PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Hürriyet' adlı çocuk dergisinden..:)

adrio
24-09-2007, 13:30
YALÇIN DOĞAN : NAMAZ SOKAĞA TAŞIYOR, BİZ YOLDA YÜRÜYEMİYORUZ...

YALÇIN DOĞAN : NAMAZ SOKAĞA TAŞIYOR, BİZ YOLDA YÜRÜYEMİYORUZ
Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Doğan, "Kebapçıda namaz metroda namaz" başlığı ile yazdığı yazıda caddelere taşan cami cematini eleştirdi. Kebapçıda mescit açılmasına bozulan Doğan, "Her cuma olduğu gibi, namaz kaldırımlara taşıyor, insanlar yürüyecek yol bulamıyor" dedi.
Kebapçıda namaz metroda namaz/YALÇIN DOĞAN

ÖYLE sıradan bir lokanta değil. Hürriyet’in ekinde bir ara en iyi on kebapçı arasında yer almış, Ankara’daki kebapçılardan biri.

İki katlı. Lokanta sahibi ikinci katı içki servisinin verildiği bir yer haline getirmek istiyor. Ne mümkün. O mümkün olmadığı gibi, başka garip şeyler mümkün hale geliyor.

Kebapçı revaçta, çok kalabalık, yemekleri lezzetli olduğu için, buraya sık sık bazı bakanların da yer aldığı AKP’li guruplar geliyor. O bakanların da yer aldığı guruplar, her sefer, "lokantada mescit nerede" diye soruyor. Yemeğe geliyorlar, namaz kılmak için mescit soruyorlar.

Lokanta sahibi bakıyor ki, olmuyor, içkili hale getirmek istediği ikinci kat, bırakın içkiyi, lokanta olmaktan çıkıyor ve mescide dönüşüyor.

Gelen AKP’li guruplar, sofradan kalkıyor, önce erkekler, arkadan kadınlar, lokantanın mescidinde gurup ve sıra halinde namaz kılıyor. Yemek yerken namaza gitmek, daha önce böyle bir adet var mı, sırf gösteri.

Bu farklı bir tarz-ı hayat, farklı bir yaşam biçimi.

TUNALI’DA MESCİT

Ankara’nın en büyük camii Kocatepe Camii. O camiye açılan en büyük cadde, Tunalı Hilmi Caddesi.

Cami bir kaç yüz metre ilerde, yine de, Tunalı Hilmi’nin kavşağına mescit yapılıyor. Dün cuma. Cuma nedeniyle, Tunalı’daki mescitte namaz kılınıyor. Her cuma olduğu gibi, namaz kaldırımlara taşıyor, insanlar yürüyecek yol bulamıyor. Oysa, cami işte hemen şurada.

Bu farklı bir tarz-ı hayat, farklı bir yaşam biçimi.

METRODA MESCİT

Kızılay Metrosu. Aynı zamanda alış veriş merkezi.

Metroda mescit var. Dün cuma. Kızılay metrosundaki mescitte cuma namazı kılanlar, metroya taşıyor, insanlar metroya binmek için, birbirinin üstüne çıkıyor.

Daha da tatsızı, namaz kılanlar, yoldan geçen ve namaz kılmayanlara yan gözle bakıyor.

Bu farklı bir tarzı-hayat, farklı bir yaşam biçimi.

Lokanta, metro, hastane, pastane, postane, hava alanı fark etmiyor, her yer mescitle doluyor.

DEMOKRASİ DİYE DİYE

En sık söylenen söz, en başta türban dahil, "herkes istediği gibi giyinir, istediği gibi yaşar, neden insanlar birbirine karışıyor" gibi, sözüm ona, özgürlük ve serbestiyet. Sözüm, ona demokrasi. Demokrasi, arkasına sığınılan kutsal kavram.

Elbette demokrasi. Ama, bunların demokrasiyle, özgürlükle ilgisi yok. Demokrasi diye diye, tarz-ı hayat değişiyor. Siyasal rejim değişiyor. Değişim yavaş yavaş ve iki türlü.

