PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ABD'nin toplam borc miktari ve dogarabilecegi sonuclar

3.yol
19-10-2007, 23:32
Arkadaslar,
* *Aklima takilan bir konu ABD'nin borclarini nasil odeyecegi ?

* * Irak isgali yuzunden ABD'nin federal hukumetin toplam borcu 9 Trilyon dolari asti. ABD senatosu son bes yilda 4 kez oylama yaparak hukumetin borclanabilme limitini yukseltti. Bu gidisle yakinda tekrar oylarlar . En son 2006 Mart ayinda bu siniri 9 trilyon dolar olarak saptamislardi. Ama o zamandan bu yana gunluk ortalama 1.43 milyar dolar borclandi. Cunku Irak'ta kaldigi her gecen gun bu borc buyuyor. Ayni zamanda ithalat/ihracat acigi var. En buyuk dis borcu Cin Halk Cumburiyetine.
Dolarin dusmesinin altinda bu *rekor borc miktari var. *

ABD bunun acisini nereden cikartacak diye bekliyorum. Bu borclari odeyemezse veya daha da artarsa ABD'yi ve dalga dalga butun dunyayi buyuk bir ekonomik kriz bekliyor, ya da yeni bir savas cikabilir diye karamsar bir fikre sahibim.

Bu konu da fikirleri ya da tahminleri olan arkadaslarin dusuncelerini ogrenmek isterim.
Tesekkurler,

okinono
20-10-2007, 11:16
Sevgili Üçüncüyol;

Siz ödeyeceğini sanıyormusunuz?

Babamla bir maçta iddiaya girmiştik. Ben kazanıram babam banan Honda motor alacaktı. Babam kazanırsa ben büroda çalışacaktım.

İddiayı ben kazandım.

Motoru babam almadı. Gerekçe olarak senin iyliğin için ve tehlikelerden korunman için, seni çok sevdiğimiz için vs vs gerekçeler öne sürdü.

Babam hala sağ.

Honda motora binecek yaşı da geçtik.

Ve ben babamın bürosunda her yaz çalştım.

Ve babamın otoritesinden dolayıda diyemedim ki,

Ey Baba, madem vermeyeecktin borcunu, neden girdin iddiaya.

....
Para uluslar arasında tek taraflı bir antlaşmadır.

Halklar ise, kapanlarında önlerine yem koyulduğu sürece bu konularla ilgilenmezler.

Yani,

Borçlu ile alacaklı aynıdır bir anlamda...

Oki son cümleyi keşke yazmasaydın. Şimdi polemik doğacak..

Doğarsa doğsun abi ne yapayım. Zaten babamda almadı motoru, inceldiği yeren kopsun artık..

Selamlar...

ozgur_beyin
20-10-2007, 11:28
Amerikan ekonomisi batarsa , çin ,japonya kore, hindistan v.b. ,gibi ülkelerde büyük darbe alırlar.
Benim tahminim ,her ülke elinden gelen ''yardımı'' yapıp amerikan ekonomisini ayakta tutmak zorundadır.
kendi selameti için.

pante
20-10-2007, 11:57
Bence ABD'nin borçları ile ilgili olarak düşündüğü tek çare enerji ihracıdır.
Enerjiyi hakimiyeti altına alıp, dünya enerji krizine girdiğinde çok yüksek fiyatlarla enerji satışıyla bu derdinden kurtulmayı planlıyor.
Ortadoğu politikasının, BOP'un asıl amacı budur aslında.
Yoksa ABD'nin umurunda değildir Ne Kürtler ne İsrail.