PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ortalama Türk mü? Ortalama Müslüman mı?

pante
09-05-2008, 08:36
Başbakan "Biz ortalama Türk'ün partisiyiz" diyor.
Ne demek istiyorsa?
Bu sözden Türk-Kürt polemiği de doğar elbette ama başbakan bu lafı ederken kastı farklı sanırım.

Buradaki ortalama, "orta" yı çağrıştırıcı amaçla kullanılmış.
Yani şöyle böyle gibi.
Esnek, kıvırması çok kolay bir söz. Diyebilir ki;
"Yani, öyle aşırı, ırkçı anlamda Türk'ün değil, ya da soyunu önemsemeyenlerin değil, sapkın olmayan orta yolu kastediyorum."

Sapkın olanlar "Tanrı dağı kadar Türk, Hira dağı kadar müslümanız" diyorlar.

Ümmetçi anlayışta milliyetin önemi yoktur. Zamanı gelince "Türk de neymiş, biz müslümanız" diyebilirler. Şimdi de deniyor ama medya önünde değil tabi.

Türklüğü bilmem ama, halkın müslümanlıkta bir orta yol tutturduğu apaçık ortadadır. Türkiye'de İslam'ın farzı sayılan 5 vakit namaz uygulanmaz. 5 vakit ezan okunur, müslümanlar namaza çağrılır ama cuma, bayram namazları haricinde camiler bomboştur. Bir de teravih namazında dolar.
Kur'an'da günlük namazın emri vardır, teravihden hiç bahsedilmez. Ama emredilen yapılmaz, emredilmeyen yapılır.

Başbakan asıl "Ortalama müslümanın partisiyiz" demeliydi de kritik mahkeme aşamasında çekinmiştir söylemeye.
Ortalama Türk'ten müslümanTürk'e, ortalama müslüman'dan molla müslüman'a doğru yol almada Türkiye.

lionking
09-05-2008, 08:50
cok sayin pante,yurtdisindan gözlemlediyim kadariyla türk solu su ergun göknel feray(soyadini hatirlamiyorum)davasindan sonra hep geriledi ve ugünlere kadar geldi,halk sola ne güzel güvnmisken o iski davasi patlak verdi ve gele gele bu günlere geldi,birdhad belini dogrultamad,,sizler ne diyorsunuz bu konuda?beni aydinlatirsaniz sevinirim..selamlar

Squall
09-05-2008, 10:35
Ortalama müslümanın partisi demek istemiştir bencede.. doru bi tespitte bulunmuşsun arkadaşım..

pante
13-05-2008, 07:54
cok sayin pante,yurtdisindan gözlemlediyim kadariyla türk solu su ergun göknel feray(soyadini hatirlamiyorum)davasindan sonra hep geriledi ve ugünlere kadar geldi,halk sola ne güzel güvnmisken o iski davasi patlak verdi ve gele gele bu günlere geldi,birdhad belini dogrultamad,,sizler ne diyorsunuz bu konuda?beni aydinlatirsaniz sevinirim..selamlar

Türk solu demeyelim de "Sosyal demokrat partiler, İski yolsuzluğundan sonra belini doğrultamadı" diyebiliriz.
99 seçimleri ile DSP yeniden bir atak yaptıysa da 2001 krizi, koalisyon ortaklarının yolsuzlukları ve Ecevit'in rahatsızlığı nedeniyle başarısız oldu.

Türk Solu'nun genel başarısızlığının ise faktörleri muhteliftir.
12 Eylül 1980'e kadar dayanır.

12 Eylül faşizminin yasakçı anlayışı ve gençliği depolitize etme uygulamaları,
PKK terörünün ortaya çıkışı ve halka sol olarak algılatılması,
Sovyetler Birliğinin dağılması ve sosyalist kesimdeki olumsuz etkisi,
SHP-CHP-DSP ayrılığı,
SHP'nin terör örgütü yanlısı olarak görülen HEP ile seçim ittifakı yapması,
Baykal'ın hizipçi olarak görülmesi ve bir türlü halkla yıldızının barışmaması.

