Orijinalini görmek için tıklayınız : Anarşizm başlığındaki tartışmalar
Saygideger arkadaslar,
Hem anarsizm hem komunizm gecersiz ideolojilerdir. Yil olmus 2023, hala 19. yuzyilda mi yasiyorsunuz yahu, ne anarsizmi ne komuniz mi! Bu ideolojilerin ne bireye ne topluma faydasi vardir. Faydasini birak apacik insanligin basina bela olmuslardir. Tarihci Timothy D. Snyder, 2011 yılında, Doğu Avrupa arşivlerindeki yirmi yıllık tarihsel araştırmayı değerlendirmis ve gormus ki, Stalin denilen diktator, kasıtlı olarak yaklaşık 6 milyon kişiyi öldürmus. Bir de bu diktatorun uyguladigi politikalardan olenlerin sayisi dusunuldugunde bu rakam 9 milyona çıkiyor. Milyon, milyon! Komunizm, esitlik, kardeslik ayagina yapiyorlar bunu.
Siz, herhangi bir sosyalist ulkede huzur, rerah, adalet, hurriyet/ozgurluk goruyor musunuz? Hangisinde insan haklari var?
Inaniyorum ki, anarsist/komunistler iktidari/gucu/firsati ele gecirsin, ilk is kendi gibi dusunmeyen herkesi ya hapse atarlar yada oldururler.
Ben, bir ara (bir kac yil once) bir "solcu, komunist" arkadas gormustum Twitter'da. Gucu ele gecirince "kapitalistlerin kafasini kesecegini" soyluyordu. Irkildim. Senin, ISID'liden ne farkin var dedim. Bu karsilik bi ton da anneme yonelik kufur yedim. Bu ne vahsettir ya! Psikopatlik her ideolojide var, sadece isimleri farkli, psikopatlik ayni. Baktim, olmuyor, Twitter denilen coplugu kapattim. Rahat ettim.
ilahimasal
19-06-2023, 20:37
Alvin komunizmin karşısında olan tüm birlikteliklere katil demek bile hafif kalır .
Senin özgürlükten anladığın , bir fırsat bulup hatta şans eseri bir yere gidip orada şahsına dair ve hiç kimseye faydası olmayan sonradan görme hallerinle , eski ezikliğini bastırmak için dunya da olmuş ve olabilecek en aşşağılık sömürücü vahşi katilerin kalemşorü olman burada birilerini etkilermi diye düşünüyorsun çok merak ettim şimdi.
Kişiselleştirme sakın deme bana , çünkü sen kişisel olarak düzmece yalanlar ile düzmece bir hikaye yazıp resmen trollüyorsun.
Burasıda kapitalist bir ulke , demokrasisi var , serbest piyasa ekonomisi var niye terk ettin burayı ? Burada yeşerseydin !!! , burada seni engelleyen komunistlermiydi ?
Bence zırvalamayada başladın.
Alvin komunizmin karşısında olan tüm birlikteliklere katil demek bile hafif kalır .
Senin özgürlükten anladığın , bir fırsat bulup hatta şans eseri bir yere gidip orada şahsına dair ve hiç kimseye faydası olmayan sonradan görme hallerinle , eski ezikliğini bastırmak için dunya da olmuş ve olabilecek en aşşağılık sömürücü vahşi katilerin kalemşorü olman burada birilerini etkilermi diye düşünüyorsun çok merak ettim şimdi.
Kişiselleştirme sakın deme bana , çünkü sen kişisel olarak düzmece yalanlar ile düzmece bir hikaye yazıp resmen trollüyorsun.
Burasıda kapitalist bir ulke , demokrasisi var , serbest piyasa ekonomisi var niye terk ettin burayı ? Burada yeşerseydin !!! , burada seni engelleyen komunistlermiydi ?
Bence zırvalamayada başladın.
Saygideger ilahimasal,
Ben biraz disari cikip, cocugumla vakit gecirecegim. Konuya iliskin yazarsan, buyu yaz. Ben sana daha sonra cevap veririrm. Onun disinda, yine bizi trol, ezik, katillerin masasi, kalemsoru, vs yaptin, yine canin sagolsun. Problem yok. :)
Yalniz sadece sunu soyleyeyim. Ben hayatim boyunca -7 yasimdan beri- aklina gelebilecek her iste durustce, namusumla calistim. Babasiz evime ben baba oldum. Ezik biri de degildim, 38 farkli ulke gezdim Turkiye'deyken, pek cok kultur gordum, insanla tanistim. Bak, benim hayatimi bilmeden bana neler soyluyorsun, ben senin sosyalizmine niye inanayim.
Neyse, dedik ya, canin sagolsun.
Saygilarimla
ilahimasal
19-06-2023, 22:31
Saygideger ilahimasal,
Ben biraz disari cikip, cocugumla vakit gecirecegim. Konuya iliskin yazarsan, buyu yaz. Ben sana daha sonra cevap veririrm. Onun disinda, yine bizi trol, ezik, katillerin masasi, kalemsoru, vs yaptin, yine canin sagolsun. Problem yok. :)
Yalniz sadece sunu soyleyeyim. Ben hayatim boyunca -7 yasimdan beri- aklina gelebilecek her iste durustce, namusumla calistim. Babasiz evime ben baba oldum. Ezik biri de degildim, 38 farkli ulke gezdim Turkiye'deyken, pek cok kultur gordum, insanla tanistim. Bak, benim hayatimi bilmeden bana neler soyluyorsun, ben senin sosyalizmine niye inanayim.
Neyse, dedik ya, canin sagolsun.
Saygilarimla
He alvincim bir tek çocuk sende var , bir sen emek verdin , bir sen gittin gördün .
Bak arkadaş bana şunu unutma , çamur atarken dikkatli yaz , kaynak koy , aynı iğrenç dille şu kadar milyonu katletti iftirasını atarken kinini kusma , kusma ki bende sana sonradan görme ezik demiyim. Anlaştığımızı umut ediyorum.
He alvincim bir tek çocuk sende var , bir sen emek verdin , bir sen gittin gördün .
Bak arkadaş bana şunu unutma , çamur atarken dikkatli yaz , kaynak koy , aynı iğrenç dille şu kadar milyonu katletti iftirasını atarken kinini kusma , kusma ki bende sana sonradan görme ezik demiyim. Anlaştığımızı umut ediyorum.
Saygideger ilahimasal,
Bir Ben emek verdim, bir ben durust insanim, bir ben cocuk yetistirdim bir ben calistim demedim ki sen bana bu cumleleri kuruyorsun ☺ sen, zaten Alvin'i Ali'yi Veli'yi konusma.
Biz konuyu konusalim. Sen bana istedigin kadar kufur et ama OZELden KUFUR ET. Ben sana kufur etmem. Saygisizlik yapmam.
Ben kimsenin kisiligine yonelik yazmam. Konu dagilmasin. Konuya yonelik yazalim.
Oldu mu guzel kardesim.
Once su soruyu cevaplandiralim:
1- Sosyalizm denir?
2- Sosyalist ulkelerdeki refah duzeyi, adalet ve ozgurluk duzeyi nedir?
3- sence sonuclara gore bunlarin nedenleri ne olabilir?
Saygilarimla
Saygideger ilahimasal,
Bana hakaret ve kufur etmek ve itham etmek yerine saygisal bir bag icerisinde neyi neden soyledigimi sorsaydin, belki daha saglikli bir iletisim olurdu. Fakat her bir birey kendisine yakisir sekilde davraniyor.
Bunu da bir hatirlatma olarak doyleyeyim dedim.
Saygilarimla
A
ilahimasal
20-06-2023, 10:08
Saygideger ilahimasal,
Bana hakaret ve kufur etmek ve itham etmek yerine saygisal bir bag icerisinde neyi neden soyledigimi sorsaydin, belki daha saglikli bir iletisim olurdu. Fakat her bir birey kendisine yakisir sekilde davraniyor.
Bunu da bir hatirlatma olarak doyleyeyim dedim.
Saygilarimla
A
Bu konuya ilk yazını eklerken konuya bodoslama girip şunları yazdın .
Hem anarsizm hem komunizm gecersiz ideolojilerdir. Yil olmus 2023, hala 19. yuzyilda mi yasiyorsunuz yahu, ne anarsizmi ne komuniz mi! Bu ideolojilerin ne bireye ne topluma faydasi vardir. Faydasini birak apacik insanligin basina bela olmuslardir. Tarihci Timothy D. Snyder, 2011 yılında, Doğu Avrupa arşivlerindeki yirmi yıllık tarihsel araştırmayı değerlendirmis ve gormus ki, Stalin denilen diktator, kasıtlı olarak yaklaşık 6 milyon kişiyi öldürmus. Bir de bu diktatorun uyguladigi politikalardan olenlerin sayisi dusunuldugunde bu rakam 9 milyona çıkiyor. Milyon, milyon! Komunizm, esitlik, kardeslik ayagina yapiyorlar bunu.
Siz, herhangi bir sosyalist ulkede huzur, rerah, adalet, hurriyet/ozgurluk goruyor musunuz? Hangisinde insan haklari var?
Inaniyorum ki, anarsist/komunistler iktidari/gucu/firsati
Sonrada bana hakaret küfür ediyorsun diyorsun , kendi yazdıklarının bilincinde değilmisin . Konuya ideolojik yaklaşıp , tarafı olduğun ideolojiyi ismini vermeden karşı tarafa bolca çamur atarak kötüleyerek itibarsızlastırarak kapitalizm denen vahşiliği meşrulaştıracağını mı sanıyorsun ?
Anarşist komunistler dediğin kesimin " iktidar " " hiyerarşi " " güç" gibi kapitalizmin kendine has doğurduğu niteliklerle anarşizmi komunizmi sosyalizmi degerlendirmen garip olmuyor mu ?
