PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : THOR (TOR)

K.C.
22-03-2008, 18:04
Bir kaynağa göre:
Germen mitolojisinde Tanrı. Yağmur, gök gürültüsü, şimşek, yıldırım gibi göksel güçleri simgeler. Aynı zamanda bolluk Tanrısı olarak da kabul edilir. Güçlü, saf ve yemeğe düşkün bir Tanrıdır.
İki keçinin çektiği bir arabası, düşmanlarını öldürdükten sonra uçarak kendiliğinden dönen bir baltası vardır.

K.C.
22-03-2008, 18:05
Vikipedy'ye göre ise:

Mitolojide Thor * En Güçlü Tanrı *

Thor - veya Donnar - İskandinav mitolojisinde en güçlü tanrıdır.

İki sihirli nesneye sahiptir. bu nesnelerden biri Mjöllnir'dir. Mjöllnir, adının anlamı "parçalayıcı" olan kocaman bir çekiçtir. Çekici Brokk ve Eitri isimli iki cüce kardeş yapmışlardır. Çekiç yapılırken Loki sinek kılığına girip cüceleri ısırarak rahatsız edince bir kaza olmuş, çekicin sapı kısalmıştır.

Bu iki cüce ayrıca bu çekice birçok farklı özellik vermiştir. Çekiç, Thor'un onu kolayca saklayabilmesi için küçülebilir. Ayrıca bir bumerang gibi, bir düşmana atılınca düşmana tüm gücüyle çarpar ve sahibinin ellerine geri döner. Thor kılık değiştireceği zaman çekici ile kendi yörüngesinde hızlıca döner. Fırtınaları çekici ile kontrol eder, yağmurları onunla yağdırır. Çekici ile evlilikleri ve nesneleri de kutsayabilir.

Onun güçlü olmasını sağlayan bir diğer sihirli nesne de altın bir kemerdir. Bu kemeri takar takmaz gücü ikiye, hatta üçe katlanır.

Ayrıca Thor'un iki tane keçisi vardır. Bu keçilerden birinin adı Tanngniost (Diş Çatırdatan) diğerinin adı da Tanngrisnir (Diş Gıcırdatan)dır. Bu keçilerin çektiği arabası yerde de gökte de gidebilir.

K.C.
22-03-2008, 18:07
Thor'un *Özel Hayatı *

Thor, Odin ve Frigga'nın oğludur. Odin'den sonra gelen en önemli tanrı olarak kabul edilir. "Altın saçlı tanrıça" Sif ile evlidir.

İskandinav tanrıları arasında en kurnaz, en kötü tanrı Loki'dir. Loki, Sif'e "Seni seviyorum, benimle evlen" der. Sif, namuslu bir tanrıça olduğu için kabul etmez. Fakat Loki çok sinirlenir ve bir gece Sif uyurken yanına gidip güzelim uzun saçlarını keser, kestiklerini de yakar. Artık Sif hiç çekici değildir. Thor da uyanınca bunu görür ve Sif'ten boşanmak yerine onun intikamını almaya karar verir. Bu işi ancak Loki yapar diye düşünüp Loki'nin yakasına sarılır. Loki de can korkusundan (Evet, İskandinav tanrıları tamamen ölümsüz değiller) özür diler ve cüce İvaldi'nin oğullarına girder. Bu ünlü cüce demirciler Sif için altından saç telleri yaparlar, Loki de bu saçları bizzat Thor'a kendi elleri ile verir. Thor altın saçları eşine takınca (Ki "Altın saçlı tanrıça" lakabı bu olaydan sonra denmeye başlanmış) onun daha da çekici olduğunu düşünür ve onunla birlikte olur. Bu birleşmeden sonra da Thrud adlı bir kızı, Lorride adlı da bir oğlu olur, dördü beraber Thrudheim'deki 540 odalı Bilskirnir isimli saraylarında yaşarlar.

K.C.
22-03-2008, 18:10
Thor'un maceraları

Bir efsaneye göre; tanrıların evlerini yapan dev Thrym, aşk tanrıçası Freyja'yı çok beğenir ve ona evlenme teklif eder. Freyja bu teklifi sert bir şekilde reddedince Thrym Thor'un Mjöllnir'ini kaçırır, fidye olarak da Freyja'yı ister. Thor çekicini geri almak için bir plan yapıp tanrılara açıklar. Gelinlik giyip Freyja'nın mücevherlerini takar ve devler ülkesine gider. Thrym onu görür görmez çekici bir yana koyup Freyja sandığı Thor'a koşar. Thor da hemen çekicini kapıp Thrym'in üstüne indirir. Thrym o anda yere yıkılıverir.