1- Dayatma, belli dinsel simgeleri topluma fiilen kabul ettirme yolayla. Örneğin, türban Çankaya’ya fiili olarak çıkmış bulunuyor. Bu tarz-ı hayatın değişimi işareti.

2- Alıştırma yoluyla. Başkentin göbeğinde, kebapçıdan metroya uzanan mescit zinciri, kaldırımlara taşan namazlar, toplumda önce garipseniyor, ardından alıştırma dönemi geliyor.

Gerçekte günlük yaşam biçimi değişiyor. Dini motiflerin ağır bastığı sisteme kayıyor.

Biri geçen yıl, diğeri on yıl önce, ben iki kez İran’a gidiyorum. Cuma namazları dahil, İran İslam Cumhuriyeti’nde ne sokaklara taşan namazlar var, ne iki durakta bir, mescit. Ama, dayatma sonuna kadar.

Burası laik Türkiye Cumhuriyeti. Başkentte sokaklara taşan manzaralar, ne bazı salakların dilinden düşürmediği demokrasi ile izah edilebilir, ne isteyen istediğini yapsın, aldatmacası ile.

vesayre:)ADAM DAKİ MANTIĞA BAKARMISINIZ_??HEM DİYOR CAMİLER FAZLA HEMDE DİYOR MİLLET DIŞARDA NAMAZ KILIYOR:):)PUHAAHAHA:)
EĞER CEMAAT DIŞARDA NAMAZ KILIYORSA BU DEMEK OLUYORKİ CAMİLER *AZ ULA AZZ:)HEHE

HADİ ALLAH RIZASI *KAZANMAK İÇİN PARA TOPLAYALIM cami yaptıralım ATEİST KARDEŞLERİM:) DE SAYIN SOLCU GAZETECİMİZ haklı çıksın hehe

ALLAHA EMANET OLUN

24-09-2007, 13:38
:D

karakartal
24-09-2007, 13:52
ateist beyler şimdiden para tolayın cami yaptırmak için sonra bigün müslüman olursanız böle cami kapılarında kalmassınız *:D *YALÇIN DOĞAN mıdır neyse oda demez NAMAZ SOKAĞA TAŞIYOR, BİZ YOLDA YÜRÜYEMİYORUZ... * die bunu dien adam zaten boş yaşıodur

24-09-2007, 13:58
:) insanlarin camiye degil mescitlere yonlendirilmesinden sikayetci yazar. Sen anlamamissin mevzuyu. Bu yazi ile aklinca Vakit gazetesi ile ilgili basliga misilleme yapmissin aklinca.

24-09-2007, 14:00
Adamı bayağı sinirlendirmişler... *:D

adrio
24-09-2007, 14:06
:) insanlarin camiye degil mescitlere yonlendirilmesinden sikayetci yazar. Sen anlamamissin mevzuyu. Bu yazi ile aklinca Vakit gazetesi ile ilgili basliga misilleme yapmissin aklinca.

mescit ya da cami... kastettiğim namaz kılınan yer burada:) sanırım sen anlamamışsın..misilleme olayına gelince:)ÇOZ ZEKİSİN...

dip not:aklını kullanan doğadaki müthiş nizam ve intizama bakarak rabbini bulur:)

adrio
24-09-2007, 14:09
Adamı bayağı sinirlendirmişler... *:D

hemde nasıl:) burda da var sinirlenen:) :twisted: böö

karakartal
24-09-2007, 14:53

peki o adam madem öle demiş mescitlerde kılınsın die peki adam onun keyfine göremi gidip mescitte veya camide kılcak, istediği yerde kılar kendisi kılmıo die müslümanlarada bunu demeye hakkı yok madem sokağa sığmıolar adamın derdi o olsa sığmayanları ewine dawet eder benim ewimde kılın die

karakartal
24-09-2007, 14:55
bide şunu söyliyeyim namaz temiz olan heryerde kılınır sokağa taşıp kılmak hiç kılmamaktan daha iidir

hiramusta
24-09-2007, 15:16
Neymiş namaz kılanlar kılmayanlara yan gözle bakıyorlarmış.Be adam senin namaz kılanlara yan gözle bakmadığın yazından belli.Al sana mahalle baskısı;namaz kılmayanlar,namaz kılanlara yan gözle bakarak rahatsız etmektedirler.En iyisimi Taksim'e,Göztepe'ye bilumum bütün boş arazilere cami yapmak lazım. :) :)

