PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kürtçe'nin önündeki yasakları kaldıran AK Parti...(N.Alçı)

Pasteur
28-05-2022, 08:56
"Türkiye'de devlet içinde Kürtçe diline ve Kürt kimliğine hala alerji duyan ve PKK'lı olmakla Kürt olmayı özdeş gören bir zihniyet var" HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, Kürt sanatçıların da arasında olduğu bazı sanatçıların konserlerinin iptal edilmesine ilişkin olarak, "Kürtçe'nin önündeki yasakları kaldıran AK Parti hükûmetleri bu kararlardan memnun olabilirler mi?" diye sordu. Alçı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Aynur Doğan konserinin iptali için yaptığı görüşmeyi aktarırken, "Öncelikle Aynur Doğan konserini biz değil organizasyon firması iptal etti Nagehan Hanım. Bize kızmayın, bizim kabahatimiz yok" dediğini söyledi. Yeni DS 9 sizinle tanışmak için şimdi DS STORE'larda. Her Ayrıntıda Mükemme R R DS Automobiles Yeni DS 9 sizinle tanışmak için şimdi DS STORE'larda. Her Ayrıntıda Mükemme Gergedan adlı organizasyon şirketinin yetkilisini aradığını ancak geri dönüş alamadığını söyleyen Alçı, Aktaş'ın danışmanının da "Gergedan istediği sayıda bilet satamadı ve 3 gün önce iptal etme kararı aldı" dediğini söyledi. Alçı, "Bilet satışlarının yetersizliği meselesine temkinli yaklaştığım notunu düşüyorum. Aynur Doğan çok sevilen bir sanatçı, salonları hep hınca hınç doldurmuştur. Üstelik böyle bir mağduriyet de oluşmuşken kendisine ilgi neden azalsın?" diye sordu. Alçı, Bursa Valiliği'nin bir haftalık süreyle etkinlikleri yasakladığına da dikkat çekerken, Mem Ararat'ın konserinin iptalini de hatırlattı ve şöyle devam etti: "Kürt bir sanatçı olan Ararat'ın konser iptali de Aynur Doğan'ınki gibi kaygı verici. Bu olanlar son 15 yılda atılan adımlara tezat bir görüntü oluşturuyor. Kürtçenin önündeki yasakları kaldıran AK Parti hükûmetleri bu kararlardan memnun olabilirler mi? Yoksa burada seçilmiş iktidarı aşan bir "İyi saatte olsunlar" mı devreye giriyor? Bu "İyi saatte olsunlar" trolleri aracılığıyla bir anda sosyal medya faşizmini mi harekete geçiriyor? Türkiye'de devlet içinde Kürtçe diline ve Kürt kimliğine hala alerji duyan ve PKK'lı olmakla Kürt olmayı özdeş gören bir zihniyet var. Hâlâ var..." https://www.msn.com/tr-tr/haber/gundem/nagehan-al%C3%A7%C4%B1-k%C3%BCrt%C3%A7e-nin-%C3%B6n%C3%BCndeki-yasaklar%C4%B1-kald%C4%B1ran-ak-parti-h%C3%BCk%C3%BBmetleri-bu-konser-kararlar%C4%B1ndan-memnun-olabilirler-mi/ar-AAXMTqM?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=1129727f56e646888d3083ef63149811

Pasteur
28-05-2022, 09:00
Bu kadar saçma gereksiz bir şey olabilir mi? -Siz hangi ülkede doğup büyüyüp de başka dil ile konuşma ihtiyacı gördünüz? Bu devletin eğitim ayıpı mı? Yoksa kürtlerin ayıbımı ben orasını bilemem. Ama gerçekten hoş değil. Ayrı devlet/ eyalet istiyorduysanız da bunu niçin Atatürk ülkeyi kurarken dile getirmediniz? Bunun yeri ve zamanı o zaman dı. O bağlamda gerçekten ikna edici bir açıklama yapmalısınız!. - Doluyorlar kamusal alanda asansöre, otobüse v.s. bri bri ses gürültü kirliliği. Gelde alerji kapma! Maske kalkmadan maskesiz bri briiii de brii, kasıtlı yapıyorlar yani... Bu ne rezalet ya?