Sovyeti eleştiriyorsun ya , ya peki onların o şekilde yaşama özgürlügünü hileli yollarla , ambargo yöntemleri ile boğmasını neden görmezden geliyorsun?
Bak tüm dunya da bu tip yaşamak isteyen bir kaç ülkedeki yönetimleri değiştirmek için ülkenin tüm halkına " ambargo" dedikleri vahşilikle zarar veriyorlar , bu yeterli olmazsa iç savas , o da fayda etmezse dış mudahalede bulunuyorlar.
Neden yapıyorlar bunu ? Hani o kutsadıkları özgürlük kavramı
Hiç kusura bakma o sahtekarları savunanlarda sahtekardır , boş palavra cümleleri kurma , dürüst ol kapitalizmin militanıyım de bizde ona göre sana cevabını verelim , kapitalizmi ismini vererek savunmaktan utanıyor gibi gördüm seni , utanma söyle
Bu konuya ilk yazını eklerken konuya bodoslama girip şunları yazdın .
Inaniyorum ki, anarsist/komunistler iktidari/gucu/firsati
Sonrada bana hakaret küfür ediyorsun diyorsun , kendi yazdıklarının bilincinde değilmisin . Konuya ideolojik yaklaşıp , tarafı olduğun ideolojiyi ismini vermeden karşı tarafa bolca çamur atarak kötüleyerek itibarsızlastırarak kapitalizm denen vahşiliği meşrulaştıracağını mı sanıyorsun ?
Anarşist komunistler dediğin kesimin " iktidar " " hiyerarşi " " güç" gibi kapitalizmin kendine has doğurduğu niteliklerle anarşizmi komunizmi sosyalizmi degerlendirmen garip olmuyor mu ?
Sovyeti eleştiriyorsun ya , ya peki onların o şekilde yaşama özgürlügünü hileli yollarla , ambargo yöntemleri ile boğmasını neden görmezden geliyorsun?
Bak tüm dunya da bu tip yaşamak isteyen bir kaç ülkedeki yönetimleri değiştirmek için ülkenin tüm halkına " ambargo" dedikleri vahşilikle zarar veriyorlar , bu yeterli olmazsa iç savas , o da fayda etmezse dış mudahalede bulunuyorlar.
Neden yapıyorlar bunu ? Hani o kutsadıkları özgürlük kavramı
Hiç kusura bakma o sahtekarları savunanlarda sahtekardır , boş palavra cümleleri kurma , dürüst ol kapitalizmin militanıyım de bizde ona göre sana cevabını verelim , kapitalizmi ismini vererek savunmaktan utanıyor gibi gördüm seni , utanma söyle
Saygideger ilahimasal,
Sana gore benim gorunmez sakalli dedelerim var ve bana hergun gaipten mesaj veriyorlar:)
Yav, birak git isine.
Seni terbiyeye davet ediyorum. Terbiye sinirlarini asiyorsun. Ben, ideolojilerinin fanatiklerinden uzak duruyorum. Islam, hristiyan, kapitalist, sosyalist, komunist fark etmez. Sen de kendi ideolojinin fanatigisin. Dolayisiyla seninle olan diyaloguma - forumun her kosesinde- SON veriyorum.
Herkes kendine yakisani yapar. Sen istedigin sokak agziyla kufur et rahatla. Biraz daha rahatla. Ne bileyim, istedigini yaz. Ben, mesajlarini okumayacagim, gormezden gelecegim artik. Konuyu konusamadigin icin kendince kufur, hakaret, itham ile kisiligime saldiriyorsun. Sokaktaki fanatiklerden ne farkin kaliyor ki, niye dikkate alayim seni artik.
Seni artik dikkate almiyorum ilahi-masal kardesim.
Boyle fanatik adamlardan her zaman zarar gelir.
Bye :)
ilahimasal
20-06-2023, 10:40
Saygideger ilahimasal,
Sana gore benim gorunmez sakalli dedelerim var ve bana hergun gaipten mesaj veriyorlar:)
Yav, birak git isine.
Seni terbiyeye davet ediyorum. Terbiye sinirlarini asiyorsun. Ben, ideolojilerinin fanatiklerinden uzak duruyorum. Islam, hristiyan, kapitalist, sosyalist, komunist fark etmez. Sen de kendi ideolojinin fanatigisin. Dolayisiyla seninle olan diyaloguma - forumun her kosesinde- SON veriyorum.
Herkes kendine yakisani yapar. Sen istedigin sokak agziyla kufur et rahatla. Biraz daha rahatla. Ne bileyim, istedigini yaz. Ben, mesajlarini okumayacagim, gormezden gelecegim artik. Konuyu konusamadigin icin kendince kufur, hakaret, itham ile kisiligime saldiriyorsun. Sokaktaki fanatiklerden ne farkin kaliyor ki, niye dikkate alayim seni artik.
Seni artik dikkate almiyorum ilahi-masal kardesim.
Boyle fanatik adamlardan her zaman zarar gelir.
Bye :)
Çok önemli bir varlıksin alvincim tabiki dikkate alma
Ya Alvin
Bi siktir git be
Dümdüz salak olduğun yetmezmiş gibi bi de nevrotik tripler atıyosun.
Lan lavuk
Bi amcık uğruna kafayı yediğin günlerde sana terapi yapıldı lan bu forumda
Nerde bi yavşak var, nezaket adamı oldu geldi burda millete etik dersi veriyor
Anarşizm başlığında stalini örnek veren, insan atom mu diye sorabilecek kadar düşünsel dürüstlüğün kaybetmiş, ben ideolojisiz geldim deyip konumunun ideolojisini üreten, naturalizm ve materyalizm sanki son tahlilde farklı şeyler iş gibi pozlara giren gerzeğin tekisin.
Alvin
ABD tarihinde de katliamlar hak ihlalleri var.ABD nin kurucu başkanları yerli nüfusuna karşı soykırım yapmışlar onları toplama/ölüm kamplarına doldurmuşlar siyahileri köleleştirmişler kadını ikinci sınıf insan olarak görmüşlerdir.ABD tarihinde Salem cadı mahkemesi gibi utanç olayları var.
Bir de şu var ki Birleşik Devletler gönüllü federasyon değildir. Eyaletler silah zoru ile merkezi idareye dahil edilmişlerdir.Utah savaşı, Kaliforniya'nın işgali (Meksika toprağıdır).Ve ABD başkanlarından Abraham Lincon kendi halkına savaş ilan etmiş bir başkandır.
ABD de büyük bunalımda kaç kişinin öldüğü kimsenin umurunda değil iken nedense sosyalizmi tercih etmiş halkların ölüleri umursanmaktadır.Bunlar ideolojiktir.
Anayasa olayına gelirsek bu ideolojik bakıştır bana da Çin anayasası olumlu gelir.
dine mine ne
20-06-2023, 23:27
Alvin
ABD tarihinde de katliamlar hak ihlalleri var.
Varsa var, bize ne bundan? Komünizm ideolojisine bağlı uygulanan politikaların meydana getirdiği katliamlar tarihin sayfalarında yazılı. ABD'de gerçekleştiyse, bizde de olur seklinde meseleye neden yaklaştığınızı anlamıyorum doğrusu.
Varsa var, bize ne bundan? Komünizm ideolojisine bağlı uygulanan politikaların meydana getirdiği katliamlar tarihin sayfalarında yazılı. ABD'de gerçekleştiyse, bizde de olur seklinde meseleye neden yaklaştığınızı anlamıyorum doğrusu.
Alvin'in ABD yi idealize ettiği için olabilir mi?
dine mine ne
20-06-2023, 23:57
Alvin'in ABD yi idealize ettiği için olabilir mi?
Karşı atışla olmamalı işte. Sen önce adamın sorularını doğru ve dürüst bir şekilde yanıtlaman gerekiyor. İşte nedeni bu yüzden di seklinde açık ve dürüst bir iletişim sağlaman gerekir. Sonra ABD'nin piyasa kapitalizm hakkında düşüncelerini ifade edebilirsin, kaçmıyor ki.
Demek istediğim, gereksiz polemiklere girmek yerine konuyu sağlıklı bir şekilde ele almak daha doğru olur. Sorularını cevaplamazsanız adam tabiki size yanaşmaz. Hele ziktiğimin o yetersiz sözde anarşistini görüyorsun bildiği tek şey hakaretleriyle kişileri konudan soğutmak.
Karşı atışla olmamalı işte. Sen önce adamın sorularını doğru ve dürüst bir şekilde yanıtlaman gerekiyor. İşte nedeni bu yüzden di seklinde açık ve dürüst bir iletişim sağlaman gerekir. Sonra ABD'nin piyasa kapitalizm hakkında düşüncelerini ifade edebilirsin, kaçmıyor ki.
Demek istediğim, gereksiz polemiklere girmek yerine konuyu sağlıklı bir şekilde ele almak daha doğru olur. Sorularını cevaplamazsanız adam tabiki size yanaşmaz. Hele ziktiğimin o yetersiz sözde anarşistini görüyorsun bildiği tek şey hakaretleriyle kişileri konudan soğutmak.
Yahu teşbihte hata olmaz.
SSCB de şiddet var diye komünizm ret edilecekse ABD de şiddet var diye kapitalizm ret edilmeli öyle değil mi dürüst olmak diyorsak tavır bu olmalı.
Yoksa şiddetin kaynağını açıklamak gibi bir cabaya girmiş değilim.Anarşizm ve şiddet üzerine daha önce net olarak ifademi yazdım.
Stalin'in otoritesini sağlamlaştırmak için giriştiği eylemler üzerinden komünizm reddi yapıldı ve ABD nin köleci başkanı James MADİSON idealize edilerek sunuldu.
