya karşı kurulabilir. Bu da Rusya yı dışarda bırakarak olmaz.
Garip ve anlaşılmaz bir oluşum.
Felâsife
24-01-2019, 02:21
Ama bir Avrupa ordusu da NATO benzeri bir örgütlenme değil mi.
Tek farkla, içinde ABD nin olmadığı bir örgütlenme. :) Zaten ABD herkese dişini gösterdi, ya tehdit etti, ya da karıştırdı. Fransa ve Almanya da bunu en iyi bilen iki ülke.
NATO yu bile fırçalama amaçlı kullandı ABD, Avrupa'nın buna alternatif çözüm bulması çok yerine, geç bile kaldılar.
Şımarık ABD nin onlara zararı var, faydası yok.
Sn felasife
Bu güne kadar NATO nun yükünü büyük oranda ABD yükleniyordu Trump bu yükü Avrupanın sırtına sarmak isteyince Avrupa Ordusu diye bir tez ortaya atıldı.
Bunun sebebi de ABD nato nun yükünü Avrupaya saracak yönetimini de ABD üstlenecek di. Avrupa da madem yükü biz çekeceğiz yönetimde bizde kalmalı diye böyle bir girişimde bulundu.
Ama bu konuda dünya bazında strateji oluşturabilecek tek ülke İngiltere o da ABD den ayrı bir şey yapmayacağı anlaşılıyor.
Bu konuda tutunacak tek dal Fransa oluyor ona da ne kadar güvenilir belli değil . Onun için Avrupa ordusu için en güvenilir devlet Rusya .Hem deneyimli hem ABD ile rekabeti yürütebilecek nitelikte. Tek sorun var bunu Avrupa halklarına nasıl kabul ettirileceği.
Yani işleri zor.
Bu Avrupa ordusu da ne olduğu tam anlaşılmış değil. Ne olacak kime karşı kurulacak NATO hangi kapsam içinde olacak Tama Sovyetler Birliği yıkıldı Varşova Paktı çöktü bunun alternatifi olan NATO işlevini kaybetti Ama bir Avrupa ordusu da NATO benzeri bir örgütlenme değil mi.
Avrupa diye bir devlet mi var. Avrupa ordusu ancak karşıtı olan NATO ya karşı kurulabilir. Bu da Rusya yı dışarda bırakarak olmaz.
Garip ve anlaşılmaz bir oluşum.
Avrupa devleti diye bir devlet yok elbette, ama bir birlik soz konusu. NATO zaten miyadini doldurmusa benziyor. Rusya'nin dahil olacagini sanmam. Katilim olursa da sonradan AB ulkelerine mensup olanlardan olabilir.
Avrupa devleti diye bir devlet yok elbette, ama bir birlik soz konusu. NATO zaten miyadini doldurmusa benziyor. Rusya'nin dahil olacagini sanmam. Katilim olursa da sonradan AB ulkelerine mensup olanlardan olabilir.
Ben mantık yürütmeye çalışıyorum Sn Neva
Bu ordu kime karşı kuruluyor ?-Avrupa genel anlamıyla bir devlet olmadığına göre bu ordu ne gibi zorunluluktan doğuyor ?- Mali külfetini kim karşılayacak ?- Nasıl bir ordu olacak Profesyonellerden mi yoksa milli katılımdan mı oluşacak ?
Bu gibi sorular sorduğumda cevaplar bulmaya çalışıyorum.
Tehdit nedir sorusu kafamı karıştırıyor.
Aklıma göre iki tehdit geliyor.
1. Müslüman ülkelerindeki zorunlu göçlerler ve islam terörist eğilimleri 2. ABD nin tehditi.
Felâsife
24-01-2019, 13:05
@Kartopu
AB denilen siyasi ve ekonomik bir güç var zaten, kökleşmiş durumda da, bunun da askeri olarak taçlandırılması gayet normal, helede ABD nin böyle patron havaları, hede hödö diye posta koyması belli ki onları da canlarından bezdirmiş, Almanya zaten ABD ye bağlı ister istemez ama Fransa pek öyle değil, hoşuna gitmiyor görünen o, fırsat bu fırsat deyip, Avrupa ordusunu hayata geçirirler. Yoksa ABD nin daha çok ağız kokusunu çekerler.
