Orijinalini görmek için tıklayınız : TRT, Nevruz ve Türkiye Türkleri
Dün sabah hem mesleğimi icra ediyor hem de TRT FM dinliyordum. Radyoyu açtığımda TRT spikeri Çuvaş bölgesindeki bir Türkle ve telefon bağlantısıyla röportaj yapıyordu. Konu nevruz idi. Çuvaş bölgesinde nevruz'un anlam ve önemi anlatılıyor, nasıl kutlandığı belirtiliyordu. Sonra spiker diğer Türki cumhuriyetlere de bağlandı. Kırgızistan'a, Azerbeycan'a vs... Hatta İran'a bağlandı oradaki Türkler için de nevruzun anlamı sorgulandı. Diğer ülkelerden ayrı olarak iran'da nevruzun İslami bir yönü olduğunu da böylece öğrenmiş oldum.
Ama ne yazıktır ki TRT spikerimiz bilimum Türki Cumhuriyetlere bağlanıp Nevruz ile ilgili duygu ve düşünceleri aldığı halde ülkemize hiç bağlanmadı. Türkiye Türkleri Nevruz'u kutlamaz en azından büyük çoğunluğumuzda geçmişten gelen böyle bir gelenek yoktur. Ama Kürt vatandaşlarımız bu bayramı kutlarlar. PKK nın Nevruz'u ayaklanma ve direniş gününe çevirmeye çalışması bayramın özünü ve binlerce yıllık gelenekselliğini değiştirmez. Bu nedenle TRT'nin güneydoğuda yaşayan barıştan yana, aydın ve olgun bir Kürt vatandaşımızı da röportaja dahil edip onlar için de önemli olan bayramı kutlaması gerekirdi diye düşünüyorum.
Madem ki "Türk-Kürt kardeştir" sloganı atıyoruz o halde kardeşimizin bayramını kutlamamız gerekmez mi?
Ama bir devlet kanalı olarak TRT asimilasyon politikasına devam edip nevruz bayramını salt Türklerin kutladığı bir bayram olduğu imajı vermeye çalışmaktadır. Çok yanlıştır. Nevruz Türklerin de kutladığı geleneksel bir bayram olabilir. Hatta köken olarak Türklerden çıkmış olduğunu varsaysak bile bu bugün Kürtlerin bu bayramı çok coşkulu bir şekilde kutlamadığı anlamına gelmez. Ve onlar madem ki kutluyorlar bize de kardeşlerimizi kutlamak düşer.
hysteria
22-03-2008, 15:48
" Bu *nedenle *TRT'nin *güneydoğuda *yaşayan *barıştan *yana, *aydın *ve *olgun *bir *Kürt *vatandaşımızı *da *röportaja *dahil *edip *onlar *için *de *önemli *olan *bayramı *kutlaması *gerekirdi *diye *düşünüyorum. "
evet yapmaliydi, ama ayrica demissiniz ki,
"PKK *nın *Nevruz'u *ayaklanma *ve *direniş *gününe *çevirmeye *çalışması *bayramın *özünü *ve *binlerce *yıllık *gelenekselliğini *değiştirmez"
siz kamerayi gorenin oraya dolusmiyacagini, ve olay cikarmayacagi garantisi verebilirmisiniz? belkide gercekten dediginiz gibi bir program yapildi fakat slogan, bayrak vs den dolayi yayina alinmadi. olamazmi? hic mi ihtimal yok?
yada trt merkezine bir kac kurt cagirilip ozel bir roportaj, gibisinden birsey yapilabilinirdi, en azndan bu yapilmaliydi bence, o da yukarida bahsettigim sebepten dolayi. fakat bu da sizi tatmin edermiydi?
bayram tabiikide herhangi bir irka ait bir bayram degildir, ve turkiye vatandaslarina da turk denmesi rahatsiz etmemeli. bunu asimilasyon olarak algilamak cok yanlis. eger birileri sizlere turk dendiginde alinganlik gosterecekseniz, ki anayasamizin ilgili maddesi, aciktir. o zaman o kimligi yirtip atmaniz gerekir. bundan rahatsizlik duymayin. istediginiz kadar kurt olun cerkez olun laz olun, bu ulkede her zaman size turk denecektir. bu aslinda guzel birseydir, ama paranoyaniz buna engel oluyor.
bunlarin disinda, tabii ki daha cok kurtlerin kutladigi *bu bayram daha cok yer almali, insanlar duymali ve bilmeli, ozellikle basinin o bahsettiginiz kardeslige on ayak olmasi gerekir, gerekiyorsa hatta yalandan senaryolarla halkin duyarliligi arttirilmali. ama bu istenmiyor ulkemizde, olan iki tarafin garibanlarina oluyor.
istediginiz kadar kurt olun cerkez olun laz olun, bu ulkede her zaman size turk denecektir.
