Orijinalini görmek için tıklayınız : Yahudi'lerin özelliği
Bu Yahudi'lerin özelliği nedir?
Neden bu adamlar ticari hayatta bu kadar başarılı oluyorlar?
bilgivehis
07-07-2019, 18:21
Herkesin görüşü kendine gerçektir, şimdi anlatacaklarım da bana göre gerçektir.
Yahudiler yerleşik bir yaşam süremediler, taşınmaz malları olamadı, ellerindeki tek imkan, ticari tecrübe ve paraydı.
Üretim araçlarının feodalizmi eritmesiyle birlikte para ön plana çıktı, birinci güç haline geldi, bu da Yahudilere yaradı.
Kısa ve öz.
ForumKirpisi
07-07-2019, 20:06
Yehüdi milleti çok karmaşık bir millettir.
İskandinavından, Arabına, Türküne, Kürdüne, Rusuna, İtalyanına, Almanına, Fransızına, İspanyoluna
dünyanın tüm milleterinden karmakarışık bir etnisite yumağıdır.
Öyle bir kaynaktan falan çıktığına inanmak mümkün değil. Basbaya Türk kökenlisi çok fazladır.
Diaspora olmaları, uluslararası ilişkilerde birbirlerine pas atmaları, kendi aralarında iş yapmaları onları çok güçlü kılar.
ABD'de çok güçlü olmaları, zamanında Almanya'da çok güçlü olmaları.
Yahudi olan birisi, Almanyada yaptığı araştırmayı karşılıksız başka ülkedekiyle paylaşabilir. Böyle birbirlerine destek olurlar.
Yahudilerin Musevilerin Türkiyenin bilim ve iş hayatına katkısı çoktur. Siyasi konuları bilemeyecem karmaşık.
Yahudilerin dincisinin hiç bi faydası yoktur. Onlara insan bile diyemeyeceğim. Sakallı kuytulgillerden ismailağacı böceklerden farkı yoktur.
Dincilik çok önemli bir problemdir, İsrailde siyasette boku yemiştir. İsrailde memur olmayan kişilerde aşırı bir muhalefet vardır, muhalifler vatan haini bilmemne ajanı denilerek etkisiz hale getirilir.
spartacus
07-07-2019, 21:39
Kısaca;
Ticaret, zanaat...
Üstelik köleci toplumlardan beri...
Tarıma dayalı toplumlarda, manifaktüre dayalı üretim(toprak dışı, atölye üretimi, nitelikli emek(zanaatkar, usta)), miras...
Bakırcılık, çömlekçilik, cam, demircilik, giyecek, mimarlık ve bunların denizaşırı ticareti vb...
Köleci ve feodal toplumlarda manifaktür, gelecek sistemleri, daha ileri olan üretim sistemini, endüstri ve teknolojiyi temsil edebildiği gibi, ilk nüvesini de, dolayısıyla bilincini de ve bir çok alanda akademik uzmanlaşma-eğitimi de içeriyordu - tabi gelişerek...
Örneğin, Osmanlı ve İttihat Terakki, Osmanlı devleti dahilinde, manifaktür-zanaatkarlar vb- tasviye etmeseydi, katliamlarla, çetelerle vb çeşitli entrikalarla ortadan kaldırıp, mallarını yağmalamasaydı, yerlerine ağaları dikmeseydi, muhtemel, Osmanlı ve Türkiye, 50 yıl geride veya sanayi alanında bu kadar geri kalmazdı... En basit örnek 1905 devriminin İttihat terakki tarafından boğulması, o zamanın koşullarında sanayi alanını temsil eden müslüman veya türk olmayanların mallarını yağmalanıp, kendileri yok edilmese veya sürülmeseydi -kısaca kültürel, teknolojik, bilinç olarak ileri aşamayı temsil eden anlayış ve topluluklar, aydın kesimi yok edilmeseydi - vs. örnek verilebilir.
