Orijinalini görmek için tıklayınız : Çürümeye başlayan insanlıktan uzaklaşır (İ.TÜRÜT-O.ARİF)
soL İsmail Türüt’ün klibine yönelik tepkiler artarkan Sanat Cephesi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Sanatçı Emin İgüs de soL gazetesine konuya ilişkin düşüncelerini aktardı.
Sanat Cephesi (SOL GÜNLÜK GAZETE *17 EYLÜL 2007 / SOL ORG))
O gün öyle desinler, bugün böyle desinler
Fatihalar, Yasinler, bitmez Karadeniz'de
Şerefini şanını, ortaya kor canını
Hiç kimse vatanını satmaz Karadeniz'de
Bu sözlerin yazarı bir ozan müsveddesi, besteleyen de bir şarkıcı müsveddesi… Birinin tarihi trajedi diğerinin tarihi ise komedidir… Biri köpekleşmenin, diğeri çürümenin temsilcisidir… Çürüme, köpekleşme ile başlar… Çürümeye başlayan ise insanlıktan uzaklaşır… Aptallıklarını suratlarında taşıyan bu iki kafadar akıllarınca köylü kurnazlığı ile aydın insanlarımızla dalga geçmeye kalkmışlardır… Mahalle kabadayısı iki bıçkın delikanlının youtube’a yerleştirdikleri klip, "iyi bir halt" becerdikleri konusunda bu korkak ikiliyi cesaretlendirmiştir. Burjuva medyasının haberleri karşısında önce tınmaz bir tavır sergileyen Karadenizli türkücü müsveddesi 'ağabeyleri'nin ya da menajerinin uyarıları ile ertesi gün çark etmiş, en aptal surat ifadesi ile "haberinin olmadığını, görse bu işi yapanların suratlarına tüküreceğini" beyan etmiştir.
Karadeniz bu sahte kabadayılara mahkum değildir. Karadeniz, bağrında yetiştirdiği çocuklarına önce, asla kalleş olmamayı öğretir. *Karadeniz, hırçın dalgaları gibi mert ve özgür yaşamayı öğretir insanlarına.
Ne yazık ki toplumsal çürümenin, köpekleşmenin elleri Karadeniz’e de uzanmıştır. Karadeniz insanı korkakça yaşamaya alıştırılmaktadır. Linç girişimleri, arkadan vurma ve güce tapma korkaklaştırılmanın, kişiliksizleştirilmenin sonucudur.
Arif ve Türüt, *karanlıkta sinerek, kahpe pusularda iş görmeye kalkmışlardır. *Arif ve Türüt bu memleketin geleceğinde asla olmayacaklardır. Yurdumuzun aydınlık ve cesur insanları meydanı korkaklara bırakmayacaktır.
Emin İgüs (müzisyen) Ozan Arif -İsmail Türüt ikilisinden böyle bir şey çıkmış olmasını yadırgamadım, şaşırmadım da... Bu “insanlık ayıbı” ve “fukaralık” ancak onlara yakışır.
Bu, bizim Hrant Dink'e sahip çıkamadığımızın resmidir; cinayeti anlamadığımızın, anlatamadığımızın, içselleştiremediğimizin ve yapmamız gerekenleri yapmadığımızın veya yapamadığımızın resmidir. Doğru “ağıt”ı yakamadığımız sürece, bu şarkılar-türküler daha da çoğalacaktır.
thunderpoint
17-09-2007, 12:06
Karadeniz bu sahte kabadayılara mahkum değildir. Karadeniz, bağrında yetiştirdiği çocuklarına önce, asla kalleş olmamayı öğretir. *Karadeniz, hırçın dalgaları gibi mert ve özgür yaşamayı öğretir insanlarına.
Yazarın düşüncelerine yukarıdaki ayrıntı hariç katılıyor ve kendisine şunu soruyorum: "Akdeniz, Ege, Doğu, İç, Güneydoğu ve diğerlerinden hangisi, yukarıdaki olumlu vasıfları kendi insanına öğretmeye çalışmaz? Böyle şöven bir ayrımcılığa neden girdiniz; aslında bu ayrımcılık değil midir Karadenizliyi 'kralcı' yapan?"
Sevgiler...
