PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Akıllı Tasarım

Aheste
23-06-2008, 23:19
ABD’deki devlet okullarında Darwin’in evrim teorisine alternatif olarak okutulması tartışılan Akıllı Tasarım, son 15 yıldır giderek güçlenen ve büyüyen bir teori. Gücünü de, Darwinizm’in varsayımının aksine, yaşamın hiç de rastlantı olmadığı gösteren bilimsel kanıtlardan alıyor.Aslında bu konudaki tartışmanın başlangıcı 150 yıl öncesine uzanıyor. Darwin’in 1859′da yayınlanan Türlerin Kökeni adlı kitabından bu yana, biyolojideki temel kuram, canlıların doğal seleksiyonun ürünü olduklarını öngören evrim kuramı oldu. 20. yüzyılda Darwinizm’e genetik ışığında getirilen yeni yorum, doğal seleksiyona bir de mutasyon mekanizmasını ekledi. Ancak bu iki mekanizmanın, yani doğal seleksiyon ve mutasyonun, canlılığın tek kaynağı olduğu yönündeki geleneksel anlayış, son yıllarda önemli eleştiriler alıyor. Pek çok bilim adamı, canlılığın sadece bu gibi amaçsız ve bilinçsiz faktörlerin ürünü olamayacağını, hayatın kökeninde “tasarlayıcı bir aklın” olduğunu savunuyorlar. Bu anlayış son yıllarda yeni bir teoriyi de beraberinde getirdi: “Akıllı Tasarım” (Intelligent Design) teorisi. Time dergisinin 12 Ağustos 2005 sayısının da kapak konusunu oluşturan teori, halen ABD’de ateşli bir tartışmanın odak noktası. Bilim dünyasında Akıllı Tasarım’ı kabul edenlerin sayısı artarken, bazı eyatler de teoriyi ders kitaplarına Darwinizm’in alternatifi olarak koymayı tartışıyorlar. Bu teori, 1990′lı yıllarda bir grup Amerikalı bilim adamı tarafından ortaya atıldı. Teorinin ilk büyük çıkışı, Pennsylvania’daki Lehigh Üniversitesi’nden biyokimya profesörü Michael J. Behe’nin “Darwin’in Kara Kutusu: Evrime Karşı Biyokimyasal Başkaldırı” adlı kitabı oldu. Behe, kitabında canlı hücresinin Darwin zamanında içeriği bilinmeyen bir “kara kutu” olduğunu, hücrenin detayları anlaşıldığında ise, burada çok kompleks bir “tasarım” bulunduğunun ortaya çıktığını anlatıyordu. Behe’ye göre, canlılardaki kompleks sistemlerin doğal seleksiyon ve mutasyonla, yani bilinçsiz mekanizmalarla ortaya çıkması imkansızdı ve bu durum hücrenin “bilinçli bir şekilde tasarlandığını” gösteriyordu. Fransız felsefe profesörü Peter van Inwogen, bu kitabın önemini şöyle vurgulamaktaydı:“Eğer Darwinistler bilimsel gerçeklerle dolu bu kitabı, önemsemeyerek, yanlış anlayarak veya ona gülüp geçerek karşılarlarsa, bu durum bugün Darwinizm’in bilimsel bir teori olmaktan çok bir ideoloji olduğu yönündeki gitgide yayılan şüpheler için önemli bir kanıt olacaktır.”(1)
Darwinistler Behe’ye tatminkar bir cevap veremediler. Ve Akıllı Tasarım teorisi giderek daha fazla bilim adamı tarafından savunulmaya başlandı. Bugün bu hareketin önemli isimleri arasında California Berkeley Üniversitesi’nden Philip Johnson; MIT, Chicago, Princeton Üniversiteleri’nden Willam Dembski; doktorasını Cambridge’de yapmış olan Stephen C. Meyer; Chicago Üniversitesi’nden Paul Nelson gibi isimler yer alıyor. Seattle merkezli Discovery Institute adlı bilimsel enstitünün çatısı altında bilimsel çalışmalar yürüten gruba, internet üzerinden ulaşmak mümkün. (www.discovery.org)