Pasteur
28-05-2022, 09:07
Ak parti ve Bahçeli ikilisinin de açıklamaya ihtiyacı vardır. Sözüm ona Türk milliyetcisi bir partinin Akparti ile ülke çıkarları çatısı altında birleşmesinin mümkünatı yoktur. Bu birleşme Türklere ihanettir. Tamamen duygusal çıkarcı, alt taban ve seçmene ihaneti bir birleşmedir. Türkeşin oğlu da hiç utanmadan bu çıkarcı tutumu alenen tv de itiraf da etmiştir esasında. Hülasa mhp seçmeni ağlanacak haldedir.

dine mine ne
28-05-2022, 11:18
Bu kadar saçma gereksiz bir şey olabilir mi? -Siz hangi ülkede doğup büyüyüp de başka dil ile konuşma ihtiyacı gördünüz? Bu devletin eğitim ayıpı mı? Yoksa kürtlerin ayıbımı ben orasını bilemem. Ama gerçekten hoş değil. Ayrı devlet/ eyalet istiyorduysanız da bunu niçin Atatürk ülkeyi kurarken dile getirmediniz? Bunun yeri ve zamanı o zaman dı. O bağlamda gerçekten ikna edici bir açıklama yapmalısınız!. - Doluyorlar kamusal alanda asansöre, otobüse v.s. bri bri ses gürültü kirliliği. Gelde alerji kapma! Maske kalkmadan maskesiz bri briiii de brii, kasıtlı yapıyorlar yani... Bu ne rezalet ya?

Eğer bu insanlar evrimsel açıdan varlarsa, kendi dillerini konuşmalarına izin verilmesinde bir sorun yoktur. Bu bir tür kendini tanıma, bir ihtiyaç, bir farkındalıktır. Önce bunun farkına varılması gerekir. Bu aynı zamanda diğer insanların varlığını anlamanın temelidir ve dolayısıyla bir arada yaşamanın işleyişi için önemli bir ön koşuldur.

Kendini bilmenin zıddı kendini kandırmaktır ve insanlar buna maruz bırakılmamalıdır. Devlet, özgürlüğe bu şekilde müdahale ederek birliği garanti edemez. Bu tür yanlış varsayımların ve uygulamaların ülkemize ne gibi sorunlar getirdiğini bildiğimiz halde neden bunda ısrar ediyoruz? Özgürlük söz konusu olduğunda, zorlama, yasaklama ve kontrol olmaksızın var olma iradesine izin verilmelidir.

Bu sahte korkular ülkemize ölüm getirmedi mi? Eğer durum buysa, neden onları korumakta ısrar ediyorsunuz? Korkunun ölüme ne faydası var? Atatürk dilin ve dinin özgür iradenin doğal gücünü bilmiyor muydu?.
Ortak dilin düzenlenmesinin yasak ve baskıyla hiçbir ilgisi yoktur. Bu yalan yanlislarin Atatürk'le ne alakası var?.

dine mine ne
28-05-2022, 11:52
Unutmayın ki Avrupa, sizin korkularınız nedeniyle yaptığınız hatalar yüzünden ülkemize karşı özgürlükçü bir tutum benimseyebildi ve Türkiye imajını bu yanlış politikalara borçlu. Bunun farkında olmadığınız, hatalı başlığınızdan da anlaşılmaktadır.

Avrupa ancak sizin çalışmalarınız sayesinde bir terör örgütü yerine, bir Kürt sorunundan bahsetme hakkına sahip olabiliyor. Birlik istiyorsunuz ama katkınız bunun tam tersi.
Başlığınız ve içeriği kasıtlı görülebilir cünkü milliyetçiliğimizi faşizme pazarlıyor.

Şüpheci Dinsiz
29-05-2022, 09:02
- Başlık açarken kelime hatası yapmamaya özen gösterelim.
- Okunaklı olması için yazılarda paragraf kullanalım.
- Bu forumda ırkçı/faşist hezeyanlar hoş karşılanmaz.

