PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kahverengi kokarca Böceği İle Mücadele Yöntemi

"ictenlik"
16-05-2024, 23:32
Karadeniz (brown marmorated stink-bug/Halyomorpha halys) kahverengi kokarca (ya da kokulu kokan/kokuşmuş böcek) mücadelesi

Karadenizlinin bu böcekle başı dertte. Bu sayfaya eriştiyseniz lütfen aşağıyı okuyun...

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Pentatomidae_-_Halyomorpha_halys-001.JPG/220px-Pentatomidae_-_Halyomorpha_halys-001.JPG

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kahverengi_kokarca_b%C3%B6ce%C4%9Fi
https://en.wikipedia.org/wiki/Brown__stink_bug

Henüz test etmedim ancak bir sürü web içeriği video izledikten sonra bununla mücadele adına bir şeyler bulabilmiş olabileceğimi düşünüyorum.

Öncelikle ev için böyle basit bir çözüm önerildi ya da öneriliyor.

kHX-tGDvilw

Youtube "Cheap DIY Stink Bug Trap" "Stink Bug Trap"

Video altyazıları etkinleştirilip dil Türkçe seçilerek bunlar izlenebilir ancak kısaca açıklarsam şu.

Bir pet şişe tuzağı yapılarak altına bir pilli led lamba yerleştirilir ve pet şişenin alt bölümü siyah bant ya da filmle kaplanır. Kaplanıyor çünkü diğer durumda böcek içine girmek yerine pet şişenin dış yüzeyini tercih ediyormuş.
(İkinci bir olasılıkta film kaplama yerine pet şişenin dışını yapışkan bir materyalle kaplama olabilirdi.)

Bu lambaya "kablosuz pilli dokunmatik spot lamba" ya da "dolap lambası" adıyla internetten erişebilirsiniz. Bugün itibariyle yaklaşık 75 TL düzeyinde bir fiyatı var. (60 TL den 100 küsür TL'ye kadar değişiyor). Lamba ince (AAA) kalem pille çalışıyor ve pil ömrü 100 saat kadar deniyor. Bu durumda şarj edilebilir piller akıllıca ancak 60 lık bir pil seti sadece 250 TL

Bunları şu nedenle açıklıyorum. Böcek için feromon yemli damacana tuzakları düşünüyoruz ve feromon yemleri 600 TL ye satılıyor. Bu aşağıda açıklayacağım şey işe yarayacaksa bunlar feromon tuzaklarından ucuza gelecek ve daha etkili olabilirdi. Bunun bahçede (açık fındık ve sebze bahçesinde de) kullanılabileceğini düşünüyorum. Henüz denemedim.

Bahsi geçen ikinci ev tuzağı ise bu.

l9ldpGmYQHk

"Stink bug trap - Virginia Tech" "Trapping pesky stink bugs"

AZxkmmImRIc

"How We Got Rid of Stink Bugs | Easy DIY Brown Marmorated Stink Bug Trap"

Yukarıdaki basit tuzak ise şundan oluşuyor. Alüminyum folyodan bir tepsi, biraz su, biraz bulaşık deterjanı ve tam da bunu aydınlatan yani suya dönük bir masa lambası

Bu basit tuzağa "Virginia Tech" deniyor çünkü Amerikada bu isimde bir üniversite var. Bu böcek için mevcut tuzakların etkinliklerini ölçen bir çalışma yapılıyorlar ve bu kurum (Virginia Tech) bu çalışmaya yukarıdaki videodaki bu basit tuzakla katılıyor ve bu basit tuzağın diğer tüm diğer tuzaklardan 14 kat daha etkili olduğu görülüyor.

https://www.wvtf.org/science-technology/2014-05-01/the-perfect-stink-bug-trap-is-all-natural

Ben aslında ev için olan bu iki basit tuzağın birleştirilebileceğini düşünüyorum. Ayrıca bunun açık alanlarda da işe yarayıp yaramayacağını merak ediyorum.

Damacanalarla feromon tuzağı kurmayı düşünüyorduk oysa düşündüm ki pet şişeye konulan o spot lamba bir damacanayı da aydınlatabilir ya da yukarıdaki spot lamba bence uygun materyalle çevrilerek masa lambasına dönüştürülebilir göründü. Yani, basitçe bir kaç yol var.

* Birincisi; pet şişe aydınlatmalı tuzağı bir damacanayla kurmak

* İkincisi; pet şişe aydınlatmalı tuzağı damacanayla kurmak ancak alt bölümü siyah film kaplama yerine damacananın dış yüzeyini yapışkan bir maddeyle ya da böcek öldürücü ilaçla kaplamak. Böylece tuzağın içine girmesi gerekmeyecek ışık onları zaten damacananın dışına çekecektir.

* Üçüncüsü ise alüminyum folyolu bulaşık suyu çözümünü istasyonlar halinde fındık ve sebze bahçelerine kurmak. Spot lambayı uygun bir çerçeveyle sararak masa lambası benzerine dönüştürmek. Bu kolay olacaktır ve feromondan yine de ucuz gözüküyor. Denenebilir. Basitçe ağaçlara ya da domuz ve çakal gibi hayvanların zarar vermeyeceği biçimde kazıklarla sağlamlaştırılmış yağmur almayan bir istasyona bu sistem kurulabilir.. tek yapılması gereken belli aralıklarla pilleri değiştirmek ve şarj etmek olacaktı.

Eğer buraya google ile erişirseniz ve sorularınız varsa/olursa lütfen üye olup ekleyin.

"ictenlik"
17-05-2024, 15:28
Amerikalılar özel olarak bu markanın bulaşık deterjanını o böceği öldürmek için kullanıyor. Suyla yüzlerce kat seyreltilmiş formunun bile böceğe teması böceği öldürmek için yeterli deniyor.

https://dawn-dish.com/en-us/how-to/what-dawn-is-made-of-ingredients/

Bu aslında aklıma şunu getirdi. Az ya da çok deri, solunum hatta kalıntılarını yutma yoluyla ona (bulaşık deterjanına) maruz kalıyoruz.

nPB1WkFMMqg

fJfjItLnM9s

"ictenlik"
17-05-2024, 15:54
Tesadüfen bu başlığa google yoluyla erişmiş olabilirsiniz ve ilk açıkladıklarımı anlamadıysanız kısaca baştan alıyorum

Yukarıda 3 tür basit ev tipi tuzak var.

Tuzak 1

https://i.ibb.co/RTtwYn5/Stink-tuzak-1.png

Burada basitçe bir pet şişe ya da damacananın üst bölümü kesilip ters çevrilerek huni gibi kapatılarak böceğin girdiğinde çıkamadığı bir giriş üretiliyor ve böceği buraya çekmek için bunun tabanına pilli aydınlatma ekleniyor. Karadenizde kumbul denen balık tuzağına benziyor.

Tuzak 2

https://i.ibb.co/V9Bb8YH/Stink-tuzak-2.png

Burada alüminyum folyodan yapılmış bir tepsiye bol miktarda su ve biraz bulaşık deterjanı ekleniyor ve böceği çekmek için suya dönük bir masa lambası kullanılıyor. Işık bulaşık deterjanına dönük olmalı ,sanırım bu ışığı kırıyor ya da ışık kaynağının orası gibi algılanmasını sağlıyor.