Batı trakyada istediğiniz kadar Türk olun size Yunanlı denecektir. *:wink:
Çin'de yaşayan bir Uygur Türkü iseniz bundan utanmayın siz bir Çinlisiniz. Çin anayasası bellidir. Çin vatandaşı herkes bir Çinlidir. :wink:
PKK'nın amacı nedir?
Ayrılıkçı Kürtlerin amacı nedir?
Dtp nin amacı nedir?
Üçüde birdir amaçları Kürdistan'dır.
İlk şartları aponun *serbest bırakılmasıdır.
''Biz Türkiye'yi vatanımız olarak biliyoruz ve bu topraklarda özgürce kardeşçe yaşamak istiyoruz.'' 'İmralı'nın şartlarının iyileştirilmesini istiyoruz. Barışın ilk adımı olarak bunu kabul edebiliriz. Ahmet Türk
Sayın Ahmet Türk o zaman pkk ile olan bağınızı kesin,apoyu ve apoculuğu unutun,korkmayın bu kadar,önce siz özgürlüğünüzü kazanın sonra insanlarınız için demokratik mücadelenizi verin.
ABD de bir sürü eyalet var her türlü etnik kökenden insan var ,Kanada'da öyle ama adam ben amerikalıyım diyor,eğer sorarsan ispanyol asıllıyım diyor.
Ne yazık ki ayrılıkçı kürtlerin amacı eskiden 5 parça olan şimdi 4 parçada büyük Kürdistanı kurmaktır.
Bunun için silahlı kalkışma içindedirler.
Kimlikmiş ,özgürlükmüş dilmiş,insan haklarıymış gibi demokratik taleplerle yola çıkarak hedefe giden yolda ilerler hedef kürdistandır.
Bulgaristan'da Türklere her türlü zulüm uygulandı ,binlercesi Türkiye'ye iltica etti yinede silahlanıp dağa çıkmadılar ve şu an demokratik kazanımlarını elde ediyorlar.
Kürt vardır ama akıl ve sağduyu hakim olmalıdır.
Irak'ta yaşananlar ortada. Ülkemizde de etnik ayrılıklar ve ayrıcalıklar isteniyor.
Osmanlının son dönemi gibi ,tarih tekerrür mü?
Aydoe, arkadaş yazdığın mesajın başlıkla ne ilgisi var? TRT'nin Nevruz'a bakış açıısyla ilgili yani spesifik bir konuyla ilgili başlık açmışım sen ise genel söylemlerle ilgili yazı yazmışsın. TRT'nin Nevruza'a bakış açısıyla ilgili yazacağın bir şeyler var mı? varsa bunu öğrenmek isterim.
Konumuz ne DTP, ne Ahmet Türk, ne Bulgaristan Türklerinin orada yaptığı mücadele şekli. TRT'nin Nevruza bakışı.
''Batı trakyada istediğiniz kadar Türk olun size Yunanlı denecektir. *
Çin'de yaşayan bir Uygur Türkü iseniz bundan utanmayın siz bir Çinlisiniz. Çin anayasası bellidir. Çin vatandaşı herkes bir Çinlidir. ''
Yukarıdaki iletimi yukarıdaki cümlelerinize istinaden yazdım sayın Cem
Roj tv Diyarbakır'dan 6 saat canlı yayın yaptı daha ne olsun.
Seyretmedinizmi?
Ha TRT *niye yapmadı onu Akp ye sormak gerekir.
Çünkü trt ve rtük akp yayın organı haline getirildi.
