Orijinalini görmek için tıklayınız : Adım adım yapay zekaya!
atheist87
12-07-2008, 15:23
Japon bilim adamları, yapay zeka özelliği gösteren DNA molekülü yaptı.
DNA yapılarının olağanüstü bilgi saklama özelliğini ele alan araştırmacı Masahiko Inouye ve arkadaşları, DNA'nın hücrelerin gelişmesi ve çalışması gibi bilgileri de içeren dört temel yapısı üzerinde çalıştı.
Yüksek teknolojili DNA sentezleme cihazı kullanan araştırmacılar, DNA yapısında bulunan dört temel yapıyı tek yapı hale getirerek büyük bölümü yapay olan dünyanın ilk DNA molekülünü geliştirdiler.
Bu molekülün gelecekte gen tedavisi, nano ölçekli bilgisayarlar ve yüksek teknoloji gerektiren diğer çalışmalarda kullanılabileceği belirtiliyor
Öğrencilik yıllarımda yaklaşık 20 yıl önce, yapay zeka konuşuluyordu.
Aslında başından başlamakta yarar var;
Database, Expert System ve son adım olan Artificial Intelligency.
Database : Veri tabanı
Expert System : Uzman sistem, bunun tam tercümesinden emin olamadığımdan
ingilizcelerini da yazdım.
Artificial Intelligency : Yapay zeka.
Yapay zekadan kasıt, seçim yapabilen sistem demektir.
Şöyle örnekleyelim; sizin kriterlerinize göre bina projesi yapan bir program tasarlayalım;
Önce bir veri tabanı oluştururuz; mümkün olduğunca çok bina projeleri veri tabanımızın verileridir.
Uzman sistemimiz bu binaları sınıflandırır; şöyle ki sinema, konut, villa, alışveriş merkezi.
Ve seçimi yapan programımız yapay zeka.
4 oda 1 salonlu tek/çift katlı, deniz kıyısında bir villa istediğimizi belirttiğimiz zaman, kriterlerimize uygun 100,150 proje gelir önümüze aynı google mantığı
kriterlerimizi artırdıkça bu sayı 5, 10 villaya kadar düşer oda m2 lerini de girdiğimiz zaman önümüze bizim ölçülerimize uyarlanmış olarak 1 proje yapılır.
Burada yapay zeka ile uzman sistemin içiçeliği vardır.
Bu tip programlar benim zamanımda prolog ve lisp le yazılıyordu.
Kabaca böyle hatırlıyorum yapay zekayı. Şimdi ne aşamada çok fazla fikrim yok, ama teknolojiden ilerlemenin müthiş olduğunu görüyorum.
Otomasyon artık binalara kadar gelmiş durumda, arabalarda zaten uzunca süredir kullanılıyor.
Selamlar;
zeitgeist
13-07-2008, 01:43
geçen sene proje grubunda çalıştığımda üstünde baya fikir sahibi olduğum bir konu...ayrıca bu son senemde alacağım bi ders yapay zeka...
yapacağımız şey yapay zekanın en ilkel hallerinden biri olmasına rağmen,adeta bizden imkansız isteniyor gibi geliyordu..
çok kısaca projeyi özetleyeyim...örnek vermek gerekirse
"Ali bugün okula gitmedi...O,bugün çok hasta"
ikinci cümledeki "O" nun "ALİ" olduğunu,"bugün"'ün anlamının konuşulmakta olan tarih olduğunu bilgisayara öğretmekti amacımız..sonrasında bunu konuşma dilinede aktararak projeyi bitirmekti...gramer editör kısmında 2aya yakın çalıştım...çok yoğun dilbilgisi ve yazılım bilgisi isteyen,alışılmadık ve karışık bir konu(hala devam etmekte)...
gerçeği söylemek gerekirse, bilgime ve az olan tecrübelerime dayanarak anatomik olarak bilmiyorum ama elektronik olarak "insanın verdiği seçimlerin dışına çıkabilecek bir makine" yapmak imkansız gibi gözüküyor...
yani önümüzdeki yüzyılda "i robot" filmindeki gibi robotlar olacağını sanmıyorum
unforgiven
21-05-2009, 19:36
bu konuda bulunabilecek en güvenilir kaynak Sir Roger Penrose un KRALIN YENİ USU(the emperors new mind) serisi. eğer biligisayar ve matematik konularıyla ilgiliyseniz aradığınız cevabı kesinlikle bulabilirsiniz diye düşünüyorum
milomanara
21-05-2009, 21:20
DNA yapılarının olağanüstü bilgi saklama özelliğini ele alan araştırmacı Masahiko Inouye ve arkadaşları, DNA'nın hücrelerin gelişmesi ve çalışması gibi bilgileri de içeren dört temel yapısı üzerinde çalıştı.
Yüksek teknolojili DNA sentezleme cihazı kullanan araştırmacılar, DNA yapısında bulunan dört temel yapıyı tek yapı hale getirerek büyük bölümü yapay olan dünyanın ilk DNA molekülünü geliştirdiler.