Discovery Institute tarafından hazırlanmış olan “Akıllı Tasarım Teorisini” anlatan Türkçe dublajlı “Yaşamın Gizemini Çözerken” ( Unlocking The Mystery Of Life) isimli filmi bu linkten seyredebilir, bilgisayarınıza indirebilirsiniz

frodo
24-06-2008, 00:12
Akıllı Tasarım bilimsel bir teori filan değildir. Amerikan eveangelistlerinin finansmanı ile oluşturulmuş safsatalar yığınınıdır. Tüm yapılan şey, evrim teorisinin sözde açmazları üzerine veya evrimci bilim insanlarının iç tartışmaları temelinde ileri sürdükleri farklı görüşleri
alarak demekki evrim teorisi çökmüştür o halde akıllı bir tasarımcı vardır argümanına dayanmaktır.

Darwinci Evrim Teorisi tüm öngörüleri ile sınanmaya açıktır. Ve şu ana kadar canlılığı, türleşmeyi ve çeşitliliği zarif biçimde açıklayan tek teoridir.

Akıllı Tasarımcılar İndirgenemez Komplekslik iddiası ile Darwinist Evrim Teorisine en ciddi
eleştiriyi getirdikleri noktada bilim insanlarından (hem de bağımsız mahkeme salonlarında)
yedikleri şamarın acısını çıkartmakla meşgüller. Bu iddianın kaynağı Behe son kitabı ile Darwinist Evrim Teorisinin bir çok önörüsünü kabul edip sadece mutasyonların bilinçli olduğunu iddia etmeye başladı. (Sanırım Kitabın ismi Big Mutator).

Ancak AT'cilerin Türkiye uzantıları hala eski iddiaları körlemesine savunmaktalar. Doğaldır ki
bir süre sonra ABD'li evangelistlerin yeni argümanlarına onlarda sahip çıkacaklardır.

Söylenecek tek şey gerçekten acınacak durumda olmaları....

meaculpa
24-06-2008, 00:24
Akıllı tasarım evrime alternatif falan değildir hatta evrimin verilerinden yararlanarak bulup buluşturdukları bazı noktalarla çıkışlar sunmuşlardır ki nitekim en güçlü argümanları olan "indirgenemez kompleklislik" ifadesinin de aslı yoktur. Asılsız bir iddadır çünkü doğada da ki mevcut bütün yasalar bile henüz aşikar edilemmemşiştir. Ayrıca olasılık kavramının bir sınırı yoktur bu nedenle de "aha bu yapı indirgenemiyor o zaman akıllı biri tarafından tasarlanmıştır" demek hiç de gerçekçi bir yaklaşım değil bilakis işin içine katılmaya çalışan mistisizmin buram buram kokmasıdır. Akıllı tasarımdan bir tanrı çıkmaz bu nedenle de tasarının nası,l ne şekilde, kim tarafından ortaya konuldugu ile ilgilenmeyen a.t taraftarlarının da aslında aradıkları şeyi aşikar ederler. Keşke tanrı ıspatlansa diyorum ama bu teori ile mümkün değildir. Bir zamanlar bende üzerine atlamıştım çünkü :)

http://evrimsel.blogspot.com/2007/03/u-mehur-indirgenemez-komplekslik.html

evrensel-insan
24-06-2008, 20:02
Saygideger arkadaslar;

Akilli tasarimin cikisi, metafizik felsefenin yanlis bir sonuclandirilmasidir. Bu yanlis sonuclandirma; metafizigin kaynaginin yansidan geldigi dusuncesidir. Bu dusunce de, yine yanlis bir oncul olan, tum bilginin ya yansi ya da sezgi oldugudur.

