Orijinalini görmek için tıklayınız : Adnan Menderes İslam Kahramanı mıydı?
Bediüzzaman Said Nursi'nin "İslam Kahramanı" dediği *Adnan Menderes islam kahramanımıydı?
Doğan Yurdakul ve Soner Yalçın'ın "Bay Pipo" adlı kitabında M.i.T' Adnan Menderes'in telefonunu dinlemiş ve bir sevgilisi olduğunu beyan etmiştir.Said Adnan Menderes'i nasıl islam kahramanı ilan edebilir?Merak edenler "Bay Pipo" yu okuyabilir!
ozgur_beyin
05-09-2007, 14:00
Sevgili hayko bizim gurubumuzun *(memeliler) erkekleri *poligamiliğe ,dişileride monogamiliğe yatkındırlar.
Erkekler genellikle çarığı düzelttimi , mutlaka kendine bir AFTOS bulurlar.
Bunun dinle imanla alaksı yoktur. Zaten böyle durumlarda, her erkek kendine LEGAL! bir bahane bulur.
Menderes'in zamanında *,hükümetle içli dışlı , bir bakan kadar forslu Süslü Nermin vardı. Kabinenin *Muhabbet
tellalıydı. Bugünün Türkiye'sinde *''muhabbet tellalığına'' *pezevenklik deniyor.
Pezevenk kelimesine, biraz daha itibar! kazandırmak amacıyla , ''muhabbet tellalı'' *kavramıyla *daha yumuşak hale
getirilmiştir.
MENDERES'in *metresi (SUZAN SÖZEN) *bugünün moda tabiriyle son derece ''delikanlı'' bir kadındı.
Menderes'in hataları *esas bunlar değildir. Bir '' VATAN CEPHESİ'' saçmalığı ,''ben odunu koysam kazanır''
fenomeni varki ,akıllara sezadır.
Nurcuların Menderes'i sevmelerinin esas nedeni, Osmanlının ,Cumhuriyet Türkiye'sinin *(menderese kadar)
''adam'' yerine koymadığı *Said'i, Menderes *adam yerine koymuş , iadei-itibar yapmıştır.
Menderes ,bu molla bozuntusun, ayağına kadar gitmiş ve ona ulema etiketi takmıştır.
Ne menderes islamcı , (işine gelmediği zaman) nede *said ulemadır
sevgili hayko,
bunu anlamak için islam ruhunu anlayıp taşımak,islama yapılanarı bilmek ve hissetmek gerekir.
bu yazdıklarımı ve yazacaklarımı belki anlayamayanlarımız olacak,sebebi de işte üstte yazdıklarımdır.
islami değerlerin günümüzde bile ayaklar altına alındığı ülkelerde,bundan 3o-40-50 sene evvel bu durum çok daha şiddetli idi.belki sizler duymamış veya duyup da inanmamış olabilirsiniz,amma,köylere kadar varılmış ve Kur'an kursları baskınlara maruz kalmış,çocuklar büyükler büyük ızdıraplar çekmişlerdi bu yüzden.alfabe değiştirilmiş ve eski harfler yasaklanınca kur'an da yasaklanmış oluyordu.gerçi bu durum benim çocukluğuma dek de böyleydi.arap harfleriyle kitap basılamazdı,evlerde çocuklara kur'an öğreten komşu kadınları gözaltına alınır,nurculuk ayini yapanlar yakalandı ibi psikolojik haberler yayınlanırdı.neyse.
bu gibi ortamlarda az iş çok sayılır.şartların ağırlığı,yapılan küçücük çabaları bile çok değerli hale getirir.
menderes' tanımam.şahsi kusurları da kendini bağlar.biz şahsi kusurları pek deikkate almayız.o kişi ile Allah arasındadır.ve de akıl vermek bize düşmez.Ama amme hukukuna tabi işlerde yapılan çabalar bizce değerlidir.bir kişinin islam kahramanı yaftasını alması o kişinin islama faydalı olması ile ilgilidir.senelerce susmuş bir ezanın tekrar aslı gibi okunup,aleme ilan edilmesi çok büyük bir hizmettir.unutturulmak istenen ezan ve kur'anın hatırlatılması ve dinin simgesi olan bu olguların tekrar hayata geçirilmesi islam kahramanı olmaya fazlasıyla yeterlidir.şahsi kusurlarının ise herkes cezasını çeker. o ayrı iştir.
bu yaklaşımım bizimle ilgili görüş açısındandır.sizinkilere pek benzemez.
Menderes ile Saidi Nursi 1957 seçimlerinden itibaren birbirlerini kullanmışlardır. Menderes Saidi Nursi'yini ayağına gidip elini öpmüş, arabasını ona tahsis ederek oy avcılığı yaptırtmıştır. 1950'de iktidara geldiğinde ilk icraatının arapça kuran okunmasına izin veren bir DP iktidarının başbakanına Saidi Nursi'nin "İslam kahramanı" demesi çok doğaldır. Tencere ile kapağı gibi.