Genel sol'u etkileyen bu faktörlere ilaveler yapılabilir. Senin de belirttiğin gibi İski yolsuzluğu bu faktörler içinde en önemlilerindendir. Sol içinde büyük bir yolsuzluğa nadiren rastlanır ama rastlandığında da öylesine şişirilir, büyütülür ve aylarca medyada ve kamuoyunda canlı tutulur ki bıraktığı iz kolay kolay silinmez. Sağdaki daha büyük çaptaki yolsuzluklar ise üzerinde durulmadığından unutulup gider.

mutluluk35
13-05-2008, 09:22
Ortalama Türk,gelir dağılımı ne kadar adaletsiz,enflasyon ne kadar yüksek olursa olsun ekonominin dayandığı temel sektörlerin üst sınıf temsilcilerine oy veren,Atatürkçü ve laik olup,müslümanlığı en iyi şekilde yaşadığını düşünen ve şeriata kesinlikle karşı olan,içki içen ama domuz etine tahammülü olmayan,Kürt olsa bile sonuçta o da Türk olan,alevi olsa bile hanefi kültürünü benimseyen,solcuyu vatan haini,sağcıyı vatansever gören,ask-ere giden yakını öldüğünde şehit oldu vatan sağolsun diyen,başbakan olsa ülkeyi en iyi şekilde kendisinin yöneteceğini düşünen,çalışmayı sevmeyen ama emek verdiği kadarının karşılığını da almayı aklına getirmeyen,tarihiyle övünmekten bugününü unutmuş olan,batı karşıtı AB yanlısı olan,tüm devletleri kendi aralarında dost ve işbirliği içinde Türkiye düşmanı zanneden ya da maçın hakemi de gevur tabi onları tutar diyen,pkk terörüne karşı düşmanca,hizbullaha tarafsız,ülkücü teröre olumlu yaklaşan,spekülatif sermayeye ses çıkarmayıp,ülkesinden gayrimenkul satın alanların ulusal egemenliği tehdit ettiğini düşünen,gayrimüslimlerin vatandaş olduğunu bilmeyen,onları yabancı zannedip kiliselerine vakıflarına saldıran,akşam haberlerini izleyerek dünya görüşü oluşturan ya da bu şekilde manipüle edilebilen,gazeteyi eline aldığında kapak resmi ve spor haberlerinden dolayı onu sağdan sola doğru okuyan,resmi ideoloji dışında düşünemeyen,resmi din dışında inanamayan,tabularından dolayı ne bilimde,ne teknolojide,ne felsefede ilerleyemeyen,ama ne hikmetse aşırı vatan-millet sevgisi rüşvet almasına engel olmayan ya da dinciliği sarhoş dolaşmasını engellemeyen,kısacası bütün çelişkileri içinde barındırdığı halde diyalektiğe meydan okurcasına durağan,yadsınamamış,ilerleyememiş,sa-bit insan tipi...(bence).Saygılar...

meaculpa
13-05-2008, 09:29
Mutluluk35, ne güzel tespitlerde bulunmuşsunuz. Ortalama Türk söylemi yerinde seçilmiştir. Ortalama müslüman olmaz, sayın başbakan edeceği lafın kendisine nerde ne zarar verecegini iyi bilir. Müslümanın olsa olsa bu yardakcılıgından, ılımlısı olur ama ortalaması olmaz. Yada olur ama onu söyleyecek olan kendisine ortalama müslümanlıgı yakıştırmayan başbakan olmaz. Ortalama ayrıca dinen de yerinde bir tabirdir. Her hal de, vasat üzerine olmak da dinen caizdir;)

pante
14-05-2008, 07:05
"Ben Gürcü'yüm, eşim de Arap" diyen RTE anlatıyor:

'Babama sordum "Biz Laz mıyız, Türk müyüz?" dedim. Allah rahmet eylesin, babam dedi ki; "Oğlum ben de dedeme sordum, dedeme dedim ki, 'dede biz Laz mıyız, Türk müyüz?' Torinim dedi, 'Yarın Öleceğiz. Öldüğümüz zaman Allah bize bir soru soracak, men Rabbüke vemen Nebiyyüke ve ma Dinüke diyecek. Vema Kav-müke diye bir soru sormayacak torinim' dedi...
Tabi büyük dedem molla idi. Yani 'Torunum Rabbin kim? Nebin kim? Dinin ne? diye soracak Allah. "Ama kavmin ne?" diye bir soru sormayacak. Sana sordukları zaman 'Elhamdülillah Müslü*man'ım de geç!'

Türkiye'de "Nerelisin?" diye sorulur. "Kimseye ırkın ne? Türk müsün?" diye sorulmaz. Ama olur da sorulursa "Müslümanım" yanıtı verilmesini sadece RTE'nin dedesi değil, tüm mollalar, ümmetçiler ister.

Türk'ten ortalama Türk'e geldik. Ama ümmetçi olanların egemen olmaları halinde ortalama'nın da kalmayacağı yukardaki konuşmalardan belli değil mi?
Kürd'ü, Laz'ı, Abhaza'yı koruma değil toplumu ümmetçileştirme çabalarıdır bunlar.

ozgur_beyin
14-05-2008, 08:29
sevgili mutluluk, olayı çok güzel özetlemiş.
bana görede (ilave olarak)''ortalama türkü''görmek için cami cemaatine bakmak lazım.

evrensel-insan
14-05-2008, 09:50
Saygideger arkadaslar;

Bir vatandasin yasamini yonlendiren degerlerinin basinda, onun milli-dini kokensel yapisinin getirdigi dusunce ve davranisi gelir.

