PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ABD Tarafından Düzenlenen ve Basında Asla Kınanmayan Haydut Faaliyetler

spartacus
03-12-2025, 17:49
ABD Venezuela açıklarında seyir halindeki Gemileri vuruyor... Dünya ayağa kalkmadı, Trump'u diktatör ilan etmedi, yandaş medya kınamadı, bu tür saldırıları kabul edilemez görmedi, bunların güdümünde empoze toplumlar çifte standarda devam etti..

Son günlerde ABD tarafından vurulan gemilerde ölü sayısı 80'i aştı...

https://www.diken.com.tr/abd-venezuela-aciklarinda-bir-gemiyi-daha-vurdu-toplam-olu-sayisi-28/

https://bianet.org/yazi/abdnin-venezuela-kusatmasi-buyuyor-savasla-tehdit-ayricaligi-313057

bilgivehis
03-12-2025, 20:16
ABD veya İsrail saldırılarında karşı tarafın ne dediği, ne gibi bir tepki gösterdigi haberi neden olmaz?
Dünya basını olsun, bizdeki basın olsun hep saldıran tarafın haberini yaparlar.
Mesela o gemilerin uyuşturucu taşıyıp taşımadıgını hiç mi bir basın veya basın mensubu merak edip de haber yapmaz.
Şahsen ben gazeteci olsam kendi cebimden harcar yine oraya gider gözlemler ve yazarım.
Mağdur tarafı yazmak, haber yapmak dünya basınında yasak ki, hiçbir saldırının ve iddianın doğrulugu hakkında bilgi verilmiyor, aynen Irak saldırısında ve kimyasal yalanında oldugu gibi.

Bütün bu sonuçlardan anlıyoruz ki, kapitalizm sadece medyayı değil, insanların karakterini, şerefini de satın alıyor ve onlar da satıyor.

spartacus
04-12-2025, 17:48
Mesela o gemilerin uyuşturucu taşıyıp taşımadıgını hiç mi bir basın veya basın mensubu merak edip de haber yapmaz.
Evet ve aslında öyle bile olsa(ki istisna olur) bu durum hiç bir ülkeye, herhangi bir gemiyi bombalama, hukuku işlevsiz kılma hakkı vermez. Dünyada kokain, eroin ticaretini sıralamada en başta 2 ülke yönetiyor, ABD ve İngiltere.

100 yıldır ABD, İngiltere vb. dünyada terör estiriyor, haydutluk örgütlüyor ve yandaş basın hem bunları yalan, yanlış işlerken veya başkalarının üzerine yıkarken veya da yayınlamaz ortalığı ayağa kaldırmazken, bu haydutluğa tepki vereceğini bildikleri görüşleri karalama, cadılaştırma, cani gösterme yolunu seçiyor(en uç noktaları bir liberale göre dahi sol=cani demektir, kafaları Taliban kafası gibi). Baştan itibarsızlaştırıyor ki, kimse dinlemesin. Zaten Dünya nüfusunun %80'i, bu yandaş, sahte medya ile empoze ediliyor, olur da durumun farkına varanlar etkili olmasın diye de süreğen anti sol, anti halk, anti hak, hukuk, anti halk kara propaganda yürütüyorlar("ağanın bokunun üstüne bok olur mu" kafası)...

Ayrıca Ukrayna Karadeniz'de, Türkiye'ye çok yakın sularda sivil gemileri vuruyor, yine aynı tavır... Aynı şeyi, örneğin Çin, denizlerinde uyuşturucu, rakiplerine lojistik taşıyor gerekçesiyle yapsa ne olurdu? Kim yaparsa yapsın bunlar tasvip edilmemeli elbette, ancak insanlar da biraz da olsa dürüst olmalı, sahtekarlık önce kendisine zarar verir...

Andrew
05-12-2025, 00:33
1. Habere iliskin konusuyorum. Burada tek elestirilebilecek sey, ordunun fazla guc kullanmasi belki de gereksiz guc kullanmasi olabilir. Uyusturucu insani olduren, iliskilerine, hayatina verilebilecek en kotu seylerden biridir. Bir kac basit olani meraktan denemisligim vardir..

Yani uyusturucu ile zaten cocuklari, insanlari oldurup, cesetlerinin uzerinden para kazanma yontemi karteller icin. Yani uyusturucu satanlar da insanlari oldurmeyi yada hayatlari mahfetmeyi amacliyorlar. Gemilerin vurularak yok edilmesi cok yerinde.

Vurmadan once gemiler uyarilabilir. Tahliye edilmeye yonlendirilebilir. Gemiden ayrilmak istemiyorlarsa ve gemiyle kacmaya calisiyorlarsa, vurulur.

