Orijinalini görmek için tıklayınız : Cehaletin Kısır Döngüsü
hshtanri
23-08-2007, 06:45
Buradan bir sonuç çıkarmamız gerekiyor mu? *:roll:
spartan-troy
23-08-2007, 10:24
buldular enayiyi firavunun pitom şehrini ibranilere angarya niyetine yaptırdığı gibi.... :D
thunderpoint
23-08-2007, 12:20
Sevgili child,
Yazıyı asmaktaki amacın başlığından anlaşılıyor. Geleceği bilmek Allah'a mahsustur değil mi?
Dikkatimi çeken bir konu var. Son yıllardaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler meteorolojik tahminlerdeki tutarlılık oranını 95'e çıkardı. Ve yine dikkatimi çeken konu orta ve uzun vadeli tahminlerde isabet oranının bu kadar yükselmesi senin yazı amacına yönelik yapıda olanları fazlasıyla rahatsız etti.
Bunun için Diyanet'inki dahil bir çok İslamcı Site,dergi ve gazete, cahil mensuplarından gelen "Hani geleceği Allah'tan başka kimse bilemezdi; bu adamlar çatır çatır biliyor işte!" tepkisine karşı "Hava tahminleri gayb'a girer mi" konulu fetvalar yayımlayıp, bu tepkiyi gidermeye çalıştı. Ve tabii cevap her zamanki gibi saçma ve kaypak oldu. Ama cahil sürüye bunları kabul ettirmek o kadar kolay ve çeşitli yolları var ki..
Şimdi insani ve bilimsel tarafına soruyorum. Bu anlattığın şey senin düşüncelerini yansıtıyor mu, konuya da 'cuk' oturmuş mu yani?
Haa bir de yanılmıyorsam spartan o lafı sana söylemiş; bana öyle geldi. Baksana binlerceniz binlerce yargıyla buraya gelip bir tane İslam olduğunu iddia ediyorsunuz. Herbirinizin uygulaması da şahsına münhasır.
Lütfen karar verin, öyle gelin. Invı başka, soro başka, chıld başka, spartamamış başka....
Sevgiler...
Sayın thunderpoint'in bölüm içinde gündeme almış olduğu konu olan Hava tahmini gayba girer mi meselesi özellikle teknolojik aletlerin gelişmesi ve gözlemin yaygınlaşması ile İslami bir çelişki gibi görünmektedir.
Konuya İslami açıdan yaklaşılırsa durum şudur.
Allah cc. İsra suresinde kuvveden fiile çıkma terimini kullanmıştır. Bu şu demektir. Allah'ın bir şeyin olmasına karar vermesi kuvve, o fiilin gerçekleşmesi arasında geçen süre fiildir. Aslında bu konu çok basit iken, kün fe yekün olarak bildiğimiz Allah cc'nin bir şeyin olmasını istemesi ve bunun olması sanki hiç bir zaman süreci olmadan gerçekleşir hep diye anlaşılmasından ileri gelmektedir. Hâlbuki Allah cc. Kuran'ı kerimde adetullah ve sünnetulah olarak bir sebep sonuç ilişkisi içerisinde bizlerin maddesel kavramları algılamamızı istemiştir. Süreç olmadan gerçekleşme olmaz.
İşte iradenin kuvveden fiile çıktığı andan itibaren insanlar bunu gözlemleyebiliriler tahmin edebilirler sonucu hesaplayabilirler. Ama o fiil kuvvedeyken ne olacağını yalnız Allah cc. bilmektedir. Zira bütün tasarruf O’nun dur. Bu konuda Peygamberlerinin de hiç bir tasarrufu yoktur. *Kaldı ki başka bir beşerin tasarrufu olsun.
Derseniz ki, kuvve’nin fiile çıktığı zaman nedir?
Konuyla alakası olması hasebi ile bu zaman, bugün teknolojik araç ve yapılan gözlemlerin ilk başladığı an olarak kabaca tabir edilebilir. Gözlem ve teknoloji ilerledik çe daha geriye kadar da gidebilir.
