Orijinalini görmek için tıklayınız : Video-Toplantı..
thunderpoint
09-06-2008, 09:56
Sevgili grup üyesi arkadaşlarım,
Bu başlığı, üretimin ilk safhasından itibaren her aşamada tüm ayrıntıları tartışabilmek amacıyla açtım. Çok düzeyli eserler ortaya çıkaracağımıza inanıyorum. Ayrıca becerilerini kanıtlamış, tanıdığım ve güvendiğim dostlarımla çalışmaktan memnun olduğumu da belirtmek istiyorum.
Bir plan dahilinde çalışmamız gerekiyor.. Dolayısıyla izlememiz gereken yola burada karar verebiliriz. Yapmak istediklerimizi burada tartışıp yoruma sunabiliriz. Düşündüklerimizi ve planladıklarımızı burada çekintisiz sunabiliriz..
Amacımız hem 'Turan Dursun' adına hem de yaşam savunumuza yakışır işler yapmak olmalı diye düşünüyorum. Bu yüzden enine-boyuna tartışmalar yararlı olacaktır. Ortaya -bundan sonra- çıkacak eserlerin negatif eleştiriye mahal vermeyecek şekilde ve kusursuza yakın olması gerektiğine inanıyorum. Bunu elbirliğiyle başarabileceğimizi biliyorum...
Bu başlığı boş bırakmayalım, hiçbirşey yapamazsak hatır soralım... :p
Emekleriniz için şimdiden teşekkür ederim...
serüvenci
12-06-2008, 16:13
başlangıcı yapalım. kurban kesmemiz gerekmiyor mu :)
ilk proje olarak tanrı kavramını ele alalım diyorum.
kuranda tanrının belirtilen sıfatları ve belirtilen sıfatlarla ilgili kurandaki diğer ayetlerde oluşan çelişkiler belirtilebilir.
ikinci proje olarak;
kader meselesi ele alınabilir. kader meselesinin anlamsız lığı ortaya koyulabilir.
thunderpoint
12-06-2008, 21:04
Tanrı ve kader kavramlarının çarpışması bence uygun. İnançlıların en çok sıkıştığı noktalardan biri bu...
güzel bir proje, ama bundan evvel yapılanları bir degerlendirmeye ne dersiniz. En azından yapılan videolardan ana sayfadaki linke yerleştirilmesi gerekenler öncelikle seçilebilir.
saygılarımla
thunderpoint
12-06-2008, 22:42
Tüm grup üyeleri başlığı görüp "merhaba" deyince o var sırada...;)
takip 1 aylık tatilde ve memleketinde, bulundugu yerde pc yok, bana mesaj atmıştı, ileteyim.
saygılarımla
serüvenci
15-06-2008, 18:28
video arkaplan resmi olarak belirlediklerimi sunuyorum; farklı bir tercihiniz varsa önerinizi dinlemeye hazırım.
(http://imageshack.us)
thunderpoint
16-06-2008, 12:56
Etiket sabit nasıl olsa, hepsini de farklı videolarda kullanabiliriz bence...
Merhaba arkadaşlar yeni farkkettim bu forumu artık aklımda bulunucak.
Saygılar.
thunderpoint
07-07-2008, 20:02
Sevgili grup üyesi arkadaşlar,
Şu ana kadar gerçekleştirdiğiniz çalışmalarla ilgili yazı pasajlarını buraya alabilir misiniz? Düzeltme yapmak gerekiyor.. Ayrıca tasarladıklarınız için de aynı yöntemi kullanalım.. Ayrıca videoların adresleri olmadığından yasak sebebiyle görünmüyorlar sanırım. Adresleri de eklersek iyi olur...
serüvenci
09-07-2008, 12:40
"ilk müslüman kimdir" çalışmamın taslağı;
İslamla ve Kurandaki çelişkilerle ilgili arayacağımız cevaplardan biri de ilk müslümanın kim olduğudur. Kuranı genel olarak incelediğimizde ilk müslüman konusunda bir çelişkinin var olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi bu konuda ayetlere başvuralım;
Bakara 131; bu ayette Allahın İbrahime müslüman ol dediği ve İbrahim müslüman oldum dediği belirtilmektedir. Bu konuda bir ayrıntıyı belirtmemiz gerekir; Yapılan Kuran çevirilerinin bazılarında ayette boyun eğ şeklinde çeviri yapılmıştır. Bu yanlıştır. Çünkü arapçada sellemtü kelimesi boyun eğdim anlamına gelir. Oysa ki ayette Eslemtü yani müslüman oldum kelimesi geçmektedir.
İbrahimin müslümanlığı konusunda bir diğer ayet ise Ali İmran suresi 67 ayettir. Bu ayette özellikle İbrahimin hristiyan veya yahudi olmadığı müslüman olduğu belirtilmektedir.
Bu konudaki diğer ayetimiz ise Bakara 132dir. Bu ayete göre İbrahim oğullarına müslüman olmalarını vasiyet etmiştir. Yakub da oğullarına müslüman olarak ölmelrini vasiyet etmiştir.
Araf 125 ve 126 ayetlerde de Musanın asasının yılana dönüştüğü hikayesinde yer alan sihirbazların Allaha inandıkları ve firavunla konuşmaları esnasında müslüman olarak canlarını almasını diledikleri belirtilmektedir.
Enam !4 ayette ise Muhammedin müslüman olanların ilki olmasının emredildiğini ifade etmesinin istendiği belirtilmiştir.
Enam 163 ayette de Muhammed aynı şeyleri ifade etmiştir.
Bazı İslami kesimlere göre ruhların önceden yaratıldığı savı öne sürülerek bu ayetler desteklenmektedir. Ancak Kuranda bunun doğruluğuna dair bir kanıt yoktur.
Sonuç olarak biri yalan söylemektedir. Ama kim?
serüvenci
09-07-2008, 20:15
ilk müslüman kimdir çalışmasının ilk video taslağının linki;
http://video.google.com/videoplay?docid=-6383459936441749565&hl=en
bazı eksikleri var. ama hep birlikte çözeceğiz.
thunderpoint
10-07-2008, 20:35
Sevgili delx,
Konu yine can alıcı, ben sevdim ve düzeltmeleri yaptım. Yalnız, örneğin Musa ile Muhammed arasındaki zaman farkını daha belirgin şekilde yansıtmalıyız gibi geldi. Üzerinde çalışalım...
