PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sorgulayan insan mutsuz mudur?

milomanara
02-06-2008, 21:41
Sırtını bir inanca yaslamayan, hayatı, varlığı sorgulayan insan mutsuz insan mıdır? Bana kalırsa öyle. Aşağıdaki sözü söylediğine göre Bernard Shaw'a göre de öyle.

The fact that a believer is happier than a sceptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one. The happiness of credulity is a cheap and dangerous quality. - George Bernard Shaw

Çeviri:"İnançlının şüpheciden daha mutlu olması gerçeği, sarhoş bir adamın ayıkdan daha mutlu olmasın öte birşey ifade etmez. Saflıktan kaynaklanan mutluluk ucuz ve tehlikeli bir vasıftır."

qw19
02-06-2008, 21:53
Sırtını bir inanca yaslamayan, hayatı, varlığı sorgulayan insan mutsuz insan mıdır? Bana kalırsa öyle. Aşağıdaki sözü söylediğine göre Bernard Shaw'a göre de öyle.

The fact that a believer is happier than a sceptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one. The happiness of credulity is a cheap and dangerous quality. - George Bernard Shaw

Çeviri:"İnançlının şüpheciden daha mutlu olması gerçeği, sarhoş bir adamın ayıkdan daha mutlu olmasın öte birşey ifade etmez. Saflıktan kaynaklanan mutluluk ucuz ve tehlikeli bir vasıftır."

Bence de, sence. Mutluluk alt gelir grupları ve entellektüel olmayanlara özgüdür. Bunalalım.:)

Selamlar.

Squall
02-06-2008, 21:54
Çok güzel bi tespit gerçektende..

AYATA
02-06-2008, 22:50
ekbette sorgulayan insan mutsuzdur......çabuk çöker erken yaşlanır....en mutlu olanlar zeka özürli delilerdir...deli İzett'in eline telden bir araba vermiştim köyde, gözlerinden mutluluk aktı, beş yıl oynadı onla...taki parçalanana kadar.

atheist87
02-06-2008, 23:08
Mutsuzluğun bence asıl nedeni inananların sayıca fazla oluşu ve bu fazla nüfusun inamayanlar üzerinde baskı kurup hepsini öldürme isteklerinden dolayı çıkıyor.

KızıL
03-06-2008, 00:28
sorgulayan insan gerçeklerle her yüzleşmesinde birazdaha mutsuzlaşır.. ancak gerçeği bilmenin verdiği hazzıda inkar edemeyiz :)

atheist87
03-06-2008, 03:13
İnsan kendini özgürce ifade edemiyorsa bu insan nasıl mutlu olabilir ki veya mutlu olmak için sahte olduğunu bildiği dine nasıl bağlanabilir sosyal hayatta özelliklede müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde bence bu imkansız yobazlar mutlaka baskı oluşturmaya çalışır
dindeki zorlamayı hissettirir.

Lestat
03-06-2008, 03:27
Sorgulamadn yaşamak başkasının kurduğu masalın içinde yaşamaktır bu her konuda böyledir.sorguladığın an toplumdan genellemelerden alışılmışlıklardan kurtulursun özgürlüğün doruk noktasına yaklaşmıştır düşüncelerin masal kahramanlarına baktıkça mutlu olursun.Sürüden ayrılmanın mutluluğu vardır..

evrensel-insan
03-06-2008, 08:42
Saygideger arkadaslar;

Sorgulayan kisi, mutlulugu da sorgulamalidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

atheist87
03-06-2008, 09:16
Saygideger arkadaslar;

Sorgulayan kisi, mutlulugu da sorgulamalidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

bence Sorgulayan kisi öncelikle mutsuzluğunu sorgulamalı ve mutsuzluktan nasıl kurtulabiliceğini düşünmelidir. Kendi adıma konuşayım henüz mutluluk denilen şeyi yaşadığımı düşünmüyorum.önümde uzun yıllar var bulursam mutluluğu belki o zaman onunda sorgularım.

benun
03-06-2008, 09:37
İnsanlardaki akıl zaten sorgulamak ve elekten geçirmek için verilmiştir.Sorgulamıyorsan düşünmüyorsan sadece başkalarının yönlendirmeleri ile yaşıyorsun demektir.''Akıl ilmin hocasıdır;ilim ise deşmekle olur.''

