Orijinalini görmek için tıklayınız : kınayalım
Sebepsizce ateizm.org sitesine erişimi engelleyen sansürcü ve yasaklayıcı zihniyeti hepberaber kınayalım...
Vatan gazetesinin bugünkü sayısında sayın Mine G. Kırıkkanat köşesinde ateist forumun kurucularından Oğuz'un mailini yayınlamış , sizde haberin altına bu hareketi kınayan yorumlar yazarsanız ve bunu diğer arkadaşlarınıza gönderip onlarında yorum yazmalarını sağlarsanız ez azından Vatan gazetesinin internet okurları bizi aydınlanma yolunda çiğnenmesi gereken küçük bir topluluk olarak görmekten vazgeçer...
http://www4.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=06.06.2007&Newsid=122603&Categoryid=4&wid=122
Sn. xlarge,
Gerçi bu konuda bir yazı yazmıştım. Görüşlerimi de orada dile getirmiştim ama olsun.
Verdiğiniz link için bir görüş bildirdik.
Umarım değerlendirilir.
Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın
Amerika'da Ateistler Derneği 1960 ların başında kurulmuş. Fransa'daki ateist dernek ve kuruluşların sayısını Türk kökenli Fransız üyemiz Aurelien "sayısız" diye ifade ediyor. Türkye'de ise 2000'li yıllarda değil gerçek bir ateist derneği, sanal ortamda bile ateistlerin varlığına tahammül edilemiyor.
Tabi bu kendinden olmayana tahammülsüzlük toplumsal bir hastalık ülkemizde. Sadece ateistlere karşı değil, kendini ifade etmeye çalışan gayrı-müslimlere tahammülsüzlük, misyonerlere tahmmülsüzlük, Kürt milliyetçisine tahammülsüzlük, komüniste tahammülsüzlük, Aleviye tahammülsüzlük, eşcinsele tahammülsüzlük, uzayıp gider bu liste...
Sadece biz dinsizlere/ateistlere değil her türlü azınlığa karşı benzeri bastırma, sindirme hareketine karşı duyarlı olmayı tutarlılık açısından gerekli görüyorum. HY grubunun susturma politikasını kınıyorum.
Ancak ateizm.org yönetiminin izlediği çok hatalı yönetim politikasını da eleştirmeden geçemeyeceğim. Bizlere karşı olan kesimlerin eline koz vermemek için azami dikkati göstermemiz gerekirken ateizm.org yönetimi bizim aylar öncesinden dostça önerilerimize rağmen forumlarında küfür, hakaret ve argo içeren ifadelere yer vermeye devam ettiler. ateizm.org'un cafe forumunda, bu çizgiyi izlemeleri durumunda bir şikayet durumunda hiç bir şanslarının olmadığını, bir internet sitesinin de topluma yayın yapan bir medya kuruluşu olduğunu, bu nedenle nasıl ki bir TV kanalı veya radyo kanalında veya bir dergide küfür ve hakaretler bulunamayacak ise bir internet sitesinde de bulunmaması gerektiğini yazdım. Düşüncelerimizi bu ve benzeri ifadeler kullanmayarak da ifade edebileceğimizi söyledim. Amacım ateizm.org'un bir mahkeme kararı ile kapatılmasını engellemek için dostça bir uyarı yapmak idi. Ancak önerim önemsenmemekten de öte alaya alındı hatta küfürlerine müsade etmediğimiz için sitemizden ayrılıp oraya geçen birkaç kişinin hakaretlerine de maruz kaldım. Biz böyleyiz, bizde bu ifadeler serbesttir dediler. Küfür ve hakaretlere serbestiyet vermeyi özgürlükçülük olarak, sansürcü olmamak olarak yorumladılar.
Denebilir ki ateizm.org küfürler ve hakaretlerden dolayı değil sırf ateist olduğu için ideolojik olarak yasaklandı. Ancak unutmayalım ki bu ülkede Turan Dursun'un kitapları 17 yıldan beri yasal olarak satılıyor. İlhan Arsel'inkiler ise 20 yıldan beri. Demek ki belli kıstaslar sağlanırsa ateist olmak sansürlenmek için yeterli değil. Herşeyden evvel yargıda kendimizi savunabilmemiz için site içeriğimizin olgun bir düzeyde olması gerekir. Muhammed'in 9 yaşındaki bir kızla gerdeğe girmesini her yönüyle ele alabilirsiniz bunun önünde yasal bir engel yok. Ancak ardında sübyancı, sapık ifadelerini kullanırsanız yasal olarak suç işlemiş durumuna düşersiniz. AB yasalarında bile bu suçtur. Dine eleştiri yapmak ile küfretmek arasındaki sınırı iyi koymak gerekir. Ne yazık ki ateizm.org yönetimi bilinçli olarak sınırı koymadı. Uyardığımızda ise sapığa sapık diyemeyecek miyiz denildi. Bizim düzeyi koruma çabamızı korkaklık, sinmişlik olarak yorumladılar ne yazıkki.