Güncel olarak ise, örneğin Türkiye'de ne kadar ateist, koyu dindar, dinci olmayan varsa ülke dışına sürüldüğü veya ezildiği, tasviye edildiği, yok edildiği bir koşulu düşünün...
Şu ya da buna has değil, din ya da şu vb biçimde sürüleşen her toplum geri kalır, bunların etkisinden kurtulanlar ise ilerleme yolunda temel teşkil ederler, bunun şu ya da bu kişilerin yahudi olmasıyla değil, üretim ilişkileri, medya, basın-yayın, meslek grupları böylece buradan hareketle yükselen ve gelişen bilincin, teknolojik ilerlemenin neresinde durduklarıyla da ilgilidir. örneğin, Türkiye coğrafyasında, ekonomik skala, üretim ve üretim ilişkilerine -dolayısıyla sosyal ilişkiler ve coğrafya- dahil olma alanı değiştikçe, toplumsal bilinç oranı da doğru orantılı olarak değişmektedir...
İleri ve geri olanın ölçütü birbirine göredir. Bir coğrafya toplumu ne kadar çağın -güncel olan yaamın- gerisinde kalırsa, çağın ne ilerisinde, ne de gerisinde olmayan topluluklar, bunlardan daha ileri bir konumu temsil ederler...
Osmanlı daha matbaayı, uçma denemelerini, makineleri, basın-yayını, aydınlanma hareketlerini, reformları vb şeytan icadı, halifelik makamını ortadan kaldırma maksatlı vb olarak tanımlarken(ki stotüko gereğide kapitalizme direnmeliydi), bu ve bazı azınlıklar, basın-yayın, medya, mimari, teknoloji, atölye, zanaat gibi alanlarda faaliyet gösteriyordu. Bu alanlar ise temelde üretim tarzı ve ilişkileriyle ilgili şekilleniyordu, tüm alanlar ve sektörler, buna basın, yayın, kitap, eğitim, akademi vb de dahil, teknolojiyi şeytan icadı görmeyen azınlıklarca temsil ediliyordu...
kabaca, yüzeysel dile getirdim...
ForumKirpisi
08-07-2019, 00:20
osmanlı'da başkasına benzemek diye bir olay var. müslüman olan zor duruma düştüğünde göç edip kendini gayrimüslim
kılığına sokuyormuş, ama o dönem sarayda gayrimüslim etkisinin çok olduğu zaman.
malezyada şu andaki durum gibi. müslümansan oruç tutmazsan ayvayı yedin. gayrimüslim rahat.
müslüman birisi, müslümanlıktan çıkamıyor. müslüman olduğundan baskı altında, etrafı da ona baskı koyuyor.
çareyi yepyeni kimlikte arıyolarmış.
daha sonra bu olay patlamış. bu sefer gayrimüslimlerin, müslümanların kanını emdiği söyleniyor. osmanlının elinde kalan topraklarda
gayrimüslimlere çok yüksek vergiler konuyor, elindeki bi çok şeyi de alıp götürüyorlar. vermezlerse de oralara mafyavari herifler salıyolar.
bundan dolayı yerleşimler bağımsızlıklarını ilan ediyor.
1821 mora isyanının başlıca sebebi ekonomiktir, milliyetçi falan değil mesela. milliyetçi durumu körükleyen sebep ekonomiktir. ayaklanan da fukara haydutlardır, eşkiyalardır. o dönem bazı tarihi anektodlara göre türk öldürme yarışı falan var ne kadar doğru bilemem.
yahudilikte normalde çok aşırıcı herifler, bu zengin kesim çakma yahudi olabilir.
aaron nommaz, yahudilerin lafta büyütüldüğü için korkulu bi saygı gördüğünü falan söylemişti. normalde başkalarından farkı pek yoktur ama bu anti semitik durumlardan dolayı korku öğesi olduklarını bunun da olumlu olumsuz yönlerinin olduğunu söylüyodu.
abd'ye ilk göç edenlerden olmaları bence çok büyük katkı sağlamış. abdye kim gittiyse kazanca geçmiş. bizim o konuda eksik var.
bizde sanayici nuri killigil var onu havaya uçurmasalar bişey yapardı, normalde doğu cepheside asker imiş önceleri. 1930larda o da nazi yanlısı imiş. inönü döneminde almanlara imalat yapıyor, sonra 2. dünya savaşının kaybedileceği garanti edilince fabrikasında patlama olup ölüyor.
