Orijinalini görmek için tıklayınız : Algı laboratuvarı
meaculpa
30-03-2008, 03:57
MULLER-LYER YANILSAMASI
PINNA-BRELSTAFF YANILSAMASI
PONZO YANILSAMASI
TEST: ŞAŞI BAK ŞAŞIR
AY YANILSAMASI
GÖZLERİ ALDATAN GÖRÜNTÜLER
Verdigim başlıklar adına eglenceli algı yanılsamaları tesleri var şimdi sunacagım linkde, benim için zevkli ve ögretici oldu bakmak isteyen arkadaşlar olabilir.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/psikoloji/algilab.htm
pescados
10-04-2008, 14:37
cok guzel emegine saglik
dogru algilamanin o kadar da kolay olmadigi deneylerle ispat edilmis. Evrensel insana tavsiye ederim.
evrensel-insan
11-04-2008, 00:18
Saygideger meaculpa;
Fiziksel algiya verdigin acilimlar icin, tesekkurler.Yalniz bu dusunsel algi-idrak-ile karistirilmamali.
Saygilarimla;
evrensel-insan
meaculpa
07-07-2008, 00:13
http://img230.imageshack.us/img230/1377/renkler8ztdq7.jpg (http://imageshack.us)
Çeşitli yaş gruplarında bu deney uygulandıgı zaman, çocukların renkleri daha cabuk ayırd ettikleri ortaya çıkıyor. ( Okuma bilenler yanlız:) )
meaculpa
07-07-2008, 00:21
Hadi biraz daha algıda şaşıralım...
Resimleri seçecegim diye midem bulandı :)
http://img356.imageshack.us/img356/1701/illuzyon3wn3.jpg (http://imageshack.us)
http://img392.imageshack.us/img392/3162/illuzyon5dw3.jpg (http://imageshack.us)
yahu meaculpa ben renk körüyüm, okuyup da söylesem olmaz mı.
saygılarımla
meaculpa
07-07-2008, 01:13
Renk körleri için yapılacak bir şey yok ki üstad, üzgünüm :)
Okuyup söylersen yanılmış oluyorsun zaten ;)
Meaculpa bu işkenceyi bize neden yapıyor acaba? gözlerim felfecir oldu:)
meaculpa
07-07-2008, 23:10
Bir resim daha eklesemmi acep dedim ki resimleri kaptıgım adres patlamış :) borcum olsun...
Sevgili Pervane , ben eklerkende bayagı midem bulandı resimlere bakınca. İşte bu rahatsızlklar da aslında algıda ne denli yanıldgımızın kanıtı. Çünkü bu resimlerin hiçbiri aslında hareketli değiller fakat biz öyle algılıyoruz. Evrensel-insanı da yanlış algıladıgmız gibi :D
Evrensel-insan da aslında hareketsiz mi imiş. Allah allah
saygılarımla
meaculpa
07-07-2008, 23:27
:D
Süperdi üstad...
Yok ya hoca aşırı hareketten yanıltıyor bizim algılarımızı bence... Biz ona titreşimde netlik saglayıcı bir sistem icad etcez :)
evrensel-insan
07-07-2008, 23:40
Saygideger meaculpa, dilaver;
Sanslisiniz ki sadece dusuncemi algilamaya calisiyorsunuz.;)
Ya birde fizigimi yani gorsel varligimi algilamaya calissaniz.:cool:
O zaman ben bile sizi kurtaramam.:rolleyes:
Saygilarimla;
evrensel-insan
meaculpa
07-07-2008, 23:43
:eek:
Ne demekti şimdi bu, sayın evrensel- güzellik ;)
Sevgili meaculpa, keşke tek yanlış algılayan bizler olsak,:o
Allahın suretini görmeye gözler dayanmaz. :)
Du bakali bu işin sonu nereye varacak, yeni Mehdi mi zuhur etti ne. :eek:
saygılarımla
Bir ara Sn. Carl SAGAN ın COSMOS isimli belgeseline aşıktık. (Bu aşkımız büyüyerek devam etmekte.) Belgeselin bir bölümünde dünya ve dünyasal algı ile ilgili deneyleri hala hatırlarız.