Bu iki deger kalitimsal bir olgudur ve genelde babadan ogula gecen bir mirastir.Bu mirasin getirdigi dusunceyi ve davranisi korumak; her babanin oglundan bekledigi bir yasam sartidir.

Bu sarta uymayan yeni nesil genelde, eski nesil tarafindan rahatsiz edilir veya eski nesil, yeni neslin uzerindeki baskisini korumaya calisir.

Fakat nesiller degistikce ve her gelen neslin, eski nesle gore getirdigi"yenilikler ve degisiklikler"goze alindikca, toplumun yasam yonelimi degismeye baslar.Iste bir"Turk"un veya bir"musluman"in ne oldugu veya-kime, neye gore-nasil olmasi gerektigi konusu ve bunun yasama yansisi; nesilden nesile degisim gosteren bir icerik kazanir.

Iste bu degisimi goze almadan, yapilacak herhangi bir"Turk,Kurt v.s.; musluman, alevi v.s. boyle olur, boyle yasar"baskisi; ve bu baskinin devlet politikasi haline gelmesinin, en uc noktasi fasizm dir.Konu milliyet ise, milliyetcilik, konu din ise yobazliktir.Boyle bir baskinin genel izahi ise gericilik ya da tutuculuktur.

Burada cok onemli ve ince bir ayrim vardir.Gelismis ulkelerin toplumlarinda birey oldugu icin; bu tip degerler, toplumsal degil; bireysel degerlerdir.Genelde de devlet politikasi bu konuda bireylere bir baski yapmadigi gibi; bu farkin yasayabilmesi ve korunabilmesi icin hak ve ozgurlukleri hukuka saygi temelinde orgutlemistir.Anti-ayrimci bir politika vardir.

Turkiye gibi bireyi olmayan ve birey yetistiremeyen bir toplum da,vatandaslarin-babadan kalma-degerleri ozsel, bilincli ve sindirilmis olmadigindan, yani bir birey bilinciyle bunlara sahiplik mevcut olmadigindan boyle bir zorunlulugun ortadan kaldirilmasinin zor olmadigi gorulmekte ve ortadan kaldirilma amaci gudulmektedir.

Amerikan idealizmi emir kokenli bu amac: "oyle bir toplum yetistirelim ki, bu toplumun din ve milli kokensel yapisini sulandirip, once herkesi bundan kurtaralim.Zaten dusunmeyen ve verileni uygulayan-ki arasira karsi ciksa bile-cok cabuk etkilenen ve inanan bir toplumu, idare edebilmek icin onlari bir cemaat altinda-ki bu cemaatte dini ve milli farklar gozetilecek, taki sorun ve tehlike olana kadar-toplayip degerlerini; ilimli islam ve ortalama Turk olarak sulandirip, bu degerlerin sosyal gucunu kirdiktan sonra, gerisi kolay.Idare nasil olsa bizde olacak, TSK'nin de ortalama Turk sulandirmasiyla, gucunu elinden aldiktan sonra, toplumun milliyetci degeri de zayiflayacak.Sonrasi; o da artik, amerikan idealizminin verecegi talimat temelinde, bizim gorevimiz bu.Sonrasina aklimiz ermez.Once bunu saglayalim da."

Iste, amerikan idealizmi gudumlu AKP'nin veya gelecek gudum temelli iktidarlarin dusunce yapisi ve TC'nin geleceginin yonlenisi-ONLARIN ISTEMI ACISINDAN- bu temelde olacaktir."Ortalama Turk"ve"ilimli islam"soylevlerinin altinda yatan temel amac budur, duyurulur.

Bu, benim dusuncemin; disaridan bakis acisi ve notr algilama temelindeki verdigim acilimdir.

AYRICA BUNUN BOYLE OLMAMASI DA EN BUYUK DILEGIMDIR.

Saygilarimla;
evrensel-insan

metalheart
14-05-2008, 10:00
hoca
kraliçeye refakatçi olarak ankaraya gelmişsin...
o yüzden yoktun sitede herhalde
ziyafet nasıldı ?
smokin giydin mi???
ingiliz gözüyle ortalama türk böylemi gözüküyor ???

evrensel-insan
14-05-2008, 10:20
Saygideger metalheart;

Dusunme ufkun ve esprilerin icin, tesekkurler.Su anda ben bu yaziyi nereden yaziyorum, sence?

Saygilarimla;
evrensel-insan

metalheart
14-05-2008, 11:57
ingiliz büyükelçilik misafirhanesi olabilir ?