Emin İgüs bu alıntıda lokal bir sesleniş için en uygun argümanı kullanmış ..Politika biraz yereldir buradan şovenlik çıkartmak aşırı bir abartıdır diye düşünüyorum.Paradoksal bir örnek ;Karadenizli fındık üreticilerine "siz karadenizliler fındıkta bu fiyatı haketmiyorsunuz"denirse karadeniz dışında fındık üreten-varsa-onlara hakaretmi olur !Yada "düşmanı denize döken onurlu izmirliler"dendiğinde diğer iller onursuzmu olur !? (gerçekte düşmanla izmirde çarpışan yanlızca izmirlilermi yada Türkiyenin dört bir yanından insanlarımızmı !? o ayrı soru)vb..yani *ekseni gözden kaçırmamak *kimi metaforik-yerel söylemlere takılmamak gerekiyor..
Karadeniz insanı -ülkenin diğer insanları gibi- yerellikten Fatsaları,Hopa ları yarattı geçmişte ve Karadenizlilik onlarla anlamlı bir kimlik haline geldi..yoksa Lümpeni,Akıl sıyırtan ilkeli,Sığırları coğrafyanın her yanında kanser gibi !
bence bu işilerin arkasında türk islam sentezi saçmalığına soyunan ülkücüler *vardır ben bir türkçüyüm ama ama ırkçı değilim sadece türk milletinin islam boyunduruğundan kurtarılması ve özüne dönülmesi gerektiğine inanlardanım yoksa bu gibi cinayetler işlenmeye bunlarla övünülmeye devam edilecektir
thunderpoint
17-09-2007, 16:49
buradan şovenlik çıkartmak aşırı bir abartıdır diye düşünüyorum.
Ben abartmadım sevgili timurca; sadece belindeki silaha sarılıp "Ben Karadenizliyim haa!" diyenleri çok gördüm...
Sevgiler...
ozgur_beyin
17-09-2007, 17:15
Cemal Dündar ,bugün Milliyet'te böyle yazmış.
İsmail Türüt belki Karadeniz'in bir bölümünden alkış almak, belki ırkçı bir damarı gıdıklamak uğruna ucuz bir propaganda türküsünü seslendirmiş, açıkça suçu ve suçluyu övmüştür.
Yine de ben Türüt'ün, bir gazeteciyi, bir aydını, düşünen bir beyni kalleşçe kurşunlayan bir katili övecek kadar gaddar olabileceğine inanmıyorum.
Gerçekten dünkü Milliyet'e söylediği gibi "Bir Müslüman olarak" bir insanın öldürülmesinden haz duymuyorsa, bir an için kendini öldürülen o insanın ailesinin yerine koymalı ve türküsünü piyasadan toplatıp özür dilemelidir.
Hatta türküsünü biraz tadil etse, Karadeniz için de iyi olur:
"Bir uşak ensesinden / vurulmaz Karadeniz'de
Öyle kalleşçe pusu / kurulmaz Karadeniz'de...
Fatihmiş, Yasinmiş / bilinmez Karadeniz'de
Katillere kahraman / denilmez Karadeniz'de..."
Rıza Zelyut'ta böyle.
İşte bu sözleri İsmail Türüt, türkü haline getirmiş.
Şimdi şu demokrasi, düşünce özgürlüğü gibi kavramları kutsallaştıran ve kendilerine liberal demokrat diyen aydın takımına soruyorum: Bu ülkede, yukarıdaki sözleri söylemek suç mu olmalı? Bunları söylemek isteyen kesimlerin fikir özgürlüğü hakkı olmamalı mı? Sonra, bu sözlerle Hrant Dink cinayetine övgünün ne ilgisi var? O cinayeti; birilerinin önceden planlayarak milliyetçileri suçlamak üzere işlettiklerini cümle alem biliyorken siz mi bilmiyorsunuz? Öyle değilse neden AKP hükümetinin yönettiği Türkiye'de Trabzon Emniyeti'nin istihbarat işleri sorgulanmıyor?
Eğer bunu bile bilmiyorsanız, 'İstihbarata çok düşkün!' olduğu AKP'li bakanlar tarafından da kabul edilen Fethullah Hoca'nıza sorun; o CIA'daki bilgilerden de yararlanarak sizi aydınlatır. Amma verdiği bilgiler, sizi nereye itekler bilemem.
