Natan
21-10-2007, 15:00
arkadaşlar bu ayeti belki hepimiz biliyoruz ,
Luk 14:25-26 dan bahsediyorum ..
ne diyor orada ! ?
"Biri bana gelip de babasını, annesini, karısını, çocuklarını, kardeşlerini, hatta kendi canını bile gözden çıkarmazsa, benim öğrencim olamaz".
yukarıya kalınca yazdım .. ancak dikkat edinki bir yerin altını çizdim .
"gözden çıkarmak" fiili !!
acaba orjinal el yazmalarında bu şekildemi geçiyor burası ?
- HAYIR
peki gerçek anlamı nedir nasıl geçiyor ? arkadaşlar burada kullanılan "gözden çıkarmak "değil , "nefret etmek"tir.
(MİSSEO)
nefret etmek ne demektir ?
-"bir kimseye düşman olmak; nefret duymak "vs. * istedğiniz sölükten bakabilirsiniz..
isa burada gözden çıkarmadan bahsetmiyor ! nefret etmemizden bahseiyor!... orjinal el yazmalrında "nefret etmek" geçiyor..
şimdi neden hristiyan arkadaşlarımız orjinal yazmaların aksine cümleyi yumuşatmak için gözden çıkarmak fiilini yazıyor !! ??
neden böyle birşey ??
dikkat etmek istediğim bir başka nokta ise "misseo" "nefret etmek "fiili başka ayetlerde uygun telaffuzlarda incile geçiriliyor, yalnızca bu ayette "gözden çıkarmak "konuor ..neden ?
örneğin *
Mat 5:43 "Komşunu seveceksin, düşmanından nefret edeceksin` dendiğini duydunuz"
mat10:22 "Benim adımdan ötürü herkes sizden nefret edecek. Ama sonuna kadar dayanan kurtulacaktır"
Luk 16:13
Luk 19:14
Luk 21:17
yuh. 3:20
yuh 7:7
ve daha bir çok yerde aslına uygun çevrilirken sırf cümleyi yumuşatma amacıyla burada "gözden çıkarma" fiili konuyor !!!!
gözden çıkarma yazılması için *"paradidomi " ve başka uygun kelime geçmeliydi,
ama bu ayette" paradidomi" *yerine "misseo" geçiyor
paradidomi anlamı için bakınız :
http://www.studylight.org/lex/grk/view.cgi?number=3860
asıl anlamı olan mmisseo için :
http://www.studylight.org/lex/grk/view.cgi?number=3404
1.to hate, pursue with hatred, detest
2.to be hated, detested
hristiyan arkadaşlar neden burayı aslına uygun olarak tercüme etmemişler !!
onların bu noktayı aslına uygun tercüme etmeleri demek isanın yakınlarımızdan hatta kendimizden bile nefret etmemiz gerektiğini söylemesi anlamına geliyorda ondan !
<<<Biri bana gelip de babasını, annesini, karısını, çocuklarını, kardeşlerini, hatta kendi canını bile gözden çıkarmazsa, benim öğrencim olamaz.....<<<<
isa burada aslında şunu söylüyor
eğer benişm öğrencim olmak istiyorsan anandan,karından,çocuklarından,kardeşlerinden,hatt a kendinden nefret etmiyorsan benim öğrencim olamazsın !!
işte isa bu ayette bunu söylüyor..
orjinal cümle bu anlamı veriyor çünkü..
insanları korkutmamak ve uyutmaya devam etmek adına cümleyi uygunsuz olarak yanlış çeviirmişler..
canları sağolsun , biz gerçeği bilelimde..
anlaşılması dileğiyle
habilis
Luk 14:25-26 dan bahsediyorum ..
ne diyor orada ! ?
"Biri bana gelip de babasını, annesini, karısını, çocuklarını, kardeşlerini, hatta kendi canını bile gözden çıkarmazsa, benim öğrencim olamaz".
yukarıya kalınca yazdım .. ancak dikkat edinki bir yerin altını çizdim .
"gözden çıkarmak" fiili !!
acaba orjinal el yazmalarında bu şekildemi geçiyor burası ?
- HAYIR
peki gerçek anlamı nedir nasıl geçiyor ? arkadaşlar burada kullanılan "gözden çıkarmak "değil , "nefret etmek"tir.
(MİSSEO)
nefret etmek ne demektir ?
-"bir kimseye düşman olmak; nefret duymak "vs. * istedğiniz sölükten bakabilirsiniz..
isa burada gözden çıkarmadan bahsetmiyor ! nefret etmemizden bahseiyor!... orjinal el yazmalrında "nefret etmek" geçiyor..
şimdi neden hristiyan arkadaşlarımız orjinal yazmaların aksine cümleyi yumuşatmak için gözden çıkarmak fiilini yazıyor !! ??
neden böyle birşey ??
dikkat etmek istediğim bir başka nokta ise "misseo" "nefret etmek "fiili başka ayetlerde uygun telaffuzlarda incile geçiriliyor, yalnızca bu ayette "gözden çıkarmak "konuor ..neden ?
örneğin *
Mat 5:43 "Komşunu seveceksin, düşmanından nefret edeceksin` dendiğini duydunuz"
mat10:22 "Benim adımdan ötürü herkes sizden nefret edecek. Ama sonuna kadar dayanan kurtulacaktır"
Luk 16:13
Luk 19:14
Luk 21:17
yuh. 3:20
yuh 7:7
ve daha bir çok yerde aslına uygun çevrilirken sırf cümleyi yumuşatma amacıyla burada "gözden çıkarma" fiili konuyor !!!!
gözden çıkarma yazılması için *"paradidomi " ve başka uygun kelime geçmeliydi,
ama bu ayette" paradidomi" *yerine "misseo" geçiyor
paradidomi anlamı için bakınız :
http://www.studylight.org/lex/grk/view.cgi?number=3860
asıl anlamı olan mmisseo için :
http://www.studylight.org/lex/grk/view.cgi?number=3404
1.to hate, pursue with hatred, detest
2.to be hated, detested
hristiyan arkadaşlar neden burayı aslına uygun olarak tercüme etmemişler !!
onların bu noktayı aslına uygun tercüme etmeleri demek isanın yakınlarımızdan hatta kendimizden bile nefret etmemiz gerektiğini söylemesi anlamına geliyorda ondan !
<<<Biri bana gelip de babasını, annesini, karısını, çocuklarını, kardeşlerini, hatta kendi canını bile gözden çıkarmazsa, benim öğrencim olamaz.....<<<<
isa burada aslında şunu söylüyor
eğer benişm öğrencim olmak istiyorsan anandan,karından,çocuklarından,kardeşlerinden,hatt a kendinden nefret etmiyorsan benim öğrencim olamazsın !!
işte isa bu ayette bunu söylüyor..
orjinal cümle bu anlamı veriyor çünkü..
insanları korkutmamak ve uyutmaya devam etmek adına cümleyi uygunsuz olarak yanlış çeviirmişler..
canları sağolsun , biz gerçeği bilelimde..
anlaşılması dileğiyle
habilis