TuranDursun.com moderasyonu

Pasteur
30-05-2022, 15:08
- Başlık açarken kelime hatası yapmamaya özen gösterelim.
- Okunaklı olması için yazılarda paragraf kullanalım.
- Bu forumda ırkçı/faşist hezeyanlar hoş karşılanmaz.

TuranDursun.com moderasyonu

boş gereksiz iletinizin yeri forum kirleridir!

Kelime hatası yok. Haber orjinalce kopyalanmıştır. Paragraf kullanılmıştır. Sisteminiz yazıları bu şekilde değiştirmiş. Bu benim değil sizin sorununuzdur. Düzeltmekte sizin görevinizdir. Paragrafları manuel açabilirsiniz. Çünkü ben gayet okunaklı naklettim.

- Soru sordum cevap veremediniz. Hemen ırkçı/faşist yaftası ile karşı taaruza geçtiniz. Hayırdır, yaranız mı var? Niye gocundunuz? Türkiye : Türklerin yurdu demektir. Bu ülke 1923 de kurulurken niye itiraz etmediniz diyorum. Ben elin Almanyasında Türkçe tv istiyormuyum? İstemeye hakkım var mı? Bunun faşizm ile ırkçılık ile ne alakası var?

-Son olarak bu ülkede ırkçılık güden birileri varsa saidi kürtçüler ve benzer türevi terör örgütüdür. hdp dil kimlik siyaseti yapacağına kardeşim ülkeyi kötü yönetiyorsunuz. Ben kendi bölgemdeki insanlardan topladığım vergilerle kendim yönetmek istiyorum. Dese gayet haklı bir talep olurdu. Kimse vergisinin har vurup harman savrulmasını istemez. Bilmem anlatabilidim mi?

Pasteur
30-05-2022, 15:26
dineminemisin mineninmesin nesin...

Anladında anlamamazlığa yatıp, söylemediğim şeyleri söylemişim gibi lanse ediyorsun.

Soru gayet açık. Anaokul çocuğu bile anlamıştır. 100 senedir adı Türkiye olan ve anadili Türkçe olan bir ülkede megagentin kamusal alanlarında kürtçe konuşmanın kasıtsız olduğunu bana kimse iddia edebilir mi? Sonuçta sen bu ülkede yabancı(turist) değilsin ki ben sana yabancı gözü ile bakıp bu anormal durumu hoşgörebileyim. Dilini kamusal olmayan yerlerde, ırkdaşlarının kahvehanesinde kullan. Senin dilinden rahatsız olan yok. Aleni kışkırtıcı artniyetinizden söz ediyorum. Derdiniz ne sizin? Fransa, Almanya v.b. gibi ülkelerde 100 senedir yerleşik kürt orjinli yaşayanlar böyle, bu şekilde hareket ediyor mu? Ediyorsa, gösterin ve bütün konuşduklarım yok hükmünde olsun, haklı olun.

dine mine ne
30-05-2022, 18:55
dineminemisin mineninmesin nesin...

Anladında anlamamazlığa yatıp, söylemediğim şeyleri söylemişim gibi lanse ediyorsun.

Soru gayet açık. Anaokul çocuğu bile anlamıştır. 100 senedir adı Türkiye olan ve anadili Türkçe olan bir ülkede megagentin kamusal alanlarında kürtçe konuşmanın kasıtsız olduğunu bana kimse iddia edebilir mi? Sonuçta sen bu ülkede yabancı(turist) değilsin ki ben sana yabancı gözü ile bakıp bu anormal durumu hoşgörebileyim. Dilini kamusal olmayan yerlerde, ırkdaşlarının kahvehanesinde kullan. Senin dilinden rahatsız olan yök. Aleni kışkırtıcı artniyetinizden söz ediyorum. Derdiniz ne sizin? Fransa, Almanya v.b. gibi ülkelerde 100 senedir yerleşik kürt orjinli yaşayanlar böyle, bu şekilde hareket ediyor mu? Ediyorsa, gösterin ve bütün konuşduklarım yok hükmünde olsun, haklı olun.

