PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir Mayıs Kimlerin Bayramıdır ?

Aydınus
06-07-2008, 21:08
Bir Mayıs Kimlerin Bayramıdır ?

Bu memleketin çocuklarına 1 Mayıs'ı yıllar yılı yanlış öğrettiler .

Bunu yapanların bir çoğu kuşku yok ki , aslında bunu pekala da bilinçli yapıyordu .

Çünkü biliyorlardı ki , dünyanın bu en haklı davasını birilerine yanlış öğretmeleri her zaman çıkarlarına idi .

Kasıtlı ve yanlış bilgilendirme ile ( dezenformasyon ) yanıltılmış insanlara bazen dert anlatmak deveyi hendekten atlatmaktan daha güçtü .

'' Bir Mayıs nedir ? '' diye sorulduğunda kendilerine , cevapları hazırdı :

- 1 Mayıs gomünist bayramıdır , bölücü bayramıdır , hatta ve hatta anarşist bayramıdır ...

Buyur , buradan yak !

Öyle ki 1 Mayıs'ı , 1917'de gerçekleşen komünist Rus Devrimi'nin olduğu gün zannedenler bile vardı aralarında .

Bu önyargı , bu yanlış bilgi kafalarına maalesef böyle kazınmış , böyle biliyorlardı , haliyle de böyle anlatıyorlardı .

Acaba gerçekler öyle mi ?

Yıl 1886 ...

Günlerden 1 Mayıs ...

Yer Chicago , Amerika .

Konuşmacı avazı çıktığı kadar bağırıyor :

- Ne zamana kadar bir sığır parçası gibi yaşayacaksınız , ne zamana kadar ?

Amerika'da sanayi devrimiyle birlikte topraktan yaşayan insanlar doğdukları yerde doyamıyorlardı .

Zamanın teknolojik gelişimi ile paralel bir şekilde , zaten toprakları ellerinden alınmış insanlar akın akın şehirlere göç ediyorlar ; kafasını sokabileceği derme çatma evlerde , en iğrenç , en haksız hukuksuz çalışma şartlarında hayata tutunmaya çalışıyorlardı .

Ünlü yazar Steinbeck'in romanlarında bir zamanların Amerika'sında geçen bu konular oldukça akıcı ve sade bir üslupla dile getirilir , özellikle ''Gazap Üzümleri''nde , ''Fareler ve İnsanlar''ında .

Günde en az 12 - 15 saat arası çalışma , hafta sonu tatili diye bir şey yok , çalışma şartları oldukça ağır ve her türlü iş güvencesinden yoksun , insanlar neredeyse karın tokluğuna , bir çorba parasına çalışıyorlar . Hayvana bile reva görülmeyecek haksızlıklar , hukuksuzluklar gırla gidiyor . İnsanlar çaresiz , insanlar şaşkın , insanlar derbeder ...

Ama bir ses , bir ses daha derken , artık sesler yavaş yavaş yükseliyor :

- Ne zamana kadar bir sığır parçası gibi yaşayacaksınız , ne zamana kadar ?

Kaybedecek hiç bir şeyi olmayan , sadece gelecekleri değil , umutları , hayalleri bile çalınmış insanlar 1886'da , 1 Mayıs günü Hay Meydanı'nda toplandılar . Başka çareleri yoktur , greve gideceklerdir ; seslerini , kendilerine yapılan haksızlıkları avazları çıktıkları kadar bağıracaklardır .

İstedikleri çok şey değildir aslında onların .

Yaptıkları servet düşmanlığı da değildir : Her türlü kötü iş şartlarının düzeltilmesi , insan gibi ve insana yaraşır tarzda yaşayıp geçinebilecekleri bir maaş ve o insanlık düşmanı ''kara listelerin'' ortadan kaldırılması ...

Kara liste nedir bilir misiniz ?

Bir işyerinden çıkarıldığınızda diğer işyerlerinde de iş bulmanız artık imkansızdır . Zira isminiz , sizi işten çıkarmış işveren tarafından çevredeki tüm işyerlerine çoktan jurnallenmiş olup uyumsuz bir çalışan olduğunuz iddiasıyla dışlamaya tabi tutulursunuz .