Saygılar
bugünlerde de cemin kürt milliyetçisi damarları iyice kabarmış *kuyruk acısını deinden hissetmiş olmalı harekattan sonra ama kadar bağırsalarda türkiye türklerindir biz türklere düşen görevse yılmamak onlar ne yapıyorsa on katıyla cevap vermek
Nevruz Türkiye'de de kutlanır, sadece Kürtler tarafından değil, Türkler tarafından da..
Özellikle Aleviler için Nevruz önemlidir.
Orta Asya'ya Kürtlerden yayıldığı düşünülmüyor umarım.
Nevruz geçmişte bu kadar ilgi çekmezdi, o nedenle bilinmiyor. Çünkü siyasiler 1 Mayıs'a önem verirdi. Son dönemde Nevruz da siyasileşti ve sanki Kürtlerin bayramıymış sanılıyor.
İran'da İslam öncesinden gelen bir bayramdır. İslam'la bağlantısını ise sanırım Ali'nin doğum günü olarak görerek sağlıyorlar. İslam'da Nevruz yoktur.
TRT'de Nevruz'un Türkiye için önemine değinilmemesinin sebebi de iktidarın İslamcı yapısıdır.
Dinciler Nevruz'u reddeder.
Nevruz bir Türk bayramıdır. Türkmenistan'da Azerbeydan'da ve *Türklerin yaşadığı her yerde kutlanır. Ben doğrusu oralarda kutlamak isterdim. Anadolu'da bu bayram artık bir bayram olmaktan çıkmıştır. Anadolu'da bir yılan büyümüştür ve Nevruz'u zehirlemiştir.
Şimdi ne zaman Nevruz'un ismini duysam içimi bir sıkıntı basıyor.
TRT'de Nevruz'un Türkiye için önemine değinilmemesinin sebebi de iktidarın İslamcı yapısıdır. Dinciler Nevruz'u reddeder.
Peki AKP iktidarı öncesinde TRT Nevruz'u kutluyor muydu? Mesela DSP-MHP-ANAP döneminde veya ANAYOL döneminde? Peki AP veya Doğruyol döneminde? Ya Özal döneminde? Ya 70'lerin kısa da olsa CHP iktidarı dönemlerinde kutlanıyor muydu? Bunlardan vageçtik askerlere gelelim. 60 ihtilali döneminde veya 1980-82 arasında kutlanıyor muydu?
Nevruz Türkiye'de de kutlanır, sadece Kürtler tarafından değil, Türkler tarafından da..
Kutlayanlar olabilir tabi. Bunca etnik, dini, mezhepsel farklı gruplar barındırıyoruz. Benim kastettiğim yaygın bir kutlama şekli olarak Nevruz Türkiye Türklerinde yoktur. Sanırım Anadoluya göç eden Türkler arasında unutulmuş bir gelenek olmalı. Unutmayanlar vardır elbet ama marjinal kalmış olmalılar. Hıdrellez bile daha yaygın bilinir ve kutlanır. Sünni muhafazakarlar kutlamasa bile kutlayanı pek çoktur.
Ben bunca yaşıma kadar ne kendi akrabalarım içinde, ne arkadaşlarımda ne mahallemde Nevruz kutlaması görmedim hatta mevzusunu bile duymadım. Ta ki PKK olayları sonrasında TV'lerde koca göbekli bürokratlarımızın, kelli felli subaylarla birlikte ele nisbet olsun diye kolkola *ateşin üsütnden atlayıp bunu Nevruz kutlaması olarak yaptıklarını izleyene kadar.
Şimdilerde Türki cumhuriyetlerden bayram ithal etme sevdasında kimi kesimlerimiz. Varolan bayramlarımız bize yetmiyor ya biraz daha alalım hesabı. Ancak adama sormazlar mı başka bayaramı yok mu Türki ırkdaşlarımızın onları da neden katmıyoruz bayramlarımız arasına? Neden özellikle Nevruz'u katmaya çalışıyoruz? Yanıt belli. Duyulan malum kaygıdan ötürü olduğunu hepimiz biliyoruzdur.
