Orijinalini görmek için tıklayınız : Hoppala..Teröristlerin annelerine sahip çıkmak..!
Ahlaksız
09-09-2019, 13:54
Pkk terörist mi?Terörist..
Türk askeri bu teröristlerle 40 yıldır savaşıyor mu?Savaşıyor..
Kendinizi,pkk ile savaşırken,öldürülen bir Türk askerinin annesi yerine koymaya çalışın..
İçinde yaşadığım toplum,bana Türk askerinin kutsal ve bu askere kurşun sıkanların da terörist olduğunu empoze etti,ben de bir çocuk Dünya'ya getirdim,bu çocuğu besledim/büyüttüm,bu toplum adına mücadele etsin diye askere yolladım ve çocuğumu teröristler öldürdüler..
Bu toplum ne yapıyor?
Son birkaç gündür haberleri takip edenlerin bileceği gibi,siyasetçisi/sanatçısı,benim oğluma kurşun sıkan teröristlerin annelerine sahip çıkıyor..
Hoppala..!
Sakın bana AMA diye başlayan cümleler kurmayın..Kabul etmem bu cümleleri,ciddiye almam..
Ama onları dağa çıkarmışlar..Ama onlar daha çocuk..Ama onlar da anne..vb
Ben bu toplum için çocuğumu bilerek/isteyerek feda etmişim,bana maval okumayın..
Ben oğlumu,bu toplumun normlarına göre yetiştirmişim ve benim oğlumu teröristler öldürmüş..Gerisi,detaylar beni ilgilendirmez ki..
Bu ülkede Fetöcülerin annelerine/babalarına sahip çıkılıyor mu?
''Aslında sizin çocuğunuz fetöcü olmak istemiyordu ama zorla yaptılar,anlıyorum sizi''..Bunu diyen var mı?
Işidçilerin annelerine/babalarına sahip çıkılıyor mu?
''Aslında oğlunuz iyi birisi ama kandırmışlar çocuğu''..Bunu diyen var mı?
Kardeşim,niye pkklıların annelerine sahip çıkıyorsunuz?
Ne yapıyorsunuz ya,ne yapıyorsunuz..!
Ayrıca;
-Madem oralarda,durmadan çocuklar dağa kaçırılıyor,neden o bölgedeki kadınlar buna göre önlem almıyorlar?
-40 senedir bu terör var..Neden Hdp'li belediyelere kayyum atanması sonrası,bu kadınlar bir anda ortalığa çıktı?Hepsinin çocuğunu aynı anda mı kaçırmışlar?
-Çocukları kaçırdılar..Peki..Sonra zorla silah eğitimi verdiler..Peki..Sonra ideolojik bir şeyler empoze ettiler..Peki..Neden bu çocuklar kendilerine zorla yapılan her şeyi kabul ediyorlar?Bu kadar mı salaklar?Neden bir tanesi de silahı,askere değil de,yanındakilere doğrultmuyor?
-Bu çocuklara,anneleri ne eğitim vermiş?Bu çocuklara ne anlatmış,ne öğretmiş,ne aşılamış?Yani bu kadınlar anne mi?Çocuk doğurmak sizi otomatikman anne mi yapar?
Son birkaç gündür yaşananlar İNANILMAZ..
Yeni bir çözüm süreci başladı sanki..
Hdp'lilerin bu kadınlara sahip çıkmaması da çok acayip..''Hdp'nin teröristlerle arasında bağ var'' deniyor ama Hdp,kapısına kadar gelen terörist annelerine sahip çıkmıyor..
spartacus
09-09-2019, 15:57
Aması, maması yok, hak arayan dağa da çıkar.
Sende kendini Türk olduğun için evi, ocağı, köyü, annesi, babası dövülen, yakılan, öldürülen, dışlanan, ötekileştirilen bir insanın yerine koy... islami baskıyı hissettiğin an, bağır,çağıra ezan duyduğun an dahi rahatsız oluyorsundur, kaldı ki hedef haline geldiğinde
Bu meseleye böyle bakmak ahmakların işi...
Terör demek korku yönetimi demektir...
Bu halde
Eğer şu ya da bu sosyo-kültürel farklılıklar düşmanlaştırılır veya politik olarak siyasetin belirleyicisi, egemen anlayışı, politik istismar, çıakr haline getirilirse, kimin ne olduğu değil, egemen kılınanla, egemenlik altına alınanın durumu belirler. Egemen baskının yöntemi=terördür zaten.
Bu halde, egemen olan teörü, şiddeti kullanmaktadır, haliyle karşı koyan-savunan da aynı oranda cevap verebildiği ölçüde direnebilecektir.
Bu Türk, Kürt, Sünni, Şii, alevi bilmem neye göre değişmiyor...
O halde
Burada tespit edilmesi gereken, toplum içeriisndeki ayrılıklardan ekonomi-politik olarak kimler, nasıl kazanç sağlıyor, mesele burada düğümlenir.
Bunun dışında, hangi taraftan olursa olsun, ölen halktır...
Son birkaç gündür yaşananlar İNANILMAZ..
Yeni bir çözüm süreci başladı sanki..
Hdp'lilerin bu kadınlara sahip çıkmaması da çok acayip..''Hdp'nin teröristlerle arasında bağ var'' deniyor ama Hdp,kapısına kadar gelen terörist annelerine sahip çıkmıyor..
İnsanın aklı duruyor kafasını duvara vurası geliyor değil mi.
Anneler HDP den oğullarını soruyor devlette bunları bu amaçla örgütlüyor. Ne garip bir ülkede ne garip beklenti içindeyiz.
Adam bir kayıp veya yasa dışı kaçırma olayını devlete sorar, bunlar suç işleyene (kendilerine göre) suçu soruyor.
Tamamen probaganda biçimi yut yutabilirsen. Pek ilgi gördüğünü sanmıyorum ama bilmeyen anlamayan için belki geçerli.
Devletin hukuksuz biçimde yaptığı Kayyum ataması çok sorulara sebep olduğundan bu işi alen acele yapmış görünüyorlar.
Bu iş yen bir çözüm sürecini mi planlıyor bilinmez. Ama o kadar acemice yapıldığına göre hiç ilgi görmüyor anlaşılan. Bu iktidar zor günler geçiriyor çok belli oluyor daha baskıcı bir döneme girecekler buna dünya koşulları izin vermiyor ekonomi ise zaten baş belası. Bütün hesaplar yeni seçim süresini nasıl lehimize çeviririz nasıl kurulmuş olan yeni ittifakı bölebiliriz
Ne garip bir ülkede yaşamaktayız
Ahlaksız
09-09-2019, 19:35
Aması, maması yok, hak arayan dağa da çıkar.
Sende kendini Türk olduğun için evi, ocağı, köyü, annesi, babası dövülen, yakılan, öldürülen, dışlanan, ötekileştirilen bir insanın yerine koy... islami baskıyı hissettiğin an, bağır,çağıra ezan duyduğun an dahi rahatsız oluyorsundur, kaldı ki hedef haline geldiğinde
Bu meseleye böyle bakmak ahmakların işi...
Terör demek korku yönetimi demektir...
Bu halde
Eğer şu ya da bu sosyo-kültürel farklılıklar düşmanlaştırılır veya politik olarak siyasetin belirleyicisi, egemen anlayışı, politik istismar, çıakr haline getirilirse, kimin ne olduğu değil, egemen kılınanla, egemenlik altına alınanın durumu belirler. Egemen baskının yöntemi=terördür zaten.
Bu halde, egemen olan teörü, şiddeti kullanmaktadır, haliyle karşı koyan-savunan da aynı oranda cevap verebildiği ölçüde direnebilecektir.
Bu Türk, Kürt, Sünni, Şii, alevi bilmem neye göre değişmiyor...
O halde
Burada tespit edilmesi gereken, toplum içeriisndeki ayrılıklardan ekonomi-politik olarak kimler, nasıl kazanç sağlıyor, mesele burada düğümlenir.
Bunun dışında, hangi taraftan olursa olsun, ölen halktır...
Sevgili spartacus;şu ahmak-dinci-şoven laflarınız bir bitmedi..
Mevzuyu buraya çekmeyin işte..Ben burada sistem tartışması yapmıyorum,sistem içindeki paradokstan bahsediyorum..
Paradoksu anlamıyorsunuz değil mi?
Bir de şöyle deneyin;
Gezi'de öldürülen çocukları düşünün..O çocukların annelerine yapılanları hatırlayın..
Bir de Hdp binası önünde ağlayan pkkların anneleri için söylenenleri düşünün..
Aynı insanlar askerlerin cenazelerinde de en öndeler..
Burada bir paradoks yok mu?
Ben diyorum ki,burada inanılmaz bir paradoks var..
spartacus
09-09-2019, 22:33
Sevgili spartacus;şu ahmak-dinci-şoven laflarınız bir bitmedi..
Mevzuyu buraya çekmeyin işte..Ben burada sistem tartışması yapmıyorum,sistem içindeki paradokstan bahsediyorum..
Paradoksu anlamıyorsunuz değil mi?
Şu sözler senin değil mi?
"Bu toplum ne yapıyor?
Son birkaç gündür haberleri takip edenlerin bileceği gibi,siyasetçisi/sanatçısı,benim oğluma kurşun sıkan teröristlerin annelerine sahip çıkıyor..
Hoppala..!
Sakın bana AMA diye başlayan cümleler kurmayın..Kabul etmem bu cümleleri,ciddiye almam..
Ama onları dağa çıkarmışlar..Ama onlar daha çocuk..Ama onlar da anne..vb"
Taraflı örnek var ortada. "Benim oğluma kurşun sıkıyor" diyorsun ya, oğlunun askerde ne işi var? O silahı eline veren kim? Sıkan anasız mı gelmiş dünyaya? İşin gerçeği ne?
Zorla askerlik yaptırılıyor değil mi? Gencecik çocuklarımızı 20 yaşına gelende devlet zorla silah başına alıyor.
Ne oldu şimdi?
Ama demeyin demiştin, demedim, ama sen AMA diyeceksin...
Diğer detaylara girmiyorum, sadece nasıl objektif değerlendirme yapılır örnnek veriyorum.
-- Evet, FETÖ, IŞİD oğlumu kandırmış, kandırmışlar da deniyor, senin duymuyor olman denmediği anlamına gelmiyor.
Oğlumu devlet kandırdı, askere yolladı, gitmeyene ceza veriyor vs.
Oğlumu şu bu kandırdı dağa çıkardı...
vs, farklı değiller. Ama demek, yok demiştin...
Önce terör ne demektir, terörist ne demektir öğrenmek gerekir, hükümete muhalefet eden herkese bizzat c.başkanı, içişleri vb resmi olarak terörist demedi mi, terörist nedir, kime, neye göredir yahu?
Devletin terör devleti olduğu bir ülkede...
Ayrıca not: Bu devlet seni ya da senin gibi düşünenlere de aynı muamemeler yapıldığında anneleriniz aynı şeyleri demeye başlayacak. Devlet neyi hedef alırsa veya devleti ne hedef alırsa, şu ya da böyle düşünenler hep, bazı ailelerce kandırılmış olarak görülür.
Sosyalistler de aynı sorunları yaşamadı mı, yaşamıyor mu? Ateistlerde yaşamayacak mı?
Oldu da ateistlere karşı da ciddi bir devlet saldırısı olsun, hapis vs karşılığında ateistler örgütlenip, dirensin, o direnenlerin ailelerinden de çıkacak; oğlumu, kızımı kandırmışlar diyenler... Kaynağında ise çaresizlik, korku, öküz altında buzağı arama anlayışı vb yatar ve o zaman da "çocuğumu dinsiz imansızlar kandırmış" diyeni, o ateistlere yaşama şansı tanımayanlar da aynı maskeye bürünür. Siyaseten bir çeşit tatmin, propaganda(!), bir üstünlük, duruma göre holiganlık, yerine göre taktik(!), siyasete alet, işbirlikçiliğe destek, iyi polisi oynamak, diğer tarafa psikolojik olarak darbe vurmak(!), siyaseten rol biçmek(bazı çaılımlar, politikalara malzeme !) vb, bunların dışında kalan ise genellikle ahmaklık vs.
Söylemek istediğin PARADOKS doğru, paradoksu yanlı bir biçimde dile getirdiğini düşündüğüm için yazdım. Yani senin ifadelerinden ben paradokstan ziyade, "terörist annelerine karşı asker annelerini" yerleştirmiş oldun veya "asker annelerinin gözünden!" durum değerlendirmesi yaptın, daha doğrusu paradokstan ziyade, asıl kendin de tepkilisin, terörist annelerine iyi davranmak sende tepkiye yol açmış gibi... yani paradoksu, objektif olarak değil, bir taraf açısından nasıl anlaşılacağı üzerine işlediğin için, o paradoksun da bir parçası oluvermişsin... Kısaca derdin paradoks mu, öznel rahatsızlık duyman mı belli değil... Paradoksun içinde, paradokstan söz etmek, yeterince görememek veya paradoksun içinde paradoks olmak, geçerli bir çıkış değil... paradokslara, paradoksun bir parçası olmadan veya sözde karşıt başka türden paradokslar üretmeden bakmak gerekir...
Olasılıklar...
Oysa bu kadar basit...
https://scontent.fist1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69757573_2579214468765955_222488621716865024_n.jpg ?_nc_cat=109&_nc_oc=AQnIUhPIRO16kSvjDZT8tal0N_PXcmODwBDEGFvzDUi AA9cxrOBowOE6wcCu9waFtZI&_nc_ht=scontent.fist1-2.fna&oh=1b095a596c849c5ea0e71320eacc4daf&oe=5DC8431A
Sn Spartakus
Astığın bu iki resim bani yıllar öncesine götürdü Hrant Ding i öldüren Ogün Samast ı hatırlattı o zamanda polis Jandarma aynı buna benzer poz vererek resim çekilmişti. Demek devlet değişmiyor o parti bu parti pek değişimi getirmiyor.
Şimdide HDP yi halkın gözünde düşürmek için bu tür resimler çekiliyor . Konu bu resimler kimleri etkilemek için çekiliyor olması. Ogün Samast olayında liberal solcularda başarı elde etti bu gün kimi etkilemek istiyorlar Sanırım bu günde AKP den kopan milliyetçileri etkilemek istiyorlar.
Zaman geçiyor tarihler değişiyor isimler de değişiyor ama devletteki yöntemler bir türlü değişmiyor.
Devlet aileleri de kullanarak HDP den dağa çıkanların hesabını soruyor Hani sınırlar güvenliydi hani uçan kuşun hesabı ankara dan sorulacaktı. Ne arıyor o aile Diyarbakır HDP nin kapısında. Hesap sorulacak kapı belli devletin kapısı.
Bu flimler tekrar tekrar sahneye konuyor unutuldu milleti balık hafızalı sanıyorlar.
Neden dağa çıkıyorlar dağlarda ne arıyorlar bu ayrı bir konu ama bu halklar bu topraklarda bin yıldır var ne devletler ne iktidarlar gördüler ama bölmek o kadar kolay olmadı çünkü artık Kürt Türk halkları akraba oldu kız aldı kız verdi torunları kanı birbirine karıştı kimse bunu kan davası sanmasın bu demokrasi davası hak arama davasıdır.
Ahlaksız
10-09-2019, 13:14
Sn.spartacus;Bana devleti filan anlatmanıza gerek yok..Ben bırakın devlet/din/ideoloji karşıtlığını,insan karşıtıyım..Haliyle beni ''objektif değilsin'' diye yaftalamak,nerdeyse mümkün değil..Çünkü ben insanları terörist veya asker olarak ayırmam ki..Benim gözümde insan var olmamalı..Nokta..
''Teröristleri niye anlamıyorsun?'' diye beni yadırgıyorsunuz..Mevzu bu değil işte..Şöyle anlatayım;
Devleti bir fabrika gibi görün..Fabrikada kaytarmadan çalışan ve tembellik eden işçiler var..Fabrika müdürü,eğer fabrikanın işleyişini devam ettirmek,kâr etmek istiyorsa;çalışan işçileri ödüllendirmeli,çalışmayan işçileri de cezalandırmalı..Başka türlü fabrikanın ayakta kalması mümkün değil..
Türkiye'de askerlik yapanları fabrikada kaytarmadan çalışan işçiler,teröristleri de tembellik yapan işçiler olarak görün..Türk devleti askerleri ödüllendirmeli,teröristleri de cezalandırmalı..Çünkü devlet,ayakta kalabilmek için bunu yapmak zorunda..
Bu bahsettiğim şey,binlerce yıldır,tüm toplumlarda uygulanan bir şey..Hiç bir toplum/devlet,kendisine karşı silah sıkanları affetmez..Çünkü toplumlar da,tıpkı insanlar gibi hayatta kalmak isterler..
Ben bu sistem,yani devlet denilen şeyi onaylıyor filan değilim;size sistemi tarif ediyorum sadece..
Türkiye'de devlet var mı?Var..Bu devletin askeri var mı?Var..
Haliyle Türkiye'de devlet,var olmak istiyorsa,askerini ödüllendirmeli,teröristleri de cezalandırmalı..Sistem bu çünkü..
Türkiye'deki bir takım insanlar diyeyim,askerin annesine de sahip çıkıyor,teröristin annesine de...Burada bir sıkıntı var işte..Sistem dışı,asimetrik bir durum var..Bu bilerek yapılıyor veya yapılmıyor ama sorunlu bir söylem/eylem bu..
İnsanlık tarihi boyunca,hiç bir devlet,kendisine silah sıkanların annelerine sahip çıkmamıştır..Böyle bir şey mümkün değil..
Türkiye'de bunu görüyoruz ama..Burada inanılmaz bir sıkıntı var ama bunu dile getiren de yok..Çünkü Türkiye'deki insanlar inanılmaz bir kafa yapısına sahipler..Siz de onlardan birisisiniz..Benim bu haberlere tepki verdiğimi sanıyorsunuz..Halbuki benim umurumda olan bir şey değil bu..
Ahlaksız da Spartacus' ta haklı
Bir konuda farklı düşünen iki insanda bazen haklı olabiliyor.
Olayın birde HDP nin konumu ile ilgili yönü var.
Binali YILDIRIM attığı twetle PKK ve HDP arasında rekabet olduğunu iddia ediyor.
https://twitter.com/BY/status/1142108830769307648
Devlet BAHÇELİ HDP nin PKK ve liderinin sözünü dinlemediğini iddia ediyor.
https://www.dailymotion.com/video/x7bmuxe
Şeriatçı Kürtler HDP yi kemalist olmakla suçluyor.
