Orijinalini görmek için tıklayınız : Kafamıza vura vura mı olmalı bu işler?
AİHM, Alevi bir yurtttaşımızın 3 yıl evvel yaptığı bir başvuruyu dün karara bağladı. Sitemizin ana sayfasından da duyurduk:
http://www.turandursun.com/modules.php?name=News&file=article&sid=36&mode=&order=0&thold=0
Sonuç bizler için de sevindirici. Bir yandan seviniyorum ama bir yandan da üzülüyorum: Hep kafamıza vura vura mı doğruyu öğretecekler bize? Ne utanç verici.
Din derslerinin sünni bakış açısıyla yazıldığı bilinen bir gerçek. Alevi yurttaşların çocuklarına bunu empoze etmenin yanlışlığı da bir gerçek. Ortada böyle açık bir sorun varken ve kendi kendimize bu sorunu çözmek varken AİHM nin kararı ile gene yüzümüz kızarıyor. Benim kızarıyor bilmem başka kimlerin kızarıyor. Bu kuralları ben koymasam da bu sistemin bir üyesi olarak benim yüzüm kızarıyor. Çok ilerideki dönemlerde Türkiye'nin demokratikleşmesi tamamlanınca (öyle umuyorum) bunu sağlayanın bu millet değil de AB ve AİHM olarak anılmasından korkuyorum. Dışarıda birilerinin "biz kafanıza vura vura sizi adam ettik" demesini değil de bu ülke içinde birilerinin bunu başarmasını istiyorum.
Yazık. Çok yazık. Şimdi belki din derslerinin zorunluluğu kaldırılacak ama bunun gerekçesi AİHM nin kafamıza vurması olarak kalacak ileride anılarımızda.
Hak ve özgürlükler konusunun hangisinde AİHM veya AB olmadan *kendi başımıza karar alabildik ki ? Yada alabiliriz ki ?
'Basın özgürlüğü olmadığı sürece AB hayal olur'
'AB için basın özgürlüğü şart'
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Lüksemburg'un Türkiye ile ilgili uyarısından sonra basın konusunda da bir uyarı geldi. Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), son raporunda "Türkiye'nin birçok politik reformu gerçekleştirmiş olmasına rağmen basın özgürlüğü ve gazetecilere uygulanan kısıtlamalar anlamında Avrupa Birliği'ne katılmaya hazır olmadığı" belirtildi. Birliğin raporuna göre 19'u tutuklu olmak üzere 60'a yakın gazeteci, yazar ve yayımcı hakkında yargılandı ya da yargılanıyor.
http://arsiv.sabah.com.tr/2005/03/02/gnd114.html
Avrupa Birliği Sürecinde Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Özgürlüğü
Bu kitap her gün yüzlerce örneğini yaşadığımız toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin Türk Hukukundaki düzenlenişini tarihsel gelişimi içinde incelemektedir. Söz konusu özgürlüğün, özellikle Avrupa Birliğine Uyum Yasaları kapsamında yapılan 2001 Anayasa değişiklikleri ve 2911 sayılı Yasada 2002 ve 2003 yıllarında yapılan değişiklikler çerçevesinde geçirdiği aşama da çalışmada ele almıştır. Ayrıca uygulayıcılara yararlı olması bakımından 2911 sayılı Yasanın metni ile en son Yargıtay içtihatları ve ' Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ' de kitapta yer almıştır
http://kitap.antoloji.com/avrupa-birligi-surecinde-toplanti-ve-gosteri-yuruyusleri-ozgurlug-kitabi/
AB, 301 açıklamasından memnun
*
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin değiştirilebileceği yönündeki açıklaması, Avrupa Komisyonu tarafından memnuniyetle karşılandı.
*
Türkiye hakkında ilerleme raporu 8 Kasım'da yayımlanacak
Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'deki ifade özgürlüğünü AB standartlarına ulaştıracak şekilde değiştirmeye hazır olduğunu belirtmesinin, Erdoğan'ın kişisel olarak ifade özgürlüğüne ve Avrupa Birliği'ne katılıma bağlılığını gösterdiğini söyledi.
http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2006/11/061106_turkey_rehn.shtml
En temel hak ve özgürlüklerimizi AB sayesinde kazanabiliyoruz veya AİHM'nin aldığı kararlarla, ki onlarda tartışılır uygulamada ne kadar başarılıdır diye.