Benim Turkiyedeki en iyi arkadasim kokainden dolayi hayatini mahfetti; saglik, is, aile, para…bir suru aci cekti. Hala cekiyor. Olumden beter oldu. O olcude gitme dedigim halde, denedi ve birakamadi maalesef. Suan ilaclardan dolayi robot gibi yasiyor.

Uyusturucu kartelleri, hem bireyi hem toplumu s.kiyor, toplumu curutuyor, hayatlari sonduruyor, aileleri parcaliyor. Belki de boyle olmasi gerekir..kuvvetli bir gorusum yok bu konuda ama davranis justify edilebilir.

Bu bir teror uygulamasi degil; asil teror, para ugruna insanlari mahfedip, oldurmek yada surundurmek…

Bolivya, Venezuela gibi ulkeler zehirleyen agababalar suan. Solcuyuz deyip, Dunya'yi mahfediyorlar. Isci, emekci deyip milleti mahfediyorlar. Bizim Tayyip gibiler.

spartacus
05-12-2025, 04:59
1. Habere iliskin konusuyorum. Burada tek elestirilebilecek sey, ordunun fazla guc kullanmasi belki de gereksiz guc kullanmasi olabilir. Uyusturucu insani olduren, iliskilerine, hayatina verilebilecek en kotu seylerden biridir. Bir kac basit olani meraktan denemisligim vardir..
iyi de ne uyuşturucusu, ispatı ne? En çok uyuşturucu ABD'de, ABD'ye taşınıyor(bu da ayrıca tartışlmalı, ABD'yi yöneten silah, kumar, uyuşturucu baronları, başka ülkeler üzerinden ticareti olursa, demek ki zarar görüyor...), e o halde demek ki bu tür gerekçeler yine aynı minvalde çifte satandart olur, o halde atıyorum Çin'de ABD sularına ordu yığmalı, denetime almalı, adına da Mızrak operasyonu demeli, ABD gemilerini vurmalı, uyuşturucu taşıyorlardı diye her türlü işgali de kendine hak görmeli(%1'i bile uyuşturucu taşısa bir kez gerekçe hazır nasılsa, bunu destekliyor musun?).
Bu bir teror uygulamasi degil; asil teror, para ugruna insanlari mahfedip, oldurmek yada surundurmek…
Evet ABD ve İngiltere'nin uzmanlık alanı, ama terör kendi başına bu demek değil, korku yönetimi, caydırıcı güç olarak korkuyu kullanmak. Hadi şimdi gıda, sağlık ürünü, çelik taşıyan bir ticaret gemisi Venezuelaya gidebilsin, bakalım eskisi gibi iş alacaklar mı? (ABD'nin yaptığı terördür, Trump gibi dingillere de aldanmamalı, Trump belkide kozlarını en açık ve çekinmeden oynayan, kalın kafalı bir tip, ABD taktiklerine de ters bu. Maskeleri pek kullanmıyor, sağ gösterip sol vurmuyor, direk vuruyor, maskeyi çıkartıp vuruyor. Gözünü Kanada, Güney Amerika, Grönland, Ukrayna'nın nadir elementleri(köşeye sıkıştırıp çöktü), daha nicesine diktiklerini saklamıyor, açıktan söylüyor, Afrika'yı getirdikleri şu hali söylemiyorum bile...). ABD dünya üzerinde terör üretiyor yahu...
Bolivya, Venezuela gibi ulkeler zehirleyen agababalar suan. Solcuyuz deyip, Dunya'yi mahfediyorlar. Isci, emekci deyip milleti mahfediyorlar. Bizim Tayyip gibiler.
Venezuela, Chavez öncesi ABD güdümünde bin daha beterdi, ambargo uygulanırsa, bir dolu iş çevrilirse daha mı iyi olacak? Yine bir çok yalan haber var tabi evet batı ve ABD medyası da bizim Yandaş Akit gibiler, hiç farkları yok hatta daha kötüler çünkü çok daha profesyoneller...