Sadece bu duruma tepkiydi.
Bak Alvin
Bu başlıkdaki 47 nolu iletinin tarihine iyi bak.
O iletiye kadar ne bu ne başka başlıkda sana rencide edici tek kelime etmedim, edilmedi.
Sonrasında seni muhatap alan iki üyeyi trollemeye ve aşağılamaya devam ettin.
Khaos bana küfür etti diye ortalığı ayağa kaldırıyorsun.
Neymiş o küfür.
"Bi siktir git" demişim.
Bu başlık belli ki belgesel nitelikliyken
Kalkıp genellemerle hepimizi katil ilan edersen, üyeleri trollersen sana "siktir git" deme hakkımı sorgulayamazsın.
Bu başlıktaki konu dışı tüm iletiler (bu da dahil) silinmeli.
Başlık eski belgesel niteliğiyle kalmalı.
Sen de kendini kız gibi yapma.
Beni işidciye benzetirsen siktiri yersin.
Hem beni işidci ilan edilen hem ben çok saygılıydım diycen hem siktir yeyince kuyis kıyamet ortalığı ayağa kaldırcan.
Düpedüz sahtekarlık lan bu.
Arada dmn denen pezevenge küfrediyorum. O mesajların muhatabının başkası olduğunu uyanamıyormusun.
Okuduğunu mu anlamıyosun lan.
Bak Alvin
Bu başlıkdaki 47 nolu iletinin tarihine iyi bak.
O iletiye kadar ne bu ne başka başlıkda sana rencide edici tek kelime etmedim, edilmedi.
Sonrasında seni muhatap alan iki üyeyi trollemeye ve aşağılamaya devam ettin.
Khaos bana küfür etti diye ortalığı ayağa kaldırıyorsun.
Neymiş o küfür.
"Bi siktir git" demişim.
Bu başlık belli ki belgesel nitelikliyken
Kalkıp genellemerle hepimizi katil ilan edersen, üyeleri trollersen sana "siktir git" deme hakkımı sorgulayamazsın.
Bu başlıktaki konu dışı tüm iletiler (bu da dahil) silinmeli.
Başlık eski belgesel niteliğiyle kalmalı.
Sen de kendini kız gibi yapma.
Beni işidciye benzetirsen siktiri yersin.
Hem beni işidci ilan edilen hem ben çok saygılıydım diycen hem siktir yeyince kuyis kıyamet ortalığı ayağa kaldırcan.
Düpedüz sahtekarlık lan bu.
Arada dmn denen pezevenge küfrediyorum. O mesajların muhatabının başkası olduğunu uyanamıyormusun.
Okuduğunu mu anlamıyosun lan.
Hatalisin kardesim hatalisin. Ne kufrediyosun. Insan gibi tartis benimle. Camura yatiyorsun. Bana kimse bu sekilde kufur etmedi. Alindim.
Sen once soyutlamanin metafizik ve epistemolojik tabanini ogren. Nasil yapildigini ogren.
spartacus
23-06-2023, 09:45
Bu tarz tartışmanın anlamı yok.
Atom Bombalarını atan kim?
1917'den sonra Sovyetler işgal ediliyor, tam 14 kapitalist ülke tarafından organize ve finanse edilerek. Bunu söylediğim zaman kapitalizmi savunan birisinin dürüstlüğündne şüphe duyarım.
Amaç sömürü ve köleliği ortadan kaldırmak, hasılı bu egemen sistem tarafından savaş ilanı olarak algılanıyor, başka türlüsü mümkün mü? Dolayısıyla bu süreçte çok çeşitli çatışmalar yaşandı, yaşanıyor, yaşanacak. Sistem bir çok yol ve yöntem deneyecek, hasılı her iki tarafta olumlu veya olumsuz sonuçlara mal olan bir çok yol ve yöntemi deneyecek, bu sorun iradelerimizden bağımsızdır.
Sahtekarlık, kapitalizmin doğasıdır. Önce bunu bilmek gerekir...
Kapitalistler, dünya nüfusuna göre 1'lik kodomanların çıkarı uğruna, komünizmi karalamak için binlerce yalan uyduruyor, ambargolara değin, bunlar unutulmamalı. Örneğin bir örneğinde, geçmişte katil ve hapiste olan bir faşisti -naziyi- kullanıyor, 1. dünya savaşından kalma -üstelik kapitalist katliamlar- iskeletleri, olayları kullandıkları ispatlandığı halde, hala daha aynı karalamaları kullanıyorlar. Hapiste olan birisine ve hiç gitmediği, görmediği halde, tanıkmış gibi gösteriliyor. İsmi Thomas Walker olan Ukrayna'ya hiç gitemeyen, ama Ukrayna'dan yazıyormuş gibi gösterilen sahte gazeteci, sahte bir isim olduğu, uzun yıllar sonra (1987) açığa çıktı, sonra Sovyet arşivleri açıldı, yalanlar ispatlandı ve bu yalan hikayelerin arkasında Alman ve İtalyan faşistlerle işbirliği yapan(para için, çünkü o bir kapitalist) bir ABD kodomanı olan William Randolph Hearst olduğu ortaya çıkartıldı... (Tottle tarafından, forumda bu isimleri yıllar önce vermiştim, isimleri verdim, araştırılabilir)
Tottle'nın bu konuda "Sahtekarlık, Kıtlık ve Faşizm: Hitler'den Harvard'a Ukrayna Soykırımı Yalanı" isimli kitabı vardır.
https://cdn1.img.sputniknews.com.tr/images/sharing/article/tur/1064229217.jpg?10642471171670325833
http://www.cafrande.org/sovyetler-birligi-hakkinda-en-cok-soylenen-yalanlar-ve-gercekler-mario-sousa/
https://haber.sol.org.tr/dunya/holodomor-sahtekarligi-batinin-propaganda-makinesi-ve-sscb-uzerine-yalanlar-133598
https://haber.sol.org.tr/haber/ceviri-holodomor-icat-edilen-soykirim-357689
Aslında hikayeler, senaryoların ve anti-propagandanın organizatörü ünlü Nazi, Joseph Goebbels...
Bugün ABD menşeili anti-komünizm propagandasının muhtevası, yalanları, propagandaları, tümü de aslen Nazi Almanyasına ait, bir çok bölgeyi işgal etmek için uzun yıllar boyunca kullanılan psikolojik-harp, anti-propaganda, 5. kol faaliyetleridir.
Ve bu yalan propagandayı sürdüren ABD, atom bombası atan ABD'dir...
Bir de konudan sapılmamalı, başlık Anarşizm üzerineydi... Anarşizm ve Sosyalizm farklı kulvarlar...
Bu tarz tartışmanın anlamı yok.
Atom Bombalarını atan kim?
1917'den sonra Sovyetler işgal ediliyor, tam 14 kapitalist ülke tarafından organize ve finanse edilerek. Bunu söylediğim zaman kapitalizmi savunan birisinin dürüstlüğündne şüphe duyarım.
Amaç sömürü ve köleliği ortadan kaldırmak, hasılı bu egemen sistem tarafından savaş ilanı olarak algılanıyor, başka türlüsü mümkün mü? Dolayısıyla bu süreçte çok çeşitli çatışmalar yaşandı, yaşanıyor, yaşanacak. Sistem bir çok yol ve yöntem deneyecek, hasılı her iki tarafta olumlu veya olumsuz sonuçlara mal olan bir çok yol ve yöntemi deneyecek, bu sorun iradelerimizden bağımsızdır.
Sahtekarlık, kapitalizmin doğasıdır. Önce bunu bilmek gerekir...
Kapitalistler, dünya nüfusuna göre 1'lik kodomanların çıkarı uğruna, komünizmi karalamak için binlerce yalan uyduruyor, ambargolara değin, bunlar unutulmamalı. Örneğin bir örneğinde, geçmişte katil ve hapiste olan bir faşisti -naziyi- kullanıyor, 1. dünya savaşından kalma -üstelik kapitalist katliamlar- iskeletleri, olayları kullandıkları ispatlandığı halde, hala daha aynı karalamaları kullanıyorlar. Hapiste olan birisine ve hiç gitmediği, görmediği halde, tanıkmış gibi gösteriliyor. İsmi Thomas Walker olan Ukrayna'ya hiç gitemeyen, ama Ukrayna'dan yazıyormuş gibi gösterilen sahte gazeteci, sahte bir isim olduğu, uzun yıllar sonra (1987) açığa çıktı, sonra Sovyet arşivleri açıldı, yalanlar ispatlandı ve bu yalan hikayelerin arkasında Alman ve İtalyan faşistlerle işbirliği yapan(para için, çünkü o bir kapitalist) bir ABD kodomanı olan William Randolph Hearst olduğu ortaya çıkartıldı... (Tottle tarafından, forumda bu isimleri yıllar önce vermiştim, isimleri verdim, araştırılabilir)
Tottle'nın bu konuda "Sahtekarlık, Kıtlık ve Faşizm: Hitler'den Harvard'a Ukrayna Soykırımı Yalanı" isimli kitabı vardır.
https://cdn1.img.sputniknews.com.tr/images/sharing/article/tur/1064229217.jpg?10642471171670325833
http://www.cafrande.org/sovyetler-birligi-hakkinda-en-cok-soylenen-yalanlar-ve-gercekler-mario-sousa/
https://haber.sol.org.tr/dunya/holodomor-sahtekarligi-batinin-propaganda-makinesi-ve-sscb-uzerine-yalanlar-133598
https://haber.sol.org.tr/haber/ceviri-holodomor-icat-edilen-soykirim-357689
Aslında hikayeler, senaryoların ve anti-propagandanın organizatörü ünlü Nazi, Joseph Goebbels...
