PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : AKP'li Özkan: 'Enes Kara'nın Kaldığı Yer Yurt Değil, Öğrenci Evi'

Pasteur
12-01-2022, 22:53
AKP (https://onedio.com/etiket/adalet-ve-kalkinma-partisi/50187b65295c0432640034e9) Grup Başkanvekili Cahit Özkan, intihar eden üniversite öğrencisi Enes Kara'nın kaldığı yerin cemaat yurdu değil öğrenci evi olduğunu ileri sürdü.

"Evleri denetlemek demokrasiyle bağdaşmaz"

https://img-s1.onedio.com/id-61df041e2c27e34b1771b2fb/rev-0/w-635/f-jpg/s-2459e45e68aa976526167960dee512bfdb8eddf1.jpg
Enes Kara'nın kaldığı yerin yurt değil, gençlerin kendi hür iradeleriyle bir araya gelerek açtığı öğrenci evi olduğunu iddia eden Özkan, denetlenme itibarıyla Gençlik ve Spor Bakanlığının denetlediği bir yurt olmadığını söyledi. Özkan, şöyle devam etti:
'Elbette bunlarla ilgili de ilgili bakanlıklarımız, denetleme kurumlarımız çalışmalarını yapar. Bu çerçevede, böylesi acıların tekrar yaşanmaması için gençlerimizin umutlarını, heyecanlarını yitirmeden büyük bir heyecan ve coşku içinde geleceklerini hazırlayabilecekleri bir yüksek öğrenim hayatı sürdürebilmeleri için mutlaka çalışmalarını yapacaklar ve buna uygun düzenlemeler hayata geçirilecektir.
Eğer siz bir 'denetleme yapıyoruz' diyerek, 'insanların evleri ile ilgili araştırma yapacağız' derseniz, bunun ucu nereye kadar varacaktır? Şimdi baktığımız zaman dünyanın bütün gelişmiş demokrasilerinde de öğrenciler bir araya gelerek ev, yurt açabilmektedirler. Ancak yurtlarda bütün dünyada devletin denetim ve kontrolü vardır. Ancak bir 'denetim' dediğimiz zaman, bir öğrencinin açtığı ev bir kişi olur, 2 kişi olur veya üçüncü kişi gelir. Üçüncü kişi gelirken yanında birkaç da kitap (https://onedio.com/etiket/kitap/579b23c6b12f629b07a7af76) getirebilir. 'Biz de bu kitapları okuyalım' derler. Şimdi biz bunları inceleyecek olursak, acaba demokratik toplum değerlerine, demokratik toplumun dokusuna ne kadar zarar veririz, buna da iyi bakmamız lazım. Bu çerçevede şimdiden böylesi bir olayın vahametiyle alelacele karar vermek demokrasimizle bağdaşmaz. Mutlaka bu çerçevede hem fiziki hem de sosyal anlamda, gençlerimizin ruhsal ve fiziksel gelişimleri için en uygun kararlar alınarak yapılması gerekenler yine demokratik toplum kuralları çerçevesinde hayata geçirilecektir.'

Enes "Cemaat yurdunda kalıyorum" demişti

AKP'li Özkan: 'Enes Kara'nın Kaldığı Yer Yurt Değil, Öğrenci Evi' (onedio.com) (https://onedio.com/haber/akp-li-ozkan-enes-kara-nin-kaldigi-yer-yurt-degil-ogrenci-evi-1034423)

Pasteur
12-01-2022, 22:59
lbDmhmoyiyc

" Adamlar(saidi kürtçüler) koca siteyi kapatmış."

Enes "Cemaat yurdunda kalıyorum" demişti

Akp' li yalancılığı meslek edinmiş. Çocuk "yurtta;dini dersanede kalıyorum." Diyor. "Dinde zorlama var." Diyor.

Bunlar Atatürk Cumhuriyeti ve anayasa ve İHS' ne rağmen bu olayı normalleştirmeyi bırak, aklama cabasındalar.

Çocuk ateist zorla dine sokuyorlar bu ülkede(sözde laik anayasalı).

"ictenlik"
13-01-2022, 09:59
Buraların nasıl çalıştığını kendi öğrenciliğimden (96-2000) biraz biliyorum.
Yalnız yaşayan bir adamın evinin iki boş odasını kiraladığı bir evde duruyorduk ve ev arkadaşlarımızdan birinin bu cemaat evlerinde duran bir sınıf arkadaşı vardı. Gelip gittikçe kaynaştık ve en son o oradaki koşullar nedeniyle ayrılmak istedi, bizimde yerimiz vardı ve gidip onu almıştık.
Kabaca hatırladıklarım.
Bir ev abisi var.
Denildiği gibi her şey programlı, okuma saatleri, yemek vs, uyum gerektiriyor.
Yemek ekmek fişlerle vs alınıyordu yani aynı ev gibi cemaate bağlı hizmet eden esnaflar vardı ve nereden ne alınacağını biliyorlardı.
Mesela oradan ayrılan arkadaşın özgürce yemek yiyememe, saat uyumsuzluğu nedeniyle yemek paylaşımı hakkaniyetli yiyememe, yemediği yemeğin bulaşığını yıkama, buzdolabını kullanamama, kafasının istediği gibi çamaşır yıkayamama, serbest ders çalışamama ve ev abisi otorite sorunu gibi şeyleri vardı ve kişisel yapısı nedeniyle bir gün kavga sorun çıksın istemiyordu. Yani çok basitçe kişinin ezildiği haksızlık deneyimlediği vs bir noktada susmadığı tahammül edemediği bir eşik var. Başım belaya gidecek derdi burda kalırsam.

Aile ya da öğrenciler burayı niye tercih ediyor?
Düşük bütçeli ve geliri yok ya da sınırlı...
Ev ya da yurt bulamıyor ya da çoğu bağımsız yaşamaya uygun ve alışık değil, aile çemberi dışında çoğu bir özgürlük deneyimlemedi

Bu yolla köylerde ailesi düşük gelirli olduğu halde katlanarak eğitim almış pek çok insan gördüm. Aralarında cemaatle bağı koparabilenlerde var. Sadece okumak eğitim alabilmek için buna katlanan da var ki çoğu öyle.

Sorun cemaat yapılanması görünümde ama daha ziyade düşük gelir ekonomi sorunu olduğunu düşünüyorum. Buraya gidenlerin çoğu burayı seçmiyor. Dar gelir ya da seçeneksizlik nedeniyle gidiyor. Askeri gibi bir disiplin gibi olsa da bir özkoruma gruplaşma tutunma sağlıyor.
Bugün 2-3 çocuklu 5 bin lira geliri olan birini düşünün. Bir öğrencinin gideri neredeyse bir asgari ücret.

Pasteur
13-01-2022, 18:10
Sorun cemaat yapılanması görünümde ama daha ziyade düşük gelir ekonomi sorunu olduğunu düşünüyorum. Buraya gidenlerin çoğu burayı seçmiyor. Dar gelir ya da seçeneksizlik nedeniyle gidiyor. Askeri gibi bir disiplin gibi olsa da bir özkoruma gruplaşma tutunma sağlıyor.
Bugün 2-3 çocuklu 5 bin lira geliri olan birini düşünün. Bir öğrencinin gideri neredeyse bir asgari ücret.

Bu mesele öyle bireysel bir mesele kesinlikle değil. Çok komplike bir mesele.

En önemlisi bu çocukların mezun olduktan sonraki durumu. Dikkat ederseniz bu çocuk ateist olupda, aile zoru ile bu cemaatin organizasyonuna teslim edilmemiş olsaydı. Bu duyulmayacaktı. İşin boyutu, vehameti gözler önüne serilmeyecekti. Belki siz farkında değilsiniz ama bir çok insan bu insanlarla(nurcemaatli) resmi devlet organlarında karşılaşıyor. Nasıl yani? Al işte, çocuk ateist olmasa nur topu gibi kürtçü said örgütünün ajanı olarak kamuda görev alıcak. Bunu önce hocaefendi olan, sonra fetöş terör örgütü olan örneğinde görmedik mi? Ayrıca fetö bir nurcudur. Saidi kürtçüşerin bir koludur. Kamu bugün tamami ile böyle dinci cemaatlerin elemanları işgali altındadır. Buraya çocuğunu yollayan maddiyatsızlıktan yollamıyor. Bile isteye kamuda iş sahibi ettikleri için yolluyor. Başka bir alternatif, hatta daha iyi şartlarda bir devlet veya özel yurt olsa orayı seçmiyor. Kesinlikle kötü emelleri olan siyasi bir oluşum bu. Öyle basit parası yokta oraya yolladık meselesi değil yani. Falancanın hayır yurdundan mezun olanı işe almazlar. Bunları alıp kadrolaşıyor, çeteleşiyorlar. Fetö dediğimiz şey devam ediyor işte. Bu olaya böyle bakmak lazım. Bugün muhalefet partileri dikkat ederseniz gık dememekte. Çünkü akp gitsede bir şey değişmeyecek. Kadrolar ağzına kadar buralarda ikinci bir dinci eğitimle örgütlenenlerle doldu taştı.

"ictenlik"
13-01-2022, 20:13
Belki siz farkında değilsiniz .

Cemaat yapılanmasının ne olduğunu biliyorum. Ben Erbakan iktidar ortağıyken Sakarya da öğrenciydim. Bu cemaat yurtlarında kalmış insanlarla direkt temas ve sosyal iletişimlerim oldu. Bu daha sonra da oldu ve devam etti..
Bir kere cemaat yapılanmasının ne olduğunu bilmek? farkında olmak?
Muhtemelen sayılan cemaat ağı/organizasyonu olmasaydı şu an ev de oturup buraya yazıyor olacağıma bir bakanlıkta bürokrat başka bir yerde memur amir vs olabilirdim ve egomu okşamakla meşgul olurdum.
Bunun dışında alt sınıfların dünyası diye bir şey var. 3-5 çocuklu köylülerin dünyası diye bir şey var. Diğer tarafta sosyal hukuk devleti ya da toplum yoksunluğu var.
Bunun dışında muhtemelen cemaat denenler size göre karanlık din oluşumları, bana göre CIA, Mossad ve tarihi başka benzer örgüt bağlantıları olabilir. Kaldı ki hristiyanlık ve islamında Musevilikten yarılma (ya da çıkartılma) olduğunu düşünüyorum

Sorunu üreten, yerleşmeyi/çöreklenmeyi türeten ya da bunların varlığını sürdürmesini sağlayan şey ekonomi politik, ekonomik sosyal sebepler.