Kuran'a Göre İlk Müslüman Kimdir?
İslam ve Kuran ile ilgili olarak sorgulamamız gereken önemli ayrıntılardan biri 'ilk Müslüman'ın kim olduğudur. Kuran genel olarak incelendiğinde bu konuda bir takım çelişkiler bulunduğu ortaya çıkar:
Bakara 131... Ayette Allah'ın İbrahim'e "Müslüman ol!" dediği ve İbrahim'in de "Müslüman oldum!" dediği yazılıdır.
(Hemen tüm Kuran ayetlerinde olduğu gibi bu ayette de farklı çevirilere rastlamaktayız. Çevirilerin bazılarında, İbrahim'in söylemi içerisinde yer alan 'eslemtü' sözcüğü 'boyun eğmek" anlamına gelen 'sellemtü' sözcüğü ile eşleştirilir ve yorum da "Boyun eğdim" şeklinde yapılır. Oysa 'eslemtü' "Müslüman oldum" demektir.)
İbrahimin'in Müslümanlığı konusundaki bir diğer ayet de Ali İmran 67'dir. Burada İbrahim'in Hıristiyan veya Yahudi olmayıp Müslüman olduğu özellikle belirtilmektedir.
Yine bu konudaki ayetlerden biri Bakara 132'dir. Bu ayette İbrahim'in oğullarına Müslüman olmalarını, Yakub'un da -kendi oğullarına- Müslüman olarak ölmelerini vasiyet ettiği bildirilmektedir.
Araf 125 ve 126'da Musa'nın asasının yılana dönüşmesi olayındaki sihirbazların aslında -önceden beridir- Allah'a inanıyor oldukları, firavuna baş kaldırdıkları ve Müslüman olarak ölmeyi diledikleri belirtilmektedir.
Tüm bunlara rağmen Enam 14'te Allah tarafından Muhammed'e 'Müslüman olanların ilki olmasının emredildiği' bildirilir. Yine Enam 163'te Allah Muhammed'den tüm insanlara 'ilk Müslüman' olduğunu duyurmasını ister.
İslami kesimde bu çelişki "Ruhların daha önceden yaratılmış olduğu" savıyla yok edilmeye çalışılarak sözü edilen ayetler desteklenir. Ne var ki Kuran'da bu savı doğrulayacak bir emare görülmemektedir.
Çelişkiler açıktır.. Muhammed'den 17 asır önce yaşayan Musa zamanındaki sihirbazların bile 'Müslüman' olduğu düşünülürse Muhammed'in 'ilk Müslüman' olma ihtimali ortadan kalkar.
Yani tek ve en güvenilir kaynaktan geldiği söylenen ayetlerde 'ilk Müslüman'ın kim olduğu konusu tam bir muammadır.
İnanırlar tarafından ayetlerin kaynağının 'tek' ve mucizevi olduğu söylendiğine göre bu kaosu yaratan kimdir? Niye?...
serüvenci
10-07-2008, 21:07
o zaman musanın yaşadığı dönemi şu şekilde alırsak daha iyi olur:
II.Ramses'in yaşadığı dönemi M.Ö. 1302 - 1213 olarak tespit ederek Musanın yaşadığı dönemi M.Ö. 1275 - 1150 olarak alalım. bu dönemle muhammedin dönemi arasındaki farkı alıp belirtelim. bu da takriben 1750 yıllık bir fark oluşturur. uygun mudur?
serüvenci
10-07-2008, 22:36
düzeltilmesi gereken bir nokta
(Hemen tüm Kuran ayetlerinde olduğu gibi bu ayette de farklı çevirilere rastlamaktayız. Çevirilerin bazılarında, İbrahim'in söylemi içerisinde yer alan 'eslemtü' sözcüğü "Boyun eğ!" şeklinde değerlendirilmiştir. Oysa bu sözcük "Boyun eğdim" anlamı taşır.)
boyun eğdim anlamı değil "müslüman oldum" anlamı taşır. sellemtü, "boyun eğdim" anlamı taşır. karışıklık da çelişki de bundan kaynaklanır.
thunderpoint
11-07-2008, 00:40
Sevgili delx,
Uyarıların doğrultusunda gerekli düzeltmeleri yaptım. Kontrol edersen sevinirim...
serüvenci
11-07-2008, 00:43
tamam. bunu son hali olarak kabul ediyorum ve videoyu tamamlıyorum.
thunderpoint
11-07-2008, 00:46
Görüntüler aşamasında da görebilecek miyiz?
serüvenci
11-07-2008, 00:52
rapidshareden upload edip linkini veririm. son aşama olarak google videoda yayınlarım.
serüvenci
11-07-2008, 18:19
http://rapidshare.com/files/128742470/Ads__305_z.wmv.html
videonun son hali.
arkadaşlar üzerinde fikir birligi olup ta işte budur dediginiz videoları sitede yayınlayalım öncelikle, elbette anonime de sunalım. Hatta bir de TD sitesi falan diye bir imza atalım ne dersiniz.
serüvenci
11-07-2008, 23:11
http://video.google.com/videoplay?docid=-76874383001521102&q=islamda+erkek+kad%C4%B1n&ei=P753SJLECpvk2gKeieW2BQ
ilk yayımladığı video bu idi.
ayrıca zaten ilk vdeo dışındakileri
turan dursun sitesi
www.turandursun.com
olarak imzayacağım. hazırladığım videoyu izlediysen görmüşsündür.
thunderpoint
11-07-2008, 23:18
Önceki videolarda düzeltme yapma imkanımız olacak mı delx?
serüvenci
11-07-2008, 23:37
sorun olmaz. olmazsa tekrar hazırlarım.
thunderpoint
14-07-2008, 23:48
http://rapidshare.com/files/128742470/Ads__305_z.wmv.html
videonun son hali.