Bu molekülün gelecekte gen tedavisi, nano ölçekli bilgisayarlar ve yüksek teknoloji gerektiren diğer çalışmalarda kullanılabileceği belirtiliyor
Hiç bir şey anlamadım. DNA ile yapay zekayı nerede bağlıyorsunuz? DNA yapısını veri depolamada mı kullanıyorlar? Yoksa yapay DNA molekünü yapıp tıp alanında mı kullanacaklar? Her iki durumunda yapay zeka ile alakası yok. Yapay zeka sayın qw19'un belirttiği gibi karar veren bilgisayar programı demektir(prolog ve lips'e ek olarak bir de CLIPS (http://clipsrules.sourceforge.net/) vardır). DNA'nın 4 yapı taşı ile veri depolamak demek ikilik(binary) sistemden dörtlük sisteme(Adenin Timin Guanin sitozin) geçmek demek sanıyorum. Bu organik moleküller mi kullanılıyor(cylon demek olur)? Yoksa normal hafıza birimine 1-0 yerine 0-1-2-3 değerlerimi atanabilmiş? Her durumda ne yapay zekası?
Söylediğinizi tam olarak anlayamadım çünkü iki şeyde birbirinden çok farklı olmakla beraber yapaz zeka sadece zakayı taklit için üretilen bir bilgisyara programıdır.
Hücrele nasıl bir yapayzeka ekliyeceklerini düşünmek garip geldi.Siz sanırım yanlış bir terim kullanmış olabilirsiniz.Artificial Intelligence (yapay zeka) sadece bilinen zekamızı taklit ederek bizim yaptığımız uygulamaları bir nevi similasyon gibi kullanmaya yarar.Bir çok bilgisayar programı,robot teknolojisi,similasyon programları gibi YAZILIM içerikli alanlarda insanların önce bub programları kullanarak bazı şeylerde fikir sahibi olunmasını sağlar.
Sanırım bu dedikleriniz şu an için bir bilimkurgu filminden öteye gitmez.Ama tabiki bu yanlış aktarılmış bir başlıkda olabilir,sonuçta teknolojinin ilerlemesi hayatın her alanında bizim işimize gelecek ve hayatı güzelleştirecektir.
Saygılarımla...
Hiç bir şey anlamadım. DNA ile yapay zekayı nerede bağlıyorsunuz? DNA yapısını veri depolamada mı kullanıyorlar? Yoksa yapay DNA molekünü yapıp tıp alanında mı kullanacaklar? Her iki durumunda yapay zeka ile alakası yok. Yapay zeka sayın qw19'un belirttiği gibi karar veren bilgisayar programı demektir(prolog ve lips'e ek olarak bir de CLIPS (http://clipsrules.sourceforge.net/) vardır). DNA'nın 4 yapı taşı ile veri depolamak demek ikilik(binary) sistemden dörtlük sisteme(Adenin Timin Guanin sitozin) geçmek demek sanıyorum. Bu organik moleküller mi kullanılıyor(cylon demek olur)? Yoksa normal hafıza birimine 1-0 yerine 0-1-2-3 değerlerimi atanabilmiş? Her durumda ne yapay zekası?
Sayın milomanara düşüncenizi çok güzel bağlamışsınız gerçekten ama sonuçta zaten bilgisayarlar çoklu bir çok sistemi içinde barındırır ama Binary code olarak sistemi analiz eder.
Saygılarımla...
Konu hakkında araştırılması gereken konular: yapay sinir ağları, makine öğrenmesi, bilişsel bilim, doğal dil işleme, robotik, veri madenciliği, örüntü tanıma
Düzeltmekte fayda var. CLIPS bir C üst kümesidir. Yani Lisp' in gelişmiş lehçesi Common Lisp ile bir bağlantısı yok. İnsanlar çoğu zaman bu Lisp ile "Lips"(bu ne ise artık) karıştırırlar.
nogada siz bir Bilgisayar Mühendisi olarak "Binary code olarak sistemi analiz etmek" ne demek açıklar mısınız?
saygıyla.
İlahimasal
22-04-2015, 21:00
http://www.youtube.com/watch?v=bYfIB6xH1Vc&feature=youtube_gdata_player
bumudur? evet abi tamda budur.. faturasını kes aldım.
japonlar ateistti,şintoistti demiiiiii
ey müslümler bu işin sonu kötü , insan robot insanı yaratmak üzere ,,
insanlar allah,tanrı manrı yaratmakdan bıkdı.
bu da muhteşem.
http://www.youtube.com/watch?v=IZke50yRS6k&feature=youtube_gdata_player
hep kadın robot..erkek niye yapmıyorlarki ?acaba
peygamberliğini ilan falanmı diye.
başımıza robot tanrı çıkarır mı diye
ahanda erkeğinide buldumm..
dinci ,allahcılar durumunuz vahimmm.
http://www.youtube.com/watch?v=MaTfzYDZG8c&feature=youtube_gdata_player
vovvvvvvvvv.
http://www.youtube.com/watch?v=3mNnMVnUE7I&feature=youtube_gdata_player
2008 yılından sonra yapılan yorumlara bakdımda,
bu robotlar 2011-2012-2014 model.
3 yıl sonrası yapılan bu robotları tekrar yorumlasalar.
bu gün tv de 2015 modelini gördüm hayretler içinde kaldım
2025 de neler yapıcaklarını ben şahsen hayal dahi edemiyorum.
şunu çok iyi biliyorum ,2025 de dünyadaki tüm teistler mat olucak.
bizim islamcıların 2025 yılında kuranda robot ayetlerini piyasaya süreceğinden eminim
başkada yapacakları bir gelişim yok zatenn
burdan bir arkadaśın şu cümlesi çok güzeldi.
islamcılar her dönem kuranın olaylara cevap verebileceği formülünü bulmuşlar..
bulmuşlar fakat.....insanlığa 5 kuruş faydaları yok.