HarunKAHYA
24-09-2007, 15:16
Canlarım.. ne kadar da şekersiniz..
Renk kattınız..renkler kattınız..Hoşgeldiniz..
Bizi eğlendirdiniz.
Sağolun, varolun sn. Kardeşlerim.
Aman diğerleri gibi hemen gitmeyin sn. renkli ikilimiz.

karakartal
24-09-2007, 15:25
Neymiş namaz kılanlar kılmayanlara yan gözle bakıyorlarmış.Be adam senin namaz kılanlara yan gözle bakmadığın yazından belli.Al sana mahalle baskısı;namaz kılmayanlar,namaz kılanlara yan gözle bakarak rahatsız etmektedirler.En iyisimi Taksim'e,Göztepe'ye bilumum bütün boş arazilere cami yapmak lazım. :) :)

gerekirse yapılccak tabiiii Allaha kulluk görewimizi kimse engelliyemez * herkesin dini kendisine die bi laf wardır bizim böle heryere camiler yapmamızı Allahtan başka kimse sorgulayamaz

24-09-2007, 15:33
Sn karakartal,

Konu ile alakalı değil ama bir soru sormak istiyorum, neden sürekli "v" yerine "w" kullanıyorsunuz? Yazılarınızdaki diğer vahim Türkçe hatalarını hadi görmezden gelelim de bu ısrarınızın nedenini gerçekten merak ettim, açıklayabilirseniz sevinirim.

karakartal
24-09-2007, 15:40
Sn karakartal,

Konu ile alakalı değil ama bir soru sormak istiyorum, neden sürekli "v" yerine "w" kullanıyorsunuz? Yazılarınızdaki diğer vahim Türkçe hatalarını hadi görmezden gelelim de bu ısrarınızın nedenini gerçekten merak ettim, açıklayabilirseniz sevinirim.

önemli olan v yerine w yazman deil anlatmak istediğimdir

ısrarımıza gelince biz sizi silah zoruyla hak yolu öretmiyoruz sadece fikirlerimizi sunuyoruz dinde zorlama yoktur sizin hak yola girmenizle benim bir çıkarım olmaz siz kazanmış olursunuz ama zorla güzellikte olmaz istemiosanız bidaha yazman

24-09-2007, 15:49

Yanılıyorsunuz, bu da çok önemlidir, zira "w" harfi Türkçe'de mevcut bir harf değildir, "v" yerine kullanılmasının sağladığı hiçbir avantaj da yoktur ama Türkçe'yi dejenere etme çalışmalarında önemli bir silahtır.

Ben ısrar derken tebliğde ısrarınızı değil de bu yazım hatasındaki ısrarınızı sormuştum, yoksa sizleri tebliğ görevinizden alıkoymak gibi bir niyetim yok.

karakartal
24-09-2007, 15:55

Yanılıyorsunuz, bu da çok önemlidir, zira "w" harfi Türkçe'de mevcut bir harf değildir, "v" yerine kullanılmasının sağladığı hiçbir avantaj da yoktur ama Türkçe'yi dejenere etme çalışmalarında önemli bir silahtır.