Sevgili delx,
Çalışmayı izledim, gözüme çarpan aksaklıkları aktarıyorum.. 1- Yazıların akışı gözü yoruyor. Böylece de konuya odaklanmak güçleşiyor. Yazılar farklı bir modelle gelse daha iyi olur diye düşünüyorum 2- “Yakup’un da –kendi oğullarına(-) …” kısmında parantez içerisindeki ayrıntıyı gösteren çizgi alt satıra inmiş 3- Son bölümdeki “….tam bir muammadır(.)” cümlesinin sonunda nokta görünmüyor.4- En sondaki vurgu olan “Bu kaosu yaratan kimdir, niye?” kısmı ekranda biraz daha beklemeli gibi geldi bana..5- www. Turan dursun. co(m)… Burada m harfi alt satıra düşmüş…
Ayrıca 'cinsiyet ayrımcılığı' ile ilgili videonun pasajlarını da buraya asarsan sevinirim.. Kolay gelsin...
serüvenci
18-07-2008, 14:22
thunderpoint,
senin belirlediğin şekilde düzeltmeleri yapacağım.
cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili videonun linki;
http://video.google.com/videoplay?docid=-76874383001521102&q=islamda+cinsiyet+ayr%C4%B1mc%C4%B1l%C4%B1%C4%9F% C4%B1&ei=YXiASN2wLZnorQOt0sRR
pasajlar;
Kuranda cinsiyet ayrımı ve eşitsizliğin olmadığı, kadın haklarının gözetildiği ve kadına layık olduğu yerin kazandırıldığı söylenmektedir.. kuran bakarak gerçekleri görebiliriz. Gerçekleri sıralayalım...
gerçek 1; kurana göre erkekler kadınlardan bir derece daha üstündür. Bakara suresi 2228. ayeti yoruma gerek bırakmayacak kadar açık bir şekilde bu üstünlüğü ifade etmektedir...
bakara 228; erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır. Ancak erkekler, kadınlara göre bir derece üstünlüğe sahiptirler.
Gerçek 2; kuranda erkeklere üstünlüğün yanısıra kadınları dövme hakkı (izni) tanınmaktadır. Nisa suresi 34. ayette dövme izni açıkça belirtilmektedir...
Nisa 34; Allahın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için sâliha kadınlar itaatkârdır. ..
allahın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar. Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla yola gelmezlerse) dövün...
eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın, çünkü allah yücedir, büyüktür.
Gerçek 3; erkek birden fazla kadınla evlenebilme hakkına sahiptir. Nisa suresi 3. ayette bu konudaki hüküm belirtilmiştir...
Nisa 3; eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdir de) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helal olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın;...
yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.
Gerçek 4; kurana göre kadın mirastan erkekten daha az pay alır. Bu konudaki hükümler Nisa Suresi 11. 12. ve 176. ayetlerde belirtilmiştir. Ayetlerin tümü...
Allah size, çocuklarınız hakkında erkeğe, kadının payının iki misli (miras vermenizi) emreder. (çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, ölünün bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur...
ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da ana-babası ona varis olmuş ise, anasına üçte bir (düşer). Eğer ölenin kardeşleri varsa, ...
anasına altıda bir(düşer. Bütün bu paylar ölenin) yapacağı vasiyetten ve borçtan sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin size, fayda bakımından daha yakın olduğunu bilemezsiniz...
bunlar allah tarafından konmuş farzlardır (paylardır). Şüphesiz allah ilim ve hikmet sahibidir ...!
yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra eşlerinizin, eğer çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir. Çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir. Çocuğunuz yoksa, sizin de yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra,...
bıraktığınızın dörtte biri onlarındır (zevcelerinizindir). Çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. Eğer bir erkek veya kadının, anababası ve çocukları bulunmadığı halde (kelâle şeklinde) malı mirasçılara kalırsa ve...
bir erkek yahut kız kardeşi varsa, her birine altıda bir düşer. Bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. (bu taksim) yapılacak vasiyetten ve borçtan sonra, kimse zarara uğramaksızın (yapılacak) tır...
bunlar allahtan size vasiyettir. Allah herşeyi hakkıyla bilendir, hakimdir...!
senden fetva isterler. De ki: “allah, babası ve çocuğu olmayan kimsenin mirası hakkındaki hükmü şöyle açıklıyor: eğer çocuğu olmayan bir kimse ölür de onun bir kızkardeşi bulunursa, bıraktığının yarısı bunundur...
kızkardeş ölüp çocuğu olmazda erkek kardeş de ona varis olur. Kızkardeşler iki tane olursa (erkek kardeşlerinin) bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer erkekli kadınlı daha fazla kardeş mevcut ise erkeğin hakkı, iki kadın payı kadardır...
şaşırmamanız için allah size açıklama yapıyor. Allah herşeyi bilmektedir.
Bu çok açık gerçekleri sıraladıktan sonra diğer gerçekleri basitçe sıralayalım;
gerçek 5; erkeğin şahitliği iki kadının şahitliğine bedeldir.
Gerçek 6; erkek kadından daha akıllıdırç
gerçek 7; kamusal görevlerde kadının yeri yoktur. Kadın imam olamaz.
Gerçek 8; erkek kadını dilediği zaman boşayabilir. Boşanma sonrasında bekleme müddeti içerisinde boşanmaktan vazgeçerse kadını geri alabilir.
Gerçek 9; erkek ganimetten kadından fazla pay alır....
gerçek 10; erkeğe giyim kuşam konusunda kadından fazla serbesti tanınmıştır. Erkek diz altından beline kadar kısmını kaydıyla giyinebilirken kadın ayak bileğinden yüzü hariç başının tamamını kapatmak zorundadır.
Kurandaki hitap tarzıyla konuşacak olursak; biz size apaçık gerçekleri sunduk: siz hala kuranda kadınlarla erkekler arasında ayrımcılık ve eşitsizlik olduğuna inanmıyor musunuz?
sana da kolay gelsin.
serüvenci
22-07-2008, 18:16
kadınlarla ilgili videonun tekrar düzenlenmiş hali
http://video.yahoo.com/watch/3148479/8930591
serüvenci
25-07-2008, 00:57
ilk müslüman kimdir? başlıklı videonun son hali. bu sanırım neticelendirilmiş hali olacaktır.
http://video.yahoo.com/watch/3162973/8966162
serüvenci
25-07-2008, 23:41
cinsiyet ayrımcılığı ile videomuz youtubeda da yayına girmiştir.
http://www.ktunnel.com/index.php/1010110A/e1bdc1a7bc2f45e382f16d73b580c055786f24f6cbb19b8c7e 84af6f851b07b8d53b049bec2205f318296
gozeneli
26-07-2008, 19:38
Videolara baktım biraz uzun gibi ama çok iyi ellerinize saglık
serüvenci
27-07-2008, 16:45
daha da kısaltmak mümkün değil gözeneli. bunlar zaten kısaltılmış ve gözü daha az yoran halleri.