Ondan sonra da kendimize soruyoruz, AB'ye girmek istiyormuyuz ? İstemiyormuyuz ?
Eminim birçok kişi AB'ye karşıdır nitekim bende öyleyim ama kendimle de çelişmiyor değilim bu konuda.Eğer bu ülke AB yolundan çıkarılırsa, en temel hak ve özgürlükler yolunda halimiz ne olur sorusunu sorduğum zaman, AB'ye devam demekten başka bir şey gelmiyor lakin aklıma.Bu da tabiki bizim için utanç meselesidir.
Saygılar.
Avrupadan medet uman bir topluma mustahak. Tarihte en agir hezimetlere ugramis, en acimasizca kolelestirilmis somurulmus toplumlar, bati'dan en cok medet uman toplumlardi. Batinin bu konulara egilmesinin tek sebebi, hassas cevreleri tahrik ederek konfliktlere sebep olmaktir.
bu karar uygulanmaz. devlet baskıcı unsurlarından ödün vermeyi kendine yediremez.
Türkiye AİHM kararlarının bağlayıcılığına imza atmış bir ülke. Bu nedenle uygulamama gibi bir şansı yok.
Batinin bu konulara egilmesinin tek sebebi, hassas cevreleri tahrik ederek konfliktlere sebep olmaktir
Batının bu konuya eğildiği filan yok. Bir alevi vatandaşı AİHM'ye başvuruyor onlar da görüşüyorlar. Ayrıca "conflict" gibi İngilizce kelimeler yerine onun karşılığı olan "çatışma" kelimesini tercih etmen hele senin gibi avrupa düşmanları için daha uygun olmaz mı?
AİHM: Din dersi zorunlu olamaz
AİHM'ye taşınan zorunlu din dersi davasında Alevilerin istediği oldu. AİHM, zorunlu din dersinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğuna hükmetti. Alevi ailenin avukatı Kazım Genç, 'AİHM' kararıyla okullarda zorunlu din dersi ve 'Yeni anayasadaki din dersi tartışmaları sona ermiştir' dedi
'Devlet inançlara saygı göstermeli'
AİHM, Alevi baba Hasan Zengin'in kızı Eylem Zengin'in zorunlu din dersi almasına karşı çıkarak açtığı davayla ilgili kararını verdi. Türkiye'deki din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin tarafsız olmadığına dikkat çeken AİHM, "Devlet, ebeveynlerin dini inançlarına saygı göstermelidir" diyerek, din dersinin zorunlu olamayacağına hükmetti.
Karar emsal olacak
AİHM kararında ders programlarında önceliğin diğer felsefe ve dinlere oranla İslam'a verildiği belirtildi. Zengin'in avukatı Kazım Genç, AİHM'nin zorunlu din dersini eğitim özgürlüğünün ihlali olarak gördüğünü söyledi: Genç, "Bu karar emsaldir ve hükümetin uyması gereken bir karardır" dedi.
Aleviler sevinçli
Alevi örgütlerinin temsilcileri memnun. Turgut Öker: Din dersini Anayasa'ya koyamazlar. Turan Eser: AKP İslamizasyona son vermeli. Kendi oğlu için açtığı davayı kazanan Ali Kenanoğlu: Zorunlu din dersi kabul edilemez.
Sevgili Cem,
ben Avrupa dusmani felan degilim, icinde insan olan hicbirseyin dusmani degilim. Ben bati emperyalizmine karsiyim, ki bu tuzagin ilk kurbanlari yine o cografyada yasayan insanlar yani avrupalilardir. Boyle ucuz tespitlerde bulunmaya gerek yok cunku bunlar teferruatli konular ve boyle ucuncu sinif "bati dusmani" yok efendim "irkci" gibi ucuz tespitlerle cozulemez.
Turkiye'yi AIHM'e basvurmaya mecbur edenle, AIHM'i bir imkan olarak sunan taraf ayni taraftir. Bunun yanisira konflikt'i sen anladiysan (?) zaten herkes anlamistir, takma kafana.