Chavez öncesi Venezuela, 19. Yüzyıl İngilteresi gibi, zenginlar lüks biçimde şehir merkezlerinde, halk çıplak köle ve altyapısız, şehir dışı barakalarda kalıyordu. İktidarda ABD kuklası bir avuç kleptokrat(AKP rejimi, şimdi ABD'nin darbe ile yerleştirmeye çalıştıkalrı da aynı kişiler) var, şehirler hem onların, lüks içindeler, halk ise okula dahi gidemeyecek denli fakir barakalarda yaşıyordu(okuma yazma oranına bile baksan utanç vericiydi, GSYİH'nın %80'i bir avuç kelptokrat ve eşrafına akıyordu, petrol desen direk ABD malı, bir ülke komple ABD kölesi yapılmış, halk ne yapsın? Bu konuda öteden beridir Venezuela iyi değildir, çünkü kleptokratik(AKP ile aynı) iktidara sahipti, ABD sömürgesiydi ve enflasyonu, halkın %70'inin açlık ve barakalarda olmasına rağmen yüksek olması da çelişkiydi.). Şimdi o halk, bunca buhrana, enflasyona rağmen o günden daha iyi durumda olmalı ya da en azından şimdi popülizm namına da olsa isimleri anıldığı, iyi kötü okul, altyapı ile tanıştırıldığı, eskiye göre anlamı olacak kadar da olsa, bir dönem hesaba katıldığını gördüğü için, bir yığın darbe, ABD, İngiltere oyunlarına rağmen Maduro gibiler iktidarda kalabiliyor. Ne diyorum Maduro gibiler, yani Maduro gibiler dahi bunca rezil, çökmüş, ABD ambargolarıyla da daha da dibi görmüş olduğu halde, demek ki evveliyatında bir sorun var(Türkiye o halde olsaydı şu kleptokratik iktidar ayakta duramazdı, yarısına geldi AKP erimeye başladı(Bir yerde bir hata var: Aksine Venezeuela'nın eski iktidarı AKP ile aynıydı, kleptokrasiydi, şimdi ki de buna benziyorsa o halde halk ne ABD'de çöreklenmiş, pusuya yatmış o sahtekarları seçmeli ne de bunları. O ABD destekli alçaklar hepsinden kötü çünkü bunların ciğerleri düzenbazlık, en tehlikeli, halklara en büyük darbe vuranı bu liberal görünümlü sahtekar, hasta tipler, bu anlayışlar...] Gerçi işin bu yönünün ABD'nin haydut terör saldırılaryla ne ilgisi vardı o da ayrı mesele...).

Sıkınıt şu, ABD de kumarını oynayan zengin kleptokrasi züppeleri pusuya yatmış durumda, bana dersen ki halk bu işi ABD züppeleri olmadan çözecek tamam, ama bana bundan beter o alçakların tekrar iktidara getirilmesini savunur, gözlerini de eskisi gibi kaparsan ne desem sana kar etmeyecek. Kar etmeli... ABD kendi faşist hatta şeriatçı hükümetlerini kurduğu ülkelerde neden aynı hassasiyeti göstermedi, göstermiyor veya göstermiyorsun? Sence de bu tutumda aşırı tezat yok mu? Şara, El Kaide, Taliban, Pinochet ve böyle yüzlercesi daha mı iyi-ydi? (Hem de Dünya silah, uyuşturucu tekelini ABD elde tutarken...)

Neden ABD ne yaparsa yumuşatmak, desteklemek zorundasın(buna da kabulüm, haklı gerekçlerin olabilir, ama aynı tavrı diğerlerinde de göstermen lazım, birini savunmanın yolu diğerine de aynı toleransı tanımakla mümkün. Birine itiraz edersen diğerine de aynı biçimde etmelisin)? Başka söze gerek var mı? Uyuşturucunun kötülüğünü anlatmakla neden meşrulaştırmaya, kılıf hazırlamaya girişelim(ABD savaşta değil, o gemiler savaş gemisi değil, ABD iç savaşta ve o gemiler de iç savaşta ABD'ye karşı savaşan gemiler değil. Yani ortada bir savaş durumu da yok -benim nazarımda savaş varsa kayıplar kaçınılmaz olur(bizlerin iradesinden bağımsızdır), kimin haklı, haksız olduğu ise çok ayrı bir konudur, lakin bu düpedüz terör, ABD haydutluğu, ortada savaşan 2 taraf yok, sivil gemiler var. Sırf ticaret gemileri Venezuelaya taşıma yapamasın diye. Peki o gemilerle başta çocuklar için ilaç veya sağlık ürünleri taşınıyorsa ve bir çok insanın hayatı buna bağlıysa? Küba'ya yapğtığı da bu ve bir çok sağlık ürünü ülkeye taşınamıyor, bir çok taşımacılık firması Kübaya kargo almıyor, Irak'a yaptığı ambargonun ve 2 milyon insnaın kaybına yol açtığının fazlasını yapıyor, bu terör, kıyım değilse ne? sonra da bakınız bu ülkelerde ekonomi kötü propagandası yapıyor, halklara kastediyor, asıl rezilliği kendi yapıyor, neden? ABD teröründen dolayı, hangi birisini eleştirelim? ABD(ki davranış ve asıl yönetenleri bakımından AKP'den farkı yok aslında, farkı Dünyayı yağma ve talanı yasal zemine uydurmuş, buradakiler de Dünyayı yağmalayamayıp, kendi ülkesini yağmalayan haramiler, farkı burada)? Eğer o gemiler ABD sularında ve ABD'ye uyuşturucu taşırken dur, teslim ol ihtarına uymayan gemiler, gemidekiler ateş etmiş ve çatışmaya girmiş olsa => KABUL! öyle değil mi, bu işler böyle işler, savunduğun gibi ve uyuşturucunun kötülüğü üzerinden hukukdışı yöntemlerle işlemez...