Şu durumda ateizm.org yönetimi Türkiye'nin en iyi avukatını bile bulsa çıkar yol olacağını sanmıyorum. Binlerce küfür ve hakaretin olduğu bir siteyi avukat ne yapsın da kurtarsın? Hakim avukata bu küfürleri gösterdiğinde avukat ne diyebilir ki?
Ateizm.org yönetiminin anlayışı iflas etmiştir. En başta oguz olmak üzere sorumluluğu paylaşanlar istifa etmelidir diye düşünüyorum. Sitede ateizm.org'u hak ettiği yere çıkaracak, kurtaracak kişiler vardır. Derimalali, aytaç, freewill gibi daha aklı başında isimler kontrolü ele alır ve yeni bir politika izlerler, siteyi yeniden yapılandırırlar ise hakimi ikna edebilirler. Yoksa şu anki durumda şanslarını fazla görmüyorum.
Denebilir ki benzeri durum turandursun.com'un da başına gelebilir. Mümkündür. Ancak bizim çizgimiz bellidir. Kapatmaya gerekçe olabilecek birkaç sözcüğü cımbızla çekip çıkarırlarsa gerekli düzetmeyi yapıp tekrar açtırma şansımız ateimzorg'a göre çok daha yüksek bir ihtimaldir.
ateizm.org'un en kısa zamanda sitede yeni bir yapılanmaya gidip ardından mahkemeye başvurup erişim engellemesinini kaldırmasını diliyor, sanal dünyada tekrar aramızda görmeyi diliyorum.
Bu sitedeki ateist arkadaşlarımız,
Cem gibi bir yöneticiye sahip oldukları için,
bence çok şanslılar;
yürekten söylüyorum ki; buna çok sevinmeliler.
Ben genel bakış açım çerçevesi ile Cem ile çok uzakım.
Herhangi bir peygambere "hergele" dendiği için gösterdiğim reaksiyona
başta Cem olmak üzere yönetimdeki hemen bütün arkadaşlar
bana göre "duyarsız"kaldığı için yönetimden istifa etmiştim.
Aslında hem terbiye gereği,
hem sitenin hayatiyetinin devamı için
bu tip yaklaşımları sakıncalı gördüğüm için o tepkiyi vermiştim,pek anlaşılmamıştı.
Cem'in yukarıdaki yazısını sevinçle okudum ateist dostlarım adına.
Tenkitlerde,
o veya bu sebepten aşırıya kaçmak ve
adap/edep kurallarını unutmak bana çok çocukça fevri bir davranış geliyor.
ateizm.org daki arkadaşlar bu ilkel tenkit düzeyini aşamamışlar demekki.
Cem güzel bir yargıyı çok net ifade etmiş.
" Tabi *bu *kendinden *olmayana *tahammülsüzlük *toplumsal *bir *hastalık *ülkemizde. "
Ona buna kültürde,akılda caka satanlar,
hele daha modern olduğunu iddia ettikleri bir inanç/inançsızlık sistemine sahiplerse,
ilkel bulup tenkit ettiklerinden,
daha medeni,
daha akıllı, daha terbiyeli davranışlar ortaya koymalıdır.
Cem'in çizdiği dairenin güzelliğini içimize sindirmekte fayda var.
Bizden olan güzeldir,
sevmediklerimizin herşeyi çirkin, yanlış ve küfre müstehaktır zihniyeti sakıncalıdır.
Bence pırlantadaki lekeyi de görebilmek,
çamurdaki altınıda seçebilmek gerek.
Kendini aşırı beğenme;
rakibini küçük görme ve
sonucunda kendine, boş aşırı güven,
akıbeti rahatsız edici noktalara götürüyor.
Kendi düşenin ağlamaması
ve niçin düştüğünü idrak etmesi ve yeni tavır belirlemesi gerekir.
ateizm.org çular bence Cem'in önerilerini dikkate almalılar.
Küfrettikleri adam,
onlara doğruyu gösteriyor.
Ders almak kendi menfaatlerine.
Oradaki arkadaşlarımıza yeni çizgilerinde başarılar dilerim.
Aldostu.
ateism.org idarecileri nihayet uyanmisa benziyor. Hatta Haci'nin ateistlerin birlesmesi gerektigi hakkinda yazilari cikmis. Biz demedik mi demek simdi yakisik almaz ama boyle bir tecrube gecirmeleri gerekiyormus bazilarini anlayabilmeleri icin. Fikir ve soz hurriyetine vurulan bu darbenin kinanmadan gecilmesi, ozgur dusunce sahiplerini icin imkansizdir. hele uyarilmadan, bildirilmeden ve savunma sansi taninmadan yayinin durdurulmasi, sozde laik ve demokratik ulkemizin ne hallere dustugunun gostergesidir. Tabi ki tartismalari, elestirmeleri kufure dayanmadan yapabilmek gereklidir, zaten kufur acizligi belirtmez mi? yayini engellemek ise daha buyuk bir acizligin gostergesidir...