Ben ısrar derken tebliğde ısrarınızı değil de bu yazım hatasındaki ısrarınızı sormuştum, yoksa sizleri tebliğ görevinizden alıkoymak gibi bir niyetim yok.

iyi tamam burda 'w' yerine 'v' yazsam sölemek istediklerimi anlıycakmıydın

tabiki bizim görewimiz sadece doğruları öretmek size yani bu işi kendi çıkarımız için yapmıyoruz

24-09-2007, 16:02
Sn karakartal,

Sizin söyledikleriniz, söylemek istedikleriniz, hatta kısıtlı bilgi dağarcığınız nedeni ile aklınıza bile getiremedikleriniz, bu forumdakilerin en az % 95'i tarafından bilinmekte ve anlaşılmaktadır. Hepimizin yüzlerce kez, yüzlerce farklı tebliğciden dinlediğimiz bu bilgileri hiç olmazsa düzgün bir Türkçe ile ifade ederseniz belki bir kez daha okuyup üzerinde düşünürüz ama Türkçe'yi katleden bu tarzınız hem çok itici, hem de yazdıklarınızı iyice anlaşılmaz hale getiriyor.

adrio
24-09-2007, 16:04

yaf kardeş... boşver sen dert etme:) gelip geçici muhabebtler bunlar:) konuyu kapatalıw:D

karakartal
24-09-2007, 16:08
Sn karakartal,

Sizin söyledikleriniz, söylemek istedikleriniz, hatta kısıtlı bilgi dağarcığınız nedeni ile aklınıza bile getiremedikleriniz, bu forumdakilerin en az % 95'i tarafından bilinmekte ve anlaşılmaktadır. Hepimizin yüzlerce kez, yüzlerce farklı tebliğciden dinlediğimiz bu bilgileri hiç olmazsa düzgün bir Türkçe ile ifade ederseniz belki bir kez daha okuyup üzerinde düşünürüz ama Türkçe'yi katleden bu tarzınız hem çok itici, hem de yazdıklarınızı iyice anlaşılmaz hale getiriyor.

madem öyle söylüyorsun şimdiye kadar anlaman lazımdı bizden öncede söyliyenlerin dediklerini

24-09-2007, 16:09
ordino kardeş,

biz karakartal kardeşle konuşuyorduk, siz nereden çıktınız?

24-09-2007, 16:14
madem öyle söylüyorsun şimdiye kadar anlaman lazımdı bizden öncede söyliyenlerin dediklerini

Sn karakartal,

Anlamadığımızı nereden çıkarıyorsunuz? Elbette anlıyoruz ve gülüp geçiyoruz. Siz de o sağdan soldan kopyalayıp yapıştırdığınız yazıları vecd içinde gözleri yaşararak değil de sadece bir kez anlayarak okusanız sanırım siz de güler geçerdiniz.

karakartal
24-09-2007, 16:15
ordino kardeş,

biz karakartal kardeşle konuşuyorduk, siz nereden çıktınız?

olsun arada kaynasın oda sonuçta muhabbetimizi bölmüyorya kavga falanda etmiyoruz bence sorun yok

birde ben şu soruma cevab alabilirmiyim

pante
24-09-2007, 16:15
yaf kardeş... boşver sen dert etme:) gelip geçici muhabebtler bunlar:) konuyu kapatalıw

:twisted: *:twisted: *:twisted:

24-09-2007, 16:20
Sn karakartal,

Yok, ordino kardeş'e birşey demedim, istiyorsa o da katılabilir de bizim kahvede iki kişi konuşurken araya girenlere iyi gözle bakmazlar, onun için söyledim.

Sorunuzun cevabı da sorunuzun üzerinde, herhalde görmediniz.

AYATA
24-09-2007, 16:23
nerden geldi bunlar yahu :) *dincilerin elinde adam kalmadı artık eğitmeden gönderiyorlar...

karakartal
24-09-2007, 16:27
Sn karakartal,

Yok, ordino kardeş'e birşey demedim, istiyorsa o da katılabilir de bizim kahvede iki kişi konuşurken araya girenlere iyi gözle bakmazlar, onun için söyledim.

Sorunuzun cevabı da sorunuzun üzerinde, herhalde görmediniz.

anlamadıysan insan olan bir kereden anlar die bi laf vardır onu söylemek isterim sana

24-09-2007, 16:30
Sn karakartal,

Neyse, en azından "v" kullanmaya başladınız, bu da bir gelişme.

mhmd
24-09-2007, 16:31
Sn. youef' in gözüne çarpan bizim de gözümüze çarpıyordu.
Belki klavye takılmıştır, belki yanlışlıkla yazmıştır dedik. Değilmiş.

