PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evreni Yok Etmenin Yolu: Vakum Bozunması

Hiççi
05-11-2019, 23:00
Starmus isimli yeni kitabının ön sözünde konuya değinen Hawking, Higgs Bozonu'nun çok yüksek enerji seviyelerine ulaştığında istikrarsızlaşıp "Katastrofik bir vakum bozunmasına" neden olabileceğini, bu durumun da uzay ve zamanın çökmesine yani evrenin yok olmasına yol açacağını ve bunun her an gerçekleşebileceğini yazdı.

Standart Model'in eksik parçalarından olan Higgs bozonunun keşfi modern fiziğin en büyük buluşlarından biriydi. ‘Starmus' kitabının önsözünde Stephen Hawking, Higgs alanının bozulup zincirleme bir reaksiyona sebep olabileceğini ve bunun sonucunda da bütün evreni beraberinde yok edebileceği konusunda uyarılarda bulunmakta.

Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'ndan teorik fizikçi Joseph Lykken'in açıklamasına göre, eğer böyle birşey gerçekleşirse bunu bilebilmemiz mümkün bile değilmiş. Çünkü herşey bir anda, her yöne hareket eden ışık hızındaki devasa bir vakum balonu tarafından yutulacak. Kısaca ne olduğunu bile anlamayacak, bir "Ahh!" bile diyemeyeceksiniz.

Evrendeki herşey belirli miktarlarda enerji içerir. Böyle olsa bile, herşey aynı zamanda kararlılık ilkesine de bağlıdır - her madde kararlı olmak ister. Bu yüzden de herşey sahip olabildiği kadar az enerjiye sahip olmaya eğilimlidir. Birşey, kendince yüksek enerji seviyesine sahip olduğunda kararsız hale gelir ve bu enerjiden kararlı hale geçebilmek için kurtulmaya bakar.

Kuantum alanları parçacıkları türlü özelliklerle doldurur ve ayrıca ‘vakum seviyesi' denen düşük enerji seviyesine inmeye çalışırlar. Higgs alanı hariç olabilir. Vakum alanı olmaktansa ters etki yaratıp kararsızlığa düşüren, Higgs alanı'nın kendisinin kurtulamayacağı bir potansiyel enerjiye sahip. Eğer bu alan daha fazla enerji absorbe ederse denge bozulur ve beraberinde bütün varoluşu bitireceği bir mekanizmaya dönüşür.

Şu anda Higgs alanı düşük enerji seviyesinde. Ancak bazı bilim insanları yavaş yavaş yüksek enerjili bir seviyeye geçtiğine inanmakta. Bu gerçekleştiğinde ise, ‘vakumun bozulması' olayını başlatacaktır. Hawking'in kitabında bahsedildiği üzere, Higgs alanı yarı kararlı hale geldiğinde, ‘vakum bozunma balonu' ortaya çıkacaktır. Yüksek enerjili bir durumda olmak, düşük enerji durumundaki yani çevresindeki her şeyi tüketmek üzere hızla ilerlemek demektir. Böylece vakum balonu, karşılaştığı tüm atomları parçalayarak her şeyi hidrojene çevirecektir.

Prof. Lykken bunun milyarlarca yıl süreceğine inanıyor. Southern Denmark Üniversitesi fizikçileri ise, Yüksek Enerji Fiziği dergisinde yayınlanan çalışmalarında vakum bozunma teorisini destekleyerek her an oluşabileceğini gösterdiler.

Vakum bozunması gerçekleştiği zaman, geride bırakacağı şeyin aşırı ısınmış, sert ve son derece yoğun bir küre olduğuna inanılmaktadır. Bazı astrofizikçiler de Big Bang'in hemen öncesindeki evrenin buna benzediğine inanıyorlar. Higgs alanının da Big Bang'den kısa bir süre sonra ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu nedenle vakum bozunması, evreni silmek ve tekrar başlatmaya iten itici güç olabilir deniyor.