Adamlar çoştu önüne gelene posta koyuyorlar.
İngiltere bu işlere pek bulaşmaz, onlar zaten gerçek anlamda Avrupalı bile değiller, biz onlardan daha Avrupalıyız, :D hatta Ruslar bile öyle, bir ada ülkesi onlar, her şeyleriyle ayrılar ve izole yaşıyorlar, yalnız ülke olarak takılıyorlar, bunu anlamak zor değil, AB ye bile bu yüzden entegre olamadılar, olamazlarda. Tabiri caizse Avrupa'da ki yalnız kurttu oynuyorlar. :D
NATO bence de miadını doldurdu, işlevini de yitirdi, kimse ABD nin saçma sapan işleri ardından kendini ateşe atmakta istemeyecektir, serseri mayın gibi gemilerini oradan oraya süren, nükleer bir tehdit ABD. Bu Avrupa içinde böyle.
Avrupa ordusu bu anlamda, ABD yi dışlama hareketidir, safrayı atma operasyonu yani, haklılar da, ordu deyipte zaten savunma amaçlı bir yapı olur bu anca.
Bakalım göreceğiz. Detaylar çıkar ortaya nasıl olsa.
Leonardo
24-01-2019, 18:20
- Trump 2020'de bir daha seçilirse mecbur kalacaklar.
Sovyetler birliği yok belki ama, Rusya'yı ne yapsınlar? Ülke demokrasiden ciddi anlamda uzaklaştı ve Ukrayna / Polonya gibi komşu ülkeleri yine tehdit etmeye başladı. Putin savunma harcamalarını arttırıp Reagan döneminde imzalanan nükleer silahsızlanma anlaşmasını ihlal etmeye başladı.
Onun dışında Çin vs. de uzun vadede sorun çıkartabilir. Yani soğuk savaş bitti, bu sefer demokrasi olmayan, ya da çakma demokrasi ülkeler grubu olan bir grup oluştu.
Aslında NATO'yu devam ettirmek daha mantıklı. Avrupalıların NATO'Ya daha fazla katkı sağlamaları zaten uzun zamandır konuşuluyordu. Avrupalılar da bu konuda hemfikirdi. Trump her şey olduğu gibi, bunu da kendine benzetiyor. Bu yüzden Birleşik savunma sistemi olmadan, her şey daha zor olur.
Sn Leonardo.
Demokrasiyi unut o bitti giderek var olanlarda bitecek Kapitalizm krizlerinden kurtulamıyor Kapitalist açıdan krizden kurtuluş ancak Faşizm le olur.
Demokrasi rüyası bitti Başka çözümler düşün. Liberalizm çöktü, sınırlar yeniden örülüyor duvarlar yeniden oluşuyor Yarın ağır gümrük vergileri karşımıza çıkacak yeniden dünya iki veya daha çok kamplara ayrılacak.
Sn Leonardo AB de en çok tartışılan konu ne biliyormusun Sosyal devlet ve sosyal haklar.
Dev şirketler devletlere vergi vermek istemiyor bu ağır yükü halkların sırtına saracak devlet. Fransadaki sarı yelek eylemi dünyanın geleceğini anlatıyor Tıpkı 1871 de ki gibi.
Artık sağcı solcu yok oluyor ezilen ve ezen gün ışığına çıkıyor.
Türkiye gibi ülkeler dünyayı 10 yıl geriden takip ediyor bu geri kalış dünyanın gidişini değiştirmez ama geri kalanı da içine çeker.
Liberalizm tatlı bir rüya idi uyanmanın zamanı geldi.
Bak Avrupa ordusundan söz ediliyor bu ağır fatura kime kesilecek ve bu ordu ne iş yapacak .