Tuzak 3

https://i.ibb.co/C1bPT8L/Stink-tuzak-3.png

Burada bez bir kılıfın içine aydınlatma yerleştiriliyor ve bez kılıf bolca ilaçla ilaçlanıyor. Işığa gelen böcekler bez kılıfa temas ettiğinde ilaca temas etmiş oluyor. Bu tuzak yani ışık böcekleri çekiyor.

Ayrıca ikinci yorumda basit boş cam-sil şişesi gibi fısfıslı bir şey yardımıyla suya karıştırılmış bulaşık deterjanını böceğe sıkma gibi bir çözüm ekledik. Bu hem ev içi hem dış duvarlar hem de sebzeler için de kullanılıyor.

Demek istediğim ise şu.
Yukarıdaki tuzakların ortak noktası ışık. Bu böcekler sonbaharda evimize geliyor. Eğer çevremizdeki yakın fındık bahçelerine basit küçük kulübe benzeri yapılar kurup içerisine bu tip tuzaklar yerleştirseydik bu böcekleri muhtemelen oraya çekecekti. Yani burada basit köpek kulübesi büyüklüğünde bir şeyden sözediyorum. Muhtemelen onu bir ağaca ya da bir kaç kazığın üzerine kurabilirdik. Yukarıdaki tuzağı içine yerleştirip oraya ışık koyacaktık. Bu tıpkı evlerimiz gibi böceği çekecekti. Bu tuzakları yapıp fındık bahçelerine kursaydık ilkbahar yaz döneminde gece ışığa gelerek girip girmeyeceklerini bilmiyoruz test edebilirdik ancak şu var. Sonbaharda çok büyük olasılıkla işe yarardı yani evler çok daha böceğe maruz kalırdı. İkincisi fındık sezonunda işe yararsa başlı başına ilaçlamak kadar etkili bir çözüm üretmiş olacaktık.

Şüpheci Dinsiz
18-05-2024, 01:50
Sevgili içtenlik,

Bizzat deneyip olumlu sonuç aldığın bir yöntem var mı?

"ictenlik"
19-05-2024, 22:24
Sevgili içtenlik,

Bizzat deneyip olumlu sonuç aldığın bir yöntem var mı?

Sevgili Şüpheci Dinsiz

Burada şöyle bir durum var. Ben aile mülkündeyim ve mülkiyet babamın. Yani babam denerse deneyecek ama muhtemelen ev tipi tuzakların en az birini bu sonbaharda çatıya kurup deneriz diye düşünüyorum. Bunları yukarıda açıkladığım gibi bahçe istasyonu vb. olarak kurma fikrine gelince bunu babama henüz açmadım ya da yarı açtım ve önce bir feromon tuzaklarını deneyelim vs dedi. Ben de uzatmadım

Burada işler basit. Fındığı bilinen kimyasal insektisit denilen böcek ilaçlarıyla ilaçlarız. Evi de ilaçlarız. Bunlar yüksek işlevsel ilaçlardır. Yani böceği büyük oranda öldürür ya da engeller. En azından temel ticari tarımsal ürün fındıktır ve korunmuş olurdu. Burada genel olarak insanların olumlu sonuç aldığı temel yöntem budur. Yani burada kitlesel ortak bir gündem var ve şu. İlaç ilaç ilaç..

Yukarıdaki şeyleri ben aradım ve paylaştım çünkü ilkbahar yaz sebze meyve dönemi geldi geliyor. Geçtiğimiz sene ilk kez şu oldu. Ektiğimiz salatalıklar gözümüzün önünde kuruyup gitti. Biberler soluyordu. Meyveler aynı. Herkes bu böceği şuçluyordu. İlk etapta böcek en az 3-5 yıldır burada ve bu olmuyordu belki de suçlu o değildir diye düşündük. Daha sonra fındıktaki hasarla karşılaşacaktık ve her yerde bu böcekleri görecektik. Yani şu an gerçekten her şeye zarar veriyor, aşırı popülasyon var ve azaltılması için ultra önlem ya da çaba gerekiyor. Sonuç olarak ABD ve bazı başka ülkeler ve insanları bununla 10 yıldır mücadele ediyor gibi görünüyor. İngilizce aramalarla google çevri vb kullanarak bilgi toplamayı denedim ve sonuçta topladığım bilgiyi eşzamanlı kamusal alana açmış/paylaşmış bulundum. Bilgiyi kamulaştırdım. Esasen yaptığım bu çünkü sebzelere geçen sene olan şeyin olmasını istemiyorum.. Tesadüf belki Türkçe google araması yapan olur diye düşündüm ve ben çevirmen yardımıyla İngilizce bilgi topladım.. Sonuçta bunu paylaştım.

Muhtemelen bu tuzakları esasen sonbaharda denersek deneyeceğiz çünkü kışı geçirmek için kapalı alanlar arıyorlar ve evlere hücum ederler. Bunlar normalde ev tuzakları ve tam da bu dönem için. Yani ilkbaharda bu böcekler evlerden ve kapalı alanlardan çıkıp doğaya göçüyor. Bunu doğaya kurma fikri işe yarar mı bilmiyoruz ancak ilk bakışta afaki geliyor. Niye? Kışlama sezonunda değiller, dağınıklar. Ayrıca zaten ilaçlar ve feromon tuzakları var vs.
Sonuçta ben bu bilgiyi yeni edindim ve bu bilgiyi edindikten sonra bir sonbahar yaşamadık. Yani asıl test sonbaharda.

Bunun dışında burası Karadeniz 250 rakım ve şu an sebzeler daha fidecikler ve onlar geliştiğinde üzerinde gördüğüm böceğe bulaşık deterjanı püskürtmeyi bizzat mutlaka deneyeceğim. Bunun için de bir kaç ay daha var.

Son olarak aşağıda sebzeler için bir ya da iki yöntem daha paylaşıyorum. Bir tanesi bembeyaz bir kille bitkiyi kaplama diğeri bir doğal ilaç. Doğal ilacı emin değiliz ama kili bu hafta sipariş edeceğim ve onu daha ziyade temmuz-ağustosta test ediyor olacağız.

"ictenlik"
19-05-2024, 22:45
Kahverengi Kokarca Böceğine Karşı Doğal Yolla Mücadele

İşin aslı bu böceğe karşı doğal yolla bir mücadele yok. Yani bizim gibi (kendi yediğiniz) sebzelerinizi (kalıntısı kalır, ilaçlamadan sonra günlerce yiyemezsiniz vb nedenlerle) kimyasal ilaçlarla ilaçlamak istemiyorsanız ve hala sebze yiyebilmek istiyorsanız tüm google'ı alt üst edebilirsiniz ve sanırım sadece şunları bulabilirdiniz.

Kaolin Kili ile bitkiyi kaplama

Bulduğum bazı makaleler kaolin kili ile sebzeleri ilaçlamanın bu böceğin hasarını önemli ölçüde giderdiğini yazıyor. Bir başka makale doğal mücadele yolları arasında en etkili olanın bu olduğunu belirtmiş. Mutlak bir koruma değil yani sanırım bu hasadınızı bütünüyle korumuyor ancak sanırım kaolin bir miktar işe yarıyor gibi bir izlenim edindik.

