Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu miras nasıl paylaşılır?
Evet efendim.
Uzun zamandır evrim teorisi kalplerdeki mühür falan filanla konuşmuştuk.
Şimdi size bir matematik olimpiyatlarına hazırlıkta gördüğüm bir mantık sorusunu soracağım.
Bakalım mantık hatası var mı yok mu?
İşte soru.
17 koyuna sahip bir adamın 3 çocuğu vardır. Adam vasiyetinde mirasının köyde yüzlerce koyuna yüzlerce deveye sahip ve akıllı birisi tarafından gerçekleştirilmesini ve büyük oğlunun yarım ortanca oğlunun üçte bir küçük oğlununda altıda bir almasını isitiyor. Nasıl oacaktır.
(Kurallar_1-) Koyunların kesilmesi ve kilolarına göre paylaştırılması yoktur.)
(Kurallar_2-) Beklediğimiz cevabın mantıklı olması yeterlidir.
(Kurallar_3-) İstenen en ideal paylaşmadır.
(Kurallar_4-) Beklediğimiz bir cevap olmakla beraber, daha *mantıklı veya mantıksız cevaplara saygımız vardır.
(Kurallar_5-) Cevabı bilenler bilmeyenlere öncelik ve *saygı göstersin.
thunderpoint
03-11-2007, 16:15
Sevgili ebeladl,
Bak ilk defa 'evetli' (hayırlı'yı kullanmam da *:D )bir iş yaptın. Bu doğru karar, senin bunlarla uğraşman gerekir. Tevatürlere o kadar ihtimam gösterme sonra asabın bozulur.
Sevgiler...
Sorunun kendisi mantıksız zaten, adam ortanca ve küçük oğullarına gıcık mı ki böyle garip bir paylaşım istiyor? Çocukları birbirine düşürecek.
Neyse, el cevap: Zengin adam çocukların içinde bulunduğu çıkmazdan yararlanıp koyunları ucuza kapatır, çocuklar da birbirlerini henüz vurmamışlarsa parayı paylaşırlar.
Size ne abi gıcık mı değil mi?
Öyle istemiş.
Cevabınız istediğim cevap değil ama saygımız sonsuz.
Sayın yöneticim.
Yöneticisinizde bırakında kendimizi en azından biz yönetelim. :)
Her şeyin mükemmel olması kimsenin asabını bozmaz.(mükemmelde değilya)
Bu arada matematiksel olarak düşünün.
Cevap aradığınız kadar mantıklı değilse kızmayın.
DreiMalAli
03-11-2007, 17:38
Şimdi size bir matematik olimpiyatlarına hazırlıkta gördüğüm bir mantık sorusunu soracağım.
Önce;
bu sorunun çoook eski, bilinen ve eğlenceli bir soru olduğunu belirtelim.
Sonra;
isminin olimpiyatlarla birlikde anılmayacak kadar basit bir soru olduğunu belirtelim.
Daha sonra;
hiç bir matematik olimpiyatında geçmediğini de hatırlatalım.
Ve
yarışmacılara başarılar dileyelim.
Sevgiler
Evet dediklerinizin hepsi doğru.
Matematik olimpiyatlarında çıkmamış o ayarda da değil ve bir olimpiyatlara hazrlık kitabında geçiyor.
Teşekkürler.
Saygılar.
Bu arada matematikte ilerlemiş arkadaşların bana bazı noktalarda yardımcı olması için msn'ini vererek(kişisel mesajla) irtibata geçmesi mümkün mü?
Tekrar teşekkürler.
"Kurallar_5-) Cevabı bilenler bilmeyenlere öncelik ve *saygı göstersin.
"Bu cevabı hemen yazmayın da keyfini sürelim anlamına mı geliyor *:lol: ben öyle yorumladığım
için cevabı vermeyim en iyisi. dreimalali de aynı kanıda anlaşılan.
sanki tüm koyunların yarısı ü büyüğe geriye kalanladan 2/3 ü ortancaya ve sona kalmış olan 1/3'ü de *küçük kardeşe verilmiş gibi duruyor.
Ya da verilmedi mi :)
Verin hemen küçük kardeşin payını *:twisted:
gematria
03-11-2007, 20:01
cevabı biliyorum ama inanın daha önce bu soruyu ve cevabını okumadan kimse bulamaz cevabı mantık yürütmek yeterli diil birazcıkta hille gerekiyor kural 5 e hürmet :D
thunderpoint
03-11-2007, 20:13
(Kurallar_5-) Cevabı bilenler bilmeyenlere öncelik ve *saygı göstersin.