Andrew
05-12-2025, 09:27
Ben habere iliskin yorum yaparken sunu kastetmistim: Elestirilebilecek tek nokta, ordunun muhtemelen gereksiz veya haddini asarak military seklinde, isin icine girmesi ve guc kullanmasi olabilir. Cunku karsi taraf savasin icinde olmadigi icin, onlara savastaymis gibi bombalarla saldirilamaz.

Bunun disinda uyusturucu --Her ne kadar keyifli anilarim olsa da gecmiste--hem bireyin kendisine hem iliskilerine hem de topluma buyuk zarar veren bir sey. Bu nedenle devletlerin bu konuda operasyon yapmasi benim icin surpriz degil. Fakat, operasyonu nasil yaptigi ve insanlik sucu isleyip islemedigi burada onemlidir. Ki bana sorarsan, Trump'in bu politikasi elestirilmeli ve hatta engellenmeli. Neye dayanarak operasyon yaptiklari konusuna gelince: Bilmiyoruz, yani biz siradan vatandaslar olarak bilemiyoruz fakat devlet niyet okuyarak veya tahmin yuruterek normalde operasyon yapmaz. Devletlerin istihbarat birimleri muhtemelen uzun sureli teknik takipler yapar, arastirir, dinler, takip eder. Biz disaridan geminin icerigini bilemeyiz ama buyuk devletlerin izleme ve takip kapasitesi bizden cok daha yuksek. Dakat dedigim gibi, direkt gemilerin --insanlar icindeyken--bombalanmasi acikca tartisilmasi gerekn birsey.

Ayrica ABD icinde ciddi bir uyusturucu sorunu var. Bazi eyaletlerde sokakta bagimlilari gormek mumkun; yas fark etmiyor, durum oldukca uzucu. Biz cogu zaman bu insanlarla goz temasindan bile kacarken, ornegin Katolik kilisesi gibi dini topluluklar bu kisilere her gun yemek ve yardim dagitiyor. Bu da isin sosyal ve insani boyutu. Bazi eyaletlerde bazi maddelerin yasal olarak satilmasi da ayri sorunlar yaratiyor. Yani ister legal ister illegal olsun, uyusturucu toplumun icinde... Cinin ABD sularina ordu yigip operasyon yapmasi gerektigi ornegine gelince..Bu bence esdeger bir durum degil. Cinin yonetim sekli otoriter ve insan haklarina saygi duymayan bir yapida. Ben zaten bu baskici rejimi elestiren biriyim. Yoksa benim bir suru Cinli, ve hatta ABD vatandasi olmayan legal/illegal Cinli arkadaslarim da var. ABD ise her seye ragmen bagimsiz yargi, basin ve denetime aciklik gibi mekanizmalara sahip. ABD yillarca uyusturucu kartelleriyle mucadele etmis ve halen hem denizden hem de Meksika sinirindan gecisler oluyor. Bu operasyonlarin tamamen bahane uretmek icin yapildigini dusunmuyorum. Devlet suan bu gecisleri durdurmaya calisiyor; ama durdurabilecegi bir sey degil. Karteller cok guclu ve cok tehlikeli.

Senin yorumuna sunu ekleyerek bir hatirlatma yapmak isterim: ABD veya baska bir demokratik ulkede bir liderin gorev suresinin sinirli olmasinin nedeni, gucun tek elde toplanmasini engellemektir. Trump da dahil olmak uzere hicbir baskan sinirsiz sure iktidarda kalamaz, cunku yasal cerceve buna izin vermez. Bunlar, demokrasi/insan haklarinin temeli. Lider degisebilir olmali, kurumlar ise kalici olmali. Bu da aslina bakarsan ABD'yi otoriter rejimlerden ayiran belki de en onemli farklardan biri.

Fakat maalesef Trump, ABD'nin gelmis gecmis en serefsiz Baskanidir.