Bir başka gün, yoksul köylülere yardım etmek için bir köye iner ve iki keçisini onlar için kesip pişirmiştir. Eğer keçilerin postları güzel yüzülürse ve bütün kemikleri bu postların içine doldurulursa Mjöllnir'in kerameti ile keçiler canlanır. Köylüler ziyafet çekerken hiçbir kemiğe zarar vermemeye dikkat ederler. Bir delikanlı, kemiklere dikkat edilmesi gerektiği uyarısını duymaz ve bir incik kemiğini parçalayıp iliğini emmeye başlar. Tam bu sırada Thor onu görür ve kırık kemiği onun elinden alıp bütün kemikleri toplar ve keçileri canlandırır. Fakat ne çare, keçilerden biri kırık kemiği olduğu için topallamaktadır. Bunun üzerine Thor, delikanlıyı kendine köle yapmak şartı ile o ailenin kökünü kurutmamaya karar verdiğini söyler, aile de delikanlıyı seve seve Thor'a verir.

"Hiç kimse ama hiç kimse, onun büyük kahramanlıklarını aklında tutup ezbere söyleyecek kadar bilge değildir."

K.C.
22-03-2008, 18:22
Thor: Şimşek tanrısı.

Çekici Mjollnir'in fırlatıldığında geri dönmesi gibi olağanüstü güçleri vardır. Thor'un baş düşmanı kötülüğün sembolü olan yılan Jormungand'dır. *Yılanı öldürmeyi başaramayan tanrı, dünyanın sonu olan Ragnarok'ta herkesle dövüşmeye ve önüne çıkanı öldürmeye mahkum olur. İngilizce'deki "perşembe (Thursday) günü" onun adından gelir.

K.C.
22-03-2008, 19:01
Varthor ağbi, katkılarını bekliyorum. * :wink:

vartor
22-03-2008, 19:07
Sevgili KC, Thor hakkinda bizleri aydinlattigin icin tesekkurler.
*Tor'un ne oldugunu duyurular kisminda shopen'e acikladim. Umaruim kimse hayal kirikligina ugramaz :lol:
Benim kecilerin adina gelince, Peker ve aydoe diye isimlendirmistim onlari....

evrensel-insan
22-03-2008, 19:17
Saygideger K.C.

Thor hakkinda vermis oldugun tarihi bilgi ve acilimlar icin tesekkurler.

Saygilarimla;
evrensel-insan

26-03-2008, 11:14
Ben oğlumun seyrettiği çizgi filimlerden bilirdim Tor'u. Tabi ünlü baltasını.

purple_angel
26-03-2008, 12:58
torun ne olduğunu sonunda anlamamı sağladığın için teşekkürler K.C. *:lol:

saiullah
26-03-2008, 16:03
Hepimiz Torcuyuz Ölene kadar

imhotep
29-03-2008, 01:09
Yaşasın Torların kardeşliği !

meaculpa
29-03-2008, 01:20
Çizgi roman gibi olmuş. Thor un maceraları:)

Bide magazinel tarafı var tabi olayın. Thor un özel hayatı:)

istavrit
31-03-2008, 06:58
hahahaha,

vartor birde tor'u uzerine salarim demis, yapma baba tor'u herkese gosterme..

tor'unun kiymetini bil:))))

sargon
31-03-2008, 13:41
Hos geldin istavrit. Ne zamadir sesini duymamistik. Umarim daha uzun kalirsin.

evrensel-insan
03-04-2008, 17:05
Saygideger arkadaslar;

Bu adindan bahsedilen sey soyutmu,somutmu?

Saygilarimla;
evrensel-insan

imhotep
03-04-2008, 22:29
Şüphesiz ki Tor her şeyi bilen, işitendir...

Evet... Tor aslında hem soyuttur hem somuttur. Yani olumsuz bir ifadeyi içinde içermez. O herşey olduğu için hiçbirşey onu ifade edemez. Düşünün işte, böyle mükemmel bir şey !

Hem size bir nasihat fazla kafa da yormayın. Zira insan aklı sınırlıdır. Sınırlı aklınız yüceler yücesi Tor'u anlamaya kafi değildir.

Kurtuluşa ermek istiyorsanız inanın gitsin. Hem bundan ne kaybedeceksiniz ki ? Ya varsa ? En iyisi kendinizi garantiye almak. En akıllıca ve bilimsel çözüm bu değil mi sizce de ?

evrensel-insan
03-04-2008, 23:05
Saygideger imhotep;

Tum boyunduruklarimdan,tabularimdan ve sorgulanmayanlardan arinma cabasi verirken,ve insandan baska ifade edebilen olmadiginin bilincindeyken hic yeni degerler edinmeye niyetim yok.

Ustelik aklin sinirinin disindan bakmaya calisan ve bu sinirin evrensel temelini ortaya koymus bir birey olarak sinirim benim cizdigim sinirdir.

