Orijinalini görmek için tıklayınız : Şeker hastalığına ilaçtan daha iyi gelen şey : Aralıklı Oruç tutmak
Bugunkü haber: (26.04.2024) :
https://www.hurriyet.com.tr/aile/bu-alandaki-arastirmalarda-bir-ilk-daha-fazla-kilo-kaybi-daha-ince-bir-bel-daha-dusuk-kan-sekeri-5-2-diyeti-diyabet-hastalarinda-ilaclardan-daha-etkili-42480863
Burada benim notum sadece Türkiye de bir çok kişinin yaptığı şekilde abartarak oruç tutmayın, yani akaşama kadar aç kalıp, sonra, akşam iftar vakti geldiğinde onlarca çeşit ağır yemekle tıka basa yemeyin. Yine akşam olunca her zamanki gibi, az yiyin yada normal.
Hakkıyla oruç tutarsanız faydalı olur, ..
! "no exaggeration" !
Oruç faydalıdır.
spartacus
26-06-2024, 15:11
Oruç zararlıdır.
Tutacaksanız, bünye olarak aç kalın, ama vücudu susuz bırakmayın. Amaç susuz kalmak değil aç kalmaktır. Susuz kalmanın zararları ve faydası olduğu yalanı(*) tartışmaya açık değildir.
Oruç ibadet değildir, ibadet manada aranır, ritüelde değil... Akşama kadar aç-susuz kalıp, önüne gelene sayıp, söven ibadet etmiş olmuyor(nefsine hakim olamamış yani orucu başarısız oluyor). Robot gibi eğilip kalkıp, namaz kıldım demek ibadet olmuyor -ritüeldir-, 10 dakika sonra birilerine kazık atan, hak yiyen, hukuk tanımayan, kibirden deliye dönen, yalan(*), talan, dolan yapanın kıldığı namaz da, ibadet de olmuyor, sadece kronik bir biçim, ritüel oluyor, sonuç yine başarısız...
Ahlaksız
29-06-2024, 21:37
-Orucun, namazın ya da abdestin sağlığınıza faydalı olduğunun kanıtlanması, sizin dogmanızı rasyonel bir temele oturtmaz ki.
-Eğer bu ritüeller bir işe yarasaydı, bugün Türkiye'de hastaneler dolup taşmazdı.
-Ayrıca yapacağınız bir eylem, size iyi gelebilirken, bir başkasına kötü gelebilir. Yani göreceli bir durum bu. Haliyle oruç iyidir, sağlıklıdır gibi bir söylem ciddiye alınamaz.
"-Eğer bu ritüeller bir işe yarasaydı, bugün Türkiye'de hastaneler dolup taşmazdı."
Çünkü 3 yapıyoruz, 10 yıkıyoruz, 3 tuğla koy, 10 tuğla kır, durum totalde ne olur ? bilmem anlatabildimmi.
"-Ayrıca yapacağınız bir eylem, size iyi gelebilirken, bir başkasına kötü gelebilir."
Sadece özel durumu olan birine kötü gelebilir, genele değil, mesela rahmet bi abimiz kanserdi, ve doktor ona muz yemeyi yasakladı, kanında potasyum miktarı fazla olduğu için, ama bu o kişinin özel durumundan, normale göre değil.
normal bir insana, -spesifik durumu olanlara değil-, iyi gelecek şeylerden bahsediyoruz.
O zaman biri çıkar, elma yemek yararlıdır, du bakalım bana da mı ? herkesemi yemeyin o zaman saçmalarız, saçmalık yapmayalım.
Spor yapmak iyidir: bu cümleden ateistin anladığı yada anlamsız anlamcının anladığı şu :
şimdi ben yaşlı ikendemi,
sakatım onadamı,
ya bide çok spor yapıp kalp krizi geçirirsek,
kramp giriyo bana kramp..
herkese göre değil hocam o, o iş öyle olmaz.
sakın spor yapmayın bak
spartacus
04-07-2024, 17:50
Oruç -su içilmeyen- zararlıdır, bu tartışmaya açık değildir. Kaldı ki 30 gün boyunca 14,16 saat(ki kutupları hesap ederseniz kişi açlık ve susuzluktan ölür) aç kalmanın da yararı, zarara dönüşür, 1-2 günlük aç kalmanın yararı üzerinden, 30 gün konu edilemez, bu da bir çarpıtmadır, zararlıdır
Spor ile de ilişkilendirilemez, zira susuz kalmanın zararı, çarpıtılamaz bir olgudur. İnsanın 14-18 saat gibi susuz kalmasının zararı TARTIŞMAYA AÇIK değildir, külliyen zararlıdır.