Azadiraktin + Piretrin Birleşimi

Bu iki içeriğin doğal materyaller olduğu söyleniyor yani onlar doğal böcek ilaçları. Tam olarak etkili değiller ancak doğal yolla ilaçlama yapacaksak sanırım başka yol kalmıyor ve en etkili içerikler yine de bunlarmış gibi algılıyoruz. Piretrinin laboratuvar ortamında bu böcekleri %80 e kadar öldürebildiği ancak açık tarla koşullarında aynı başarıyı elde edemediğini okuyoruz. Bazı makaleler bu bileşenin bir miktar (%40 düzeyinde bir) koruma sağladığını bazıları ise açık tarla yetiştiriciliğinde hasarı önemli ölçüde azaltmadığını belirtmiş. Ticari bir ilaçlama için kesinlikle yetersiz ancak kendi sebzesini yetiştiren ve doğal olmayan böcek ilaçlarını püskürtmek istemeyenler için geçerli bir seçenek.

Şüpheci Dinsiz
02-07-2024, 11:32
https://x.com/evrenselgzt/status/1808045243159531926

"ictenlik"
01-09-2024, 21:18
https://x.com/evrenselgzt/status/1808045243159531926

Bakanlığın önlem almasına gerek yok. Alamaz da zaten.
Çiftçiye (atacakları ilacın etkinliğini özel olarak bilmiyorlarsa) bakanlığın ruhsatnamesi dışında ilgisiz ilaç atmamasını söylesinler ve ilaçlamanın açık tarla için hasat sonuna kadar sıklıkla sürdürülmesi gerekeceğini hatırlatsınlar yeter. Bilgi versinler yeter.

İkincisi ilaç etkinliklerini oturup tarım il müdürlüklerinin el attığı bahçelerde -objektif- sınasınlar ve iki açık makale üretsinler ve en etkili ilacı/ilaçları öğrenelim yeter. Başka bir şey de istemiyoruz

Kokarca daha çoğu yere gelmedi gitmedi. Biz 2 yıldır görüyoruz.
Marmaraya yeni ulaştıysa 3-5 yıl sonra elzem.
Bu olur
https://www.facebook.com/groups/272346160149712/posts/1499066144144368/

Daha fazla bilgi almak ve ne olduğunu görmek isteyenlere (haberleri değil) facebook arama bölümüne "kokarca" ve "kahverengi kokarca" yazarak arama yapmayı ve çıkan gönderileri ve özellikle bol yorumlu gönderilerdeki alt yorumları (üşenmeden) okumayı tavsiye ediyorum.

Böcek öyle böyle değil. Bu haberi hatırlatıyoruz
https://turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=659343&postcount=2768

Şüpheci Dinsiz
03-09-2024, 09:11
https://x.com/MAturkce/status/1830849696132223425

"ictenlik"
11-09-2024, 15:29
Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, kimyasal ilaçların sorunu derinleştirdiğini söyledi

Bizim köyde şimdilik sadece iki 50 randıman fındık duyduk ve biri 11 biri de 9 ilaçlama. İlaçlama hasat onuna kadar sürecek biçimde. Bu milletin kulağına küpe oldu.
4-5 ilaçlama yapanlar bile (özellikle hasat öncesinde ilaçlamayı durdurdukları için de) 20-30 randıman fındıklar aldılar (40 altı) neredeyse satılamıyor bile, işçilikle/yevmiyeyle toplamaya da deymiyor, kurtarmıyor da.

İlaçlama sorunu nasıl derinleştiriyor?
Kimse kimseye 300-500 milyon dolar vermiyor, ilaçlamazsan alırsın üçün beşini. Gördük. Ne yapalım?

Ha devlet/kamu diyebilse 10 sene arıyla kapanla tuzakla biyolojik mücadele yapalım ilaçlamayın tüm hasarı giderelim ve karşılayalım amenna.

Boş mühendisi. Babası fındıktan kazansa kendi onunla geçinse 10 ilaçlamadan sözetmeliydi.

Fındık denirdi ki 2 milyar dolar getiriyor. Bu hesap zamanında fındık 2-3 dolar bandından işlem gördü bu sene ülkedeki dolar kuru nedeniyle 4 dolara fiyatlandı yani bu sene için 3,5-4 milyar dolarlık dış satış hedefi ve Ordu'dan batısında 350 rakıma kadar tam böcek hasarı (ilaçlamaya göre değişken). Bunu kimsenin finanse edebileceğini sanmıyoruz, çiftçide feragat edemez
Son olarak böcek doğuya da gidiyor. Seneye daha vahim

Sadece 10 günde bir ilaç atan, her yağmurdan hemen sonra ilaç atan, hasattan 15 gün önce ilaçlamayı durdurmayan ve hasatta ilaçlamaya aynı şekilde devam edenler sağlam hasat gördü.nokta.

İlaçlama sorunu derinleştirir ifadesi çiftçiye halka kamuoyuna dönük değil direkt tarım bakanlığı, kamu otoritesi vb kimse ilgili ona dönük olarak zarar net tazminini de çok net içerecek biçimde aynı cümle de söylenirse söylenir.nokta.

Diyeceğin bir şey yoksa çiftçinin mücadelesine karışma

"ictenlik"
11-09-2024, 15:59
Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, kimyasal ilaçların sorunu derinleştirdiğini söyledi

Millet bakıyor, bekliyor bu ülkede ziraatçiler yok mu, akademisyenler yok mu? Kaç defa ilaç attık hala çürük çıkıyor. Bilgi versinler.
Bize hangi ilacı nasıl ne zaman ne kadar atacağımızı söylesinler.
Tomurcuklanmadan itibaren ilaçları (ayrı ayrı her bir ilacı) tek tek deneyip hangisi kaç böcek öldürüyor en sağlam fındık hangi yolla çıkarılır onu bulup anlatsınlar diyor millet.
Bunlar bunu söylüyor. Kime?

Yüce ziraat istediği örnek bahçeye istediği kadar arı salıp istediği kadar tuzak kurup (isterse ilaç atmayıp) kaç randıman fındık çıkarabildiğini söylesin..

28 gün etkili feromon tuzak, feromon tane 400 lira civarı ve 0,5 dekara bir tuzak kur, 100 böcekten biri içine giriyor kalanı çevreye yığılırlar
10 dekara 15 tuzak atsam 4 feromon değiştirsem 60x400 ve en sonunda tuzak çevresini ilaçlamalıyım ve kaç randıman fındık alacağım belli değil ama ben biliyorum ki muhtemelen hiç ilaçsız 5 randıman alırdım

Bin arı sal bin tuzak kur 5 randıman fındık alırsın

İlaçsız neyi toplayacağız ,yaprak mı?

"ictenlik"
15-09-2024, 15:09
Fatsa Ziraat Odasi Başkanlığı

Kılıçlı mahallemizdeki üreticimiz İbrahim Muslu'nun Işıklı kokarca tuzağı ile 3 günde yaptığı mücadelesi. Kendisine bu duyarlı davranışı, çevresine faydası ve toplum bilinci için teşekkür ediyoruz.

https://www.facebook.com/watch/?v=459038740616827

Bedia Hakenkruger

Çok özür dilerim mutlaka yaptığınız cihaz iyidir lakin bu böceklerin doğaya katkısı araştırıldı mı

Binnaz Meyilli

Bedia Hakenkruger evet araştırıldı,teneke kutularda getirip atıyorlar ki ürünlerimizi zarar verip kıtlık çıksın diye hatta öldürmeyin evde besleyin ws kaza tükürüyor bu hayvan tükürdüğünü yiyip ölebilirsiniz çok makbul bir hayvan kardeş,bunları öldürmez temizlik yapmazsak bunlar bizi öldürecek.

Mürsel Şen

Bedia Hakenkruger hı hı araştırıldı önlem alınmazsa on yıl içinde ağaçlar ve otlar dahil yeşil hiç bir şey kalmayacak..