Yalnız şunu unutmamak gerek;bir düşünceyi sorgularken her iki tarafı da dikkate alıp muhakeme kurmalı!Yoksa sadece bir tarafın düşüncesini alıp okumak öbür tarafınkini okumadan bir sonuca varmak taraf-ı muhalifi esas tutmaktır ki buda zaten sorgulama değildir..

Neva
23-08-2011, 04:54
Mutluluk veya mutsuzluk, mutlak/kesintisiz kavramlar olmadigi icin, sorgulayan mutsuz degildir.

Tipki sorgulamayanin da mutlu olmadigi gibi..

Yani intihar bombacisi bir inanir, mutlu oldugundan mi bombalama eylemi yapmaktadir?

ereninthenature
23-08-2011, 05:05
Bence dogruyu aramaktan buyuk mutluluk yoktur.Eger bir yasam amacimiz varsa o dogruyu bulmaktir veya oyle olmalidir.

Ben onceden hic birseyi sorgulamazken mutsuzdum.

Simdi sorgulayarak cok net fikirler elde edebiliyorum.Mesela kedi kesersen satanist koyun kesersen musluman oluyorsun.Bununla bir sorunum yada alakam yoktu onceden, simdi var:)

Insanin dusunmemesi; kartalin ucmamasi, baligin yuzmemesi, citanin kosmamasi gibidir.Dogamiza aykiridir.Dogal halimize yakinlastikca daha mutlu daha merakli daha neseli oluruz.

Bir diger konuda toplumun akisina mudahale etme cabasi.Bu insani mutsuz edebilir.Ben yakin bir zamanda teismin kaybolacagini dusunmuyorum.Bu surec dogal islemeli.Teknoloji gelistikce insanlar daha cok soru soracaklar kendine.Ilerde birgun adam su soruyu soracak "Acaba klonladigimiz insanlarin ruhu var mi?" yada "Dunya benzeri buldugumuz gezeni neden yaratti acaba Tanri?".Boyle boyle kendiliginden eriyecek din dagi.

Bize sadece diledigimiz gibi yasamak dusuyor.Cogumuz aydinlik bir yasami seciyoruz zaten.

HerhangiBiri
23-08-2011, 05:38
İnançlarda şükretme olgusu olduğu için biçok kişi mutlu olduğuna dair kendini kandırıyor çünkü dinde "şükret" deniyor kişilerde mutlu olup herşeye şükrettiğine dair kendini kandırıyor.Bernard Shaw'ın "İnançlının şüpheciden daha mutlu olması gerçeği, sarhoş bir adamın ayıkdan daha mutlu olmasın öte birşey ifade etmez. Saflıktan kaynaklanan mutluluk ucuz ve tehlikeli bir vasıftır" sözüde bunu açıklıyor sarhoş insan mutluluğu diyor ayılmamak için decamlı o alkolü alıyorlar yani dini.

Voltaire Darwin
23-08-2011, 08:18
Küçüklüğünüzden beri beyninizin içine oyulmuş kör inançları yıkmak ve yerine gerçekleri koymak...

Hayır şüpheciliğin sizi gerçeğe her yaklaştırdığı anın verdiği haz, ve din yalanlarından uzaklaştığınız her adımda hissettiğiniz özgürlük hissi, din sarhoşluğundan kat kat fazla tatmin hissi yaratıyor.

Tüm inanırlara tavsiye ederim...

ilim
23-08-2011, 12:28

Bu sözlerde bir mantık hatası vardır. Sağlıklı bir biçimde gerçekten sorgulayan ve hakikati arayan insanın varacağı tek sonuç inanmaktır. Yani, "iman eden biri soruşturmaz" diye bir cümle saçmadır.

