PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Seyyar satıcı, oğluna 160.000 TL'ye telefon almış.:)

Nolan
06-01-2026, 23:22
Enflasyon niye düşmüyor, bu iktidar niye değişmiyor, TL neden değer kaybediyor, insan hakları neden ayaklar altında, demokratik sistem niye iyi işlemiyor, gelir eşitsizliği niye bu kadar artıyor, emekliler niye isyanlarda, asgari ücretli niye bu durumda?
Tüm bu soru(n)ların cevabı belli aslında.
Parayı nasıl harcayacağını bilmeyen cahil bir kitle, her türlü umudu rafa kaldırıyor.

Şu an Hepsiburada'da 8.000 TL'ye Samsung marka sıfır bir akıllı telefon alabilirsiniz.
8.000 TL'ye marka bir telefon almıyor, gidiyor 160.000 TL'ye telefon alıyor.!

Çünkü cahil, zırcahil. Öyle böyle değil yani.:noidea:

Andrew
06-01-2026, 23:34
Bence Turkiye'nin en buyuk sorunu ekonomi felan degil; cehalet. Ekonomik sorunlar da dahil saydigin tum problemler cehaletin getirdigi sonuclar. Gecenlerde nerede okumustum, hatirlayamadim; cahil insanlar cahil yoneticiler secerler diye.

Ama suna da katiliyorum, biz paramizi akillica harcamiyoruz. Mesela bir eski arkadas vardi, internetten uzun zamandir konustuk. Ekonomik sikintilardan, acliktan, sefaletten, fakirlikten surekli dem vuruyordu her konusmamizda. Aclik sinirinin altinda yasadigini soyluyordu. --Ki dogru---ama isi gucu nerden nasil bara gidebilirim, bira sisesiyle, resim cekip instagrama koyabilirim diye ugrasiyordu. Yani aldigi 3-5 kurusluk parasini da, temel ihtiyaclarina harcayacagina, saga sola instagramda hava atmaya harciyordu ve cebinde dogal olarak bir kurus kalmiyor. Kendi parasiyla gidemezse, es dost erkek arkadastan faydalaniyordu. ----Illa ki gideyim, ortam kizi oldugumu gostereyim, olabildigince cok sayida ve farkli erkeklerle resim cekeyim, kizlara hava atayim. -----Simdi bunlari soyleyince, "bara gitmeyelim mi yani? Biz insan degil miyiz?" seklinde elestiri getirilebilir. Dogaldir. Ama dedigimiz sey, parani akillica kullan. Zaten paran yok, gidip butun parani hergun bira ve sigaraya harcarsan, sefalet icinde yasarsin.

Tum bu 'eski' ucus arkadaslarimdan, instagram kulturunden, saga sola hava atma olaylarindan biktim, usandim, midem kaldiramayacak hale geldi; sildim hesabimi. Biz hergun insanlarin yuz resmini, bukulmus dudak resmini, kedi resmini, ictigin yedigin her b.ku gormek mi zorundayiz? Ben Amerika'dayim, her yil 2 defa tatil yaparim. instagramimda iki cicek, dag, bocek, 1 tane de profil resmim vardi. 3 tane resim yani.

Igrenc...kapattim hesabimi rahat ettim.

*Kusura bakma, tam dedigin konudan biraz uzaklasmis gibi oldum.

spartacus
07-01-2026, 00:33
Her eve aylık en az 100.000 TL girmesi gereken bir ülkedir burası. Peki nereye gidiyor? Malum herkes biliyor, %1 ve eşrafına(iyi kötü görmek zor(katlanılamaz), insan mutlu olamaz hale geliyor, ömrümüz böyle geçti)... Elbette cehalet, daha doğrusu BU HASTALIKTIR(meta fetişizmi empozuyla oluşuyor, cehalet de değil) gidip lüks olanı alıp(oda ürüne değil ismine verilen en ağır sömürü parası, en rezil cehaletlerden), hava atmak uğruna...

Çünkü meta fetişizmi, çünkü empoze edilen bu, bu fetişizmin toplum baskısı, aynen köhne dinler gibi, sadece insanalr farkına varamıyor, çünkü sürü olmak böyle bir şey... Sistem sadece emek, toprak sömürüsü demek değil, boyasını, cilasını, marka ismini satarken, koyunları ayrıca tekrar kırkmış, inekleri tekrar sağmış oluyor... Aldığımız ürünler nerede olursa olsun, aslında mal edebileceğimizin minumum 3 katı fiyatla bize geliyor, Türkiye'de bu oran 5 katına çıkıyor... Normalde her bir ürünün bedeli aslında üretilirken toplumsal emekle ödenmiş oluyor(doğa ve insan emeği=para değil, yani bu ikisi parayla olmuyor -demek istediğim hava gibi, doğallar, bedavalar aslında), bir de alıcı da sömürülen unsur haline geliyor, o sebeple alıcı algoritmalarla bağımlı hale getirilmeli...

İlk facebook kullanıcılarındanım, 10 yıldır yüzüne bakmam, bakamıyorum, peki toplumun böyle olmasından kim kazançlı çıkıyor? (cahiller zarar ediyor doğru da, bu cehalet de kime yarıyor). Hangi algoritmalarla toplumun böyle olması, cahil olduğu kadar, hasta olması sağlanıyor?

Nolan
07-01-2026, 22:31
Türkiye'deki yoksul kesim 'acı' çektiği için, aslında alım gücü olmamasına rağmen telefona/bilgisayara/arabaya/eve inanılmaz paralar harcıyor. Buradaki mesele aslında alım gücü.

Gelişmiş ülkelerde de yoksul kesim lüks tüketime yönelebilir ama o ülkelerde insanlar yoksul olsa bile alım gücü denilen bir şey var.
Türkiye'deki yoksul kesim, niye bu lüks tüketimden vazgeçemiyor? Başka türlü haz elde etmesinin bir yolu yok. Bir şekilde almakta zorlanacağı bir şeyi alarak, kendi varlığına bir anlam kazandırmak istiyor. Bu bakımdan Türkiye'deki ekonomik kriz bit(e)miyor. Halk talebi kesemiyor, yani akıllıca tasarruf edemiyor. Karşı kesimin zaten tasarrufla filan işi yok.

Karşı kesimde acı yok, can sıkıntısı var. Makam/para elde etmiş bu insanlar, canlarının sıkıntısına engel olamıyorlar. Bu yüzden madde kullanımı gibi şeylere yöneliyorlar.

Schopenhauer zamanında bu yoksulların çektiği acıdan ve zenginlerin çektiği can sıkıntısından bahsetmiş. Schopenhauer'un bu tespitlerini anlık gözlemliyebiliyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=WhD4z1DllJ0&t=182s