Olsun; fikirlerinizi yazı haline sunamamışsınız ama en azından harf haline getirerek de verebilmişsiniz.
Bu gün bir harf ile başlarsınız, yarın yazı olarak fikirlerinizi beyan edebilecek ortam bulursunuz.
Sorun sizde değildir.
Sorun bizim gözlerimizdeki tekdüzeliktedir. Umulur ki bu tekdüzelikten bizler de zamanı gelince kurturuz.

Yanlış anlaşılmasın, bu konuda Sn. youef ile aynı taraftayım. Ama acaba hata bizde olabilir mi diye de düşünmeden edemiyorum.

Bu arada sizlere bir laf yazmam gerek;
"Uzaktaki su, acil susuzluğu gideremez."

Bir de bizlere bir laf yazmam şart oldu;
"Yakınındakileri mutlu et, uzaktakiler gelecektir."

Bu iki söz de çekik gözlüler diyarındandı. Anlayana...

Hatalarımı, cehaletime bağışlayın

karakartal
24-09-2007, 16:32
nerden geldi bunlar yahu :) *dincilerin elinde adam kalmadı artık eğitmeden gönderiyorlar...

korku insana cesaret verir aklını yok etmez biz Allahtan başka hiçbir şeyden korkmayız ve bizi yaradana her zaman saygımız vardır

Allahtan korkmayabilirsiniz de saygıda duymıyabilirsiniz bunun cezasını size Allah verir biz vermeyiz

peki dielim eğitilmeden gönderildik asıl sen cahilin önde gidenisin biz eğitilmediysek bile en azından inancımız var sende osa yok sen bizden kat kat betersin

hayko
24-09-2007, 18:04
tebliğciler konuya hakim
ama sadece burada...

adrio
24-09-2007, 18:06

sirius mu enyse işte:) özür dilerim sanırım yırtık dondan çıkar gibi çıktım sizi korkuttum :)
ya siz neden bu tür basit konuşuyorsunuz anlayamadım ama korkmayın benimde çok şükür islami bilgim var ve beni buraya sadece lalbim ve beynim gönderdi:) onlarda EĞLENMEK İSTİYORDA:)iyi eğlenceler....allaha emanet olun:)

vartor
24-09-2007, 18:08
Allahdan neden korkarsiniz? Yoksa kotu ruhlu bir yaratik mi?
* *Biz Allahi severiz. cunku o bizim yaraticimisdir, bize hayat verdi , rizk verdi, ona mutesekkiriz diyecegine, allah deyince aklina ilk gelen *KORKU. Psikokemoterapi kardes, bunun psikolojideki izahi nedir anlatirmisiniz?

pante
24-09-2007, 18:33
peki dielim eğitilmeden gönderildik asıl sen cahilin önde gidenisin biz eğitilmediysek bile en azından inancımız var sende osa yok sen bizden kat kat betersin

Karakartal, sen inancınla övünürsün, başkası da inanıp aldanmamakla.
Gerçi neye inandığında belli değil ya!
Hele bir anlat bilelim.
Hanefi misin? Şafi misin?
Şii misin? Vahhabi misin?
Nurcu musun? Nakşibendi misin?

Müslümanlık çeşit çeşit. Sünni-Şii düşman. Adı Ömer olanı öldürüyorlar Irak'ta.
Vahhabi hepsine düşman. hepsi birbirine kafir diyor. Nurcusu da kafir, tasavvufçusu da.
Sen hangisindensin?
Mesela ben Diyalektik Tasavvufçu Agnostik müslümanlardanım. Ben de inancımla övünüyorum ama senin ne olduğun belli değil. :)

karakartal
24-09-2007, 18:37

Karakartal, sen inancınla övünürsün, başkası da inanıp aldanmamakla.
Gerçi neye inandığında belli değil ya!
Hele bir anlat bilelim.
Hanefi misin? Şafi misin?
Şii misin? Vahhabi misin?
Nurcu musun? Nakşibendi misin?