Bugün ABD menşeili anti-komünizm propagandasının muhtevası, yalanları, propagandaları, tümü de aslen Nazi Almanyasına ait, bir çok bölgeyi işgal etmek için uzun yıllar boyunca kullanılan psikolojik-harp, anti-propaganda, 5. kol faaliyetleridir.
Ve bu yalan propagandayı sürdüren ABD, atom bombası atan ABD'dir...
Bir de konudan sapılmamalı, başlık Anarşizm üzerineydi... Anarşizm ve Sosyalizm farklı kulvarlar...
Ben, vermis oldugun linki (cafrande) suanda okuyorum. Okurken aklima geldi sormak istedim. Turkiye'deki sosyalist partilerden herhangi birini basarili buluyor musun?
Saygilarimla
spartacus
23-06-2023, 12:02
Ben, vermis oldugun linki (cafrande) suanda okuyorum. Okurken aklima geldi sormak istedim. Turkiye'deki sosyalist partilerden herhangi birini basarili buluyor musun?
Saygilarimla
Hayır, bulmuyorum. 20. yüzyıl, heleki ilk dönemleri, günümüzden farklıdır. Siyasetten tutun da ekonomiye değin, her bir konu keskin, ağır bir inanç, motivasyon(güdülenme) içerir.
Bunun en önemli sebebi binlerce yıllık krallık yönetimleri ve yarattığı toplumsal anlayış-yapıdır. Eski dünyanın davranışları, siyaset, hukuk, iletişim, anlayış biçimleri, gelenekleri, keskin ve aşılması kolay olmayacaktı. Kılıcın, kalemden üstün olduğu ve neredeyse her sorunun kılıçla çözümlenebildiği inancı-anlayışı vb. bir toplumsal bilinçle, binlerce yıllık inanç, davranışlardan söz ediyorum.
Türkiye'de 1980 Darbesi, 30 yılı aşkındır etkilerini sürdürmektedir, zaten verili duruma, rejime bakarsak anlamak zor değil.
Kapitalistler, ırk, din, YALAN vb. tümünü kullanır, sosyalistler kullanamaz, çünkü sahtekar olamazlar. Bu halde sosyalistlerin işi hiç kolay olmayacaktır. Buradan anlaşılmalı ki, kapitalizm her türlü sahteliği, sahtekarlığı, aidiyetleri vb. kullanırken, sosyalistlerin bunlara karşı elinde olan bilinçdir. Bu da toplumsal bilinci bağlayıcı hale getirir.
Mayıs seçimlerini hatırlayın, hükümet 3-5 yalan dışında bir siyaset yapmadı, ancak o 3-5 yalan, milyonları peşine taktı, oy'unu kazanmasını sağladı. Bu örneği empati için de verdim. Cumhurbaşkanı montaj video ile mitingler yaptı, milyonlarca insan için muhalefet=AKP ne derse o anlama geldi. Yalanlar, sahtekarlıklar, fırıldaklar, dolaplar, dümenler...
Şimdi, sosyalistler, inanç siyaseti yaptığı, eski dünya anlayışlarını aşamadığı, ipte cambaz oynatan kapitalizme karşı, ancak gerçeklerle mücadele etmek zorunda kalmışlığının bilinciyle, asli olanın toplumsal bilinç olduğu, lokalleştirmelerin, şahsileştirmelerin, sembolizmin, inanç siyasetinin temelinde, dini siyaset(eski dünya siyaseti) olduğunu anlamadığı sürece başarılı olma şansları, doğaya kalıyor - yani kapitalizm eninde sonunda kendisini de, doğayı da tüketecek, kapitalizmi, bir bedene yapışmış sivrisinekler gibi veya bir ağacı saran mantarlar gibi düşünebiliriz, daima bir şekilde rahatsızlık verecek, bir biçimde tüketecektir...
Kısaca devam edegelen inanç siyasetinden dolayı, meseleyi bilinç ekseninde ele alıp, sabırsızlığı bir yana bırakıp, uzun erimi göze alamayan davranışlar, reflekslerde olduğu sürece negatif etkisi, pozitif etkisinden fazla olacaktır... O en ufak bir şeye hiddetlenen insan modeli, 200 yıl öncenin modelidir.
Sosyalizmde duygusallığa, inanç-zan siyasetlerine yer yoktur, olmamalı, burada kastettiğim duygusallık, içgüdüsel, histerik karşı-reflekslere dairdir. Sosyalist günümüz toplumuna göre, bilinçli, aydın, uzağı görebilecek, bu işin kısa değil ancak uzun vadeli süreçler içerdiğini, toplumsal bilinç-örgütlülüğün sırf sembollerden ve bir şeyleri savunmaktan ibaret olmadığını, dost-düşman edebiyatının bir anlam taşımadığını kavrayabilecek derecede geniş ufuklu olmak zorundadır da.
Kısaca sorun bayrak sallamak değildir ve kişiler bazında dar açıların da aşılması gerekir. Erimli bir süreçtir, toplumsal bilinç önemlidir.
Örgüt nedir? örgüt bilincin, somut olarak organizasyona dönüşmesidir, ne kadar bilinç o kadar örgütlülük, bunun başarılamadığı koşullarda elbette kaos ortamları da, kaçınılmaz olarak yaşanacaktır -> olumsuz olacaktır ancak pratik tecrübe de olacaktır.
Sovyet demek - konsey demektir. Kapitalistler bugün, çok partili olmayan ülkeleri diktatör olarak işliyor, oysa aksine DOĞRUDAN DEMOKRASİDİR - güdük, temsili değil.
Şöyledir;
İşçi Konseyleri
Çiftçi konseyleri.
Asker konseyleri.
Yerel konseyler.
Bu konseyler KONGRELERE gider, 4-5 yılda bir.
Her konsey kendi sorununu kendisi tartışır. Bir üst konseye(ilçe konseyi) delegesini kendisi -yüz-yüze seçer, belirler, yollar.
Bir üst konseyde tüm konsyerlerden gelen delegeler, ellerinde getirdikleri sorunlar-kendi konsey kararlarıyla, kongresini yapar-sorunlar burada ele alınır kararlar alınır ve alınan kararların uygulanması için, bu konseyde, delegeler çıakrtır ve 1 üst konseye yollar(il konseyleri)
İl konseyleri de yukarıdaki gibi kongresini yaparak delegelerini seçer, alınan kararların uygulanması için bir üst-son konseye- merkze konseye yollar. Bakınız tüm üst konseyler, delegelerle oluşturuluyor, oluşturulan yapıalr, önceden hazır değillerdir.
Merkez konseyde yine aynı şekilde konseylerce alınan akrarları uygulamak tartışmakla mükellef olarak olarak merkez yönetimi -delegelerle- seçerek belirler.
Burada NE PARTİ VARDIR NE DE TEMSİLİ SEÇİM SANDIĞI...
Sosyalizmde partiler seçimlere katılmaz, katılamaz. Seçimi konseyler(halk), birebir, kendi doğal örgütünde(sovyet, konsey) yapar.
Ayrıca seçilen delegeler, onu seçen konseylerce denetlenir, seçenler, seçilene tabidir, ancak seçilenlerde seçene hesap vermek zorundadır. Bunun içinde yer, yer kongrede oluşan konseyler, belirli dönemlerde değerlendirme toplantıları yaparlar, eğer seçtikleri delege, alınan kararlar konusunda sorumluluğunu yerine getirememişse, ilgili konsey kararıyla değiştirilebilirler.
Seçilen, seçenle (hangi konsey seçti ise) yüz-yüze olmak ve yer, yer hesap vermek zorundadır, yani konseyler sadece seçim değil, ayrıca denetleme organıdırlar da...
Diktatörlük bunun neresindedir? Asıl demokrasi budur, kapitalizmin demokrasi anlayışı yoktur(gerçekten yoktur, şuan ki temsili demokrasi kapitalizme ait değil, köleci, feodal Roma'ya aittir, aradaki fark, Roma'da soyluları kapsıyordu, kapitalizmde aldatılan halkı. üstelik parası olana olanak sunan, parası olanın, gücü olanın, olmayanı sözde temsil ettiği iddiasına dayalı, denetlenemeyen, muhatap olunamayan, bizden biri olmayanlarca temsil edildiğimiz iddia edilen, kağıt üstü, takvime bağlı, 4-5 yılda bir aldatan-, vitrinde duran (vitrin demokrasisi), gerçekte yaşanan bir demokrasi yok.
HAYATA GELELİM, sosyalizmde bir işletmeyi kimlerin yöneteceğini o işletmedikler belirler, kapitalizmde baba-anadan oğula-kıza geçer. Kapitalizmde hayat işyerlerinde üretilir(emekçilerce), ama yöneticiler seçimle iş başı yapmazlar, parası olan, gücü olan, kısaca sermayedar doğal diktatördür ve bunun adı demokrasi olabilir mi? İşte milyonların göremediği diktatörlük, tam da buradadır, üstelik kapitalizm şantaj da yapar, insanın doğaya olan ihtiyacını kullanır, ya aç kalıp öleceksin, perişan olacaksın ya da sermayedara, kodomana köle olacakcın... Ve kimin kodoman olacağını, kimin yöneteceğine karar veremeyecek, ondan hesap soramayacak, ne isterse yapacaksın(aksi taktirde işten atacak), işte modern-kölelik... neyse uzatmayacağım, sosyalizm, gerçek-doğrudan demokrasi diktatörlük(partiler varsa -ki yukarıda açıkladım-demokrasi mümkün olabilir mi?), ama diktatörlük üzre bina edilmiş kapitalizmin, sırf parası, gücü, nüfuzu olanın, toplumu aldatmayı başaranın, hayatı, toplumu kapitalistlerin, sömürücülerin, sahtekarların ton-ton, sevimli görünümü altında yatan o halka ızdırap veren çıkarlarına göre dizayn edenin, topluma rağmen toplum adına hareket etme serbestisi olanın diktatörlüğü demokrasi öyle mi?
