PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TANRI’YA GERÇEKTEN İHTİYACIMIZ VAR MI?

hur-kus
05-10-2019, 13:45
"Hayatınızda Tanrı olmadan da mutlu musunuz? Milyonlarca kişi mutlu."

Yakın zamanda ateist bir grup kiraladığı reklam panosuna bu mesajı yazdırdı.
Açıkça görüldüğü gibi onlar Tanrı'ya ihtiyaçları olmadığını düşünüyorlar.

Diğer yandan Tanrı'ya inandığını söyleyen kişiler yaşamlarını Tanrı yokmuş gibi sürdürüyor. Katolik bir başpiskopos olan Salvatore Fisichella kilisesinin mensupları hakkında şöyle dedi: "Muhtemelen bize bakan hiç kimse Hıristiyan olduğumuzu anlamaz, çünkü hayat tarzımızın diğer insanlarınkinden hiçbir farkı yok."

Bazı insanlar Tanrı hakkında düşünemeyecek kadar meşgul. Onlar Tanrı'yı hayatlarında yer alamayacak kadar uzak ve ulaşılmaz görüyor. Böyle kişiler sadece başları sıkıştığında veya bir şeye ihtiyaçları olduğunda Tanrı'dan yardım istiyor.

Bazı insanlar da, belki de bir yararı olduğunu düşünmedikleri için dinlerinin gereklerini yerine getirmiyor.
Örneğin Almanya'da yaşayan Katoliklerin yüzde 76'sı, kiliselerinin öğretileriyle ve Kutsal Kitapla çelişmesine rağmen bir erkek ve kadının evlenmeden önce birlikte yaşamasına sıcak bakıyor (1. Korintoslular 6:18; İbraniler 13:4).
Tabii ki yaşam tarzları inançlarına uymayan tek toplum Katolikler değil. Birçok din adamı cemaatlerindeki kişilerin "ateistler gibi yaşadığını" üzülerek dile getiriyor.

Bu örnekler şu soruyu doğuruyor: Tanrı'ya gerçekten ihtiyacımız var mı?

Bence var :) Sizce ?

Yıldıztozu
05-10-2019, 18:27
Müslümanlığı ve ateizmi derinlemesine tatmış birisi olarak tanrısız hayatımdan daha memnunum diyebilirim.
Klasik anlamdaki tanrıya ihtiyaç duymuyorum.

Ancak tanrı kelimesini geniş anlamlarda ele alırsak durum değişebilir. Yani herkesin tanrı yerine koyduğu bir şeyler olmalıdır sonucuna ulaşılabilir. Para tanrılaştırılabilir, aşk tanrılaştırılabilir, bilgi ve gerçeklik tanrılaştırılabilir. Herkesin zihninde bir çeşit üst yapı, otorite, amaç, anlam gibi bir psikolojik tanrı figürü olmak zorunda olabilir. Evrimsel olarak, canlı ya da bilinç sınıfında bulunarak buna mecbur olabiliriz.

İnsan olmanın dışına çıkamadığımız için bu kıyası hiçbir zaman yapamayacağız.

kartopu
06-10-2019, 08:33
Benim aklıma şöyle bir şey geliyor. Tanrı insanı kendi suretinde yarattı denir ya Ben de diyorum ki o surete kendi aklının da koydu mu Çünkü bütün soru akla soruluyor kimsenin surete bir soru sorduğu yok.

Eğer aklını koydu ise düşünmekte fayda var İnsanda Tanrı kadar yaratıcı Böyle olduğunda acaba kim kimi yarattı sorusu yine insanın başına bela oluyor. Bu durumda Tanrılı olmakla Tanrılı olmamak arasında pek fark kalmıyor. Eğer bedenini (suretini) koyup aklını koymamışsa İnsan diğer canlıları aşmış olduğu için Tanrıyı da aşmış oluyor.

Tevrat;
Tekvin 1:
26 Tanrı, "İnsanı kendi suretimizde, kendimize benzer yaratalım" dedi,

İncil;
Korintliler 11:
7. (…) Çünkü erkek Tanrı'nın benzeyişinde olup Tanrı'nın yüceliğini yansıtır.

Müslim'in rivayetinde şu ziyade var: "…zira Allah Adem'i kendi suretinde yaratmıştır."
Buhari, Itk 20; Müslim, Birr, 112, (2612).

hur-kus
08-11-2019, 11:38
Sayın kartopu merhaba,

İnsan niteliksel anlamda Tanrıya benzer yaratılmıştır. Bu benzeyiş kısmidir.
Örneğin insan, düşünmek muhakeme etmek, ve konuşmak konusunda diğer canlılardan farklıdır, İnsan sadece içgüdüsel olarak değil, planlayarak çok farklı şeyler de yaratabilir.
Ayrıca Tanrı sadece insana sonsuz yaşama ümidini verdi. Aden bahçesindeki "Hayat ağacı", insana diğer canlılar gibi ölmeyebileceğini ve hayatın kaynağı olan yaratıcıya bağlı kaldıkları sürece yaşayabileceklerini hatırlasınlar diye var edilmiştir. Nitekim isyandan sonra bahçeden çıkartılan insan tekrar oraya dönemesin ve hayat ağacından yemesin diye engellenmiştir. Çünkü artık hayatın kaynağı olan yaratıcısıyla ilişkisini kesmişti. Artık ölümlü hale gelmiştir. Başlangıç Kitabı 3.Bölüm

Saygılar

kartopu
09-11-2019, 10:22
Benim sorum şu Sn hur-kus
Tanrı insanı yaratırken kendi suretinde yarattı Eski Ahit (tevrat) Yeni ahit (incil) de yazıyor Kuranda da tam anlatmasada ima eden cok ayet var hatta hadisler mevcut.

Ben diyorum ki Tanrı bu yaratma sırasında kendi aklını da insana koydu mu koymuşsa İnsanla tanrı arasında fark yok Koymamışta insan zaman içinde akıllı olmuşsa Tanrıyı aşmıştır.
Bu yorumdan ben şunu çıkardım Tanrı insanı değil insan tanrıyı yaratmıştır. Çünkü insan aklını sürekli geliştiren bir canlı.

Diğer hikayeler cennetten kovulması falan da insanın insanlara uydurduğu hikayeler olmakta.
Biz mantık yürütelim Bu mantığı tanrı verdi veya tanrıya ihtiyaç duymadan insan deneyimlerinden elde etti Ama sonunda diğer canlılardan farklı olarak insanda bir gelişme ilerleme var bu gözle görülüyor elle tutuluyor.

hur-kus
29-11-2019, 10:37
[QUOTE=kartopu;641793]

Ben diyorum ki Tanrı bu yaratma sırasında kendi aklını da insana koydu mu koymuşsa İnsanla tanrı arasında fark yok Koymamışta insan zaman içinde akıllı olmuşsa Tanrıyı aşmıştır.
Bu yorumdan ben şunu çıkardım Tanrı insanı değil insan tanrıyı yaratmıştır. Çünkü insan aklını sürekli geliştiren bir canlı.

Sayın kartopu,

O zaman size şunu sormak isterim:

Binlerce yıl önce hala gizemleri barındıran piramitleri inşa eden,
ölülerini bozulmadan binlerce yıl muhafaza edebildikleri yöntemlerle mumyalayan,
o günkü koşullara rağmen beyin ameliyatları yaptıkları söylenen Mısırlılar mı akıllıydı,
yoksa bugün Mısırda yaşayan insanlar mı daha akıllı?

kartopu
30-11-2019, 09:58
Güzel soru Sn hur-kus

Bence Amerikalılar Almanlar İngilizler Israilliler daha akıllı.İnsanı bütün olarak düşün.

Çünkü o günün buluşlarını yapan Mısırlılar ın yansıması dır bu günkü uzay keşifleri, yapay zeka, robotları (örnek)yapanlar. Sonunda ortak noktaları insan oluşları.

İnsan bugun bir çok bilinmezi bilinir yapmıştır Gen teknolojisi ile insan ömrünü % 50 uzatmayı düşünüyorlar. Sizin anlayacağınız İnsan yaratanını aşmıştır . Onun içindir ki bir çok inanç gurupları Tanrı İnsandır demiştir. Şu an deizim diye bir inanç gurubu büyümektedir.

Bence tanrıyı yaratan insan Tanrıyı öldürmesini de becerecektir.

Filozof
01-12-2019, 14:16
Vardı. Varoluşun adaletsizliğini, anlamsızlığını ve ölümün yok oluşunu dinler ve tanrılarının gerçek olması telafi edebilirdi. Ancak gerçek değil, maalesef.

Filozof
01-12-2019, 14:47
https://1.bp.blogspot.com/-NR9mmZhvYsY/XeOlrSAjOMI/AAAAAAAAKYo/xknEhXzKLKY0m6EHzanKBBDOwL3rQZN7wCLcBGAsYHQ/s1600/11234567890.png

Higher Criticism
03-12-2019, 13:12
Var. Lâkin bu onun gerçek olduğunu göstermez insanoğlu hep sığınacak daha üstün bir güç arıyor Tanrı ya da Tanrılar ya da ataların ruhları ya da uğurlu bir kolye v.b v.b

vitus werdegast
13-01-2020, 22:29
İnsanları ölüme gönderip safahat içinde yaşayan bir ortaçağ hükümdarı veya peygamber gösteren terlik satan bir şarlatan olsaydım tanrıya fevkalade ihtiyacım olurdu. Fakat mevcut durumda yok.

Tanrı, dünyadaki hükümdar figürünün göksel bir karikatürüdür. Semavi dinlerde bahsedilen tanrı, yeryüzündeki tiranlardan farklı bir karakterde değildir. Zira "kullarından" bir vassalın senyörüne duyduğu bağlılığı ister. Kullarını "melek" adını verdiği memurlarıyla sürekli kontrol edip varlığını hatırlatır.

Öyle zannediyorum ki dünyada bu tipten yeterince var. Bir de hayali kopyasına ihtiyacımız yok.

copernicus
01-06-2021, 01:36
Yok.

Singularity
01-06-2021, 13:43
Öncelikle birine ya da bir şeye ihtiyacımız olmasının veya olmamasının onun varlığıyla doğrudan ilgili bir konu olmadığını ortaya koymamız gerekiyor.

Sorunun soruluş şeklini göz önüne alırsak bir Tanrı'nın var olduğunun varsayıldığı, ve bunun ardından ona ihtiyacın sorgulandığı görülür.

Konuya bu çerçeveden bakacağım. Tanrı'nın varlığına ihtiyacımız olmadığı aşikar. Hatta bunu bir tık ileri götürürsek, onun yokluğuna daha fazla ihtiyacımız var. Yani konuyu şöyle açalım; şimdi dünya gibi berbat bir yer, ayaklar baş olmuş, başlar ayak olmuş, sırf ergence histerilerini tatmin etmek için, insanoğluna karşı içindeki ezikliği, silikliği, korkaklığı, pısırıklığı bastırmak için tüm olayları en iğrenç şekilde cereyan etmesi için aşırı çaba gösteren birine bana göre ihtiyaç yok. Nerede bir işe yaramaz şizofren var tutup onlara verilebilecek tüm güçleri ve yetkileri vermiş, nerede bir iyi insan var üstüne dünyanın tüm pisliklerini, tüm entrikalarını, tüm olumsuzlukları musallat etmiş ki kafasını kaldırıp da bir yere gelemesin. Siz buna Tanrı diyebilirsiniz, bana göre bir simülasyoncu var ve buraya Tanrı koymamıştır. Açıkça "Tanrı" olsaydı böyle yapmazdı. İsmini kullananlara karşı bile "höst ulan bu benim adım, ya adam gibi adam olursun, ya da küt diye canını alırım yok ederim saniyesinde" derim böyle de yaparım yani. Bakın etrafınıza Abdullah'tan, Fethullah'tan, Emrullah'tan geçilmiyor. Ben bunlara "Fethuşşeytan, Abduşşeytan, Emruşşeytan" diyorum. Tanrı olsaydı bu isimleri kullananların gtölük yapmasına müsade etmezdi çünkü. Düşünsene adam küfrediyor, kime, Fethullah'a küfrediyor. Niye? E çünkü adam gtün kelime anlamı olmuş. Böyle birinde Allahın adı ne gezer? İnsanlar ona küfrederken yarısı da Tanrıya gidiyor. Böyle adamı alırım böyle göstere göstere, tüm dünyaya hatta kameralar önünde, gel lan ismini zktiğimin derim böyle cehenneme göstere göstere atarım ibreti alem olsun. Ondan sonra herkesin hafıza kaydını silerim. Ne oldu? Tanrı olmak böyle bir şeydir, günde 5 vakit kendini reklam edip, ne kadar güçlü, dağları taşları yerinden oynatır her şeye gücü yeterdir filan deyip ondan sonra tam lazım olduğu zaman ortadan kaybolmak değildir. Biz buna Tanrılık değil başka bir şey diyoruz, neyse.

Hatta mesela şöyle olsaydı, hiç Tanrı olmasaydı; ya da varsa da karışmasaydı; şöyle olacaktı:

Şimdi doğal seleksiyon yasalarına göre aptallar elimine olacaktı, zayıflar, çirkinler elimine olacaktı. Her biri hem güçlü, yakışıklı, veya güzel, zeki bir nesil olacaktı. Biz de güzel, uzun ömürlü, sağlıklı, aşırı zeki insanlar olacaktık. Gerçi ben böyleyim ya, bunun Tanrıyla alakası yok, kendimden böyle. https://turandursun.com/forumlar/images/smilies/wink.gif İnsanlar eğer 10 IQ'dan 200 IQ'ya kadar hepsi varsa, uzunu kısası, çirkini güzeli, zekisi zekasızı, şişmanı zayıfı ve atletiği varsa bunun sebebi kendisini Tanrı zanneden bir ergen şizofrenin olaylara yön vermesidir. Bilerek böyle yapıyor ki güzel olmayalım, zeki olmayalım, atletik olmayalım, o da kenardan pis pis sırıtsın g.o. Hayır bu Tanrı değil. Kendini Tanrı zanneden, Tanrıcılık oynayan ergen bir simülasyoncu. Olmasa daha iyiydi, varsa da inşallah ölür. Ben diledim, bak o bunu bana karşı dileyemez, ezik. Çünkü ben dilersem o ölmez, ama o dilerse ben ölürüm mölürüm ne olur ne olmaz risk alamıyor.

Neyse sağlık olsun.Ya da olmasın, verdiği sağlığı alsın kendi içine soksun amokaçi.

İlk soruya geri dönersek;

Tanrı'ya ihtiyacımız olması iki türlüdür, varlığına ve yokluğuna ihtiyaç. Tanrı'nın varlığına hiç ihtiyacımız yoktur, yokluğuna aşırı derecede ihtiyacımız vardır.Bizim anladığımız manada Tanrı yok zaten, yani Tanrı gibi Tanrı yok. Birisi var ama Tanrı olmakla uzaktan yakından alakası yok, Tanrı'nın tam olarak tersi.

hur-kus
06-06-2021, 14:22
Sayın Levh merhaba,

Bu ne demek tam olarak anlayamadım, "Birisi var ama Tanrı olmakla uzaktan yakından alakası yok, Tanrı'nın tam olarak tersi."

İlahi bir güç var buna inanıyorsunuz da siz mi beğenmiyorsunuz?

Açıklarsanız sevinirim

Saygılar

Singularity
07-06-2021, 11:08
Sayın hur-kus,
Son dönem yazılarımı okursanız neden bahsettiğimi daha iyi anlarsınız. Burada sorduğunuz için kısaca özet geçeyim. Dünya hayatı simülasyondan ibaret ve buradaki atıf simülasyoncuyadır. Simülasyoncu bu dünyaya herhangi ilahi bir güç koymamıştır, ya unuttu, ya da simüle edemedi. Lafta var, gerçekte yok. Olay bundan ibarettir. Bu benim düşüncem, katılmayabilirsiniz. Size buna bu şekilde inanın demiyorum. Kendi düşüncemi sordunuz ve açıkladım.

Esenlikler dilerim.

bursali68
08-06-2021, 23:20
Benim sorum şu Sn hur-kus

Merhaba,

Sevgili kartopu, özellikle Tevrat Tanrısı kendi aklını koymuşsa zaten büyük sıkıntı.Çünkü Tevrat Tanrısı, " günün serinliğinde bahçede geziniyor, Adem ve Havva ağacın arkasında saklandıklarında onları göremiyor, Kain işlediği cinayetten sonra Tanrı Habil'in nerede olduğunu falan soruyor.

TEVRAT-YARATILIŞ-BAP3
8-Ve günün serinliğinde bahçede gezmekte olan RAB Allahın sesini işittiler; ve adamla karısı RAB Allahın yüzünden bahçenin ağaçları arasına gizlendiler.
9-Ve RAB Allah adama seslenip ona dedi: Neredesin?

TEVRAT-YARATILIŞ-BAP4
9-Ve RAB Kaine dedi: Kardeşin Habil nerede? Ve dedi: Bilmiyorum; kardeşimin bekçisi miyim ben?

Yani demem o ki zaten bir garip Tanrı var karşımızda.Kendi aklını bize yansıtması iyi midir, kötü müdür bilemedim.

Sağlıcakla kalınız.

"ictenlik"
10-06-2021, 20:45
"Hayatınızda Tanrı olmadan da mutlu musunuz? Milyonlarca kişi mutlu."

Yakın zamanda ateist bir grup kiraladığı reklam panosuna bu mesajı yazdırdı.
Açıkça görüldüğü gibi onlar Tanrı'ya ihtiyaçları olmadığını düşünüyorlar.

Diğer yandan Tanrı'ya inandığını söyleyen kişiler yaşamlarını Tanrı yokmuş gibi sürdürüyor. Katolik bir başpiskopos olan Salvatore Fisichella kilisesinin mensupları hakkında şöyle dedi: "Muhtemelen bize bakan hiç kimse Hıristiyan olduğumuzu anlamaz, çünkü hayat tarzımızın diğer insanlarınkinden hiçbir farkı yok."

Bazı insanlar Tanrı hakkında düşünemeyecek kadar meşgul. Onlar Tanrı'yı hayatlarında yer alamayacak kadar uzak ve ulaşılmaz görüyor. Böyle kişiler sadece başları sıkıştığında veya bir şeye ihtiyaçları olduğunda Tanrı'dan yardım istiyor.

Bazı insanlar da, belki de bir yararı olduğunu düşünmedikleri için dinlerinin gereklerini yerine getirmiyor.
Örneğin Almanya'da yaşayan Katoliklerin yüzde 76'sı, kiliselerinin öğretileriyle ve Kutsal Kitapla çelişmesine rağmen bir erkek ve kadının evlenmeden önce birlikte yaşamasına sıcak bakıyor (1. Korintoslular 6:18; İbraniler 13:4).
Tabii ki yaşam tarzları inançlarına uymayan tek toplum Katolikler değil. Birçok din adamı cemaatlerindeki kişilerin "ateistler gibi yaşadığını" üzülerek dile getiriyor.

Bu örnekler şu soruyu doğuruyor: Tanrı'ya gerçekten ihtiyacımız var mı?

Bence var :) Sizce ?

TANRI'YA GERÇEKTEN İHTİYACIMIZ YOK MU?

"Hayatınızda Tanrı olarak mutlu musunuz? Milyonlarca kişi mutlu."

Yakın zamanda teist bir grup kiraladığı reklam panosuna bu mesajı yazdırdı.
Açıkça görüldüğü gibi onlar Tanrı'ya ihtiyaçları olduğunu düşünüyorlar.

Diğer yandan Tanrı'ya inanmadığını söyleyen kişiler yaşamlarını Tanrı varmış gibi sürdürüyor.

Özgür bir yazar olan içtenlik nonteizm mensupları hakkında şöyle dedi: " Muhtemelen bize bakan hiçkisme bir nonteist olduğumuzu anlamaz çünkü hayat tarzımızın diğer insanlarınkinden hiçbir farkı yok."

Bazı insanlar Tanrı hakkında düşünemeyecek ve onu sorgulayamayacak kadar meşgul.
Onlar Tanrı'yı hayatlarından çıkarabilmeyi ulaşılmaz ve uzak görüyor. Bir de üstüne başları sıkıştığında veya bir şeye ihtiyaçları olduğunda insanla birleşmek, insandan yardım istemek ve bu gezegende güzel bir hayat kurmaya çabalamak üzerine dayanışmak yerine tutup görünmez, bilinmez bulunmaz bir varlık olan Tanrı'dan yardım istiyorlar.

Bazı insanlar da, belki de bir yararı olduğunu düşünmedikleri için nonteizmi özgürce ve güçlüce savunmuyorlar.

Örneğin nontesitlerin bazılar toplum baskısıyla bunu dile getiremediği için çocuğunu sünnet ettirebiliyor.

Tabi ki yaşam tarzları düşüncelerine uymayan tek toplum nonteistler değil. Birçok nonteistin "dindarlar gibi yaşadığını" üzülerek görüyoruz.

Bu örnekler şu soruyu doğuruyor: Tanrı'ya gerçekten ihtiyacımız yok mu?

Bence "yok" Sizce ?

...