Kadir Tuncer

Bedia Hakenkruger birtek sizler hayvan seversiniz bizler caniyiz milletin ürününü mahvetti hala doğaya katkısıymış birşey yazmadan önce hiç bilmiyorsan önce bi google amcaya yaz öğren bence

Ismet Dursun

Zarar dan başka Bir katkısı yok

Recai Aydan Öte

Bedia Hakenkruger Evet araştırdık bir fındık üreticisi olarak anamızı ağlattı sizde bir araştırın faydalımı zararlımı öğrenin öyle yorum yapın

Alex Antoniuki
Sevgili çiftçiler!
2017 de Gürcistan'da aynı sorunları yaşamıştık ve bu zamana kadar onlarla mücadele edip nüfusu azaltıyoruz. büyük bir püskürtme olmadan bu sorun asla bitmez, nüfusu azaltmak için tüm bahçeleri, sokakları, ormanları ve her şeyi spreylemeniz gerekiyor, dört dört yıl sürecek!
8 yıl oldu bile cimriler bizimle birlikte yaşıyor hepsini öldürmeyi başaramadık. Bunun için çok üzgünüm.

Erhan öztürk
Alex Antoniuki arkadaşım maalesef devletimizden gerekli desteği görmüyorum ve çiftçilerimiz gerekli eğitimi alamıyor, sorun her geçen yıl daha da büyüyor...

Alex Antoniuki
Erhan öztürk Sayın, sorunu çözemeyen tek devlet, çiftçiler de devletin desteğiyle harekete geçmeli, Türkiye dünyada fındık üretiminin lideridir ve umarım devletin ciddi bir önlem alır, ve eğer birinin benden tavsiyeye ihtiyacı varsa paylaşmaktan mutluluk duyacağım 2013 yılından bu yana fındık ürettiğimden beri tecrübe.

Adem Belen
Alex Antoniuki İlaçla bütün canlıları öldürürsün özellikle arılar ölür arılar ölürse hayat biter. Bu böcekle biyolojik mücadele yöntemi olmalı devlet bunun için çaba göstermeli.

Alex Antoniuki
Adem Belen inan dostum abd onlarla savaşıyor 30 yıl oldu bile.
Arılar öldüğünde hayatın bittiği zaman haklısın. Ama onlarla savaşmazsan, kesinlikle her tarım mahsulünü yerler ve hayat zaten bitecek! Nüfusu kontrol etmelisiniz vesselam

"ictenlik"
18-09-2024, 16:23
Bu böcekle ilgili -fındıkta- bilinmesi gereken şudur

https://www.nezaman.com.tr/?qa=blob&qa_blobid=3671794958501721204

neden olduğu hasardan büyük ölçüde tükürüğü sorumludur.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3935659/

Koku Böceğinin Tükürüğü: Bitki Savunmalarını Aşmak İçin Güçlü Bir Karışım

Bitkiler ve onları yiyen böcekler arasındaki biyokimyasal çatışma, sadece beş koku böceği türünün tükürüğünde yaklaşık 700 proteinin tanımlandığı yeni bir araştırmayla gösterildiği gibi son derece karmaşıktır; bunların çoğu bitkilerin kendi kimyasal savunmalarını bastırma veya etkisizleştirmede potansiyel rol oynar.

Birçok böceğin tükürük proteinlerinin çeşitli işlevleri vardır. Bazı proteinlerin bitkisel gıdayı önceden sindirme yeteneği, koku böcekleri de dahil olmak üzere çeşitli böcek türlerinde iyi belgelenmiştir. Beslenirken, stilet adı verilen boru şeklindeki ağız parçalarıyla bir bitkiyi delerler ve bunun içinden sıvılaştıran ve dokuyu önceden sindiren enzimler içeren tükürük enjekte ederler ve bu daha sonra emilir.

Beslenme sırasında bu böcekler, bazıları stilet etrafında katılaşan ve beslenmeye yardımcı olduğu ve bitki savunmalarını bastırdığı düşünülen tükürük salgıları üretir.

proteinlerden bazıları bitki dokusunda maceratasyona ve şapır şupur içmeye yardımcı oluyor gibi görünüyor. Diğerleri böceklere zararlı mikroorganizmalarla savaşıyor. Diğerleri ise yabancı kimyasal moleküllerin varlığını işaret eden ve savunmaları harekete geçiren bitki alarm sistemlerini bozuyor.

https://entomologytoday.org/2023/09/01/stink-bug-saliva-proteins-bypass-plant-defenses/

Fındığına 3-5 kez ilaç atan bazı çiftçiler bile 40 randıman fındık alamadı, neden?

Sonuçta insanlar şu hataya düştü ya da şu yanılgıya kapıldı.

Hasattan 15-30 gün önce ilacı durdurmalıyız çünkü hem talimatlar bunu önerir (toksisite kalıntısı) hem de fındık kabuğu artık iyice sertleşti ve böcek onu delemez. Buna daha hiç bir şey olmaz, daha böcek zarar veremez.

Delemeyeceği doğru olabilir ama delmeden de sert kabuklu fındığı dıştan hasar verebilir mi?

Böceğin yukarıdaki fotograftaki fındığın dışını kaplayan yeşil bölüme konup bitkinin üzerine emmeyi denemek üzere tükürük salgıladığını varsayalım. Tamam fındığı delemedi ve belki de o yüzden ememedi ancak o salgı (tükürük) oradan kabuğa ve kabuktan da fındığın içine işliyor ve bir bölgeyi hasarlıyor ve oradan çürüme bozulma oluşuyor.

Zirai kurum ve kişilerin bu bilgiyi anlayıp yayması önemli

Sık ve hasat sonuna kadar mütemadiyen ilaçlama gerekiyor hatta genel olarak çiftçiler hasat yaklaştığında ilaçlamayı duraklattığı için çevredeki böcek popülasyonu ve akını da çoğalacak aksine hasat dönemi (hasat sürerken) daha sık-ı ilaçlama gerekebilir

"ictenlik"
07-08-2025, 15:05
Kokarca Kokmazca

Bu başlığa tesadüf google vb aramaları yoluyla erişiyorsanız kısa bir bilgilendirme;

Fatsa mücavir. Böceğin, popülasyonun en yoğun olduğu çevrelerden birindeyim.

Bu yıl herkes sevinçliydi. "Oh be böcek (geçmiş yıllara nazaran) az, yok gibi, neredeyse yok" vb dediler, diyorlardı, diyorlar.
Kimi yoğun kışlak mücadelesine, kimi sert kışa, kimi artık çoğalan samuray arısına, iklime, doğaya, böceğe yorup "sanırım bu yıl rahat edeceğiz" dedi.

Her neyse; ağustos ayı ve fındık hasat sezonu geldi dayandı. Bir söylenti duyduk. "Fasulyeye (bitki) çok yumurtluyormuş"
Bugün fasulyelerde kontrol ettik. Yumurtasız alan/bölge yok. Fasulye yapraklarında onlarca kere onlarca yumurta topluluğu bulduk.
"Bu yıl böcek yok gibi, az görünüyor oysa bu biberlerin yaprakları niye yanık, fasulyeler niye soluk vermiyor" diyorduk. Sebebi belli oldu.

Böcek tanrın gazabı, doğanın laneti gibi.. Eksilmiyor... Bir giden bin geliyor..