Yahudilerin özellikleri sadece Ticarette başarılı olması değil bilim de de başarılılar.
Örnek ilk atom bombasını Yahudi bir bilim adamının yaptığı söylenir.
Şöyle bir özelliklerinin olduğuna inanır (yahudiler,) Onlar seçilmişlerdir ve onlara tanrıları yaşaması için cennete benzeyen topraklar vaad etmiştir. Aden denilen iki deniz arasında bulunan üretime çok elverişli topraklar.
Yahudilik tarihi takriben MÖ 1500 aynı tarihlere yakın dönemde Zerdüştlük te var.Bu iki halk talan edildi göç e zorlandı yapıtları yok edildi katliamlar yaşadılar.
Bu gün ticarette başarılı olmalarının sebebi göçebe yaşamak zorunda kalmaları olabilir. Eğitimde başarı bana göre kendilerini gizlemek ve var olmaya inanmaları olabilir.
Yahudilerin kendinden söz ettirmeleri Israil devletinin kurulması sonrasıdır yoksa itilen kakılan aşağılanan bir halktılar yıllarca.
Bulunduklari ortama uyum saglama kabiliyetleri (zeka tanimlarindan birisidir).
Neden zekiler? Kapali toplum ici evliliklerin olumlu ve olumsuz getirileri olabilir. Zekilerin populasyonda artisi yaninda bazi kalitsal gecisli hastaliklarin da artisi (genetik ayrintiya girmeden, Ashkenaziler de daha baskin olmak uzere yahudilerde kalitsal hastaliklarin daha fazla gorulmesi, bkz. https://evrimagaci.org/neden-bazi-hastaliklar-belirli-etnik-gruplarda-daha-sik-gorulur-ornek-akdeniz-ailesel-atesi-nedir-80) gibi.
Ortama uyum saglayip, o ortami lehinize kullanacak kadar zeki iseniz basarili olursunuz. Eger zeki iseniz, zaten.... diye devam edebilirsiniz.
Sanirim tek kotu yanlari tanrilarinin kendilerini ayricalikli kildigina inananlari nedeniyle kendilerinden olmayanlara karsi bencil (nazik bir terim olsun istedim, insanligin gelisimine oyle yada boyle katkilari nedeniyle) olmalari. Bu kadar zekadan bu kadar cok tanritanimaz ve/veya din tanimaz cikmis olmasi da dogal elbette. :wof:
kendosertadam
09-07-2019, 03:29
Yahudileri özel kılan Tanrı "Yahve" dir :
"Musa İsrailliler'e "Bakın! "dedi."Rab yahuda oymağından özellikle Hur oğlu Uri oğlu Besalel' i seçti. BECERİ ,ANLAYIŞ,BİLGİ VE HER TÜRLÜ USTALIK vermek için onu kendi RUHU'yla DOLDURDU. Mısırdan Çıkış 35/30,31
Rab ona ve Dan oymağından Ahisamak oğlu Oholiav' a ÖĞRETME YETENEĞİ de verdi.Onlara ÜSTÜN BECERİ verdi.Öyle ki USTALIK İSTEYEN HER TÜRLÜ İŞTE ,oymacılıkta, lacivert,mor,kırmızı iplik ve ince keten yapmada,dokuma ve nakış işlerinde,HER SANAT DALINDA yaratıcı olsunlar " Mısırdan Çıkış 35/34,35
zeka,yeteneğin kalıtsal olduğu kanıtlandı.ataları bilgili,zeki,üstün yetenekli olan yahudiler genetik mirasla babadan oğula bu özelliklerini taşımış olabilir mi diye sorgulanmışlığım var.