Bir gezegenin bir yöne doğru hareketini gösteriyordu birinci şekilde.
Algımız, o gezegenin gittiği yöndeki hareketi idi.
Diğer gezegenlerle birlikte aynı yönde hareket ikinci şekil idi. (Biz de diğer gezegenlerden birinde iken)
Bu sefer algımız gezegenlerin sabitliğine karşılık evrenin hareketini algılamakta idi. Evren kayıyor.
Gezegenlerle birlikte evrenin de aynı doğrultu ve hızda hareketi üçüncü şekildi.
O zaman da algımız sabit idi. Her şeyin hareketsiz olduğu bir evren!
Hareketin hareketsizliği ya da hareketsizliğin hareketi yani kısaca Sn. meaculpa'nın algı laboratuarındaki algılarımız.
Bu kadar hatasız!!! algılarımızı hatırlatmanızdan ötürü teşekkürler.
evrensel-insan
08-07-2008, 03:14
Saygideger meaculpa;
Guzelligin goreceli oldugunu hatirlatmama gerek yok herhalde. Ayrica gonuller guzel olsun.:)
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
08-07-2008, 03:16
Saygideger pervane;
Bir tek algiliyan bulamadim, tam 5 ay oldu.:rolleyes:
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
08-07-2008, 03:19
Saygideger dilaver;
Allah mi?, mehdi mi? ya da baska birsey mi? Artik bir karar versen de, ben de rahatlasam!:confused:
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
08-07-2008, 03:27
Saygideger mhmd;
Duraganin, hareketinin duragani.duraganin hareketi-hareketin duragani.7'li olusum.Duragan, karakter; hareket, duragan karakterli sey.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sn. evrensel-insan,
Anladığım; BİLMECEnizin :) bize olduğu.
Oysa ki; bizim algımız henüz sizin bilmecenizi çözmeye yetecek düzeyde değil.. :D
''Duraganin,
hareketinin duragani.
duraganin hareketi-
hareketin duragani.
Duragan,
karakter; hareket,
duragan karakterli sey.
7'li olusum
Bir tek algiliyan bulamadim, tam 5 ay oldu.:rolleyes: '' Evrensle-insan
Biz hala XY deyiz 3 lemeyi anlayamadık ki 7 li oluşumu anlayalım.:p
evrensel-insan
09-07-2008, 14:57
Saygideger mhmd;
Aslinda gayet acik yazmistim. Aciklik subjektif, soyut ve gorecelei oldugu icin; demekki bir tek bana acik olmus.:)
Soru yoneltmedigin icinde acik olan yazimin, neresini daha cok acacagimi bilmedigimden, acamiyorum.:rolleyes:
Sen acmami istemezsende, soru yonelterek; maalesef kapali kalacak.:(
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
09-07-2008, 15:23
Saygideger aydoe;
Biz hala XY deyiz 3 lemeyi anlayamadık ki 7 li oluşumu anlayalım.-aydoe
Aslinda cok basit; X'in kac bacagi var? 4; Y' nin kac bacagi var? 3.
4+3=7. 4'luluk X in bacaklarinin toplami ikilik (2) ve karsitligi (2)=(+1 ve(-1)) yani karakteri.
3' luluk Y' nin bacaklarinin toplamini yani, bir-ki ikiligin teklenmesidir-,pozitif-ki karsitligin teke indirgenmesidir- ve nokta-ifadenin boyutsuzlugudur.
Y, X karekteri gosterir. Y nin kendisi mevcut degildir. X de Y ile ifade edildiginden, X in kendisi de mevcut degildir.
SADECE Y ILE IFADE EDILEN X KARAKTERI VARDIR.
Bu 7'li olusum, herhangibirseyi belirtmeden-kavram, isim veya isaret olarak-onceki evrensel olusumdur. Bu olusumun temelinde belirti mumkundur.