İşte o gün , 1 Mayıs 1886'da , Chicago'da , Hay Meydanı'nda toplananların günüdür 1 Mayıs .

Üretenlerin, çalışanların , ama hakkını bir şekilde alamayanların ilk defa bilinçlendiği , ilk defa kendilerine Amerikan kapitalistleri tarafından reva görülen hayvan muamelesine gerçek manada direniş gösterdikleri gündür .

Kim demiş 1 Mayıs komünist bayramı , o halde nerde kaldı anarşist bayramı ?...

İster memur , ister işçi , ister sekreter , isterse çöpçü olun ; neticede çalışan , üreten , emek harcayan , ama aç gözlü kapitalist tarafından sömürülen , hakkı hukuku üstelik de göz göre çiğnenen insanların bayramıdır 1 Mayıs .

Bir hak aramadır ; Allah sermayedara daha çok versin , servet düşmanlığı değil bu .

Bir bilinçlenmedir ; size yapılan haksız , hatta insanlık dışı muameleye artık dişlerin gösterildiği .

Bir resttir açgözlü kapitaliste , ''Ben emeğimi sana kiraya verdim diye beni açıktan açığa sömüremezsin , bana hayvan muamelesi çekemezsin '' diye .

Bunlar mı anarşistlik , bunlar mı komünistlik ?

Bugün yılda beş hafta izin hakkı elde ediyorsanız , bunu kimlere borçlusunuz sanıyorsunuz ?

Düşündünüz mü hiç , kanunlarda yazılı bir şekilde bugün sekiz saat çalışıyor ve sekiz saat üstü çalıştığınızda da fazla mesai ücreti alıyorsanız , ananızın ak sütü gibi bu haklar kendiliğinden gökten mi iniyor ?

Cumartesi veya pazarınız dinlenme günü ise bugün eğer , bunu size kimler sağladı zannediyorsunuz ?

Zannediyor musunuz ki bir patron , bir işveren yıllardır ağır şartlarda çalıştırdığı size , hastalandınız diye kapının önüne koymaya kalkıştığında çıkış tazminatı veriyorsa , bunu çok merhametli olduğundan mı yapıyor, yoksa sizleri çok sevdiğinden mi ?

Evinizde çocuğunuz veya eşiniz hastalandığında size bir kaç günlüğüne de olsa izin veriliyorsa , kanunda öyle öngörüldüğü için değil de kendiliğinden mi gerçekleşiyor bütün bunlar ?

Maaşlarınıza her yıl düzenli zam yapılıyorsa , işyerindeki patronunuzun yüce gönüllülüğü sayesinde mi gerçekleşiyor bu , yoksa birilerinin zorlamasıyla mı ?

Biliyorum ; belki de bazıları şöyle diyecek :

- Peh , bu dediklerinin kaçı Türkiye'de geçerli , kaç insanın doğru dürüst sigortalı işi var , kaç insana adam gibi ücretten geldik geçtik , doğru dürüst asgari ücret ödeniyor ?...

Doğru ; bu ülkede Türk kapitalistinin TÜSİAD'ı ( Türkiye Sanayici İş Adamları Derneği ) var , o da az gelmiş olsa gerek yanında beşi biryerdeli MÜSİAD'ı ( Müslüman Sanayici İş Adamları Derneği ) var . Kendi çıkarlarını iyi koruyan , yerine göre hükümetlerle enseye tokat geçinen , işine gelmedi mi hükümet deviren , hükümet kuran ...

Senin ise Allah'ın yılda bir günü 1 Mayıs'ın var , ama sen ona bile sahip çıkmıyorsun ki !

Bazıları da şöyle diyecektir kimbilir , belli mi olur :

- İyi ama kardeşim ; ne zaman 1 Mayıs olsa nerede bölücü PKKlı var , orada . Nerede eline hayatında bir kazma kürek dahi alıp da çalışmamış zıpır varsa , meydanlarda . İşyerlerinin camını çerçevesini indirenini mi ararsın , 1 Mayıs'ı bahane ederek bölücülük yapanlarını mı , komünistini mi , anarşistini mi ...