Simdi TIP'li olmak moda. Her kesimden "aydin" Tip'e katiliyor. Birseyleri degistireceklerini soyluyorlar. Diger yandan meclise giremeyecegi kesin olsa da secime giren diger sosyalistler de var. tkp gibi. Bunlar cok ozeldencok spesifik ornekler. Sen daha genel bir cerceve sundun. Merak ettigim iki sey var. birincisi ozel, eger cok ozel bulmazsan cevap ver ama digeri yukaridaki ifadenle ilgili. Birincisi, sen secimlerde oy kullaniyor musun? Destekledigin bir parti var mi? Ikincisi, konseyler dedin. Bu konseyler karar aliyor veriyor dedin. Halk adina halkin iyiligi adina alinan bu kararlar fakat halkin katilmamasi diktatorluk olmaz mi? Ornegin basta biri var diyelim. Halkin sosyalizme ihtiyaci var diyor ve halk adina hareket ediyor. Lenin/Stalin gibi mesela. Bu sistemlerde halkin yoneticiye elestiri ozgurlugu yok ki. Onu kim denetleyecek. Ha, bir de ucuncu olarak, Bu bahsettigin sistemde din/dinsizlik, hurriyet, adalet ve insan haklari ozgurlukleri tam olarak nerede? Cok basit bir ornek: Kuba vatandasin hangi siteye girip giremeyecegine hatta nerede balayi yapip yapamayacagina bile karisiyor. Yonetimi elestiri imkani da yok. Buna benzer pek cok hak ihlali var. Kuzey kore' de de boyle seyler misliyle var. Bu konuyu biraz aciklar misin?
bilgivehis
23-06-2023, 18:48
Simdi TIP'li olmak moda. Her kesimden "aydin" Tip'e katiliyor. Birseyleri degistireceklerini soyluyorlar. Diger yandan meclise giremeyecegi kesin olsa da secime giren diger sosyalistler de var. tkp gibi. Bunlar cok ozeldencok spesifik ornekler. Sen daha genel bir cerceve sundun. Merak ettigim iki sey var. birincisi ozel, eger cok ozel bulmazsan cevap ver ama digeri yukaridaki ifadenle ilgili. Birincisi, sen secimlerde oy kullaniyor musun? Destekledigin bir parti var mi? Ikincisi, konseyler dedin. Bu konseyler karar aliyor veriyor dedin. Halk adina halkin iyiligi adina alinan bu kararlar fakat halkin katilmamasi diktatorluk olmaz mi? Ornegin basta biri var diyelim. Halkin sosyalizme ihtiyaci var diyor ve halk adina hareket ediyor. Lenin/Stalin gibi mesela. Bu sistemlerde halkin yoneticiye elestiri ozgurlugu yok ki. Onu kim denetleyecek. Ha, bir de ucuncu olarak, Bu bahsettigin sistemde din/dinsizlik, hurriyet, adalet ve insan haklari ozgurlukleri tam olarak nerede? Cok basit bir ornek: Kuba vatandasin hangi siteye girip giremeyecegine hatta nerede balayi yapip yapamayacagina bile karisiyor. Yonetimi elestiri imkani da yok. Buna benzer pek cok hak ihlali var. Kuzey kore' de de boyle seyler misliyle var. Bu konuyu biraz aciklar misin?
Kapitalizme hizmet eden medyanın yaptığı kara propagandanın etkisindesin.
O kadar etkilenmişsin ki, Küba ve sosyalizm için söylediklerin birebir onların kopyası ve bilinçsizce kopyalayıp buraya atıyorsun.
1- Dünyada sosyalist ülke yok ve hiç bir zaman da olmadı.
2- Küba devrimden buyana ambargo altında, ambargo yiyen ülke yoksul kalır, kalkınamaz.
3- Sosyalizm Spartacus'un anlattığı gibidir, ancak devrim yapan ülkeler ambargo ve kapitalizmin çeşitli müdahaleleri yüzünden o mertebeye gelemeden yıkıldılar.
4- Türkiye gibi sömürülen-bağımlı kapitalist ülkelerde seçimler bir formalitedir. Siyasi partiler de aynı keza formaliteden ibarettir, buna TİP de dahil.
5- Fedakar, gerçek sosyalistler meclise giremez, kaza-bela giren olsa bile bir şekilde etkisizleştirirler.
6- Türkiye gibi sömürülen-bağımlı ülkelerin başındaki iktidarlar semboliktir yönetmez, emperyalizm veya yeni adıyla vahşi kapitalizmin emriyle yönetir.
7- Türkiye gibi ülkelerde büyük abiler tarım ve hayvancılığın yapılmasına izin vermez, sürekli kendilerine muhtaç bırakır.
Alvin, şimdiye kadar bunları biliyor olman gerekirdi, demek bu konulara girmemişsin.
Kapitalizme hizmet eden medyanın yaptığı kara propagandanın etkisindesin.
Benim son 7 yildir hergun baktigim internet sitesi buydu. Secimden sonra onu da biraktim.: https://www.gercekgundem.com/ Onun disinda ne Turk ne de Amerikan haberlerini takip ediyorum.
Secimlerden sonra iki gun BBC'ye baktim bir kac dakika. Onun disinda benim baska bir haber izleme durumum yok.
Aslinda secimleri AKP kazandiktan sonra hepten yitirdim ilgimi. Artik bakmiyorum bile.
O kadar etkilenmişsin ki
Etkilenmedim. Cunku takip etmiyorum haber kanallarini. Almanya'nin, Ingiltere'nin Basbakani kim, Amerika'nin disisleri bakani kim onu bile bilmiyorum. Sadece Amerikan Baskanini yolda gorsem tanirim. Hukuk sistemini, anayasasini iyi biliyorum. Cunku okulda ogrendim.
Küba ve sosyalizm için söylediklerin birebir onların kopyası ve bilinçsizce kopyalayıp buraya atıyorsun.
Bir yerden kopyalama yapmadim cunku haber takibi yapmiyorum. Sadece Turkiye gundemini takip ediyordum, o da yukaridaki siteden.
Simdi onu da biraktim.
Simdi, internet ile ilgili google'a sordum. BBC, den birseyle karsilastim. Soyle diyor: "Küba, dünyada internete erişiminin en düşük olduğu ülkelerden biri." Habere gore yeni yeni geliyor internet diyor. Fakat haber tarihi 2018'mis. Gercekten de "Küba, dünyada internete erişiminin en düşük olduğu ülkelerden biri"mi yoksa bu haber yalan mi?
Kuba'daki insan hak ve ozgurlukleri nasil? Basin ozgurlugu nasil? Insanlar cok rahat bir sekilde meydanlara cikip, hukumeti/devleti protesto edebiliyorlar mi? Kac tane parti var? Gucler ayriligi ilkesi var mi yoksa, TC'deki gibi hukumetin emrinde mi? Insanlarin ozgurce mal/mulk alma ozgurlugu yada seyehat etme ozgurlugu var mi?
Hukumet yetkililerini elestirenler ozgurce elestirebiliyor mu? Internetten istedikleri siteye girebiliyorlar mi? Internet erisimi var mi? Twitter, wikipedia acik mi?
Alvin, şimdiye kadar bunları biliyor olman gerekirdi, demek bu konulara girmemişsin.
Benim ilgi alanim psikoloji, beyin, bilim, sonra felsefe ve din. Bir de akp'nin pisliklerinden dolayi Turkiye gundemi. Bu konulari cok takip etmiyorum. Ilgi alanima girmiyor sosyalizm/komunizm. Bilmiyorum yani.
Benim, siyasetle tek temasim hayatim boyunca 2 kez DTP, 3 kez de HDP binasina gidip, rastgele sohbet edip, cay icmek.
Ha, bi de bir ay kadar Avusturya'da Alevi dernegine gidip, akrabalarla sohbet etmek.
ilahimasal
23-06-2023, 21:37
Kuba'daki insan hak ve ozgurlukleri nasil? Basin ozgurlugu nasil? Insanlar cok rahat bir sekilde meydanlara cikip, hukumeti/devleti protesto edebiliyorlar mi? Kac tane parti var? Gucler ayriligi ilkesi var mi yoksa, TC'deki gibi hukumetin emrinde mi? Insanlarin ozgurce mal/mulk alma ozgurlugu yada seyehat etme ozgurlugu var mi?
Hukumet yetkililerini elestirenler ozgurce elestirebiliyor mu? Internetten istedikleri siteye girebiliyorlar mi? Internet erisimi var mi? Twitter, wikipedia acik
Çok güldüm
Neden hep İZİN , MUSADE isteme bu ikisinin bir otorite tarafından sınırları belli edilmesini ister ve bunu savunmak icin kafa beden yorar ki ?
Köle sendromu
Abiii internet var mi abi , bu ne ya !
Abi gezebilirmiyim abi
Bu ve benzeri şeyler için musade otorite kanun olması özgürlüģun ipotek altinda olduğunu gösterir.
Türkiye de yada başka kapitalist yer de , seyahat kısıtlaması var dır. Kısıtlama kapitalistin çektigi çitlere kadardır sonrası o çitlerin içine girmek için kapitalistin koydugu para ve miktarina göre değişiklik gösterir , vize mize girmiyorum bile , ne dedigini bilmeyen , neye evet dedigini bilmeyen , neyi savunduğunu idrak edemeyen insanlar bir yığın olarak oldugu sürece özgürluğün tanimı bile yapilmaz.
Özgürlük nedir ?
Kimse bana seyahat yapabilirsin yapamazsin diye kanun musade koyamaz ,o zaten benimdir , kanuna tabi degildir .