Isteyen bu 7'li olusuma, mutlak, aksiyom, belgit v.s. de diyebilir. Iste sorunun kokeni bu yedilinin sabitligi ve sorgulanamamasidir.
Umrim, biraz daha aciklayici olmusumdur.:rolleyes:
Ayrica bu konuda metalheart'tan yardim alabilirsin.Bu konuda birseyler bildigini soyluyor.;)
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygıdeğer Evrensel-insan
''Y nin kendisi mevcut degildir,X in kendisi de mevcut degildir.''
Mevcut olmayan bu simgelerin bacaklarını nasıl saydınız?
Bende O ile ifade edeyim sayın bakalım kaç bacağı var:)
Mevcut olan,olmayan dönmeyen dünyanın gecesi gündüzü varmıdır?:p
evrensel-insan
09-07-2008, 16:54
Saygideger aydoe;
SADECE Y ILE IFADE EDILEN X KARAKTERI VARDIR.-e.i.
Burasi gozunden kacmis herhalde. X Karakteri vardir. X karakterinin Y ifadesi vardir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
meaculpa
09-07-2008, 23:06
Sayın Evrensel-insan;
Efendim, şu cümelelerinizi izniniz olursa algı laboratuvarımda yeni bir algısal problem olarak kullanmak ve Turan Dursun sitesi okurlarına sunmak istiyorum.
Duraganin, hareketinin duragani.duraganin hareketi-hareketin duragani.7'li olusum.Duragan, karakter; hareket, duragan karakterli sey.
Arkadaşlar cümle yazıldıgı gibi okunur, renklendirme tuzakları yoktur; ayrıca herhangi bir ilüzyon da aramayınız. Sadece cümlenin anlamını biz! neden algılayamıyoruz ! onu düşünelim. Bu cümleye sıkışan, duragan karekterli arada zıplar potansiyele sahip kelime hangisidir :)
evrensel-insan
11-07-2008, 20:57
Saygideger meaculpa;
Sana ve site okuyucularina katkisi olma vasitasiyla, algilanabilecegimi umdugum-umarim daha cok karismaz-bir aciklama yapayim.
Hareketin hareketsizliği ya da hareketsizliğin hareketi yani kısaca Sn. meaculpa'nın algı laboratuarındaki algılarımız.-mhmd
Ben o cumleyi, mhmd'in dedigini tamamlamak icin yazmistim.Buradaki duragan=hareketsizlik.Goruldugu gibi mhmd, karaktere deginmekte ama karakteri verene ve karakterin verdigine deginmemektedir.
Cumlemin sonundaki sey, ortaya konandir-ki felsefe de seyin ne oldugu bile hala bir evrensel temele oturtulamamistir.
Buradaki seyi ornekle belirliyelim. Mesela kalem diyelim. Cumlemizin basina donersek;sey yani kalem; duraganin hareketinin duraganidir.
Yani x karakterinin fonksiyonunun adidir. Adi kalem olan sey, duraganlastirilmistir. Seyi yani kalemi hareket ettirmek ise, yani kalemden bahsetmek, onu kullanmak v.s. duraganin , yani kalemin hareketi; ve bahsedildikten sonra susmak ve kalemi kullanmamak veya ondan bahsetmemekte, hareket ettirilmis seyin yani kalemin tekrar duraganlasmasidir. Taki bir daha kalem hareket ettirilene kadar.
Yani kalem bir uclem-Y, KALEMIN KARAKTERI DE BIR DORTLEM-X ,Y(3)+X(4)=7'li olusum. Yani kalem, kalem olmadan once, evrensel temelde bu yedili olusuma tabidir.
Daha mi aciklayici oldu? yoksa durum dahami bir karisti?:rolleyes:
Bu konuda beni bilgilendirirseniz, sevinirim.