Trump secildiginde cok uzuldum. Ama isin guzel yani, kalici degil. Ki kimse olmamalidir da zaten. Cunku bir lider tekrar tekrar secildikce ne olur? Gucu artar; guc arttikca devlet kurumlari zayiflar, denetim mekanizmalari ortadan kalkar, sistem otoriterlige kayar. Bu sadece ABD icin degil, dunya uzerindeki butun ulkeler icin gecerli. Bu yuzden benim durusum kisi odakli degil burada; Trump da, Cin baskani da, Rusya baskani da, Turkiye baskani da gucu kontrol edilmezse toplum icin tehlikeli olabilir ve oluyor da. Bu nedenle ben kisilerin yada devletlerin tarafini tutmak yerine, demokratik sistemlerin nasil calistigina ve gucu nasil sinirladigina bakmaya calisiyorum. Ne olcude yapiyorum, bilmiyorum. Belki de senin dedigin gibi, kendimi check etmem ve cifte standart uyguluyor muyum diye kendimi sorgulamam gerekiyor. Bu kabul edilebilir bir sey olamaz.

Soyle diyorsun: "ABD Venezuela aciklarinda seyir halindeki gemileri vuruyor ve dunya buna tepki gostermiyor." Bu noktada haklisin; ne yazik ki bircok ulke Trump'in ekonomik yaptirim ve tehditle baski kurma politikalarindan cekindigi icin karsi cikmiyor. Buna ben de sinir oluyorum. Avrupa ulkeleri gibi suan cogu devlet, kendi cikarlari icin bu tutarsiz dacraniyor. Tamamen devletlerin cikar temelli ve ikiyuzlu davranma politikasi. Benzer sekilde, Suriye'de yillarca terorist olarak tanimladiklari dinci gruplara sonradan destek verdiler. Simdilerde bu ISID artiklariyla gorusup fotograflar veriyorlar.

Ancak su noktayi da eklemek isterim: Bugun The New York Times gibi biraz daha demokrat /sosyal demokrat basin organlarinda bu konularla ilgili ciddi elestiriler yer aldi. Trump'in yaptiklarinin savas sucu veya cinayet olarak tanimlanabilecegini dahi yaziyorlar. ABD'de herkes bu politikayi desteklemiyor tabii; aksine bir olcude bagimsiz medya var. Ve bircok da akademik kurum var bu uygulamalari elestiren. Harvard'i biz 'zuppelerin okulu' diye tanimliyoruz ama ABD'nin en buyuk solcu, sosyalist hatta komunist gruplari da orada. Bir cesit ODTU diyelim. Neyse, simdiki gorebildigim kadariyla sorun su: Trump hem Kongrede hem de Temsilciler Meclisinde cok buyuk bir cogunlugun destegine sahip oldugu icin denge ve denetim mekanizmalari suan beklenen duzeyde calismiyor. Yani sistemdeki frenleme gucu de su anda zayiflamis durumda. Ama bu durum kalici degil; Trump da demokratik surec icinde gorevi birakacak ve ABD tekrar dengeli bir yapida ilerleyecek.

Yazdigin ornege gelince, savas durumu olmayan ve icinde sivil bulunan gemilerin vurulmasini savunmam. Bunun nedeni cok basit: Sivil hayati riske atmak dogru olmaz ve ben bunu desteklemem. Fakat uyusturucu tasiyan gemiler veya tirlar farkli konu. Bunlarin icinde sivil yolcu olmaz, amaci tamamen uyusturucu nakliyatidir. Bu nedenle bu araclarin durdurulmasi, gerekirse ele gecirilip imha edilmesi bana daha mantikli geliyor.

Ilac veya saglik urunu tasiyan gemiler konusuna gelirsek: Bu gemilere mudahale edilmesi zaten tamamen yanlis olur. Cunku ortada guvenlik tehdidi degil, sivil yasami dogrudan etkileyen bir durum olur, Karsilastirma yaptiginda bu tur uygulamalarin insani acidan cok ciddi sorunlar yarattigi acik. Kuba ambargosu ve diger uygulamalarla ilgili elestirilerin de bu yuzden geldigini biliyorum. Benim soylemek istedigim su: Uyuşturucu tasiyan araclarla, sivilleri ve insani yardim urunlerini tasiyan araclar bir tutulamaz. ABD ic veya dis politikalari konusunda zaten her seyi dogru bulmuyorum. ABD'yi yoneten yapinin cikar temelli kararlar aldigi, bazen de celişkili uygulamalar yaptigini goruyoruz. Bu nedenle kisilere veya tek tek liderlere odaklanmak yerine, sistemi, kurumlari ve denetim mekanizmalarini tartismayi daha dogru buluyorum. ABD, Cin veya baska bir ulke oldugunda da ayni ilkenin gecerli olmasi gerekiyor: Guclu olan her yapinin hukuk disina cikmamasini saglayacak mekanizmalara ihtiyac var. Bu mekanizmalarin ne olabilecegi yada ne yapilmasi gerektihgini konusmamiz gerekiyor.