Binali YILDIRIM ve Devlet BAHÇELİ ve şeriatçı Kürtler doğru söylüyorsa HDP, PKK ve Apo' nun çizgisinde ve yönetiminde değil demektir.
İş böyle ise HDP nasıl olacakta PKK ye katılanları PKK nin elinden alacak.
Diğer taraftan PKK nin eline bir şekilde esir düşmüş asker polis savcı ve kamu görevlilerinin durumu.Onların aileleri HDP den ne yapmasını istiyor bekliyor.HDP esirleri kurtarmak için operasyon mu yapacak operasyon emrimi verecek.
Yapılan eylemlerden beklenen sonuç nedir.
Ya bu eylemler üzerinde fazla düşünülmeden nasıl bir sonuca evrileceği hesaplanmadan gelişi güzel hesaplandı.Ya da HDP üzerinde baskı kurularak HDP nin APO nun hegomanyasına döndürülmesi amaçlanıyordur.
Sonuçta AKP lilerin TV Tv gezip Apo yu övdüklerini HDP yi yerdiklerini gördük ve izledik.
Apo bize yol gösteryor diyeninde tutunda o geleceği iyi okuyor çok değerlidir diyenlere şahit olduk.
Ahlaksız
11-09-2019, 22:08
Sevgili marcos;çok karıştı ülke..Kimin ne olduğu belli değil artık..Benim bu konuyu açma amacım da bu..O yüzden ''hoppala'' diyorum..
Akp;İstanbul,İzmir,Ankara'yı kaybetti..Kaybetmeden önce Abdullah/Osman Öcalan'ın ağzına baktılar,kürtlerden yardım istediler ama kürtler bu siyasi manevrayı yutmadı..
Her ne kadar tek devlet,tek bayrak diye feryat eden bir parti ve onun aşırı milliyetçi ortağı olsalar da,seçimden önce böyle bir şey yapılmasını anlıyabiliriz..Siyaset sonuçta bu,ikiyüzlülük..
Seçimden sonra terörist damgası vurdukları partinin belediyelerine kayyum atamaları ve hemen ardından,pkklıların annelerinin meydana çıkması ve günlerce canlı yayınlarla bu konunun gündemde tutulması çok acayip..Burada bir şey var..
Bu siyaset değil işte..Burada bir şey yapılmaya çalışılıyor..Ne?
1-Seçimden sonra çok fazla ZAM yapıldı,insanlarda müthiş bir tepki ortaya çıktı..
2-Seçimden sonra Suriye'ye Türk askeri girdi,güvenli bölge için çalışma yapılıyor,bu süreçte yurdun dört yanından şehit haberleri geldi/geliyor..
3-Üç büyükşehiri kazanan CHP'nin itibarı arttı..Seçimde gördük ki,Akpliler Chp'lilere oy verdiler..
4-Akp içinde seçimden sonra kopmalar netleşmeye başladı..
Tüm bunlardan sonra düğmeye basıldı,kayyumlar atandı..Hdp yeniden kötülendi..Böylelikle Chp'den gelecek tepki beklendi ve Chp'de her zamanki gibi zokayı yuttu ve teröristlerle bağı olduğu söylenen belediye başkanlarına sahip çıktı..Böylelikle itibarı artan Chp'de terör üzerinden kötülendi..Tabi ki kaybedilen seçim sonrası,Chp ve Hdp'nin böyle terör üzerinden kötülenmesi,Akp'nin ortağı Mhp ile beraber yapıldı..Hatta bu süreçte,Akp'nin Mhp'leştiği konuşulmaya başlandı..
Bu süreçte Reisin adamı,ayda 15.000 lira maaş alan cumhurbaşkanı yüksek istişare üyesi Bülent Arınç,Ahmet Türk'e sahip çıktı..
Dediğim gibi,ortalık karıştı..Kim terörist,kim teröristin yanında,kim karşısında şu an muamma..
spartacus
12-09-2019, 00:39
Türkiye'de askerlik yapanları fabrikada kaytarmadan çalışan işçiler,teröristleri de tembellik yapan işçiler olarak görün..Türk devleti askerleri ödüllendirmeli,teröristleri de cezalandırmalı..Çünkü devlet,ayakta kalabilmek için bunu yapmak zorunda..
Sevgili Ahlaksız bu örnek geçerli değil ki, pekala Türkiye de askerlik yapanlar kaytaranlar da olabilir... Neden böyle bakayım?
Ben zaten tepki konusunda itiraz etmedim, senin tek taraflı ve farkında olmadığın biçimde şovenist, güçlüden-stotükodan(stotüko her zaman haklıdır anlayışı vs de dahil) yana taraf vb duygularını tepkinin sebebine dönüştüğün gördüğüm için itiraz ediyorum...
Bu bahsettiğim şey,binlerce yıldır,tüm toplumlarda uygulanan bir şey..Hiç bir toplum/devlet,kendisine karşı silah sıkanları affetmez..Çünkü toplumlar da,tıpkı insanlar gibi hayatta kalmak isterler..
Hiç bir toplumda kendisine silah sıkan devletleri affetmez :)
Beni anlamadığının farkındayım, ama bir gün anlayabileceğini de düşünüyorum...
Sen, nasıl olurda bir terörist annesi kucaklanır tepkisindesin!
Öte yakada olsaydın, abin, amcan, baban, kendisine devlet diyen bir yapının, sırf sen kültürel olarak farklısın diye, resmi üniformalarla gelip yakıp, yıktığında, bunlardan herhangi birisini öldürdüğünde de yine aynı tepkiyi verecektin, lakin bu sefer tepki verdiğin sembol yer değiştirmiş olacaktı...
Örneğin Metin Göktepeyi duydun mu? Gazi eylemlerinde haberci olarak oaraya gitti, 3-5 polis kenara çekip, döve, döve katlettiler(ki kendisiyle sohbet etmişliğim var, birlikte çay içmişliğim)
Terörist kim?
Gerçekten terör kelimesini de anlamını da bilmiyorsunuz, ne yazık ki en önemli sorun bu...
Bugün Türkiye terörle yönetiliyor, öncesinde de terörle yönetildi, senin şartlandırılarak yetiştirildiğin yapay siyasi semboller birer köpük... Tümü de belirli hakim bir saltanat-sultanın, haremi saltanatlarının,topluma karşı silahları... Gündemlerde dahi yer edildiğinde, dost-düşman, iç-dış düşman, alevi sünni, kürt, türk vb siyasetleri düşmanca propaganda edildiğinde(egemen olan tarafından!) bileceksin ki, evvela katmerli biçimde kazıklanıyorsundur..
O askerler Suriyenin inşaat sektörü, petrolüne göz diken sermayedarlar için askerdir, esasında detaya girersem ispatlarım...
Kim neyi nasıl temsil ediyor, farkında olmayabilirsiniz.
Sonu itibariyle ben yazımın sonuna resim ekledim, tablo ondan ibaret... Sen ise tepkini, egemen anlayışın bu iki yüzlülüğüne vereceğine, terörsit bir devletin terörist ilan ettiği şu ya da bu insaaalrın annesine güler yüz göstermesine hayıflanıyorsun, objektif bir yaklaşım değil bu... Oysa terörist devlet, bu tür pozlarla binbir türlü aldatmaca, propaganda, taktik izlemek için yapıyor bunu...
Aynı şeyler, Türklerin azınlık olduğu yerde yaşansa, ortalığı ayağa kaldırırsın, baskı uygulayan, zulmeden devlete karşı her türlü savunu, direnişi, o devletin ağzıyla terörs ilan edene de karşı gelirsin...
Sen kurtuluş savaşında olsan, itilaf devletlerinden yana olurdun, zira itilaf devletleri de egemenlik kurduğu her bölgede, her türlü direnişi terör, çete olarak nitelendirip her türlü kalkışmaya ölüm cezası veriyordu...
Şu ya da bu demiyorum, şu ya da bu örgüt hiç demiyorum - zaten ilgili mücadele biçimini koşullara göre tasvip edip, etmediğim gibi, benim stratejik olarak-ufuk- anlayışım birlik esaslıdır- lakin objektif olmak gerekir.
İzmirde Yunan'a karşı silahlananlar terörist değildir, savaşanda değildir... >İlhak salt toprak değil, sosyo-kültürel her türlü ilhak da direnişle karşılacaktır, bu da aynen dediğin gibi;
"Bu bahsettiğim şey,binlerce yıldır,tüm toplumlarda uygulanan bir şey..Hiç bir toplum/devlet,kendisine karşı silah sıkanları affetmez..Çünkü toplumlar da,tıpkı insanlar gibi hayatta kalmak isterler.."
binlerce yıldır, yok sayma, ilhak, baskı, şiddet-silah gücüyle dışlama, ötekileştirme veya bunalrın egeen devlet anlayışıyla siyaseten istimarının getirdiği ölümcül-yıkımsal sorunlar vs de affedilebilir değildir ve affedilmez.
Hızır paşalar egemense Köroğlular olur, egemen olan onlara terörist der, çete der, yargısız infaza değin kensisine meşru kılabilir, lakin objektif böyle değildir.
ha peki bunu söylemem şu ya da bunun silahlı mücadelesini savunduğum desteklediğim anlamına mı gelir->hayır! Meşru zemin kaybedilmemelidir...
Çıbanın başı egemen zihniyet, anlayış ve elbette politik olarak bu tr toplumsal ayrılıkalrdan yarralanan ve bunu üreten kurum ve koşullardır, önce bu kavranmalı ve bu çözülmeli! kavramayan insanlar 3-5 çıkarcı haremi salatan siyasetinin piyonundan öte gidemez, büyük resimi göremez, neye kızdığınıi hiddetlendiğini dahi çözümleyemez(ispat mı, milyonlaca AKP kitlesi, ha öyle olmuş ha şöyle olmuş, ha ondaki sembol buymuş bundaki şuymuş, istismar ve tarz aynı oldukça değişen sadece semboller)...
Yıllardır yaşadığımız soygunlar, sömürüler onlar ne oldu, neden, nasıl hangi türden siyasetlerle dokunulmazlık zırhına, harami saltanatı gücüne sahipler? Devlet kutsal değildir, devlet eleştirilemez, kerameti kendnden menkul, tanrı-ağa değildir, devletin önünde eğilinmez, devlet senin önünde eğilmeli de anlayacak durumda değiliz vs... neyse uzamasın...
RollingStones
12-09-2019, 10:04
Öte yakada olsaydın, abin, amcan, baban, kendisine devlet diyen bir yapının, sırf sen kültürel olarak farklısın diye, resmi üniformalarla gelip yakıp, yıktığında, bunlardan herhangi birisini öldürdüğünde de yine aynı tepkiyi verecektin, lakin bu sefer tepki verdiğin sembol yer değiştirmiş olacaktı...
Sevgili spartacus
Yetkin biri değilim ama bir kaç bişey de ben söylemek istedim.
İster bu yaka, ister öte yakada olalım, bizi yöneten, yönlendiren, organize eden üst akıl yada hakim kişilerin olduğu bir gerçek.
Eşi, babası, kardeşi, abisi, oğlu öldürülen, öte yakadan insalar olduğu gibi, bu yakadan insanlar da var. Hepsi kötü insanlar de değil üstelik, bunları kullanan insanların da hepsinin iyi olmadığı gibi.
Tepkilerimiz, olduğumuz taraf ile ilgili olması zaten doğal olanı.
Ama benim anlamadığım bir şey var.
Siz, tepkilerinizi ya bulunduğunuz yakaya göre veriyorsunuz yada tarafınızla ilgili bir seçim yaptınız.
Öte yaka her durumda, her söylemde, her eylemde haklı, bu yaka hepsinde haksız.
Peki bu seçim yapılabilinecek bir durum mudur?
Her iki taraf da hatalı olamaz mı?
Saygılar
Ahlaksız
12-09-2019, 13:22
Sn.spartacus;''tarafsızım'' diye bin defa yazdım ama ısrarla benim taraf olduğumu,ahmak olduğumu filan söylüyorsunuz..Ya da size ''insan sevmiyorum'' diyorum,beni statüko yanlısı gibi lanse ediyorsunuz..İnsanı sevmeyen,insanların var olmasını istemeyen birisi,insanlar arasında ayrım yapabilir mi?!
Benim gözümde ateist veya müslüman,asker veya terörist farklı değil ki..Ben mesela dağda birbirini silahla öldürmeye çalışan iki tane homo sapiens görüyorum..Bu homo sapienslerin asker veya terörist olması beni bağlamaz ki..Taraf olanı bağlar..
Asıl taraf olan sizsiniz..Bu tarz konularda hep devleti terörist olarak yaftalayan,bunun üzerine özellikle basan sizsiniz..
''Şehit annesi yerine kendinizi koyun'' dediğimde,anında ''terörist annesi yerine kendini koy'' diyorsunuz..Bu tepkidir..Burada bir tarafsızlık filan göremiyorum ben..
Devlet denilen şeye karşıyım,bunlar ayrı mesele..Burada devletin rolünden bahsetmiyoruz..Devletin işleyişinden bahsediyoruz..Devlet muhakkak,kendisine karşı olanları cezalandırmak zorunda..Çünkü devletin işleyişi böyle..Bir benzetme yapayım..Namaz mesela..Namaz kılmak dinin işleyişi için gereklidir..''Ben namaz kılmıyorum ama dindarım'' deme şansınız yok..Çünkü dinin içinde ritüel muhakkak olmalıdır..Namaz kılmadığınız zaman,bu din değil,inanç olur..
Devletten bahsedebilmek için de,muhakkak devlete karşı olanlar cezalandırılmak zorundadır..Bu insanlık tarihi boyunca,Sümer'de devletin kurulduğundan beri böyle olmuş..
Bir devlet içinde yaşayıp,devlete isyan edenlerin kucaklanmasını savunmak,budalalılıktır..Bunu sadece devletin ne olduğunu bilmeyen gerizekalılar yapabilir..
Somut örnek vereyim..Yakındoğu'da ASUR diye bir toplum..Bilirsiniz..Bu toplumun bir geleneği var..MEZARLARI TAHRİP ETMEK..Şöyle yapıyorlar..Savaştıkları insanların atalarının bulunduğu mezarları açıp,kemiklerini filan kırıyorlar,mezarları alt üst ediyorlar..Niye?Niye,terörist/hain/isyankar dedikleri insanların babalarının/analarının/dedelerinin/nenelerinin mezarlarını tahrip ediyorlar?Çünkü böyle yaparak,hayatta olan bu hainlerin atasız kalacaklarına inanıyorlar..Çünkü ölü atanın öteki Dünya'daki varlığı,kalanların mezarı başında dua etmesine bağlı..Mezar ortadan kalkınca,ata da ortadan kalkıyor..
Bu aynı geleneği Abbasilerin yaptığını da biliyoruz..Bu toplumlar,Anadolu'da da hüküm sürmüş toplumlardır..
Demek ki,devlet/toplum dediğimiz şeyin,kendisine ihanet edenleri yok ettiği bir gerçek..
Anlamadığınız nokta şu;
DEVLET EMPATİ YAPMAZ..
Ahlaksızdan alıntı
Akp;İstanbul,İzmir,Ankara'yı kaybetti..Kaybetmeden önce Abdullah/Osman Öcalan'ın ağzına baktılar,kürtlerden yardım istediler ama kürtler bu siyasi manevrayı yutmadı..
Bana göre bu seçim döneminde bu tavır tartışmaya açık.
Bu bir taktik mi, yoksa gelecek korkusu mu, veya bir projemi
her kes hatırlar geçmişte bir cumhur başkanı seçimi yapılmıştı CHP .mhp ortak adayı olan E.İhsanoğlunu HDP desteklemedi kendi adayını çıkardı Daha sonra anayasa değişikliği oldu HDP sandığa gitmedi AKP sonuçtan galip çıktı. Bu gün bir yerel seçim yapılıyor HDP hiç bir beklenti içine girmeden CHP nin adaylarını destekliyor. Ve bu geçmişlerden kalan düşüncelerle HDP ye bir çok soru soruluyor. Neden böyle bir karar aldın ?
HDP nin geçmişteki tavrı ile bu günkü tavrı arasında 180 derecelik fark oluşuyor.
Bizim de kafamızda sorular.
Aslin da biz bunu anlamalıyız ne değişti de bu fark oluştu. Bu bir faşizm korkusu mu yoksa yeni bir projenin ilk adımları mı
Bu ara iktidar her türlü seçim hilelerine baş vuruyor A.Öcalan ı da PKK yı da kullanıyor.
Bu gün yine bir siyasi hile ile karşı karşıya kalıyoruz 3 ile kayyum atanırken HDP nin kapısına gelen annelerin HDP ye cocuklarının hesapını sorması ile karşı karşıyayız.
Bu konuyu tarihin derinliklerine taşımak gereksiz geliyor bana AKP kaybediyor bunun içinde hileye baş vuruyor. HDP anadoludan vaz geçmiyor yeni ittifak arıyor CHP iktidar istiyor demokrasi liyakat peşinde. Evet bazı şeyler bizi şaşırtıyor haksız da sayılmayız.
Ama osmalıda hile bitmez der çakıcı mehmet efe daha farklı şeyler görebiliriz.
spartacus
13-09-2019, 01:56
Sn.spartacus;''tarafsızım'' diye bin defa yazdım ama ısrarla benim taraf olduğumu,ahmak olduğumu filan söylüyorsunuz..Ya da size ''insan sevmiyorum'' diyorum,beni statüko yanlısı gibi lanse ediyorsunuz..İnsanı sevmeyen,insanların var olmasını istemeyen birisi,insanlar arasında ayrım yapabilir mi?!
Sevgili Ahlaksız esasında ayrımdan söz etmedim, bütünden değil tek bir tarafa GÖRE kıyastan söz ediyorum.
Benim gözümde ateist veya müslüman,asker veya terörist farklı değil ki..Ben mesela dağda birbirini silahla öldürmeye çalışan iki tane homo sapiens görüyorum..Bu homo sapienslerin asker veya terörist olması beni bağlamaz ki..Taraf olanı bağlar..
Asıl taraf olan sizsiniz..Bu tarz konularda hep devleti terörist olarak yaftalayan,bunun üzerine özellikle basan sizsiniz..