Aşağıdaki video açıklandığı üzere, Higgs alanı gerçekte ters vakumda ise, serbest bırakılmayı bekleyen çok fazla potansiyel enerji var demektir ve rastgele bir kıvılcım her an her şeyi değiştirebilir. Yani kısaca, ışık hızında genişleyen ve yoluna çıkan herşeyi yok eden bir ölüm topu demek oluyor.

Kötü haber burada bitmiyor tabii. Bu ölüm topu, Standart Modeli tepe taklak edip sonsuza kadar bildiğimiz şekliyle bütün ‘kimyayı' yok edebilir. Bu da şu an olduğu gibi yaşamın asla bir daha oluşamayacağı anlamına gelebilir.

Bu kötü haberlerden sonra şunu da belirtmekte fayda var, yapılan tüm bu çalışmalar mevcut verilere ve modellere göre şekillendiğinden bilimsel olarak ilerleyip geliştikçe, teoriler gelişip belki de değişip başka bir fizik dünyasının kapılarını açabilir. Bilindiği üzere, halen fizikte çözüm arayan ciddi problemler mevcut.

Vakum bozunması hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

ijFm6DxNVyI

Yıldıztozu
07-11-2019, 19:40
evrenin nasıl yok edileceğini bilsem bunu kesinlikle kullanırdım, yani yok ederdim.

sanırım bu anlatılan evreni yok etmenin bir yolu değil, evrenin yok olabilmesinin bir yolu.
yani biz yok etmiyoruz, o kendini yok ediyor.

Filozof
08-11-2019, 13:11
Hiçlik yok edecek her şeyi. Ve çözmeyecek hiçbir şeyi.. 💣

https://1.bp.blogspot.com/-ZubXDA-AFNg/XbapIF9vxLI/AAAAAAAAKXM/OhbaddEEIFUByI9qx-qU24cC6TyOu_VKQCLcBGAsYHQ/s1600/nep2.JPG

Filozof
21-11-2019, 15:18
https://1.bp.blogspot.com/-hgaorKFvKsA/XdaADKboT8I/AAAAAAAAKYI/43cqG117IYUmCn9pX8mTzYnnWFsH57H0gCLcBGAsYHQ/s1600/yok.png

Filozof
23-11-2019, 02:34
https://galeri14.uludagsozluk.com/851/v-for-vendetta_1933034_m.jpg

Filozof
23-11-2019, 02:35
Her şey hiçtir.

https://www.ateistforum.org/uploads/monthly_2019_11/76751778_10212110622160557_7120441093933498368_n.j pg.7ea9ed915ecfc667b351a76944358466.jpg

Filozof
23-11-2019, 02:36
https://galeri13.uludagsozluk.com/682/%C3%B6l%C3%BCm-yok-olu%C5%9Ftur_1937585_m.jpg

Filozof
03-12-2019, 15:51
lgxQT4sdikk

Filozof
03-12-2019, 15:52
https://scontent-sjc3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/78183932_2844473852270543_2573093161614180352_n.jp g?_nc_cat=105&_nc_ohc=cSAf_liRrXsAQld2DkN-WfvSk5qLShnE8zip9X8Oe6H45-Dkx0e1mPKAA&_nc_ht=scontent-sjc3-1.xx&oh=30f1992f77ad34f19d9bbfdc5f0df386&oe=5E8C4A23

spartacus
04-12-2019, 08:01
Mitoloji desen değil, takıntı, sitem, psikolojik olmalı, zor, gerçekten zor.

Higher Criticism
05-12-2019, 09:55
https://1.bp.blogspot.com/-hgaorKFvKsA/XdaADKboT8I/AAAAAAAAKYI/43cqG117IYUmCn9pX8mTzYnnWFsH57H0gCLcBGAsYHQ/s1600/yok.png

Noluyor ya.