Andrew
05-12-2025, 09:35
Bu arada, bana gore baslik biraz yanlis olmus olabilir. ABD duzenlemiyor bu operasyonlari; serefsiz oglu serefsiz Trump'in politikalaridir. ABD halkinin ve devlet mekanizmasinin bir urunu degil. Simdiye kadar ABD'nin basina hic boyle bir hiyar gecmemisti. Ayni seyi Gazze konusunda da soylemek lazim. ABD halkinin cogunlugu --buna Trump'a oy verenlerin bir kismini da ekleyelim-- Trump'in Israil politikasini desteklemiyor.

spartacus
05-12-2025, 15:33
Trump ve çevresi evet(ancak sistemin doğası böyle, bir yerde hakim bir avucun çıakrları ne yönde ise, hükümetler, medya da o yönde olacaktır, bu çeteleşmiş bir avuç ağa, baron iktidarları menfaatleri sıkıntıya giridkçe, ülkelerde örneğin gerici sağ yükselişe geçirilir, çok basit yöntemlerle yapılır)... O etrafında düpedüz haydut gibi davrananlar vs. Zelensky'ye ekran önünde yaptıkları vs... Sıradan diplomasi dahi yok...

Yine de ABD ve İngiltere, Dünya yönetiminin gerçekten de, ama işi de çok iyi maskelemeyi ve yasal, meşru görünür zeminlere uydurmayı başarmış bir avuç çete üzerinden timsalleştiği ülkeler, yoksa ikisinin de özel bir ayrıcalığı yok... ABD o kadar çok ülkeye müdahale edip, kukla hükümetler kurmuştur ki, öncelikli tercihi daima dinci, gerici veya buna imkanı yoksa liberal görünüm -maske- verilmiş faşist yapılar olmuştur(kamu yararı düşünen hiç bir hükümet ABD için kabul edilebilir değil... Bu kuklalar, emirlik, faşist, kleptokratik kukla hükümetlerle sorunu yok, ama nerede yer altı kaynağı vb. var ve dev konsorsiyumların yönetiminde, egemenliğinde değil, o ülkelerde huzur bırakmıyorlar, olursa da izin vermiyorlar, yandaş medyaları da feci bir psikolojik harp, karalama propagandası yürütüyor vs. Trump'ın etrafındaki haydutlarına bakın, nasıl karakterler(kişiliksiz, saygısız, onursuz tipler)?...

Çünkü gerçekten de Dünya'yı arka planda yöneten çeteleşmiş(sonunda olacağı bu) tekeller yönetiyor, aksi davranana, halkın, kamu yararının düşünenlere ise yaşam şansı tanımıyorlar, ancak kabul edilebilir rötuşlarda, göstermelik düzeyde olan güçlü, toplumu biraz bilinçli ülkelere çaresiz izin vermek zorunda kalıyorlar(göstermelik kaldığı sürece tabi)... Ben çok kaba, basitçe görünene değiniyorum, detayı, temellendirmesi uzun sürer.

Gemiler, araçlar uyuşturucu da taşısa, bu şekilde müdahale doğru değil, kaldı ki müdahale ABD limanlarına yanaşan gemilere değil, yani yapılan haydutluk ve bu halde herhangi bir ülkede ABD gemilerine aynısını yapsa meşru olur... İfadelerinin çoğuna katılsam da, o konuda sana katılamıyorum - öyle olsa gemiler nereye gidebilecek, yol kapatılınca nakliye aracı, örneğin tır nereye gidebelecek, yani teslim alınmış olanın imhası hem doğru değil hem de aslında şaibelidir, yani burada aslında çete gibi davranan o şekilde müdahaleyi yapandır... Yani bu tür operasyonlar demek ki sıkınıtlı, yalan, başka türlü bir şey...