Sana da actigin yeni algi labaratuarinda basarilar, mea.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel arada bir iyi saatte olsunlar seni bir yokluyorlar galiba.:eek:
Tam yola girdi derken ne yapıp ne edip tekrar eskiye dönüyorsun. :)
İyi bir pabucu büyük tanıyan bilen varsa evrensele tavsiye etsin. :rolleyes:
saygılarımla
evrensel-insan
11-07-2008, 21:45
Saygideger dilaver;
evrensel arada bir iyi saatte olsunlar seni bir yokluyorlar galiba-dilaver.
Hadi diyelim beni arasira yokluyorlar.:rolleyes:
Bu mubarekler, senden hic ayrilmiyorlar ki!:D
Saygilarimla;
evrensel-insan
meaculpa
12-07-2008, 00:05
Saygideger meaculpa;
Sana ve site okuyucularina katkisi olma vasitasiyla, algilanabilecegimi umdugum-umarim daha cok karismaz-bir aciklama yapayim.
Hareketin hareketsizliği ya da hareketsizliğin hareketi yani kısaca Sn. meaculpa'nın algı laboratuarındaki algılarımız.-mhmd
Ben o cumleyi, mhmd'in dedigini tamamlamak icin yazmistim.Buradaki duragan=hareketsizlik.Goruldugu gibi mhmd, karaktere deginmekte ama karakteri verene ve karakterin verdigine deginmemektedir.
Cumlemin sonundaki sey, ortaya konandir-ki felsefe de seyin ne oldugu bile hala bir evrensel temele oturtulamamistir.
Buradaki seyi ornekle belirliyelim. Mesela kalem diyelim. Cumlemizin basina donersek;sey yani kalem; duraganin hareketinin duraganidir.
Yani x karakterinin fonksiyonunun adidir. Adi kalem olan sey, duraganlastirilmistir. Seyi yani kalemi hareket ettirmek ise, yani kalemden bahsetmek, onu kullanmak v.s. duraganin , yani kalemin hareketi; ve bahsedildikten sonra susmak ve kalemi kullanmamak veya ondan bahsetmemekte, hareket ettirilmis seyin yani kalemin tekrar duraganlasmasidir. Taki bir daha kalem hareket ettirilene kadar.
Yani kalem bir uclem-Y, KALEMIN KARAKTERI DE BIR DORTLEM-X ,Y(3)+X(4)=7'li olusum. Yani kalem, kalem olmadan once, evrensel temelde bu yedili olusuma tabidir.
Daha mi aciklayici oldu? yoksa durum dahami bir karisti?:rolleyes:
Bu konuda beni bilgilendirirseniz, sevinirim.
Sana da actigin yeni algi labaratuarinda basarilar, mea.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Hocam karıştırmak ne kelime , karar verdim! Bu cümleyi ayrıştırıp içinden bir kac soru çıkarması için Ösym kurumuna yollyacagım:)
Felsefe ile değilde, acaba bu bahsettiklerinizi Matematik dilinde, vektörlerle açıklamanız mümkünmü? Nasıl olsa bu kalem habire şekil değiştiriyor. Bari bileşke kuvvet ile bir yerde sabitlesek ;)
metalheart
12-07-2008, 00:22
mea
anlamadığın işlere burnunu sokma
hoca ne diyosa o .....
meaculpa
12-07-2008, 00:27
Metal bu tavrınla , evrensel düşünce temeline dinamit yerleştirmektesin. Cünkü despotane bir tavırla benim hocayı anlamamı ve de sorgulamamı yasaklmışsın bana. Hoca bile bu işten hoşnut olmayacaktır nitekim onun temel gayesi algılanmaktır. Benim çabam ise hocayı bu laboratuvar yardımıyla algılamkatır, her ne kadar yanılma payımızı baştan ispat etmiş olsak da ;)
Benim çabam ise hocayı bu laboratuvar yardımıyla algılamkatır
hocanıza kobay muamelesi yapmanızı sizlere yakıştıramadım, bilesiniz. Hem algılamam katır ne oluyor. Onu da anlamadım.
saygılarımla
evrensel-insan
12-07-2008, 00:46
Saygideger dilaver;
Yazi yazilirken, arada harf unutulmasi hatasini herkes yapabilir.Bu hatali kelime de pekala cumlenin gidisatindan anlasilabilir.