Khaos
05-12-2019, 14:38
nolcak

psikoz belirtileri ile nihilizmi birbiriyle karıştırınca bu oluyo işte
sonra da;
niçe gibi bi edebiyatçı haklı çıkıp filozofdan sayılıyo
olan bu

Filozof
05-12-2019, 15:53
nolcak

psikoz belirtileri ile nihilizmi birbiriyle karıştırınca bu oluyo işte
sonra da;
niçe gibi bi edebiyatçı haklı çıkıp filozofdan sayılıyo
olan bu

Tabii, nihilizm (hiçlik) zaten çiçek böcek demek.

https://scontent-sjc3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/78919918_10212219723648026_898597447125696512_n.jp g?_nc_cat=111&_nc_ohc=wT5CmBl2zJMAQkOWdXlLPLPj0XnDAgGH9binRhlo3p tjzcCi_39jXDhPg&_nc_ht=scontent-sjc3-1.xx&oh=b7f629524a81ab59f7375510a1781275&oe=5E8981EC

Khaos
05-12-2019, 19:00
filozofun sefaleti bu galiba
''aşağılık virüs'' derken tersinden aksiyolojiye selam çaktığının bile farkında değil.

yok etmek gündelik dilde içeriklendirilmiştir.
felsefe ise evrene bakar
evrende olan dönüşmektir

yıkmak bir başka şeyi inşa etmektir

çiçek, böcek öyle mi
sana kim çiçekden böcekden bahsetti

hiççi olmak evrendeki dinamizmi görmek ve değişmeyen öz türünden zırva metafizik/idealist önkabulleri red etmektir.
psikozlu ve sivilceli ergen hiççiliği, öfke ve nefretinin gerekçesini tespit edip kendini eylemliliğe taşıyamaz
burda caps yapıştırır sağa sola

akineton yaramıyosa ramses dene
belki faydasını görürsün

Filozof
05-12-2019, 21:36
filozofun sefaleti bu galiba
''aşağılık virüs'' derken tersinden aksiyolojiye selam çaktığının bile farkında değil.

yok etmek gündelik dilde içeriklendirilmiştir.
felsefe ise evrene bakar
evrende olan dönüşmektir

yıkmak bir başka şeyi inşa etmektir

çiçek, böcek öyle mi
sana kim çiçekden böcekden bahsetti

hiççi olmak evrendeki dinamizmi görmek ve değişmeyen öz türünden zırva metafizik/idealist önkabulleri red etmektir.
psikozlu ve sivilceli ergen hiççiliği, öfke ve nefretinin gerekçesini tespit edip kendini eylemliliğe taşıyamaz
burda caps yapıştırır sağa sola

akineton yaramıyosa ramses dene
belki faydasını görürsün

He he tamam, sen çok biliyorsun hiççi nedir hiçlik nedir. Başka kimse bilmiyor hatta, bir tek sen biliyorsun. Bir tek sen akıllısın, tamam. Bir nihilizm yazdık her şeyi biliyorlar ya nihilizm uzmanı kesildiler başımıza haha. Hiçlik, her şeyin yokluğu demektir. Ben de her şeyin hiçliğinden ve yokluğundan, yok olması gerektiğinden bahsediyorum. Ama siz virüsler yine parazit yapmaya ve saçma sapan, anlamsız, hiçbir şey ifade etmeyen sidik yarışlarına devam ediyorsunuz. O yüzden size boşuna virüs demedim. Çünkü zırcahilsiniz, parazitsiniz. Eğer çok bilseydin hiçliğin ne olduğunu, onun zaten her şeye karşı olacağını, her sonucun hiçliğe çıkacağını, hiçliğin her şeyin yokluğu ve yok olması anlamına geleceğini de bilirdin. Böyle saçma sapan tartışmalara girmezdin nihilizm, hiçlik üzerine. Çünkü hiç, hiçtir. Hiçlik, her şeyin yokluğu demektir.

