PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mehmed Uzun Öldü

dilaver
13-10-2007, 01:16
11 Ekim 2007

Dostumuz, Arkadaşımız, Barış *Insani, Kürt Yazar

Mehmet Uzun'u Yitirdik

Mide kanseri nedeniyle uzun suredir tedavi goren, agirlasan hastaligina ragmen yasama siki siki sarilan, dostumuz, arkadasimiz baris insani, Kurt edebiyatinin onemli isimlerinden Mehmet Uzun' vefat etti.

Uzun yillar yasadigi Isvicre'den hastaligi nedeniyle Diyarbakir'a gelen Mehmet Uzun, "Yukari Mezopotamya topraginin, Diyarbakir'in bana sifa olacagindan emindim. Halkimin moral destegi ile bugunlere geldim. Ez qurbana wan im " diyordu, yorgun ama gulen gozleriyle.

Baris ve kardeslige olan umudunu her firsatta dile getiren yazar, Kurt sorununun cozulecegini, ''bunun icin calismak ve uretmek zorundayiz'' diyordu. Uzun, barisa bir mektup da yazmisti. 14 Ocak 2007 tarihinde Turkiye Barisini Ariyor konferansinin kapanis konusmasini yapmasi gereken, ancak saglik sorunlari nedeniyle Ankara'ya gidemeyen Uzun, konferansa "Turkiye'de Baris ve Umutlar" baslikli bir konusma metni gondermisti. Uzun mektubunda barisa olan umudunu dile getiriyordu.

''Konumuz baris ve barisla ilgili her seye umutla baslamak gerektigine inaniyorum'' diyen Uzun, ''Daha fazla romantik ya da ilgi cekici olmak icin degil, tersine daha fazla hakikatlere yakin olmak icin umuda ihtiyacimiz var. Insanlik tarihinin bize ogrettigi hakikatlerden biri de su; hicbir siyasal ya da toplumsal atilim, degisim ve yenilenme umudu olmadan gerceklesmez. Umut imkansiz bir sevda degil, imkansizi gercege donusturecek bir yol haritasidir'' sozleri ile umudu anlatiyordu. Eger insanlik, tum olumsuzluklara, felaketlere ve musibetlere ragmen bugunku haline ulasmissa, bunda umudun belirleyici bir rolu oldugunu soyluyordu. Uzun, ''En berbat kosullarda bile umutlu olmamizi gerektirecek cok fazla neden var'' diye not dusuyordu.

Insan haklari savunuculari olarak; bir baris gonullusunu, insan haklari savunucusu edebiyatci insanimizi, arkadasimizi, dostumuzu yitirmenin acisi icindeyiz.

Sevgili Mehmet Uzun, seni; Ask Gibi Aydinlik, Olum Gibi Karanlik, Mirina Kalekî Rind (Yasli Bir Rind'in Olumu), Bîra Qederê (Kader Kuyusu) gibi sayisiz romanlarinda dile getirdigin hayatlar, asklar ve mucadelelerle, barisa olan sarsilmaz inanciyla, Kurt edebiyatina sundugun muthis katkiyla hatirlayacagiz.

Derin bir aciyla; Kurtlerin, Turklerin, Ermenilerin, Suryanilerin, Keldanilerin kisacasi bu cografyada yasayan tum halklarina, sevenlerine bassagligi diliyoruz.

Sevgili dostumuz seni unutmayacagiz.

Insan Haklari Dernegi

Istanbul Subesi

hberent
13-10-2007, 12:26
degerli yazar Mehmet Uzunu kaybetmis olmanın üzüntüsü icindeyiz..
Aydınlarımızın başı sagolsun.

AYATA
13-10-2007, 14:11
Allah Allah ben neden üzülmedim ki :( *bende bir eksiklikmi ne var....Öldürülen gencecik vatan evlatlarına üzüldüm, buna üzülmedim... :roll:

che21
30-05-2009, 03:04
Allah Allah ben neden üzülmedim ki :( *bende bir eksiklikmi ne var....Öldürülen gencecik vatan evlatlarına üzüldüm, buna üzülmedim... :roll:

senin uzulmen zaten mehmet uzun u üzerdi
üzülmene gerekte yok zaten.

Ama ben cok uzuldum oyle bır degerı yıtırdıgımız için.
Mıgırdıc margosyanın arkadası nar bahcelerının o cocuk yazarı sevgili mehmet uzun
hep kalbimizde olucaksın kalbimizde yaşıyacaksın

pante
30-05-2009, 03:21
senin uzulmen zaten mehmet uzun u üzerdi
üzülmene gerekte yok zaten.

Ama ben cok uzuldum oyle bır degerı yıtırdıgımız için.
Mıgırdıc margosyanın arkadası nar bahcelerının o cocuk yazarı sevgili mehmet uzun
hep kalbimizde olucaksın kalbimizde yaşıyacaksın

2 yıl önceki konuya dahi laf atıyorsun Che21.
Hadi ölüm yıldönümü olsa neyse.
"Aşk gibi aydınlık, ölüm gibi karanlık" diyordu.
Sen de ölüm gibi karanlık bir adamsın. :D

che21
30-05-2009, 05:25
2 yıl önceki konuya dahi laf atıyorsun Che21.
Hadi ölüm yıldönümü olsa neyse.
"Aşk gibi aydınlık, ölüm gibi karanlık" diyordu.
Sen de ölüm gibi karanlık bir adamsın. :D

hahaha bakıyorum ben iki yıllık konuların sende benim peşimdesin :D
ayrıca senın dogum gunune şubatın herhangı bırgununde olmadıgımız ıcın msj yazamadım :D
40 sayfa kadar okudum bu bölümü mehmet uzunu es gecmıyeyım dedım benım ıcın cok degerlı bır ınsandı kendileri

AYATA
30-05-2009, 08:19
yahu senide umursamıyorum onu umursamadığım gibi......ha varsınız, ha yoksunuz sadece varlığınız üzücü :)...nasıl denir, yokluğunuz sevindirir, varlığınız üzer bizleri....sen takma kafana, nefes alıp vermeye devam et, bu işlemi kimler yapmıyorki bu dünyada :)

che21
30-05-2009, 22:57
yahu senide umursamıyorum onu umursamadığım gibi......ha varsınız, ha yoksunuz sadece varlığınız üzücü :)...nasıl denir, yokluğunuz sevindirir, varlığınız üzer bizleri....sen takma kafana, nefes alıp vermeye devam et, bu işlemi kimler yapmıyorki bu dünyada :)
Arkadasım madem onu umursamıyorsunda onunla ilgili konulara bu ragbetın nıye
benı umursamıyorsan cevap verme geregı nıye duyuyorsun onuda anlayabilmiş degilim.
Adam en azından birşeyler üretıyordu halkı için kimligi için ugras verıyordu
onu umursamaman gayet dogal cunku onu anlayamıyorsun umursaman ıcın once onu anlayabilmen gerek ki oda imkansız gibi görunuyor
:)

AYATA
31-05-2009, 11:34
Ne olduğu kulaklarımda o kadar çınlıyorki, söylediklerini bir türlü duyamıyorum. :) kanı alkıışlamamış eller ile karşıma çıksaydı belki duyardım...

mehmetsalih
31-05-2009, 12:29
Böyle Aydınların Tüykiye'de bulunması dahi bizim için utançtır. Çünkü böyle Aydınlara biçilecek değer onun gibilerin biçeceği değerdir. Ama şunuda unutmayalımki Aydınlar karanlığı Aydınlatmak için vardır. Bu üzüntüyü paylaşmak sadece şimdiki an değil Tarihe vuracağı damgadır. Bu bir Şehadetten ötedir. ve bu kadim bir şehitliktir. Allah'tan rahmet diliyorum...