Meteoroloji genel müdürlüğünü aradığınızda size en uzak hangi tarihi verebiliyorlar sorabilirsiniz. Bir meyve bahçesi için don tehlikesi sinyali verildiğinde Meteorolojinin -3 dediği net tahminin -5 olarak gerçekleşerek bütün meyve çiçeklerini yaktığını kendim müşahede ettim. Neden doğru tahmin edemediniz diye sorduğumda ise yetkililere bizim tahminlerimizde ki sapma + - 2 dediler. Hâlbuki bu aradaki 2 derecelik fark bütün düzeni değiştirebilecek kadar büyüktü.
Demek ki, gözlem fiilin başladığı yere kadar ancak gidebilirken ve tahmin tekamül ile doğru orantılı iken, kararın verildiği an için yapılabilecek bir şey yoktur. Eğer tersi bir durum olsaydı, dünyada sel deprem don rüzgâr gibi etmenlerin kontrolü çok daha kolay olurdu.
Aslında bu sanki loto çekilişi gibidir, 49 sayıdan yan yana herhangi bir altı tanesinin geleceğini bilirsiniz bu fiildir. Hangilerinin geleceği üzerinde 13 milyon küsur tahmin yapabilirsiniz ve ancak sonuç gerçekleşince tahmininizi değerlendirebilirsiniz. *Hangilerinin geleceğini bilemezsiniz. Çünkü *bu gaybdır.
Hangilerinin geleceğine bir karar veren olduğunu düşünmek kuvvedir. Top sayısını 49 değil de 49*10~ yaparsanız bu kez tahmin edebilme gibi bir hesap mantığınız varken sonuca ulaşamazsınız.
Zaten arananda bu sonuca kestirme bir yol değil de nedir sayın thunderpoint sizce?
Metotlar farklı, farklı iken, herkes bu kainatı anlamak için çaba harcıyor. *
Bu tür konuların İslam’da yeterince incelenmesi ve din adamı başlığında toplanan kişilerin eskileri tekrar ve ezberlerinden eğer İslam kurtulabilirse inanıyorum ki birçok çelişki gibi görünün kavram açıklığa kavuşacaktır. *Bu tür konular hakkında düşünen ve anlatan âlimlerinde fikirlerine tabiri caizse üstüne çullanarak ipotek koyanlar asıl İslam’ı hançerleyenler olduklarını da inşallah bir gün anlarlar.
Aslında zaman, zaman düşünmüyor da değilim, İslam'ın yaşanmasını asıl istemeyenlerin dini tapuları tutanlar olup olmadığını. *Bu şekilde düşünmek içinde tarihte çok örnek olduğunu bilmek bu savımı kuvvetlendiriyor da. Ama henüz fiile çıkmadı *:)
Selamlar
ED.
thunderpoint
23-08-2007, 14:17
Meteorolojinin -3 dediği net tahminin -5 olarak gerçekleşerek bütün meyve çiçeklerini yaktığını kendim müşahede ettim. Neden doğru tahmin edemediniz diye sorduğumda ise yetkililere bizim tahminlerimizde ki sapma + - 2 dediler.
Sevgili dalbil,
Çok uzatmayacağım çünkü olmayan mazretler üretmeyi ve laf kalabalığını değil sonuçları severim...
Bahsettiğin +-2 derecelik kaymanın coğrafi şartlara göre değişiklik gösterdiğini; bu sapmanın 30 yıl önce +-5 derece olduğunu ve teknolojik gelişimle sıfırlanabileceğini sanırım akıl edebiliyorsundur...
Sevgili InVitatio'nun bir lafı vardır: Gerisi yeşillik...
Sevgiler...
Merhaba Thunderpoint;
Sanırım tahmin istasyonu ile bahçe arasında ki mesafenin havaalanı bulunması nedeni ile, aralarında 500 metre olduğunu bilseydiniz eminim böyle yazmazdınız.