Hayır, "terörst" kelimesini sen kullanmıştın, tek taraflı olarak, bende doğru olanı yaptım, objektif olarak baktığımızda terörün en önemli ayağı ve hatta kaynağı devlet, çıban başı bir kurum, söylememek mi gerekir?
Şöyle örnek vereyim, Hitler devletini düşünelim, faşizme karşı artık isyan eden mi teröristtir, sebep? Sırf egemen stotüko böyle dedi denebilir mi? Devlet faşist ise mecbur muyuz faşizmi kabullenmeye ve savunmaya? Sırf DEVLET'i var diye? Faşizm uygulanırsa, öncelile oradaki toplum birbirini yemeye başlar, çatışır ve zamanla toplum direnir, isyan da eder, çatışır da... Bakınız devlet faşist diyelim, faşist şiddet uyguluyor, kolluk kuvvetlerini kullanıyor değil mi? O kolluk kuvvetlerindeki her bir insan=devlet=faşist denemez, söyleyene değil söyletene bakmak gerekir. Tersinden de böyledir... O asker de ölse, o faşizme karş direnenlerden birileri de ölse, ölen insandır... O faşizm hakim olduğu sürece o çatışma ve ölümler bitmez, çatışmaların sebebi neyse, çözümü de o ebbei kaldırmaktır, İHANET kelimesini kullanıyorsun ya, en bariz ahmak aldatımıdır. AKP de çok sever, bütün tiranlıklar, faşist egemenlikler, despotlar,,,, ihanet kelimesini çok sever, onalr bunu kullanıyorlarca, demek ki aslında ihanet etmektedirler ve kendi ihanetlerini perdelemek için bu propagandayı aşılıyorlardır. İHANET diyorsun, tamamen subjektif, oysa esas olan nesnel koşullara bakmaktır. Örneğin TIRLAR dolusu silahı Suriye'de IŞİD e(paravanlarla) aktaranlar mı ihanet etmiştir, yoksa o tırda, o silahları tespit edenler mi?...BUYUR KENDİN YANITLA, İHANET EDEN KİM? Devlet çıkıp, silahları haber yapanalrı İHANETLE suçladı, sebep? kendi ihanetlerini örtmek için, işte eyle... sende her türlü sorgulayanı, koşulalra isyan edeni, egemen zihniyete karşı geleni, aynı AKP ağzıyla ihanet etmekle suçlayailiyorsun, çünkü kıstasın devlet, kim ki, devleti ve ihanetlerini eleştirir sana göre ihanettir, bana göre ise, toplumları sosyo-kültürel, inanç-mezhep diye ayırıp, güçlü olanı baskı-zor-hüküm gücü haline getirmek tüm topluma, insanlığa ihanettir, hangisi ihanet? bu anlayışa karşı çıkmak ve bu yapıyı değiştirmek için çalışmak, direnmek mi yoksa bu haramiler saltanatı mı? Daha dolasyız biçimde sen de bir ihanetçisin çünkü diyorsun ki, din2im yok, din şudur, budur, kıstasın din ve egemenliği olur, egemen olduğu içinde meşru görürsen tabi ki senin varlığın gayr-ı meşru ve ihanet gibi yansıtılır. Devlet empati yapmaz, yok devlet şunu düşünmez vs diyorsun=din emati yapmaz, din affetmez, öyleyse dinden çıkan ihanetçidir vs. farklı bir şey söylemiyorsun. İçinde olduğun egemen anlayışın, kişi ya müslüman olacak, şartları yerine getirecek ya da yok hükmünde -efendim kişi ya sünni türk olacak ya da yok hükmünde- vb tavrına girersen varacağın nokta elbette farklı olmayacak, aynı zihniyet, aynı bağnazlık. devletin dini olmayacağı gibi milleti de olmaz, bunlar devlet değil çete örgütlenmesi, mafya birliği vs, o sebeple bazı farklılıkları kullanırlar... Devlet empati yapmazmış vs, dini, millet de olmaz(!)... peki, farklı olduğu veya farklı düşündüğü için dışlanan, örselenen de gül dağıtmaz, öyleyse demek ki mesele şu ya da bu kişi vs değil, bu koşulları doğuran esas kaynağın(egemen olan ve egemen zihniyet, bağnazlık, yobazlık!) tespitinde düğümlenir!.
Bak önce terör ne demektir, terörist ne demektir bunu kavramak gerekiyor, insanı seversin, sevmezsin, bu; kavramı bağlamaz.
Terör, bireyden, aileye, aileden mahalle, gruba, gruptan, ilçe, il, merkez düzeyine, kişiden kuruma kadar kullanılan bir yöntemdir.
Birey örneği mi vereyim;
1.) Bu dediklerimi yapmazsan sana şunu yaparım, şantaj, şöyle ederim tehdit, kafanu kırarım...
2.) Ebeveynlerin çocuğa uyguladığı örnekler, seni banyoya hapsederim, dediğimi yapmazsan sana bir daha çikolata almam, kulağını çekerip, ederim, mederim vs.
3.) İşyerlerinde vb, işten atma korkusunu yaşatmak, bunun için çeşitli yaptırımlar kullanmak, kişilerin KORKUSUNU kullanmak - terör.
4.) kan davaları vb içerikli eylemler.
5.) En demokratik hakkın dahi, polis şiddetiyle bastırılması - terör.
6.) Şu ya da bu kesimi, şu ya da bu görüşü yaftalayarak katl-i vacip haline getirmek ve içlerinden bazılarını dara çekmek, korku yaymak, başınıza gelecek budur vb propagandaları, yönetimi- terör.
7.) Savaşan 2 gücün, birbirlerinin lojistiklerine, yakınalrına vb tehdit, şantaj yolalrını kullanmak, aksi taktirde bunlar olur demek vs, TALEPLERİNİ KABUULLENDİRMEK için korku yönetimlerini kullanmak vs - terör.
8.) Şu ya da bu anlayışın, şu yada bu grbun, şu ya da bu örgütün, şu ya da bu kurumun ileri gelnelerine suikastler, çeşitli korku salıcı eylemler - terör (ayırmıyorum görüldüğü gibi)
TERÖR ESTİRMEK deyiminin şuncusui buncusu yoktur.
TERÖR ŞU YA DA BU HEDEF, ŞU YA DA BU TALEP NAMINA, KORKUYU kullanma yöntemine denir.
''Şehit annesi yerine kendinizi koyun'' dediğimde,anında ''terörist annesi yerine kendini koy'' diyorsunuz..Bu tepkidir..Burada bir tarafsızlık filan göremiyorum ben..
Göremiyorsun çünkü tek taraflısın, ben sana şu ya da bu annenin yerine koy demedim-bu şekilde gelen sensin, tek taraflı olmadı mı?-, bu örnek sana ait ve senin asıl hiddetlendiğin, o annenin oğlunun terörist olması, nasıl olurda böyle bir anneye müsamaha gösterilir!!!! tutumun. taraf olan kim? Burada demek istediğimi gerçekten hala anlayamadın mı, gerçekten burada sorun yok mu? Ben ise ne yazık ki ölen askerinde, dağdakinin de terör yöntemine sahip olduğunu biliyorum ve her durumda "efendim devlete silah sıkana devlet gül mü dağıtacak" denirken, aynı biçimde "devletin halka silah sıkmasına gül mü verilecekti" denmesi farklı olmuyor. Egemenlerin ve egemen olanın, güçlü olanın ister bilerek, ister bilmeyerek, içind eoldığı yanlış ve geri zihniyeti savunmak, güçlüden yana olmak, ifadelerinle çelişir.
AKSİNE ben sana taraf olma diyorum, anlaman için de örnek veriyorum, empati demiştin! Yap o halde, bu tür konularda kişilerin yerine konmuşluk, objektif ve bilimsel yaklaşımı yok eder...
Demek ki,devlet/toplum dediğimiz şeyin,kendisine ihanet edenleri yok ettiği bir gerçek..
İnsana ihanet eden devletlerinde, bizzat o toplumlarca yok edildiği de bir gerçek, gördüğün gibi tek taraflı ve taraflısın, devlet tarafından bakıyorsun, oysa tarih yok olmuş devletler çöplüğü değil mi? Ne halt etti de yok oldular?
Bir devlet toplum üzerinde kendisini tanrı olarak görüyorsa, kutsal görüyorsa, toplumu koyunlaştırmak ve gütmenin kurumu haline geliyorsa, sosyo-kültürel farkları ayrıştırıp birisini egemen kılarken diğerine zulmediyorsa, zulmedilen taş değil bu zihniyetin savunulacak bir tarafı olamaz ve zaten olumsuz koşulalrın tepesinde bu yatar, tiranlıklara karşı şu ya da bu ayaklanma ihanet değildir, ası ihanete uğrayan o devletin sınırlarında yaşayan insanlar, halklardır(oukey?)
Anlamadığınız nokta şu;
DEVLET EMPATİ YAPMAZ..
Devetten ne anladığına bağlı, senin devlet olarak anladığın= Allah. Sual olunmaz vb, ancak iliklerine kadar sana kanıtsatılan şartlanmalarla değerlendiriyorsun.
Devlet kim? Türkiye, ortadoğudakiler mi? Allah ilan edilmiş despotik bir kurum, bir araç, silah, vergi adıyla haraç toplayan büyük mafya, başka anlamı yok. Allah empati yapmaz, bu senin inancın...
Elbette böylesi devletlerde esasında gayr-ı meşrudurlar, güçlü olanın hüküm sürdüğü(aslında güçlü değiller, toplumsal cehalet, subjektif boş siyasetler, mankurt zihniyetleri, toplumsal körlük, cehalet, DEVLET BÖYÜKTÜR, KUTSALDIR-ALLAHTIR zihniyetleri vb onları güçlü kılıyor) saltanatlar, tiranlıklar olarak gayr-ı meşrudurlar... azıcık 10 yılı değerlendir göreceksin, mesele öyle Ali, Ayşeden kaynaklı falan değil, bizzat ilahlaştırıp, putlaştırdığın-ız adına da resmi ideoloji, egemen stotüko, böyük mafya-ağa, kutdal devlet(ilah) dedikleriniz ve onların size enjekte ettiği bu köleleik zihniyeti, devlet dediğiniz mekanizmanın yapısı... bu yapı ne mutlaktır ne ilahtır, yıkılır da, yıkılmalı da, yerine sosyal nitelikli ve devletin despot kral rolünü oynamadığı, amaç değil ARAÇ olduğu yapılar da devlet olabilir. Tabi bu devlet bu en normal düşüncenize dahi baskıyla, şiddetle karşılık verecektir...
Örnek vereyim: En basitbir hak talebiniz olsun. Konusu ne olursa olsun. örneğin soyguna, talana karşı da oalbilir, örgütlenin, en demokratik haklarınızı kullanın, örneğin basın aıklaması, polis gelip sizlere şiddet uyguluyor ve resmi ideolojide sizi bu en tabş haklarınızı kullandınız diye terörist ilan ediyorsa, senin durduğun yer neresi olmakta? Sana bu görmezliği, körlüğü aşılayan, şartlandıran nedir, hangi kutsallar sana bunu yaptırıyor, o ısrarla ret ettiğin dinsel siyasetenden ne farkın kaldı? Allah'ın yerine devlet, abuk subuk semboller, EGO ve kişilik bozuklukalrını yerleştirmişler... İşte bu v benzeri konualrda o cendereyi aş, gözlerini tamamen kapatıp, minicik bir delikten bakma ve sen devlet değilsin, empati de yapabilirsin, sorgulayadabilirsin(bu tür devletler sana sınırlar koysa da, sorgulamakla yanlış yapmyorsun, mürted olmaktan korkuyor olabilirsin...), hakim olan sorgulamayı yasak etti veya seni şartlanmış bir müm'in yaptı diye sen haklı olmuyorsun...
Teörist annesiymiş, kırın kafasını diyecek gibi duruyorsun, AKP nin bank asyada hesap açanları teörist, FETÖ cü birisinin annesini, arkadaşlarını teyzesi, amcasını terörist, hatta her türlü demokratı, solcuyu bile TERÖR yönteminde sindirmek için, FETÖ diyerek işten atması, hapis vermesi vb yaptığı onca rezilliği ilan etmesi gibi, senin de bir çeşit İLAN haline gelmiş tutumunun hiç bir farkı yok ve yaptığının farkındasın o sebeple de ölen askerin annesini karşısına koymamızı sağlamak için, kendinizi o annenin yerine koyun diyorsun, yani çatışma zihniyeti, çatıştırma karşı, karşıya getirme biçimiyle otomatik işliyor...
RollingStones
13-09-2019, 08:57
Bu konuya sadece davasında kim haklı kim haksız diye bakabilirsiniz. Öteki taraf egemen olsun aynı baskıyı bu taraf üzerinde kurardı.
İnsanın doğası böyle.
Bu durumda o bunu yaptı, bu şunu yaptı, çok da anlamlı değil.
Türkler azınlık olsaydı farklı şeyler konuşuyorduk.
Bu yüzden eylemlere değil, davaya odaklanmalı.
Kim ne istiyor, istenilen şeyler adil mi, ortak müştereklerde buluşuyor mu, bu topraklarda yaşayan herkesin menfaatine mi vs vs.
diğerleri teferruat. eğer böyle bakılmayacaksa bu yıllarca daha böyle devam eder.
Türkler azınlık olsaydı farklı şeyler konuşuyorduk.
Bu yüzden eylemlere değil, davaya odaklanmalı.
Kim ne istiyor, istenilen şeyler adil mi, ortak müştereklerde buluşuyor mu, bu topraklarda yaşayan herkesin menfaatine mi vs vs.
diğerleri teferruat. eğer böyle bakılmayacaksa bu yıllarca daha böyle devam eder.
Evet biz ne istiyoruz. O ne istiyor, bu ne istiyor dan çok biz ne istiyoruz.
Biz demokrasi Adalet liyakat istiyoruz. Bu ülkede ben yargılanabiliyorsam her kes yargılanmalı hak ettiğim hakkı istiyorum. Bu ülke liyakat içinde yönetilsin istiyorum.
Bu gözle olaylara bakıyorum.
Türkler azınlık olsa ne düşünülür değil bu gün azınlıklara karşı nasıl politika uygulanıyor diye düşünüyorum.Yani var olanı, olasılıkları değil.
Biri tiwit atıyor o tiwit 6 yıl önce yazılmış ceza alıyor biri altı YIL önce koyun koyuna ( FETO İLE)ilişki içinde hiç bir savcı ortada yok.İşte ben onu da gör diyorum görmüyorsan diğerini de görme ben bunu istiyorum
hdp den dağa kaçanların hesabı soruluyor ama seçim dönemi A.Öcalanın kardeşini kim tv ye çıkardı sorulmuyor.
İşte ben adeletin her kese eşit kullanılmasını istiyorum. Olasılıkları değil.
HER KES MAHKEME KARŞISINDA İŞİT OLMALI . Birilerine terörle ilişkisi var diye kayyum atanıyor diğerleri cemaatlerle koyun koyuna gık yok. belediyeler soyuluyor bir savcı o tarafa bakmıyor bile.
RollingStones
13-09-2019, 09:58
Bunları ben de istiyorum, her normal insanın da istemesi lazım zaten.
Ülkede adalet olmaması başka bir konu. Bu sorunun din, dil, ırk ayrılıkları ile alakası yok. Bu bir rant meselesi, kültür meselesi, medeniyet meselesi.
Eğer ülkede yukarıda bahsettiğiniz konularda tam bir değişim yaşanırsa, tüm sorunlar giderilir ve ülke yaşanılır bir durumu gelirse, Kürt sorunu biter mi sizce?
Sorun bu mu?
Bunları ben de istiyorum, her normal insanın da istemesi lazım zaten.
Ülkede adalet olmaması başka bir konu. Bu sorunun din, dil, ırk ayrılıkları ile alakası yok. Bu bir rant meselesi, kültür meselesi, medeniyet meselesi.
Eğer ülkede yukarıda bahsettiğiniz konularda tam bir değişim yaşanırsa, tüm sorunlar giderilir ve ülke yaşanılır bir durumu gelirse, Kürt sorunu biter mi sizce?
Sorun bu mu?
Kürt sorunu biter mi ?Bitmez. Bitmesi için Türk, Çerkes, Arnavut, Müslüman Hiristiyan Yahudi gibi bütün sorunların bitmesi gerekir. Yani insanlar Kürt Türk Müslüman Hiristiyan olmadan önceki hali olan insan olma hali ortaya çıktığında bütün bu görünen sorunların tümü biter.
Ayrıca Kürt diye var olan bir nesnel durum varken sorunun bitmiş veya bitecek gibi düşünmek sorunları çözmek değil gizlemek görmemezlikten gelmektir.
Neden bitsin var çünkü.
Sorun varsa çözüm aranır bu çözümde var olanı saklamak değil daha çok dışarı çıkarmaktır ve uzlaşma aramaktır.
İşte burada devlet ve niteliği ortaya çıkıyor.
Ahlaksız
13-09-2019, 14:41
bu yapı ne mutlaktır ne ilahtır, yıkılır da, yıkılmalı da, yerine sosyal nitelikli ve devletin despot kral rolünü oynamadığı, amaç değil ARAÇ olduğu yapılar da devlet olabilir.
Sevgili spartacus;O kadar şey yazıyorsunuz ama konuya hakim olmadığınız o kadar bariz ki..
Devlet-terör bağlantısı yapıyorsunuz ya,bunlar filan çocukça şeyler..''Terörist devlettir'' demek,''Aslan ısırır'' demek gibi bir şey..Aslanın ısırdığını niye söylüyorsunuz?!Aslan bu,ısıracağı zaten belli..Haliyle bu söylemin bir anlamı/mantığı yok..Sizin de terörist devlet söyleminizin bir anlamı/mantığı yok..Soru şu;askeri/ordusu olmayan bir devlet var mı?YOK..Olabilir mi?OLAMAZ..
Devlet dediğiniz şey,bizatihi şiddet sayesinde ayakta kalabilen bir yapıdır..
Yani devlet denilen şey,kurulduğundan beri yıkılmadı..Türk devletinden bahsetmiyorum,Dünya'daki tüm devletlerden bahsediyorum..O yıkılan devletlerin yerine,yeni devletler kuruldu..Aynı b.ktan düzen Sümer'den beri devam etti işte..Mesele bu ama siz tutup bu devlet denilen şeyin sosyal/adaletli bir yapı olabileceğini söylüyorsunuz..