İnanıyorsan inanıyorum dersin, bu biçimde saçma-sapan gerekçeler üretmek inanç değil saplantı ürünüdürler. Sözde Müslümanların çoğu, ne inançlıdır ne de ibadet sahibidir, onlar doğdukları coğrafya itibarıyla, dini politik-ideolojik bir şartlanma, saplantı olarak edinirler. Bu tarz şartlandırılmışlık, paradigmada, inanca yer yoktur, o sebeple kişiler daima şartlanmışlıklarını çeşitli politik, akıl, mantık dışı gerekçelerle, çarpıta, çarpıta savunma gereksinimi duyarlar.
Ahlaksız
05-07-2024, 00:00
Bugün bir haber izledim. Tokat atarak insanları tedavi eden birisi varmış. Şeker hastası kadına, ilaçlarının bir işe yaramadığını anlatmış, kadın da buna inanmış ve ilaçlarını kesmiş. İki gün sonra kadın ölmüş.!
İnanç bu işte. Turan Dursun'un dediği gibi, din bu.
Bu arkadaşta ''Şeker hastalığına ilaçtan daha iyi gelen şey : Aralıklı Oruç tutmak'' demiş. Aynı şey bu.
Bu arkadaşa inanan bir şeker hastası, ilacını kesse ve oruç tutsa, sonra da ölse, bu ölümün sorumlusu kim olacak?
Yanlış yapıyorsunuz. Çok yanlış.
Sevgili Spartacus, ''susuz olmaz'' diyor ama ısrarla, demagoji yaparak orucun iyi, faydalı olduğu söyleniyor.
Günde 12 saat aç ve susuz kalmanın, şeker hastasına şeker ilacından daha iyi geldiğini bilimsel olarak ortaya koymalısın. Yapabileceğin tek şey bu. Buyur, meydan senin.
Harbi cahilsiniz, bu arkadaşta diyorsun birde :
benmi demişim. Çinli bilim adamları nın araştırması, sana göre içinde İslam varsa babanı bile reddersin kanımca.
okuma bilene yazı :
https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/18962/aralikli-oruc
herşeyi doğru şekilde yaparsan fayda verir, spor yapmak faydalıdır, ama doğru şekilde, diyet yapmak faydalıdır, ama uygun şekilde, beslenme doğru şekilde, ...
anlatabiliyommu, anlatamıyorum ki, bu saçma yazılar yazılıyor,
bu Türk ateistleri böyle bence yabancı ateistler gayet mantıklı konusuyor. Sizlerede hidayet versin rabbim.
spartacus
08-07-2024, 16:23
Herşeyi doğru şekilde yaparsan fayda verir, spor yapmak faydalıdır, ama doğru şekilde, diyet yapmak faydalıdır, ama uygun şekilde, beslenme doğru şekilde, ...
Kaynağı verdin, anlayacak, sorgulayacak düzeyde akıl, mantık, zeka örneği gösterseydin. Tepki mi veriyorum? Şu körlüğe, akıl, mantık yoksunluğu, cahil ukalalığına nasıl tepki vermeyeyim?
Orada nerede 14-18 saat bilinçli olarak SUSUZ kalmaktan, 30 gün 14-16 saat aç-susuz kalmaktan söz ediliyor, alıntılayıp gösterebilir misin?
Zerre alakası yok, aralıklı diyet(ihtiyaç ise!) başka, oruç başka, gece yiyip, gündüz aç ve SUSUZ kalmak zaten insan metabolizmasına, biyolojik yapısına, eşyanın tabiatına aykırı(zira insan uyurken biyolojik sistem yavaşlar ve yiyecek, içecek-su- gereksimi düşük seviyede olur).
12 saat DİYET, aç kalmak, örneğin akşam 21:00'dan, sabah 07:00'a kadar herhangi bir şey yememek -su içmemek değil, aksine bol su içilmeli.