Bir ek not olarak.
Böcek için sağlık bakanlığının sonbaharda ev, kapalı alan ilaçlaması (kışlak mücadele) için önerdiği bazı ilaçlar bahçe ve açık alan ilaçlamasında kullanıma devam ediyor. Oysa bahçe için tarım orman bakanlığının önerdiği 4 başka ilaç var. Bunlar daha etkili.
Bu davranış 3.yıl oldu hala sürdürülüyor. Burada bir akıl tutulması var. Bunun neden, kimden kaynaklı olduğunu bilmiyoruz.

Son not;

Şu an her yer tonlarca yavru yumurtası dolu. Böcek az görünüyor oysa tek bir böcek 3.000 (3 bin) e kadar yumurta bırakabiliyor. Bu benim bugün imha ettiğim miktar kadar (fasulyeliğin henüz üçte birini dolaştım) ve sadece 2 böcek bile bunu yumurtlamış olabilir.
Her neyse; ruhsatlı bir ilaç diyor ki; "Şu zamanda bu zamanda olmak üzere toplam 3 ilaçlama. Daha fazlası böceğin direnç geliştirmesine neden olur. Fazla ilaçlama için ilacı değiştir. "
Bugünlerde neredeyse her gün yumurta çıktığına göre neredeyse hasat sonuna kadar gün aşırı ilaç şart yoksa fındık pert. Bir çeşit asıl ilaç zamanı, yoğun ilaç zamanı. İnsanlar 3 kere (ilaç) vurduk 5 kere vurduk, artık hasat geldi deyip durduğu an da iş bitti fındık pert..

Sonuçta;
Gün/yıl/hasat sonunda herkesten aynı şeyi duymak muhtemel ve açık görünüyor.
"Şu müdürlüğü, bu bakanlığı, o akademisyenliği ne iş yapar?"

"ictenlik"
11-08-2025, 16:51
Kutsal Tarım ve BMSB (kokarca) Komplo Teorileri

Böcekle ilgili komplo teorilerini ilk kez geçen sene farkettim. Bana tuhaf geldi çünkü böcek bir Çin/uzakdoğu böceği olarak açıklanıyor. Menşei, kökeni belli, yayılması belli ve dünyanın bir çok ülkesinde de var ve tarımı felç ettiği durumlar görülmüş. Yani bize özgü değişmiş özel bir tür ve durum vb. değildi.
Bir kaç tesadüfi iletişimde böcekle ilgili komplo açıklayanlara bunları iletsem de komplonun tadının değişmediğini gördüm, neden?

Deniyor ki; böcek Gürcistan'dan giriyorsa ve girdiyse neden Giresun da o kadar yokta neden Fatsa da bu çevrede bu kadar var.
Ordu Fatsa yöresinde bile yaklaşık aynı rakımlardaki tüm köylerde bile hasarın boyutu ve popülasyon yoğunluğu aynı değil.

Yani ısrarla özel olarak böceğin bir noktaya bırakıldığı/getirildiği inancı hakim ve Fatsa'nın en fazla fındık üretilen ilçe olduğu için pilot bölge seçildiği söylemi ve inancı hakim..
Bu düşünceler oldukça geniş bir insan kitlesinin zihninde kabul görüyor. Yani marjinal azınlık değil.

Geçtiğimiz sene Fatsa ve Terme çevresinden fındık ve sebze hasar gönderileri facebookta ve sosyal medyada paylaşıldı. Bunları görüp, gözleyen/okuyan yine karadenizli (örn. Giresun, Zonguldak, Trabzon, Rize vb.) bazı yorumcular bunun abartı olduğunu zannedip açıkçası duruma inanmadılar.

Böcek tüm ülkeye tıpkı buradaki gibi yayılsaydı; açık tarla sebze meyvesi yerine artık sadece böcek ilacı yerdiniz.. (ama sorun bu bile değil. bilindik anlamda ekonominiz, demografik yapınız, pek çok şey çok ciddi biçimde etkilenecekti. Bu tarımdan bıkmış milyonlarca üretici demek. )
Durumun vehameti farkedilmiş değil.

"ictenlik"
21-08-2025, 14:42
Ulusal İletişim

700 rakımda böcek etkinliği duyduk. Hikaye aynı.
Sergi açtık, fındık topladık, her yer böcek oldu.
Bu yıl fasulye olmadı. Sebzeler sararıp gitti.

Aynısını 2 yıl önce yaşadık ve insanlar orada duymadı bile ya da olan onların başına gelene kadar beklenti dışındaydı.

BMSB (Kokarca) İlaçlama Telaşı ya da Prosedürleri

BMSB için ruhsatlı ilaç broşürleri

Halyomorpha halys (Kahverengi kokarca)

Fındık için; fındığın iç doldurma döneminde ilk erginler görüldüğünde (ocak başına 1 veya daha fazla ergin) zararlıya karşı 1. ilaçlama yapılır. Yumurtadan çıkan 1. dönem nimflerin görülmesiyle birlikte fındığın iç doldurma döneminde 2. ilaçlama, yeni nesil erginlere karşı da fındığın olgunlaşma döneminde 3. ilaçlama önerilir.

https://www.syngenta.com.tr/product/crop-protection/insektisit/ampligo-150-zc

Fındık kokarcasına karşı: Bahçe büyüklüğüne göre 10-30 arasında ocak seçilir. Bir bez üzerine silkelenerek düşen erginler sayılır. 10 ocakta bir veya daha çok kışlamış ergin
bulunan bahçelerde uygulama yapılır. Nimflerin saptandığı bahçelerde ise temmuz ayının
ilk yarısında, ocak başına ortalama 1 nimf bulunduğunda uygulama yapılmalıdır.
Fındık kahverengi kokarcasına karşı: Fındığın iç doldurma döneminde ilk erginler
görüldüğünde (Ocak başına 1 veya daha fazla ergin) zararlıya karşı 1. ilaçlama yapılır.
Yumurtadan çıkan 1. dönem nimflerin görülmesiyle birlikte fındığın iç doldurma
döneminde 2. ilaçlama, yeni nesil erginlere karşı da fındığın olgunlaşma döneminde 3.
ilaçlama önerilir.

https://www.adama.com/turkey/sites/adama_turkey/files/product-documents/2022-07/zararli_ilaci_relaxia_insektisit_etiket.pdf

Bu broşürleri dikkate alıp hasattan 14-35 gün öncesine kadar olmak üzere 3 ilaçlama yapanlar geçen sene 30 randıman fındık aldılar.
Sadece hasattan 0 gün öncesine dek ve 10-12 adete kadar ilaçlama yapanlar 50 randıman fındık aldı.

Broşürler; fındığın olgunlaşma döneminde 3. ilaçlama diyor. Böcek yumurtası ve yavrunun en yoğun olduğu dönem fındık olgunlaştıktan sonradır. İlaçlar yumurtadan çıkmamış yavruya zarar vermez. Yani ilaçlama sonrası binlerce yavru doğar gelişir ve günler içinde erginleşir. Fındık hasadı bazı durumlarda 20-30 güne kadar uzaya bilirdi.
Yani özetle; ilaçlama hasat döneminde daha yoğun olmak üzere hasta sonuna kadar sürmelidir.