Ne dedim?Aslan ısırır..Aslanın ısırmama ihtimali yok,yapısı böyle..Devlet denilen şey de ÖLDÜRÜR,YOK EDER,İŞKENCE EDER,SOYUNU KURUTUR..Devletin aksini yapma ihtimali de yok ama siz var sanıyorsunuz..!
Devlet terörist ilan ettiklerini öldürür,hatta yakınlarını da öldürür..Asur'dan örnek verdim size..Devlet,terörist gördüklerinin mezarlarını bile alt üst eder..Devlet budur..5000 yıldır bu böyle..
Haliyle bugün Türkiye'de bir asker annesinin,teröristlerin annelerine sahip çıkılmasına itiraz etmesi gayet doğaldır..Çünkü devlet,teröristine sahip çıkmayacağını,şehitlere sahip çıkacağını feryat ederek bana lanse ettiği için,ben çocuğumu askere yolladım..Siz bu basit cümlelerimi çarpıtıyorsunuz işte..Sen aslında şehit annelerinin yanındasın filan diyorsunuz..Yahu,banane şehit annesinden,terörist annesinden..Defalarca ''umurumda değil'' dedim size..
Terörist adlandırmasını da bir benzetmeyle açayım;
Devlet bir takım insanlara ''terörist'' diyor..Burada devlet ''iyi'',terörist ''kötü'' olarak lanse ediliyor..Devlet kendi kendine iyi olduğunu söylüyor..
Buraya dikkat..
Teistler,bir takım insanlara ''ateist'' diyorlar..Teistler,teizmi ''iyi''olarak lanse ederken,ateizmi ''kötü'' olarak lanse ediyorlar..Burada da teistlerin kendi kendilerini iyi/doğru olarak lanse ettiklerini görüyoruz..
Ne kadar benzer şeyler olduklarına dikkat edelim..
Devlet,kendi içinden çıkanlara ''terörist'',teistler de kendi içinden çıkanlara ''ateist'' diyor..Yani farklılıklara tahammül edemeyen devletin ve teizmin ne kadar gaddar olduğunu buradan anlıyabilirsiniz..
Ben ateist olarak kendimi tanımlıyorum ama ateist değilim..Ateist aslında bir küfürden başka bir şey değildir..Teistlerin,kendileri gibi olmayanlara toptan ettikleri küfre ateizm deniyor..Halbuki ateizm diye bir şey yok..Tıpkı terörizm diye bir şeyin olmadığı gibi..Terörizm de,devletin toptan ettiği bir küfürden farksızdır..Uyum sağlayamayan,oryantasyonu beceremeyen,devlet içindeki her birey,tarih boyunca SAPIK-HAİN-TERÖRİST damgası yemiş ve işkencelere uğramış,öldürülmüştür..
Ben size dedim ki,DEVLET EMPATİ YAPMAZ..Anlamıyorsunuz işte bunu..Devlet laf dinlemez,devlet öldürür,devlet yok eder,çünkü devletin misyonu bu..Devleti birileri yıktığında,yerine yeni bir devlet kurduğunda da aynı şeyler olacak..Yine devlet s.kecek,yine öldürecek,yine işkence edecek..Çünkü devlet bu ama siz iyi bir devlet kurulacağını sanacak kadar naifsiniz:)
spartacus
14-09-2019, 00:58
Sevgili spartacus;O kadar şey yazıyorsunuz ama konuya hakim olmadığınız o kadar bariz ki..
Devlet-terör bağlantısı yapıyorsunuz ya,bunlar filan çocukça şeyler..''Terörist devlettir'' demek,''Aslan ısırır'' demek gibi bir şey..Aslanın ısırdığını niye söylüyorsunuz?!Aslan bu,ısıracağı zaten belli..Haliyle bu söylemin bir anlamı/mantığı yok..Sizin de terörist devlet söyleminizin bir anlamı/mantığı yok..Soru şu;askeri/ordusu olmayan bir devlet var mı?YOK..Olabilir mi?OLAMAZ..
Devlet dediğiniz şey,bizatihi şiddet sayesinde ayakta kalabilen bir yapıdır..
Allah'ı tarif eder gibi...
İsviçre, Kanada bunlarda da devlet yok mu?
Devlet terör bağlantısı yapıyorsunuz diyorsun, devlet=örgüttür(organizasyon, organ demek örgüt demektir) değil mi? Eee?
Yani devlet denilen şey,kurulduğundan beri yıkılmadı..Türk devletinden bahsetmiyorum,Dünya'daki tüm devletlerden bahsediyorum..O yıkılan devletlerin yerine,yeni devletler kuruldu.
Demek ki devlet yıkılıyormuş, devlet demek kutsal bir ilah demek değildir...
Bir devlet ciğerine kadar terör devleti ise, nasıl oluyorda en tabi kalkışma, itiraz, aydınlanma, bilinçlenme gerektiğinde savaşımı salla pati İHANET olarak mimliyorsun(bak sorun bu, taraflısın, tipik bir müslümanın, refleksleri gibi, ben bu tutumunu eleştirdim, literatüre girmeye gerek duymuyorum... Devletler, zihniyetler yıkılır, devlet ile -kavramı-, devlet olanı karıştırma. devlet olan = örgüttür...
Devlet bir takım insanlara ''terörist'' diyor..Burada devlet ''iyi'',terörist ''kötü'' olarak lanse ediliyor..Devlet kendi kendine iyi olduğunu söylüyor..
Buraya dikkat..
Teistler,bir takım insanlara ''ateist'' diyorlar..Teistler,teizmi ''iyi''olarak lanse ederken,ateizmi ''kötü'' olarak lanse ediyorlar..Burada da teistlerin kendi kendilerini iyi/doğru olarak lanse ettiklerini görüyoruz..
Ne kadar benzer şeyler olduklarına dikkat edelim..
Devlet,kendi içinden çıkanlara ''terörist'',teistler de kendi içinden çıkanlara ''ateist'' diyor..Yani farklılıklara tahammül edemeyen devletin ve teizmin ne kadar gaddar olduğunu buradan anlıyabilirsiniz..
Evet, bunlara itirazım yok,
Ben size dedim ki,DEVLET EMPATİ YAPMAZ..Anlamıyorsunuz işte bunu..Devlet laf dinlemez,devlet öldürür,devlet yok eder,çünkü devletin misyonu bu..Devleti birileri yıktığında,yerine yeni bir devlet kurduğunda da aynı şeyler olacak..Yine devlet s.kecek,yine öldürecek,yine işkence edecek..Çünkü devlet bu ama siz iyi bir devlet kurulacağını sanacak kadar naifsiniz:)
Ahlaksız sen devlet değilsin... Sen teizmin haksız, ama güçlü halini esas alarak, teist tarafta durup örnekler verme.
Örneğini değiştirelim;
Aşırı dinci bir devlet içinde, bir kaç grup anlayış vb desit, ateist düşünüyor olsun, baskı görmeyecek mi? Görecek, baskı kuranlar bunlara hain, küfürbaz, teörist vs demeyecek mi? Diyecek.
Böyle bir devletin varlığı, o devletin eleştirilemez ve yıkılamaz olduğu anlamına da gelmez. Öyle bir ülkede, bir ateistin annesine müsamaha gösterilmesinden rahatsız olursan, sırf ateistin annesi diye sert davranılmasını beklersen, üste çıkmak içinde, kendinizi, ateistlerce öldürülmüş bir teist annesi yerine koyun dersen, konumun neresi olur? peki ya teistlerce öldürülen, sürülen, yok sayılan, öteki ilan edilenler ne olacak, isyan da eder, direnir de, ayaklanır da, EMPATİ YAPMAMIZI İSTEMEDİN Mİ? YAPIYORUZ İŞTE!... Burada sorun nerede yahu? Aslında tümü de sistemin işleyişinden hareketledir, ama konumuz gereği subjektif alanda, teist zihniyet, başka türlü düşünme ve inanmaya ya da inanmamaya hayat şansı tanımayan, doğuştan düşman teist zihniyetin egemenliği ve bunu kurumsallaştırdığı bağnazlığı değil mi? ısrarla bunu görmek gerekir diyorum. Bu tür egemen zihniyetlerin, bizzat zihniyeti ve kurumsallaşmış statokosu, bir çok sorunun, çatışmanın anasıdır, bunu görmek gerekir, bu görülene kadar bilimsel, objektif yaklaşım mümkün değildir. Bir teistin, taptığı, kutsallaştırdığı ayrımcılığı, ötekileştirmeyi, bunlara dair yemin etmişliği, bağımlılığı hakimken, objektif yaklaşabileceği düşünülebilir mi? İnanç başka bir şey, siyaset, ekonomi politik başka...
Ağa, tek başına 1000 kişinin sahibi nasıl oluyorsa, günümüz kapitalist modeli de öyledir, sürüleştirmek adına bir çok şey kullanılacak, toplumsal birlikler, sosyal hayatlar, bilinçler, ötekileştirilip, çatıştırılıcak, en çok hangi ötekileşirilen, egemen olanın çıkarlarına uyuyorsa, onu resmileştirip, diğerleriyle sürekli dost-düşman edebiyatıyla çatıştıracak.... Bu öyle kimsenin oturup masabaşında özel bir eğitimle anlatıldığı bir kon değil, ekonomi-politik ve sistem ve haliyle çıkarlar bu tür saflaşmaları, istismarları otomatikman, kendiliğinden örgütler...
AKP ne zaman nüfuz kaybetse, bir anda tüm medya organlarında hainler, teröristler bilmem neciler, dost-düşman edebiyatı yükselir. defalarca dikakt edin demişimdir, ne zaman AKP vb egemen sınıfların çıakrına bir şeyler lazım olur, düşmanlar peyda olur, hainler vs yaygarası çıkartılır(daha yeni belediye seçimi AKP+MHP nin bu yöntemi kullanıp, tüm diğerlerini hain, beka, teörist lafızları gibi - ama ters tepti-), askeri operasyonlar da o zamanlar bilinçli olarak arttırılır, kaçınılmaz çatışmalar yaşansın, bazıları ölüsn bize malzeme çıksın, bu sayede hem propaganda hem de ortamı terörize edebilelim diye oyunlar oynanır vs... Çok basit bir örnek. Neyse başka bir konu...
hala anlamatım, sen olgulara duygusal zeminden bakıyorsun ve kendini hakim anlayışın saflarında bir yere yerleştiriyorsun, o sebeple de, ilgili sorunu-konuyu bilimsel, objektif olarak sorgulamak yerine, duygusal biçimde, hislerinle vs yorumlamaya çalışıyorsun, tepki veriyorsun... benim eleştirdiğim nokta burası
Konuya dair ise gayet basit bir resim paylaşmıştım... Bir asker annesinin gözünden bakmamız gerekmiyor, zaten bu, konu itibariyle bilim dışı olur, yani konu bir annenin, diğer anneye olan sıcak yaklaşımdan rahatsız olup, olmayacağı değil, hükümetin bariz ikiyüzlü olmasıdır...
Ahlaksız
14-09-2019, 21:24
Sn.spartacus;Amerika devleti,Japon devleti ya da İsveç devleti;kendi askerinin yanında yer alır..Çünkü devletleri devlet yapan şey,askerin ta kendisidir..Askerin olmadığı istisna devletler de var ama bunlar önemli değil..
Askerin önemini belirtmek istiyorum sadece..
Türk devleti askerine ''şehit'',pkklısına,fetöcüsüne ''hain'' demek zorunda..Türk devleti asla askerinin/ailesinin yanından uzaklaşıp,pkklının/fetöcünün ailesine ya-na-şa-maz..Bir milim dahi olsa ya-na-şa-maz..Yanaşırsa eğer,bu Türk devletinin çatırdamaya başladığının göstergesi olur..Bunu sadece Türk devleti olarak değil,genel olarak tüm devletler için kabul edin..
Bunları yazıyor olmam,benim Türk devletini veya devlet denilen şeyi yücelttiğim anlamını da doğur(a)maz..
Devlet denilen şeye karşı olduğumu zaten bir çok kez dile getirmiştim burada..
Ben size 5000 yıldır kesintisiz devam eden,devlet denilen şeyin,işleyişini belirtiyorum..Devlet askerine sahip çıkar..Mesele bu..Askere kurşun sıkana sahip çıkmaya çalışırsanız,o devletin sonu yaklaşmıştır..
Bir devlet hem askerine,hem de teröristine sahip çık(a)maz..Nokta..
Mesele,tamamen baskın/dominant hale gelmek..5000 yıldır tüm mesele kimin kimi düdükleyeceğidir..Geçmişte Anadolu'da Hitit'liler çeşitli insanları,sonrasında Pers'liler çeşitli insanları,sonrasında Roma'lılar çeşitli insanları düdüklemiş..Kim daha çok düdüklerse,o başa geçmiş..Yani kimin askeri daha güçlüyse,o baskın/dominant hale gelmiş..Bugün de Türk'ler çeşitli insanları düdüklüyorlar..Kürtler,Aleviler gibi..
Bu kaçınılmaz işte..Diyelim ki Kürtler bir şekilde Kürdistan'ı kurmayı başardı,o zaman da Kürtler çeşitli insanları düdükleyecekler..Süryanileri,Türkmenleri gibi..
Mesela Trump,kalkıp El kaide liderinin annesine sahip çıkılmasını söyleyebilir mi?Söyleyemez..!
Ben kimseye hain ya da terörist filan demiyorum,herkesi homo sapiens olarak gördüğümü belirttim zaten..
spartacus
15-09-2019, 01:25
Sn.spartacus;Amerika devleti,Japon devleti ya da İsveç devleti;kendi askerinin yanında yer alır..Çünkü devletleri devlet yapan şey,askerin ta kendisidir..Askerin olmadığı istisna devletler de var ama bunlar önemli değil..
Askerin önemini belirtmek istiyorum sadece..
Sevgili Ahlaksız
Devlet bir örgüttür, asker de o örgütlenme-yapılanmanın bir parçası..
Türk devleti askerine ''şehit'',pkklısına,fetöcüsüne ''hain'' demek zorunda..
Sen devlet değilsin, zaten bunları belirtiyorum. Teistlerde, başka türlü inananlara veya kendinden gayrısına gavur, kafir demiyor mu?
Türk devleti asla askerinin/ailesinin yanından uzaklaşıp,pkklının/fetöcünün ailesine ya-na-şa-maz..Bir milim dahi olsa ya-na-şa-maz..Yanaşırsa eğer,bu Türk devletinin çatırdamaya başladığının göstergesi olur..Bunu sadece Türk devleti olarak değil,genel olarak tüm devletler için kabul edin..
PKK kriter değil, benim açımdan değil, PKK'yı çık, hata nerede?
Bugün sosyal devlet vs diye dünyanın ve aklı başında insanların gıpta ettiği İskandinav ülkeleri bir zamanlar birbirini katlediyordu, kanlı bıçaklı idiler... Nasıl çözdüler?
Sosyo-kültürel farklılıkların, ayrıştırılıp, şu ya da bunun, egemen zihniyet-sermaye-ağalar vb çıkarlarınca resmileştirilmesi, toplumu birer kan davalılar haline getirmesi, anlayış ve anlayabilmekten men etmesi vs - işte en önemli mesele budur. Daha geri devletlere bakıyor musun, sürekli savaş halindeler, oralarda kullanılan ne peki? Din... Kimlerin işine yarıyor? saraylarda oturan kimlerse onalrın, toplumun payına düşen isen, o saraylar ve sahipleri için ölmek, öldürmek...
Egemen anlayışlar sorgulanmadan, bağnaz-yobaz kurumsallaşmalara karşı mücade etmeden, yeri geldiğinde -ki koşullar gerektirir- çatışmadan yol alınamaz. Ama sen DEVLET diye BOŞ-BOMBOŞ bir duvar örer, işin temelinde yatan ANLAYIŞ-BİLİNÇ faktörünü ters yüz edersen tarafsız dahi olamazsın... Ve bu safsatadır, toplumsal anlayış değişirse, devletler de değişir, bu toplumsal bilinçlenme ile doğru orantılıdır.
Her devlet, belirli bir sınıfın aracıdır, yada grup görüntüsünün(dini veya mafyatik-çete temelinde). Toplum nasıl uyutulacak ki? nasıl kandırılıp sömürülecek? Bu tür harami saltanatı yapılı devletler, her türlü aydınlanma, bilince-farkındalığa karşı zaten teörist, hain vb diyeceklerdir! Bakınız son 10 yıldır, hükümet ağzını hainler, çakallar, alçaklar vs diye açıp, vs diye kapatıyor...
Sen devlet değilsin, bunu eleştirebilir, sorgulayabilirsin, devlettir yapar demen başka bir şey, olan-bitene tavır alman, bilinçlenmen, sorgulaman başka...
Bir devlet hem askerine,hem de teröristine sahip çık(a)maz..Nokta..
Ne yazık ki işte tam da burada yanılıyorsun. DEVLET'i insandan soyut, kerameti kendinden menkul bir kutsal gibi görüyorsun, oysa devlet iktidarda olan egemenlerin-bürokrasinin, örgütlü gücüdür.
Devlet kendi toplumunu da provake eder, devlet kendi okuluna da bomba koyar, devlet kendi camisi, karakolunu da kurşunlar, kendi insanı, askerini de öldürür, YEM olarak da kullanır, en akıla gelmez provakasyonlar, gündem değişiklikleri de yapar... Devlet, feodal, köleci ve kapitalist toplumlarda esasında bir çetedir ve nasıl davranacağını, çeteleşmiş örgütün müdavimlerinin çıakarları ve koşullar belirler.
Bu kaçınılmaz işte..Diyelim ki Kürtler bir şekilde Kürdistan'ı kurmayı başardı,o zaman da Kürtler çeşitli insanları düdükleyecekler..Süryanileri,Türkmenleri gibi..
Bu koşul bu anlayışta öyle, ama k.a.ç.ı.n.ı.l.m.a.z ya da çözümlenemez, asıl sebep-faktörler görülemez değil.
Hikayede adı geçen Mervan gerçekten Allah için mi, onca ganimet ve talan-yağma savaşına girdi. Sen böyle inanırsan, tabi ki çatışırsın, çünkü sen kendinden gayrısını düşman görürsün, bu gözleminden değil, bizzat şartlandırılmış ve kullanılmışlığından gelir...
Mesela Trump,kalkıp El kaide liderinin annesine sahip çıkılmasını söyleyebilir mi?Söyleyemez..!