Ben Nevruz'u kutlamam. Hayatım boyunca kutlamadım. Benim bayramım değil. Kutlayan bir tanıdığım olursa onu kutlarım, Türki olsun Kürdi olsun. Bayramlar zorla ithal edilmez. TV'lere bürokratları çıkartıp eşek kadar herifleri resmi görevle ateşin üstünden şov olsun diye atlamakla olmaz bu iş. Hele geçen cuma günü koca göbekli, kelli felli bir bürokratımız ateşin üstünden atlayıp tökezlemez mi TV'lerde. Ne güldüm ama. Bu iş böyle sunni çabalarla olmaz. Bizim ülkemizde kimse de Nevruzu Kürtler gibi coşkuyla kutlayamaz.
rebera_roni
24-03-2008, 14:46
her zaman olduğu gibi ırkçı söylemler bazıların dilinden habire düşüyor klavyeye safirat'ın dediği gibi '' Nevruz bir Türk bayramıdır ''. türklerindir öylemi nevroz bayramı.peki madem türklerindir türkiyede kaç defa kutladınız. sen baharı hatırlar kutlarsın, kürtler demirci kawayı hatırlar kutlar.gerci artık hangi anlamda kutlanılacağınada müdahale ediliyor.
Edit : Lütfen konu başlıgında kalalım ve kişilerle ugraşmayalım. İletinizin ilgili kısmı tarafımdan editlenmiştir. Bize fikir ve duruş lazım. * * dilaver
Peki AKP iktidarı öncesinde TRT Nevruz'u kutluyor muydu? Mesela DSP-MHP-ANAP döneminde veya ANAYOL döneminde? Peki AP veya Doğruyol döneminde? Ya Özal döneminde? Ya 70'lerin kısa da olsa CHP iktidarı dönemlerinde kutlanıyor muydu? Bunlardan vageçtik askerlere gelelim. 60 ihtilali döneminde veya 1980-82 arasında kutlanıyor muydu?
Elbette kutlanıyordu.
Ama Nevruz bayramı üzerinde bir sünni asimilasyonu vardı.
Nevruz Alevi bayramı olarak nitelendiriliyordu.
Aleviler sürekli Nevruz'u kutlarlardı.
Ama Türk aileleri sunnilerin etkisiyle bu bayramdan kopuk kaldılar.
Çünkü Nevruz'un aynı zamanda bir Türk bayramı olduğu konusunda bilinçsizdiler.
Alevilerde son 20 yıllık açılım ile Nevruz ortaya çıktı ve yaygınlaştı.
Terörle, Kürtçülükle ortaya çıkmadı.
Aleviler konuştukça, kaynakları, bilgileri, gerçekleri sergiledikçe Alevilerin büyük çoğunluğunun Türk olduğunun bilincine varıldı.
Yani bu konu siyasi değil, dinidir.
Bulabilsem de Atatürk'ün Nevruz kutlamalarıyla ilgili bir resim asabilsem.
Ama araştırısanız Atatürk'ün Nevruz'u kutladığını göreceksiniz.
http://img98.imageshack.us/img98/7412/nevruzkm4.th.jpg (http://img98.imageshack.us/my.php?image=nevruzkm4.jpg)
Atatürk Nevruz kutlamalarında/ 1922
http://www.avrupagazete.com/avrupa.asp?ID=3910
Pante çok yerinde bir link vermiş ve Atatürk'ün de Nevruz'u kutladığını göstermiş.
Bu ırkçı, faşist ve terörist kürtçülere örnek olsun.
Ayrıca Kürtlerin Nevruz kutladığını da göremedim. Bayramı cehenneme çevirmek mi kutlama?
Demek ki önce efendi olmasını öğrenecekmişiz. Efendi olmayanın bayramı olmaz.
Yakarak yıkarak bayram kutlanmaz.
Bebek katillerinin ve onların sempatizanlarının da bayramı olamaz.
Bayram insanlar içindir, yaratıklar için değil.
Pante ben Nevruz bizde hiç kutlanmıyor demedim ki. Ne yazmışım önceden bak:
Kutlayanlar olabilir tabi. Bunca etnik, dini, mezhepsel farklı gruplar barındırıyoruz. Benim kastettiğim yaygın bir kutlama şekli olarak Nevruz Türkiye Türklerinde yoktur.