Ahlaksız
05-12-2019, 21:51
Çünkü hiç, hiçtir.
İşte bu:D

Khaos
05-12-2019, 23:09
He he tamam, sen çok biliyorsun hiççi nedir hiçlik nedir. Başka kimse bilmiyor hatta, bir tek sen biliyorsun. Bir tek sen akıllısın, tamam. Bir nihilizm yazdık her şeyi biliyorlar ya nihilizm uzmanı kesildiler başımıza haha. Hiçlik, her şeyin yokluğu demektir. Ben de her şeyin hiçliğinden ve yokluğundan, yok olması gerektiğinden bahsediyorum. Ama siz virüsler yine parazit yapmaya ve saçma sapan, anlamsız, hiçbir şey ifade etmeyen sidik yarışlarına devam ediyorsunuz. O yüzden size boşuna virüs demedim. Çünkü zırcahilsiniz, parazitsiniz. Eğer çok bilseydin hiçliğin ne olduğunu, onun zaten her şeye karşı olacağını, her sonucun hiçliğe çıkacağını, hiçliğin her şeyin yokluğu ve yok olması anlamına geleceğini de bilirdin. Böyle saçma sapan tartışmalara girmezdin nihilizm, hiçlik üzerine. Çünkü hiç, hiçtir. Hiçlik, her şeyin yokluğu demektir.

kullana kullana yozlaştırdığın ve piçleştirdiğin kavramlara dair bi halt bilmiyor olman
hem rahatsız hem de yetmezmiş gibi gerizekalı olman bir tek benim akıllı olduğumu göstermez
senin pek akıllı olmadığını gösterir

bir şeyin hem yokluğundan
hem de yok olması gerektiğinden bahsetmek senin gibi bir budaladan beklenir zaten

ergenlik bunalımı ise bu; git sivilcelerini patlat
yok sorun başka ise, doktorun ilacını değiştirsin

nihilistin salağını görmeye pek tahammülüm yok

Filozof
05-12-2019, 23:16
kullana kullana yozlaştırdığın ve piçleştirdiğin kavramlara dair bi halt bilmiyor olman
hem rahatsız hem de yetmezmiş gibi gerizekalı olman bir tek benim akıllı olduğumu göstermez
senin pek akıllı olmadığını gösterir

bir şeyin hem yokluğundan
hem de yok olması gerektiğinden bahsetmek senin gibi bir budaladan beklenir zaten

ergenlik bunalımı ise bu; git sivilcelerini patlat
yok sorun başka ise, doktorun ilacını değiştirsin

nihilistin salağını görmeye pek tahammülüm yok

Salyalarını saçmışsın, beklediğim gibi. Senin gibi zeka abidelerinden zaten edep adap, düzgün iletişim kurmak, mantıklı cümleler duymak gibi şeyler beklemeyi uzun zaman önce bırakmıştım. Ancak benim için gereksiz, yok olması gereken aşağılık birer virüsten, parazitten başka bir şey değilsiniz. Ve zaten yok olup gideceksiniz. Hiçsiniz. Bu yüzden nihilizm (hiçlik) konusunda sidik yarıştırmaya çalışan fındık kadar beynine, hiçliğin zaten yalnızca hiçlik anlamına geleceğini, buradan hiçbir şey çıkmayacağını, bunun tartışmasının dahi olamayacağını ve saçmaladığını söylemiştim. Ben de sana bir adet kuduz aşısı öneriyorum. Zira böyle saçmalayarak zaten benim hiçlik düşünceme hizmet ediyorsunuz, kendinizi ve her şeyi hiçleştiriyorsunuz haha. Böyle zırvalamaya ve kendinizi aşağılamaya devam edin, zaten yok olup gideceksiniz.

Khaos
05-12-2019, 23:25
bir zamanlar buraya bi Budha gelmişti
nirvanadaymış
lothus oturuşunu bozmadan onu kucağa almıştım
sabaha doğru da böğüre böğüre sağa sola küfürler yağdırıyordu bizim budha.

bana onu hatırlattın

zaten hiçsem, kendimi ve herşeyi nasıl hiçleştirebiliyorum

birşeyler hiçleşince mi, sen hiçlikten kurtulabiliyorsun
derin nevroz bu durum
psikozdan kötüdür nevrozun böylesi

edep, düzgün iletişim nedir lan bunlar
dansöz gibi bi cümle önce red ettiğine bi cümle sonra selam çakma