Benim çabam ise hocayı bu laboratuvar yardımıyla algılamkatır, -mea
Buradaki"algilamkatir" kelimesi "algilamaktir".Yani aradaki "a" unutulmustur.
Ama senin hatan bence daha vahim; okudugunu anlayamamak.
Hem algılamam katır ne oluyor-dilaver.Birincisi kelimeyi-ki tek kelime-iki ayri kelimeye ayirmissin; ikincisi anlamsiz bir icerik verdigini de, mea'dan aciklamasini istemissin.
Senin gibi "yazi kurdu" olan birine, ben bu hatayi hic yakistiramadim.:rolleyes:
hocanıza kobay muamelesi yapmanızı sizlere yakıştıramadım, bilesiniz-dilaver.
Mea, beni algilamaya calisiyor, dolayisiyla bu konuda ona elimden gelen yardimi yaparim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
12-07-2008, 00:49
Saygideger metal;
Mea hakli. Eger bizde diger ayrimci dusunceler gibi, farkimizin despotluguna girersek; bizim de simdiye kadar yapilanlardan farkimiz kalmaz.
Yeterki algilanmak istesin. Ben cesitli acilardan aciklamaktan usanmam ve bikmam.Tabi, bana neresinin algilanmadigi belirtilmesi sartiyla.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Mea, beni algilamaya calisiyor, dolayisiyla bu konuda ona elimden gelen yardimi yaparim.
Hocam zaten bu konuda vgm nin mea ya yardım önerisi vardı, biz de destek olalım, siz elinizden gelen yardımı yapın. Bir insan bir insandır ne olsa da.
saygılarımla
evrensel-insan
12-07-2008, 00:56
Saygideger mea;
Ben daha once bir yazimda belirtmistim. Benim felsefi iletilerimin algilanmasi icin; ben bu iletileri yazi diliyle degilde; cizim diliyle yapmam gerekir.
Belki bu aramizda bir sanal dunya olmadan ve doganin nimetlerinden yararlanarak-kagit ve kalem-cok daha algilatici olur.
Ama maalesef, icinde bulundugumuz sartlar, bizleri noktasal yazi diline mahkum etmektedir. Birde buna benim, bilgisayar fakirligimi eklerseniz, olay kendiliginden anlasilir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
12-07-2008, 00:58
Saygideger dilaver;
Sagolasin verdigin ve verecegin! desteklerin icin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
meaculpa
12-07-2008, 01:09
Saygideger dilaver;
Yazi yazilirken, arada harf unutulmasi hatasini herkes yapabilir.Bu hatali kelime de pekala cumlenin gidisatindan anlasilabilir.
Benim çabam ise hocayı bu laboratuvar yardımıyla algılamkatır, -mea
Buradaki"algilamkatir" kelimesi "algilamaktir".Yani aradaki "a" unutulmustur.
Ama senin hatan bence daha vahim; okudugunu anlayamamak.
Hem algılamam katır ne oluyor-dilaver.Birincisi kelimeyi-ki tek kelime-iki ayri kelimeye ayirmissin; ikincisi anlamsiz bir icerik verdigini de, mea'dan aciklamasini istemissin.
Senin gibi "yazi kurdu" olan birine, ben bu hatayi hic yakistiramadim.:rolleyes:
hocanıza kobay muamelesi yapmanızı sizlere yakıştıramadım, bilesiniz-dilaver.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Hocam gelin insanlık namına benden daha vahim durumda olan algı hastalarına öncelik tanıyalım sizi anlayabilmeleri için, ben bu konuda fedakar bir kadın edasıyla davranacagıma söz veriyorum. Üstad sende azim göster azcık eminim kurtulacaksın bu illetten :D
evrensel-insan
12-07-2008, 02:13
Saygideger dilaver;
Üstad sende azim göster azcık eminim kurtulacaksın bu illetten.- mea
Ben senin yerinde olsam, mea'nin onerisine kulak verirdim. Ne de olsa senin iyiligini istiyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan