PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinlerden özgür müyüz?

vgm.1
18-03-2008, 05:07
Dinler binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Bu ateistlerin, *karşı çıkış noktalarını dahi belirliyor.
Örneğin dinlerin belirlediği tanrı kavramına karşı çıkılıyor.

*Panteistler, deistlerin ve agnostikler için durum dahada vahim, dinlerin öngördüğü tanrı modeliyle bir inanç sistemi kurmuşlar, neymiş dinlere karşılar.

*Lenin'in sözü kulağımdan gitmiyor "Agnostizmin biraz üzerini kazıyınca altından idealizm çıkar."
Ateizmin dışında hepsi metafizik, bu nedenle şu üçlemeyi dörtleme yapmak daha anlamlı geliyor;

Teizm, panteizm, agnostizm, deizm, vs. vs. Özünde hepsi aynı.

Ayrı diyenler beri gelsin.

Ya metafizik felsefeye karşısınızdır, ya da değilsinizdir. Bilimsellik falan lahana turşusudur.

Selamlar.

mutluluk35
18-03-2008, 18:20
Sevgili *Peker
Gerçekten *çok *önemli bir noktaya *temas etmişsin.Bir *dönem *Hegel in *tarih *felsefesi *üzerinde *çok durmuştum.Onun *felsefesinde *Tanrı ,diyalektiğin *temel *yasasına paralel olarak *kendi antitezini(yani maddeyi)varetmiş,daha sonra *bu *tin(yani düşünce)madde içinde kendi özünü bulmuş *vs. vs. diye devam etmiştir.Aslında *onu *bu düşünceye iten *baba_oğul_kutsal ruh *üçlemesiydi.İsa *tabusu *onu *maddeci *olmaktan *alıkoymuştu.Nihayet *Marx *kendi *deyimiyle * baş aşağı *duran *diyalektiği *ayakları *üzerine *oturtmuş,gerçekliği *idealar *aleminden *alıp *yeryüzüne *indirmiş *ve *hareketi , maddenin *iç *çelişkileri *ve * bundan *doğan *çatışmalarla açıklamıştı.Eğer’’ *Tanrı *vardır ama din *göndermemiştir’’tarzında * düşüncelere *meyledersek ,tarihin *akışı *içinde *birileri *çıkar ben *onun *elçisiyim,oğluyum,sevgilisiyim *der.Birileri de ‘’madem tanrı var *elçisi niye *olmasın ‘’der.Ve *başlangıçta *sorgulamadığımız *önkabul *bizi binlerce *safsatayla *muhatap *eder.Dolayısıyla *insan *zihni *iğne *deliği *kadar *tabuya yer vermemelidir,zira *bunu yaparsa * Muhammed *de *çıkar o *deliğe *bedevi *aklıyla * deve *sokmaya *çalışır.(Araf 40).
saygılar

imhotep
18-03-2008, 19:47
Aslında agnostisizm, deizm, panteizm gibi felsefeleri teizmden ateizme geçiş süreci olarak görsek daha anlamlı olabilir.

Lenin kusura bakmasın, en azından bende ve tanıdığım bazı arkadaşlarda böyle bir etkisi oldu çünkü *:D

Saygılar

aydoe
18-03-2008, 20:37
Bence Tanrı'yı rahat bırakalım.Herkes bir taraftan çekiştiriyor,ne yapacağını şaşırdı. :D
Pişman oldu insanı yarattığına.Ah diyor keşke şeytanı dinleseydim.
Kendim ettim kendim buldum şarkısını söylüyor.
Din karşıtı akımlar veya düşüncelerde bir şekilde inançtır,öznelerinde tanrı vardır.
Ben ateizmede karşıyım,aslında tanrı *ve din düşüncesine karşıyım.
Bence hiç din olmamalı.(tabi bu bir istem ne yazık ki var)
Yani teist olmasaydı,ateist'te olmazdı diye düşünüyorum.
Saçmalıkların anlamsızlığı üzerine hem kafamızı yormaz,hem de sayfalar dolusu yazılar yazmak zorunda kalmayıp,beyin gücümüzü daha gerçekçi olgular üzerinde yoğunlaştırabilirdik.

vgm.1
18-03-2008, 20:48
Evrim süreci ha imhotep. Süreçler evrim değil de devrimlerle işliyorsa. Yeni dinler yaratalım dimi.
Ateizme geçiş süreci ise idealizme karşı değilim mi demek istiyorsun.