Videoklipi gordum ve dinledim. Tetikci kim olursa olsun, insanlik sucu sayilabilecek bir cinayeti ovmek ve arkada diger oldurulmesi gerekenleri alenen sergilemek hem Turkiye anayasasina, hem de insan haklarina karsi islenmis bir suctur. Suclularin yakalanip cezalandirilmasi digerlerine bir ornek teskil edeceginden, hafife alinmamasi gerekir. Fikir hurriyetinin kapsamina cinayete tesvikin girmedigine eminim.
ismail türüt ideoloji seçemeyecek kadar soytarı bir insandır. lakin herkes bilir ki ozan arif ateşli bir ülkücüdür. halk ve aydınlar düşmanlarını görsün, tanısın.
ALINTI : SOL.ORG
Sanat Cephesi’nden ‘plan’ bozan eylem
19 Eylül 2007, Çarşamba
Türüt ve Arif’in ‘planını’ bozmaya hazırlanan Sanat Cephesi bugün saat 13.00’te Şişli’deki Agos Gazetesi önünde bir eylem düzenliyor. Sanat Cephesi imzaya açtığı protesto metninde, aydın ve sanatçıları meydanı korkaklara bırakmamaya davet ediyor.
HABER MERKEZİ “Oysa bu sözlerin yazarı bir ozan müsveddesi, besteleyen de bir şarkıcı müsveddesidir. Birinin tarihi trajedi diğerinin tarihi ise komedidir... Biri korkaklığın, diğeri çürümenin temsilcisidir... Çürümeye başlayan insanlıktan uzaklaşır...”
Yukarıdaki ifadelerin de yer aldığı imza metniyle Sanat Cephesi bugün Şişli’deki Agos Gazetesi önünde türkücü İsmail Türüt ve Ozan Arif’i protesto etmeye hazırlanıyor. Karadenizli türkücü İsmail Türüt’ün Ozan Arif’in sözlerini yazdığı “Plan yapmayın plan” adlı türküsünde Hrant Dink’in katillerini ve suçu öven ifadeler kullanması nedeniyle gösterilen tepkilere bugün saat 13.00’te başlayacak eylemle katılan Sanat Cephesi hazırladığı imza metninde toplumun duyarlı kesimlerini eyleme katılmaya davet ederek Arif ve Türüt’ün bu memlekete dair söz söyleme haklarının bulunmadığını, memleketin geleceğinde yer almayacaklarını vurguladı.
“Türüt ve Arif'in Hrant Dink'in Katillerini Övmesi Utanç Vericidir. Karadeniz'e Mert ve Özgür Olmak Yakışır” başlığıyla yayınlanan imza metninde, adalet duygusunun git gide köreldiği, kimsenin kendinden başkasına güvenmediği, linç ve cinayet vakalarının arttığı bir toplumda, bizzat yönetenleri tarafından ihanete uğrayan, toprakları ve fabrikaları satışa çıkarılmış, her an komşularıyla savaş tehlikesi içinde yaşamaya itilmiş, ırkçılığın bırakın gerilemeyi tüm toplumun yakasına yapışmış bir körlük olarak büyüdüğü bir ülkedeyiz. Türkiye halkları, mücadele etmeden bu girdaptan çıkamaz. Kardeşliğe her zamankinden çok ihtiyacımız var. Sanatçılar, bu karanlığın içinde ışık olabilirler, olmak zorundalar” denildi.
Türüt ve Arif’în türküsündeki ifadelere de yer veren imza metninde, “oysa bu sözlerin yazarı bir ozan müsveddesi, besteleyen de bir şarkıcı müsveddesidir... Hrant Dink'in katillerine açık açık övgüler yağdırıyorlar. Cinayeti yüceltiyor ve topluma ve insani değerlere karşı açıkça suç işliyorlar. Hrant Dink cinayetini ve faşizmin insanlık düşmanı tarihini güzelliyorlar. Hayır, türkülerimize kan bulaştırılmasına göz yumamayız. Birinin tarihi trajedi diğerinin tarihi ise komedidir... Biri korkaklığın, diğeri çürümenin temsilcisidir...Çürümeye başlayan insanlıktan uzaklaşır...” ifadesi de yer aldı.
İmza metninde ayrıca, “sanat, bu zavallılara mahkum değildir. Türkiye'de sanat, Nâzım Hikmet ile, Ruhi Su ile, Yılmaz Güney ile serpilmiş, bu ülkenin aydınlık geleceğinin yollarını döşemiştir. Arif ve Türüt, bu geleneğin parçası değildir, ne şarkı söyleyip, söz yazmaya ne de bu topraklar ve bu toplum adına konuşmaya layık değildirler. Arif ve Türüt, karanlıkta sinerek, kahpe pusularda iş görmeye kalkmışlardır” denilerek, Arif ve Türüt’ün bu memleketin geleceğinde asla olmayacakları ve yYurdumuzun aydınlık ve cesur insanlarının meydanı korkaklara bırakmayacakları ifade edildi.