8 saat diyet, 8 saat boyunca bazı yiyecekler dışında(bazı meyvelerin tüketimi diyete eklenebilir) yemek yememek. (su içmemek, bazı tür yiyecekleri-örn:bazı meyvelerden- tüketmemek söz konusu değil, yararı ancak bu koşullarla -sıvı tüketimi engellenmemeli- sağlanabiliyor. Kaldı ki 30 gün aç-susuz kalmak, değil sağlığa fayda, telafisi zor zararlara, tahribatlara, ölümcül sonuçlara dahi yol açar)
Buyur, kendini bilinçli sanan, verdiğin kaynaktan alıntılıyorum;
Aralıklı oruç sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:
Su içme: Gün boyunca yaklaşık iki ila üç litre su içilmesi faydalı olur. Kayıtlı bir diyetisyen veya sağlık kuruluşu, suya elektrolit eklenmesi ile ilgili öneride bulunabilir.
Ramazan orucu nedir?
14-16(kutuplar hariç!) saat 30 gün boyunca GECE YEMEK-İÇMEK, GÜNDÜZ yememek, SU İÇMEMEK, sıvı tüketmemektir, bunun zararı tartışmaya açık değildir.
Bir de cehaletten söz etmen resmen sıçmış, üzerine tüy dikmişsin.
Gerçekten de insan nasıl- bu kadar akıl, mantık yoksunu olabilir diye sormadan edemiyoruz.
Ahlaksız
08-07-2024, 22:56
benmi demişim. Çinli bilim adamları nın araştırması, sana göre içinde İslam varsa babanı bile reddersin kanımca.
okuma bilene yazı :
https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/18962/aralikli-oruc
herşeyi doğru şekilde yaparsan fayda verir, spor yapmak faydalıdır, ama doğru şekilde, diyet yapmak faydalıdır, ama uygun şekilde, beslenme doğru şekilde, ...
bu Türk ateistleri böyle bence yabancı ateistler gayet mantıklı konusuyor. Sizlerede hidayet versin rabbim.
Linkteki yazı o kadar kötü ki, neresini düzelteceğiz bunun?!
Türkiye'deki bir hastanenin, nüfusunun çoğunluğu müslüman olan bir ülkede, oruç tutmanın sağlıklı olduğunu söylemesi, garipsenecek bir durum değil aslında. Yalnız oruç ibadeti ile sağlıklı yaşam arasında bir ilişki kurmaya çalışınca, ortaya abuk bir görüntü çıkıyor işte.
Birkaç alıntı yapayım.
Oruç, tipik olarak, 12 saat ile bir ay arasında değişen, sürekli olarak yiyecek ve içeceklerden uzak durmayı gerektirir. Tam yoksunluk gerektirebilir veya azaltılmış miktarda yiyecek ve içeceğe izin verebilir.
12 saat yiyecek ve içeceklerden uzak duracağız ama azaltılmış miktarda yiyecek ve içeceğe izin varmış. Bu nasıl bir ifade?
Aç ve susuz duracak mıyız, durmayacak mıyız?
Aralıklı oruç, bir diyet programı veya diyet listesi değildir.
Burada diyet olmadığı söyleniyor. Bildiğimiz oruç ibadetinden bahsediyor ama yukarıda hem oruçtan, hem de diyetten bahsediyor. Önce yemeyeceksiniz/içmeyeceksiniz(oruç) diyor, sonra az miktarda yiyin/için(diyet) diyor.
En yaygın tercih edilen yöntemler, belirli günlerde, haftada belirli bir sıklıkta tam gün boyunca veya belirli bir zaman diliminde oruç tutmaktır.
Burada da aynı şeyin altını çizmiş. Tam gün boyunca oruç veya belirli bir zaman diliminde diyet ama ikisini birden 'oruç' diye lanse ediyor.
Alternatif Gün Orucu
Genellikle gün aşırı kalori kısıtlaması içeren bir IF yöntemidir. İki günde bir yalnızca 500 kalori veya enerji ihtiyacının yaklaşık %25'ini tüketmeyi içerir. Bu kaloriler gün boyunca herhangi bir zamanda alınabilir.
Gün boyunca herhangi bir zamanda kalori alacağız ama bu yaptığımız oruç olacak, öyle mi?
Aralıklı oruç sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:
Su içme: Gün boyunca yaklaşık iki ila üç litre su içilmesi faydalı olur.
Gün boyunca su içeceğiz ama yukarıda 12 saat içeceklerden uzak durun demişti.!