Inactan da arinmis bir kisi olarak,beni tor'a baglamaniz icin daha tutarli ve mantikli bir kavram onermeniz gerekir.

Aydinlatici yanitlarinizi bekliyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Radegast
16-04-2008, 20:04
Thor Germen mitolojisinde şimşek ve gökgürültüsü tanrısı anlamına gelen isimdir. Tötonlar Donnar derler ki hala gökgürültüsü anlamında Almanca'da kullanılmaktadır. İskandinav dillerinde Perşembe gününe Torstag denilir, yani Tor'un günü, Almanca'da da Donnerstag-aynı anlam. Genel olarak Hint-Avrupa mitolojisi olarak bakarsak Slavlar aynı tanrıya Perun derler, Hintliler Indra ve Persler Andra... Aynı zamanda Germenler çocuklarına sıklıkla bu adı verirler böylece Thor'un onlara verim getireceğine inanırlardı.

Ancak bu, Pagan bir tanrıdır. İlahi olduğunu iddia eden dinlerin tanrı kavramıyla buradaki tanrı kavramı çok farklıdır, bu yüzden asla bilmeden yorum yapamazsınız. Burada tanrılar semboliktir. Mesela onur duygusunun yüceliğini belirtmek istiyorsanız onur putunun önüne gelir ve tapınırsınız neden böyle diye soracak olursanız da bu müzik dinlemek gibi birşeydir. Kendinizi arınmış hissedersiniz. Ayrıca Pagan dinler İbrahimik dinlerin aksine optimisttir ve insanı hayata bağlar. Pagan tanrıları insan şeklindedir-bu da insan psikolojisinde birgün tanrı olabilirim düşüncesini uyandırır ve canla başla çalışmaya, yükselmeye başlar. İnsanın sınırı yoktur. Bir gün tanrı olsa bile...

Tanrıların da tanrısı vardır.

Paganizmi tanrılardan arındırırsanız, panteist bir düşünce yapısını görürsünüz. Doğaya tapınılır, çünkü onun parçasıyızdır ve tanrı=doğa anlayışı vardır. Ancak diğer tanrlar dediim gibi birer ideoloji gibidirler. Kelimelere kanmayın, derinini araştırın ve altında yatan gizemleri görün.

Paganlardaki tanrı kavramı, ilk kullanıldıı şekliyledir. İlkel insanların dinidir çünkü paganlık. Bu durumda aslında tuhaf düşen ilahi olduunu iddia eden dinlerdeki tanrıdır-şu gücü herşeye yeten ve tek olan şey.

"Tanrının değil tanrıların olması değil midir tanrılığın ta kendisi?" (F. Nietzsche -Böyle Buyurdu Zerdüşt)

Lestat
16-04-2008, 20:50
Radegast sendende tam böyle bir yorum beklerdim :D güzel bir konu bence bu tarz başlıklar arttırılmalı...

Putataparosman
20-04-2008, 23:06
Bu gün Thor'a tapıcam. Baltalı ilah Zagor gillerden nadide bir tanrı.

Averroes
28-04-2008, 23:56
“Tor nedir? Tor'u sana ne bildirdi? O Rabbin Tor katından kesin bir bilgidir. Ondan insanlara pek az bir bilgi verilmiştir. Kahrolasıcılar, nasıl da döndürülüyorlar. Şüphesiz onlara acıklı bir azap dokunacaktır.” (Tor-u Kerim, Zort suresi, Zırt Ayeti)

“Ey iman edenler! Kitap size sade bir Kanada İngilizcesiyle inmiştir. Ta ki düşünüp ibret alasınız. Ey Resulum Vartor! Senden Quebeclilerin durumunu soruyorlar. De ki: Tor’u indirmediğimiz kimselere azap edecek değiliz. Şüphesiz Rabbin Tor bazen çok bağışlar bazen çok azap eder. O halde o salaklar hala inanmayacaklar mı?” *(Tor-u Kerim, Bab 13, Tab 23, Şap 33 )

"Rabbin Tor, kulları arasından dilediklerine rahmet etmiştir. Bunlar, Torlak Kemal, Torgut Özal, Quentin Torantino, Erman Toroğlu ve Yılmaz Torgül’dür. Şüphesiz insan nefsine çok zulmedendir. O halde tadın Tor’un acıklı azabını." (Tor-u Kerim, Ergenekon Süresi, Veli Küçük Özel Ayeti)

Küçümsersiniz ha! K.C bana kalırsa fazla üzerlerine gitme, “kol kırılır yen içinde kalır” sonra. Benden söylemesi… :roll:

Anyon€
29-04-2008, 15:25
Öyleyse Ragnarok'ta(son gün) görüşürüz.
*
*Thor sizi korusun.

KızıL
23-02-2009, 00:04
:ptraktor tekeri gibi bişey bu valla:p