Sonuçlara olan merakınızı anlayabilirim zira bende sonuçları severim. Konu ile ilgili metoroloji genel müdürlüğüne başvurabilirsiniz. *
Sıfırlanabilme ihtimalini sonuç olarak değerlendirdiğinize göre size her hafta sayısal loto oynamanızı öneririm :) her hafta hüsrana uğrdağınızda aslında çıkabilme olasılığı ile teselli bulabilirsiniz.
Akıl edebilmek için, akıllı olmak gerekir, akıllı olduğunu iddia etmek içinse, ahmaklık olmazsa olmaz şarttır. Bu bir genel kaidedir. İstisnalar her ne kadar kaideleri bozmaz dense de, çizilmiştir bir kere :)
Son pasajı lütfen hakaret olarak algılamyın. Cidden bir kaide olarak yazdım.
Selamlar
ED.
Abi olamaz böyle birşey yahu.
Şu an inanın gülmekten karnımı tutuyorum.Gerçi bu durumun sorumlusu siz değilsiniz tamamen benim.Diyeceksiniz ki hangi durumun?
Hemen açıklıyorum.
1- Bu yazıyı yazarken ne dini ne Allah ı nede inançlara ait hiçbirşey düşünmemiştim.Kimseye inançlarından ötürü bir gönderme amacıyla yazılmadı o yazı.
2-Yazıdan herhangi bir sonuç çıkarmanız gerekmiyor çünkü o yazı sadece siz gülün diye yazıldı.Bir takım insanların halkı nasıl kandırdıklarını anlatan küçük bir fıkradır o yazı.Masumdur yani.Sizin bu derece yargılamalarınıza konu olacak bir içeriği de yok.Bir sitede okuyup hoşuma giden bir yazıyı sizinle paylaşmak istedim sadece o kadar.
Neyse hatalı olan benim.Bana komik geldiği kadar size komikte gelmemiş demek ki.Dilaver arkadaş yada ilgili kimse yazıyı silmesini öneriyorum.
saygılar.
buldular enayiyi firavunun pitom şehrini ibranilere angarya niyetine yaptırdığı gibi.... :D
Bu cümleni anlamadım.Sanırım çok derin bir içeriği var.Kusura kalma açarsan sevnirim.
İlgili arkadaşın çoook derin tespitleri vardır.(son ölçümlere göre çay kaşığı derinliğindeydi).
Senin onu anlamamana şaşmadım child . :wink:
Sevgili child,
Yazıyı asmaktaki amacın başlığından anlaşılıyor. Geleceği bilmek Allah'a mahsustur değil mi?
Dikkatimi çeken bir konu var. Son yıllardaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler meteorolojik tahminlerdeki tutarlılık oranını 95'e çıkardı. Ve yine dikkatimi çeken konu orta ve uzun vadeli tahminlerde isabet oranının bu kadar yükselmesi senin yazı amacına yönelik yapıda olanları fazlasıyla rahatsız etti.
Bunun için Diyanet'inki dahil bir çok İslamcı Site,dergi ve gazete, cahil mensuplarından gelen "Hani geleceği Allah'tan başka kimse bilemezdi; bu adamlar çatır çatır biliyor işte!" tepkisine karşı "Hava tahminleri gayb'a girer mi" konulu fetvalar yayımlayıp, bu tepkiyi gidermeye çalıştı. Ve tabii cevap her zamanki gibi saçma ve kaypak oldu. Ama cahil sürüye bunları kabul ettirmek o kadar kolay ve çeşitli yolları var ki..
Şimdi insani ve bilimsel tarafına soruyorum. Bu anlattığın şey senin düşüncelerini yansıtıyor mu, konuya da 'cuk' oturmuş mu yani?
Haa bir de yanılmıyorsam spartan o lafı sana söylemiş; bana öyle geldi. Baksana binlerceniz binlerce yargıyla buraya gelip bir tane İslam olduğunu iddia ediyorsunuz. Herbirinizin uygulaması da şahsına münhasır.
Lütfen karar verin, öyle gelin. Invı başka, soro başka, chıld başka, spartamamış başka....
Sevgiler...