Nevruz'un Türkiye Türklerinde pek kutlanmamasının nedeni sünnilerdir veya başka bir nedendir bu ayrı bir konu. Nevruz'u neden artık kutlamıyoruz sorusunu ele almıyorum. Atatürk'ün nevruz kutlamasına katılması da bir şeyi değiştirmez. Çok uzun yıllardan beri Türkiye'de Türkler Nevruz'u kutlamadığı gibi resmi olarak da PKK eylemlerinin yükselişine kadar Nevruz sahiplenilmemiştir.
Hıdrellez bile halen Türkiye Türkleri tarafından Nevruz'a göre çok daha yaygın kutlanan bir gündür. Hıdrellezin Alevilerin kutladığı bir gün olduğundan bile habersiz çocukluğumda ve gençliğimde hıdrellez ateşi üsütünden çok atladım ve kız akrabalarımın dilek kağıtlarını denize attığını çok gördüm. Ama sanırım sizlerin de çoğunuzun olduğu gibi Nevruz'u hiç yaşamadım.
İşte Hıdrellez Türkiye Türkleri tarafından daha çok bilinen ve yaşanan bir bayram olmasına rağmen ne bir bürokratımızı ne de bir subayımızı TV'lerde "Hıdrellezi kutladılar" diye görmedim. Neden? Çünkü siyasi kaygılarla Nevruz Kürtlerin elinden alınıp bastırılmak istenmektedir. Bu çok aşikardır. Dana gibi adamların Nevruz ateşinden tökezleme, ayağını burkma uğruna atlamalarının nedeni budur. Hem komik hem acı bir durumdur.
Şu günden sonra kaybolan bir gelenek olarak Nevruz'u Türkiye'de geri getirmenin mümkün olduğunu sanmıyorum.
Sunni ve zorlama çabalarla bayramlar oluşmaz, oluşsa da yaygınlaşmaz.
Az sayıda kutlayan olsa da Ne Türki Cumhuriyetlerdeki gibi ne de Kürtlerdeki gibi coskulu kutlanmaz.
Sanki kürtler olmasa türklerin başı göğe erecekti, türkler olmasada kürtlerin. Tam az gelişmiş ülkenin az gelişmiş aydınları, mesele *çok önemli nevruz kimin. Zaten yılın yarıya yakını bayram, aranızda bölüşün 08:30-12:30 arası kürtler kutlasın, 13:30-17:30 arası türkler kutlasın.
*Bir saat yemek molasında kimse kutlamasın. Hoş şimdi sabah biz kutlayalımın tartışması olur a.
Bu kadar kabileci bir toplum olduğumuzu bilmezdim. Türkiye'nin gerisini varın hesap edin.
*Selamlar.
türklerdeki kökeni "ergenekon" destanı, kürdlerdeki kökeni demirci kawa destanı'dır. şunun bayramı bunun bayramı diye ayrım yapmak yanlıştır. newroz tüm ortadoğu halklarının bayramıdır.
rebera_roni
25-03-2008, 21:46
yazımı silmeden önce diğer yazılarada bakılması rica olunur.belki gözden kaçırdıklarınız vardır
saiullah
25-03-2008, 23:53
Kurdlerin newrozu kutlaması ayrılık değil
bir kısım apoyu önder(!) olarak kabul ediyor ve bayramda posterini açıyor bu suçtur. İsteyen newrozda apo posteri açar isteyen M.K Atatürk. Bu newrozu pkklilerin kutlayamayacağı anlamına gelmez.
gozeneli
26-03-2008, 00:46
Kurdlerin newrozu kutlaması ayrılık değil
bir kısım apoyu önder(!) olarak kabul ediyor ve bayramda posterini açıyor bu suçtur. İsteyen newrozda apo posteri açar isteyen M.K Atatürk. Bu newrozu pkklilerin kutlayamayacağı anlamına gelmez.
Yukardakiler çelişkili degil mi? Yoksa ben mi anlamıyorum?
Aydinlik70
06-04-2008, 12:12
Dün sabah hem mesleğimi icra ediyor hem de TRT FM dinliyordum. Radyoyu açtığımda TRT spikeri Çuvaş bölgesindeki bir Türkle ve telefon bağlantısıyla röportaj yapıyordu. Konu nevruz idi. Çuvaş bölgesinde nevruz'un anlam ve önemi anlatılıyor, nasıl kutlandığı belirtiliyordu. Sonra spiker diğer Türki cumhuriyetlere de bağlandı. Kırgızistan'a, Azerbeycan'a vs... Hatta İran'a bağlandı oradaki Türkler için de nevruzun anlamı sorgulandı. Diğer ülkelerden ayrı olarak iran'da nevruzun İslami bir yönü olduğunu da böylece öğrenmiş oldum.
Ama ne yazıktır ki TRT spikerimiz bilimum Türki Cumhuriyetlere bağlanıp Nevruz ile ilgili duygu ve düşünceleri aldığı halde ülkemize hiç bağlanmadı. Türkiye Türkleri Nevruz'u kutlamaz en azından büyük çoğunluğumuzda geçmişten gelen böyle bir gelenek yoktur. Ama Kürt vatandaşlarımız bu bayramı kutlarlar. PKK nın Nevruz'u ayaklanma ve direniş gününe çevirmeye çalışması bayramın özünü ve binlerce yıllık gelenekselliğini değiştirmez. Bu nedenle TRT'nin güneydoğuda yaşayan barıştan yana, aydın ve olgun bir Kürt vatandaşımızı da röportaja dahil edip onlar için de önemli olan bayramı kutlaması gerekirdi diye düşünüyorum.
Madem ki "Türk-Kürt kardeştir" sloganı atıyoruz o halde kardeşimizin bayramını kutlamamız gerekmez mi?
Ama bir devlet kanalı olarak TRT asimilasyon politikasına devam edip nevruz bayramını salt Türklerin kutladığı bir bayram olduğu imajı vermeye çalışmaktadır. Çok yanlıştır. Nevruz Türklerin de kutladığı geleneksel bir bayram olabilir. Hatta köken olarak Türklerden çıkmış olduğunu varsaysak bile bu bugün Kürtlerin bu bayramı çok coşkulu bir şekilde kutlamadığı anlamına gelmez. Ve onlar madem ki kutluyorlar bize de kardeşlerimizi kutlamak düşer.
Türkiye Türklerindir ve Kürtün, Lazin, Ermeninin vs lerin degil.
Onun icin sadece Türklere ait bayramlar kutlanir. Ülkemize nufüs artislariyla isgal etmeye calissalar bile bu ülke Türk milletinin ülkesi topraklaridir.
Bizlerde yunanistana yerlesip senede 40% artisla isgal edelim varmisiniz?
ker-kenez
06-04-2008, 12:33
Aydın abim ya nerde kalmıştın sen geldin aydın ettin bizi. Allah tuttuğunu Türk etsin abim, Aydınlığından gözlerim kamaştı sakın bir yere ayrılma bize Türk tebliğcilerde lazım. :wink:
ker-kenez
06-04-2008, 12:56
İşte böyle ya Aydın abim, lokma büyük gelince çiğnemeden değiştiriliyormuş demekki :!:
Aydinlik70
06-04-2008, 13:28
İşte böyle ya Aydın abim, lokma büyük gelince çiğnemeden değiştiriliyormuş demekki :!:
senin ne demek istedigini anladim, fakat baskasini anlaman icin biraz IQ gerek...
demirci kawa'nın yaktığı isyan ateşi hiç bir zaman sönmeyecek. oligarşi bu newrozu'da kürd halkına zehir etmek istemedi. birgün kimse karşı gelemeyecek newroz ateşi tüm vatanı saracak.
gelir o günler ansız BU YÜREK BU SEVDA VAR İKEN!!!
demirci kawa'nın yaktığı isyan ateşi hiç bir zaman sönmeyecek. oligarşi bu newrozu'da kürd halkına zehir etmek istemedi. birgün kimse karşı gelemeyecek newroz ateşi tüm vatanı saracak.
gelir o günler ansız BU YÜREK BU SEVDA VAR İKEN!!!
Öncelikle merhabalar...
Demirci Kawa'nın yaktığı isyan ateşi hiç bir zaman sönmeyecek demişsiniz...
Sönmesin efendim yansında, bu yorumlar biraz yandı gülüm keten helva misali olmuş...