Kimse korkularınızı kanıtlamak zorunda değil. Müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Sorunun kaynağının sizin kötü niyetli anlayışınızda yattığını unutuyorsunuz. Hoşgörüden bahsedebilmek içinde önce bir hakka sahip olmanız gerekir. Hoşgörüyü eşitlik yerine hakla ilişkilendirdiğiniz çok açık. Kendinizi neden ve hangi hakla diğer insanlardan üstün hissettiğinizi de bilmek isterim.

İnsanlar istedikleri yerde Kürtçe konuşabilir, bunda yanlış bir şey yok. Biri yanınıza gelip sizinle Kürtçe konuştuğunda ve siz de hiçbir şey anlamadığınızı söylediğiniz halde sizi devam rahatsız ederse, bu kasıtlı yapıldığı şeklinde yorumlanabilir. Bu durumda sizi anlarım ama otobüste, sokakta insanlar kendi ana dillerinde iletişim kurabilmelidir, karışamazsınız. Herhangi bir derdim de yok, sadece doğru ve uygun olduğunu düşündüğüm şeyleri yazıyorum.

Almanya fransa derkende, ben almanya'da doğdum büyüdüm ve sana bu konuda özgürce hareket edebildiğimizi teyit edebilirim. Kendisini anlamayan biriyle ana dilinde konuşmaya çalışanı da hiç görmedim. Düşündüğünüz gibi bir dünya yok, olmamalı da zaten.

Şüpheci Dinsiz
30-05-2022, 19:59
Kelime hatası yok. Haber orjinalce kopyalanmıştır. Paragraf kullanılmıştır. Sisteminiz yazıları bu şekilde değiştirmiş. Bu benim değil sizin sorununuzdur. Düzeltmekte sizin görevinizdir. Paragrafları manuel açabilirsiniz. Çünkü ben gayet okunaklı naklettim.

- Başlığı "ürtçe'nin önündeki yasakları kaldıran AK Parti...(N.Alçı)" diye açmışsın.
"Kürtçe'nin önündeki yasakları kaldıran AK Parti...(N.Alçı)" olarak düzelttim, sonrakiler için uyardım, bundan sonrakileri forum kirlerine atacağım.
- Yazının okunaklı olmasından mesajı yazan üye sorumludur, uyardım, bundan sonrakileri forum kirlerine atacağım.
- Burası ticari işletme değil, ciddi bir forum. Şımarık müşteri gibi davranmanın burada bir karşılığı yok. Moderasyonun yazım hatalarını düzeltme zorunluluğu yok.

- Soru sordum cevap veremediniz.

- Kimse kimseye cevap vermek zorunda değil. Çoğu üye çocukça-cahilce-kasıtlı kötü niyet taşıyan sorulara cevap vermemeyi tercih eder.

Hemen ırkçı/faşist yaftası ile karşı taaruza geçtiniz. Hayırdır, yaranız mı var? Niye gocundunuz? Türkiye : Türklerin yurdu demektir. Bu ülke 1923 de kurulurken niye itiraz etmediniz diyorum. Ben elin Almanyasında Türkçe tv istiyormuyum? İstemeye hakkım var mı? Bunun faşizm ile ırkçılık ile ne alakası var?

- Bilgi eksiğin olduğu açık, epey okuma yapman lazım.
- Forum üyelerini sürekli itham ediyorsun, sataşıyorsun, lakaplar takıyorsun, kelimeleri eğip büküyorsun, konuları kişiselleştiriyorsun. Üyelere hakaret ediyorsun, onlar cevap verince kuyruğuna basılmış kedi gibi viyaklayarak şikayet ediyorsun. Çocuk musun, ergen mi, troll mü?
- Üyelere iyi niyetli bir yaklaşımın olsa, belki muhattap alıp bilgi eksiğini tamamlamaya çalışırlardı.

-Son olarak bu ülkede ırkçılık güden birileri varsa saidi kürtçüler ve benzer türevi terör örgütüdür. hdp dil kimlik siyaseti yapacağına kardeşim ülkeyi kötü yönetiyorsunuz. Ben kendi bölgemdeki insanlardan topladığım vergilerle kendim yönetmek istiyorum. Dese gayet haklı bir talep olurdu. Kimse vergisinin har vurup harman savrulmasını istemez. Bilmem anlatabilidim mi?