saolasın.
serüvenci
01-08-2008, 19:43
ilk müslüman kimdir videomuz da youtube da yayına girmiş bulunmaktadır. arkadaşlardan aldığım uyarı doğrultusunda tekrardan bir inceleme sürecinden geçirebilir tekrar upload edebilirim.
http://www.youtube.com/watch?v=lZAE-epW9xs
http://www.ktunnel.com/index.php/1010110A/dbcda0cfdcf30624995d054fe08a2dd7167d3ba13771d2e4dc d4847b8095fee090ad259cd048c99b17556
http://de.youtube.com/watch?v=lZAE-epW9xs
thunderpoint
02-08-2008, 16:31
Sanırım pazartesiden itibaren hepsine bakacağım.. İşlerimi hala yoluna koyamadım... İyi çalışmalar..
thunderpoint
04-08-2008, 21:38
Sevgili delx,
'İlk Müslüman kimdir?' videosundaki bazı aksaklıkları tekrar gözden geçirmek gerekiyor:
Yazıların başka bir modelde geçişi lazım, gözü yoruyor.
Fon müziği ilahi temalı, kesinlikle değiştirilmeli. (Eminim müzik yüzünden okuduğunu anlamayanlar çoğunlukta olacaktır.)
Birçok yerdeki noktalama işaretleri değiştirilmiş. (Özellikle de apostroflar) Bu da bir takım yanlışlıklara sebep olmuş. Son olarak düzenlenen pasajın aynısı değil videodaki..
Bazı bölümlerde (özellikle de yeşil yazılarda) yazı-fon uyumsuzluğu var. Bu okumayı güçleştiriyor..
Video bitişinde müzik birden kesiliyor, sanki işlem yarım kalmış gibi..
Sanırım bunları düzeltirsek daha olumlu olacak..
Sevgiler...
serüvenci
04-08-2008, 22:21
İlk Müslüman Kimdir?
İslam ve Kuran ile ilgili sorgulamamız gereken önemli ayrıntılardan biri 'İlk Müslüman'ın kim olduğudur...
Kuran genel olarak incelendiğinde bu konuda bir takım çelişkiler bulunduğu ortaya çıkar...
Bakara Suresi 131. Ayet'te Allah'ın İbrahim'e 'Müslüman ol!' dediği ve İbrahim'in de 'Müslüman oldum!' dediği yazılıdır.
Hemen tüm Kuran ayetlerinde olduğu gibi bu ayette de farklı çevirilere rastlamaktayız.
Çevirilerin bazılarında İbrahim'in söylemi içerisinde yer alan 'Eslemtü' sözcüğü 'boyun eğmek' anlamına gelen 'Sellemtü' sözcüğü ile eşleştirilir ve yorum da "Boyun eğdim" şeklinde yapılır. Oysa 'Eslemtü' "Müslüman oldum" demektir.
İbrahim'in Müslümanlığı konusunda bir diğer ayet Ali İmran Suresi 67. Ayet'tir. Burada İbrahim'in Hristiyan veya Yahudi olmayıp Müslüman olduğu özellikle belirtilmektedir.
Bu konuda bir başka ayet ise Bakara Suresi 132. Ayet'tir. Ayette İbrahim'in oğullarına Müslüman olmalarını, Yakub'un da -kendi oğullarına- Müslüman olarak ölmelerini vasiyet ettiği bildirilmektedir.
Araf 125. ve 126. Ayetlerde Musa'nın asasının 'yılan'a dönüşmesi olayındaki sihirbazların olay sonrası Allah'a inanmaya başladıkları ve 'firavun'a baş kaldırarak "Müslüman olarak ölmeyi" diledikleri belirtilmektedir.
Tüm bunlara rağmen Enam Suresi 14. Ayet'te Allah tarafından Muhammed'e 'Müslüman olanların ilki
olmasının emredildiği' ifade edilir.
Yine Enam Suresi 163. Ayet'te Allah, Muhammed'den tüm insanlara 'İlk Müslüman' olduğunu duyurmasını ister.
İslami kesimde tüm bu çelişkiler 'Ruhların daha önceden yaratılmış olduğu' savıyla yok edilmeye çalışılarak sözü
edilen ayetler desteklenir.
Ne var ki Kuran'da bu savı doğrulayacak bir emare görülmemektedir.
Çelişkiler açıktır...
Muhammed'den 17 asır önce yaşayan Musa zamanındaki sihirbazların dahi 'Müslüman' olduğu düşünülürse Muhammed'in 'İlk Müslüman' olma ihtimali ortadan kalkar.
Yani tek ve en güvenilir kaynaktan geldiği söylenen ayetlerde 'İlk Müslüman'ın kim olduğu konusu tam bir muammadır.
İnanırlar tarafından ayetlerin kaynağının 'tek' ve mucizevi olduğu söylendiğine göre bu kaosu yaratan kimdir?
NİYE?...
serüvenci
05-08-2008, 17:22
ilk müslüman kimdir - http://video.yahoo.com/watch/3236739/9132238
islamiyette cinsiyet ayrımcılığı - http://video.yahoo.com/watch/3236842/9132445
thunderpoint
08-08-2008, 00:24
İslam'ın kadına bakışı...
Kuran’da cinsiyet ayrımının ve eşitsizliğin olmadığı, kadın haklarının titizlikle gözetildiği ve kadına diğer tüm anlayışlardan daha fazla değer verildiği söylenmektedir…
Toplumu kontrol altında tutabilmek ve taraftar kaybetmemek adına bir çok din alimi tarafından ortaya atılmış bu yargıyı kaynağından inceleyelim ve gerçeklere ulaşalım:
Gerçek 1: Kuran’a göre erkekler kadınlardan bir derece daha üstündürler.
Bakara 228: “Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır. Ancak erkekler, kadınlara göre bir derece üstünlüğe sahiptirler.”
Gerçek 2: Kuran’da erkeklere kadınların yöneticisi ve koruyucusu olma üstünlüğünün yanı sıra onları dövebilme hakkı da tanınmakta, bunun için izin verilmektedir.
Nisa 34: “Allah’ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için saliha kadınlar itaatkârdır.
Allah’ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar. Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin; onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla yola gelmezlerse) dövün... Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.”