Bilmem farkında mısın ama bu şık "soruyu çözdüğünü hissedenler ben açıklayana kadar cevap yazmasın ve böylece bu siteye takılanların zekâ seviyesinin ne kadar düşük olduğu ortaya çıksın" demektir...
Hayırlı hidayetler...
thunderpoint
03-11-2007, 20:15
Sonradan gördüm; aynı duygu frodo'ya da takılmış...
DreiMalAli
03-11-2007, 21:59
Sorması ayıp olsun...
Cevabı tam sayılarla mümkünken sorunun peşindeki o 5 kurala ne gerek vardı?
Sevgiler
Matematik Olimpiyatlari kampina katilmistim seneler oncesinde ama buna benzer sorular gostermiyorlardi. Belki formati degismistir. Cevabi buldum sanirim yanlis mi dogru mu oldugunu bekleyip gorecegiz sanirim.
zengin adam bir koyun verir büyüğe 9 ortancaya 6 küçüğe 3 koyun olarak paylaştırır
akilli adam sorunu cozecegini ancak herbir kardese bir koyuna malolacagini soyler, caresizlik icinde kabul ederler. Kendinden bir koyun katarak rakkami 18 yapar, sonra buyuge 9 ortancaya 6 kucuge de 3 olarak dagitir ve herbirinden birer koyun alarak kendine de iki koyun cikarir (adama akilli dedik ya bastan?) Nasil, senaryo yazabilir miyim?
bence soru hileli. pazarlık ihtimalinden hiç sözedilmemiş.
Bilenler cevaplamasın demek, yeni çözenler cevaplasın demektir. Sonuçta orjinal fikirler oluşsun yani.
Yoksa sizin ne kadar kültürlü bilgili zeki araştırmacı ... olduğunuzu biliyoruz.
Ama sizin böyle düşünmenize İslamda su-i zan derler. Yapmayalım lütfen.
Cevap yazanlara ve konuyu okuyanlara teşekkürler sonsuz..
Gelelim cevaba.
Zendin olan kişiden bir koyun alınır. Miras paylaşımı yapılır. Bir tane koyun artar. O da zengin adama verilir. Kan çıkmadan mirası bu şekilde paylaşırız. :)
Tekrar teşekkürler.
ozgur_beyin
09-11-2007, 21:39
Sevgili *ebeladl, bizi bu kadar uğraştığına , koyunların hepsini *''oflu hoca''ya bağışlasaydın, *sorun anında
halledilirdi :lol: *:lol:
Yanlış...
Ebeladl, daha sorduğun sorunun yanıtını bilmiyorsun yahu. *:lol:
Aslinda Ebeladl'in cevabi yanlis degil dogrudur. Yanlis olan soru. Eger soru kucuk oglanin 6'da biri yerine *9'da biri aldigi seklinde degistirilirse cevap dogru olur.
17 + 1 = 18
buyuk oglanin payi * * = 18/2 = * 9
ortanca oglanin payi * = 18/3 = * 6
kucuk oglanin payi * * = 18/9 = * 2
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *+___
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 17 koyun.
bizi bu kadar uğraştığına , koyunların hepsini *''oflu hoca''ya bağışlasaydın, *sorun anında
halledilirdi
Ne diyorsunuz anlayamadım. Oflu hoca kim?*
Evet soruyu yanlış sorduk ama cevabı bilen abilerimiz uyarmadılar neyse sağlık olsun
ucuncuyol sonsuz teşekkürler.
DreiMalAli
09-11-2007, 22:50
Aslinda Ebeladl'in cevabi yanlis degil dogrudur. Yanlis olan soru. Eger soru kucuk oglanin 6'da biri yerine *9'da biri aldigi seklinde degistirilirse cevap dogru olur.
17 + 1 = 18
buyuk oglanin payi * * = 18/2 = * 9
ortanca oglanin payi * = 18/3 = * 6
kucuk oglanin payi * * = 18/9 = * 2
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *+___
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 17 koyun.
:D
Evet!
Koyun yerine deve koyduğumuzde sorunun orijinali böyle.
Ve benzer türleri de mevcut.
- Deve sayısı 11 paylaşım yarısı, dötde biri, altıda biri.
- Deve sayısı 23 paylaşım sekizde üç , dörtde bir, üçde bir.
Dört çocuk arasında paylaşılması gereken şekli de var.
Daha ilginci ise bu sayılaraı genelleştirmek olurdu.
Ama her halukarda miras paylaşımı vasiyete uygun değil.
Buradaki örnekde... mesela 9 deve 18 devenin yarısı. Oysa vasiyet 17 devenin yarısının verilmesini istiyordu.
Nedenini ise Exclusive arkadaşımız "Allahın matematik hatası başlığında" açıklamıştı bir zamanlar.
Sevgili ebeladl
Soru eğlenceli bir soru.
Çözümü önce göz boyayarak hayrete düşürür.
Ama sonuçda sadece bir göz boyama, bir aldatmacadır.
Sevgiler
DreiMalAli, sen benden çok yaşayacaksın. ( Öyle derler)
Yazımı yazdım, tam göndere basmadan evvel 2. linkten kontrol ettim ki
benzer içerikli yazıyı göndermişsin.
Sadece devesi eksik. *:)
ozgur_beyin
09-11-2007, 23:16
sevgili ebeladl,'' oflu hoca'' *medrese eğitimi almış, bir adam. meyhanede içreken aynı bir hoca ''ağzıyla''
''komik vaazlar veren bir adam.
sana ''vaazından'' bir bölüm aktarayım.
OFLU HOCA kadınlara vaaz veriyor.
Eyy müsliman hatunlar, karılarınıza söyleyun *ayakta işemesunlar. ayakta işemek mekruhtur. şimdi baa saracaksinuz ''ofli hoca *sen niye ayakta işeyesun ,muhterem hanımlar ben oturarak işersem ucu yere teyiyi.
birde onun , çeçenistan savaşı gündemdeyken , yaptığı bir vaaz vardı o aklıma geldi. onun için dedim
''koyunları ofli hocaya verseydin''diye.
aşağıdaki linkten bir ''ofli hoca'' taklidini seyret ,ne demek istediğimi anlarsın
http://www.youtube.com/watch?v=LBaLc49-4AU
DreiMalAli
09-11-2007, 23:21
Yine de gönderseydin be sevgili pante.
Çift dikiş bazan iyi gelir.
Hem!
Gel fırsat elimize geçmişken şu sözün doğruluğunu da kontrol edelim mi?
Kim kimden çok yaşayacak sözünün...
Ayrıca bu sorunun genelleştirilmiş halini senin "Matematiğin güzelliği..." başlığında irdelemeye ne dersin?
Sevgiler
Yazımı sildim ama, şöyle özetleyeyim:
"İlk soruya göre Vartor'un yanıtının doğru olduğunu,
Soruya göre bu paylaşımın ideal olmadığını,
Babanın miras oranlarının yanlış olduğunu,
1/2 + 1/ 3 + 1/9 = 17/18 yaptığı,
Bunun da haksız bir paylaşıma neden olduğunu,
Bunun Nisa 10-12'deki miras paylaşımına benzediği ve bu matematik yanlışına karşı;
Ömer'in getirdiği Avl sistemine benzer bir uygulama ile paylaşım yapıldığı" şeklindeydi.
Bu sorunun genelleştirilmiş halini ister burada, ister Matematiğin Güzelliği başlığında işleyebiliriz.
Sana bırakıyorum. *:)
DreiMalAli
09-11-2007, 23:31
Güzel bir yazıymış.
Nasıl genelleştireceğime karar verdikden sonra yarın başlarım.
Sevgiler
DreiMalAli
18-11-2007, 01:32
Nasıl genelleştireceğime karar verdikden sonra yarın başlarım.
Zamanın göreceli olduğunu bir kez daha test tespit etmiş olduk.
:twisted:
Einstein'a göre zaman ya çok yüksek hızlarda veya çok büyük kütlelerin bulunduğu ortamlarrda yavaş akar.
Ama Einstein'ın bilmediği ve zamanın yavaş aktığı bir kaç olgu daha var.
Bunlar:
Unutkanlık
Tembellik
Savsaklama
Zamansızlık
Alkol sorunu
vs. dir.
Benim durumumda tabi yüksek hız ve kütle fazlalığı olguları vardı.
:lol:
Sevgiler
Benim durumumda tabi yüksek hız ve kütle fazlalığı olguları vardı.
Sağlık olsun! *:)
Yarınlar çok, sağlıklı olduktan sonra..
gercekisim
18-11-2007, 01:56
Bu iş olmaz :)
DreiMalAli
18-11-2007, 02:09
Matematiğin Güzelliği ve Sayısal Bilmeceler (http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=100117#100117) başlığında devam ediyor DEVE PAYLAŞIMININ KERAMETLERİ.
Sevgiler
walla reddi miras yapsınlar sen sag ben selamet...