PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hayvanlar da Yalan Söyler


NedimYilmaz
20-07-2007, 16:19
Bilim adamları, yalan söylemenin insanlar arasında olduğu kadar, hayvanlar arasında da yaygın olduğunu belirtti.

New York Times'ın haberine göre, Amerikan Cornell ve Duke Üniversiteleri'nden uzmanlar, bölgesine girmek isteyen kendisinden daha büyük hayvanları kovmak için normalden daha yüksek vıraklayan kurbağalar, yiyeceğini arkadaşlarıyla paylaşmamak için diğer çekirgeleri yanlış sinyalle aldatan çekirgeler ve karşı cinsi etkilemek için güç göstergesi ibiğini gösterişli hale getiren horozları, yalan söyleyen hayvanlara örnek olarak gösterdiler.

Uzmanlar, yalan ve aldatmanın, hayvanların evriminde de olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu belirttiler.

http://www.24haber.com/?newstype=normal&newsid=11330

hshtanri
21-08-2007, 23:33
Biraz alakasız olacak ama geçen gün Nat. *Geo. da bir belgesel izledim. Uyuşturucu bağımlısı hayvanlar diye. Kaplanlar algılarını güçlendirmek için bir ot çiğniyorlarmış. Makaklar bir çiyan türünü hafifçe yaralayıp emiyorlar ve sakinleşiyorlar. Çok enteresan bir şey.

NedimYilmaz
22-08-2007, 12:31
Aslında enteresan değil, hayvanlarında bizim gibi bir zihne, zekaya, tabiata sahip olmasını kanıtlayan bir gelişme.

Tübitak Yayınlarından çıkan "Hayvan Zihni" adında bir kitap var, onu okumanızı tavsiye ediyorum.

hshtanri
22-08-2007, 13:17
kitabı biliyorum. Merak ettiğim bir kitap. Uygun bir zamanda okumayı düşünüyorum.

yucemanitu
19-06-2008, 21:51
İngilizce bir makale var önümde 1983 tarihli "Developing Reading Skills" kitabından. Yazarlar:Linda Markstein ve Lousie Hirasawa. Önemli kısımların elimden geldiği kadarını yazayım. Koko diye bir dişi goril var Dr. Francie Pattersondiye bir dilbilimci ona işaretlerle konuşmayı öğretmiş. Bir kedi ya da köpek gibi gorili evinde beslemiş. Tabii bayağı uzun sürede goril bir yaşında iken başlamış makale yazıldığında ise goril 7 yaşında. İnanamadım ama goril 375 kelime kullanıyor. Ayrıca Koko'da empati kurma yetisi varmış dudağını ısıran bir at resmi gördüğünde "At üzgün" diye işaret yapmış. Bir gün Koko 5 yaşında imiş ve evdeki lavaboyu kırmış. Patterson'un eve girip çıkan Kate adlı bir asistanı varmış. Patterson kırık lavaboyu görünce Koko işaret diliyle "Kate yaptı" demiş. İnanılır gibi değil. Sizce bu doğru olabilir mi?

BenDeniz
20-06-2008, 05:20
''İnsanlarla hayvanların ortak tarafları''...''Hayvanlarda yalan söyler''...''İnsan hayvanatın inkişaf etmiş halidir''...vs.

Gibi sözler;İnsanı nebattan vede hayvanattan farksızmış gibi mütaalaya tabi tutmaktan ibaret olacaktır.Buda insanı ''Eşref-i mahlukat'' fikrinden uzaklaştıcak, kendini hayvanlardan farksız addetmesine vede böyle hayata duhul etmesine sebebiyet verecektir.

Malumdurki;insan neslinde Ruh en ulvi hissiyata haizdir vede hakikatden,faziletden,hoş olandan, vede şık olandan hoşnut olur.Fakat birde;insanlığın ''Hayvani'' tarafı vardırki buda, daima fenalıkları,azgınlıkları,çirkinlikleri ister bunlara tevessül eder.

Şayet;insan hayvanla eşit görülmeğe devam edilirse vede yaygınlaşırsa ahiri felaket olcaktır.Dünyada;huzur,aheng,ahlak,edeb,refah,saad et kalmayacaktır.İfsad edilmiş bir dünyada felaketlere hepbirlikte sürüleneceğimiz muhakkaktır.

Çünkü;bu sözlerin tesirinde kalmış olacak nesiller,kendilerini hayvanatın inkişaf etmiş hali olarak değerlendirecek,başıboşluk vede keyfilik yani Hayvani hissiyat, hakimiyyet kuracaktır.

Tüm bu ifsadlardan şuurlu biçimde kaçınmak ve bunları setretmek; asl münevverlik,asıl vatanperverlik,asl insan ve tabiat sevgisi olacaktır.

frodo
20-06-2008, 13:05
Aspendos bu kadarı da fazla artık. Bu mantıksızlığı aynen daha önce de yapmıştın ve seni uyarmıştım. Bu mesajı okuduğuna emin olduğumda konudaki ilgisiz mesajlar kaldırılacak ve
tahrikçi tavırlarından ötürü 3 gün uzaklaştırma ile ödüllendirileceksin