*Bunun adına oportünizm denir, oportünizmin varacağı yerler de hiç hoş değildir.

*Bu en gerçekçi konu, herkese verir talkımı kendi yutar salkımı olmayalım diyorum.

Selamlar.

19-03-2008, 12:08
materyalist açıdan bakınca da panteizme deizme ulaşabilirsin. şu an bilimsel veriler bize bizden daha ileri bir medeniyet olup olmadığını kanıtlayamıyor. şu an maddi koşulların tanrı gibi bir varlığı yaratıp yaratmadığını göstermiyor. bu durumda tanrı ile evreni özdeş görebilirsin. tanrıyı maddi bir unsur olarak gözeterek tabii. mesela panteizmin türlerinden biri olan doğacı panteizm tek gerçekliği doğa olarak görür ve tanrıyı doğanın içinde görür.
agnostisizm ve teizm vurgusuna ben de katılıyorum. ancak saydığın dörtlemenin tümünün metafizik bir yaklaşım olduğunu kabullenmiyorum.

sevgilerimle.

vgm.1
19-03-2008, 12:11
Sanırım imhotep'in düşüncelerini evrim teorisiyle ilişkilendirirsek ilginç olacak. İnsanlar ateizme giden yolda deizm, agnostizm, panteizm gibi evrim süreçlerinden geçerler. Sanırım bir tür ara geçiş formları. Sosyalizmi de komunizme geçiş süreci olarak algılayabilir, devlet mekanizmasına bir dolu nedenden dolayı ihtiyaç vardır, o nedenler ortadan kalktıktan veya kaldırıldıktan sonra komunizme geçilir. Sosyalizm de burada ara geçiş formu özelliği taşıyor.

*Fakat, karşı devrimlerde kapıda beklemektedir. Ve tüm sosyalist ülkeler bugün geriye yani kapitalizme dönmüştür. Bir söz vardır gavurun ekmeğini yiyen gavurun kılıcını çalar diye. Aynı şekilde sosyalizmde, kapitalizmin mekanizmalarını kullandığı için geriye dönüşler kaçınılmaz olmaktadır.

*Yani panteizm, agnostizm, deizm dinin argümanlarından tam manasıyla sıyrılmadıklarından bu düşünceye sahip insanların eski dinlerine veya başka bir dine dönmeleri daha kolay olacaktır.

*Selamlar.

vgm.1
19-03-2008, 12:18
Nedir dinlerin en önemli argümanı tanrı. Tanrısız din olmaz. Dinsiz tanrıda olmuyor. Kısaca özetlersek panteizm, deizm, agnostizm ritüelleri olmamasına rağmen dinlerin olmazsa olmazına sahiptir, tanrı.

*Selamlar.

19-03-2008, 12:32
Yani panteizm, agnostizm, deizm dinin argümanlarından tam manasıyla sıyrılmadıklarından bu düşünceye sahip insanların eski dinlerine veya başka bir dine dönmeleri daha kolay olacaktır.

*Selamlar.

elbette geriye dönüş olabilir. burada sadece bir olasılıktan söz ediyoruz. karşı devrim karşısına da bir karşı devrim çıkabilir. öyle değil mi?
bulanık bir kafayla değil sağlam temellere dayanarak oluşturulan düşüncenin ve yapıların geri dönüşü kolay değildir. sen de bunun farkındasındır. bir şeye sabitlenip kalmak ve sabitlendiğin şeyin çelişkilerini göz ardı etmek kimseyi gerçekliğe götürmez.

sevilerle.

sanalisim
19-03-2008, 18:57
birşeyden özgür olmak için çoğunluk olmak şarttır :)
cevap:dinlerden özgür değiliz eğer olsaydık fatih camisinde ben ateistim die pankart açabilirdik :)
kendi adıma konuşmuyorum genel..

spartan-troy
19-03-2008, 20:19
Lenin'in *sözü *kulağımdan *gitmiyor *"Agnostizmin *biraz *üzerini *kazıyınca *altından *idealizm *çıkar."

peker sen kac yasındasın yaa....cok merak ettim...
lenin öleli 100 yıl olacakta...sende herhalde 100 yasında felan varsın...