Gerçek 3: Kuran’a göre erkekler birden fazla kadınla evlenebilme hakkına sahiptir. Ayrıca kadınların erkekler karşısında tutsaklığı da mûbah sayılmıştır…
Nisa 3: “Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdirde) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helâl olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın; yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.”
Gerçek 4: Kuran’a göre kadınlar mirasta erkekten daha az pay almalıdırlar; Allah bunu uygun görmüştür…
Nisa 11: “Allah size çocuklarınız hakkında erkeğe, kadının payının iki misli (miras vermenizi) emreder. (çocuklar) İkiden fazla kadın iseler ölünün bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da ana-babası ona varis olmuş ise anasına üçte bir (düşer). Eğer ölenin kardeşleri varsa anasına altıda bir (düşer)...”
Nisa 176: “Senden fetva isterler; de ki: “Allah, babası ve çocuğu olmayan kimsenin mirası hakkındaki hükmü şöyle açıklıyor: Eğer çocuğu olmayan bir kimse ölür de onun bir kız kardeşi bulunursa bıraktığının yarısı bunundur. Kız kardeş ölüp çocuğu olmazsa erkek kardeş de ona varis olur. Kız kardeşler iki tane olursa (erkek kardeşlerinin) bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer erkekli kadınlı daha fazla kardeş mevcut ise erkeğin hakkı iki kadının payı kadardır...”
Gerçek 5: Erkeğin şahitliği iki kadının şahitliğine bedeldir.
Bakara 282: "...Erkeklerinizden iki de şahit bulundurun. Eğer iki erkek bulunamazsa rıza göstereceğiniz şahitlerden bir erkek ile -biri yanılırsa diğerinin ona hatırlatması için- iki kadın (olsun)..."
Kadın cinsiyetini aşağılayıcı ve yok sayıcı bu ve benzeri ibareler daha bir çok ayette ve hadiste yer aldığı halde, inanan kitlelerden –dine bağlılığın korunması adına- ısrarla saklanmakta ve bir takım oyunlarla anlamları değiştirilerek sunulmaktadır. Bunlar İslam'ın ödünsüz kurallarıdır...
*Erkek kadından daha akıllıdır…
*Kadınlar kamu görevi yapamazlar; imam olamazlar…
*Erkek kadınını dilediği zaman boşayabilir. Boşanma sonrası -bekleme müddeti içerisinde- boşanmaktan vazgeçerse kadınını geri alabilir…
*Erkekler ganimetten kadından fazla pay alır....
*Erkek giyim-kuşam konusunda kadından daha serbesttir; diz üstünden beline kadar olan kısmı örtmek kaydıyla giyinebilirken kadın kafasından ayak bileğine kadar örtünmek zorundadır…
İşte Kuran’ın ve dolayısıyla İslam’ın eşitlik anlayışı…
thunderpoint
08-08-2008, 18:42
Sevgili delx,
İlk Müslüman videsundaki düzeltmeleri astığın yazı üzerinde yaptım.. Şu anda hazır...
serüvenci
08-08-2008, 18:46
son hazırlanan ilk müslüman vidoesunu izledin mi?
http://video.yahoo.com/watch/3236739/9132238
bir de kadınla ilgili videoyu hazırlamakta biraz gecikeceğim. pc ye ulead yükledim. bu şekilde daha güzel videolar hazırlarım umarım.
thunderpoint
09-08-2008, 14:44
Evet izledim ve gözüme çarpan aksaklıkları senin astığın pasaj üzerinde düzelttim..
serüvenci
12-08-2008, 21:53
islamın insani eşitlik anlayışı ile ilgili video;
http://video.yahoo.com/watch/3285225/9248778
geciktiği için sizden özür dilerim. ulead video studio yükledim ve bu akılsız kafam çabuk öğrenemiyor. ancak öğrenebildim.
saygılarımla.
thunderpoint
13-08-2008, 00:28
Yahu delx,
Beni çok güldürdün... Şuna enstrümantal ve çarpıcı (daha çok batı ağırlıklı) bir müzik koysan ne de güzel olurdu... :p
serüvenci
13-08-2008, 01:13
olur thunderpoint. sen iste yeter ki.
ilk müslümandaki müzik iyi midir?
saygılarımla
serüvenci
13-08-2008, 15:26
sözlü müzik olsa da çarpıcı.
not: videonun kalitesi biraz düşük. deneme için upload ettiğimden kaynaklanıyor. kesin karar alındıktan sonra aktarabileceğimiz en kaliteli biçimiyle aktaracağım.
http://video.yahoo.com/watch/3290137/9260679
saygılarımla.
thunderpoint
13-08-2008, 20:33
İşte bu mükemmel olmuş... Eline sağlık...
serüvenci
13-08-2008, 21:27
saolasın. senin de eline sağlık.
saygılarımla.
serüvenci
14-08-2008, 17:12
son hali daha değişiklik gerekiyorsa yapalım.
http://video.yahoo.com/watch/3298096/9280642
serüvenci
31-08-2008, 14:33
ilk müslüman klibi
http://video.yahoo.com/watch/3409489/9524045
http://video.yahoo.com/watch/3411966/9528553
islamda insani aşitlik anlayışı
http://video.yahoo.com/watch/3412356/9529577
saygılarımla
serüvenci
01-09-2008, 01:22
videolar için son düzeltmeler yapıldı. üstteki mesajda mevcut.
saygılarımla.
thunderpoint
04-09-2008, 21:18
Sevgili delx,
İlk Müslüman videosunda -19. saniyedeki pasajda "İlk Müslüman'(i)n kim olduğu..." kısmında i harfini de düzeltirsen tamam olacak gibi...
serüvenci
12-09-2008, 22:19
http://video.yahoo.com/watch/3468416/9657572
ilk müslüman videosu bu şekilde sonuçlandırılmış oldu sanırım.
saygılarımla.
sevgili çakırcalıya video grubuna katıldıgı için ilk teşekkürü ben yapayım. Gruba hoş geldiniz, çakırcalı.
saygılarımla
Sevgili çakırcalı, video grubuna hoş geldin.
Davetimi kırmayıp kabul ettiğin için, ayrıca teşekkür ederim.
serüvenci
16-09-2008, 00:30
çakırcalı,
hoşgeldin.
saygılarımla.
