PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateistlerin Neden Simgeleri Yoktur?

27-07-2007, 17:28
Evet arkadaşlar,her bir grubun,inancın felsefenin önemli işaretleri olduğu halde ateizmin tam olarak bir simgesinin olmamasını neye bağlıyorsunuz? bir ateist olarak görüşlerinizi sunmanızı ve fikirlerinizi belirtmenizi istiyorum :D

ozgur_beyin
27-07-2007, 20:00
Sevgili felsefeci, böyle bir şeye ihtiyaç duyulması bile saçma(bana göre). Dünyada zaten yeterince şekilcilik var.
Yapılsa olsa ne olur yapılamasa ne olur. Biz ne firmayız ,ne derneğiz, nede *dini bir örgütüz.

pardus
27-07-2007, 20:21
biz sadece herkes tarafından görülen bir pisliğiz
...
simgemiz olsa ne olur?_
bizim onların ki gibi yeşil bayrağımız yok
çünkü onlar sadece şekilci...

27-07-2007, 20:23
sevgili özgür_beyin,haklı olabilirsin ama bunu gerekli gören ateistlerde olabilir diye düşünüyorum.ben şahsen olabilir de,olmayabilir de diyorum..yani farketmez.Her şekilcilik sence saçma birşey midir?

saygılarımla...

ozgur_beyin
27-07-2007, 20:30
Sevgili felsefeci her iki şıkkıda savunan olur. bu normaldir.

27-07-2007, 21:15
yahu kaç tane ateist var bu forumda arkadaşlar neden kimse yorumlarını ve fikirlerini bizlerle paylaşmıyor lütfen ya..yorumlarınız bizler için değerlidir. :)

exclusive
27-07-2007, 21:47
Ateizmin neden sembolü olmadığı sorusu çok zor bir soru değil ama güzel bir soru, daha önce hiç düşünmemiştim...

Sanırım insanlar sembolleri üzerlerinde taşımak ve böylece diğer insanlara kendileriyle ilgili bir bilgi, bir mesaj vermek için kullanıyorlar. Genelde ateistlerin ateist olduklarını tanıdığı ve tanımadığı tüm insanlara ilan etmek gibi bir isteği olmadığından ateizmin sembolü yok. Günü gelir de ateistler ateist olduklarını herkes bilsin isterlerse kendilerine bir sembol bulurlar.

27-07-2007, 21:58
simgeleri olsa bunu kullanabilcekler mi? karşısındaki insana bu msjı iletmek isteyecekmi? türkiye gibi kendinden olmayanın dövüldüğü *vurulduğu dışlandığı bir ülkede bunu göze alabilmek için daha kalabalık bir kitleye sahip olmak gerek.diğer bi çözüm ise kendinden olmayana kötü gözle bakan insanımızın bakış açısının değişmesi bu da kaç yüz yıl sürer bilemiyorum

27-07-2007, 22:09
sevgili persephone,sana katılıyorum.Eğer bu simgeler üzerimizde bulunsa ve insanların karşısına böyle çıksak..sanırım radikal dincilerden okkalı bir dayak yeriz..türkiyemizde haç takan insana bile farklı gözle bakıyorlarsa,o zaman ateistleri hayli,hayli,mahvederler. :( *:oops:

Aphrasijab
27-07-2007, 22:39
şimdi şöyle bi olay var:

amerian atheistlerinin kendilerine özgü bi simgesi var tabii...
şekli ise atom şeklinde yalnız yörüngesi yarım bi şekil tabii o eksikliğin de açıklaması var.

benim fikrim ise şu:

bence atheism'in bi simgeye ihtiyacı yok...

çünkü simgeler mutlaka bi grubu temsil eder.

ama biz atheistler gerçeği savunuyoruz ve biz bi grup değil insan denilen canlının kafası bulandırılmamış ve at gözlüğü takmamış haliyiz...

bu sebeple bizim bi ideolojimiz yok ve simgemiz de yok doğal olarak...

atatürk de zaten ben ideoloji adamı değilim demiştir...

atatürk'e göre bilim ve akıl ancak en doğruyu bulmaya yarayan şeylerdir ve bilime ve akla aykırı şeyler gerçeği yansıtmaz...

atheistlerin eğer bir simgesi olacaksa; bu simge bilimin ve aklın simgesi olmalıdır...

28-07-2007, 00:16
O Amerikan ateistlerinin simgesi yan tarafta gördüğünüz benim avatarımdır :D

http://www.invisiblepinkunicorn.com/download/ipulogoblack_small.gif

Ama persephone'ye katılıyorum tabii. Ateist olduğunu söyleyemedikten sonra simge olmuş, olmamış ne yazar?

28-07-2007, 10:22
"insan denilen canlının kafası bulandırılmamış ve at gözlüğü takmamış haliyiz..."

Sevgili arkadaşlar, Aphrasijab'a ve benzeri düşünen diğer arkadaşlara katılmamak elde değil. Ateizm ne ideolojidir, ne marjinal bir gruptur nede gize dayalı çalışan gelenekçi bir güruhtur. Şekiller ve semboller dinlerin yayılmasında önemli bir rol oynamışlarsa da bu ateizm için geçerli olamaz.

Yinede bir sembole ihtiyaç duyulursa bu sembol " " olmalıdır (tırnak işaretleri sembole dahil değil).

degisim
28-07-2007, 10:36
Farklı ülkelerde ateistler simge taşıma gereği görmüşler ki bunu uygulamayada koymuşlar bencede neden olmasın.Ancak biz önce bu görüşü * topluma kabul ettirmeliyiz ki daha sonra simge arayışları başlasın.Madem herşey insan için o zaman tüm dünya üstünde kabul görecek, dünya insanlarını temsil ettiği düşünülen bir simge olmalı.

NedimYilmaz
28-07-2007, 11:38
Ateizm, bir ideoloji değildir, bu yüzden gereksiz buluyorum.

Komünizm gibi Anti-Din kavramlar ideolojiktir. Bu yüzden temsil ettiği insanlar açısından sembolu olmalıdır olmalıdır, fakat ateizm en başta bir "din" değil, bir "felsefik yaklaşım" dır. Dinlerin de, bir ideoloji lduğunu düşündüğümüzde ateizm, tüm ideolojilerden sıyrılmalıdır.

28-07-2007, 11:46
yani,sevgili nedim o zaman ateistlerin bir simgeye ihtiyacı olmadığını dile getiriyorsun..Peki her ideoloji olmayan,felsefi akımın simgesi hiç mi olamaz? diğer felsefi akımlarında bir simgesi ve işareti yok mudur?

saygılarımla.:.

28-07-2007, 14:26
F.Bahçenin bir amblemi ve rengi var.Aynı şekilde G.sarayında.Ama bir kısım insan diyorki bizler futbolu sevmediğimiz gibi hiç bir takımı da tutmuyoruz.Ve sen tutmuş bu futboldan uzak olan kimselere " siz futbolu sevmeyen ve takım tutmayanlar,peki sizlerin renkleri ve amblemi nedir"diye soruyorsun.
Ateistlere sorduğun soruda bence aynen böyle saçma..

28-07-2007, 15:04
F.Bahçenin bir amblemi ve rengi var.Aynı şekilde G.sarayında.Ama bir kısım insan diyorki bizler futbolu sevmediğimiz gibi hiç bir takımı da tutmuyoruz.Ve sen tutmuş bu futboldan uzak olan kimselere " siz futbolu sevmeyen ve takım tutmayanlar,peki sizlerin renkleri ve amblemi nedir"diye soruyorsun.
Ateistlere sorduğun soruda bence aynen böyle saçma..

bu saçmalık kişiden kişiye değişir.Sana saçma gelmiş,birine ise mantıklı gelebilir..Benim fikrim;illa olması da gerekmez ama olmasını isteyenleri de düşünmeliyiz..Öyle kesin bir tutumum yok.fakat aklıma takılan bir soruydu bu.Burda insanların fikirlerini ve onların görüşlerini almak çok önemlidir.sana göre saçma olabilir yanıtın için de teşekkürler.

saygılarımla

NedimYilmaz
28-07-2007, 15:25
Başka işimiz yok mu ?

desem pot mu kırmış olurum :lol:

Neva
23-09-2010, 21:59
6 koseli yildizi Davud kapti, hac sembolunu Isa kapti, hilal, ay vs. sembollerde kapisildi bir sekilde..

1.2.3 ligler malum.. Araba ureticileri malum.. Lezbiyenler, escinseller malum .. Hepsinin bir logosu, sembolu filan var.

Bize sembol birakmadilar. Sembol ihtiyaci icindeyiz, tebligata baslayamiyoruz lutfen yardimci olun!!!!!

evrensel-insan
23-09-2010, 23:21
Saygideger neva;

Sorun egil, birisi teizmin simgesini ortaya koysun, ateistler de onu simetrik olarak ters cevirirler, ya da "sigara icilmez" veya Trafikteki "yasak cizgisini" eklerler.:decision:

Saygilarimla;
evrensel-insan

yucemanitu
24-09-2010, 00:49
http://www.turandursun.com/images/stories/makale-resimleri/din-karsiti-felsefeler/NoReligions.jpg
Bu işareti mi kastediyorsun evrensel hocam? (http://www.turandursun.com/forumlar/#4)

AerA
24-09-2010, 00:55
İsteğe bağlı olarak farklı kültler için de toplu üretim yapmaktayız.

http://img545.imageshack.us/img545/5480/86422742.jpg

evrensel-insan
24-09-2010, 01:08
Saygideger yucemanitu;

Bu işareti mi kastediyorsun evrensel hocam? -yucemanitu-

Bir seklin icini ne kadar isaretle doldurursan doldur, tum teizmin iman, ideoloji ve inanclarini, tanrisal zihniyetinin somutlanmis sistemlerini, o sekle sigdiramazsin.

Sirf + isaretinin bir suru cesidi var.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Nova
24-09-2010, 02:05
http://blog.beliefnet.com/stevenwaldman/imgs/atheism.jpg

Ateizmin sembolü.

evrensel-insan
24-09-2010, 02:09
Saygideger nova;

Vermis oldugun simgenin, "Ateizmin simgesi" olduguna dair, kimlerin ve nerde onayi var?

Gerci, bu isareti, AerA da avatar olarak secmis. Ben bunun iceriginin atomik oldugunu dusunuyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

AerA
24-09-2010, 21:41
Sayın evrensel insan ;

Nova'nın vermiş olduğu atom modellesi gibi duran sembol American Atheist (http://www.atheists.org/) isimli kuruluşun kendine seçtiği sembolünün klonudur. Linke tıklanırsa görülecektir.

Benim avatarım ise basit bir atom modellemesi. 3 tane elektronu olduğu görülüyor. Ben elemental halde 3 elektron diye düşüneyim ve Lityum olur o zaman.

Saygılar

evrensel-insan
24-09-2010, 21:47
Saygideger AerA;

Aciklamalarin icin tesekkurler. Birincisi, isaretin bir atomik sembol oldugunu zaten biliyordum ve seninde bu amacla kullandigini dusunuyordum, yanilmamisim.:hug::rockon:

Ikincisi, Nova lakapli arkadasa o mesaji yazdiktan sonra, verdigi isareti arastirdim ve dedigin gibi imis.:) Gerci baska ozel anlamli ateist simgeler de var.

Mesela, benim avatarim, benim dogal zihniyet ve onun ctetolojik evrensel ayniliktaki yapilanis ve isleyisinin, cizimsel/sekilsel halidir yani evrensel kullanimbilimin sembolleri x ve y nin birbiri ile olan bagidir ve benim yaratimimdir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

lolepet
25-09-2010, 23:41
arkadaşlar peki simgenin açıklamasını yapabilirmisiniz neden ordaki eksenlerden biri yarım?

AerA
26-09-2010, 00:02
arkadaşlar peki simgenin açıklamasını yapabilirmisiniz neden ordaki eksenlerden biri yarım?

Sayın azrael ;

Aşağı yukarı bir "A" harfini oluşturuyor. "A" harfinin ortasındaki "-" çizgisi iki elektron yörüngesi ile, harfin kalanı ise yarım bir yörünge ile verilmeye çalışılmış. Soyutlama yapılmış.

lolepet
26-09-2010, 00:09
hmm anladım tşkler

eyesofpegasus
12-03-2011, 18:37
Arkadaslar ateizmin uzerinde gercekten iyi calisilmis ve kuresel capta kabul gormus bir sembole ihtiyaci oldugunu dusunuyorum. Bu sembole gerek olmadigini dusunen arkadaslarin argumanlari dogrusu oldukca yetersiz. Dinlerin birer sembole sahip olmalari kendi perspektiflerinden son derece yararli olmustur. Bir dusuncenin urunun hizmetin kitlelerde karsiligini bulabilmesi icin iletisiminin yapilabilmesi sarttir. Iletisimden kastim dusuncenin ifade edilmesi degil. Ifade edilen dusuncenin stratejik iletisim unsurlariyla hedef kitlede pozitif cagrisimlar yapacak sekilde hatirlanabilmesini kastediyorum. Bu anlamda semboller bize iletisim de onemli avantajlar saglar. Cunku bilinirligi pekistirerek hafizalarda yer etmemizi saglarlar. Herhangi bir markalasma surecinin kacinilmaz adimlarindan birisi amblem sembol olusturmaktir. Ateizm inanc alaninda tartismasiz bir marka olmak zorundadir. Evet marka olmak dedim. Ayni isleve sahip olan bir urune sirf iletisimi dogru yapildigi icin daha fazla para vermeniz o urunun markalasmasi nedeniyledir. Bence bir dusunce de markalasabilir. Tipki bir urun bir hizmet gibi. Fazla mi kapilatist durdu! Dogrudur ama olayi degerlendirirken lutfen ateizmin kitlesellesmesi geregi uzerinden bakalim. Ha yok toplumda zaten sayilari insan dogasi nedeniyle yuzde 5 i gecmeyen zeki insanlarin arasindan kucuk entellektuel ve bilincli bir kitleye ulasmaktan fazlasini istiyorsak ortalama insanlara yonelik iletisim calismalarini yapmak zorundayiz. Farkinda misiniz bilmem biz insanlara siz olecek ve yok olacaksiniz diyoruz. Olumden sonra seni bekleyen citirlar falan yok diyor ve dogrudan insanin narsist yanina kanli hancer darbeleri indiriyoruz. Bu darbelerden zarar gormeyecek insan sayisi azdir. Bu yuzden bu aci hapi ciddi iletisim, markalasma cabalariyla sunabiliriz diye dusunuyorum. Ben dunya capinda akilli ve cesur insanlarla ozdeslesen bir marka haline gelmesini cok isterim ateizmin. Bu da oncelikle bir sembol gerektiriyor. Etrafinda toplanacagimiz ve bin yillardir insanlara sahte bir kurtulus vadeden dinlerin aksine isigiyla aydinlanacagimiz bir sembolumuz olmasi beni son derece sevindirir.

ahmetsln
12-03-2011, 19:02
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/68225_173740942647488_140807902607459_447212_14685 89_n.jpg

:)

bizim foruma da tam uyuyor.

spartacus
12-03-2011, 19:29
Ateizm bir ideoloji değil, bir kesimde değil, bana göre simge koymak kendi kendimizi ötekeleştirmek olur, çerçevelemek, kendi doğasıyla çelişmek olur. Tabi ateizm adına.

Çeşitli ateist birlikler, fikir grupları vb gibi oluşumlar açısından ise simge olabilir. Ateizm ise bana göre öznelleştirilmemeli, bu evrensel bir durum.

Bazı arkadaşların ısrarla ateizmi, sanki negatif bir din gibi gösterme telaşıda aslında ateizmi zaten kavramadıklarından ileri gelir. Tamda bu sembol, simgeleşme buna dönük bir hal alır. değil tek bir dini sembol üzerine çizgi çekmek, işaretlerini bile dahil edip o atmosfere girmemek gerekir. Ateizm insanın doğa ile bütünleşmesi, özgürleşmesinden başka bir şey değildir. Doğa ile bütünleşmiş, özgürleşmiş, hayali uydurmalarla yapay biçimde hayalleri ve düşünceleri sınırlanmamış, evrene tanrı temelli önyargılarla bakmayan ve dahil etmeyen her insan ateisttir.

Gerisi ise ateistlerin ister bu forumda olsun isterse gündelik hayatda din vb politik ve felsefik düşüncelere, kendi fikir ve görüşlerini, bakış açılarını, siyasal görüşlerini dile getirmekten ibarettir yani her ateist insandır. yer, içer, felsefe yapar, siyasetle muhatap olur, dini baskılara ve çizilmiş çerçevelere göre fikir üretir, karşı koyar vs hepside ateist olmakla değil sadece ama sadece insan olmakla ilgili durumlar, ateizmin antiliğide zaten bu tutum ve davranışdan ileri gelir, yani kişi ateist olduğu için değil, yaşadığı toplumda yaşam biçiminden dolayı ateist olarak tanım kazanır. Bir insana özgür iradesine göre inanmadığı bir şeyi yaptırabilirmiyiz? Yapmayınca da işte ateistde ondan karşı çıkıyor denebilir mi? denmesine deniyorda ateizmle alakası yok, bu tür yargılar ideolojik yaklaşımlardan kaynaklı.

Ateizmin sınır çizgileri, içinde duracaksın gibi ideolojik çerçeveleri yoktur zaten hiç gerek yoktur. insanların nasıl inanıp, düşünecekleri konusunda bir sınırda değildir. İsa bile dönemin Romalıları tarafından ateist görülmüştür.

Geçmişden bu güne eğer ateizmi, negatif yada karşıt teizm olarak görme gayretinde olanlar meseleye sadece ideolojik yaklaşanlardır, bu anti terimi bir seçim, önsel bir yargı, ideolojik bir yapı vs değildir, bir sonuçtur. ideolojik değilde sosyal bir çevre açısından, birliktelik olarak simge olabilir, tabi öznelliğini dışta tutmadan. A, B atesitler birliği vs gibi... bunu evrensel ölçekte düşünelim, tartışılacak simge bence bu olabilir, ateizmin değil, ateistler birliğinin... yani ateizmin simgesi olmaz diye düşünüyorum... haliyle başlığı bu biçimde doğru okuduğumu varsayıyorum..

Termo
13-03-2011, 17:56
Gereksiz buluyorum, bende. Sevgili Spartacus'ün ilk cümleleri de yeterli açıklama için:) Mizahi açıdan, Ahmetsln'in paylaşımı güzelmiş:)

freut
19-03-2011, 19:29
bencede gereksiz ,zaten tabulardan kurtulmaya calisiyoruz,yeni tabu yaratmaya gerek yok,aklin oldugu heryerdeyiz.arkadas yazar Ahmetsln cok güzel ifade etmis.biz anahtariz

Neverminder
20-03-2011, 16:56
Ateizmin-dinsizliğin bir sembolünün olması bizi bir tarikat, kült vs yapmaz.
Nükleer enerjinin, tuvaletin, barışın.. bir çok şeyin sembolü var, ateizmin neden olmasın.
Faydalı buluyorum sembolleri. Şurada bir miktar ateizm sembolü var:
http://b.imagehost.org/0237/NumberedAtheistSymbols-1.jpg
aramalarda da çıkıyor bir kısmı: http://www.google.com.tr/images?hl=tr&biw=1680&bih=949&tbs=isch:1&sa=1&q=atheism+logo
Tek bir tane olacak diye bir şart yok, hoşunuza gideni seçebiirsiniz :)

Sembol demişken kimse bahsetmemiş:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=207656019246789
http://www.facebook.com/pages/A-Week/337279394287

KRM
20-03-2011, 17:49
islamın C olduğunu bilmiyordum ancak C kolyeli birini de görmedim hiç açıkçası... :)

ahmetsln
20-03-2011, 20:29
islamın C olduğunu bilmiyordum ancak C kolyeli birini de görmedim hiç açıkçası... :)

"C" degil sayın KRM "hilal"