:):) sanki onun zamanında duymuşsun gibi konustun :)

ne bilimsellik zırıltısı yaa...tutturmusunuz bir bilimsellik...kacınız bilimden anlıyor burda da...bilimsellikten bahsediyorsunuz.seveyim öyle bilimselliği ben...bir halt yapamayan tembel toplumuz...kulp arıyorsunuz...aha bunların yuzunden diye...

spartan-troy
19-03-2008, 20:23
kaçınız yemekten özgürsünüz...kaçınız solumaktan özgürsünüz...kaçınız ihtiyaç gidermekten özgürsünüz...haa..var mı bunların cevabı...kaçınız uyumaktan özgürsünüz...

fikir özgürlüğü kısıtlı alanda özgürlüktür...hiç bir insan özgür değildir...
özgürlük tabiri dunya standartlarında geçersiz bir tabirdir...cunku evrene mahkumsunuz..evrenin gidişatı neyse insanda ona uymak zorunda...

haydi solumayın da göreyim sizi...

qw19
21-03-2008, 20:11
"elbette geriye dönüş olabilir. burada sadece bir olasılıktan söz ediyoruz. karşı devrim karşısına da bir karşı devrim çıkabilir. öyle değil mi?
bulanık bir kafayla değil sağlam temellere dayanarak oluşturulan düşüncenin ve yapıların geri dönüşü kolay değildir. sen de bunun farkındasındır. bir şeye sabitlenip kalmak ve sabitlendiğin şeyin çelişkilerini göz ardı etmek kimseyi gerçekliğe götürmez. " c_dy

Her zaman çıktı ve karşı devrimler kazandı. Sanırım dünyada adı sosyalist tek ülke kaldı Çin.
Demek ki bir çok şey yanlış gitti, veya yanlıştı, veya bünye kabul etmedi.

Ama temel sorun bence sosyalist üretim-tüketim ilişkileri başarılı olmadı. Zenginlikten ne anlıyorsunuz üzerine yapılan bir anket sonucu, insanların çoğunun zenginliği komşusundan daha iyi durumda olmak şeklinde yorumladıklarını ortaya koymuş. Bencillik temel içgüdüdür, bunu eğitimle değiştirebilmek çok zorlu bir uğraş ve başarısızlığa mahküm, acaba bencilliği bir avantaj olarak da kullanabilirmiydi sosyalizm?

Bunu da ateizmle ilişkilendirirsek, dinle bağlar tamamıyle koparılmazsa geriye dönüşlerlede çok sık karşılaşacağız. Tanrı kavramının reddi bütünüyle özümsenmediği müddetçe ki bu ne kadar mümkün bunu bilemiyorum, dinler hakimiyetini sürdürecektir. Tanrıyı bilinemez olarak kabul etmek zaten ona çok yüksek bir olasılık vermektir.

Ben sanki tanrının olup olmamasının birşeyi değiştirmeyeceği üzerinde yoğunlaşmak gerekir diye düşünüyorum. Kaldı ki bu ana kadar değiştirmemiş.

Selamlar.

evrensel-insan
27-05-2010, 04:14
Saygideger arkadaslar;

Evet, dinlerden, din mentalitesi temelli etiksel, metafizik sosyal/siyasal/toplumsal dusunce ve sistemlerden ozgurmuyuz?, dinsiz tanri; tanrisiz din olabilir mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khaos
27-05-2010, 10:21
Dinler binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Bu ateistlerin, *karşı çıkış noktalarını dahi belirliyor.
Örneğin dinlerin belirlediği tanrı kavramına karşı çıkılıyor.

*Panteistler, deistlerin ve agnostikler için durum dahada vahim, dinlerin öngördüğü tanrı modeliyle bir inanç sistemi kurmuşlar, neymiş dinlere karşılar.

*Lenin'in sözü kulağımdan gitmiyor "Agnostizmin biraz üzerini kazıyınca altından idealizm çıkar."
Ateizmin dışında hepsi metafizik, bu nedenle şu üçlemeyi dörtleme yapmak daha anlamlı geliyor;

Teizm, panteizm, agnostizm, deizm, vs. vs. Özünde hepsi aynı.

Ayrı diyenler beri gelsin.

Ya metafizik felsefeye karşısınızdır, ya da değilsinizdir. Bilimsellik falan lahana turşusudur.

Selamlar.

kesinlikle katılıyorum.
ancak ateist kavramını da felsefi bulmuyorum.
bunun yerine materyalist kavramının kullanılmasını öneriyorum.

ateist ; bir kelime olarak tanrının rededilmesi üzerinden kendi duruşunu adlandırıyor.bir anlamda tanrının antitezi.

oysa materyalist; maddenin yegane gerçek olduğu ve düşüncenin de maddi bir ürün olduğu üzerinden kendini tanımlıyor.

Abdul
27-05-2010, 19:44
birşeyden özgür olmak için çoğunluk olmak şarttır :)
cevap:dinlerden özgür değiliz eğer olsaydık fatih camisinde ben ateistim die pankart açabilirdik :)
kendi adıma konuşmuyorum genel..

Insanin ugrunda cefa cekecegi bi dogrusu olmadigi sürece, bildigi tüm dogrular yalandir kanimca...Sayet dogrularinizin dogruluguna kesin olarak inansaydiniz bunu yapardiniz... Iman ile imansizlik arasindaki en büyük farkta bu galiba

prometheus4517
27-05-2010, 19:55
Benim uğrunda cefa çekeceğim bir doğrum yoksa, yerçekimi, fotosentez, antibiyotik, aerodinamik....... hepsi yalanmı şimdi? hiç anlamadım iman ile imansızlık arasındaki farkı biraz daha açar mısınız?

Abdul
29-05-2010, 00:24
Benim uğrunda cefa çekeceğim bir doğrum yoksa, yerçekimi, fotosentez, antibiyotik, aerodinamik....... hepsi yalanmı şimdi? hiç anlamadım iman ile imansızlık arasındaki farkı biraz daha açar mısınız?

Anlayamadigin ne ise, iman ile imansizlik arasindaki farkta o...

prometheus4517
30-05-2010, 02:56
Anlayamadigin ne ise, iman ile imansizlik arasindaki farkta o...

doyurucu bir cevap olmadı. yine birşey anlamadım. sormak istediğim tam olarak şu: iman ile imansızlık arasındaki fark nedir.? cevaplarsanız sevinirim.

evrensel-insan
30-05-2010, 03:44
Saygideger prometheus4517;

iman ile imansızlık arasındaki fark nedir.? -prometheus4517-

Iman, inancin dusunce ve davranista uygulanisidir. Imansizlikta bu temelde, inancini imanin gerektirdigi sekilde dusunce ve davranista uygulamayandir.

Mesela, bir musluman islam dini inancina sahipse, islamin imaninin sartlarini yerine getirmesi gerekir. Eger getirmezse, bir musluman olarak imansizdir. Bu temelde de, onun muslumanliginin gecerli olup olmadigi tartisma konusudur.

Ama imanin sartlari kesin, belirtilmis ve noktalanmistir, yani "bana gore" si mumkun degildir.

Bunu soyle ornekleyelim. Mesela ben bir fizikci isem, dusunce ve davranisimda, epistemolojik olarak ve evrensel/onay almislik temelinde fizigin ortaya konan formullerine, kurallarina uymak zorundayim. Eger uymazsam, fizikci olamam.

Burada yalniz cok onemli bir fark var. Ben bir fizikci olarak, fizik formul ve kurallarini deney, gozlem, bulus, arastirma v.s. ile yanlislayabilir ve yeni bir pratikte evrensel olarak onay almis kural, formul, teori v.s. getirebilirim. Yani bilimve bilimselligin, epistemolojik olarak onu aciktir.

Bir inanc sahibinin imanini yerine getirme acisindan boyle bir durumu yoktur.Cunku o iman edeceginin sartlarinin dogrulugunu kabul ettigi icin inanmistir. Inancini da ortaya koymasi demek, imanini dusunce ve davranista uygulamasi demektir. Iman, inanc pratigi olarak ne uygulanmasini belirleyen ideolojidir. Yani iman, inancin rehberi, yol gostereni, yon ve yontemidir. Inanc sahibinin, imanini yanlislamasi mumkun degildir. Bunu yaparsa, ya da imaninin sartlarini yasaminda uygulamazsa, imansizdir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

prometheus4517
30-05-2010, 04:27
sn. evrensel

dediklerinize katılıyorum. ki zaten sürekli tekrar ettiğimiz şeyler. fakat ben sn. abdul ün düşüncelerinin farklı olacağını tahmin ediyorum ve sunacağı fikirlerini merakla beklemeye devam ediyorum.