ABD(sermayesinde uyuşturucu önemli yer tutar ve toplumu da belirli payda bilinçli biçimde uyuştururlar) baronları, kartel, konsorsiyumlar için Venezuela petrol ve yaptıkları uyuşturucu ticareti için(başta CIA yapar, yönetir bu ticareti, sıkıntı yönetemedikleridir) önemli bir istasyonu, bir kere bu sebeple Venezuela tam demokratik de olsa, dünyanın en demokratik ülkesi de olsa tavır değişmeyecektir, önce ABD+İngiliz+.. konsorsiyumların yönetimi ve sömürüsünü kabul etmeli(sonrası krallık da, Taliban da olsa dert değil, hatta bu tür yönetimler tercihleridir). Bu tür ülkeleri ancak toplumsal bilinç kurtarabilir, lakin tam da toplumsal bilincin sağlanacağı bütün faliyetler egemen, yandaş medyaca cadılaştırılıp kötülenerek ciddi ve etkili bir algı oluşturuluyor. En çok istismar ettikleri de demokrasidir ve demokrasiyi de kendi oligarşik egemenliği olarak kabul ettirmiş olmaları. Oysa bir yerde geçiş süreci veya halk iktidarı olsa, partiler(futbol takımlarına yönetme hakkı gibi bir şey bu) seçime girmese, sadece halk girse ve kamu yönetimi sağlansa, demokrasi saymayacaklar, çünkü çıkarlarına ters. Örneğin Türkiye'de halk neden ve daima kendi zararına ve en cahilce seçimleri yapıyor, bu nasıl sağlanıyor? Aynı şey.... Asıl sıkıntılardan ve benim de tepki verdiğim budur, medya, sözde prof vb. aydın gösterilen zevatlar %99 yalan makinesidir.

Her ülkeye, halka hemen tepeden hazır reçete olmaz, atıyorum örneğin liderler 1 kez seçilsin denemez, illa neo liberal teslimiyet politikaları, kısaca kleptokrasi izlensin denemez(asıl yıkımı bunlar getiriyor) veya hemen hazır ancak toplumsal sürecin belkide 20 yılda o seviyeye geleceği hallerde 100 yıllık geçmişiyle verili hale gelmiş herhangi bir ülke model alınamaz... Bir yerde bakılması gereken halkın ekonomik yaşamı ve bu yaşama ne kadar katılabildikleri, siyasete ne kadar dahil olabildikleri vb. Örneğin Afganistan'da aldatılan milyonlar, hakim olan haydutlar, bir biçimde günümüz modern anlayışıyla bir hükümet kurulsa -darbe ile bile gelse- nasıl ayakta kalabilir? Yani bir geçiş süreci olmak zorunda ve o süreçte hernagi bir Avrupa ülkesindeki yöntemleri dayatmak ölüm getirir. Geçiş süreçleri ile normal koşullar karıştırılmamalı, aksi durumda başarsızlık getirir. Normal koşullarda da geçiş süreci gibi davranılırsa bu da yıkım getirir(Türkiye örneği gibi)...

Demokrasi tepede bir avucun havuç mu sopa mı uygulamasında olduğuna bakılarak belirlenemez, bu demokrasi değil, oligarşik yaklaşım olur... ABD'de gerçekten de demokrasi mi var? Aslında yok, esasında arka planda azınlık bir sermaye egemenliği var, ama görece ekonomisi, çıkarları iyi durumda olduğu ve toplumda siyasetten yalıtılmış(canlarını sıkacak bir şey de yok) olduğu için sıkıntı da yok, sürecin olağan ilerlemesi yeterli(olağanüstü hallere girmelerini gerektiren bir durum yok, seçimler bile aslında takım tutma işine çevrilmiş, halkların aslında belirleyici bir yanı, koşulu da yok, filler tepişiyor, ama ABD gibi ülkelerin filleri başka arazilerde tepiştiği için kendi halkı o kadar ezilmemiş oluyor...).

Demokrasinin kıstası öncelikle kamu idaresinin halkın denetimi ve seçiminde olup olmamasıyla ilgilidir. Ayrıclaıklı temsilciler değil, 3. şahıslar üzerinden temsilcilik zaten demokrasinin özüyle çelişir, ha krala sonsuz bir bağlılıkla teslim edilmiştir ha da başka çaresi olmayanın(yine cehaletle kabullenişi), ayrıcalıklılara temsil vermesi. Yöntem olarak ayrılırlar, ama bütünde aynı kümeye yerleşir... Feodalitede de soylular, aristokrasi vardır, görece soyluların temsil meclisleri oluşturması, 1 kralın buyruklarla yönetiminden elbette iyidir, ileridir, burada kıstas demokrasiye göre değil, biçime göredir, 2 kötü arasında tercihtir(bunun aldatıcı etkisine kapılmamalı)... bir yolu yürüyerek gitmek ile, topal bir eşekle gitmek gibi, ikincisi birisincinden iyidir, ama bu kıyasın göresi bellidir, bütünde ise elde motorlu araçlar, uçak vb. vardır...