Müslümanlık çeşit çeşit. Sünni-Şii düşman. Adı Ömer olanı öldürüyorlar Irak'ta.
Vahhabi hepsine düşman. hepsi birbirine kafir diyor. Nurcusu da kafir, tasavvufçusu da.
Sen hangisindensin?
Mesela ben Diyalektik Tasavvufçu Agnostik müslümanlardanım. Ben de inancımla övünüyorum ama senin ne olduğun belli değil. :)

müslümanım demembenim için yeterli
hakkımda o kadarda bilgi sahibi olman gerekmez

adrio
24-09-2007, 18:39
pante kardeşim:) güzel sölemşsn..evet bu büyük bir yalnış ya da çıkar düşüncesine ters bir yargı..herkes kendinden olmayana öcüü dio:)kafir dio..ama eğer seni rahatsız eden bu ayrımcılıksa..!!!!,
hepsinin amacı da iman lı bir şekilde allaha ulaşmak...ya bunu size cevap niteliğinde yazmadım...ne bilim yazdım işte:)

vartor
24-09-2007, 19:27
Oyleyse ayni allaha inanalar neden birbirini inanclari yuzunden yargiliyor, olduruyor dersin?

pante
24-09-2007, 19:46
müslümanım demembenim için yeterli
hakkımda o kadarda bilgi sahibi olman gerekmez

Yetmez kardeşim yetmez!
Biz ne müslümanlar gördük!
Mesela İskender Evrenes'çi de olabilirsin..
Onlar da "müslümanız" diyor.

Aquarious
24-09-2007, 20:32
Bu ikisi $aka gibi ya... Su adamlara bir iyilik yapip, biraz dini egitim verelim mi? Hic bir sey bilmedikleri cikti ortaya.. daha fazla komik duruma dusmesinler bence.

24-09-2007, 21:45
Olsun; *fikirlerinizi *yazı *haline *sunamamışsınız *ama *en *azından *harf *haline *getirerek *de *verebilmişsiniz. *
Bu *gün *bir *harf *ile *başlarsınız, *yarın *yazı *olarak *fikirlerinizi *beyan *edebilecek *ortam *bulursunuz.

Sn mhmmd,

Bence bu çocukların zavallılıklarında bunların ağabey'lerinin, yani sizlerin de çok büyük payı var. Onların anlamalarının mümkün olmadığı, siteye yönelik bu tip "derin" mesajların bunlara yararı olacağını hiç sanmam. Eğer bu iki garip çocuk ulusalcı ideolojiyi savunarak bu kadar zavallı mesajlar verseler ve savundukları ideolojiyi yerlerde süründürselerdi ben o ideoloji adına onların daha iyi anlayabilecekleri çok daha sert bir tepki gösterirdim, böyle kokmaz-bulaşmaz mesajlarla yetinmezdim.

Saygılarımla.....

timsah
25-09-2007, 00:53
peki o adam madem öle demiş mescitlerde kılınsın die peki adam onun keyfine göremi gidip mescitte veya camide kılcak, istediği yerde kılar kendisi kılmıo die müslümanlarada bunu demeye hakkı yok madem sokağa sığmıolar adamın derdi o olsa sığmayanları ewine dawet eder benim ewimde kılın die

Siz müslümanlar için puta tapıyor diyorlar. Puta tapmadığınızı belgeyle kanıtlayabilirmisiniz? Mesala ben belgeyle puta taptığınızı kanıtlayabilirim.

mhmd
25-09-2007, 08:42
Sn. youef,

"böyle kokmaz-bulaşmaz mesajlarla" Demişsiniz.
Doğru demişsiniz.

Bir Aborjin atasözünde;
"Biz bu zamana ve yere misafiriz. Geçip gidiyoruz. Amacımız, gözlemek, öğrenmek, büyümek, sevmek ve sonra eve geri dönmek." denmektedir.

Amaçlar içinde, kokar bulaşır bir şeyi ben göremedim.

Bir de bir hatırlatmada bulunmak isterim.
Değerli site sakinleri son zamanlarda bizim nikimiz ile çok güzel sıfatları yan yana getirmeye başladılar. Sağ olsunlar, bakan gözün güzelliğidir baktığına iltifat. Lakin ben hiçbir şeyin tarafında olmak istemem.