"Orada nerede 14-18 saat bilinçli olarak SUSUZ kalmaktan"
peki ben nerede 14-18 dedim ?
fast demek oruç demek:
intermittent demek aralıklı demek:
demekki sizin okumanız lazım, tıpkı kuran da dediği gibi :) bak nası bağladım, "oku".. ikra.
sen nerde okudun acaba diet kelimesini :
"Intermittent fasting" = "aralıklı oruç" diyet değil..
diyet başka bir şey, diyet aç kalmayı gerektirmez, fasting oruçtur aç kalmayı gerektirir. diyet de yediklerin seçilir ve aç kalmazsın, nerde diyet yazıyor gerçekten anlamadım. Bak bir link daha atim, ama lütfen oku. ikra yani. :
https://nblturkiye.com/intermittent-fasting-diyeti-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/#:~:text=Intermittent%20fasting%2C%20yani%20aral%C 4%B1kl%C4%B1%20oru%C3%A7,%C3%A7ay%20gibi%20i%C3%A7 eceklerin%20i%C3%A7ilmesi%20serbest.
aralıklı diyet nedir yahu :D
bide uydurmuşsun resmen, inancın / bilinç altındaki taraflılığın bilimi bile değiştirmiş, tıpkı anlamayan kuran tefsircileri, yok öyle değildir, böyle olması lazım derlerya, onun gibi olmuş, kuranda bilimsel tabu ettikleri kavramlara dokunursa öyle dememiştir diye yazılanı devşirir bu cahil tefsirciler, modern okuyucular (benim gibi) bunu yapmazlar.
sizde "12 saat DİYET," kelimesi ile ne demek istiyorsun, aralıklı diyet diye bir kavram nerden çıktı, gerçekten böyle bir kavramı bilim camiasına kazandırabilirsiniz, çünkü yokda, hani bu konuda biraz araştırma ve science yazıları yazmalısın, böyle bir kavram yok.
aralıklı oruç var, ve lütfen oku. gerçekten oku ama,
ahlaksız da linkteki yazıyı beğenmemiş,
doktormusunuz ? medic felan ?
ingilizce yazıyorum: bilimsel literatüre daha uygun olduğu için :
fasting ile diet arasında fark var. bunu bence öğrenin, bir diet medical uzmanına danışabilirsiniz.
ramazan orucu, da bir fasting dir, sadece kuralları daha kesin sınırlarla belirlenmiştir.
aralıklı diet, Intermittent diet, nedir bu yaw, olmayana ergi metodu.
ha bu arada bir ilginçlik yaşadım, "aralıklı diet" diye bir şey yok dedimya, acaba varmı diye bakim dedim, google beyefendiye sordum, :
sonuç ney ?
https://www.google.com/search?q=aral%C4%B1kl%C4%B1+diyet&rlz=1C1GCFD_enTR1068TR1068&oq=aral%C4%B1kl%C4%B1+diyet&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyCQgAEEUYORiABDIHCAEQABiABDIHCA IQABiABDIHCAMQABiABDIHCAQQABiABDIHCAUQABiABDIICAYQ ABgWGB4yBggHEEUYPNIBCDI0MTBqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8
beni aralıklı oruç sonuçlarına iletti.
aslında teorik olarak şunu düşünmek lazım, kavramı genişletip, "aralıklı oruç" un bir çeşit diyet olduğunu söyleyebilirim.
ama bildiğimiz, hani insanların zayıflamak yada baska sebeblerle diyet uygulaması oruç olduğunu göstermez, ve oruc da islami olanla diğerleri arasında fark var elbette, ve ne biliyormusunuz, eğer sağlık problerminiz yoksa normal insana iyi gelecek olan islami olandır. yinede normal bir oruc bile olsa yani kesin kurallı olan islami oruc yerine daha esnek olan bir oruc uygulamakda fayda verecekdir. zaten dayanabilecekler için yemek ve içmemek ile yapılan oruc daha sağlıklıdır, sadece zorlanmamak adına esnetilmiş.
diyet olayı başka, ben diyet doktoruna gittim. orda uygulanan olaylar başka. doktorum bana bir schedule verdi ve bu bir diyet programı idi. oruç değil.
fasting...
Intermittent Fasting'in Faydaları Nelerdir? ((DİYET DEĞİL))
Aralıklı oruçtaki asıl amaç, vücudun açlık sırasında oluşan hafif strese karşı savunma geliştirmesini sağlamak ve vücut direncini artırmaktır.