Benzer şeyi İncil de de görebiliriz :
" Sizleri mahkemeye verdiklerinde neyi nasıl söyleyeceğinizi düşünerek kaygılanmayın.Ne söyleyeceğiniz o anda size bildirilecek." Matta 10/19
"Kutsal Ruh o anda size ne söylemeniz gerektiğini ÖĞRETECEKTİR." Luka 12/12
"Ama Baba' nın benim adımla göndereceği Yardımcı, Kutsal Ruh size HER ŞEYİ öğretecek.bütün söylediklerimi size hatırlatacak.
İncil de bilinmeyen dillerle konuşmak üzerine Kutsal Ruh inenlerin özelliklerinden .
Anlaşılan o ki İsrailoğulları ve hristiyanlarda Kutsal Ruh yeteneğin,üstün becerinin,bilginin zekanın kaynağı.
Kutsal Ruh'a küfreden islama inandığının farkında olmayan müslümanların haline bakınca insan "acaba? " diyor...
"Allah aklını işletmeyenin üzerine pislik atar " ayetinde ki "pislik" Kutsal Ruh' tur...bunu daha önce ki yorumlarımda kanıtlamaya çalışmıştım.
Yahudileri özel kılan Tanrı "Yahve" dir :
"Musa İsrailliler'e "Bakın! "dedi."Rab yahuda oymağından özellikle Hur oğlu Uri oğlu Besalel' i seçti. BECERİ ,ANLAYIŞ,BİLGİ VE HER TÜRLÜ USTALIK vermek için onu kendi RUHU'yla DOLDURDU. Mısırdan Çıkış 35/30,31
Rab ona ve Dan oymağından Ahisamak oğlu Oholiav' a ÖĞRETME YETENEĞİ de verdi.Onlara ÜSTÜN BECERİ verdi.Öyle ki USTALIK İSTEYEN HER TÜRLÜ İŞTE ,oymacılıkta, lacivert,mor,kırmızı iplik ve ince keten yapmada,dokuma ve nakış işlerinde,HER SANAT DALINDA yaratıcı olsunlar " Mısırdan Çıkış 35/34,35
zeka,yeteneğin kalıtsal olduğu kanıtlandı.ataları bilgili,zeki,üstün yetenekli olan yahudiler genetik mirasla babadan oğula bu özelliklerini taşımış olabilir mi diye sorgulanmışlığım var.
Benzer şeyi İncil de de görebiliriz :
" Sizleri mahkemeye verdiklerinde neyi nasıl söyleyeceğinizi düşünerek kaygılanmayın.Ne söyleyeceğiniz o anda size bildirilecek." Matta 10/19
"Kutsal Ruh o anda size ne söylemeniz gerektiğini ÖĞRETECEKTİR." Luka 12/12
"Ama Baba' nın benim adımla göndereceği Yardımcı, Kutsal Ruh size HER ŞEYİ öğretecek.bütün söylediklerimi size hatırlatacak.
İncil de bilinmeyen dillerle konuşmak üzerine Kutsal Ruh inenlerin özelliklerinden .
Anlaşılan o ki İsrailoğulları ve hristiyanlarda Kutsal Ruh yeteneğin,üstün becerinin,bilginin zekanın kaynağı.
Kutsal Ruh'a küfreden islama inandığının farkında olmayan müslümanların haline bakınca insan "acaba? " diyor...
"Allah aklını işletmeyenin üzerine pislik atar " ayetinde ki "pislik" Kutsal Ruh' tur...bunu daha önce ki yorumlarımda kanıtlamaya çalışmıştım.
Yahve'nin varligini pesinen kabul ettikten sonra butun diger varsayimlariniz da bir anlam kazaniyor, degil mi Sn. Kendosertadam?