Kapiş?
Mesela hakkari den çiktin aracınla ve bodruma kadar geldin , uyanığin biri en güzel kıyıda bir yeri çevirmiş ve uzerine ultra ultra ultra lüx bir bina yapmış .
Hadi bakalım seyahatini tamamla
Tabiki tamamlarsın , kapıdaki bekçiden geçip binanın kapısından girip geniş bir holün tam karşısinda KAPİTALİNİ soran kişiye kadar seyahat edersin sonrasi o kapitalin çapına bağlı varsa girersin yoksa ikilersin . O ultrada bile seni köleler karşılar duruma gore senin seyahatini belirlerler.
Bak bu sadece bir örnek , anlasilir bir ornek , hadi ozgürlüğünü o seyahat diye sana şişirilen özgürluğünü açikla bakalım .
Kapital özgürlügü
Eşitlik , neden kapitalizmi rahatsız eder ?
Eşitlik ne demek bunu açıklamak istermisin ?
Şu yukarı yazdığin zırvalar sosyalizmin degil kapitalizmin sana giydirdikleridir . Sosyalistler neden o dediklerini ciddiye alip uygulasun ki ? Uygularsa kapitalist olucak zaten
Sorarken biraz izan olması gerekmez mi ?
Özgürlük nedir ?
Guzel soru.
Ozgurluk kavraminin bir cumle ile tanimlanabilecegine inanmiyorum. Fakat yine de insan varolusunun cesitli yonlerini kapsayan genis bir kavram olarak ifade edebiliriz. Mesela, genellikle asiri kisitlama veya zorlama olmadan hareket etme, dusunme ve yasama olanagi olarak tanimlanabilir. Tarih boyunca filozoflar, aktivistler ve akademisyenler yada herhangi bir vatandaslar tarafindan arastirilan ve tartisilan temel bir deger olarak goruyor ve kabul ediyoruz.
Ozgurlugun ozunde yada ozu denince, hukumetlerin, kurumlarin veya bireylerin yada dis guclerin dayattigi baski, tiranlik veya kisitlamalarin olmamasi gerekir. Kisinin haklarini kullanma, secimler yapma ve bireysel hedefleri veya arzulari takip etme gucunu ima eder. Bununla birlikte, ozgurlugun mutlak olmadigini ve adil bir toplumun isleyisinin yani sira baskalarinin refahini ve haklarini saglamak icin sinirlamalara tabi olabilecegini de hatirlatmak gerekir.
Ayrica ozgurluk derken, siyasi ozgurluk vardir, kisisel ozgurluk vardir, ekonomik ozgurluk vardir, sosyal ozgurluk vardir, bilissel (ilgi, fikir ve bilgi arama, alma ve verme hakki gibi) yani vardir da vardir.
Siyasi surece katilma, fikir beyan etme ve karar vermede soz sahibi olma deyince akla SIYASI OZGURLUK; dusunce, vicdan, din ve mahremiyet hakki deyince KISISEL OZGURLUK; asiri mudahale veya baski temelli duzenleme olmaksizin ekonomik faaliyetlerde bulunma ozgurlugu denince, EKONOMIK OZGURLUK yada konusma, basin, sanatsal ifade ve akademik arastirma ozgurlugu denince ENTELEKTUEL OZGURLUK akla gelir.
Bununla birlikte, ozgurluk kavraminin oznel olabilecegini ve kulturler, toplumlar ve bireyler arasinda degisebilecegini kabul etmek onemlidir.
Bu arada, asagidaki linkte 'Avrupa İnsan Hakları Sozlesmesi'ni buldum. Okumak yada detayli bilgi almak isteyenler olursa bir goz gezdirebilir.
https://www.yargitay.gov.tr/documents/AIHM.pdf
Su sitede de benzer bir konu var, goz gezdirdiysem de hepsini okumadim.
https://hukuk.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2020/01/.Korkmaz-6.pdf
ilahimasal
23-06-2023, 22:08
Guzel soru.
Ozgurluk kavraminin bir cumle ile tanimlanabilecegine inanmiyorum
Yoo çok basit , roma demokrasi ve hukukunun 21. YY halen işler olması.
Özgürlük dedikleri tamda bu .
Değişen bir şey de yok
Köleler ve efendiler , efendiler icin silahli güç
Bunada domokrasi diyorlar. Sınirlar koyup yonetiyorlar.
Dunyanin yeni romasıda o çok şişirdiginiz abd ve yancıları
Özgürluk için bir onceki yazımda diyecegimi dedim.
Değişen bir şey de yok
Köleler ve efendiler , efendiler icin silahli güç
Bunada domokrasi diyorlar. Sınirlar koyup yonetiyorlar.
Dunyanin yeni romasıda o çok şişirdiginiz abd ve yancıları
Özgürluk için bir onceki yazımda diyecegimi dedim.
Antik yada Eski Roma'da diyelim, gunumuz demokrasisi yoktu. Onlarin demokrasisi aristokratik ve oligarsik unsurlari birlestiren karmasik bir sistemdi. Bir dereceye kadar siyasi katilim ve temsile izin veriliyordu ama, bugun sahip oldugumuz genel oy hakki ve modern demokrasi ideallerinden uzaktir.
ilahimasal
23-06-2023, 22:31
Antik yada Eski Roma'da diyelim, gunumuz demokrasisi yoktu. Onlarin demokrasisi aristokratik ve oligarsik unsurlari birlestiren karmasik bir sistemdi. Bir dereceye kadar siyasi katilim ve temsile izin veriliyordu ama, bugun sahip oldugumuz genel oy hakki ve modern demokrasi ideallerinden uzaktir.
Anlatmak istedigim bir OTORİTENİN verdiği özgürlük
Anarşizmden konuşuyoruz ya ! Anarşizmde otoritesiz özgürlükten bahsediyoruz .
Roma döneminde ve bu günde OTORİTE var. Çizgini sınırını onlar belirliyor , bunuda maddiyata göre belirliyor.
Bunu---> otoriteyi anlamak bu kadar zor olmasa gerek !
Otoriteyle mi özgürlük otoritesiz özgürlük mü ?
Bu gün otoritesiz bir yaşam şekli olur mu olmaz mı diye bende mesafeli baksamda , o tip bir yaşam biçimine sırayla gelinebileceği taraftarıyım. Görürüz görmeyiz bilemem ama bilinç ve bilinçli insanlar ile doğal olarak bir gün o yaşama doğal olarak geçilecek.
Otorite nin Kapitalizmi bir gün çökecek , bu kadar sorun çikaran sistem bir gün doğal olarak çökecek.
Otoriter rejim şikayeti yapanların , otoriterlerin otoriteden doğduğunu nasıl anlayamazlar ve birde kendileri ile çelişip otorite taraftarı olurlar ?
Otorite ve otoriterlerin birikimlerini kayıp etme korkuları onları daha vahşi yapıyor , bu korku onları bitirecek.
Değişen bir şey de yok
Degindigin icin teskekkur ederim.
Modern demokrasiler ne kadar demokrasidir, yada ne olcude isletiliyor, bu konu tartismalidir. Fakat yine de Eski Rome ile gunumuz demokrasisinde bazi benzerlikler ve ayrica da farkliliklarin oldugunu da hatirlatmak gerekiyor. Mesela gunumuzde tum vatandaslarin oy kullanma ve siyasi surece katilma hakki vardir. Ister kadin, ister azinlik, yada tum sosyal siniflardan bireyler bu surece katilabilir.
Halbu ki, Eski Roma'da demokrasi, belirli bir vatandas grubuyla sinirliydi. Koleler, kadinlar ve vatandas olmayanlar siyasi katilimdan dislanirdi ve dogal olarak bu da daha dar bir katilim kapsamiyla sonuclanirdi.
'Modern' demokrasilerin cogu, (dedigimiz gibi modernligi de, islevselligi de tartisilir) vatandaslarin kendi adlarina karar vermeleri icin kendilerine temsilciler secerler. Bu temsilciler yasama organlari olusturur ve hukumet islevlerini yerine getirir. benzer sekilde, Eski Roma da, hem temsili hem de dogrudan demokrasi unsurlarina sahipti. Vatandaslar meclislere oy verme ve katilma firsatina sahipken, kararlar genellikle dogrudan vatandaslarin kendileri tarafindan aliniyordu.
Cagimizda demokrasilerde tipik olarak yurutme, yasama ve yargi organlari ile bir kuvvetler ayriligi vardir. Ha, bu Turkiye'de yoktur cunku Turkiye'de maalesef demokrasi yoktur Fakat bazi ileri toplumlarda vardir.
Oysa, Roma'daki hukumet yapisi, demokratik, aristokratik ve oligarsik unsurlarin bir kombinasyonuydu. Meclisler demokratik yonu temsil ediyordu, Senato aristokrasiyi temsil ediyordu ve yargiclar yurutme gucunu elinde tutuyordu.
Bizde, esitlik ve bireysel haklar ve ilkelerini vurgulaniyor. Mesela sivil ozgurlukler, konusma, din ve toplanma ozgurlugu vs. ile kanun onunde herkes esit muamele gorur/ demokrasinin olmadigi ulkelerde goremez.
Benzer sekilde, oy kullanma ve katilim gibi bazi demokratik ilkeler Eski Roma'da mevcutken, esitlik ve haklar acisindan onemli esitsizlikler vardi. Sosyal statu, zenginlik ve vatandaslik, bir bireyin siyasi gucunu ve etkisini belirlerdi.
Yani, buna benzer baska benzerlikler ve farkliliklar vardir.
Son olarak Amerika'nin kukla Baskani'nin OGLU dun tutuklandi. Turkiye'de var mi boyle bir sey :rockon: Bu da guzel bir gelisme. Biden'in da hapse girmesi gerekir. Savcilar bu isin sonunu birakmayacaklardir.