çakırcalı
16-09-2008, 01:50
Hoş buldum sevgili dostlar, teşekkür ederim. Ayrıca foruma bir faydam olacaksa bundan mutluluk duyarım. Fakat;
Şimdi ben, bu sanal alem olaylarına hala yabancı olduğum için olayı anlayamadım. Yani, bu girdiğim sayfaya, foruma üye olan herkes giremiyor mu?:)
Çakırcalı, forum mod ve yöneticileri dışında bu sayfayı bir tek sen, pante ve takip görebiliyor. Takip ile sen zaten bu forumun üyesisiniz. Geri kalan üyeler ise timsah, delx ve thunderpoint. Bu forumun emir komutası thunderpoint te. Ancak öm ile bana senin yaptıgın her şeye ok yim var diye açık kart verdigi için ben de diger arkadaşların önerisini bekletmeden degerlendirerek sizi üye yaptım. Çok da iyi karar verdiklerine eminim.
Şİmdi bu forum bagımsız bir forum. Yani ne yapılacaksa siz yapacaksınız, sadece kararlarınızı YK ya bildireceksiniz. Üreteceksiniz ve biz sadece uygulayacagız. Burası sizin hükümranlık ve üretim alanınız.
Kolay gelsin.
saygılarımla
thunderpoint
16-09-2008, 12:30
Sevgili çakırcalı.. Evet, aynen dilaver'in söylediği gibi...
Hoşgeldin...
çakırcalı
16-09-2008, 18:53
Sevgili dostlar,
İzin verilirse benim de acizane bir önerim var. Özellikle şu islamdaki sübyancılık, oğlancılık, içki düşkünlüğü üzerine sapkın düşünceleri içerir ayetler ve bu doğrultuda tasavvur edilen cennet olayına yönelik bir çalışma yapılamaz mı?
Arkadaşlar, bundan sonra ben de video çalışmanıza etkin olarak katılmaya karar verdim. Buradan başarılı işler çıkaracağımızı tahmin ediyorum.
O zaman sende hoşgeldin Cem.
serüvenci
23-09-2008, 23:02
çalışma grubuna yeni arkadaşlar katıldığına göre bana pek gerek kalmamış gibi görünüyor. zaten birşey beceremedim. çalışma grubundan affımı istiyorum. dışarıdan destek verirsem daha uygun olacaktır.
saygılarımla.
Sevgili delx,
Bu grup profesyonel bir grup değil. Bildiğim kadarıyla hiç birimiz video konusunda profesyonel değiliz. Bu nedenle bu grup aynı zamanda video belgeseller konusunda bir eğitim alanı olmak zorunda. Bunu da aramızda bilgi ve tecrübe paylaşımı yaparak sağlayacağız. Son günlerde açtığım başlıklarda en fazla bunu sağlamaya çalışıyorum. Birbirimize öğreteceğiz.
Birdenbire video üretmek yerine öncelikle video düzenleme yazılımlarını tanımak, videocuların buluştuğu site ve forumların linklerini paylaşmak, videolarımızın altyapısı diyebileceğimiz fotoğraf ve fon müziği havuzu oluşturmak, belgesel yapımındaki ikeleri tesbit etmek gerekiyor. Bunlar atlanarak video yapımına girişildiğinde yük ağır gelebilecek veya kısır kalınabilecektir. Bunlar da bizi çalışmadan uzaklaştırabilecektir.
Eğer konuya ilgin varsa kalmanı isterim yok eğer ilgi duymuyorsan diyebileceğim başka bir şey yok.
serüvenci
23-09-2008, 23:46
ilgim yok cem. ara ara dışarıdan video hazırlayıp arkadaşlara sunabilirim ya da kendi belirlediğim video hazırlama düzenimi oluşturup farklı bir yol izleyebilirim.
tekrar affımı rica ediyorum.
saygılarımla.
tensiz.denek
30-10-2008, 00:11
arkadaşlar üzerinde fikir birligi olup ta işte budur dediginiz videoları sitede yayınlayalım öncelikle, elbette anonime de sunalım. Hatta bir de TD sitesi falan diye bir imza atalım ne dersiniz.
En son şu kapatılma muhabbetlerinden, youtube de videoların kaldırılmasından sonra fln bence biraz ders almamız gerekiyor. Önerim, yayınlanması gerekitğini düşünülen, bitirilmiş videoların, ismen TD'den bağımsız bir internet sayfasında yayınlanmasıdır. Yeni bir alan adı/ hosting alınıp yeni bir internet sayfası yapılabilir bu iş için.
Böylece videolar birilerini rahatsız ettiğinde TD'nin arkası güvende olur. Aynı zamanda forumlar artık açılmayan videoların linkleriyle kirlenmez. Siz ne diyorsunuz? videolara özel bir internet sayfası için işgücü / maddi imkan / motivasyon olur mu?
tensiz.denek
30-10-2008, 00:21
Çalışan linklerin arasından birkaç tane video izledim. İçerik bir kenara, videolardan teknik olarak etkilendiğimi söyleyemeyeceğim. Yapılan videolar daha çok "slideshow" ayarında, arkada bir resim ile önde kayan yazılardan oluşuyor. Hareketli görüntü neredeyse yok.
Bunların amatör çalışmalar olduğunu anlıyorum, fakat içeriğin kalitesiyle aynı seviyede olabilmesi için biraz daha teknik çalışma gerektirdiklerini düşünüyorum.
Arkaplana koyulacak birşey bulunamıyorsa, hareketli bulutlar, yolda yürüyen insanlar, secdeye yatanlar, türbelerde birbirlerini ezenler, ezan okuyan imamlar vs birok hareketli görüntü koyulabilir. Bu hareketli görüntülerin üzerinde de yarı şeffaf bir pencerenin içinde de verilmek istenen mesaj sunulabilir. Ancak bu sayede videoların "slideshow" görünümünden kurtulmalarını sağlayabiliriz.
Fikrimce, eğer bu kısa videolar yayınlanacaksa bence teknik olarak üzerlerinde biraz daha çalışılmalı.
Saygılar,
freewill bu konuda ateist platformda tüm işi yöneten arkadaşımız. Bugün onunla konuştum ama DÖ ye giremedi halbuki üyesi olması gerekiyordu.
Neyse bu sorun giderilebilir sanıyorum. Ateplatform da güzel şeyler yapıyor. İşbirliginin verimli olabilevegini düşünüyorum.