"ictenlik"
02-09-2025, 14:54
Biz, kuşlarla, karıncalarla (arılarla sineklerle) bölüştük; ilaç nedir bilmiyorlardı (incirler, erikler, vs)
Kendi yediğimiz sebze de (kısmen domates kurdu hariç) ilaç nedir bilmiyorduk
Bu asya böceği geldi (şimdi atmazsan çöpünü yersin)
Biyolojik mücadele, kimyasal diyenler; organik temelli mücadele türetmeli
facebookta akıl hocaları dolaşıyor oysa bunların memleketinde bu böcek ya yok ya sınırlı . Böceği tanımıyorlar ve ahkam kesiyorlar. (Organik bıdı bıdı.. bizde organikçiydik)
800 rakımda 1 yumurtlar 0 rakımda 3 yumurtlar
Böcek akıl tutulmasıyla kıyamet aralığında

"Bir gün yediğiniz her şey böcek ilacı olacak"

w3H_xsdr-Vs

"ictenlik"
02-09-2025, 20:10
İnsanyunmun

Kadın diyor ki;

Üç beş findiginizi yese fakirlermisiniz sanki, niye güzelim zavallılara zarar veriysunuz,bizim de yiyor kenarlarda nolmus ölmedik açlıktan yıllardır Allah hesap sorucak onun ne suçu var rızkını veren Allah,zalimsiniz dilerim aynı şekilde ölürsünüz

https://i.ibb.co/M57ZfvRF/insanyunmun-akil-almaz-bir-turdur.png

https://www.facebook.com/groups/320366535141667?multi_permalinks=1561443047700670

Böcekle organik temelli mücadele yolunu en çok ben arıyorum..

Yani, ortalıkta, organik ilaçlama ve mücadeleyle, hasat zamanı geldiğinde nasıl 45-50 randıman fındık alabileceğimiz, açık belirten bir bilgi olsa, onu takip ederdik. Bunu en çok biz arıyoruz..

Bu insanların geçim kaynağıdır (fındık). 3-5 fındık yemiyor (böcek). Tüm herşeyi yiyor. Tüm fındıkları yer. Tüm hepsini. Tüm tarım ürünlerinin tüm ve tamamını yiyebilir. Sebze adı verilen bitkileri tamamen kurutur/bitirir. Bunlar gerçek. Yaşandı, deneyimlendi ve görüldü, apaçık. Bu/bunlar resmi bir şaka değil

Burada kusurlu ya da sorumlu tüm toplumun kendi, tüm insanlık ve tarım deneyimidir.
Kendinize gelin.

İlaç atmayı en çok ben/biz sevmiyoruz. Kendi maruziyetimiz dahil.

Gerekli tek şey (ihtiyaç duyulan) organik ilaçlmanın organik mücadelenin tanıtlı bilgisidir, ahkam kesme değil ,farazi bilgi haber ve farazi yordam değil.
Bu noktadan sonra eleştir ve yargıla.

Fakirleşme değil, geçinemez, yemeye ekmek bulamaz..

"ictenlik"
02-09-2025, 22:12
Kadın diyor ki;

Üç beş findiginizi yese fakirlermisiniz sanki, niye güzelim zavallılara zarar veriysunuz, onun ne suçu var

3-5 fındık yemiyor (böcek). Tüm herşeyi yiyor. Tüm fındıkları yer. Tüm hepsini. Tüm tarım ürünlerinin tüm ve tamamını yiyebilir. Sebze adı verilen bitkileri tamamen kurutur/bitirir. Bunlar gerçek. Yaşandı, deneyimlendi ve görüldü, apaçık. Bu/bunlar resmi bir şaka değil
..

Bunlar gerçek

Bunu okuyorsanız

Şunu tekrar etmek istiyorum.

Ordu Fatsa sahil bölgesindeyim. Böceği ilk kez 6-7 yıl önce gördük. Daha önceden bildiğimiz yeşil kokarcaya benziyordu. Onu hiç umursamadık. Bize tanıdık göründü. Bir kaç yıl ortalıkta bir miktar böcek olmasına rağmen her şey yolundaydı, umurrsamadık ve işler eskisi gibiydi.

Bir yıl geldi. Her zaman ki gibi fındığa mayısta fındık kurdu için tek bir kez ilaçlama yaptık. O yıl salatlıklarımız temmuz-ağustos ayında kasım ayı gelmiş gibi sararıp kurudu ve verimi kesti. Daha bir kaç tane koparıp yemiştik. Tüm köy aynı, her yer aynı, insanlar tanık, sadece benim öyküm değil.

Ekilen dikilen tüm salatalıklar, biberler, fasulyeler gitti. İnsanlar şaşkına döndü, şoktaydı. Meyveler yerlere döküldü.

Fındık toplama zamanı geldiğinde her yer böcekti (yavrular, nimf denilen). Henüz zararı bilmiyorduk. O yıl fındık satarken giyotinle ikiye yarılıp incelenmeksizin bile ancak 40 randıman civarıydı.

Ertesi sene 5 randıman fındık duyduk. Bu sadece %10 sağlam içtir ve %90 lık bir zarardır. Bu onun yediği fındık oranıdır. Salatalık, fasulye ve diğer herşeyin %100 ünü yiyebildiğini gözlerimzile gördük. Biz burada şaka yapmıyoruz.

Zirai talimatlara uyarak ruhsatlı ilaçları kullannlar ve rutin öneri kapsamında fındığına 3 ilaçlama yapanlar bile 20-30 randıman civarı fındık aldılar. Bu %50 ötesi zarardır.
Sadece 10+ adet ilaçlama yapanlar (neredeyse her hafta ilaçlama demek) gerçekten eskisi gibi normal %50 randımanlı fındık hasadı gerçekleştirdi. Tüm köyde parmakla sayılır.

Tam bu noktadan sonra bu böcek havalar soğuduğunda kışı geçirmek için evlere ve kapalı alanlara akın ettiği ve ışığa yöneldiği için evlere göçe başladığında ilaçlama seferberliği başlatıldı. Bu seferlik olmasa sanırım böcek milyar katına çıkardı

Biz bu böceği ilaçlamasak ne olurdu?
Bilemem, bundan emin değilim, ben de merak ediyorum (keşke görseydik) ama sanırım (eminim) çölümüz olurdu. Buranın adı karadeniz çölü olurdu Bu şaka değil, hiç değil

Bu bir şaka değil.
Bu size doğaüstücü görünebilir, bildiklerinizle çelişebilir ama öyledir.

Yetişkin tek bir dişi bir yumurtama döneminde onlarca/yüzlerce yumurta paketi bırakır. Tek bir yumurta paketi 28 yumurta içerir. Tek bir yetişkin dişi tek başına küçük bir bostanı binlerce yavruyla doldurabilirdi. Yavrular 35 gün sonra yetişkindir.

Sadece bir kaç dişinin yumurtladığı bir sebze bostanı bile -hiç müdahale edilmeseydi- tamamen kuruyabilirdi. Çünkü tek bir tanesi 35 gün sonra binlercesi demektir. Bu gerçektir.

Bu yıl ağustos ayında buralarda fasulyelerinin yapraklarını inceleyen herkes yüzlerce yumurta hücresiyle karşılaştı. Benim kendi elimle sadece fasulyelerden topladığım yumurtalı yapraklar binlerceden fazla böcek adayı demekti. Bunları toplamasam eylüle kalmadan tüm fasulyeler kuruyacaktı. Bu gerçek. Bunlar ne asparagas ne de masal gelin, görün...

Şimdi asıl sorun.

Ülke uyuyor. Böcek her yerde. Taşınıyor. Sıcak iklimde daha fazla yumurtlar. Mesela Amerika da yılda 1 ya da 2 nesil yumurtlar. Bizim buralarda da 1-3 nesil yumurtlar. Akdeniz'e inse belki 2-4 nesil yumurtlayabilirdi.