Aralıklı orucun bir başka faydası da yağ yakımını hızlandırmasıdır. Vücut; mekanizması gereği, önce var olan karbonhidrat ve glikojen depolarını sindirir. Eğer vücutta sindirilecek karbonhidrat veya depo glikojen kalmazsa yağ yakımına geçilir. 4 saatlik açlık sonrası tüm karbonhidrat kaynakları ve glikojen depoları tükendiği için yağ yakımı başlar. 16 saat açlık ve 8 saatlik beslenme düzeninde hem yağ yakımı artar hem de alınan kalori miktarı kısıtlı olacağından vücuttaki yağ yakımı sonucu kilo kaybı gerçekleşir.
Açlık döneminde vücutta doku onarım faaliyetleri başlar. Hücre içerisindeki toksik maddeler detoksifiye edilir.
-------------------------------------------------------
güzel bir yazı. geliştirilebilir ama uygun.
spartacus
10-07-2024, 17:18
Intermittent Fasting'in Faydaları Nelerdir? ((DİYET DEĞİL))
Aralıklı oruçtaki asıl amaç, vücudun açlık sırasında oluşan hafif strese karşı savunma geliştirmesini sağlamak ve vücut direncini artırmaktır.
Aralıklı orucun bir başka faydası da yağ yakımını hızlandırmasıdır. Vücut; mekanizması gereği, önce var olan karbonhidrat ve glikojen depolarını sindirir. Eğer vücutta sindirilecek karbonhidrat veya depo glikojen kalmazsa yağ yakımına geçilir. 4 saatlik açlık sonrası tüm karbonhidrat kaynakları ve glikojen depoları tükendiği için yağ yakımı başlar. 16 saat açlık ve 8 saatlik beslenme düzeninde hem yağ yakımı artar hem de alınan kalori miktarı kısıtlı olacağından vücuttaki yağ yakımı sonucu kilo kaybı gerçekleşir.
Açlık döneminde vücutta doku onarım faaliyetleri başlar. Hücre içerisindeki toksik maddeler detoksifiye edilir.
-------------------------------------------------------
güzel bir yazı. geliştirilebilir ama uygun.
Hala daha dürüst davranmayıp, çarpıtarak aynı şeyleri söylüyorsun, bari cevap yazma...
30 gün boyunca gece yiyip, gündüz hiç bir şey yemeden-içmeden girilen bir oruç zararlıdır ve zararı tartışmaya açık değildir.
Bu ifadelerimde anlaşılmayacak ne var?
Kaldı ki kişinin böyle bir diyete o an ihtiyacı olup, olmadığı, olsa bile sağlığı bakımından herhangi yan etki, zarara yol, açıp açmayacağı(olur ya kişi de çeşitli hastalıklar da olabilir), kişinin bünye olarak zayıf olup olmadığı kriterlerle belirlenir. İçecek, meyve, sıvı tüketimi ise engellenmez aksine çoğunlukla normal su tüketim,ne riayet edilmesi, günde bilmem kaç litre su içilmesi özellikle önerilir. Bu oruç değil, diyettir, sıvı tüketimsiz aralıklı oruç diye bir diyet yoktur, oruç demek ve diyete oruç diyerek insanların su içmesine engel olmaya çalışmak da sahtekarlıktır.
Sonuç: Ramazan Orucu sağlığa z.a.r.a.r.l.ı.d.ı.r.
oruç sadece islam orucu değil, islam orucu kesin kati olan sınırları olan, kurallı bir oruc,
su içsende bir şey yemezsen, o da oruc oluyor.
ister islami olsun ister gevsek oruc olsun, her ikiside faydalıdır. fayda sağlayıp sağlamaması katılıyorum kişinin durumuna göre değişebilir, doktorunuza danışınız, sizde bir handikap yok ise "normal insana" oruç faydalıdır.
hem biyolojik, hem de başka faydaları vardır.
ama sen ateist sinya, o zaman sen islami oruc tutma biri duyarsa rezil olursun :)
sen "aralıklı oruc" tut. su içebilirsin, ama meyva suyu değil dikkat et. kalorisiz sıvı olmalı. minimum 10 saat yememelisin.
vücudun yemeğin gelmeyeceğini anlayıp B planına gecmesi lazım, birde 10 saatin sonunda yemek yine az ye. tıka basa yeme, dikkat et. haftanın 2 günü yapsan yetiyor bilimsel olarak. tavsiyem, pztesi ve perşembe.
hani haftasonu, tatil günün dinlenirsin, gezmeye gidip yemek yersin, ya,,, pztesi ve perşembe ideal.
azıcık karaciğerin vs dinlensin.
spartacus
11-07-2024, 17:40
oruç sadece islam orucu değil, islam orucu kesin kati olan sınırları olan, kurallı bir oruc,
su içsende bir şey yemezsen, o da oruc oluyor.