İkinci olarak, Allahın ve ahiretin varlığı gibi kesin ve şüphesiz bir hakikat varken, Yani, yıldızları ve galeksileri idare ettiği aynı anda kalbimden geçen en gizli arzuları bilen ve zamandan, mekandan ve bütün noksan sıfatlardan münezzeh bir zat var iken ve bu zat benim ve sevdiklerim için ebedi bir saadeti vadediyorken ve bu aczimle ve fakrımla beraber bu zat beni kendine muhatap kabul etmişken...Yani, elimde beni mutlu edecek o kadar kesin ve şüphesiz hakikatler ve hazineler varken, niçin bu hazineden istifade etmeyip, kendimi hem dünyada hem de ahirette mutsuz edeyim ki..

Nasıl ki, acıktığımız zaman yemek yiyoruz. Susadığımız zaman su içiyoruz. Yani, Allah bu ihtiyaçlarımız karşılamış. Öyle de Allah benim sevdiklerimle ebedi bir şekilde mutlu ve huzurlu yaşamak isteğimi ve arzumu yerine gerirince niçin kabul etmeyecekmişim. Ben onun suyunu, havasını, ekmeğini kabul ettiğim gibi, elbette ihtiyacıma binaen ebediyet hediyesini kabul edeceğim.

Elhasıl, madem Allahın ve ahiretin varlığı kesin ve şüphesizdir ve bütün kainat Allahın varlığına ve ahiretin varlığına delildir. Yani, aklen ve mantıken ve tersine imkan olmayacak şekilde Allahın ve ahiretin varlığına iman ediyoruz. Öyle ise, biz müslümanların mutluluğu ve tesellisi hakiki ve sağlamdır..Sarhoş adam ise aklını iptal edip, uyuşturduğu için, geçicidir, hayalidir. Aynı dinsizler ve imansızlar gibi..Dinsizler ve imansızlar da, ölümü, kabri, ayrılığı unutarak, yani aklı ibtal ederek bu dünyadan zevk almaya çalışırlar.

art_kitekt
23-08-2011, 14:47
Ben şöyle diyebilirim ki;

sorgulamacı olduğum için kendi adıma mutluyum, ancak özgür olamadığım için, hayatımı sadece bu araştırmalarımı düşüncelerimi derinleştirmek ve insanlara anlatmakla geçiremediğim için mutsuzum...

belangaz
23-08-2011, 15:37
Sorgulayan İnsan mutsuzdur .

Mutsuzluğunun sebebi her başı sıkıştığında varlığına inandığı bir şeyden artık yardım isteyemesindendir.

Mutsuzdur çünkü ;Şimdiye kadar inandığı ve uğruna bir ömür harcamayı göze aldığı şeyin aslında olmadığnı öğrenmesidir .

Mutsuzdur Çünkü ;Kendisi yılarıdır aldatılmıştır. ve inanmayı artık bir ihtiyaç haline getirdiğinden inanacak başka birşey kalmamıştır...

Firestorm
23-08-2011, 16:55
Bir şeylerden tam emin olmamak elbet mutluluk getirmez ama gerekli bir şeydir. İnsan sorgulamadığı için daha fazla açı çekebilir bu yüzden her şeyi rahatlıkla sorgulamak önemli. Bu konularda insan önüne tabular kurmamalı...

apsimon
23-08-2011, 18:34
Kimin neyden nasıl mutlu olduğuna bağlıdır. Sorgulayan insanın mutsuz olması çevre bağlamında doğru gibi gözükür. Ancak bu algı yanlış bir algıdır.
Sorgucu çevresiyle dürüst ve yalın bir ilişki kurar. İçerde oluşan mutsuzluk değil olsa olsa bir isyandır. Bir hüküm verse belki ifade edilmek istenen doğru olabilir. Sorgucu dediğimiz klasik bir savcı değildir. Doğruyu ve güzeli bir kenara atmaz.
Düşünce dünyası zengin ve çevreye açıktır. Bu tür bir insanın mutsuz olması düşünülemez. Bu tür insan için en fazla kaygılı diyebiliriz.

Neva
24-08-2011, 10:13
Konu alakasiz mesajlardan arindirilmistir. Ilgili mesajlar alttaki basliga tasinmistir.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=25767&page=13