Bu konuda adım atmakta fayda var. Ama öncelikle free nin burayı ya da DÖ yü görmesi saglanmalı.
Her konuda birikimini paylaşmaya hazır.
saygılarımla
Merhaba,
Belki alakasız olacak ama sınav senesinde beni derinden düşüncelere yöneltmiş fikirlerimi bir kuruluş adı altında paylaşacağım. Eminim ki zorluklar çeken birçok öğrenci vardır. Eğitim sistemine ayak uyduramıyorum, örneğin soru çözemiyorum pek. Sadece araştırmak, düşünmek ve bilimle uğraşmak istiyorum. Bu yüzden dünyanın ilk ve tek tartışma temalı YouTube kanalını oluşturdum.
Başta çoğunun anlamakta zorlanacağı farklı bir kavram altında konseptimizi oluşturuyoruz. Kanalın adı Metateori. Felsefeyle ilgilenenler eminim ki bunu seveceklerdir. Aslında temel mantık herhangi basit; en basit anlamıyla bir bilimsel veya felsefik konuyla ilgili yüzeysel olarak var olan fikir veya teorileri karşılaştırarak adı üstünde ''meta''sını yapmak yani onun da felsefesini tartışmak diyebiliriz. Merak etmeyin burada herkesin anlayabileceği seviyede içerikler sunacağız. Bu sayede Türkiye'de insanlara felsefe yapmayı, düşünmeyi ve yeni bilgiler öğretmeyi amaçlıyoruz. Bu ''Söyle'' isimli kategorimizin amacı. Daha birçok çeşit fikir üreteceğiz.
En çok emek harcadığım videolardan birine bakarak fikir sahibi olabilirsiniz.https://www.youtube.com/watch?v=ik9fGH_WF5s&list=PLtlUZRyc1OPonE1wyX1cBx2EtAn-xP4l1
Görebileceğiniz üzere burada tarafsız ve objektif bir anlatım yapmaya çalışıyorum.
Tanıtım videosu söylediklerimi özetliyor.https://www.youtube.com/watch?v=pp6QwNJnQWI
Bu işi gerçekten sevdiğim için yapıyorum ve sizlerin değerli yorumlarını almak isterim. Kanal adresi:
https://www.youtube.com/channel/UCMWP-iEh1nQqmrgcdzdWtwg?view_as=subscriber
Bana destek olabilecek forumdaşları arıyorum :D
"ictenlik"
22-02-2018, 12:38
Merhaba,
Merhaba;
Bu işi gerçekten sevdiğim için yapıyorum ve sizlerin değerli yorumlarını almak isterim. ..
Bana destek olabilecek forumdaşları arıyorum :D
sevinç verici;
-
yaşamın kökensizliği ya da kökenin olanaksızlığı içinde belirlenen köken
ya da döngüsel ve çevrimsel içersel kökenler ve kökenlemeler
ya da köken olmayan köken ve kökenlemeler,
ve ya da kökü kök olmayan kökenler ve kökenlemeler
bizce;
bir diğeri de
köken kelimesinin, kök bağıyla birlikte bağlamlanabileceği kök-yer, köklü bir varlıkın kökleridir
ki gerisi olmayan varlık'In kök olarak belirlenenbilecek noktası kendi içlemidir..heryeridir/hepsidir..
geride oluşma ve belirlenme ile gelişmeyen varlık için, kökleme ve kökenleme içlemindeki içlem, sürece içlemlenebilir mi?
tüm zamanlara ve yerlere yayılan/salınan içlem
köksüzlük varlığın köküdür diyemeyiz belki ama köksüz varlığın köksüzlüğü kökenidir dersek köken belirlemesi tümcede yerine daha iyi oturuyor diyebiliriz
ki bu varlıkın (varolmanın) kökleri (berisi) var mıdır?
varlık beride ,geride mi olmuştur?
iş-işler geriden mi gelir?
varlık geçmişte mi oluşmuştur
peki; yaşam geriden, beriden geliyor ve gelişiyor ve oluşuyor diyelim;
varlık/varolma geri de (gerisel süreçte) belirlenir mi?
varlığın kök bağı nedir?
köken kelimesinin/adının bağlamlanabileceği yer/şey olan, varolmak durumu denilen olmak hali ve var durumu
yok ile bağlanmayan
ve bu durum ise varın/ varlıkın ve varılın (varolanın) kendi kendine var olmasına (varlılığına-hep varlılığına) kökenlenen olum
olmamanın içinde gelişmeyen olma ve olma içindeki devinmeler olumu/yaşamı olarak yaşam
yaşam olan/başlayan
yaşam denilen (-yaşam- olan), varlık olan ve varolan'a kökenlenirken diğer kökenlemeler ve bilimsel belirlemeler olumlamlar olmaya kökenlenir.
olam süreç olarak belirlenmemişse_?
öncesinde berisinde yokluğu yoksa?
yaşam olanı ,yaşam denileni tartışmak?
yaşam yoktu çıkmazında-
yaşamın (yaşam denenin kökenlenmesi için) yaşamın (yaşam denenin) yaşam olmayanla sınırlanması -başlaması/başlatılması gerekir
yaşam denilenin köken belirlemesi yaşam olmayan -durum belirtmesi belirler
ki yaşamı ve yaşam deneni kökenlemek varlık denileni olgulayacak mıdır? belirleyecek midir? açıklayacak mıdır?
hoşgeldiniz
sevgilerle
nasıl gök her yerse kökte herhangi bir yer değildir
anlamsal olarak kök bağı, bağlamı, metaforik bir incelemede gök ve gökyüzü (kelimesi) gibi heryersel bir anlam ve herzamansal bir anlamaya da çekilebilir...
