PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Karabasan

mer-orh
04-01-2008, 07:11
Arkadaslar benim merak ettigim hic karabasan göreniniz var mi?

Birgün bir arkadasimla konusurken cocuklugunda karabasan gördügünü,cok korktugunu,daha sonra bir kirtasiyede o karabasan in resmini gördügünü,daha sonrada o karabasan in bir daha gelmedigini söyledi.
Arkadasim i ziyaret eden karabasan Leonardo da Vinciymis (Adini yanlis yazmis olabilirim).Leonardonun ziyaret ettigi zamanlarda cok güzel resim yaparmis,leonardo terk ettikten sonra resim yapamaz olmus.
Bu olayi diger arkadaslarimlada konustugumda, karabasani bircogu görmüs,yada geldigine inaniyorlar fakat karabasan ugradiginda göz kapaklari agirlastigi icin acip bakamiyorlarmis.

Bende bir eksiklik yada kusur mu var bilemiyorum ama bana hic ugramiyorlar,Gören arkadaslara söyledim size ugradiginda banada gönderin diye ama ne gelen var ne giden.

04-01-2008, 18:24
Sevgili mer-orh,

Hepimiz bazen karabasan goruruz, ozellikle yorgun oldugumuz geceler. Karabasan'in diger bir ismi uyku felcidir. Insan REM uykusunda kismen disardaki sesleri algilayabilir ve bilincini kismen kullanabilir. Bu gibi durumlarda, disaridan gelen sesler beyinde islenerek, insanin bulundugu mekan ruyada, ruyadan cok daha *gercekci bir sekilde husule gelir, ve bilincte tam kapanmadigi icin o kisi uyanikmis hissine kapilir. Bu sebeple insanlar karabasanlarin aslinda ruya oldugunu anlayamaz ve gozleri acik zanneder. Ama hareket edemedigi icin panige kapilir ve hareket etmege calisir. Bu panik aninda olusan stres, kotu ruyalara yol acar. Bu gibi durumlarda en guzeli, yasanilan durumun ne oldugunu bilmek ve panige kapilmadan iyice uykuya dalmaya calismaktir. Insan REM uykusunda, bu yazilanlari hatirlayip uyku felcinin normal bir durum oldugunu hatirlayacak kadar bilinclidirler.

Cemal
04-01-2008, 21:34
abim tambana göre bu konu afedersinis.Hem pırof olaraktan ilmi bi konuda fikir vermemla zım.Hemi biköylü çocuuyusya..biliris bu konulara abim. :? Bu konuya yemek üstü hemene gözüme çarptı.nOksan kalmayın deyi hemene basit bikaç şe annatcem.Yemee yeni yedim.fazla ööle bilgisayan üstüne eilip yazı yazamıcam.sorarsanıs sona gerisine bilgi veririm abim. :roll:
Abim karasapan*-topraa işlemek içüm kullanılan bi gariban aletidir abim.Bu guvatlı bi ok aacına çatal şeklinde kısa guvatlı bi aaç çatal şeklinde baalanır ve bu ucuna demir çük geçirilir.Aaç istedii kadan sert olsada *-demir kadan olamas.Uzun kısmısına manda derisinden *bigolan baalanır*-hayvana çektirtmekiçüm.Gucuün yettise biçit ökküs balarsın.yoksam atda çeker iyiceme garipsen eşekde baalarsın.eşek varkene ama*- demire çok topraa bastıtmassın.yoksam eşek cartaya çeker... :cry:
bUkadan bilgi yetti sanedersem.Öööle öcü böcü tesgaana gelmeyin.işe ustasından dinneyin. doorudürüs örenin..8O

vartor
05-01-2008, 01:37
Kara basan cok gorunur Kanada'da, Zaten senenin allti ayi kar; hele kutuplarda yil boyu da gorulebilir. En buyuk ozellilkleri bastiklari karda ayak izi birakmalaridir :lol:

mer-orh
05-01-2008, 05:08
Prof.Cemal im verdigin bilgiler icin sagol,sen olmasan cahil olarak gidecegiz su dünyadan.

Bu konuda öyle seyler anlatiyorlarki, karabasan görüp uykudan uyanip karisinin bogazina sarilan mi istersiniz,yataktan 1 metre havada uyuyanmi, hersey var.

Is yerinden bir arkadasim,diger bir arkadasi göstererek;
- Gecen gün sunu tokatladim dedi.
Sebebini sorunca.
- Karabasan olarak bana geldi.
-Peki sana bir karsilik vermedimi? diye sorunca.
-Tokati attiktan sonra, bu tokati sana neden attigimi biliyorsun dedim.
-Biliyormuymus peki?,diye sorunca
-Bilmez olurmu, hic sesini bile cikartmadi,dedi.

Respendial, tabiki bunun bilimsel bir aciklamasi vardir, ama insanlar üzerinde cok etkisi var ve bu insanlarin sayisi cok.

vartor
05-01-2008, 08:40
Sevgili mer-orh,
*Hayaller dunyasinda yasayip, o aslinda korkunc masallarin etkisi altinda kalan cok insan oldugunu biliyoruz. Koylerde cin gorenler de boldur, cocukluklarindan beri anlatilan hikayelerin etkisi altinda kalmistir suur altlari. Eminim ateist olanlar, boyle seyler gormezler, gorse de gercekle hayali ayirt edebildiklerinden etkisi altinda kalmazlar. Bir soralim bakalim ateist dostlarimiza, aralarinda karabasan, cin, peri gorenler var midir?

05-01-2008, 11:25
" Respendial, *tabiki *bunun *bilimsel *bir *aciklamasi *vardir, *ama *insanlar *üzerinde *cok *etkisi *var *ve *bu *insanlarin *sayisi *cok."

Yaptigim aciklamadan sonra bana bu absurd cevabi vermen gercekten ilginc. Siz en iyisi o karabasan olarak gelen isarkadasinizi yakin. Karabasan yakmadan olmezmis.

aydoe
05-01-2008, 11:51
Bu rahatsızlığın tedavisi vardır.
Akşamları alınan üç ölçek *rakimisin karabasanı engeller,iyi bir uyku sağlar.
Rakimisinin her derde deva olduğu ,daha bir çok psikolojik rahatsızlığı önlediği,hatta her türlü
sıkıntıyı geçicide olsa çözümlediği tespit edilmiştir. :roll: *:lol:

spartacus
05-01-2008, 12:23
Sevgili mer-orh

Adına halk içinde yörelere göre değişmekle birlikte Karabasan, Alkarısı, Karaula dedikleri, özünde uyku halinde ki anormalliktir. Mesala herhangi bir uzuvda kan dolaşımının kesintiye uğraması durumunda uyanarak pozisyon değişimine zorlanmanız. Normal bir uyku sürecini olumsuz etkileyen faktörlerden(örn:ateş) kaynaklı, kabuslar, refleksler vs... Vücuttan alınan olumsuz sinyallerle uyandırılmaya zorlanıyorsunuz, öyle bir andasınız ki, rahatsız bir uyku durumundasınız, bu halde insan kabuslar görüyor, uyandırılmaya dönük sesler(kalk, uyan vs) duyumsuyor olsa gerek. Özünde karabasan vs doğal bir savunma hali olsa gerek.

Uyanık insanda anormal hallerde halisünasyonlar görebilir, vücut dengesi anormal seyir izlediği hallerde(ateşli rahatsızlıklar) algı yanılgıları oluşur vs..

ozgur_beyin
05-01-2008, 12:27
Şavşat (Artvin) yöresinde de ''karakura'' derler .

spartacus
05-01-2008, 13:41
Ayrıca belirtmeyi unutmuşum, zorunlu yada anormal uyanım hallerinde bir süre yarı uyanık durum vardır(Bilinç açık, vücut uyku modunda). Bu kısa süreli bir şeydir, uyandığımız halde vücut hala uyku pozisyonunu korumaktadır. Bu durumda kısa sürelide olsa iradi olarak hiç bir yerimizi oynatamayacağız demektir-ki bu durumda bilincin açık olması, endişe verici bir duruma tanık olmak şeklindedir, bu halde Karabasan vs gibi çeşitli hurafelerin adlandırılıp tanımlanması normaldir-. Genelde rahatsızlık veren uyku hallerinde(iç-dış etkenler), uyanmalar durumunda ortaya çıkıyor.