Abi çok derinlere inmişsin.Yok öyle bir şey dediğin gibi.Yani düşüncelerimi aksettiren bir yazı kurgulayıp sizlere imalı bir şekilde gönderme yapayım şeklinde bir amacım yoktu.sadece bir paylaşımdı amaç,başkada birşey değil yani.
Belkide bu sitede yapılmaması gereken bir şeyi yaparak komik duruma düştüm.Bu yüzden de yönetim kurulundan yazının silinmesini talep ettim.
Sevgili ChildInTime ;
Lütfen kusuruma bakma.
Aslında senin değil benim hatam denilebilir.
Sen yazının sonuna bir gülücük *:) kondurmayınca,
diğer arkadaşımız *
"Buradan bir sonuç çıkarmamız gerekiyor mu ? * :roll: * " diye sorunca
nedense muzurluğum tuttu ben de *" :) *kesinlikle " deyiverdim.
Çarşıyı karıştırdığım için özür dilerim *:(
Sevgili ChildInTime ;
Lütfen kusuruma bakma.
Aslında senin değil benim hatam denilebilir.
Sen yazının sonuna bir gülücük *:) kondurmayınca,
diğer arkadaşımız *
"Buradan bir sonuç çıkarmamız gerekiyor mu ? * :roll: * " diye sorunca
nedense muzurluğum tuttu ben de *" :) *kesinlikle " deyiverdim.
Çarşıyı karıştırdığım için özür dilerim *:(
Çok önemli değil sevgili psiko.Düşüncen yeterli.Hem o kadar acımadı boş ver :wink: *:D
thunderpoint
23-08-2007, 17:38
Abi çok derinlere inmişsin.Yok öyle bir şey dediğin gibi.Yani düşüncelerimi aksettiren bir yazı kurgulayıp sizlere imalı bir şekilde gönderme yapayım şeklinde bir amacım yoktu.sadece bir paylaşımdı amaç,başkada birşey değil yani. Belkide bu sitede yapılmaması gereken bir şeyi yaparak komik duruma düştüm.Bu yüzden de yönetim kurulundan yazının silinmesini talep ettim.
Sevgili child,
'Yazı' nın bir kuralı vardır ki bu aslında 'konuşma'yla olan farkını ortaya çıkarır:
"Okuyanın anlaması"!
Senin bu amaçsız veya latife niyetli yazını TD Forumu'nda okuduğum için bundan başka bir bakış açımın olması tuhaftır sanırım. Sevgili Psiko dostum "kesinlikle" demeseydi de ben sana bunları yazacaktım. Aslında iyi de oldu;olayı bir konu olarak asacaktım çünkü... *
Sıfırlanabilme ihtimalini sonuç olarak değerlendirdiğinize göre size her hafta sayısal loto oynamanızı öneririm :) her hafta hüsrana uğrdağınızda aslında çıkabilme olasılığı ile teselli bulabilirsiniz.
Sevgili dalbil,
Bunları hayatının yaklaşık 30 yılını atmosfer bilimlerine adamış biri için söyleyebilir miydin, onu bir düşün? Cevabın "hayır"sa bir daha söyleme!
Akıl edebilmek için, akıllı olmak gerekir, akıllı olduğunu iddia etmek içinse, ahmaklık olmazsa olmaz şarttır. Bu bir genel kaidedir. İstisnalar her ne kadar kaideleri bozmaz dense de, çizilmiştir bir kere :)
Ayrıca yukarı pasajdaki özelliğin "herşeyin tastamam ve planlanmış olduğunu; keza merkezi bulup yerleştiğini" iddia eden siz değerli üstada ait olduğunu sevgilerimle hatırlatırım...
hshtanri
24-08-2007, 23:34
Bu muhabbetin bu kadar uzadığını şimdi fark ettim. Ben de buradan bir sonuç çıkarmalı mıyız diye masum bir soru sormuştum. Soru gerçek bir soruydu. Eleştiri ya da yargı yoktu. Kusura bakmayın.. Gerçekten bir sonuç çıkartmamız gerekip gerekmediğini sormuştum sadece. Anlamadığım içindi yani.
Salak ben salak ben... :D