Bilginin kaynagi, ne sezginin ne de yansinin kendisidir. Bilgi, yansiyanin kendisi degil; yansiyanin turetilmisi, yani turevidir.

Mistisizm ve sezgicilikten, yansi yoluyla ayrilan, akilli tasarimcilik, yansiyani materyalizm temelinde, -yani madde- ortaya koyamazken; yansiyanin yansitanini, tanriya baglamaktadir.

Bilinmezle ugrasmaktan bikmayan ve cikis yolu bulamayan cogu bilim adaminin da tanriya varisi iste bu yolladir.

Akilli tasarimcilik ayni zamanda, bireyci akilciligin ozelden, genele tasinmis bir versiyonudur.

Kisaca iflas etmis bireyci akilciligin, ozeldeki can cekisisi ve intiharinin, genele yansitilmis halidir. Amac, insan olmaya ve insanliga yonelik bir antipropaganda, yani, insani heryonuyle gucsuz ve gecersiz kilma cabasidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Da Vinci
19-07-2008, 09:51
Akıllı tasarım evrime alternatif falan değildir hatta evrimin verilerinden yararlanarak bulup buluşturdukları bazı noktalarla çıkışlar sunmuşlardır ki nitekim en güçlü argümanları olan "indirgenemez kompleklislik" ifadesinin de aslı yoktur. Asılsız bir iddadır çünkü doğada da ki mevcut bütün yasalar bile henüz aşikar edilemmemşiştir. Ayrıca olasılık kavramının bir sınırı yoktur bu nedenle de "aha bu yapı indirgenemiyor o zaman akıllı biri tarafından tasarlanmıştır" demek hiç de gerçekçi bir yaklaşım değil bilakis işin içine katılmaya çalışan mistisizmin buram buram kokmasıdır. Akıllı tasarımdan bir tanrı çıkmaz bu nedenle de tasarının nası,l ne şekilde, kim tarafından ortaya konuldugu ile ilgilenmeyen a.t taraftarlarının da aslında aradıkları şeyi aşikar ederler. Keşke tanrı ıspatlansa diyorum ama bu teori ile mümkün değildir. Bir zamanlar bende üzerine atlamıştım çünkü :)

http://evrimsel.blogspot.com/2007/03/u-mehur-indirgenemez-komplekslik.html
Bir yazıya link verirken çalıntı adresi değil de yazının orijinal kaynağını versen nasıl olur: Şu meşhur 'indirgenemez komplekslik' (http://bilimfelsefedin.blogspot.com/2006/01/u-mehur-indirgenemez-komplekslik.html)

Not: OpenDNS kullanıyor olmak gerekiyor bloguma girmek için.

spartacus
19-07-2008, 12:07
Peki Da Vinci blogunda ki yazı için ben yardımcı olayaım...

BURAYA TIKLAYIN VE GİRİN (http://www.vtunnel.com/index.php/1010110A/4c42e697b56b998c1a82e948e2f8e551f285b2d471df57286d b12d78c7e17f54a11606a211a458b8584153f67bc37b014331 7bb0068d4d93cbf216ac8e5aaafb4256012414d9f76af144a3 003c4d4b16000)

Da Vinci
19-07-2008, 13:00
Peki Da Vinci blogunda ki yazı için ben yardımcı olayaım...

BURAYA TIKLAYIN VE GİRİN (http://www.vtunnel.com/index.php/1010110A/4c42e697b56b998c1a82e948e2f8e551f285b2d471df57286d b12d78c7e17f54a11606a211a458b8584153f67bc37b014331 7bb0068d4d93cbf216ac8e5aaafb4256012414d9f76af144a3 003c4d4b16000)
vtunnel, ktunnel gibi şeyler bana yapmacık ve günü birlik çözümler olarak geliyor. OpenDNS kullanmak için bilgisayarda bir tane ayar değiştirmek yeterli oluyor. Çok daha sağlam ve kalıcı bir çözüm: OpenDNS nedir, nasıl kullanılır, neden kullanılmalıdır? (http://beyn.org/opendns/)

meaculpa
19-07-2008, 17:02
Adresi tam yazın da bari biz kendi yöntemlerimizle giriş yapalım... Bu şekilde hiç bir yere giremiyoruz.

Ayriyeten, vermiş oldugum linkdeki açıklamların sizin sitenizden calıntı oldugunu ben nerden bilecegim. Okudugum ve anlamlı buldugum bir yazıyının adresini eklemiş bulunuyorum ki net dünyasında hemen hemen hepimizin sıkca yaptıgı bir eylemdir. Önemli olan bilgilerin ulaşmasıdır.

Aheste
16-08-2008, 20:42
http://aimediaserver.com/studiodaily/videoplayer/?src=harvard/harvard.swf&width=640&height=520

Chaos
17-08-2008, 01:18
Üniversitelerde okutulması düşünülürken bir ciddi bilim adamının uçan makarna canavarı teorisi ortya atıp bunun da kendi kendine aksi ispat edilemeyen bir aksiyom olduğunu ispat edip okullarda okutulmasını önermesi ile okullarda okutulmaktan vazgeçilmiş neo-teologların bilime sızma çabası bir nebze engellenmiştir. Aklın neyin yansıması olduğundan habersiz mutlakiyetçilerin aklın bir uyumlanma değil de sanki önceden planlanmış değişmez bir evrensel ilkeymiş gibi gerçeği çarpıtarak antik dönem ilkel felsefi tanrı düşüncelerini 21. yüzyılda yutturma çabası olup sınanabilecek hiç bir teze sahip değildir. Ayrıca hiç bir sözde sav ı da literatüre girmemiştir teori de değildir. Salt kendi kendini kendi söylemleri ile ispata kalkışan tanrı yoktan varsayımının kavramsal olarak indirgenmesidir.

yucemanitu
17-08-2008, 02:56
Evrim değişimle dönüşümle ilgilenir. Canlılığın kaynağıyla abiyogenez ilgilenir. Yani "doğal seleksiyon ve mutasyonun, canlılığın tek kaynağı olduğu yönündeki geleneksel anlayış" diye bir şey yok tıpkı evrime göre insanın maymundan türediği masalı gibi insan maymundan türemedi ki ortak atadan geldi ayrı maymundan türedi ayrı bunlar din adamlarının emrindeki bilimadamlarının kasıtlı çarpıtmaları.

Chaos
17-08-2008, 03:35
Evrim değişimle dönüşümle ilgilenir. Canlılığın kaynağıyla abiyogenez ilgilenir.

Yok böyle şeyler o nereden çıktı hangi literatür hangi ekol hangi referans? Onca yıl okuduk ilk defa duydum bu savları yok öyle birşey çünkü. Bilmeden kulaktan dolma uyduruyonuz.

Serdar
17-08-2008, 04:13
Yok böyle şeyler o nereden çıktı hangi literatür hangi ekol hangi referans? Onca yıl okuduk ilk defa duydum bu savları yok öyle birşey çünkü. Bilmeden kulaktan dolma uyduruyonuz.

Canlının cansız maddeden evrim yolu ile oluştuğunu anlatmak istiyor sanırım. Aristonun çamur-kurtçuk mantığını değil.

Chaos
17-08-2008, 04:26
abiyogenez ile açıklanmaz o. Çünkü Pasteur dan önce bu durum abartılmıştı. Pasteur un bu hipotezi keskinleştirerek canlı cansız geçişini tamamen baltalayıp, evrim mantığının dışında teologlara fayda sağladığını bilsek de, abiyogenezi o şartlar altında doğru kabul edemez canlının kökenini bu hipotez ile de açıklayamayız.

berae
25-08-2008, 22:44
hayat ve evrimci süreçlerin saçmalıkları ile ilgili 140 sayfalık ve 2 ytl değerinde pınar yayınlarından çıkmış ve bilim felsefecisi boğaziçi ün. öğretim üyelerinden selçuk kütük tarafından yazılmış kısa ve keyifli bir kitap öneriyorum size işin felsefi boyutu için: aklı karışıklara rehber
keyifli okumalar

ShadowSong
05-09-2008, 04:54
Akıllı Tasarım saçma değil,
Evrim var ama Darwinist noktada değil,Burada bir boşluk var,bunuda -Felsefi;)- olarak Akıllı Tasarım adı altında yorumluyorlar.

