PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zaman, Bilgisayar, Sistem, Evren ve Tanrı

noob1
05-03-2025, 11:24
Zaman, fiziksel bir boyuttur ve olayların sıralanmasını, geçmişten geleceğe doğru akışını tanımlar. İnsan algısında zaman, hareketin ve değişimin bir ölçüsü gibi görünse de, aslında uzay-zamanın bir bileşenidir ve fiziksel yasalarla belirlenmiş düzenin bir parçasıdır.

Planck Zamanı ve Alpha Sabiti

Evrenin en küçük zaman birimi Planck zamanıdır ve yaklaşık olarak 5.39 × 10⁻⁴⁴ saniye olarak hesaplanmıştır. Bu, fizik kanunlarının bilinen formlarıyla geçerli olduğu en küçük zaman dilimidir. Daha küçük ölçekte ise kuantum kütleçekimi gibi henüz tam olarak açıklanamayın teorilere ihtiyaç duyulur.

Evrenin temel fizik yasalarından biri olan alpha sabiti (α), elektromanyetik kuvvetin şiddetini belirleyen bir değişmezdir. Yaklaşık olarak 1/137 değerine sahiptir ve elektronların atom çekirdeği etrafında nasıl davrandığını belirler. Yapılan deneyler ve atom saatleriyle yapılan çalışmalar, alpha sabitinin evrenin her yerinde ve her zamanda aynı olduğuna işaret etmektedir.

Eğer alpha sabiti değişken olsaydı, atomların davranışı farklı olur, kimyasal reaksiyonlar değişir ve evren bildiğimiz haliyle var olamazdı.

Bilgisayarlarda Zaman Yönetimi: Clock Tick ve Delta Time

Bilgisayarlarda zamanı yönetmek ve işleyişi senkronize etmek için Clock Tick ve Delta Time gibi kavramlar kullanılır. Bir bilgisayar ne kadar hızlı olursa olsun, zaman bağlı işlemler belli bir periyot dahilinde gerçekleştirilmelidir.

Bir animasyon, simülasyon veya herhangi bir zaman bağlı algoritma yazıldığında, zamanlama doğru ayarlanmazsa, sistem farklı bilgisayarlarda farklı hızlarda çalışabilir.

Oyunlarda ve Simülasyonlarda Zaman

Bir oyun animasyonunda, masadan düşen bir cisim gerçek hayatta ortalama 1 saniyede yere ulaşır. Eğer bilgisayarın hızına bağlı olarak bu animasyon 0.001 saniyede tamamlanırsa, gerçekçilik kaybolur. Aynı şekilde 5 saniyeye çıkarsa da anlamsız bir gecikme oluşur.

Bu sebeple, oyun geliştiricileri Clock Tick ve Delta Time kullanarak hareketleri sabit bir zaman birimine göre şekillendirirler.

Kendi deneyimlerimden birini paylaşayım:
Eskiden bir oyun benzeri bir program yazmıştım. Top ekranda sağa sola çarpıp hareket ediyordu. Yavaş bir bilgisayarda topun hareketi oldukça yavaştı, ancak hızlı bir bilgisayarda adeta vızır vızır uçuyordu. O zaman anladım ki, zamana bağlı işleyişleri sabit bir Clock Tick değeri ile kontrol etmek gerekiyor.

Bugün modern yazılım dillerinde, Python gibi programlama dillerinde clock.tick() gibi fonksiyonlar kullanılarak bu sorun çözülmektedir. Bu sayede, oyunun veya simülasyonun her bilgisayarda aynı zaman aralıklarıyla çalışması sağlanır.

Evrenin Zamansal Sabitleri ve İlahi Düzen

Bilgisayarlar için clock tick neyse, evren için de alpha sabiti ve diğer fiziksel sabitler odur. Evrenin büyük bir program gibi düşünülmesi mümkün. Şayet rastgele bir evren olsaydı, bu sabitler değişirdi ve fizik kuralları sabit olmazdı. Ancak evrenin sabit ve tutarlı olması, onun büyük bir düzen çerçevesinde çalıştığını gösterir.**

Kendi programlarımda bile zaman sabitlerini değiştirerek farklı senaryolar oluşturduğumu düşününce, programcı ALlah da bunları görmüştür.

"Allah her şeyi bir ölçüye göre yaratmıştır." (Furkan, 25:2)

Bir programcı olarak deneme yanılma ile en uygun zaman sabitlerini belirlemeye çalışıyorum. Buna programcılıkda debug yada "playground" yani çalışma derler.

Allah ise Hayat isimli programını yaratırken en mükemmel zaman sabitini belirlemiştir. Acaba benim gibi o da deneme yanılma kullanmış olabilir mi ?

tick.