"ictenlik"
22-02-2018, 14:37
Merhaba,
merhaba,
yaşamın kökeni adlamasını alıyoruz ve bunu kullanıyoruz
ve bu durumu, varoluş durumunuzu (durumu) yaşam olarak, yaşam adlaması olarak belirliyor, belirtiyor ve adlandırıyoruz
ve (varolmasal) durumu(zu) yaşamın başlaması/kökenlemesi gibi bir problematiğe çekiyoruz ve olguluyoruz bu durumda
olgulsal (pratiğimiz ve) problematiğimiz ise yaşam denilen ve yaşam denilenin kendisi (olgulaması ya da kökenlemesi vb.) oluyor ve
problematik yaşam denilen oluyor ve konumlanıyor
(ve durumda bizce) olgu geri geliyor (getiriliyor)
temel beri, çekiliyor
varoluş durumumuzu adlandırmamız yaşam oluyor
ve varoluş sorunumuzu ise yaşamın belirlenmesi ve belirmesi olarak adlandırıyoruz
ya da varoluş durumumuzu da (ve onun belirlenip adlandırmasını da hatta keşfini de) yaşam denilenin kökensellenmesi, süreçsel izlemesi ve onun geriden olup gelişinin belirlenmesi gibi bir olguya tayin ediyoruz ve yapıştırıyoruz
varoluş durumumuzu, adlandırmamızı yaşama çekiyoruz ve sınırlıyoruz
varoluş durumumuzu, adlandırmamızı yaşama (ve yaşamsal kökenlemeye/süreçsel izleğe ve belirlemeye) çekiyoruz ve sınırlıyoruz
bizce daha bu anlayış-lar kısıtlı ve sınırlı -ki yersiz
bu tıpkı evrenin başlaması gibi, tutturulan ve sürdürülen olgulamanında (olgulatmanında) benzeri (bağlam) ve hatta devamı burda da yapılıyor
bizce;
yaşam derken ve yaşamın kökeni derken_?
yaşam yokken beliriyor ya da belirlenmiş olan ('ın varlık'ın) içinde süreçleniyor-içerlemniyor
ya da yaşa mdenen hiç olmayanken başlıyor ve -izleniyor-süreçleniyor
değil mi?
yaşam olmazken başlıyor ya da benzeri
yaşam süreçleniyor
anlaşılmaz yazdığım ve yazacağım eleştirmesini göğüsleyerek
yeniden şunları demek isterdim
yaşam denilen (olgu/olgulama), varlığın sürekli/süreksel ve olağan devimselinde, olağan bir paradigma olarak belirlenmektedir/paradigmalanmaktadır.
bizce;
yaşam denilen, (olgu/olgulama) varlığın sürekli ve hep deviminde bir sürek/süreğen
içsel sürek ve olak
yaşam denilen, (olgu/olgulama) varlığın sürekli/süreksel (evresel) ve hep (hepsel/olsal) devimselinde (sürekli ve hep bir paradigma olarak belirmekte
bizce;
köken heplik sürekselliği ,heplik heplikliliği, bizce
erkensellik yok
öncesellik yok
öncedesellik, öncedeolurluk,öncede-başlarlık ,-beridesellik, ötesellik ve beriden-gelirsellik beridesellik yok
gerisellik berisellik bizce yok
-şimdisellik ve şimdidesellik (ben şimdidesellik) olgulamasında (olgulatmasında) köken-sel tam şimdi ve buraya oturur
ben burdayım/varım gibi
kökenin dipsiz süreksizliği
ya da kökensizliğin dipsiz sürekliliği
ya da
varlık denilen hepsel bir süreklilik
ve yaşam denilen olgusal bir içlek
bizce;
"ictenlik"
22-02-2018, 17:14
Ne yapılabileceğini (ve nasıl tanımlanabileceğini) bilmiyorum ancak (öylece varız diyebiliyoruz ve) evrenin başlangıcı ya da yaşamın kökeni gibi belirlemelerin ise artık felsefi olarak yetersiz kalacağı kanısındayız. Çünkü başlamanın berisi öncesi (ne olduğu nasıl olduğu) belirlenemez. Bu durumda başlama (ya da yaşamın başlaması) gibi bir belirleme ve referanslama noktası ele almak bize yetersiz kalıyor
Bizce, başlama referanslaması ile ele alınan düşünceler, açıklamalar ve düşünce konumlamalar da sanırım ki zamanla eksiklenecek ve sökülecek çünkü yetersiz/yersiz kalacaktır.yersiz referanslar olacaktır.
Yani özetle, bizce, yaşamın başlaması belirtmesinin, tüm bu olanı/olguyu ve varlık tanımlananı gözler önüne sermesi/açması (belirtmesi) ya da bize anlaştırması mümkün gözükmüyıor
Başlama/oluşma ve köken denilen durumların varlık olgusunu tanımlamaya yetersiz kalacağı ve durumuzu belirtmeyeceği/belirlemeyceği, dahası varlık ve varoluş sorunumuzu eksik ele alacağı ve bilgisel olarakta yapılandırmayacağı -kesin ve net- kanısındayız.
Yani özetle; yaşamın ötesi berisi ,ötede beride başlaması/olması, zamanda (kendi -hiç- yokken) oluşması, başının geride olması gibi ikilemler bizce yetkin/etkin değildir ve olmayacaktır
Bunun, (başlama teorisinin ve belirtmesinin) felsefi tabanı ve doktrini sınırlı bilgi üretim yoğuracaktır
Bilim, eğer, "yaşamı tanrı oluşturmamıştır/oldurmamıştır" savını desteklemekle ve bunun altını olağan olarak şeylerle doldurmakla ve desteklemekle meşgulse, eğer öyleyse? bunu nasıl yapmalıdır
bilmiyoruz
yaşam öyle ya da böyle oluşmamıştır
yaşam denilen olgu, öncesizce devinimsel olan varlıkın ve olgunun içinde devinen/oluşan bir olgu ise?_
bizce, oluşma olmamıştur. Oluşma tayin edilemez. hep vardır
Olma denilen (durum/belirtme) olmaması mümkün olmayarak -(öylece/kendi) vardır
Olma denilen durum, olmaması mümkün olmayan ve başlangıçsız bir olma belirten bir duruma referanslamalı değil midir?
Bizce, bilim başlama ve köken gibi kavramlarla bağını sınırlamalı ve belki de bu kavramlardan sıyrılmalı, kurtulmalıdır.
Başlama ve köken arayışı ve belirtmesi felsefi bir hata olabilir dahası hata olmasa bile eksikleri olacaktır
Bizce, tanrı fikrini de (olduran) oluşturan ve gerçekleyen (ve dahası destekleyen), başlama ve köken gibi referanslamalar ve geçmişe (zamana ve zamanda oluşmaya) bağımlı varlık adlandırmalar ve köken ve kökenleme referanslamaları varlık adlandırmalarda/anlamlandırmalar da yetersiz kalacaktır