Simdi ders calismam gerekiyor. Daha sonra devam edelim.
Saygilarimla
*Son olarak sunu da belirteyim, Turkiye ile ilgili tum haber takip etmeyi biraktim. Meclis denilen sey sadece bir ilizyondur ve tek adam tarafindan yonetilmektedir. Bu da isleyen bir demokrasinin olmamasindan kaynaklaniyor. Slogan gibi olacak ama, karanliklarda demokrasi ölur.
ilahimasal
23-06-2023, 22:39
Degindigin icin teskekkur ederim.
Modern demokrasiler ne kadar demokrasidir, yada ne olcude isletiliyor, bu konu tartismalidir. Fakat yine de Eski Rome ile gunumuz demokrasisinde bazi benzerlikler ve ayrica da farkliliklarin oldugunu da hatirlatmak gerekiyor. Mesela gunumuzde tum vatandaslarin oy kullanma ve siyasi surece katilma hakki vardir. Ister kadin, ister azinlik, yada tum sosyal siniflardan bireyler bu surece katilabilir.
Halbu ki, Eski Roma'da demokrasi, belirli bir vatandas grubuyla sinirliydi. Koleler, kadinlar ve vatandas olmayanlar siyasi katilimdan dislanirdi ve dogal olarak bu da daha dar bir katilim kapsamiyla sonuclanirdi.
'Modern' demokrasilerin cogu, (dedigimiz gibi modernligi de, islevselligi de tartisilir) vatandaslarin kendi adlarina karar vermeleri icin kendilerine temsilciler secerler. Bu temsilciler yasama organlari olusturur ve hukumet islevlerini yerine getirir. benzer sekilde, Eski Roma da, hem temsili hem de dogrudan demokrasi unsurlarina sahipti. Vatandaslar meclislere oy verme ve katilma firsatina sahipken, kararlar genellikle dogrudan vatandaslarin kendileri tarafindan aliniyordu.
Cagimizda demokrasilerde tipik olarak yurutme, yasama ve yargi organlari ile bir kuvvetler ayriligi vardir. Ha, bu Turkiye'de yoktur cunku Turkiye'de maalesef demokrasi yoktur Fakat bazi ileri toplumlarda vardir. Bunlar, hukumeti kontrol ederler.
Oysa, Roma'daki hukumet yapisi, demokratik, aristokratik ve oligarsik unsurlarin bir kombinasyonuydu. Meclisler demokratik yonu temsil ediyordu, Senato aristokrasiyi temsil ediyordu ve yargiclar yurutme gucunu elinde tutuyordu.
Bizde, esitlik ve bireysel haklar ve ilkelerini vurgulaniyor. Mesela sivil ozgurlukler, konusma, din ve toplanma ozgurlugu vs. ile kanun onunde herkes esit muamele gorur/ demokrasinin olmadigi ulkelerde goremez.
Benzer sekilde, oy kullanma ve katilim gibi bazi demokratik ilkeler Eski Roma'da mevcutken, esitlik ve haklar acisindan onemli esitsizlikler vardi. Sosyal statu, zenginlik ve vatandaslik, bir bireyin siyasi gucunu ve etkisini belirlerdi.
Yani, buna benzer baska benzerlikler ve farkliliklar vardir.
Son olarak Amerika'nin kukla Baskani'nin OGLU dun tutuklandi. Turkiye'de var mi boyle bir sey :rockon: Bu da guzel bir gelisme. Biden'in da hapse girmesi gerekir. Savcilar bu isin sonunu birakmayacaklardir.
Otorite ve onun temsilcisi otoriter ilemi yoksa otorite ve otoritersiz tercihin senin konumlandığın yere göre özgülükten ne anladığını gösterir.
Tutuklama :)
Otorite ve onun temsilcisi otoriter ilemi yoksa otorite ve otoritersiz tercihin senin konumlandığın yere göre özgülükten ne anladığını gösterir.
Tutuklama :)
Anlayamadim bu cumleyi. Daha basit bir sekilde tekrar eder misin?
spartacus
24-06-2023, 05:21
Merak ettigim iki sey var. birincisi ozel, eger cok ozel bulmazsan cevap ver ama digeri yukaridaki ifadenle ilgili. Birincisi, sen secimlerde oy kullaniyor musun? Destekledigin bir parti var mi? Ikincisi, konseyler dedin. Bu konseyler karar aliyor veriyor dedin. Halk adina halkin iyiligi adina alinan bu kararlar fakat halkin katilmamasi diktatorluk olmaz mi?
Konseyler zaten halk oluyor... :)
Kuba vatandasin hangi siteye girip giremeyecegine hatta nerede balayi yapip yapamayacagina bile karisiyor. Yonetimi elestiri imkani da yok. Buna benzer pek cok hak ihlali var. Kuzey kore' de de boyle seyler misliyle var. Bu konuyu biraz aciklar misin?
Küba'da seçimlerle ilgili gerçek, ama asıl gerçeği Küba kongrelerini araştırdığınızda görebilirsiniz. Seçim sürecini (halk kongresi) Türkçe kaynak vardı ancak bulduğumda eklerim.
Umarım okursun...
https://www.kubadostluk.org/secmek-ne-ise-yarar-ve-kubada-secimler/
https://haber.sol.org.tr/sol-ceviri/kubadaki-secimler-hakkinda-10-gercek-218467
Küba kapitalist dünyanın internetine karışabilir, karışmakla da doğru yapıyor. (bu kararları alan halkın kendisidir). Çünkü Küba yüzyıla yakındır ambargo altında direniyor.
Küba tüm kapitalist dünyaya karşı direndi.
Küba'ya yapılan ambargonun yarısı dahi yapılmayan, petrol kaynaklarını paylaşmak isteyen 3-5 kodoman için işgal edilen(ki belgelendi) Irak'da 2.000.000 insan bu ambargodan etkilendi, çoğu bebek-çocuk olmak üzere 1.500.000 kişi hayatını kaybetti(ABD kuklası haline geitirlen Irak hükümetince verilen rakamlar, ABD savcısı Ramsey tarafından verilen rakamlar), bunların yarısı bebek-çocuk. Canlı doğan bebeklerde ölüm oranı binde 47-100 seviyelerine de ulaştı... Somali'de öyledir, kodomanalrın petrol savaşının sonu ortada(BP - petrol devlerinden- Somali'yi belirli yılalr arasında kendilerinin yönettiğini itiraf etmiştir)
Peki kaç yıl sürdü Irak ambargosu? 13 Yıl, normalleşme sürecini de ekle hala etkileri sürüyor olmalı...
İran, Afganistan, Somali, Türkiye vb. de kapitalist değil mi? Demek ki kapitalizm=Afganistan demektir.
Oysa ilk yazımda demiştim, bu şekilde, yanlı-taraflı ve gerçekleri, nesnel koşulları, konjonktürü gözardı ederek ele almak hem bilimsel değil, hem de doğru değil. Yanlış sorulara, doğru cevap vermeye çalışmaktan bıktım, bu örnekler ilk-el örneklerdir, kapitalizm, feodalizme karşı 500 yıl süren bir mücadeleyle gelebildi ve tam kuruluşu (aslında), ancak tüm dünya feodalizmi etkisiz hale gelmesiyle birlikte yüzyılları buldu...
K.Kore, Vietnam gibi ülkelerin tarihine bakın, Küba'da öyle, bu halklar çok uzak olmayan, geçmiş yüzyılda kapitalistlerce köle yapılmış halklardır. İşgal edilmiş, köle edilmiş bir halkın psikoloji ve bilincinin nasıl ve ne yönde olacağını da düşünmek gerekir.
Hatta Çin'de öyle. Tüm bu bölgeler, başta İngiltere, ABD olmak üzere köleleştirilmiş, sürekli çıakrtmaların, işgallerin yapıldığı-yaşandığı bölgelerdir. Dolayısıyla toplumun ve mücadelenin temel tepkisi özgürlük mücadelesi üzerinden şekillenmiştir. Ekonomik bir sistem tercihinden değil.
Kısaca bunlar detaylı konular, K.Kore sosyalsit değildir diyorsam,- bu bir tercihle ilgili değil, öncelikle çaresizliklerle ilgili. Kpaitalistler sömürgelerini kaybetmeyi hiç bir zaman hazmedemidler, daha da büyük sorunalrı var, sömürgelerin, özgürlük mücadelesi sonucu eğer herhangi bir ülke başarılı, örnek ülke olursa, kapitalistlerce sömürülen tüm diğer bölge, coğrafyaları kaybetme endişeleri var. Bu sebeple
Ambargolar, sabotajlar, suikastler süreğen başta ABD olmak üzere örgütlenir.
Medya süreğen yalan söyler, yalan üzerinden propagandalar üretir.
Küba'da diktatörlük varmış gibi gösterilir, ancak azıcık bilinçli olanın asıl diktatörlüğün kapitalist iktidarların temsil ettiğini görür(halkın yönetimde olmadığı, medya-para-kodamanlarca, kısaca sermayece belirlenmiş, ELİT BİR AZINLIĞIN iktidarı -diktatörlüğü- olduğunu görebilir).
Küba sosyalist demokrasiye -doğrudan, yerinde katılıma dayalı demokrasi- geçmeye çalışıyor, uzun yıllardır, ancak bu koşullarda o kadar uzun bir erime, sürece yayılıyor ki, başarı şansı çok düşüyor.