İmza metninin hazırlanmasının hemen ardından imza verdiklerini açıklayan aydın ve sanatçılardan bazıları şunlar:
İlkay Akkkaya, Vedat Sakman, Orhan Aydın, *Sabahat Akkiraz, Hasan Akkiraz, İsmail İlknur, Alev Akçin, Metin Coşkun, Yılmaz Onay, Tuncer Cücenoğlu, Mehmet Ulay, Nejat Yavaşoğulları, Mustafa Köz, Suavi, Nazif Uslu, Kemal Özer, İrfan Ertel, Semir Arslanyürek, Mustafa Ziya Ülkenciler, Yusuf Ziya Bahadınlı, Cengiz Kılçer, Nevzat Süs, Murat Beşer, Ali Mert, Sadık Albayrak, Emin İgüs, Ufuk Karakoç, Levent Ülgen, Renan Bilek, Ahmet Telli, Ozan Özgür, Ahmet Antmen, Nihat Ziyalan, Faruk Karaçay, Ayşe Baykal, Tuğrul Çutsay, Murat Yakın.
Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Karanlığa Karşı Sanat Cephesi, Özerk Sanat Konseyi, P.E.N Yazarlar Derneği, OYÇED, Barış Derneği, Nazım Kültürevleri, Mask-Kara Tiyatrosu, Nazım Oyuncuları, Beyaz Tebeşir Tiyatrosu, Münir Özkul Sahnesi, Bakırköy Oyuncuları, Değişim Atölyesi Oyuncuları, Tiyatro Simurg, Ankara Ekin Tiyatrosu, Özgür Tiyatro, Ankara Simurg Oyuncuları, Şehir Işıkları Müzik Grubu, Ahibba Müzik Grubu.
Yüksel Aymaz, Tevfik Taş, Bilal Kayabay, Güven Şancı, Volkan Kavas, Harun Güzeloğlu, Özgür Başkaya, Bülent Yıldıran, Faruk Güvenç, Murat Demirbaş, Özgür Gügül, Edip Tüfekçi, Aliye Karahan, Serdar Doğan, Çağlar Deniz, Aslı Solakoğlu, Özgen Seçkin, Özcan Öztürk, Haydar Ünal,Selma Abeoğlu, Zeynep Kuradağ, Aydın Çubukçu, Gökhan Erkan, Ertuğrul Timur, İlke Melikoğlu, Cansu Fırıncı, Mert Ege Köse, Almıla Kursar, Şakir Sağlam, Neslihan Ümmetoğlu, Mustafa Kemal Çokşen, Olcaytu Ulaş, Deniz Atam, Nurhan Uslu, Mehmet Varsak, Cenk Şengül, Onur Uçar, Eylül Başoğlu, Nesrin Uçar, Kerem Demirtürk, Ramazan Atbaş, Bülent Şahin, Zeynel Aslankaya, Şahin Kanbur, Cengiz Çakıcı, Emrah Sürücü, Savaş Tokmak.
ben *bir *türkçüyüm *ama *ama *ırkçı *değilim
komiksin osiris
komik olan ne ki....milletini iyiliğini isteyen, onun dünya ulusları arasında layık olduğu yerde bulunması için çalışan ve bu aradada hiç bir ulusa ve millete kendine düşmanca niyetler beslemediği sürece tabiiki kötü gözle bakmayan bir insanın türkçüyüm ama ırkçı değilim demesinin neresi yanlış... Türk tarihinde ırkçılık hiç bir zaman görülmemiştir
türkler tarih boyunca kendileri ile iyi geçinenlerle asla düşmanlık yapmamış ve içlerine karışmaktan çekinmemişlerdir, bu yüzdende dünyada en çabuk asimile olan ulus tur Türk ulusu.... *Çinde yüzlerce şehir kurmuş hanedanlık kurmuş türkler şimdi neredeler, Hindistanda büyük imparatorluklar kurmuş ola Türkler neredeler şimdi(bvabürşash devleti, Delhi Türk imparatorluğu) Mısırdaki kölmenler, memluklular ne oldu, Avrupanın ortlarına kadar giden hunlar kıpçaklar,Uz lara ne oldu, mAsimile oldular ..Irkçı olsalardı olurlarmıydı asimile...Bu Tarihi iyi bilmek lazım...konuşmak için.