Söyleyebilir... Hatta El Kaideyi dahi ABD devleti finanse edebilir... Bu başlığı açtın, devlet yapamaz dediğin şeyi yaptığı için değil mi? Edemez, yapamaz dediğin şey yapılmış bile
Ben kimseye hain ya da terörist filan demiyorum,herkesi homo sapiens olarak gördüğümü belirttim zaten..
Hemfikirim, hala anlatamadım, eleştirimin sebebi, neden "asker annesini" öne sürdüğündür, bu belirleyici ya da objektif bir gerekçe değil ki... Yani devletin bu tutumunu-TAKTİĞİNİ- sosyo-politik, ekonomi-politik temelde bilimsel olarak ele alıp eleştirmen gerekir.
Aynı devlet, sırf AKP daha çok oy alacak diye(haziran yenilgisi sonrası, batıdaki milliyetçilerin oyunu almak için!), bügün gülümseyerek karşıladığı annelere, 90 günlük sokağa çıkma yasakları, evlerini tanklarla yıkarak zulmetmedi mi? kaç tane çocuğu sokakta gördüğü için katletti biliyor musun? Kaç anne, çocuk sokakta cesedi kokana kadar yattı biliyor musun? Gerekçeler-kılıfları bulmalaı kolaydır. kaç insanın tepesine tank gülleleri saldı, kaç gün sularını, elektiriklerini(cep telefonuyla görüntüler alınamasın diye) kesti?
Peki o zaman da devlet bunu yapamaz, suçlular varsa o hukukun işi, bir toplumu topyekün ablukaya almak ne demek dedin mi? Madem terörist diyor en çok terörist >İstanbul'da değil mi? Bir il'de 10 hırsız var diye devlet tüm il halkına hırsız muamelesi çekemez, kuşatma uygulayamaz dedin mi? - desen de yine doğru olmazdı, faşist, çete devletler bunu yapar, hukuk yoktur ve gerizekalı toplum da bu kadar basit yanlışalrı görmediği gibi, aksine büyülenir, holignaca destek verir, katlettiği ise daha en başından muhtaç olduğu hukuktur... Cahil toplumlar, daim kendisine zarar verir ve kurbanlık koyun gibi, kasabın bıçağını yalar...
Bu tür mafya-çete ya da çeteleşen devletler, iyi polis, kötü polis rollerini oynar. Toplum süreğen kandırlır ve politize edilir... hatta Mit'in başındaki adam "Suriye üzerinden Türkiye'ye 3-5 füze yollarız, KILIFI ÜRETMİŞ oluruz" da der, çatışmaları, ayrışmaları üretmesi bu kadar basit provakasyonlara bakar, bütün mesele ve kolaylık, toplumsal cehaleti diri tutmak, sürüleştirmek için, din, millet, mezhep ayrımını üretmek körüklemek, provakasyonlarla körüklemeyi başarmakla vb. vb. vs...
Devlet kelimesinin varlığı bizlerin bunu görmesi, bilmesine v bizlerin objektif-bilimsel yaklaşımına engel değil...
Din de böyledir, din demek eski dünya'da zaten yasa-devlet demektir, sen din'i eleştirmiyor musun? itirazların yok mu?
Ben sana senin "devlet kutsalı" namına söylediğin gibi, "din'dir böyledir yapar, eder, eleştiremezsin, itiraz edemezsin, din kafirlere müsmaha mı gösterecekmiş" vs. dersem, ne anlarsın? Eleştirdiğim bu bakış açısıdır... Din olması yapılanın geçerli, doğru, haklı ve itiraz edilemez, ret edilemez, karşı-konulamaz olduğu anlamına gelmez.
İşinize karışmış gibi olacak ama Devlet tartışmaları benimde ilgimi çektiği için bir alıntı paylaşmak istedim.
Platon un Devlet kitabından.
Sokrates .Doğruluk her yerde aynıdır yani oradaki yönetimin işine gelen şeydir. Çünkü güç elindedir. Doğru düşünmesini bilen kimsede bundan şu sonucu çıkarır. Güçlünün işine gelendir. say 22-23.
Bu durumda doğru değişgendir bu gün yanlış olan yarın doğru olabilir.tam tersi de olabilir.
Yani bu gün dost (feto gibi) yarın terörist Veya bu gün terörist yarın dost.
Veya böyle İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, 70'e karşı 10 oyla tek taraflı bağımsızlık ilan etti 2017 birgün gazetesi İspanya ezdi geçti. Özerkken sorun yoktu bağımsızlık ilanından sonra düşmanlık oluştu.
Ahlaksız
15-09-2019, 12:39
Sn.spartacus;Devletin kendi askerinin yanında yer alma zorunluluğunu bir türlü anlatamadım size..Mesela bir futbol takımındaki defans oyuncusu,ayağına gelen topu,rakip takımın oyuncularından birinin ayağına atamaz..Çünkü mevcut durum,bu oyuncunun kendi takım arkadaşlarını desteklemesini istiyor..Haliyle bu oyuncu da,mecburen kendi takım arkadaşlarına topu atmak zorunda..Bu oyuncu,topu bazen kendi takım arkadaşlarına,bazen de rakip takım oyuncularına atamaz..Devlette,aynı şekilde hem kendi askerine,hem de kendi ilan ettiği teröristine sahip çıkamaz..
Niye asker annesini öne sürdüğümü anladınız mı şimdi?
Terör sorunu olan ülkelerde,terör sorununun çözümü ile asker ilgilenmez..Askerin görevi yok etmektir,çözüm üretmek değil..Devletin görevi nedir,mesele bu..Devlet varlığını tıpkı bir insan gibi sürdürmek ister..Bunun için kendi kendine terör de yaratır,sonra bu terörü sonlandırır da..Terörü sonlandırmanın yolu,eğitimden/adaletten/ekonomiden geçer..Başka türlü terör bitirilemez..Yani Türk devleti isterse terörü(pkk) bitirir ama bunu yapacak olanlar,askerler değil,siyasilerdir..Siyasetçi,özellikle ''eğitim'' sistemine yatırım yapmazsa,o ülkedeki terör hiç bitmez..
Terör %100 son bulur mu?ASLA..Devletin olduğu yerde terör olur..Sizinle ayrıştığımız asıl mesele bu..
Siz yine şöyle demişsiniz;toplumsal anlayış değişirse, devletler de değişir, bu toplumsal bilinçlenme ile doğru orantılıdır.
Devlette revizyona gidilmesinden,devletin var olması gerektiğinden bahsediyorsunuz..Dediğim gibi revizyon,terörü bıçak gibi kesebilir ama terörü asla tam anlamıyla bitiremezsiniz..Bu hem devletin kendi sorunlu yapısından,hem de insanın kendi sorunlu yapısından kaynaklanan bir durumdur..Dünya'nın en gelişmiş ülkesi Abd'yi ele alalım..Devlet içerisinde pkk veya fetö gibi terör örgütleri var mı?Yok ama devletin içinde hiç kimsenin can güvenliği de yok..Devlet denilen şeyin,öncelikli görevi vatandaşların can güvenliğini sağlamaktır..Abd bunu yapabiliyor mu?Yapamıyor,yapamaz da..Bugün Abd okullarında yüzlerce çocuk/genç/öğretmen öldürülüyor,Abd buna engel olamıyor..Halbuki eğitimde/bilimde/adalette yapabileceği her türlü revizyonu yapmış durumda ama terörü engelleyemiyor..İçeride olan terör haricinde,bir de dışarıdan gelip terör eylemlerine karışanlar oluyor..
Demek ki,devlet hiç bir zaman terörü tam anlamıyla bitiremiyor..Önümüzde somut örnekler var..
Ben size dedim k,bana devletten bahsetmeyin..Çünkü bilmediğim bir şey değil..Devletin ne olduğunu bilen birisi,devlete karşı olur..Siz devlete karşı değilsiniz..Devlete karşı olan birisine ''ama devlet kürtlere şunları şunları yaptı'' diyorsunuz..Bunun bir mantığı yok..
Dine karşı olan birisine,bir imamın yediği haltlardan bahsetmek doğru değildir..Çünkü vatandaş zaten dine karşı,haliyle dinin içindeki zırvalıklardan bu vatandaşa bahsetmenin bir mantığı yok..
spartacus
16-09-2019, 00:06
Sn.spartacus;Devletin kendi askerinin yanında yer alma zorunluluğunu bir türlü anlatamadım size..
Ahlaksız, anlatmana gerek yok, sen devlet değilsin, dolayısıyla sen, devlet gibi düşünüp, kıyas etmemelisin. Zaten diyorum ki, devlet bir örgüttür, asker bir parçası(bütünün parçası)
Terör sorunu olan ülkelerde,terör sorununun çözümü ile asker ilgilenmez..Askerin görevi yok etmektir,çözüm üretmek değil..Devletin görevi nedir,mesele bu..Devlet varlığını tıpkı bir insan gibi sürdürmek ister..Bunun için kendi kendine terör de yaratır,sonra bu terörü sonlandırır da..Terörü sonlandırmanın yolu,eğitimden/adaletten/ekonomiden geçer..Başka türlü terör bitirilemez..Yani Türk devleti isterse terörü(pkk) bitirir ama bunu yapacak olanlar,askerler değil,siyasilerdir..Siyasetçi,özellikle ''eğitim'' sistemine yatırım yapmazsa,o ülkedeki terör hiç bitmez..
Tamam, Türkiyede'ki gibi, Bizans-osmanlıdan miras, ağa vardı patron, mafya, çete devlet modeli, terörü falan bitirmez, aksine üretir(çıkarları bunu -otomatikman örgütler- gerektirir). Devleti kutsal bir yere koymamakla başlamak lazım. Değişim, ancak toplumsal bilinçle mümkün, böyle bir devlet, yapmaz dediğinizi de yapar, yapmalı dediğinizi de yapmaz. Belirleyici ölçüt çıkarlarıdır ve bu tür devletler pragmatisttir, işine gelen doğru, gelmeyen yanlıştır-bu kadar basit...
Ben size dedim k,bana devletten bahsetmeyin..Çünkü bilmediğim bir şey değil..Devletin ne olduğunu bilen birisi,devlete karşı olur..Siz devlete karşı değilsiniz..Devlete karşı olan birisine ''ama devlet kürtlere şunları şunları yaptı'' diyorsunuz..Bunun bir mantığı yok..
Dine karşı olan birisine,bir imamın yediği haltlardan bahsetmek doğru değildir..Çünkü vatandaş zaten dine karşı,haliyle dinin içindeki zırvalıklardan bu vatandaşa bahsetmenin bir mantığı yok..
Evet, devletin tutumunu sorgularken de, bir asker annesi üzerinden empatinin mantığı yok... Ve hala diyorum, senin tepki vermenin sebebi, annenin terörist annesi olmalı, sindirememen, bunu yansıtıyorsun-eleştirilen de bu. Yoksa devletin tutumunu yanlış gördüğün falan yok, devlet bunu yapmaz diyorsun ama aynı devlet, AKP seçim yenilgisinden sonra, yeniden seçime giderken oy devşirmek adına Kürtlerin yoğun olduğu bölgelerde darbe, resmen ilhak yaptığında ise devlet bunu yapar diyorsun! Bu çelişkidir.
Mesela sen dine karşı geldiğin için kafir-teörist ilan edilmişsen, islami zihniyeti ve devleti(yasa), haliyle devlet anlayışının getirdiği çatışma, sorunlar da, bir tarafı -teist tarafı- kutsayan biçimde, teist devletin ve egemen hale getirdiği anlayışın ürettiği sorunlarda, meydana gelen kayıplar açısından, teist annesi üzerinden -ÇATIŞMACI MANTIKLA- empati yapmamalısın, yanlış yargılara varır, öznel ve bilim dışı olur.
Devletin yanlışlığı, şu ya da busuna dair eleştiri, irdeleme açısından bizzat sorunların kaynağı ve çözümü üzerinden yapılır. Sorunu üreten anlayışların -ki egemen anlayış belirleyicidir- kutsanması ,sorunları çözmez, aksine üretir.
Ölen her asker açısından da en büyük suç devlete ve elbette bu örgütlenmenin hizmet etiği baron, mafya çıkar ve anlayışına aittir. Biz devlete, devletin her türlü çağ-dışı zihniyetine anlayış göstermeye mecbur değiliz. Devlet bu gün açıkca çetedir, çeteleşmiştir.. zaten belirli bir servet veya sermaye gücüne dayalı her resmi kurum, çeteleşir...
Afganistan da özgürlük isteyenlere karşı devletin tutumunu düşün. Burkalara, çarşaflara girmek istemeyen kadınları düşün. Anneleri karşı, karşıya koymak ne iş? Egemen zihniyete başkaldıranlar, şiddete maruz kalır da, karşılıklı çatışmalar, örgütlenmeler yaşanırsa, neye göre değerlendireceksin? Sorunun asıl kaynağı nerede? İşte kaç yıldır AKP-devlet anlayışında hepimiz hainiz, teöristiz, beka meselesi, işbirlikçiyiz fasa, fiso...
Bir ateistin annesine iyi davranılmasından rahatsız oluyorsun, teist annelerinin yerine kendinizi koyun demiş oluyorsun, başıdan beridir benim eleştirim bu sebeple, hala anlamadın, yani kendi objektif sandığın eleştirini, kendi elinle safsataya, bilim dışılığa, subjektif alana daraltıyorsun :)
Bizi devletin gücü, faşist karakteri, birilerinin devleti kutsal görmesi ilgilendirmiyor, objektif bakıyoruz, bu kadar basit. Objektif, olgu temelinde ise, özel-duygusal kıyas safsatasının anlamı yok.
Örneğin Afganistan'da, Türkiye'de, Arabistan'da vs dinsel gericiliği eleştirmiyor muyuz? Eleştirmek, failin fiilini değerlendirmek, tepki vermek başka bir şeydir, arkadaş islami gericilik hakim, devlet de onların devleti, asar da keserde, burkaya da sokar vs demek ise başka, ikincisi ahmaklık oluyor, zira ikisi arasındaki farkı göremiyor... Elbette her ikisinin de yer ve duruma, koşula göre kullanımının doğru olması mümkün, lakin iki bakış temeli-zemini de birbirinden farklıdır, yerine göre anlam kazanır.
Ve doğru bakış açısı, devlet bunu yapmaz vs dememektir... Yapmaz dediğiniz şeyleri yapar, yapar dediğiniz şeyleri de yapmaz. devlet kerameti kendinden menkul bir kurum değildir, güç hangi kesimin-sınıfın, sermayenin elinde ise, devlet o kesimin ÇIKARLARI(ekonomik, politik, sosyal, ekonomi-sosyal-politik),stratejisi, siyaseti vb ile hareket eder ve bu nesnel zeminde otomatikman oluşur, irade ise bu çıkarların kavranmasından sonra anlam kazanır, ekonomi-politik, sosyo-politik...
Şeyhleri düşün, tarikatların tepesindekileri, sermayeleri nedir ve nasıl güç olurlar? Bir şeyleri kullanırlar, neleri? Bu tepe çetelerin çıkarlarının temelinde yatan esas faktörler nelerdir, nasıl kurumsallaşıyorlar? Tarikat vb adıyla? Devlet de böyledir, gücü(ekonomik, politik) olanın örgütüdür ve devlet kurumsallaşmanın en önemli aygıtlarından birisidir...
Efendim devlet bunu yapmaz, şunu yapmaz-yapar, hikaye.
Efendim cinci hoca sırf insanların parasını almak için muskalar vs yazmaz, müslümandır yapmaz.
Tarikat şeyhleri güce, servete, sermayeye sahip olmak için kandırmaz, onlar hak yolundadır...
Maz, mez vs hikaye, gerçek ve hakim kurumlar orada, oligarklar, çıkarlar temelinde anlam kazanır, çıkarına olan şeyleri de yapar, sizleride kandırır, çalıştırır, kullanır vs.
Ahlaksız
17-09-2019, 18:18
Bir aile.
Devletle örgüt arasına sıkışmış.
İki oğulları var.
Biri askere gitmiş, Mehmetçik olmuş.
Biri dağa çıkmış, terörist olmuş.
★
“Güneşi Gördüm” bu.
★
Mahsun Kırmızıgül'ün filmi.
★
10 yıl önceydi.
2009'du…
Ergenekon dalga dalga geliyordu.
Tsk'ya Balyoz iniyordu.
Asrın liderimiz çıktı…
“Kürt açılımı başlatıyoruz” dedi.
★
Kürt açılımı, Polis Akademisi'nde açıldı.
Yol haritası toplantısına, Hasan Cemal, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar, Mümtazer Türköne, Mustafa Karaalioğlu, Fehmi Koru gibi Akp borazanı gazetecilerle, Akp söylemlerini papağan gibi tekrar eden Akp'li akademisyenler katıldı.
★
Asrın liderimiz, Dtp genel başkanı Ahmet Türk'le görüştü. “Başbakan olarak görüşmedim, Akp genel başkanı olarak görüştüm” dedi.
★
Trt'nin Kürtçe kanalı yayına başladı.
Diyarbakır müftülüğü, Hazreti Muhammed'in doğum gününde, tarihte ilk defa, Ulucami'de Kürtçe mevlit okuttu.
Trt Şeş'te yayınlandı.
★
Cumhurbaşkanı o dönemde Abdullah Gül'dü.
Bitlis'e gitti.
Açılıma, anadil açılımını ilave etti.
Güroymak'a Norşin dedi.
★
Günler geçiyor, açılımda neyi açacağımız bir türlü açıklanmıyordu.
Bülent Arınç izah etti…
“Bu açılım Kürt açılımı değildir, demokratik açılımdır” dedi.
Daha açılmadan adı bile değişmişti ama, hâlâ neyin açıldığı belli değildi.
★
Açılımı kayıtsız şartsız desteklersen “demokratsın” diyorlardı.
Neyi açıyoruz diye sorarsan “ırkçı, faşist” damgası yapıştırıyorlardı.
★
Açılımın sloganı “analar ağlamasın”dı.
Neyi açıyoruz diye soranlara “analar ağlasın mı istiyorsun” diye saldırıyorlardı, susturuyorlardı.
★
Derken…
Açılımın, Pkk açılımı olduğu ortaya çıktı.
Kandil'den 34 üniformalı terörist geldi, Habur Sınır Kapısı'ndan yürüyerek giriş yaptılar, halaylarla karşılandılar.
Çadır mahkemesi kuruldu, savcılar hakimler, teröristlerin ayağına götürüldü.
“Etkin pişmanlıktan faydalanabilirsiniz” dediler, teröristler kabul etmedi, “herhangi bir konuda pişman değiliz, önderlik çağırdı, geldik” dediler, sıkıysa tutukla demeye getirdiler.
Hepsi serbest bırakıldı!
Otobüsün üstüne çıkıp, Diyarbakır'da şehir turu attılar.
Yani bir tek madalya takmadığımız kalmıştı!
★
Türkiye gözlerine inanamıyordu.
Asrın liderimiz ise pek memnundu…
“Habur'daki manzara karşısında umutlanmamak mümkün mü? Çok güzel şeyler, umut verici, sevindirici gelişmeler oluyor” dedi!
★
Pkk açılımı için Tbmm'de oturum yapıldı.
Takvimde başka gün yokmuş gibi, özenle seçtiler, tam olarak 10 Kasım'a denk getirildi!
★
Dtp kapatıldı.
Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliği düşürüldü.
Aralarında Leyla Zana'nın da bulunduğu 37 kişiye 5'er yıl siyaset yasağı getirildi.
★
Aslında hepsi dümendi…
Terörün siyasi ayağıyla mücadele ediyoruz ayaklarına yatılıyordu.
Dtp tabelası indirildi, Bdp tabelası asıldı.
★
Böylece, hem sayın ahalimizin Habur yüzünden biriken gazı alınmış oldu, hem de durmak yok yola devam kapsamında Bdp'yle yola devam edildi.
★
İşte tam o sırada, tesadüfe bak…
“Güneşi Gördüm” vizyona girdi.
★
Devletle örgüt arasında sıkışan bir ailenin dramını anlatıyordu.
İki oğul vardı.
Birinin adı Serhat'tı.
Birinin adı Berat'tı.
Serhat Pkk'lıydı.
Berat Mehmetçik'ti.
Serhat, bir geceyarısı kendisi gibi kalaşnikoflu Pkk'lılarla birlikte evine geliyor, annesiyle babasıyla vedalaşıyor, o gece evde bulunan kardeşiyle karşılaşıyor, vicdan muhasebesi yapıyorlardı.
Asker olanı “çatışmada karşı karşıya gelirsek ne olacak ağabey?” diye soruyordu…
Terörist olanı “ben ölürsem terörist, sen ölürsen şehit olacaksın”
cevabını veriyordu.
★
Akp'nin açılımı bu film üzerine oturtulmuştu.
Yandaş medyada, sırf bu sahne üzerine binlerce makale yazıldı.
Yandaş televizyonlarda günlerce övgü düzüldü.
★
Milyonlarca kişi izledi.
Toplumun algısı bu filmle manipüle edildi.
Toplumsal zemin bu filmle pekiştirildi.
★
Asrın liderimiz, açılım vesilesiyle gittiği her mitingte, Cahit Sıtkı Tarancı'nın “Memleket İsterim” şiirini okuyordu…
“Memleket isterim, gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun, kardeş kavgasına bir nihayet olsun…”
★
“Kardeş kavgası”nın anlatıldığı Güneşi Gördüm filminde de “Memleket İsterim” şiiri bangır bangır okunuyordu, fragmanı bile tamamen “Memleket İsterim” şiirinin üzerine bina edilmişti!
★
Bir oğlu asker, bir oğlu terörist olan, devletle örgüt arasına sıkışmış çaresiz aile, neticede nereye göç ediyordu?
Oslo'ya!
★
Ne tatlı bir tesadüf daha değil mi?
★
Filmin galası, Akp grup toplantısı gibiydi.
Akp adına açılımı yürüten içişleri bakanı Beşir Atalay, başbakan yardımcısı Cemil Çiçek, başbakanlık müsteşarı Efkan Ala, Akp genel başkan yardımcısı Abdülkadir Aksu, emniyet genel müdürü, Trt genel müdürü, Yök başkanı, hepsi oradaydı.
Asrın liderimiz telgrafla tebrik mesajı gönderdi, ayakta alkışlandı.
Galaya telgrafla tebrik mesajı gönderenler arasında, milli eğitim bakanı Hüseyin Çelik, Egemen Bağış, Veysel Eroğlu, Nimet Çubukçu, Faruk Çelik de vardı.
★
Asrın liderimiz, şarkıcı, artist, futbolcu açılımı yaptı.
Bunları Dolmabahçe'de topladı.
Açılımın ne kadar önemli bir mesele olduğunu anlatırken habire “Güneşi Gördüm”ü örnek verdi!
★
Mahsun Kırmızıgül, asrın liderimizin artist toplantısına katılamamıştı, çünkü o sırada ABD'deydi, yeni filmini çekiyordu, asrın liderimize hitaben mektup yazdı, sayın basınımıza gönderdi.
“Sayın başbakanım, yeni filmimin çekimleri için ABD'deyim, bu yüzden toplantınıza katılamıyorum, bu barış süreci sadece tarihi fırsat değildir, yeni çağın gereksinimidir, sonuna kadar yanınızdayım” dedi.
Bu mektup, sayın basınımızın tamamında yayınlandı, Mahsun Kırmızıgül ayakta alkışlandı.
★
Mahsun Kırmızıgül'ün ABD'de çektiği yeni filmi neydi?
2010'da vizyona girecek olan “New York'ta Beş Minare”ydi.Düpedüz Fethullah Gülen propagandasıydı!
★
Türk Silahlı Kuvvetleri, fetocular aracılığıyla imha ediliyor.
Aynı yıl, açılım yapılıyor.
Aynı yıl, Güneşi Gördüm vizyona giriyor.
Hemen peşinden, New York'ta Beş Minare vizyona giriyordu.
★
Güneşi Gördüm filmi Akp ve fetocular tarafından öylesine destekleniyordu ki, Oscar'a aday adayı yapıldı iyi mi!
★
Elbette aday olamadı ama, sayın basınımızda sanki 12 dalda Oscar kazanmış kadar haber oldu!
★
Sonrası malum…
Açılım, saçılım oldu.
Akp medyası tarafından yere göğe sığdırılamayan Mahsun Kırmızıgül, aynı Akp medyası tarafından pkk'cı ve fetocu ilan
edildi!
★
Aradan 10 yıl geçti.
2019 oldu.
★
Çocukları Pkk tarafından kandırılarak dağa götürülen anneler, Diyarbakır'da Hdp il binası önünde oturma eylemi yapmaya başladı.
En başta içişleri bakanı, Akp'li bakanlar Diyarbakır'a gidip, Hdp binası önündeki annelere destek verdi.
Hülya Koçyiğit, Gülben Ergen, Yavuz Bingöl, Muazzez Ersoy gibi yandaş sanatçılar, Diyarbakır'a gidip, annelere destek verdi.
★
33 anne var.
Ama, yandaş medyamız özellikle birini vurguluyor.
“Annenin büyük dramı” başlığıyla manşet yapılıyor.
★
Latife anne.
İki oğlu var.
Biri terörist.
Biri Mehmetçik.
“Tek korkum, çocuklarımın karşı karşıya gelip, birbirlerine silah çekmesi” diyor.
★
Dejavu…
Size de bir yerden tanıdık geliyor mu?
★
10 yıl önce, durup dururken…
Analar ağlamasın.
10 yıl sonra, gene bir anda…
Analar ağlamasın.
★
Asrın liderimiz bugünlerde aniden çıkıp “Memleket İsterim” şiirini okursa, kimse şaşmasın!
https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/yilmaz-ozdil/10-yil-once-gunesi-gorduk-10-yil-sonra-gormedik-mi-5337119/
Sn Ahlaksız Sözcü iyi bir tarih hatırlatması yapmış yapmış da tarihi biraz yakınşatırmış bu tarihi 1977 den hatta 1968 den itibaren yazsa imiş bu işin başlangıcının asrın lideri ile olmadığını öğrenmiş olurduk.
1990 lı yıllarda dağa çıkanları kontrol altına alacağız diyen bir general var (Büyükanıt) bu ülkede 1977 da solcuların üstüne gönderilen UKO diye bir örgüt de vardı (sonra ismi PKK oldu) bunları da yazmalıydı ki tarihte kesitler olmasın.
Yani senin anlayacağın PKK ve devlet ilk defa reisle başlamıyor önceleri var.
Bütün bunlar bize devletlerin halkları nasıl yönettiğini anlatıyor Devlet kendine illada bir düşman bulur hiç olmadı onu kendi yaratır.
İşte devlette Türk halkına bir düşman ı işaret etmek istemiş onunla da kedinin eniği ile oynamak istediği gibi oynamış.Tabii bundan önceleri de var Çerkesler, Ermeniler, Rumlar, yahudiler. Alevilerden hiç söz etmeyeceğim onların tarihi daha da derinlerde.
Bizim tarihimiz Sözcünün tarihinden daha derinlere iniyor.
Sözcü belkide devletin deyil AKP nin ve Erdoğan ın analızıni yapmak istemiş ama Erdoğan ve AKP nin nasıl iktidar yapıldığını ona o şartların nasıl hazırlandığını devletin bütün kurumları bunun için nasıl organize olduğunu da anlatmalı idi. Hiç bir şey tohum atılmadan üreyip büyüyemiyor.
spartacus
19-09-2019, 00:16
Sevgili Ahlaksız
hep dediğim gibi;
meselelere
ekonomi-politik temelde bakmak gerekir...
O açılım Avrupa Uyum yasası içindi vs. Bir dolu kredi, örtülü para vs... neyse detaya gerek yok;
ekonomi-politik
sınıflar - ve otomatikman egemen olanlar, egemn olanın kendiliğinden örgütlenen çıkarları, siyasi egemenlik ve belirlenen politikalar...
Devlet, kerameti kendinden menkul bir kurum değildir, feodalizmde ağa, derebeylerinin, kapitalizmde ise baronların devletidir.
Şu ya da bu politika, propaganda, aldatmaca, kandırmaca, sürüleştirme ne varsa, egemen sınıfın çıakrlarınca -üstelik otomatikman- örgütlenir.
Feodalitede devleti servet gücü, kapitalizmde ise sermaye gücü yapılandırır, örgütler... Bu buz dağının görünen yüzüdür...
Ekonomi-politik ve bu temeldeki sınıfsal çıkarlar...
1 işçi ne kadar az hakka sahip olursa, 1 patron o kadar fazla kar eder...
1 çiftçi, ne kadar fazla toprağa sahip olursa, o kadar fazla alanı eker-biçer. Bu halde bir diğerinin sınırını her sene 20cm sürse, 5 yılda 1 metre eder. Diğer çiftçilerin durumu ne kadar kötüye giderse, topraklar o kadar kelepire düşer - ya sınrıların olmadığı bir sistem olsa ne olurdu?... Bir bakkal tartıda ne kadar hile yapabilirse, o kadar fazla kar ettiğini düşünür...
1 Üretici ne kadar naylon ürün üretirse, o kadar fazla kar eder.
....
Çıkarlar, kimseye masabaşında, özel bir eğitimle anlatılmaz, sistem ne ise, koşullar ne ise, sınıflar, kişiler otomatikman o şekilde motive olur - motive olmak, gütmek-güdülmek kökünden gelir... 1işçi daha fazla ücret almak isterse, bu patron açısından dezavantajdır, bunalr basit görülebilir ama milyonlarca insanı kapsadığında, toplumsal karaktere büründüğünde, güçlü, hakim olan sınıf-kesim, egemen siyaseti de belirler. Bir çok sosyo-kültürel farklar ise siyasileştirilerek istismara açılır, bu bağlamda egemen olan harami saltanatının, düşmana, toplumu güdecek-kandıracak, kendi gerçekliğinden kopartacak, yer yer şu ya da bunu kutsallaştırarak gönülden bağımlı hale getirecek araç-silahlara gereksinim duyarlar... Bunu anlamak o kadar basit ki, sadece seçimlerde arkasında sermaye sınıfının, paranın gücüyle oy toplayan partilere bakmanız yeterli... Birisi Kur'an sallar, öteki bayrak, diğeri ırkçılık yapar, beriki, "ezan susmaz bayrak inmez", yüce milletsiniz, yüce dinimiz, kafir, müm'in edebiyatı egemen olur... Bunlar egemen olanın (ekonomi-politik alanda) ilizyonları, manipülasyonları, subjektif güç olmuşluğu, sürüleştirme politkalarıdır vs...
Sözcü çözüm sürecinde yapılan hataları ve çözüm sürecinin yürütülme şeklini eleştiriyormuş gibi yapıyor.Aslında sözcü ve zihniyeti çözümün kendisine karşı.Demokratik barışçıl çözümü istemiyor.
Bu güne kadar sözcü ve zihniyeti Kürt sorununun çözümü hakkında ortaya proje koymuş değildir.Hatta Kürt sorununun varlığını inkar etme yoluna gidiyorlar.
İşin ilginç yanı sözcü ve zihniyeti tüm siyasetini Kürt sorununa göre belirliyor.AKP karşıtlıklarının temelinde de bu yatıyor.
Kendi adıma gerçeği arayanlar için sözcü ve zihniyetini referans göstermem.
Ahlaksız
19-09-2019, 13:47
Sn.kartopu;çok gerilere gitmenin bir anlamı yok..Bence 21.yüzyıl öncesini konuşmak beyhude..Bu tarihçilerin ve demagogların işi..
Yılmaz Özdil sadece ''tiyatro oynanıyor,haberiniz olsun'' demiş..Hepsi bu..
Sn.spartacus;terör sorununu ekonomiden filan soyutlayıp çözmek tabi ki imkansız..
Sn.marcos;kürt sorunu söylemi saçmasapan bir söylem..Bunu kabul etmek mümkün değil..Bu söylemi kabul eden,zaten bu sorun dediği şeyi çözemez/göremez..
Akp,kürt sorununu kabul ediyor,Kürdistan filan da diyor,açılım filan da yaptı;ne oldu?18 senedir ne yaptılar?
Demek ki söylemle filan olmuyormuş bu işler..
Ben kürt sorunu söylemini kabul etmiyorum ama bu kürt veya terör sorunu denilen şeyi çözerim..
Bana göre Türkiye'de SORUNLAR VAR..Sorunları böyle ayrı ayrı kürt sorunu,alevi sorunu,göçmen sorunu diye ayırarak çözemezsiniz..
Kürt sorunu söylemi,başlıbaşına bir ayrıştırma/kutuplaştırma yöntemidir..Sonuçta homojen bir toplumda yaşamıyoruz..Siz kürt sorunu dediğinizde,sorunu olan ama sorununa çözüm bulamayan bu toplum içindeki bireyler,kürtlere karşı bir antipati beslemeye başlarlar..Siz ısrarla kürt sorunu dedikçe,karşı taraf,yani sorunu olanlar ''nokta nokta kürtleri'' demeye başlarlar..Bugün Türkiye'de olan bu..Bugün Suriye'li sorunu diye bir şeyden bahsedildikçe,kendi sorunları olan insanlar ''nokta nokta Suriye'lileri'' diyorlar..
Yılmaz Özdil'in işaret ettiği şey,kürtleri kucaklayanların SAMİMİ olmadıklarıdır..Bu gayet doğru bir tespit..
Hem dağa kaçırılmış çocukları askerlerinle öldüreceksin,hem de ovadaki annesine sarılıp ağlayacaksın..Böyle mi çözülecek bu sözde kürt sorunu..!
Annesine sarılıyorsun,çocuğunu niye öldürüyorsun?Çocuğu öldürüyorsan,annesine niye sarılıyorsun?Benim bu konuda bahsettiğim şey de bu zaten..Burada bir paradoks/dilemma var..
Çözüm nedir?
Dürüst,samimi,rasyonel olacağız..
Mesela dağda askere ''teröristleri öldür'' emri verdikten sonra,bu teröristlerin çıktığı bölgenin araştırılmasını isteyeceğiz..Tutupta bu teröristlerin annelerine sahip çıkmayacağız..
Mesela Diyarbakır diyelim..Sürekli bu ilden terörist çıkıyor diyelim..Bu teröristlerin anneleri-babaları,bu ildeki vali,bu ildeki kaymakamlar,bu ildeki tüm eğitimciler sorgulanmalı..Niye bu bölgeden terörist çıktığı sonuna kadar araştırılmalı..Bilimsel veriler ortaya konmalı..Gerekirse bu bölgedeki tüm üst düzey bürokratlar,öğretmenler görevden alınmalı..Gerekirse,bazı kadınlar kısırlaştırılmalı..Kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı..Tabi burada insan hakları cart curt meselesi var ama bu sorunu çözmek için insan haklarına filan bakamayız..Gerekirse,bu sorunu çözmek adına Diyarbakır'ı komple yıkıp,yeniden inşa etmeliyiz..Yani demokratik bir çözüm söylemi de zırvadır..
Bu kadar kolay mı?Değil tabi..Ekonomi,başlı başına devasa bir sorun..Din,başlı başına devasa bir sorun..
Yani büyük bir ekip işi bu..Tamamen bilime sırtını dayayacak,asla kimsenin gözünün yaşına bakmayacak,kimseyi kayırmayacak bir ekiple,Türkiye'deki tüm sorunlar minimum seviyeye getirilebilir..
Tabi ki böyle bir şey olmayacak..Bir taraf ''kürt sorunu'' diyecek,diğer tarafta bazen dağda kürt çocuklarını öldürecek,bazen açılım adı altında öldürmeyecek,bazen kürt annelerine sahip çıkar gibi yapacak,bazen de yapmayacak..Böyle oyalanıp duracaksınız işte..
Sn.kartopu;çok gerilere gitmenin bir anlamı yok..Bence 21.yüzyıl öncesini konuşmak beyhude..Bu tarihçilerin ve demagogların işi..
Yılmaz Özdil sadece ''tiyatro oynanıyor,haberiniz olsun'' demiş..Hepsi bu..
Bende diyorum ki tarihin hangi safasında tiyatro oynanmadı. Gerilere gitmek eğer gerilerde çepelli bir şeyler bırakmış san sen gitmesen de birileri gider.
21 inci yüz yılı konuşacaksak teknoloji paylaşım değer yasası ve İnsan konuşacağız da geçmişin kirlerini de temizleyerek.
Yılmaz Özdil in bunu demesine gerek yok çünkü o da o tiyatrolar her zaman oynanmakta idi geçmişte de bu gün de.
Sn Ahlaksız Siz kürt sorunu diye bir şeyi kabul etmediyseniz sorun yok olmuyor. Böyle bir şey var, var olmasa bu güne kadar bir çok insan ölmezdi.