Sözlerimi çarpıtma, yazılımcıyım diyordun değil mi? birazcık mantık olmal. Ben Yeme-içmenin, yani sıvı tüketiminin yasak olduğu oruçtan söz ediyorum, üstelik saat veriyorum, 12-16 saat.
Diyetler de, oruç(saatlerce yemek-içme, sıvı tüketiminin, meyve tüketiminin vs. yasak olduğu türde) olmuyor, uydurmayalım.
Oturup kalkmak namaz olur mu?
Başından beridir diyorum ki;
1. Ramazan orucu sağlığa zararlıdır. Anlaşılmayacak ne var?
2. Sıvı -üstelik 12-16 saat- tüketimine engel olmak insan tabiatına aykırı, sağlığa zararlıdır.
Buna katılıyor musun?
Ramazan orucu sağlığa zararlıdır. gerisi, gereksiz hikaye, kişi zararını bilerek tutar veya zarardan dolayı tutmayabilir -kendi kabulleriyle, inancının tabiatında, bir eylem kendine zarar veriyorsa, uzak durmak var, tutmayabilir ve tutmaması da bu bakımdan helaldir :). Zaten diyorum ki, yıllardır, İslam Emevi-Abbasi yasalarıdır, evveliyatı her ne ise(ki Hristiyanlığa benzer temeller barındırır, namaz da yoktur, haftada bir gün toplanma, toplu dua günüdür, ki rahip-imam- vaaz verir), o artık yoktur, bilhassa Abdul Melik bin Mervan döneminde -öncesinde başlasa bile- sözde reformlarla, musevilik-mecusiliğe geçilmiş gibi(zaten bu şahısa gelene kadar yasa kitabı, her dönem yakılıp, yenisi yazılmış).
"ictenlik"
11-07-2024, 21:20
Şeker hastalığınız için tahıl, bakliyat, süt ürünü ve rafine yağı kesin.
Yaklaşık 3 aylık testten sonra bu yeterli olmazsa kalan sebze ve karbonhidratları gözden geçirin ve yüksek karbonhiratı ve bazılarını test edip eleyin.
Bir kaç aylık testten sonra bu da yeterli olmazsa tüm yüksek karbonhidrat, nişasta ve fruktozlu meyveleri durdurun. Sadece 100 gramında 10-25 grama kadar şeker/karbonhidrat/nişasta olan bitkisel gıdayı tutun.
Karbonhidrat saymadan ve sınırlamadan ya da Tahıl, bakliyat, süt ürünü, rafine yağ ve toksik sebze tüketerek aralıklı oruçla bile şeker hastalığını tersine çeviremezsiniz. Kimseyi yanıltmayın. ((Sınırlı fayda, bir miktar ancak yeterli değil)
Aralıklı oruç su tüketimi içerir.
midenize eziyet etmeyin, Allah ın dediği gibi oruç tutun, sizi yaratan Allah size eziyet için oruç tutun demez, o sizin iyi olmanızı istiyor, sizde kendinize bakın, ve sürekli değil ama arada oruç tutabilirsiniz, başta mideniz olmak üzere organlarınız rahatlar.
Tabii saçma bir şekilde tutmayın, kuralları neyse öyle, özellikle orucunuzu bitireceğiniz zaman, çok acıktım yaw deyip tıka basa doldurmayın midecağınızı,
Az yiyen çok yaşar.. Bu bir nevi atasözü gibidir.
Yürüyüşünüzü yapın, temizliğinize dikkat edin, size zararlı olan şeyleri tüketmeyin, zira zaten zararlı olan şeyler haramdır,
Sigara içmeyin mesela, hem zarar hem haram, ..
Allah size eziyet olsun diye kural koymaz, bunlar sizi temizlemek istediği için..
Anlayan anlar, anlamayan zırlar. Ateş var.