Ki konunun cılkı çıktı,1i akıllı tasarım diyor,diğeri evrim diye cevap veriyor,sonra o adam yine akıllı tasarım diye cevap veriyor,konu bitmek bilmiyor.

Ben bu akıllı tasarım mantığını uzayda görürüm,imtiyazlı gezegen diye bir kitapta çıkmıştı bu konu hakkında ki o kitapta bile eksik şeyler var bence,o kadar galaksi,o kadar gezegen inceledim,dünya kadar spesifik birşey görmedim hakkatten.
Ama bilimsel değil tabi,belki olasılıkla birleştirirsem bilimsellikten bahsedilir biraz,yinede genel olarak benimde bakışım felsefik biraz.

frodo
05-09-2008, 11:59
Ben bu akıllı tasarım mantığını uzayda görürüm,imtiyazlı gezegen diye bir kitapta çıkmıştı bu konu hakkında ki o kitapta bile eksik şeyler var bence,o kadar galaksi,o kadar gezegen inceledim,dünya kadar spesifik birşey görmedim hakkatten.
Ama bilimsel değil tabi,belki olasılıkla birleştirirsem bilimsellikten bahsedilir biraz,yinede genel olarak benimde bakışım felsefik biraz.

Shadowsong "o kadar" gezegeni nasıl incelediniz ? Sizi ciddiye alalım mı yoksa aklına estikçe yazanlar grubuna mı dahil edelim, karar veremedim...

ShadowSong
05-09-2008, 22:33
uzay hobim olduğundan araştırırım,
araştırmayada önce teknik şeyleri öğrenebilmek adına birsüre kitaplar okumayla başlamıştım,
artık sadece büyük teleskopların resmi sitelerini takip ediyorum ki 20sini takip ediyorum,yaklaşık 50den fazla var bunlardan.

Dünya kadar spesifik gezegen olayı noktasında da size şunu söyleyebilirim,Tanrı inancınız olsun yada olmasın dünyanın özel bir gezegen olduğunu kabul edin,zaten konuyla ilgili birkaç kitap okusanız birçoğunda özel gezegen diye tanımlandığını görüceksiniz dünyanın.Bu da gücünden değil,Antares var devasa gezegen,yada 1200derecelik gezegende var evrende,ama bütün bileşenleri toplayıp sonuca varırsak uzayla ilgilenenler genelde dünyayı en özel gezegen olarak görür.

frodo
06-09-2008, 02:22
Dünya elbette "özel". Tıpkı henüz bilmediğimiz diğer gezegenler gibi. Bunda şaşılacak bir
şey yok. Bildiğimiz, yaşadığımız ve elbirliği ile yaşanmayacak hale getirmeye çalıştığımız
bu minik mavi dünya yani "beşiğimiz" özeldir.

Ama sizin "özeliniz" antropolojik ilke kokuyor, işte burda ayrılıyoruz...

Silverhand
08-09-2008, 17:17

Evrim teorisiyle ilgili eleştirdiğiniz bu iddiayı Tensiz Denek nickli üye de yazmış. Konu hakkında çok bilgi sahibi olmamakla birlikte ben de bir sitede bunu okuduğumu hatırlıyorum. Arkadaşın yazdığını düzeltip doğrusunu siz yazar mısınız, abiyogenez nedir? Canlılığın ortaya çıkışıyla hangi bilim ilgilenir? Teşekkürler.