Kürtler mümkün olmayan dünyada eşi benzeri olmayan şey istemiyor anadilde eğitin ana dili bölgede konuşma hakkı ve özerk yönetim. Bu mümkün deyi mi dünyada benzeri yok mu.
Başkaları da ister diye sorunları görmemezlikten mi gelmeli. Terör ü bahane edip sorunların üstünü kapatmak İnsan ı tek kalıba sokmaktır. Bu düşünce bu ülkede yüz yıllık düşüncedir ve Tamda Yılmaz Özdil gibilere yakışır.
Ahlaksız
19-09-2019, 19:07
Sevgili kartopu;kürt sorunu dediğiniz şey ne?Bunu açamazsınız/açıklayamazsınız..Var olmayan bir şeyi var sanabilirsiniz ama sizin bu sanmanız,bu şeyi var kabul etmemiz için yeterli değildir..
Ben ''tanrı yok'' diyorsam ve siz de ''var'' diyorsanız,sizin bu var sanrınız yüzünden,size hak verecek değilim herhalde..!
Bu ülkede ''kürt sorunu'' diye bir şey yok..Örnek vereyim size..Bu ülkede her gün kadınlar katlediliyor..Bu nedir?Kadın sorunu mu?Bu sorunun adı ne?Bu cinayetleri işaret edip,bu ülkede kadın sorunu var demek,bu sorunu anlamamak demektir..
Kadınların katledilmesi sorununu,kadın sorunu veya kadın cinayetleri sorunu diye bir kalıba sokmak doğru değil..Bu bir TOPLUMSAL SORUN..Tüm toplumu ilgilendiren,tüm toplumun sorunu..Kadın,kadın,kadın dediğiniz zaman;sanki bu sorunlarla sadece feministler ilgilenecekmiş gibi bir durum ortaya çıkıyor..
Diğer taraftan kürt,kürt,kürt dediğiniz zaman da,bu terör/kürt sorununu,sanki sadece kürtler çözecekmiş gibi bir şey anlaşılıyor/anlatılıyor..
Kürt sorunu denilen söyleme katılmıyorum ben..Bu söylemi,devasa bir sorun olarak görüyorum..Bu sorunun çözümü,asla barışçıl yollarla olmaz..Sadece şiddetle de olmaz..Topyekün bu konuya eğilmek lazım..
Beni de Yılmaz Özdil okudum diye milliyetçi filan sanmazsınız herhalde..Ben bir ateist olarak ilahiyatçıların kitabını okuduğum zaman,müslüman olmam herhalde..!
Türkiye'deki bu devasa sorunları da,anca benim gibi insanlar çözebilir..Sıradan milliyetçiler(kürt veya türk),sıradan dindarlar,sıradan vatandaşlar ile bu sorunlar çözülemez..Çözemiyorlar,sadece izliyorlar zaten..40 senedir anne fetişizmi yapılıyor..Ben bu anneye sarıldım,sen de sarılsana filan..Çoluk çocuk ülke yönetiyor,mesele bu..
Bu ülkede,kimse kimsenin çocuğunu filan düşünmez..Niye?Çünkü dinle yoğrulmuş bir toplumuz da,ondan..Niye böyle?
George Carlin(Amerikalı komedyen),bir gösterisinde dindarların/muhafazakarların kürtaj karşıtlığından bahseder..Hakaret/küfür ederek tabi:)
''Bunlar kürtaja karşılar ama çocuk Dünya'ya geldikten sonra,zerre umursamazlar çocuğu'' der..Türkiye'de de böyle..Bir fetüsün Dünya'ya bir an önce gelmesi istenir ama geldikten sonra,bu çocuğun resmen ağzına sıçılır..Böyle bir ülke burası..
Bu ülkenin sağıyla soluyla oynamaya gerek yok..Direk format atmak lazım..
Aptalın biri çıkıyor,kürt sorunu diye bir şey söylüyor,milyonlarca insan da papağan gibi aynı şeyi söylüyor..Somut örnek vereyim..Fetö diye bir şey var mıydı?Yoktu..Bir gece aniden FETÖ diye bir söylem ortaya atıldı ve sonrasında milyonlarca insan papağan gibi FETÖ diye feryat etmeye başladı..Başka bir şey..Esad..Esad'ın adı bir gecede ESED oldu..Milyonlarca insan papağan gibi ESED demeye başladı..Ya da İslamofobi..Böyle bir söylem önceden var mıydı?Yoktu..11 eylül gibi olaylar sonrasında bu söylem ortaya atıldı.
Yahu,kurtulun artık şu papağanlıktan..Her söylenen şeyi,öyle hap gibi yutmamak lazım..Kim/ne söylerse söylesin,bunu sorgulamak lazım..
Kürt sorunu diye papağan gibi konuşanlar,bugüne kadar ne yaptı?Hiç bir şey..Demek ki,bu söylem,insanları eyleme yöneltmiyor..Kahvehane muhabbetinden öte bir şey değil bu..
Kendine "Kürt" diyenler, ülkemizden toprak kopartarak kendilerine ayrı bir ülke kurmak istiyorlar.
Türkler'in de buna izin vermeye niyetleri hiç yok.
"Kürt Sorunu" denen şeyin özü bu bence.
Kendine "Kürt" diyenler, ülkemizden toprak kopartarak kendilerine ayrı bir ülke kurmak istiyorlar.
Türkler'in de buna izin vermeye niyetleri hiç yok.
"Kürt Sorunu" denen şeyin özü bu bence.
Kısa ve öz aynen bu.
Sayın Ahlaksız
Kürt sorunu yoktur diyorsunuz ya tamda Mahsun' un filmi bu nedenle Güneşi Gördüm.Kürt sorunu yoktur demek güneş yoktur demekle eşdeğer.Kürt sorunu nedir.Kürt sorunu Osmanlı' dan kalan mirasdır.Balkan sorununun benzeridir.
O kadar insanın dağa neden çıktığını araştırırım diyorsunuz da devlet zaten biliyor.Topyekun savaş açmakta çözüm getirmez tam tersi yenilgi getirir.Savaş geçmişi olan devlet bunun farkında değil mi sanıyorsunuz.
Şu kaçırma meselesi de kaçırma nedir ona bakmak gerekir.Bir insana kaçırıldı demek için ne olması gerekir.Zorla şiddet kullanarak onun iradesi dışında olması gerekir.Böyle mi olmuştur ona bakmak gerekir.Kaçırılan kimdir asker polis kamu görevlileridir.Ya dağa çıkanlar örgüte gidenler kaçırılmışmıdır.HDP dağa giden gençlere yok gösteriyor onları örgütle buluşturuyor dense anlarım ama HDP gençleri dağa kaçırıyor nedir.
Terör meselesi asıl aptallık terör sözcüğünün gerçekliğine inanmak.Bu sözün günümüzde kullanılmasına neden olan baş aptal BUSH' tur.Ondan önce terörist değil anarşist deniyordu.Oysa çatıştıkları adamların/kadınların anarşi ile uzaktan yakından alakası yoktu.Terör ve terörist de öyle kimin terörist neyin terör olduğunu anlamanın imkanı yok.Bu sözcük aptalca.
Sorunun meselenin veya olmayan şeyin çözülmeyeceği konusunda ise hemfikiriz.Bu mesele bitmeyecek hatta daha karmaşık hale gelecek bölgesel hatta daha ileri çatışmaları savaşları doğuracaktır.
Ahlaksız
20-09-2019, 16:58
Sn.marcos;kürt sorunu yoktur demek,güneş yoktur demek mi:)
Kürt milliyetçisisiniz,Kürdistan diye bir devlet kurulmasını istiyorsunuz..Anladığım bu..Yanlışsam düzeltebilirsiniz beni..
Ben buna hayır mı diyorum..Yoo..
Ben ''kürt sorunu'' söylemini kabul etmiyorum..Bu söylemi kabul etmek,dillendirmek zorunda da değilim..Bana göre bu söylem kabul edilemez ama size göre Güneş kadar somut..Buna işte bağnazlık diyoruz..
Bu sorun dediğiniz şeyi,ne sizin gibi insanlar,yani konuya sadece kürt tarafından bakanlar;ne de Kemalist/milliyetçi/ırkçı/dinci insanlar çözemez..
Bu sorun devasa bir sorun haline gelmiş durumda..Bunun sorumluları da,kürt sorunu diye haykıranlar ve bu haykıranları duymayanlardır..
Burada ben iki tarafta da değilim ve dediğim gibi bu sorunu çözerim..
Kürt sorunu dediğiniz şeyi,Osmanlı'ya kadar geri götürmeye de gerek yok..Bu tanımlarınız/söylemleriniz güneş gibi somut/mutlak değil..Güneş gibi dediğiniz zaman,karşı tarafa söz söyleme hakkı tanımıyorsunuz,bunu da belirteyim..Sizin mutlak doğrunuz,sadece sizi bağlar,bir başkasını değil..Kimse sizin veya benim söylemlerimi mutlak doğru olarak kabul etmek zorunda değil..
Sosyolojik/toplumsal bir konuyu,bilimsel bir olgu/gerçek ile bağdaştırmakta doğru değildir..Mesela ben ''Türkiye'de eğitim sorunu var..Bu söylemimi kabul etmeyenler,Güneş'in varlığını kabul etmemiş gibi olurlar'' diyebilir miyim?Diyemem işte..
Devletin bir şey bildiği de yok..Bir şey bilen devlet,terör sorununu veya kürt sorununu Orhan Gencebay ile mi çözmeye çalışır?!Çözmek istemiyorlar mı?Orası aslında mühim değil..Çözmüyorlar sonuçta..
Akp öncesini boşverin..Akp 18 senedir şehit cenazelerinde ve bugün gelinen noktada,yine en tepedeler..Niye bu sorunu çözmek istesinler ki?Değil mi ama..!
Akp veya Chp veya Hdp,bu sorunu çözemez..Mesele bu..Sistem içinde eriyen insanlar,bu sorunu çözemez..
Ben mesela ''araştırılmalı'' dediğimde,gerekirse yurtdışından bilim insanlarını getirip,bu sorunu tespit/teşhis etmeleri için devletin kasasından ciddi paralar filan ödemekten bahsediyorum..Sorun ciddi ve ona göre her türlü ciddiyet/harcama yapılmalı..
40 senedir kürt sorunu diye bağırmaktan başka kimsenin bir şey yaptığı yok..
Diyelim ki,uğraştık ama olmadı..Sınırları değiştirmeye ve Kürdistan devletinin kurulmasına yardımcı olmalıyız..Anlaşmalı boşanan eşler gibi,kürtlerle anlaşmalı olarak ayrılmalıyız ama arada küslük olmamalı..Nasıl ki bugün ilçeler il olabiliyorsa,yani ülke içinde sınırlar değişebiliyorsa,ülke dışında da sınırları değiştirebilmeliyiz..Bunu bir kayıp olarak görmemek lazım..Zaten doğu bölgesindeki sınırlar,o bölge insanının savaşları sonucunda ortaya çıktı..
Hdp'yi boşverin,sipariş üzerine kurulmuş bir parti..Bu ülkede iki güç var..Biri dinciler,diğeri Kemalistler..Dinciler ve Kemalistler Kürdistan'dan yana değiller...O halde nasıl olacak bu?Abd ayarlıyor işte..Onbinlerce kürdü Türkiye'deki dinciler ve Kemalistlere rağmen silahlandırdı..Bizimkiler feryat ediyor ama iş işten geçti..Bugün gelinen nokta,çok acayip..40 senedir kafasını kuma gömen Türkiye'deki dinciler ve Kemalistler yüzünden,nerdeyse 3.Dünya savaşı çıkacak..
Çokta komik şeyler oluyor aslında..
Türkiye,pkkya silah veren Abd'yi suçluyor ama Türkiye ve Abd ilişkileri gayet normal işliyor:D
Türkiye,pkklıların annelerine sahip çıkılmasını istiyor ama Türkiye'yi tek millet,tek devlet diyenler yönetiyor:D
Sınırları değiştirmeye ve Kürdistan devletinin kurulmasına yardımcı olmalıyız..
Sn. Ahlaksız, bölelim mi Türkiye topraklarını, onu mu demek istiyorsunuz, ben mi yanlış anladım?
Ahlaksızdan AlıntıSevgili kartopu;kürt sorunu dediğiniz şey ne?Bunu açamazsınız/açıklayamazsınız..Var olmayan bir şeyi var sanabilirsiniz ama sizin bu sanmanız,bu şeyi var kabul etmemiz için yeterli değildir..
Ben ''tanrı yok'' diyorsam ve siz de ''var'' diyorsanız,sizin bu var sanrınız yüzünden,size hak verecek değilim herhalde..!
Bu ülkede ''kürt sorunu'' diye bir şey yok.
---------------------
Sizin için olmayabilir Ahlaksız arkadaşım.
Birileri var diyorsa vardır bunu ancak o acıyı çeken bilir.
Ahlaksız Arkadaşım. Ben çarkes im Bilirmisin bizim evde çerkesce yanımızda konuşulmaz dı ama nenem Türkçede zorlandığı için çok kelimeyi çerkes ce söylerdi. Ben Bunun nedenini sorduğumda babam yıllar sonra şöyle açıkladı sen okula gidiyorsun oralarda çerkesce bir şeyler söylersen hükümet bizi bulur dedi. Bize okulda atatürk ve İnönünden söz edilirdi bizde öğrendiklerimizi evde anlatırken bu iki isim geçtiğinde Babamın yüzü asılır başınıa başka tarafa çevirirdi. Çok sonraları onu anladım. Bizim evde CHP ye hiç oy vermedi benim ailem ta ki biz devrimciliği seçene kadar..
Şimdi sen bu ülkede Çerkes sorunu yok diyeceksin biliyorum. Ama devlet hiç senin gibi düşünmedi Tek millet tek bayrak diye eğitimler verdi ve Çerkesleri hain at hırsızı falan ilan etti.
İşte ben Kürtleri anlıyorum sen anlamazsın biliyorum. Sana da bunun için hiç kızmıyorum.
Bu kürtler yıllaca kuyruklu gezdi, Kıro gezdi, askerde bile çok aşağılandıklarını ben bilirim. Şimdi de top yekün teröristler bunun kanıtı İç işleri bakanının PKK nın adresini HDP nin kapısında gösterilmesi. Değil mi.
Evet arkadaşım sen tanrı yok diyorsan yoktur bir de bunu tanrı var diyene soracaksın .
Yıllarca var denmiş tarihlerden bu yana var olduğuna inandırılmış devlet okullarında var olduğunu anlatmış. Tanrı için bayramlar oruçlar ilan edilmiş. Sen yok de. ve inandır yok olduğuna.
Kürt sorunu da Tanrı da var. Devlet var diyor. Var olduğunu kanıtlamak için para güç harcıyor politikalar yaratıyor Starateji kuruyor taktikler yapıyor.
Sen yok de.
Ahlaksız
20-09-2019, 20:54
Sn.Barlas;bu sorunu hiçbir şekilde çözemediysek,Kürdistan'ın kurulması dışında bir alternatif kalmıyor ki..''Ben şu an Kürdistan kurulsun,doğu Türk topraklarından çıkarılsın'' demiyorum..Böyle bir şey yok..En fazla birkaç yıl uğraşırız,olmazsa yapacak bir şey yok..Türkiye'den ayrılmak isteyenleri,doğunun bir bölümüne toplarsınız,Kürdistan'ın kurulması için çabalarsınız,hatta ilk tanıyan ülke olursunuz..
Kürdistan'ın kurulması,Türkiye'ye bir şey kaybettirmez..Bilakis Türkiye'nin yararına olacaktır bu..Çünkü terör sorununu veya kürt sorununu çözmüş olacağız..
Sınır fetişizmi yapmaya gerek yok..Bugün sınırlar daralır,yarın genişler..Bunlar mesele değil..Mesele bu sorunun çözülüp çözülmeyeceği..Bu sorunu çözmek istiyorsak,her türlü seçeneği masaya yatırmamız lazım..
Sn.kartopu;bu ACI ÇEKTİM şeyleri çocukça şeyler..Herkes bu Dünya'da acı çekiyor..Buradan yürüyüp kürtleri mağdur ilan edip,kürt sorunu denilen söylemi kabul etmemi beklemeyin..
Bu kürt sorunu söylemini kabul etmiyorum ama Kürdistan kurulacaksa kurulsun da diyorum..Söylemlere takılmayın lütfen..
Kürtlere toprak vereceksek o zaman Ermenilere de bir bölge, Rumlara da, Çerkeslere de, Lazlara da, Zazalara da, Arnavutlara da vs. verelim, paramparça edelim ülkeyi olsun bitsin...
Bu yol, yol değil.
Ahlaksız
20-09-2019, 21:42
Kürtlere toprak vereceksek o zaman Ermenilere de bir bölge, Rumlara da, Çerkeslere de, Lazlara da, Zazalara da, Arnavutlara da vs. verelim, paramparça edelim ülkeyi olsun bitsin...
Bu yol, yol değil.
Doğru tabi..Bu kadar kolay değil bu işler ama çözülür..Yeter ki çözmek isteyelim..
İnsanlar ölmesin isteniyorsa,40 yıldır binlerce/onbinlerce insanın ölmesinden,bir o kadar insanın sakat kalmasından,milyarlarca dolar para harcanmasından rahatsız olunuyorsa,Kürdistan konusunun masada olması gerektiğini söylüyorum..Türkiye,doğuda 8-10 ili yeni kurulacak Kürdistan devletine verip,bu pkk veya kürt sorunundan kurtulacaksa ve buralarda yaşayan insanlar da,Kürdistan'ın kurulmasından yanaysa,neden olmasın..
Şu an bir sınır içinde insanların birbirini öldürmesindense,ayrı sınırlarda dostça yaşamak daha rasyonel olmaz mı?
Aynı fikirde değilim sn. Ahlaksız.
"Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür,parçalanamaz." (Erzurum Kongresi) görüşündeyim ben.
Devlet devlet olmadıkça, toplum korkuyla güdülen reâya gibi devam ettikçe çok konuşursunuz böyle toprak aritmetiklerini. Bölünüyoruz mu çarpılıyoruz mu diye diye de göçüp gidersiniz dünyadan, dedeleriniz gibi.
Adalet, yargı, güçler ayrılığı ve denge gibi şeyleri sağlamadan, toplumsallaşmayı örgütlemeden, devleti adam akıllı kurumlaştırmadan orta asya kabile kültüründe bile olmayacak sığlıkta efsaneleri köpürterek, dumlupınar'la, ergenekon'la olmaz bu işler.
Osmanlı'nın geleneğini dönüştürerek devam edecektin, kalktın zamanının faşizan eğilimlerini reformlarını dayattın, etnik yelpazeyi dinamitledin tektipleştirdin, şimdi kalkıp "demokrasi niye olmuyor ya bu memlekette" diye ağlamayacaksın.
"Dön de kendine bak ulan önce sığır" derler adama.
Sen de "kime diyoğn, kime diyoğn diye" o orta anadolulu koca ağzınla döner götünü avuçlarsın.
"Millet uzaya gitmiş, biz nelerle uğraşıyoz yahu" demeyi de unutmazsın.
Çok aydınsın ya, tüm ekonomik sorunları Suriyeliler yaptı, tam Danimarka gibi oluyorduk Kürt'ler sorun çıkarttı, zaten batıda da yunan oyunu var, kuzeyden de Rusya vuruyor.
Tüm sorunlar bizde anasını satayım.
Ben ne yapayım ki? Ulu önder ATATÜRK'ün ölümünden sonra ülke resmen b*ka sardı, şiddetle ABD emperyalizmin pençesine düştük.
İktidarları onlar seçiyor, muhalefete onların istediği adamlar geliyor, Fullbright Anlaşması'yla çocuklarımızın eğitim sistemini bile ABD'lilerin insiyatifine bırakmışız, vs.
Bireysel olarak elden bir şey gelmiyor. Toplumun büyük kesiminin uyanmış olması lazım.
Ahlaksız
20-09-2019, 22:21
Aynı fikirde değilim sn. Ahlaksız.
"Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür,parçalanamaz." (Erzurum Kongresi) görüşündeyim ben.
Bu aynen şuna benziyor sevgili Barlas..
Mesela;doktor,kanserli dalağınızın alınması gerektiğini,yoksa dalağınız yüzünden tüm vücudunuzun zarar görüp öleceğinizi söylüyor..Siz de diyorsunuz ki,''benim dalağım vücudumun bir parçasıdır,dalağımı alamazsınız..''
Doktor da,''hayhay'' der ve geçer..Çokta umurunda değil yani:)
Sn.marcos;kürt sorunu yoktur demek,güneş yoktur demek mi:)
Kürt milliyetçisisiniz,Kürdistan diye bir devlet kurulmasını istiyorsunuz..Anladığım bu..Yanlışsam düzeltebilirsiniz beni..
Ben buna hayır mı diyorum..Yoo..
Ben ''kürt sorunu'' söylemini kabul etmiyorum..Bu söylemi kabul etmek,dillendirmek zorunda da değilim..Bana göre bu söylem kabul edilemez ama size göre Güneş kadar somut..Buna işte bağnazlık diyoruz..
Bu sorun dediğiniz şeyi,ne sizin gibi insanlar,yani konuya sadece kürt tarafından bakanlar;ne de Kemalist/milliyetçi/ırkçı/dinci insanlar çözemez..
Bu sorun devasa bir sorun haline gelmiş durumda..Bunun sorumluları da,kürt sorunu diye haykıranlar ve bu haykıranları duymayanlardır..
Burada ben iki tarafta da değilim ve dediğim gibi bu sorunu çözerim..
Kürt sorunu dediğiniz şeyi,Osmanlı'ya kadar geri götürmeye de gerek yok..Bu tanımlarınız/söylemleriniz güneş gibi somut/mutlak değil..Güneş gibi dediğiniz zaman,karşı tarafa söz söyleme hakkı tanımıyorsunuz,bunu da belirteyim..Sizin mutlak doğrunuz,sadece sizi bağlar,bir başkasını değil..Kimse sizin veya benim söylemlerimi mutlak doğru olarak kabul etmek zorunda değil..
Sosyolojik/toplumsal bir konuyu,bilimsel bir olgu/gerçek ile bağdaştırmakta doğru değildir..Mesela ben ''Türkiye'de eğitim sorunu var..Bu söylemimi kabul etmeyenler,Güneş'in varlığını kabul etmemiş gibi olurlar'' diyebilir miyim?Diyemem işte..
Devletin bir şey bildiği de yok..Bir şey bilen devlet,terör sorununu veya kürt sorununu Orhan Gencebay ile mi çözmeye çalışır?!Çözmek istemiyorlar mı?Orası aslında mühim değil..Çözmüyorlar sonuçta..
Akp öncesini boşverin..Akp 18 senedir şehit cenazelerinde ve bugün gelinen noktada,yine en tepedeler..Niye bu sorunu çözmek istesinler ki?Değil mi ama..!
Akp veya Chp veya Hdp,bu sorunu çözemez..Mesele bu..Sistem içinde eriyen insanlar,bu sorunu çözemez..
Ben mesela ''araştırılmalı'' dediğimde,gerekirse yurtdışından bilim insanlarını getirip,bu sorunu tespit/teşhis etmeleri için devletin kasasından ciddi paralar filan ödemekten bahsediyorum..Sorun ciddi ve ona göre her türlü ciddiyet/harcama yapılmalı..
40 senedir kürt sorunu diye bağırmaktan başka kimsenin bir şey yaptığı yok..
Diyelim ki,uğraştık ama olmadı..Sınırları değiştirmeye ve Kürdistan devletinin kurulmasına yardımcı olmalıyız..Anlaşmalı boşanan eşler gibi,kürtlerle anlaşmalı olarak ayrılmalıyız ama arada küslük olmamalı..Nasıl ki bugün ilçeler il olabiliyorsa,yani ülke içinde sınırlar değişebiliyorsa,ülke dışında da sınırları değiştirebilmeliyiz..Bunu bir kayıp olarak görmemek lazım..Zaten doğu bölgesindeki sınırlar,o bölge insanının savaşları sonucunda ortaya çıktı..
Hdp'yi boşverin,sipariş üzerine kurulmuş bir parti..Bu ülkede iki güç var..Biri dinciler,diğeri Kemalistler..Dinciler ve Kemalistler Kürdistan'dan yana değiller...O halde nasıl olacak bu?Abd ayarlıyor işte..Onbinlerce kürdü Türkiye'deki dinciler ve Kemalistlere rağmen silahlandırdı..Bizimkiler feryat ediyor ama iş işten geçti..Bugün gelinen nokta,çok acayip..40 senedir kafasını kuma gömen Türkiye'deki dinciler ve Kemalistler yüzünden,nerdeyse 3.Dünya savaşı çıkacak..
Çokta komik şeyler oluyor aslında..
Türkiye,pkkya silah veren Abd'yi suçluyor ama Türkiye ve Abd ilişkileri gayet normal işliyor:D
Türkiye,pkklıların annelerine sahip çıkılmasını istiyor ama Türkiye'yi tek millet,tek devlet diyenler yönetiyor:D
Hayır Kürt milliyetçisi değilim Kürdistan isminde veya başka isimde devletler kurulmasından yana değilim.
Ben ve benim gibi demokratik barışçıl çözüm diyenler anlaşmalı ayrılıktan bahsetmiyorlardı.Ortak vatan projesinden bahsediyorlardı.İşin ilginç yanı bu projeyi Abdullah ÖCALAN' a kabul ettiren de Doğu PERİNÇEK' di.
Demokratik Barışçıl Çözüm yani Ortak Vatan Projesi çözüm süreciyle çöktü.Çözüm sürecine demokratik çözümü isteyenlerle gidilmedi devrimci kadroyla (Türk Solu) gidildi.Onlar zaten bizim düşüncemize revizyonizm reformizim diyorlardı.Kürt ayrılıkçı hareketi üzerinden Türk Sosyalist devrimi yapmak gibi fantastik düşünceleri vardı.PKK nin silah bırakmasını YPG nin de Suriye Ordusuna dahlini kabul etmiyorlardı.Murat KARAYILAN açık açık PKK silah bırakmaz dedi Figen YÜKSEKDAĞ sırtımızı YPG ye dayıyoruz dedi.Çözüme silahsızlanmaya gideceklerine şehir savaşlarına gittiler.Afrin sınırında devrimci unsurlar sürekli Türk tanklarını vuruyordu.Bu durumda demokratik barışçıl çözümün olamayacağı aşikardı.
Sonuçta devrimci teori çöktü PKK bağımsızlık fikrine hükumet Türk milliyetçiliğine geri döndü.AKP ve ERDOĞAN çözüme yanaşırmıydı bence yanaşırdı.Çözüm olurmuydu bence olurdu.
spartacus
21-09-2019, 02:28
Ben ne yapayım ki? Ulu önder ATATÜRK'ün ölümünden sonra ülke resmen b*ka sardı, şiddetle ABD emperyalizmin pençesine düştük.
İktidarları onlar seçiyor, muhalefete onların istediği adamlar geliyor, Fullbright Anlaşması'yla çocuklarımızın eğitim sistemini bile ABD'lilerin insiyatifine bırakmışız, vs.
Bireysel olarak elden bir şey gelmiyor. Toplumun büyük kesiminin uyanmış olması lazım.
Hatay meselesi ne iş?
Referandum.
Cam gibi bir bütün olabilmen ayrıdır, her tanından çatlak parçlarına bölünmüş cama bütün demek ayrı.
Bütünün ölçütü ne? Ayrımı ne?
Milliyet ayrımı, mezhep ayrımı ise, orada bütün yok demektir. Şu oldu, bu oldu, yan yattı, çamura battı, öküz kalktı altında buzağı yoktu vb anlamsız.
Vatan bir bütündür parçalanamz ifadesi, an-koşul ifadesidir özünde.
Mesela işçiler de
Kıdem tazminatı hakkı alınamaz
der
alınır.
Sebep?
Peki slogan br konu üzerine anlatı esaslı mıdır?
Değildir
Ama yanlıştır...
O şöyle olmalı
Kıdem tazminatımızı almalarına izin vermeyelim...
Kıdem tazminatımızın alınmasına karşı çıkalım.
Kıdem tazminatımızı almalarına izin vermeyelim.
Kıdem tazminatımız alınmak isteniyor...
Vatan bir bütündür, bölünemez?
Bir kere bölmek kelimesi-kavramının kökü, bütünden gelir.
Bütün olamayan da zaten parçalıdır, bütün olan da parçalardan meydana gelir, çelişki nasıl aşılacak? Kapsayıcılıkla, kapsamla, darlıkla,ayrımcılıkla bütündne söz etmek akıl dışıdır... İşin garibi de bütünden söz edildiği yerde parçadan da söz edilir, çünkü bütünü anlamı kılan bütünü oluşturan parçalardır... Neyiyle bütün? Nasıl bütün? Kapsayıcı olmayan anlayış bütün olabilir mi?
Bu anlayış baştan yanlıştır, çünkü vatanın bölünmesine sebep olaacak asli faktörler hiçe sayılır önemsiz hale gelir, bunu söyleyen, şu ya da bu toplumu milleti, ırkı, inancına göre ayırırken, bu anlayış arızasıyla kör olur. Nasılsa vatan bölünemez bütündür demişiz, meşruiyeti sağlamışız ne yapsak caizdir vs...
Bir bütünü, bütünün şu ya bu parçasını ret ettiğinde zaten bölmüş olursun.
Ahlaksız
21-09-2019, 17:25
Sn.marcos;bahsettiğiniz ortak vatan projesini bilmiyorum..Google'a sordum,şöyle bir şey çıktı;
Ortak vatan, PKK terör örgütünün başı Abdullah Öcalan'ın kullandığı bir kavramdır.Öcalan, bu kavramı ne anlamda kullandığını da 2009 yılı Ağustos ayında, açılım süreci sırasında avukatları üzerinden açıklamış ve "Ortak vatan, Türkiye ve Kürdistan'dır. Kürtler hem Türkiye'yi hem de Kürdistan'ı ortak vatan olarak kabul edecekler. Türkler de hem Türkiye'yi hem de Kürdistan'ı ortak vatan olarak bilecekler. Kürdistan kelimesi de bana ait bir kelime değil. Bu kelimeyi ilk olarak da ben kullanmıyorum. Selçuklu Sultanı Sencer tarafından ilk kez kullanılmış. Tarihsel bir kavramdır. Osmanlı sultanlarının da mektuplarında kullandığı bir kavramdır." demişti.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/yine-ortak-vatan-demeye-basladilar-52643yy.htm
Bu saçmalığı,Öcalan'ın bu delice söylemini mi kabul ediyorsunuz?
''Devrimci teori'' mi diyorsunuz buna?
Yapmayın..
Akp'nin çözümden yana olduğunu veya bu konuyu çözeceğini sanmanız da naiflik bence..
Akp 18 senedir neyi çözmüşte,bu DEVASA sorunu çözecek?Akp'nin kendisi zaten SORUN..Kanserli hücreyi,bir başka kanserli hücrenin iyileştireceğini mi sanıyorsunuz?!O yüzden size ''yapmayın'' diyorum..
Yukarıda önemli şeyler yazdım aslında..Mesela..18 senedir şehit cenazelerinde boy gösteren iktidar,bugün de iktidarsa;o zaman şehit cenazelerinin son bulması neden istensin?!
Ortak vatan,çözüm süreci,kürt sorunu,demokratik çözüm gibi söylemlerin içi boştur,zırvadır..
Ya bu konu,devletin topyekûn ayağa dürüst ve rasyonel olarak kalkması ile çözülür,ya da Türkiye cumhuriyetinin doğu bölümünde Kürdistan kurulmasına izin verilir..Üçüncü bir seçenek yok..
Devlet dik durup,demokrasiye/adalete sahip çıkarsa,doğuda ekonomik kalkınmayı başarırsa,tam anlamıyla laik bir ülke yaratabilirse,o zaman bu terör veya kürt sorunu denilen şeyin sonu gelir ama böyle bir şey de olmayacağına göre ve Kürdistan kurulmasına dinciler ve Kemalistler de izin vermeyeceğine göre,bu ülke savrulmaya devam edecek..Sonuçta ya ülkede iç savaş çıkacak ya da emperyalizm zorla Kürdistan'ı kuracak..
Ahlaksızdan Sn.kartopu;bu ACI ÇEKTİM şeyleri çocukça şeyler..Herkes bu Dünya'da acı çekiyor..Buradan yürüyüp kürtleri mağdur ilan edip,kürt sorunu denilen söylemi kabul etmemi beklemeyin..
Bu kürt sorunu söylemini kabul etmiyorum ama Kürdistan kurulacaksa kurulsun da diyorum..Söylemlere takılmayın lütfen..
Her kes kendi çektiği acıyı bilir ve o acı hiç çıkıp gitmez.
Kürdistan kurulacaksa kurulsun sözü bile bir sorun çözme yöntemi. Ama Kürtler öyle düşünmüyor birlikte yaşayalım ama bizim kimliğimiz tanınsın diyor.
Tıpkı İsviçre ve benzerleri gibi.
Buna neden karşı çıkılır anlamadım bu ülke zaten yoksulların değil yoksula zulum zengine refah düşen bir ülkede sorunları da zengin gibi çözme yöntemi benim garibime gidiyor. Bizi güvenceye alan ne var bu ülkede.
Kürdistan kurulacaksa kurulsun sözü bile bir sorun çözme yöntemi. Ama Kürtler öyle düşünmüyor birlikte yaşayalım ama bizim kimliğimiz tanınsın diyor.
Tıpkı İsviçre ve benzerleri gibi.
Kürtlerin kimlikleri mi tanınmıyormuş?
Kürtlerin kimlikleri mi tanınmıyormuş?
Evet tanınmıyor İstersen bir kürt bu nufus kağıdına bak.
Evet tanınmıyor İstersen bir kürt bu nufus kağıdına bak.
Ayrı devlet istiyorsunuz. Eni konu isteğiniz bu oluyor.
Ayrı devlet istiyorsunuz. Eni konu isteğiniz bu oluyor.
Ben değil Kürtler istiyor. Ben hiç bir devlet istemem. Ben sadece azınlıkların taleplerini haklı görenlerden im.
Kürtler aynı devlet çatısı altında kendilerinin tanınmasını istiyor Bende haklılar diyorum.
Ben değil Kürtler istiyor. Ben hiç bir devlet istemem. Ben sadece azınlıkların taleplerini haklı görenlerden im.
Kürtler aynı devlet çatısı altında kendilerinin tanınmasını istiyor Bende haklılar diyorum.
Bunu Kürtler istemiyor PKK terör örgütü istiyor.
Ahlaksız
22-09-2019, 19:21
Pkk,Türkiye'den kopmak istiyor..Tek dertleri Kürdistan yani..
Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde,Hdp oyları tavan yapıyor ve bu bölge de,pkknın en aktif olduğu yerler..
Kürtlerin ne istediği belli değil mi?!
Kürtler pkkdan rahatsızsalar,neden pkkyı terör örgütü olarak görmeyen veya pkk lideri Öcalan'ın heykelini dikeceğini filan söyleyen Hdp'lilere oy veriyorlar?!
Diyarbakır'da veya Hakkari'de Hdp %1 bile oy almazsa,o zaman deriz ki;''Kürtler Türkiye cumhuriyetine bağlılar ve bu terörden rahatsızlar..''
Böyle mi oluyor?!
En fazla terör olan yörelerde,en fazla Hdp oy alıyor..
Akp'nin derdi ne?DİN..Türkiye'nin en dindar şehirleri,Akp'ye oyu yığıyor..Dinden rahatsız olan birisi,Akp'ye oy verir mi?Vermez..Çünkü Akp'nin dinden başka insanlara bir şey sunduğu yok..
Yani dindarlar Akp'yi,bölünmek isteyen kürtler de Hdp'yi destekliyor..Bunu görmek/anlamak o kadar zor olmamalı..
Buradaki hassas konu,bölünmek istemeyen kürtlerin durumu..Kürdistan kurulacaksa,bu kürtler ne olacak?Bu çok önemli bir soru(n)..
Bunu Kürtler istemiyor PKK terör örgütü istiyor.
Eğer kürtler böyle bir şey istemezse seçimlere hiç katılmaz. Ne genel seçime, ne referandum a, ne yerel seçimlere katılmaz. Bak PKK seçimlere katılıyor mu Demek ki HDP ile PKK farklı isteklerde bulunuyor.
Akıl var mantık var hem parça koparıp başka bir bütünü oluşturmak iste hem bulunduğun bölgeyi yönetmek için halkın iradesine baş vur seçimlere katıl yani yasal ol.