- Bilgi eksiğin olduğu açık, tarih bilgin epey eksik, beynin resmi tarih yalanları ile iğdiş edilmiş.
- Tek başına bilgi eksiğinden mi, iyi niyet eksikliği de var mıdır, bilmiyorum. Olayları tarafsız değerlendiremiyorsun veya değerlendirmiyorsun.

--/--

- Bir üye olarak; tavrını düzeltmedikçe mesajlarını dikkate alıp cevap vermeyeceğim.
- Moderatör olarak ne yapacağımı yukarıda söyledim.

Pasteur
31-05-2022, 02:09
Üyelere hakaret ediyorsun, onlar cevap verince kuyruğuna basılmış kedi gibi viyaklayarak şikayet ediyorsun. Çocuk musun, ergen mi, troll mü?
- Üyelere iyi niyetli bir yaklaşımın olsa, belki muhattap alıp bilgi eksiğini tamamlamaya çalışırlardı.

Hakaret içeren kelime nerede? Sizin gibi çoluk çocuğa moderatörlük verdikleri kesin. Ukraynayı' da bir şarlatana yönet diye verdiler sonuç ortada... Sen ne kadar okursan oku senden olmaz. Gerçekten olmaz...

Haklısın bilgi kirliliğini kasıtlı yayanları bu saatten sonra muhatap almıyorum. Zırvanıza, zırva diyip geçeçeğim.

Pasteur
31-05-2022, 02:15
Kendinizi neden ve hangi hakla diğer insanlardan üstün hissettiğinizi de bilmek isterim.

Nerede hangi kelimemde : "ben üstün insan/ırkım" demişim? Uydurmanın da bi sınırı var.

Pasteur
31-05-2022, 02:24
ben almanya'da doğdum büyüdüm ve sana bu konuda özgürce hareket edebildiğimizi teyit edebilirim.

Yani Almanya' da TRT türk, TRTarap özgürlüğün var, Almanya/ Fransa var olduğundan beri (100 senedir) atan, soyun halen Almanca, Fransızca bilmiyor öyle mi? Her farklı etnisitenin diline göre Almanya/Fransa doktor, öğretmen v.b. veriyor öyle mi? Sizin dilinizi devlet konuşmak ve size sizin dilinizde hizmet vermek zorunda öylemi? Ben size sokakta arkadaşınla ispanyolca konuşamazsın demiyorum. Saptırıp konuyu dağıtmayın. Zırvalamayın...

-Almanya : Alman ülkesi
-Fransa : Fransız ülkesi
-Türkiye : Türk ülkesi

Ülke içinde ülke kuramazsın. Anayasayı, sözleşmeleri tanımamazlık yapamazsın. 2 kere 2 : 5 etmez.

Singularity
31-05-2022, 09:42
Sabah sabah güne iyi başlamak ve gülmek için güzel bir başlık. Açanın eline sağlık. İyi ekşın olmuş. Pasteur baştan konuya dağınık başlamış ama fikri anlamda sonradan güzel toparlamış. :D

Konuya katkı babında şunu eklemek istiyorum:

"Kürt diye bir ırk, Kürtçe diye bir dil yoktur".

Eveeet, sayın arkadaşlar. Nasılsınız iyi misiniz? Malum, şahsım, 7 ülke dolaşmış, görmüş geçirmiş biriyim. Yani çok şey gördüm geçirdim, çok insan gördüm geçirdim manasında geniş manada kullanıyorum. Mesela bir "Türk kuşağı" var, Anadolu'dan başlar, teeeeeee Kuzey Kutbuna kadar kesintisiz uzanır. Türkçe konuşarak dünyanın merkezine, yani Kuzey kutbuna kadar gidebilirsiniz. Mesela Azerice. Öyle bir şey yok. Doğrusu Türkçenin Azerbaycan lehçesi. Kazakça, Tatarca, bunlar hep saçmalık. Doğrusu "Kazak Türkçesi", "Tatar Türkçesi", "Özbek Türkçesi"... vb. Kürtçe de aynen böyle. İran'ın üçte biri Türk, yani, Azerbaycan Türk'ü. Bunlar, aslında bir arada yaşayan İran ve Türk halklarının ayrılmasından sonra İran tarafında kalan Türkler ve Azerbaycan'ın İran tarafından işgal edilen kısımlarında kalan Türklerin birleşmesinden oluşuyor.