rebera_roni
29-09-2007, 15:41
ben klibin hepsini izledim sözleri tuylerimi ürpeti demiyorum çünkü Ozan(?) *Arif'ten anca böyle bir beste beklenirdi.sonrada çıkmışlar yok efendim sizin anladığınız gibi değil.herşey açık kardeşim neyi yanlış anlıyoruz.bide tek savunucu bölgeyi karadeniz olarak göstermenin neresi doğru çanakkaleleri hep beraber kazandık.herseyi ne çabuk unutuyoruz onu anlamadım.böyle yaparak sadece gençlerin kafalarını öldürme düşüncesini yerleştiriyorlar.dinl, malatya katliamı,yine trabzondaki din adamının ölümü hep bu düşünceye sahip insanların bir eseridir.
karadeniz denildiğinde kazım koyuncuyu hatırlıyorum, bırakında onu hatırlamakla kalalım.
saygılarımla...
Her gün şehit haberleri içimizi yakarken
Milletini seven bilim adamları , yazarlar öldürülürken tepki vermeyen
Kendileri gibi düşünmeyenleri suçlayan emin igüs ler
Her devletin kendini korumak için 301. madde gibi yasları varken
bizde kaldırmaya çalışıyorlar
* Bahane olsun diye Hırant kardeşi öldürttüler
ismini duydukça türk kanı kirli pis demişti
ceza almadı neyse
*her siyasi cinayetin arasında ülkücü falan değil sömürü düzenini kurmak isteyenler var
Sayın Ozan Arife *şair müsveddesi diyenin şiirlerini görmek isterdim
Şairleri haykırmayan bir millet, Sevenleri ölmüş çocuk gibidir
M. Emin Yurdakul
özellikle ırk tabirinin bilimde ve biyoşojide geçerli olmadıgının altını çizelim. Bu cografi bir tanımlamadır. Milliyet de öyle. Türk dilini Ural Altay ailesine sokarlar. Bu geçmişte bu dili konuşanların ortak bir kökeni oldugu anlamına gelir. ayrışma ve farklılaşma zaman içerisinde yer degişmelerle, göçlerle, diger kültürlerle ilişkiler neticesinde belirginleşmiştir.
* * *Marx ın önemli bir sözü var. Bir ulusu ezen bir ulus özgür olamaz der. Türkiyedeki antidemokratik kanunları ele alarak bu sözle birlikte degerlendirin diyerek düşünmeyi sizlere bırakırım. Daha yeni bir polis yasası çıktı sessiz sedasız. Neyi amaçlıyordu ve neden bazı özgürlüklerimiz kısıtlandı.
* * *Benim içimi yakan ise ölüm haberleri. Ölünün şehit ya da terörist ( gerilla ), Türk ya da Kürt olması benim için farketmiyor. Ölenin insan olması yeterli bir kanıt. Ne için öldüklerini düşünüyorum. Neyin mücadelesinin verilmek istendigini düşünüyorum. İnsan hayatından daha yüce bir kutsalım olmadıgı için de anlamıyorum, anlamak da istemiyorum. Hnagi hınzır gerekçe altına gizlenirse gizlensin bir ülke vatandaşlarının kendi ülkesinin askeri güçleri ile çatışması sonucu oluşan can kaybı haksız bir savaşı işaret etmektedir. Savaş her iki taraf için de haksızdır, gayri ahlaki yürütülmektedir ve durdueulması gerekmektedir. Durduracak olan tek güç ise akıl ve sagduyudur.
* * * Aklım ve sagduyum ise bana ırklar milliyetleri dilleri, bir kenara bırakıp insanlık temelinde birleşebilmenin tek çözüm oldugunu söylüyor.
* * * saygılarımla
Sevgili Dilaver, millet tarifi, bir ulkenin sinirlari icinde yasayan, rengi, irki, kokeni, dini ne olursa olsun, yasayan insan topluluguna denir. Bir gurubun digerlerine ustunluk ve haksizlik uygulamasi ise *milletin ahenginin bozulmasinin en buyuk nedenidir. Demokrasi tanimina da, laiklik tanimina da, insanlik tanimina da aykiri davranislar, aynen ask gibi, iman gibi, gozleri koreltir, beyni muhurler.