Castro'ya yapılan suikast girişimi sayısı 687'dir, böylesi bir ortamın herhangi bir kapitalist hatta ABD'de olduğunu düşün, ilk günden olağanüstü hal ilan edilir, bir çok şey rafa kaldırılır, ancak Küba bu koşullarda dahi seçimlerini sovyet(halk konseyleri, halk meclisleri) temelinden yapmaya çalışıyor. Parti seçime girmiyor(sosyalizmde seçim yalnızca halkın -EMEKÇİLERİN- kararı-işidir, partiler seçime giremez), kapitalist basın ise yıllardır tek parti seçimi yapıldı diyor, yani kaynaklarınız yalan üzerine kurulu iken, hala daha nasıl güvenebiliyorsunuz?. Bunu söylediğimde buradan yola çıkarak dahi, Küba'nın nasıl bir ortamda var olma mücadelesi verdiğ, buna karşın başta ABD olmak üzere kapitalizmin nasıl bir karaktere sahip olduğunu, nasıl sahtekar olduğunu, tüm dünyayı %1'in doyumsuz çıakrı için nasıl da cehenneme çevirdiğini görebilir.
Kısaca bildikleriniz, duyduklarınız, alışkanlıkalrınız, hayatınız, aslında yalan-lar-dan ibaret.
Kısaca var olan nedir, olması gereken nedir, nasıl yapmalı? Doğru sorular bu temelden gelmeli Alvin. İlk yazımda dile getirdiğim gibi en belkirleyici unsur toplumsal bilinçtir ve o bilinç değişimi normal koşullarda yarım-1 yüzyılı bulabilirken, Küba gibi işgal altında olan ülkelerde temel dayanaklar, emek, çabalar yerini dirence bırakmakta ve süreç sekteye uğramakta, yön değişmektedir
Oy verip, vermediğimi sormuşsun, elbette veriyorum. kapitalist dünyayı AKP iktidarı, muhalefeti sosyalizm gibi düşünün, bir metaforla. AKP nasıl yalşanlarla milyonalrı kandırıyor, muhalefeti şeytan ilan ediyorsa, kapitalizmin de tutumu bundan ibarettir.
Sosyalistler yaşadığı dönemde elbette oy verirler, yeri gelir protesto ederler, bu koşullara bağlıdır. Sosyalistler güdük de olsa kapitalizmde, temsili demokrasi koşullarını tercih ederler. Bu toplumsal bilincin, toplumsal örgütlülüğün, demokrasiyi anlama ve gelişimi için de daha fazla imkan sağlar. Kısaca aşırı sağ, sağ, gericiliğin, nesnel koşullar üzerinde belirleyici olmasından yana değil aksine karşısındadırlar.
Krallıkla yönetilen Rusya'da dahi, güdük de olsa Duma'lar vardır(krallık döneminin meclisleri). Orada RSDİP(Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi) seçilmiş sosyalist vekilleri de vardır. Sosyalistler verili koşullarda da, demokrasiden yanadır, mevcut koşullar-verili durumda güdük, kapsamı dar bile olsa, demokrasinin hiç olmadığı koşulları tercih etmezler...
Cevapladigin icin tesekkur ederim. Linklerden birini suana kadar okudum. Digerini daha sonra okuyacagim. Aslinda fikrini almak istedigim bir baska soru daha var. Turkiye'de bin bir cesit isimde sol-legal orgut yada olusum var. Neden bu kadar fazla? Neden bir araya gelip ortak bir sey kurmuyorlar? Mesela evrensel gazetesi kimlere yakin? (Genis aci diye bir programlari var bazen izliyorum. o yuzden bu ornegi verdim ama mesela, sol parti var, tkp var, tip var, yani bir suru isimde "ayni ideal" icin savasim veren olusumlar degil mi? Niye bolunuyorlar? Millet hangisine katilacak? Yani, disaridan, bu konulara yabanci biri olarak bakinca, karisik gorunuyor bu isimler. Fakat ayni da gorunuyor. Niye boyle?
Bir de cok olmazsa, begendigin onermek istedigin 3 felsefe ve 3 politik (belki bu konular olabilir, yada baska bir konu) kitap paylasir misin? Daha fazla da paylasabilirsin istersen. Ben, bir kac kitap okuyorum, cogu benim ders kitaplarim. Fakat bu aralar okuduklarimin disinda/hobi olarak Alexis De TOCQUUEVILLE okuyorum. Bu kitabi cok yavas yavas okuyorum.
Bir de Law and Religion var, Asagiya resmini koyuyorum. Dileyen merak ederse Amazon'da icerigine bakilabiliyor.
https://m.media-amazon.com/images/I/51BR1qbijWL._SX349_BO1,204,203,200_.jpg
https://www.amazon.com/Law-Religion-International-Comparative-Perspectives/dp/1543806031
Yazar ile tanisiyorum, (W. Cole Durham Jr.). Kendisi benim esimin de hukuk okulundan profesoru. Tam 2 gun once bir konferans verdi. Ustelik kitabi ilk defa Turkce'ye de cevirmis. Konustuk, guzel seyler anlatti.. Bu kitap 600 sayfa, digeri gibi fakat, meraklisi icin hizli biter. Senin de varsa, seni etkileyen, paylasmak istedigin. Memnuniyet duyarim .
ilahimasal
24-06-2023, 14:21
Anlayamadim bu cumleyi. Daha basit bir sekilde tekrar eder misin?
Sanırım yazıların altını üstünü okuyup geçiyorsun. Yada yazılanı anlamıyorsun yada anlatamıyorum.
Sen otorite ve onun verdiği özgürlüğü kabul ediyorsun sanırım.
Seyahat dedin seyahati baz alıp sana benim seyahat edip etmeyeceğim konusu özgürlüğün konusu bile olamaz dedim.
Bunlarda anlaşılmayacak ne var ?
Birileri benim adıma karar versin diyorsun durum bu .
Tam tersi görüş olan anarşizmde , devlet ,otorite , bunlara baģlı hiyerarşi gibi şeyleri özgürlüğünü kısıtlayan olarak gördüğü için kabullenmiyor.
spartacus
24-06-2023, 14:57
Cevapladigin icin tesekkur ederim. Linklerden birini suana kadar okudum. Digerini daha sonra okuyacagim. Aslinda fikrini almak istedigim bir baska soru daha var. Turkiye'de bin bir cesit isimde sol-legal orgut yada olusum var. Neden bu kadar fazla? Neden bir araya gelip ortak bir sey kurmuyorlar? Mesela evrensel gazetesi kimlere yakin? (Genis aci diye bir programlari var bazen izliyorum. o yuzden bu ornegi verdim ama mesela, sol parti var, tkp var, tip var, yani bir suru isimde "ayni ideal" icin savasim veren olusumlar degil mi? Niye bolunuyorlar? Millet hangisine katilacak? Yani, disaridan, bu konulara yabanci biri olarak bakinca, karisik gorunuyor bu isimler. Fakat ayni da gorunuyor. Niye boyle?
Önceki yazımda cevaplamıştım aslında, zamanla -süreçle- arınma yaşanır, bir de teorik bilinç ağır bastığı-tartışmalı süreçler yaşanacak-, soğuk savaş dönemi baskılar, yenilgiler, deformasyonlar... Bu bir süreç ve bu koşullarda önü alınamaz, yaşanacaksa, yaşanacaktır...
Evrensel EMEP'e ait, ilk çıkardıkları gazete ismi aslında EMEK idi, haftalık GERÇEK dergisi vardı, günlük gezeteye çevirdiler, kapatıldı(devlet tarafından). O zaman ismi Emek Partisi idi, 1 yıl sonra kapatıldı(devlet tarafından), şu an Emeğin Partisi ve Evrensel gazetesi var. Hayat Televizyonları vardı, o da kapatıldı... Birgün gazetesi ise ÖDP çıkışlıdır...
Karl Marx, Engels kitaplarını okumalı diye düşünüyorum... Liberallerin kitaplarını okurken de kesinlikle mantık hataları, çürük, paslı, kirli olanın, olguların üzerini boya-cila ile kapatma dürtüleri de gözden kaçırılmamalı... Yeni Dünya Düzeni liberallerinin de 10 söyleminin, 9'u yalan olacaktır(günümüz neo-liberalizmi, kendilerini liberal gibi sunarlar, ama değildirler)
Liberalizm misyonunu tamamladı, 100-200 yıl önce üstelik. Aslında feodalizm koşullarına karşı doğmuştur, özgürlük, kardeşlik, eşit yurttaşlık, seçme-seçilme hakkı(yönetim açısından), saraya ve saray rejimine, o dünyanın koşullarına karşı varolmuştur özünde. O zamanlar sosyal-devlet anlayışına değin vardıkları gözlemlenebilir. Şimdi tüm bu talepleri istedikleri biçimde, kapitalist biçimle(yüzeysel, paran varsa var, yoksa paran olana, sermayedara kölelik edeceksin, bu zincirlemedir, öyleki parası olanın bile, yani en küçük sermayedardan, en üsttekilere değin, kölelik) gerçekleşti zaten. Günümüzde ise tekel iktidarını savunmayı, sosyal karşıtlığı, sosyal demokrasi karşıtlığını, parası olana yaşam, olmayana kölelik, yani otokratik sermaye iktidarını, güçlü olanın, piyasayı kendi çıakrları doğrultusunda belirleme hakkını -özgürlüğünü?- savunan ve kendilerine liberal diyen, yer, yer neo-faşizmle yanyana gelebildiği görülen, neo-liberalizm var, yani misyon da farklı, köken de, temel de. Aslen liberal değiller, ama öyleymiş gibi görünürler. Modern köleliği kabul edilebilir bir seviyede ve işlevsel göstermek veya kabul noktaları, dayanak, kalıcılık-süreğenlik oluşturmak gibi bir temel misyonları var, tüm söylemleri bu temel misyona bağlıdır, ona göre detaylandırılır.
Güncel konular için şu linke bakılabilir...
http://ozguruniversite.org/