Orijinalini görmek için tıklayınız : Sömürü, baskı devrim getirmez
bilgivehis
19-03-2025, 13:39
Sömürü, baskı ve hatta faşizm, devrime giden yolun temel etkisi değil. Devrime giden yolda temel etki gibi görülüyor ama bu sadece teoride böyledir. Reelde ise sömürü-baskı devrimi değil, herzaman karşı-devrimi getirmiştir. Bu bütün sistemlerde böyle olmuştur, ne kadar sömürü-baskı yapılmışsa o kadar karşı-devrim güçlenmiştir.
Sömürü-baskı teoride devrimi getirmesi gerekirken, teoriyle ters orantılı olarak gerçekte neden karşı-devrimi getiriyor?
Burada minareyi çalan kılıfını hazırlar misali bir durum söz konusu.
Fransa'da krallıgın yıkımını getiren sömürü-baskı değil, açlıktı. Rusya'da devrim öncesi işçiler "Aç kalıyorsak neden çalışıyoruz?" ortamına düşmüş ve bu ortam devrime giden yolun temel nedeni olmuştu. Aynı ortam Sovyetler yıkılırken de geçerliydi. Her ikisinde de açlık ciddi boyuttaydı. Devrimi de karşı-devrimi de getiren sömürü-baskı değil, açlıktı.
Örnegin Türkiye'de 25 yıldır uygulanan sömürü-baskı ve tek adamlıktan zerre oy kaybetmeyen akp iktidarı son yerel seçimde kendi kalesinde bile oy kaybetmesinin nedeni de açlık ve açlık endişesiydi.
Şimdi gelelim minarenin kılıfına.
Dünya nüfusunun yüzde yetmişinden fazlası sömürü-baskı nedeniyle ya fakirdir, ya yoksuldur. Bu durum hiçbir ülkede devrim olasılıgı oluşturmamıştır. Çünkü din ile ırkçılık ile şükürcülük ile, bananecilik ile, bireyselcilik ile zırcahillik ile ve sadakacılık ile yoksulluk-fakirlik kamufle edilmiştir. Aç kalmadıktan sonra gerisi teferruat sayılmış, olası bir tepki asimile edilerek kılıfa sokulmuştur.
Böylece açlık dışında kalan her türlü sömürü-baskı hatta faşizmle gelen etkiler tepkisiz kalmıştır.
Zaten kapitalizmin vahşi kapitalizme dönüşmesinin nedeni de budur, asimile edilmiş tepkisiz yıgınlardan aldıkları güvencedir.
Kısaca baskı-sömürü devrim getirmiyor aksine karşı-devrimi daha güçlendiriyor.
Singularity
19-03-2025, 16:21
Güzel ve güncel bir değerlendirme. Bir iki noktada tespitlerimi eklemek istiyorum.
Günümüzde karşı devrim de gerçek anlamını yitirmiştir. Bunun sebebi, günümüz kapitalizminin karşı devrimi gerçekleştirme potansiyeli bulunan kişi ya da grupları satın alarak kontrollü muhalif haline dönüştürmesidir.
İyi hatırlıyorum, fetonun feto zamanında Silivriyi yıkıp tuksakları kurtaracaktık, slogan ve hedef buydu. Ben diğerleriyle (vatan partili ve chp'li onbinler) birlikte Silivri duvarlarını aştım, sonra binaya doğru yöneldim. Geri dönüp baktım, ben tek başımayım. Ondan sonra organizasyondan biri gelip "abi buraya kadar gidiyoruz, sonrası yok" demesin mi. Orda anladım hepsinin oyun olduğunu. Adamlar muhalefeti bile tatlı su muhalefeti şeklinde yapıyorlar. Bir sefer de bir şey için protesto vardı, neydi tam hatırlamıyorum, CHP'li grup AKP binasının önünden geçiyordu. birisi binaya taş mı attı, kapısını mı tekmeledi, bir şey oldu, adamı dövdüler. Yani tamam da, senin muhalefet dediğin de kontrollü muhalefetse karşı devrimi kim yapacak? Gençler organize olamıyor ki. Ben bir iki sefer CHP örgütünde konuşma yaptım, parti içi muhalefet hemen benimle temas kurdu, gel bize katıl filan. Dedim tamam, bir gün mekanlarına gittim. Adamların derneği var, oraya gittim, derneğin kurucusu partinin ilçe başkanı, olaya bak. İlçe başkanı, kendi muhalefetini kendi kurmuş.
Şu an şu ortamda hiç kimseye güvenemezsin. Ancak ortamın tek bir iyi tarafı var, drone teknolojisi çok ileri. Bu sayede en azılı düşman hakkında bile detaylı bilgi almak mümkün, hehehe, ben böyle anlatırım, anlayana.