Menderes ve DP'nin en büyük hataları, Yassıada duruşmalarında gereksiz açılan köpek davası, bebek davası gibi uyduruk şeylerle unutturuldu. Esas büyük suç o zamanların deyimiyle "Tahkikat Encümeni" kurulmasıdır. Bu inceleme komisyonuna Anaysanın meclise verdiği bütün yetkiler devredilmiştir. Komisyonun görevi CHP üyeleri ve sempatizanlarını ikili çıkardıkları, halkı isyana teşvik ettikleri gerekçesi ile bastırmak, susturmaktı. O zaman ortaya çıkan bilgi, Karadeniz Bölgesinde (henüz tam yerine karar verilmemişmiş) bir yerde toplama kampı kurarak bütün CHP'lileri oraya atmakmış. Şimdi bütün bunlar unutturuldu.
Ancak DP'nin ve Adnan Menderes'in kurtulamayacağı esas feci suç, o zamandan tevhid-i tedrisat kanununun çiğnenmeye başlanması sonucunda bugünkü dinci ortama gelinmesidir. Tarih bunu saptamıştır, bu yargıdan artık kurtulamazlar.
sevgili burlap,
"Menderes *Saidi *Nursi'yini *ayağına *gidip *elini *öpmüş, *arabasını *ona *tahsis *ederek *oy *avcılığı *yaptırtmıştır."
bu ifadelerinizi doğrulayacak bir imkanınınız varsa öğrenmek isterim.zira benim bildiklerime ters bu ifadeleriniz.
Adnan Menderes, kahramanlıkla uzaktan yakından alakası olmayan, oportünist bir politikacıdan başka birşey değildi. Dinci takımının kendisini kahraman ilan etmelerinin nedeni, oy uğruna bunlara vermediği tavizin kalmamasıdır. Burlap'ın da isabetle belirttiği gibi, günümüze kadar gelen bu karşı devrim süreci o dönemde başlamıştır. Türkiye'yi ABD'nin kucağına oturtma süreci de o dönemin eseridir, bu nedenle kendinden sonra gelen diğer ABD'ci oportünist politikacılar tarafından da "demokrasi kahramanı" ilan edilmiştir ama "vatan cephesi" "tahkikat encümeni" gibi uygulamaların asıl sorumlusu Celal Bayar'dır, o dönemdeki papa ile olan şahsi dostluğu ve Vatikan'ın Türkiye temsilcisinin girişimleri ile idamdan kurtulmuştur. Adnan Menderes ise günah keçisi olarak idam edilmiştir.
Soro,
Şu an bu çok zor. Zira ben bu fotoğrafları 1957 senesinin "Zafer" gazetesinden anımsıyorum. İnternette araştırırsanız belki bulursunuz. Fotoğrafı öyle net anımsıyorum ki, siyah arabanın açık kapısından koltuk üstünde beyaz yastık ve tabanda da lazımlık görünüyordu.
ozgur_beyin
05-09-2007, 15:20
Sevgili burlap, *''el öpme '' olayı *ya İSMET BOZDAĞ'ın '' Başvekilim menderes'' ,adlı eserinde yada
Cemal Kutay'ın *''Türkiyede üç devir '' *adlı eserinde ayrıntılı olarak var. Belki ikisindede var. Net olarak
hatırlamıyorum.
sevgili burlap,öyle bir fotograf bulamadım,amma yazdıklarının muhtevasını benze rsitelerde okudum.sanırım anonim bir yazı olmuş,mesnetsiz dayanaksız birileri yazmış zamanında .
bahsettiğin fotoğrafın da bir benzerini said nursiden bahsederken koymuşlar yazını ortasına ama fotoğrataki adam said nursi değil.
Sevgili soro,
Benim bahsettiğim fotoda Said-i Nursi yoktu.
Ancak nereye gelmek istediğini anlamadım. Yani Menderes'le Said'in ilişkisi olmadığını mı ima etmek istiyorsun?
sevgili burlap,
benim dediğim şu idi.
"soro
Kıdemli Üye
Status: Online *Posted: Wed Sep 05, 2007 2:43 pm * *Post subject: Re: Adnan Menderes İslam Kahramanımıydı? * *
--------------------------------------------------------------------------------
sevgili *burlap,
*
"Menderes * Saidi * Nursi'yini * ayağına * gidip * elini * öpmüş, * arabasını * ona * tahsis * ederek * oy * avcılığı * yaptırtmıştır."
bu *ifadelerinizi *doğrulayacak *bir *imkanınınız *varsa *öğrenmek *isterim.zira *benim *bildiklerime *ters *bu *ifadeleriniz. "
burda vurgulamak istediğim de bu iddianızı kabul etmem için gereki evrak nerededir idi.
Sevgili Soro,
Bu eski soru, neden dönüp dönüp aynı şeyi yazıyorsun ki? Ben buna yanıt verdim: Anımsadığım şeyi söyledim. "İnternet'ten aranırsa bulunabilir" dedim. Özgür_beyin de bir yanıt vermiş.
Ama sen kapalı kutu gibisin. Menderes'le Said'in ilişkisini yadırgadın mı? Böyle bir şeye inanmadığını mı söylüyorsun? Kimin adına inanmadın? Menderes adına mı? Said adına mı? Hangisine böyle bir durumda ne halel gelir? Kendini açıklar mısın?