Trump olmasa da, ABD sermayesi ciddi handikaplar ve kaygılar içinde, milyarlarca dolarlarının akışı(bazı istisnaları yükselse de), genelde son 10 yıldır düşüş eğiliminde, kısaca feodalitede örnek gibi, soylular iktidarda, ama menfaatleri sıkıntıda, yani ganimet, gasp savaşlarına girecekler ya da çareleri kalmazsa kendi ülkelerini eskisinden daha fazla sömürecek, halka daha fazla yüklenecekler(Trump bunun da temsilidir) ve özlelikle masa başında planlanması gerekmez, çıkarlar siyaseti, mekanizmaları otomatik harakete geçirir. Bu haramiler, yine haramice bir çıkış bulmak zorundalar(menfaatleri dayatıyor). örneğin piyasalarını daraltan Çin vb., bunların egemenliği ve sömürüsünde olmayan ülkeler,,, bir biçimde pastayı daraltıyorlar ve elenmeli, rakipler ortadan kaldırılmalı stratejisindedirler, en büyük silahları da medya. Örneğin Türkiye'de yandaş medya, trolleri düşünün, korkunç dereceye varan yalanları söylediklerini biliyorlar, ama yine de yapıyorlar, neden? (demek ki bizlere basın özgürlüğü diye dayattıkları da kendi menfaatleri için istismar, yalan(dürüst değiller)...Böyle medya olmaz, iddiasını belgelemeyen, dezenformasyonlar hukuk karşısına çıkartılmalı -duyumlar olabilir, yalan farklı bir konu... Sorun sistemde, işleyişinde, demek ki herkes hem kendini, kendi temsil edebilmeli, özgünlük koşullarında böylece bu türler etkili biçimde ortaya çıkamaz, güç odakları merkezileşemez, hem de doğada emeğiyle var olabilmeli). Süreğen ve en kolay biçimde zemin hazırlama, halkları aldatma, kendi menfaatlerine bağlama yedekleme vb. neyle yapacaklar, elbette en etkili biçimde önce medya üzerinden yürütüyorlar... Kısaca bu konuda benim tepkimin temelinde salt eylem değil, yandaş medyanın sahtekarlığı var ve insanlar dikkatli olmalı. Bu iktidarlar ne demokrasiyledir ne de halktan yanadırlar, tüm dünya basit argüman, hamasetlerle aldatılıyor...

bilgivehis
05-12-2025, 16:07
Bu arada, bana gore baslik biraz yanlis olmus olabilir. ABD duzenlemiyor bu operasyonlari; serefsiz oglu serefsiz Trump'in politikalaridir. ABD halkinin ve devlet mekanizmasinin bir urunu degil. Simdiye kadar ABD'nin basina hic boyle bir hiyar gecmemisti. Ayni seyi Gazze konusunda da soylemek lazim. ABD halkinin cogunlugu --buna Trump'a oy verenlerin bir kismini da ekleyelim-- Trump'in Israil politikasini desteklemiyor.

Trump veya diğer ABD başkanları veya Türkiye'yi yönetenlerin hiçbiri asli karar mercii değildir.
Bunlar sistemin yani ağababaların emrettigini yerine getiren piyonlardan ibarettir.
Dünyadaki herşeyin kararını sanki bunlar veriyormuş gibi lanse edilerek, hedef saptırılıyor.
Gerçekte ise hiçbiri kartellerden, tröstlerden, finans ağalarından izinsiz basit karara bile imza atamazlar.

Krallıklar zamanında son söz kralın olurdu, onun kararı geçer akçe olurdu. Hiçbir kimse onun önünde değildi. En yüksek rütbelilerin kararları bile onun izniyle verilirdi.
Kapitalist sisteme geçilince "kendi yöneticinizi kendiniz seçin" gibi bir yanıltma-yutturma politikası yürütüldü. Tabi bu ozaman için toplum açısından kısmen işe yarıyordu. Çünkü büyük abiler yönetenler üzerinde yüzde yüz etkili olamıyorlardı. Sovyetler yıkılınca dünyadaki bütün yönetimleri kolayca ele geçirdiler.
Artık bütün yönetenler büyük abilerin adamından ibaret.
Yani halk artık büyük abilerin adamını seçiyor.
Dolayısıyla yönetenler büyük abilerden bağımsız değildir, onlar ne derse onu yaparlar ve onların emrinden dışarı çıkamazlar, çıkanı da yok ederler.
Kısaca olayları Trump'un gözünden ziyade kapitalizmin çıkarları belirliyor. Ki, bu geminin vurulması da bir kapitalist çıkar olayıdır.

Yönetenlerin yaptıklarına bu açıdan bakarsan, olaylara daha gerçekçi yaklaşmış olursun.

Nolan
05-12-2025, 18:06
Trump veya diğer ABD başkanları veya Türkiye'yi yönetenlerin hiçbiri asli karar mercii değildir.
...............
Müthiş bir sahne, müthiş bir film.
https://www.youtube.com/watch?v=cGWMI6jCyBI