Bende ara sıra böyle durumları yaşıyorum, o anda bütün çabamı bir elimin parmağını oynatma olarak sarfediyorum. Parmak oynadığı anda her şey normale dönüyor. *:)

gerilla
05-01-2008, 14:13
karabasan durumu işine geleni duyma durumudur. erdal demirkıran diye bi delinin "sadece aptallar 8 saat uyur" adlı kitabında uyku ile ilgili bir çok bilgi ve terim veriliyor. dışardan gelen sesleri algılaman sonucu karabasa, , öcü, gulyabani gibi saçmalıkları uydurabiliyorsun.

mer-orh
05-01-2008, 15:32
Demek ki yalniz degilim,ben niye karabasan görmüyorum,bana niye gelmiyor diye düsünüyordum.

Aslinda sormak istedigim soruyu Vartor sormus,Ateist dostlarimiz icinde cin,peri,karabasan gören varmi? diye.

Respendial tafsiyeni arkadasima söylesem, kendi kendini yaksa olmaz mi? Yada tanidigin Sivas li yobaz bir arkadasin varmi? onlar bu is i cok iyi beceriyor.Is i *ustasina birakmak gerek diye düsünüyorum.

Sivasli kelimesini silmeni ya da cumleni degistirmeni bekliyorum, genellemeler kirici olabilir, saygilarimla - Ucuncuyol

06-01-2008, 11:29
tafsiye kelimesini de duzeltirsen sevinirim. Tafsiye degil, tavsiye olacak.

mer-orh
07-01-2008, 03:35
Cahilligime bagisla respendial,uyarin icin tsk.

mer-orh
07-01-2008, 03:55
Profesör oldugu halde Cemal bile yazarken hata yapiyor,ben yapmisim cokmu?

anselmo
16-01-2008, 21:34
Uyku sırasında vücudumuz kalkıp yürümememiz için, ya da oraya buraya düşmememiz için bir kilit mekanizmasını devreye sokar. Uyandığımız anda ise bu kilit açılır ve biz bilinçli olarak kontrolü tekrar elimize alırız.

Bu sadece hareket kabiliyetimizle ilgili de değil. Örneğin ışık ve ses için de aynı durum geçerli. uyanma aşamasında etrafta duyduğumuz ortamdaki sesler tam anlamıyla uyandığımızdan sonra duyduğumuza göre çok daha düşük seviyededir. Ses uyanma sürecimizle doğru orantılı olarak yükselir. (çok hafif uykum vardır ve tam anlamıyla bir sessizlik hastasıyımdır, bu konudaki hassasiyetim sayesinde bunu çok defalar tecrübe ettim...)

Dediğim gibi uyandığımızda bu kilit açılmalı ki biz de hareket edebilelim ancak tam bu noktada bu kilidin açılması bilincimizle senkronize olmayan bir biçimde gecikebilir, yani; vücut uykudan uyanmak için henüz hazır olmayabilir. Ve biz de birkaç saniye bununla cebellişiyor duruma düşebiliriz. Sonra da bir takım geri kafalılar çıkar buna karabasan der, Ayet-el kürsi okuyup, gusül abdesti alacaksın falan diye öğüt verirler..

Bunlar hikaye, safsata ortaçağ karanlığı... Bilincin uyanmak zorunda olması ile vücudun uyanmamak istemesi asıl önemli konudur. Bu da insanın doğaya ve kendine yabancılaşmasının örneklerinden biridir.

vartor
16-01-2008, 22:59
Daha dogrusu biyolojik olaylara insan ustu anlamlar yukleyerek dini satmak, kar vesilesi yaratmaktir.. Bu arada aramiza hos geldin anselmo.

18-01-2008, 01:23
bizim trabzondada karakoncula derler *norvveccesi svart uhyre cogu mitoloji ve yerel efsane kaynakli kulturel unsurlar