Buradaki amacım; gözlemek, öğrenmek, büyümek, sevmek ve sonra da evime geri dönmektir.
Bu amaç içinde kimselere ağabeylik yapmak da yoktur.
Her ne kadar bizim, çok sevip saydığımız ağabeylerimiz olsa da.

Hatalarımı, cehaletime bağışlayın

thunderpoint
25-09-2007, 10:58
Bir de bir hatırlatmada bulunmak isterim.
Değerli site sakinleri son zamanlarda bizim nikimiz ile çok güzel sıfatları yan yana getirmeye başladılar. Sağ olsunlar, bakan gözün güzelliğidir baktığına iltifat. Lakin ben hiçbir şeyin tarafında olmak istemem.

Hakkında her ne yazıldı hatırlamıyorum, bilmiyorum ama söylenenlerin kötü olamayacağı kesindir. Sen sözlerin ve davranışlarınla bunu hakettiğini gösteriyorsun. Onun için hiçbirini iltifat olarak görme... Bana göre sitede inancını pozitif kullanan 4 kişiden birisin, teşekkürler...

Sevgiler...

adrio
25-09-2007, 16:17
Oyleyse ayni allaha inanalar neden birbirini inanclari yuzunden yargiliyor, olduruyor dersin?

aynı anne babadan gelen çocuklar kardeşler ama kavga ediyorlar...
yani ne kadar müslüman da olsa birileri fesat sokuyor aralarına...bu her zaman olmuştur..ülkeler arasında da olmuştur osmanlı ve arap devletleri de...yani örnekler çok araya bazıları fesat sokuyor...keşke olomasa ama oluyor

vartor
25-09-2007, 16:40
Inanc sistemi kullaniliyor fesatlik dediginiz olaylarin gelismesinde. Ayni din de olsa, degisik mezhep ve tarikatlar kendi goruslerinin en dogrusu oldugunu dusunerek digerine baski uygulamaya musait. Ustune cehaleti de eklersen al sana huzur.....Iste inancin insanlara verdigi zararlardan biri daha. Allahlari bir de olsa, cikarlar farkli olunca insanlari birbirine dusurmege musait. Bu muslumanlikta da, hristiyanlikta da, yahudilik de de boyle...

adrio
25-09-2007, 21:53
usta sanırım yalnış bir ifade kullandınız...mezheplerim çıkması gereklidir ve hiçbir mezhep diğerini eleştiremez çıkış nedenleri de belli mezheplerin ZORUNLU yani:)

AYATA
25-09-2007, 22:09
ya hak olmayan mezhepler...şia, mutezile falan

adrio
25-09-2007, 22:14
dinimizce de en genel olarak ama sünni açısından söylüyorum hanefi.şafi.hanbeli,maliki....

diğerlerinin sapık olduğu düşüncesindeyim..ki bunu diğer dinlerce kabul eden kesimler vardır..

mesela vahhabilik aşırı sapıktır...

no_panik
25-09-2007, 23:13
Vartor arkadaşıma...
Hiç bir mezhep kendi yolunun diğer mezheplere göre daha doğru yolda olduğunu iddia etmez.
Bu mezhep olayını şöyle düşün....
Mesela ben İstanbuldayım ve İzmire gitmek istiyorum.
Bu yolculuk için önümde değişik alternatifler var.
Demiryolu, karayolu, havayolu ve deniz yolu.
Mesela bugün ben karayolunu kullanarak İzmir'e ulaşırım. Falanca x kişiside başka gün demiryolunu kullanarak İzmir'e ulaşır...
Sonuçta araçlarımız farklı da olsa gitmek istediğimiz yere bir şekilde ulaşmış oluruz.

AYATA
26-09-2007, 00:49
hım hıristiyanlar size göre sürünerekmi gitmeye çalışıyorlar yada yahudiler yada yönlerini sapmışlar istanbul diye muğla istikametinemi gidiyorlar :)