E kardeşim , o da senin yüzünden .

Sen 1 Mayıs'a ne zaman sahip çıktın ki ?

Aydınus

ceren_
07-07-2008, 13:25
Bana 1 Mayıslar polis bayramıymış gibi geliyor.Mitinglere katılanlardan fazla polis oluyor nedense!İşçiler üç yüz MİLYONla,hatta belki daha da az bir miktar maaş alırken biricik,bağrımıza bastığımız futbolcularımız üç yüz MİLYAR alıyor.Böyle bir ülkede,böyle şartlarda hala sesimiz çıkmıyorsa ve çıkan sesi de polisler bölüyorsa düşünmek gerek.Hem de uzuun uzuun...

mutluluk35
07-07-2008, 23:43
Sayın Aydınus

Tatil hakkı,sınırlı işgünü saati,fazla mesai ücreti,izinler,haftasonu tatilleri,çıkış tazminatı,ücretsiz sağlık ve eğitim,örgütlenme,grev vb. sendikal haklar;kısacası sosyal statü haklarını borçlu olduğumuz kitle hangisidir, anlayamadım.Bu kitlenin komünist ya da sosyalistler olmadığını iddia ediyorsanız,o halde kim olduklarını açıklarmısınız ?..Yoksa yazınız ironik nitelikte de ben mi anlayamadım...

Aydınus
08-07-2008, 00:58
Sayın Aydınus

Tatil hakkı,sınırlı işgünü saati,fazla mesai ücreti,izinler,haftasonu tatilleri,çıkış tazminatı,ücretsiz sağlık ve eğitim,örgütlenme,grev vb. sendikal haklar;kısacası sosyal statü haklarını borçlu olduğumuz kitle hangisidir, anlayamadım.Bu kitlenin komünist ya da sosyalistler olmadığını iddia ediyorsanız,o halde kim olduklarını açıklarmısınız ?..Yoksa yazınız ironik nitelikte de ben mi anlayamadım...

Bir Mayıs gerçekten çalışan , gerçekten üretenlerin bayramıdır ; proletarya devrimi gerçekleştireceğim diye başımıza bazı tufeyli diktatörleri dikmeye çalışan komünistlerin değil .

Bu bayramı komünist bayramı diye tanıtmak , komünizmi asla benimsememiş ve benimsemek zorunda da olmayan insanların , dünyanın bu belki de en haklı davasına sırt çevirmesine sebebiyet verir . Kaldı ki Hay Meydanı'nda toplananlar da Karl Marks'ın 'Das Kapitel'ini okuyup orada ölümüne bir mücadeleye girişmemişlerdir . Hak arama , komünistlerin tekelinde değildir , aklı başında hiç kimse de bunu onlardan öğrenecek değildir .

O bahsi edilen haklar , daha çok sanayisi gelişmiş Batılı ülkelerde elde edilmiş olup sosyal demokrat partilerin eseridir , marjinal komünistlerin değil .

Ayrıca bu haklar yavaş yavaş ve sırasıyla ilerleyen bir süreçte elde edilmiş olup komünistler gibi vurarak kırarak , terör estirerek , amacından saptırarak elde edilmemişlerdir .

Batılı ülkelerde her daim komünist partiler olmuş , amma velakin aldıkları oy oranları Türkiye'deki türevlerinden daima farksız olmuştur .

Bu yazı , 1 Mayıs'ın bir hak arama günü olduğu tezinden yola çıkarak gerçekten üreten insanlara hitap ediyor .

Gerçekten üreten ...

En çok da özel sektörde çalışan , fakat haklarını alamayanlara .

Devletin birtakım arpalıklarına partili yandaşlarınca istihdam edilip de çay içe içe , burnunu kaşıya kaşıya mesai doldurup sonra da komünistçilik oynayan tembellere değil .

plalian
09-07-2008, 01:31
şiddet bayramı bence orada tazzikli sular göz yaşı bombaları şiddet bayramı nedense?bu yıl doğru düzgün kutlanamadı bayram resmen şiddet bayramı oldu yazıkk!