Özetle karşı devrime inanmıyorum. Eğer ABD veya Rusya Türkiye'de üstü örtülü darbe yapmak isterse, onlar yapar. Bir şekilde gençleri organize ederler filan. Sırbistan'da olduğu gibi. İran'da denediler yemedi, Mısır'da denediler, yemiyormuş gibi yapıp yedi. Arap Baharı da olsa Türk baharı da olsa İsral-ABD baharıdır. Bize karşı devrimi bile haram zehir zıkkım ettiler.
kehf86irkalla
20-03-2025, 10:04
Tayyip'in bunca sene iktidarda kalması zaten chp'nin sayesinde, tayyip'in siyaset yasağını kaldıran chp idi, tayyip bu aşamaya yasal kılıfta geldi ama gözyuman chp oldu
Singularity
21-03-2025, 09:12
Tayyip'in bunca sene iktidarda kalması zaten chp'nin sayesinde, tayyip'in siyaset yasağını kaldıran chp idi, tayyip bu aşamaya yasal kılıfta geldi ama gözyuman chp oldu
Katılıyorum. CHP AKP'nin kulu ve elçisidir. AKP CHP'nin Rabbidir. AKP'nin bir çok faşist uygulamasına yıllarca göz yumuldu. En son iş CHP'nin en güvendiği adamlara kadar geldiği halde yeterli tepki var mı? Bence yok.
Bir Türk, bir Ermeni ve bir Kürt, bir Türk'ün bahçesinden elma çalarlar. Bahçenin sahibi gelir ve Ermeni'ye dönerek. Hadi bunları anladım, lan sen müslüman bile değilsin, dedikten sonra Ermeniyi bir güzel pataklayıp bahçeden dışarı atar. Sonra Kürt'e dönerek, lan sen Türk bile değilsin deyip bunu da bir güzel dövüp bahçeden atar. En son Türk'e dönerek, lan sen bir Ermeni ve Kürt'le bir olup bir Türk'ün bahçesine nasıl girersin deyip onu da bir güzel dövüp bahçeden atar. Bunlar üçü bahçenin dışında kendi aralarında, biz üç kişiydik nasıl da bir kişiden dayak yedik diye tartışırlar. Türk o an Kürt'e dönüp şöyle demiş, biz en başta Ermeni'yi dövdürmeyecektik. Birimizi dövmeye başladıklarında diğerlerimiz bakarsa, susarsa alayımızı sırayla döverler.
[Alıntı: Adnan Ateş, Nevzat Bahtiyar'ın avukatı]
Oraya kadar anlatılmış ama, hikayenin devamı var. Bunlar üçü bir araya gelip intikam almak için tekrar bahçeye giriyorlar. Bu sefer bahçe sahibinin yanında köpek var. Köpek bir ona havlıyor, bir buna havlayınca, Türk'ün köpek fobisi var, saf değiştiriyor. Kürt de bakıyor durum 2'ye 2 artı köpek oldu, bırakıp gidiyor. O gidince Türk de gidiyor. Ermeni bakıyor, bahçe sahibi ve köpeğine karşı tek başına kaldı. Anlam veremiyor.
Yaşadığımız süreç tam olarak böyle. Birlikte yola çıktığımız insanlar bir bakıyoruz karşı tarafa geçmiş bize havlıyor. Bu durumda nasıl olacak.
bilgivehis
21-03-2025, 11:20
AKP nasıl BOP projesinin elemanıysa CHP ve diğer partiler de onun elemanıdır.
Bu nedenle sadece CHP'ye sallamak doğru değil, hepsi aynı yolun yolcusu.
bilgivehis
21-03-2025, 11:28
Günümüzde karşı devrim de gerçek anlamını yitirmiştir. Bunun sebebi, günümüz kapitalizminin karşı devrimi gerçekleştirme potansiyeli bulunan kişi ya da grupları satın alarak kontrollü muhalif haline dönüştürmesidir.
Bu elbette doğru ama yeni değil, özellikle Sovyet devrimi esnasında başladı.
Sarı sendikalar, örgütler hep satın alınıyordu. Bu adeta bir iş ve bir fırsat haline gelmişti.
Yetmişler Türkiyesi de böyleydi, günümüzde de böyle. Tabi günümüzde adeta onurlu bir iş durumuna getirildi.
Aslında bunun miladı Bir İngiliz ajan olan Arabistanlı Lawrance ile başladı.
Arabiyya örgütleri parayla, dille çok iyi kandırıp Osmanlının yenilmesine ve o bölgelerden çekilmesine neden oldu.
Günümüzde aynısını akp yapıyor, ülkeye yabancıları doldurup ülkenin hem demografik yapısını hem sosyo ekonomik yapısını deforme ederek açıkça Türklere asimile uyguluyor ve bunu sözde türkçü mhp ile yapıyor.
Bu basligi simdi acip baktim. Eger mod. Uygun gorurse birlestirebilir—benim acimdan sorun degil. Uygun gorurse o sekilde de kalabilir.