Domuz eti kalitesizdir, kalite değerlendirmesi bile literatürde yoktur, Amerikan Bakanlığı sığır etini A,B,C,.. GİBİ kalite puanladırmasına tabi tutar ama bu domuz etinde yoktur. Domuz etinde her zaman trişinöz vardır, ister çiftlikte yetişsin, ister doğada, bu trişinözden kurtulamanın tek çaresi yüksek derecede pişirmektir. Az pişmiş domuz eti ölüm riskidir. Çok pişirdikten sonra fare etide yenir, inek eti hem hijyendir, hem sağlıklıdır, İslam'a karşı olacam diye saçmalamayın, Domuz etinin hijyen olmadığını ama istenirse böyle pişirince iyice yenebildiğini bilin, bilmeseniz ne olur, sanki bilmesenizde az pişirip yiyebilceniz, yiyemezsiniz, ha haram ve zararlı, zararlı değil diyosan bende diyorum fare eti yenebilir, kokarca etide yenebilir, köpek etide yenebilir, saçmalarım yani, yerseniz yiyin size yemeyin diyen yok, İnek eti kalitedir, temizdir, hijyendir, ineğin 8 midesinde gıdalar iyice temizlenir, aşama aşama, sağlıklı bir inek ten bahsedilebilir, ama sağlıklı bir domuz diye bir kavram olamaz, tirşinöz hepsinde var,
kendi sağlığınız açısından Allah bu kuralları koymuş, ne güzel Allah, size bir de Cennet yapmış, ama her kişi gibi kendisine komşu olacak kişilerin kendisini karşılıksız ve gerçek sevgi saygı duymasını istemiş, dolayısı ile bu dünya hayatında bunu anlıyoruz, şimdi cennete gideceksin yalakalıktan dolayı mı yoksa gerçek sevginden dolayımı, ha görüyoruz zaten nasıl ateist gibilerin içinde nefret var, demekki Allah ın yaptıı bu sistem tıkırında işliyor, böylece Allah böyle kişilerin zaten Allah ın bildiği durumunlari delillenmiş oluyor, itiraz olamaycak yani, yok öyleydi yok böyleydi, yan bastı, elektrikler kesikti,,.. bahane olamayacak, ben öyle yapmayacaktım nerden biliyosun olamayacak, çünkü yapmış olacak herkes, yada yapmamış,,,
çok kısa, çoook kısa, hiçde uzun değil, 70-80 yaşına kadar yaşıyosun bitiyor, sınav süresi bu, ...
o kadar teknolojiyi görüp, nelerin olabilitiseni gördükten sonra, Allah ın bizi dinleyemeceği, göremeyeceği, gibi saçmalıklar, anca orta çağ mantığı ile açıklanabilir, ben teknolojinin içindeyim gayet, ve öyle olduğum için Allah'a daha çok inanıyorum.
Bilim Allah'ın ve Bilim ile her şey mümkündür. Bilimsel olarak.
"ictenlik"
26-10-2024, 17:13
Domuz eti avcı toplayıcı yerli insanların açık ara en sevdiği yemektir ve bu bir kaplan ya da çitanın yemekte antilop mu yoksa fili mi tercih edeceği gibi
Domuz eti tüm dünyada yaklaşık 1,5 milyar insan hariç neredeyse herkesçe tüketilir ve özel olarak sağlık sorunları ya da toksisiteye geçit verdiği ya da neden olduğuna dair bir gösterge yok.
Açıkçası domuz yasağı kültürel bir yasağı anımsatmakta ve muhtemel bir kaç nedeni olabilir
-Kaliteli yağlı et oluşu ya da kıtlığı ve azlığı nedeniyle tüketimini aristokrat sınıf lehine alt sınıfa yasaklama (yağlı et çünkü yağlı et yok, mesela kuş yağlıdır, ete yağ lezzet verir, etin bütün aroma ve lezzeti yağdan gelir)
-Yasaklayanların domuz dışında et ve çiftlik hayvanlarını cazip bulması ya da pazarlıyor olması
-Beslenme, su ihtiyacının ortadoğu da örneğin deve gibi hayvanlara nazaran zor oluşu (çamur sulak alan seviyor ve çamur banyosu varlığı, bu hayvanın en sevdiği şey çamur banyosu ve yani bir ördeği yetiştirmek için çölü kullanamazsın gibi beslenme/yaşam standartı)
-Ortak ekini paylaşma, ekinlere zarar verme, toprağı kazabilmesi nedeniyle kök sebzelere verilebilecek zarar vb nedeniyle uzaklaştırma çabası
-Güçlü dişli bir omnivore oluş nedeniyle insana zarar verebilme riski
-Bir otobur gibi otlak yayılmaması, besleme güçlüğü, insanın özel çabalar sarfederek ona yiyecek toplayarak beslemesi gerekeceği
-Omnivor besleme dışında tamamen bitkicil beslemenin hayvanın gelişimi sağlığı semizliği açısından belirsizliğini koruması ve ya da bu sağlansa bile yemek ve ekinin elle insan çabasıyla sağlanması gerekeceği
-Başka nedenler ama temelde Hint inek yasağı gibi dini kültürel basit gerekçeler
Özetle otobur olmaması omnivore oluş (bu bir etçili yemek için beslemememiz gibi bir fark, kendi yemeğini toplamaya uygun tür yemek sağlanmaya değil, av hayvanı olarak uygun ama besi için değil demek)
Ayıyı da besi hayvanı yapmayız (omnivore) ama gerekirse eti yenir, zararlı değil toksik hiç değil
Geçtiğimiz yıllarda temel gıda fiyatları birden uçmuştu ve gazetenin biri şunu yazıyordu.
Peynir sağlığa zararlıdır dikkat edin fazla tüketmeyin.
Tarihi domuz yasağı tam olarak buna benziyor, gözünüzü açın, kendinizi kandırmayın, kandırılmaya izin verme. Doğa adil.
Niye domuza toksin koydun? Karınca da yiyor kaplan da, tilki de
Bir senin yemeğin değil ki, sana özel değil ki
Kaplanlar ve tilkiler ne zamandır et pişiriyor?
Diyelim ayı beslesen hakkıyla beslemen için bal balık meyve vermen lazım
Ördeğe dere göl lazım
Domuzda da böyle. Kurtçuk, börtü böcek, solucan, nişastalı kök ana besini bu ot selüloz sap yemiyor, bir insanı besleyecek kadar nişasta yer zaten
Şimdi şöyle bak. Otla domuz beslemeye çalışmak yemek için otla kedi beslemeye çalışmak gibi olurdu. Çamur yok, toprak eşme yok. Kuş besledin uçamıyor gibi olurdu. Bu otçul da böyle değil, hayvan doğal alanında doğal besinini yer sürdürür, başıboş otlakta, aynı..
"ictenlik"
27-10-2024, 01:09
(Domuz etine) Takıntının boyutu ya da yanlışlığını gözler önüne serme için
Gerçekten nadir istisnalar hariç bunları tüketen neredeyse tüm diğer türler için olduğu gibi insan için de etler ve meyveler toksik değildir.
Bunun dışında bitki gövde, yaprak, sap, kök vb lerinin ise neredeyse tamamı bir ölçüde toksik. Yediğimiz sebzeleri, adaptasyon, ısıl vb uzun pişirme, tuzla yağla asidik işleme vb işlemden geçirme vb sonucu yeriz ya da yiyebiliyoruz. Nadir ve sınırlı çiğ sebze yiyoruz çünkü bizler çift astarlı midelere sahip otçullar değiliz. Omnivore oluş otçu oluş değildir.
Sebzelerin toksik olduğunu herhangi kaynak doğrulayabilir. Tahıl ve bakliyatların çiğ tüketilemeyeceğini 3 dakikalık bir aramada öğrenebilirdiniz (tercihen İngilizce). Hepsi domuz etinden çok daha toksik
Hayvansal süt ürünlerinin yetişkin insan gıdası olarak toksisitesi ile hala oldukça muğlak .
Görüp görebileceğiniz en toksik şeyler; trans, hidrojenize ve rafine yağlardır sindiremiyoruz, genç yaşta inflamasyon ve eklem sorunları ve diyabet yaşıyoruz. Gelişmiş dünyanın diyabet eğrileri 50 yıl sonra neslin yarısının diyabet olabileceğine işaret edior.
Eğer bu insan sağlığıyla ilgili içten bir duyarlılıksa domuzdan çok daha büyük ve önce sorunlarımız ve sorunlarımız var ve bunlarla öncelikli boğuşulması daha adil olurdu.
Bunları kimse ağzına almadı o halde dürüst değildiniz, nokta