Yani unutmayın, İran ve Türkler "beyaz" ve "müslüman" olmaları nedeniyle yüzyıllarca beraber yaşadılar. Farklı ülkelerde olsalar da ticaret nedenleriyle iç içe yaşadılar. Daha kolay ticaret için bazı Türkler İran'a yerleşti, bazı İranlılar Türkiye'ye yerleşti. Eveet. gelgelelim "Türkiye İranlılarına", ya da güncel tabirle Kürtlere. Bunlar Türkiye'ye ticaret amaçlı gelen İranlılarla, Osmanlı ve Persin ayrılmasının ardından Osmanlı tarafında kalan İranlıların birleşmesinden oluşur.

Farsça ve Kürtçe birbirinin benzeri olan dillerdir, Kürtçe farsçanın bir lehçesidir. Eveeet. Genetik olarak Kürtler ve İranlılar akrabadır, dil olarak benzer dil konuşur. Bu durum, Kürtlerin İran asıllı olduğunu gösterir. Ama maalesef, Türkiye'de, İran'da, Irak'ta, Suriye'de batı tarafından "siz ayrı milletsiniz" algısı işlenir ki bu ülkelerde bölücülük faaliyetleri daha kolay yürüyebilsin. Yoksa, ortada mesele yoktur. En kötü ihtimalle İran'daki Türklerin bir kısmıyla, "bağımsızlık" isteyen Kürtler mübadele edilir, sorun kendiliğinden ortadan kalkar. Yanlış anlama olmasın, ben şahsım, böyle bir şey istemiyorum, önermiyorum, -en kötü ihtimalle- dedim. Ancak iki toplum zaten benzer olduğu için bana göre İran'da Türkler ve Türkiye'de İranlıların yaşamaları gayet normaldir.

Şimdi, Farsça ve Kürtçe'nin aynı dil olduğunu nereden biliyorum oraya gelelim. İran'a iş için giden bir çok tanıdığım var, içlerinde Kürtler de var tabi. Bu arkadaşlarımız İran'da hiç dil sorunu çekmediklerini anlatıyor. Ve pazarda markette normal Kürtçe konuşuyorlar ve market çalışanı ya da esnaf gayet rahat anlıyor. Herhangi bir sorun yaşamıyorlar. Yaptığım çalışmaya göre iki dil %90 oranında benzerdir. Kürtçe'de ayrıca Arapça ve Türkçe kelimeler de -bir arada yaşamaktan kaynaklı- eklenmiş durumda. Özetle Kürtçe, Türkiye'de yaşadıkları için bazı Türkçe ve Arapça kelimeler ilave edilmiş Farsça'dır. Dolayısıyla Kürtler, Türklerle az biraz karışmış saf İranlılardır. Kürt diye ayrı bir ırk yoktur. Kürtçülük yapanlar, Kürt milliyetçiliğine yatırım yapanlar genelde Batı tarafından beslenen, bu sayede para, makam, mevki elde etmiş kişilerdir. Az bir şey de saf Kürt gençleri -kandırmak kolay olduğu için- içlerinde vardır. Ama okumuş olanları kesinlikle Kürt'ün ne demek olduğunu bilirler, İranlı olduklarını bilirler, ama menfaatleri gereği Kürtçülük yaparlar, bunlar çakalın önde gidenleridir.

Özetle; Kürt isminde ayrı bir halk yoktur, "İran dışında uzun süre yaşadığı için özünü yitirmiş İranlılara Kürt denir".

Bu bilgiye vakıf Kürtler var, ama biliyorum ki çoğunluk bu bilgiye vakıf değildi. Eğer birilerinin bu kadim bilgiye erişmesine vesile olduysam ne mutlu bana.

Saygılarımla.