''mantıklı cümleler duymak''
burası tam trajıkomik olmuş işte

Filozof
05-12-2019, 23:31
bir zamanlar buraya bi Budha gelmişti
nirvanadaymış
lothus oturuşunu bozmadan onu kucağa almıştım
sabaha doğru da böğüre böğüre sağa sola küfürler yağdırıyordu bizim budha.

bana onu hatırlattın

zaten hiçsem, kendimi ve herşeyi nasıl hiçleştirebiliyorum

birşeyler hiçleşince mi, sen hiçlikten kurtulabiliyorsun
derin nevroz bu durum
psikozdan kötüdür nevrozun böylesi

edep, düzgün iletişim nedir lan bunlar
dansöz gibi bi cümle önce red ettiğine bi cümle sonra selam çakma

''mantıklı cümleler duymak''
burası tam trajıkomik olmuş işte

Ben belediyeyi aradım gelip kuduz aşını vuracaklar iyileşmezsen seni sonsuza dek uyutacaklar bir daha havlayamayacaksın merak etme, kuduz köpek :heh:

Khaos
05-12-2019, 23:43
bu ''anlamsız'' ve ''adaletsiz'' dünyaya çocuk getirmek büyük ''kötülük''
bu ''anlamsız'' ve ''adaletsiz'' dünyada yapılacak en ''anlamlı'' iş intihar

anlamlı, anlamsız, kötü, adaletsiz komiklik mi yapıyorsun

evlat;
sen ne yaptın
stirner falan mı okudun

stirner sana kalın gelir
yap bi güzel cigara
keyfine bak

sen ne kendini ne başkasını yok edemezsin
kusup durma buralara

kartopu
06-12-2019, 09:43
Bir zamanlar bir Kenan Evren vardı apoletli iken her kes hazır ol da beklerdi opoletleri çıkardı cumhur başkanı seçtiler hemde % 92 oyla.

Çok bir şey yapmazdı sonra emekli oldu resim yapardı iş adamları o resimleri almak için sıraya girer di sanatçılar onunla fotoğraf çektirmek için torpil arardı.

Bir gün öldü cenazesinde ne iş adamı ne sanatçı geldi 3-5 asker törenle gömdü .Şimdi kimse adından söz etmiyor kimse onu saygı ile anmıyor mezarını ziyaret etmiyor

Sanki hiç böyle bir adam yaşamamış 50 kişiyi asmak için hüküm vermemiş Yok oldu bitti sanki hiç doğmamış yaşamamış terör estirmemiş ne fotoğraf için torpil arayan ne de resimlerini almak için sıraya giren ortalıkta görünmüyor.

Hiç gibi bir şey.

Ne çıkardığı kanun kaldı ne korkuttuğu insan ne de olanca yağcılığı yapan iş adamı, sanatçı

Bir yaptıkları kaldı bir de yaktığı canlar
Ey Kenan Evren şimdi sen nesin.

Filozof
25-12-2019, 15:19
https://galeri13.uludagsozluk.com/609/star-wars-the-rise-of-skywalker_1952725_m.png
https://galeri14.uludagsozluk.com/899/star-wars-the-rise-of-skywalker_1952726_m.jpg

Filozof
25-12-2019, 15:19
10212327749108595

Filozof
25-12-2019, 15:21
https://scontent-sjc3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/79851598_10212331933413200_3218350098769510400_n.j pg?_nc_cat=100&_nc_ohc=OTWlEapk0kIAQkzvh0heZqmEEBkPF4lum1CsqwTtAb 954Pcvnpwj3pWCA&_nc_ht=scontent-sjc3-1.xx&oh=28fdcfaae1f59f7b21519979a3df26c4&oe=5EAAE05F

marcos
25-12-2019, 20:55
Filozof senin evrenle sorunun nedir dostum illa yokedecem diyorsun.

Evreni yok ettin diyelim ya hiçliği yok edebilirmisin