Bu böcek tabiri caizse bulduğu her şeyin kanını emer. Sivrisineğin kan emmesi gibi bitkiyi emer sömürür ve kurutur, bu gerçektir, bu şaka değil

Diyelim mısırlığınıza girdi ve müdahale etmediniz. Yıl sonunda tüm koçanlarda bozuk taneler göreceksiniz, tek tek ayıklamalısınız. Mesela fındığı emdiğinde fındık acılaşır ve sonra çürürdü. Bu fındığı yerseniz zehir gibi bir tadı vardır. Salgısı 700 proteinli bir enzim.

Bunu ayıklamazsanız bundan hayvan yemi yapacaksınız. Yapmazsanız kime ne yedirdiğinize bakın.

Bugün iki böceğe kıymayın diyenler ne yiyeceklerini bilmiyor. Yiyeceği kendi tarlasından gelmiyorsa.

Organik İlaçlama

Organik ilaçlarda ve çözümler de böcekleri öldürür, bu daha ziyade insanları korumak içindir. Bu tip bir ilaçlama da böcekleri düşünmezdi. Böcekleri tarım ürünlerinden uzak tutan onları öldürmeyen ama tarım ürünlerini koruyan diye bir şey olacağını henüz sanmıyoruz...

"ictenlik"
03-09-2025, 15:35
Sosyal Medya Yorumlarıyla Kahverengi Kokarca

Millet ne yapacağını şaşırdı Aklına ne gelirse hiç bir şey dökmüyor

"Hiç bir şey dökmüyor" demek hiç bir sebze verim vermedi demektir. Ordu şivesi

Kokarcalar herturlü meyve sebzeye zarar verdi findik incir ceviz vs

Bu kokarca başımıza bir bela musibettir şimdi fasulyeye dadandı fasulyenin suyunu emiyor ve sonuç fasulye kuruyor gelişin olmiyor

Yok bu denli zarar veren. fasulyeler hep çöp. yazık emeklerimize. lanet hayvan

Fındık dan sonra fasulye tatantı. bu saatten sonra ürünler yenilir halde değil

Fasulyeye dadandı, dadanmak anlamında.

Sebzeler meyveler mhvoldu

bunun ilacını bulan kanser ilacını bulmuş kadar olur

Allah c c bu felaketten milletimizi korusun

Az önce bahceye ilaç vurdum, ölmüyorlar bizim sonumuzu bunlar getiricek

Arkadaşlar daha uyuyun bu böcekler laboratuvar böçeği bu böçeklere hiç bir ilaç birşey yapamaz

daha kimse durdurumaz bunları ilaç fayda vermiyor

Hepsi zararlı. Görüldüğü yerde yok edilmeli.

https://i.ibb.co/gM3ZyyGw/dokmekz.png

Kaynak: https://www.facebook.com/fatsaduruhaber/posts/pfbid02ENFZKQDDdvgJUnm64EEmcRGtLP2fR5L86Z8dp5TmcBa GKV4EzfALTLsgepPEGj4hl

Erişip okuyan, yorumların ve içeriğin abartı olabileceğini düşünen için özellikle getirmek istedim..

SON NOT

Sebzenin meyvenin sırtından ilacı eksik etmezseniz işe yarıyor. En azında zarar minimuma iner (%5-15 gibi diyelim). Hem meyvede hem sebzede hem de fındıkta ilaç işe yarıyor ancak tek bir kerelik ilaçlama değil.. Çok sık ilaçlama yoğun ilaçlama, tekrar tekrar ilaçlama ve sebze için ekim-dikimden itibaren artık güze kadar

"ictenlik"
05-09-2025, 20:34
Böcek kozmik şaka gibi

Bir kokarca değişik zamanlarda, keyfi gelince ortalama 20-30'lu gruplar 400 yumurta bırakmaktadır. Bu 400 yumurtanın ortalama 300 tanesi bir sonraki yıl ekstrem şartlarda her biride 300 adet dişi yumurta yumurtladığından hareketle 2024 yılındaki 300 adet dişi x 2025 yılında 300 adet dişi yumurta bırakacağından hareketle 2025 yılı sonu itibari ile en az 90 bin adet dişi böceğimiz olacak demek"

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan

https://www.orduolay.com/haber/21531978/findikta-sok-eden-aciklama-kokarca-findik-urununun-3te-1ine-zarar-verdi

Bir böcek yılda 300 dişi yumurtlarsa ve seneye 300 dişinin her biri 300 dişi yumurtlayacaksa; tek bir dişi gelecek (ay da ertesi) yıl sonunda 90 bin dişi böcek demekti ama burada bir hesap daha var. O hesapta şu...

Bir dişinin bir kerede bir yaprağa bıraktığı yumurta paketinin ortalama 28 yumurtadan oluştuğu varsayılıyor.
Bir dişinin bir yılda 400 kez yumurtladığı (400 yumurta paketi bırakacağı varsayılıyor) (Bu değişebilir. Daha az da olabilir.)

Aynı hesabı dişi, erkek vb. ayırmadan yapalım

400x28 = 11.200 böcek (Yani tek bir dişi yılda 11 bin böcek yumurtlardı)
11 bin böcekten sadece 300 ünün dişi olacağı varsayılmış (öyle mi bilmiyorum)

300 dişinin her biri gelecek yıl 400x28 yumurta bırakırsa ne olurdu?

300x400x28 = 3.360.000 (Doğru mu) (Tek bir böcek sadece 2 yılda 3 milyon çoğalırdı)

3 milyon 360 bin böcekte ise 90 bin dişi...

"ictenlik"
03-10-2025, 20:55
2 yıl önce buralarda da buna yakın ve benzerdi
Şu anda da var, yine de çok ama bu kadar da çok değil

Yine de bu kadarını bir arada görmedik. Belki de bunun sebebi bina çevresine toplanmaya başladıkları an tüm binanın ilaçlanmasıydı.
Ayrıca 2 yıldır feromon tuzaklar var ayrıca da ilaçlanıyor.
Sanırım hiç ilaçlanmazsa böle oluyor

https://x.com/aykiricomtr/status/1974131110721515873

"ictenlik"
03-10-2025, 22:21
2 yıl önce buralarda da buna yakın ve benzerdi

https://x.com/aykiricomtr/status/1974131110721515873

Batıya gitmiş. Seneye fındık yine 8-10 dolar demek hayırlı olsun

https://x.com/selahattnaydiin/status/1974171774620500108

"ictenlik"
06-10-2025, 14:35
Dün bu böceğin (BMSB) başına gelenler, Çizmedeki Böcekler ve Salyangozlar

Böceğin; öncelikle merdiven, balkon-teras ve çatı aralığında ilaçlama nedeniyle dökülen ölüleri süpürüldü. Bunlar kimi yarı ölü yarı canlıydı. Duvarlar, girişler, çatı vs ilaçlanır ve oralara yapışan ilaçla zamanla temasla ölürler. Bazen ölmesi zaman alır. Yarı ölü yarı canlı bu demektir. Böceğin sinir sistemini felç eden bir zehirle her yer zaten ilaçlanmıştır.

Ev girişindeki merdivenden süpürülen böcekler yarı ölü yarı canlı poşete konuldu. Poşet çöpe atıldı...

Sonra soba için baca temizliğine geçildi. Baca deliğine de bir hayli yarı ölü yarı canlı böcek doluşmuştu. Kurumla beraber karışık olarak çöpe götürüldüler. Canlıları ne olur ne olmaz diye bulaşık deterajanlı fısfısla çöpte tekrar ilaçlandı.
Daha ilginç olan şuydu. Eğer canlı olarak evin içine uçarsa onu dökülen kurum için hazır bulundurulan elektrik süpürgeyle çekmemizdi. Bu da canlı bir böceğin elektrik süpürgesi torbasına gitmesi demekti. Bu bizi rahatsız etti ve daha sonra bunu yapmadık ve katlanıp elle ezerek öldürüp çöpe attık. Uçarsa uçar kaçarsa da kaçar dedik..
İlaçlama dışında baca deliklerinde yanarak ölmelerinden sözetmedim bile.

Çatı aralığından da bir hayli yarı ölü yarı canlı böcek süpürüldü ve bir tenekeye dolduruldu. İçinden hareket edenler -canlılar- olduğu için bulaşık sulu fısfısla aralıklarla sürekli olarak ilaçlandılar. Zaten bunu yapmasaydık yarı ölü yarı canlı toprağa gömecektik. Tenekede ölmeye bırakıldılar ve tamamı öldükten sonra toprağa gömüldüler.

Günlük olarak ev içinde, perdelerde, cam kenarlarında böceğe rastlarsak hemen bulaşık suyu ihtiva eden fısfısı üzerine sıkıyoruz. Hemen ölmez ama zamanla ölüyor. Bunu yapmayıp elle tutmayı denesek uçup kaçma riski var. Koku salgılar. Ayrıca yine de öldürmelisin.
Sadece 1 randıman fındık yaklaşık 5 TL ve tonda 5 bin lira demektir. Tek bir canlı dişi ertesi sene binlerce kere binlerce böcek demektir. Yani buna mecbur hissediyoruz ve aslıda açıkçası mecburuz. Klasik hikaye şudur. Bir komşu ahbap oturmasında böceğin mücadelesinin lafı geçtiğinde, ola ki birinin kente gidip evini, samanlığını ilaçsız bırakması ve orada böceğin kışı geçirmesi hakkında "yakcan orayı" deniyor. Yani herkes ilaçlamadan toplum emriyle sorumlu..

Bugün dışardaki işler için çizme giymem gerekiyordu. Ne olur en olmaz içini iyice döküyorum buna rağmen içinde böcek kalabiliyor. Bugün çizmeyi giydim ayağıma bir şey geldi. Çkarıp tekrar tekrar güçlüce vurdum ve en son içinden böcek dışında iki de küçük salyangoz döküldü..

Bugün fındık zurufu devrediyoruz ve karıncalar oraya yuva yapmıştı.

"içtenlik" bunları neden açıklıyor. Şuraya varacağım..

Bundan/bunlardan rahatsızım ve bu öyle birikti ki artık bütün analizlerim tarımın durdurulması gerektiğini -doğadışı olduğunu- ortaya koydu. Bu analizler yaşamımdaki buna benzer binlerce şeyden beslenir..

Tarım pişmanlıktır ve tarım durdurulmalıdır. Tarım son bulmalı. Tarım durdurulmalıdır.
Yani bu ifadenin altının duygusal/bilişsel dolu olduğunu açıklamak için bunu yazıyorum. Düşünme süreçlerimi yani o düşünceyi tekrar tekrar sınama süreçlerimi açsam sayfalar boyu aktarmam gerekir.

Doğaya zarar vermeyen, denge içeren bir tarım çeşidi icad edilemezdi ve bu kötü bir evrimsel yol. İlerlemiyor, atıllaşıyoruz. Tarım berbat bir hal alacak, bunu görüyoruz. İçtenlikle. Tekno sanayi işin içine girecek ve değişecektir. Geleneksel tarım diye bir şey kalmayacak ve aslında bu olduğunda insan diye de bir şey kalmayacak. O insana benzemeyecek..

"ictenlik"
07-10-2025, 16:29
Ne kadar böcek? ya da burada ne kadar böcekten sözediyoruz?

Aşağıdaki twitter gönderisi ve örnek facebook linkleri bunu açıklayabilir ancak benim demek istediğim şu.

İnsan için kullanılan de-humanziasyon (insandışılaştırma) diye bir tabir vardır.
Bu böcekte şunu görürüz. Böcek; varlıkdışı, hayvandışı ve canlıdışlaştırıldı. Mücadele edilen zararlı ama onunla bir meta gibi mücadele edilir ve böcek metalaştırıldı.
Böceğin öldürülme biçimleri, ele alınış biçimi de işkence prosedürlerini anımsatır. Biyolojik olarak hayvan sınıflanır ve bu anlamda kedi köpekle eşdeğerdir. İnsan bunların etik tartışmasını verebilecek kabileyette bile değildir.
İnsan bitti, bitik
İnsan tamamen çıldırmış ve aklını yitirmiş durumda.

Sabah beri kokarca şavaşı var bende evin dışı camlar hep kokarca kaynar su porcöz camaşır suyu sirke karışım yapıp sıkıyorum yoruldum kokarca belasından ne yapacağız bilen varmı.

https://www.facebook.com/fiknet.emin/posts/pfbid0BzSxqCnEQWghVosqosYtLirMYW2nB356wJVWz1vfcc8G BffKpFPBebDEdm9dzYYPl

https://www.facebook.com/reel/280229001586027
https://www.facebook.com/reel/2598766200491555
https://www.facebook.com/reel/1984331199071435
https://www.facebook.com/reel/818380747385250
https://www.facebook.com/reel/1167117305314617

https://x.com/aykiricomtr/status/1975298462360215577

"ictenlik"
16-10-2025, 13:47
Bu hayvan yer çekimine karşı (sırt aşağı durarak) (yaprağın yere bakan yüzüne) yumurtlayabilir

Hayvanı hafife almayın

https://x.com/HavaForum/status/1978762045030867021

https://x.com/aykiricomtr/status/1977819679461900792

https://x.com/HavaForum/status/1978567293522133118

"ictenlik"
18-10-2025, 22:31
Böceğin başına gelenler

-Canlı canlı elektrik süpürgesi ile çekilme

-Canlı canlı poşete konulma

-Üzerine akla gelebilecek herşeyin aeorosol/sıvı püskürtülmesi

Bundan rahatsızım ve herkesin de rahatsız olması gerektiğini düşünüyorum.
Bu böceğin bilinen neredeyse bütün öldürülme biçimlerine iştirak etmiş ve kamu ya da yaşam standardı zoruyla hala iştirak eden biri olarak söylüyorum.. Rahatsızım, bundan rahat değilim, bunu sevmiyor ve onaylamıyorum, sadece mecbur hissederim.

Başımıza kötü ya da çok çok kötü şeyler gelecek ve gelmeli de..
Bu bir kehanet değil, buna çıkarım diyelim..

Biyolojik taksonomi - Hayvan
Biyolojik taksonomi - Canlı --> hayvan --> böcek
Biyolojik taksonomi - Varlıklar- Canlılar --> hayvanlar --> böcekler

Hayvan hakları var mı?

Bu bir hayvan, bunu yapmamalıyız. Buna göz de yummalıyız ama 2,5 milyar dolarlık fındık ihracatı ve geçim derdi, yaşam savaşı

https://x.com/nedenttoldu/status/1979598866858074546

https://x.com/HavaForum/status/1979107919309271227