Belki etnik milliyetçi arkadaşlar bana şimdi kızacaklar (etnik milliyetçi diyorum ki yumşak olsun, ilk mesajdan birilerini faşistlikle itham etmeyelim)
Demirci Kava olayı Firdevsinin Şehnamesinde geçmiyor mu güzel kardeşim ?
Adı geçen eserde İran'a ve Fars kültürüne ilişkin bilgiler verilmiyor mu güzel kardeşim ?
Sonra yine tabirimi maruz görün araklanan Kawa hikayesinde de aslına sadık kalınmıyor...
Dahhak’tan bahsedilen bölümde Demirci Kawanın bir tek fonksiyonu var, o da Dahhak’a karşı gelerek halkı Ferudun etrafında toplamak...
Ayrıca bilinenin aksine Dahhak başı parçalanarak değil bir dağda bağlanarak ölüme terkediliyor ve bu işi de Kawa değil Ferudun yapıyor...
Ayrıca destandaki mekan adlarından ve Dahhak’ın Arap olduğundan hareket edersek, Kawa’nın Arap olduğunu ve olayın Kudüs’de geçtiğini söylemek gerekir.
O halde benim aklıma şu geliyor... Biz kardeşimiz (!) Türkleri pek sevmeyiz, onların Nevruz'unu alacağımıza Arab'ın Kawa'ı sını alalım hafif imite edelim, oradan buradan yontalım... Newrose umuzu yaratalım mı dediniz ?
Neyse işte böyle...
Saygılar
evrensel-insan
12-04-2008, 06:31
Saygideger arkadaslar;
TRT'nin Newroz la ilgisi simdiye kadar hic olmadi ki simdi olsun.TRT hic bir zaman devletin Tv si olamamis hep iktidarin Tv si olmustur. Iktidar da genelde su veya bu nedenden kurt kokenli bu kutlamalara hic onem vermemistir. Turkiye'de birgun gercekci davranip olan gercekleri gormemezlikten gelemeyecektir. Umarim o gunler uzak degildir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
türkiye *türklerindir *biz *türklere *düşen *görevse *yılmamak *onlar *ne *yapıyorsa *on *katıyla *cevap *vermek
* * * * * * * * * * * * * * *osiris...
helal olsun osiris. bizden kastın türklerse onlardan kastında kürdlerdir. onlar ne yapıyorsa yap on katını. bir kürd bir türk'ü soyarsa sen on katını yap, bir kürd bir türk'e tecavüz ederse sende onu yap. lakin bir italyan kendisine yapılanın on katını yapmaya kalkarsa ne olur? o tecavüzcü hayvanın bir kadına yaptığı şerefsizliğin on katınının bedelini sen ödeyebilir misin?
cahil arkadaşımda destanlardan bahsetmiş. benim can arkadaşım türk destanları, orta asya türk tarihi hangi millette bulunur. beni lisede kandırmamışlarsa çin ülkesinden çıkmıştır bu kaynaklar. bu destandaki ögeler çinli o zaman. sende onların soyundan geldiğini söylersen sende çinlisin. ayrıca gene beni lisede kandırmamışlarsa destanda anlatılan olaylar olağanüstü ve sallamadır. sadece özde bir doğruluk vardır. senin "ergenekon" destanın, bozkurt destanın, oğuz kağan destanın ne kadar akıllıcadır. sen bunları sorgula sonra görüşelim.
Efsaneler dışında tarihte nevroz;
Peki efsanedeki Kawa olayı gerçekten yaşanmış mı?
Tarih kitapları Kawa diye bir isimden bahsetmiyorlar. Yalnız eski Farsçada "Kawa" demek "lider, ozan, bilge, komutan, peygamber" demekmiş. Ninova sarayını Kral Dehak ile birlikte yakan, Asur imparatorluğuna son veren Med Generali Keyakser'dir. Ve Keyakser'de "Kawa" kelimesinin anlamına gelen bütün özellikler vardır.
Med Kralı Keyakser ile Lidya Kralı Alyat arasında M.Ö. 585 tarihinde yapılan savaş sırasında güneş tutulunca iki tarafın tanrılarının bu savaşa rıza göstermedikleri yorumunun yapılması üzerine savaştan vazgeçilip Kızılırmak sınır kabul edilmiş.
Nevroz'un kimlerin bayramı olduğuna delisi çok olan karar versin :wink: