PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Insanin Iyi Ya Da Kotu Olmasi Kendi Insiyatifindemidir


amenofis
24-07-2008, 14:34
kesinlikle Hayir

amenofis
24-07-2008, 14:38
1. Bedensel (fizyolojik-biyolojik) faktörler:

.2. Kültürel Faktörler:

3. Aile Faktörü :
4. Sosyalleşme Süreci (sosyal yapı ve sosyal sınıf):

5. Durumsallık Faktörü:

amenofis
24-07-2008, 14:43
bır ınsanı iyi yada kotu yapan etkenlerden hıcbırı kısının kendı ınsıyatıfınde olusturdugu durumlar degıldır...

ılk hucre olarak babanın cınde olusmundan ıtıbaren kısı ve kısılık olusmaya baslar...anne rahmınde bu olususm surer..dunyaya gelmesıyle bırlıkte cevre sartları aıle ıle bu olusum surer kısının sahıp oldugu zeka duzeyı fızyolıjık yapısı sosyal statusu yasadıgı tecrubeler korkuları cekıncelerı dusuncelerı vs...

ozetle bır ınsan iyi yda kotu olmayı kendısı secmez....

A KİŞİSİ OLMUSTUR

A KISISI OLMAZINDA X Y Z D FAKTORLERI ETKIN ROL OYNAMAKTADIR

B KISISI OLMUSTUR XYZD FAKTORLERI ETKIN ROOL OYNAMISTIR

A YADA B KISISI ASLA ESIT SARTLARDA MUCADELEYE SINAVA TABI TUTULAMAZ....

DOLAYISIYLA KISILIK BU SARTLARDA MEYDANA GELIRKEN KOTU OLDUN SEN CEHENNEME İİ OLDUN SEN CENNETE SEKLINDE BIR SINAMA TAMAMEN SACMALIKTIR

ozgur_beyin
24-07-2008, 14:53
bence bu işlerin sorumlusu DNAlarımızdır

amenofis
24-07-2008, 14:57
dna Lar Tabiki Cok Onemli Bir Bolumudur..ama Tamami Degildir..ana Hatlar Oyle Olusur Diyebiliriz..

Yani Su An Onumuzde Oykle Bir Sinav Varki Iyilik Yap Cennetlik Ol Kotuysen Cehenneme..

Bole Bir Sinav Bastan Adeletsizdri...

Egerki Sperm Hucresi Portakal Icindeyse Ve Bu Sperm Bundan Uretilecekse Babalarimiz Ayni Meyvayi Ortak Bir Tabaktan Yiyecekse Tek Esitlik Orada Soz Konusudur....ondan Sonraki Surec Tamamen Farkli Ve Asil Onemli Nokta Kisiligimizn Olusumunda Soz Sahibi Olamayisimizdir..

Kotu Bir Insan Ben Kotu Olayim Ve Kotuluk Yapayim Demez Oyledir Oyle Davranir

Ii Bir Insan Iyilik Yapayim Demez Icinden Gelir Oyledir Oyle Davranir....

Tek Bir Nokta Yokturki Kotu Olmak Kisinin Hatasi Olarak Gorulsun...kendi Disnda Olan Durumlardir

amenofis
24-07-2008, 14:58
sayısız ornek verilebilecek seri katiller'in kökeninde hepte sorunlu anne baba ya da aile topluluğu yatar.incelendiginde nedense % 90 oranında ailenin ilgisizliği ya da kötü davranışı yatar, aşk acısı, dost kazığı ya da diğer sebepler payda da cok az bir yer kaplar.

Yakın gerçek
24-07-2008, 15:06
Bunlar Göreceli zaten İnsanlar Allah katında eşittir ama burda değildirler.herşey Dünya düzeni için senin dediğin gibi bir eşitlik olsa / Çöpleri kim kaldırcak bir işyapılması için çalışacak insanlar nerde olucak.Herkez zengin herkez mutlu herkez eşit..Dünya içinde bu olanaksız.Bir çok zengin var parası onu iyice yoldan çıkarıyor her türlü adiliği / esrar eroin ne gelirse yapıyor. bir çoklarıda varki O parası refahı onu allahına iyice yaklaştırıyor,daha iyi bir insan oluyor topluma faydalı. Baktığın zaman 2side aynı şartlarda.(Kimileride yoksulluk / hastalık için Allah küfreder,kimside etmez saygı duyar herşeyde bir hayır vardır der.) Bir çok Uçuk çevreden kötülükten nice iyi insanlar çıkıyor bunlar nasıl oluyor.Maksat Fakirlikte zenginlikte hastalıkta sağlıkta Aynı şekilde düşünmektir.Herkezin eşit olması demek bu dünyanın sonu demek.

tabiki çevresel faktörler çok önemli ama sonuçta son karar senin kalbinin ve nefisinin.Senin dediğin bir etkileşim olsa %95 müslüman bu ülkede seninide şu an müslüman olman gerekir.Ama etkisi büyüktür tabiki

Yakın gerçek
24-07-2008, 15:08
Einsteinde okuldan atmışlardı sanıyorsam .Matematikdeki yetersizliği için.Vazgeçip okumaya bilirdi..bir alim olucağına gider hocasını öldürürdü.vs vs çevre nekadar etkili olsada Son aşama biziz.

amenofis
24-07-2008, 15:11
kalp Ve Nefis Diye Bisey Yok

Zaten Senin Yazacagini Tahmin Ettigim Turde Seyler Yazmissin...sen Anlaymassin Bosuna Okuma Dediklerimi Algilayacak Durumda Deilsin

Iyi Yda Kotu Olmasindan Bahsediyorum Sen Copleri Kim Kaldiracak Diyosun..ne Alakasiz Bir Baglanti ..zenginlikten Fakirlikten Bashsedysun O Kadar Ezbere Konsusyosunki Daha Anlamamissin Bile Denmek Isteneni..

Tabiki Her Insan Kotu Ortamda Kotu Olacak Diye Bisey Yok...ornegin Hirsiz Bir Ailede Dogmak X Durumu Olsun..ama Hirsiligin Yanlisligina Idrak Etmek Bu Zeka Seviyesi Y Durumu Olsun....bunlar Kisiden Bbagimsiz Yetiler....y Tarafi Agir Basar Hirsilik Yapmaz..ama Y Tarafi Yeterli Olmayan Gider Calar....y Yetisi Kisinin Sahsina Bagli Kendi Isniyatifinde Bir Durum Deildir..

Yaziyorum Ama Boşa

amenofis
24-07-2008, 15:11
Einsteinde okuldan atmışlardı sanıyorsam .Matematikdeki yetersizliği için.Vazgeçip okumaya bilirdi..bir alim olucağına gider hocasını öldürürdü.vs vs çevre nekadar etkili olsada Son aşama biziz.


O SON ASAMA DEDIGIN SEYDE BIZ DEILIZ ISTE...SEN ONMCE BUNU ALGILA

dilaver
24-07-2008, 15:15
Herkezin eşit olması demek bu dünyanın sonu demek.

Eşitlik tüm fırsatlardan eşit olarak yararlanmak demektir. Eşitlik eşit olarak bölüşme demektir. Eşitlik insanlar arasında sınıfsal olarak farklılık olmaması demektir. Dünyanın tarihi içerisinde homo sapiense atfedilen zaman takriben 200 bin sene civardır. Bundan evvelsi de var ama bunları modern insan olarak saymıyoruz. O halde insanoglu homo sapiens olarak geçirdigi zamanın çok büyük bölümünü 194 bin seneyi diger hemcinsleri ile eşit olarak geçirmiş. Dünyanın da sonu gelmemiş.

Tarım öncesi tüm toplumlar bu eşitligi yaşamış ve bu zamanlar bazı mitolojilerde altın çag olarak adlandırılır. Ancak günün birinde adamın biri tarımın bulunmasından sonra topraga bir kazık çakarak burası benim demiş; işte tüm hengame ondan sonra başlamış. Şimdi yapılması gereken şey bu kazıgı yerinden sökebilmektir. İnsanoglu 6 bin senedir bunun mücadelesini vermekyedir. Bu kazık orada durdugu müddetçe kavganın da, kötülügün de sonu gelmez, önü alınmaz.

saygılarımla

Yakın gerçek
24-07-2008, 15:16
amenofis Ben orda son karar bizde demek istedim ama neyse...

Yakın gerçek
24-07-2008, 15:23
Ozaman dünyada kaç insan vardı .Bunların ihtiyaçları neydi.Bir geyik vurmak yemek.Tabiki ozamanki eşitlik kimseye zarar vermez.. Ama sen 2008de bu eşitlikden bahsedersen bu olmaz.BAzı insanlar hem fikir hem ilim hem yetenek olarak birilerinden üstündür ve o alanda ilerler.Ben neden maradona gibi futbol oynamıyorum.ben nedne einstein kadar zeki değilim ben neden karun kadar zengin değilim Bu eşitlik göreceli.Sen bu sıfatlara sahip adam buraya otur bana gelen telefonlara bak diyebilirmisin ? yada akşam çöpleri topla ? Yada bunları basit bir devlet memuru olarak düşünemeyiz.Düzen için bazı eşitsizliklerin olması şart.O eşitliği savunan kominist tarzdaki rejmlerin günümüzdeki halleri ortada .hemo sapiens veya öncesi sonrası bu bir süreç onların yaşaması lazımdı.atom bombası yapılması için atomun parçalanması laızmdı bunların hepsi bir süreç ve olmak zorunda.Zaten Cennet 7 kat olarak adlandırlır.Bence orda hemo larıda başkalarınında ihtiyaçlarnı karşılayacak herşey var. Herkez hayalindeki yere gidicek.
bunlarda benim fikirlerim Saygılar.

amenofis
24-07-2008, 15:27
son karar sende falan degıl

sen sartların olusturdugu bır yaratıksın bende oyle...sartlar olusmuz belkı 100 lerce kısılıgıne etken sey ortak paydada bulusmus ve sen olmussun bende ben olmusum ...

sen ınanıyosun ben ınanmıyorum..

nefısle kıbırle ılgılı degıl..

senın sartların sonucu sen

benım sartlarım sonucu ben olmusum

bızı bız yapan bız degıl sartlar ve yansımlaraı

dusun bıraz bırazcık

Yakın gerçek
24-07-2008, 15:42
LoL.sen bir robotsun /ölüncede toprakta yok olucaksın .senden sonrakilere Petrol gübre ol..Şartlar şuymuş buymuş bu olmuşta bırak bu süslü/hoş/boş lafları..

sen takıl.Şartlar seni sürüklemeye devam etssin.İnanmadığın nefsinlede allahı inkar et kibrinlede inanları aşağıla kendini yücelt sonra bunalra inanma .sen böyle dewam et.

amenofis
24-07-2008, 15:48
nefıs yok..onu unut...ole bısey yok....

sen sen oldun

ben ben oldum

ne benım senden ustunlugum nede senın benden ustunlugun var...

sadace portakal agacında esıttık sonra senın sen olman gerektı benımde ben...

kotu olduysam sana gore sartlar oyle olmamı ıstedıgı ıcın...benım elımden hıcbısey gelmez...cunku benı ben yapan ben degılım...nefıs ssartların sende olusturdugu durum....sen deılsın...sende olusturdugu durum..sen saf senken ıle ben saf benken aramızda fark yoktu ...ama bır sperm olduktan sonra hersey o anda degıstı babanın dna sı senı etkıledı benımkı benı..sonra anneınkı senı etkıledı benımkı benı..dogduk cevrsel sartlar etkı ettı....fızıksel sartlkar etkı ettı...zeka gozlemler tecrubeler yon verdı....

ben iyiyim ben kotuyum demek demek yanlıs...sen nötrdun..bende nötrdum...eşittik...ama esıtlık bozuldu sonra..esıtlıgın olmadıgı yerde sınav olmaz

Yakın gerçek
24-07-2008, 15:55
Aslında sende bende Boşa konuşuyoruz. Sen kafanda bazı şeylere inanmışsın .Bende islama bu yaşa gelmişsin.Ben Burda sana ne yazarsam yazayım inanmazsın. inanmadığın cinide görsen melekleride.ozaman diyeceğin şey bu olur ya bunu zaten mayalar / sümerler yazmıştı demekki onlar ozaman böyle yaratıklar görmüş.sonra dinler bunları kullanmış vs vs. Demem oki Boşa kürek çekiyoruz. AMA tartışmasıda keyifli oluyor.değişiklik oluyor.şu monoton yaşamda.

amenofis
24-07-2008, 15:58
haklsıın

sumerlerde ınanırlarmıs buyuye...

dedıgım gıbı aklına burdakı tartısmalarımız gelırse sunu dusun

cinler...dınlerın en buyuk handıkapıdır....o cagda bazı seylerı cozemedıler adam anıden yamulunca cın carptı delirince sacmalayınca cın gırdı...

cınlerın varlıgını ıspatlayamadıgın gozunle gormedıgın hergun benden gol yıyosun....

cunku tartısmalar laf oyunları bı yere kadar...somut seyler lazım..

ve sunuda unutma dunyada mucıze hıc yasanmamıstıur cınlerın varlıgı bır mucızedır dolayısıyla cın dıye bır varlık asla varolmamıstır..

kandahar
24-07-2008, 19:29
İnsanların ne kadar günah aldıkları da içinde bulundukları şartlara göredir. Karnı aç olduğu için ekmek çalan bir adamla yetimlerin hakkını yiyen haramzadenin günahı bir değildir. Dolayısıyla şartlardaki eşitsizlikler de Allah katında eşitlenecektir. Çaresizlik yüzünden yoldan çıkanla şımarıklık yüzünden azan aynı kefeye konulmayacaktır. Aynı şekilde yoksunluk içinde yetişip iyi bir insan olan kişi ile her şeyi hazır bulup mükemmel şartlarda yetişip iyi olan iki insan arasından da yoksunluğa rağmen iyi olabilen üstündür.

evrensel-insan
24-07-2008, 22:22
Saygideger dilaver;

Şimdi yapılması gereken şey bu kazıgı yerinden sökebilmektir. İnsanoglu 6 bin senedir bunun mücadelesini vermekyedir. Bu kazık orada durdugu müddetçe kavganın da, kötülügün de sonu gelmez, önü alınmaz.-dilaver.

Iste senin o bahsettigin cakilan kaziktir, benim anlatmaya calisip; semasini verdigim, boyunduruk tutsakligi dedigim.

Yalniz, sadece o kazigi yerinden cikarmakla bu konu cozulmez. Dusunceden de-hem kisisel hem evrensel temelde- o kazik cakma mentalitesini silip atmak gerekir. Cunku, dusuncesi yerinde kalirsa; sen cikarmayi basarsan da, biri bir yerde tekrar o kazigi cakmak istiyecektir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
24-07-2008, 22:35
Saygideger arkadaslar;

Iyi ve kotu kavramlari, hem goreceli hem de degiskendir. Ustelik tamamen davranis sahibinin dusuncesidir.

Eger insanlarin, bilerek kotuluk yaptigini dusunursek, hem insanin yapisina hem de kavrama ters dusmus oluruz. Cunku, sonucta herkes, bu tip kavramlarin olumlusunu yani pozitifini yapmak ister.

Bence asil sorun, yapilanin, baskasi tarfindan-yapana nazaran ters algilanmasidir. Yani kimse, kendi dusunce ve davranisina olumsuz-kotu-gozuyle bakmaz. Yaptiginin hep olumlu-iyi-oldugunu dusunur.

Sorun, yapandan ziyade, baskalarinin yapilana verdigi yorumdur. Yorumsal olarak, herkes herkesin olumlusunu-iyi- olumsuz yorumluyabilir. Sonucta, herkesin deger yargisi ve olaylara bakis acisi, dusunce yapisi v.s. baskalarina zit ve ters gelebilir.

Orneklersek, anneler hep evlatlarinin iyiligini isterler. Ama evlat bazan, annesinin bu iyi niyetini ters algilayabilir ve annesinin kendisine kotuluk yaptigini dusunebilir. Cunku annesiyle, hem ayni nesilden degildir, hemde olaylara bakis acilari degismistir.

Ama buradaki konu, iyilik ve kotuluk bir alin yazisimi ,tanridan mi gelir sorulariysa; ben beseri-dunyevi-idraki olarak, bu tip kavramlarin sahislarin dusunce ve davranisinda var oldugunu soyleyebilirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

amenofis
25-07-2008, 13:01
tabiki Iyilik Kotuluk Goreli Bir Kavram..

Ben Cennet Cehennem Sonuclarini Yaratacak Eylemler Iyilik Ve Kotuluk Kisaslarina Gore Belirlendigi Icin O Seklide Ifade Ettim...

Yoksa Her Eylem Gorelidir...

Ornek Cok

Mesela Yolda Bekleyen Birini Arabaya Aldiginizda Sevap Diye Dusunulur Ama Belkide Arkadaki Dolmus Soforunun Ihtiyaci Olan Rizkini Engellemis Olursunuz..

Birini Oldurmussunuzdur Belki O Adamin Isleyecegi Cinayetleri Onlemis Olursunuz

Yada Birinin Hayatini Kurtarisnzi Gider Katliam Yapar

Biraz Komik Oldu Farkindayim....

ama her hareket gorelıdır aslında

erer
27-07-2008, 10:38
işte size gazalinin özgür iradeyi inkar ettiği yazısı
alıntı yaptığım kitap : kelam felsefeleri yazar: H. Austryn Wolfson sayfa: 538 burada Gazali'nin ihya ulum al din adlı kitabından alıntı var. arapça baskı kitabut-tevbe bölümü. türkçe baskılarda bu bölüme bakın


"Eğerdersen ki: insanın fiilde ve fiilden kaçınmada ihtiyarı yok mudur? Vardır derim, fakat bu bizim herşeyin Allah'ın yaratmasıyla olduğu iddiamızla çelişmez, çünkü ihtiyarın kendisi de Allah'ın yaratmasıyladır ve insan yaptığı seçime mecburdur."
yorumum şu: Gazali, itikadda Eşari mezhebindendir. Eşarilik de ise insan iradesi kabul edilir, ama kulun bu iradesi ( düşünce, seçim ) Allah tarafından yaratıldığı için hür iradeden yoksundur.

eylemsel
18-05-2009, 18:14
Eleştirel ve objektif düşünme egilimi içinde degilsek,bize ögretilen ve göreceli olan iyi yada kötüyü eylemlerimizde gösteririz. İnsan iredesini, iyi yada kötüyü başka türlü nasıl olabilir şeklinde düşünüp irdeledigi zaman kullanmış olur.

byspy
18-05-2009, 19:04
bir insan iyi yada kötü olmaz bir insan iyi yada kötü davranış sergiler

Bir çok etken-dışardan,büyütülme şekli,dededen atadan gelen genetik bağ-bu davranışlara yön verir ama bu davranışları sergileyip sergilememek bizim insiyatifimizdedir

elbette her eylem görecelidir ama genelde kötü diyebileceğimiz eylem çoktur.

Birini Oldurmussunuzdur Belki O Adamin Isleyecegi Cinayetleri Onlemis Olursunuz

Yada Birinin Hayatini Kurtarisnzi Gider Katliam Yapar

o adamın işleyeceği cinayetleri engellemişde olsak öldürmek yanlıştır yada bu katliam yapıcam banane ben kurtarmam demek

sonuçta her insanda bir karar mekanizması bulunur ki kendine göre iyiyi seçip onu yapar yada yanlış olduğunu bile bile yine de söz konusu davranışı sergiler

Saygılar

eylemsel
18-05-2009, 19:09
Sayın Byspy,güzel bir noktaya deginmişsiniz. Aslında iyi yada kötü kavramını düşünürken olayları, eylem boyutuyla düşünmek yerine genelleştirme yapılıyor. İyi insan yada kötü insan şeklinde. Düşündügümüzde saf iyi yada saf kötü insan yoktur

parmis
18-05-2009, 21:44
İnsanlar ne tümden kötü nede iyidir bu birazda bakış açısıdır size çok kötü gelen bir davranış başkası için geçerli olabilr herkes toplumda dayatılan iyilik ve kötülük tanımına uymayabilir ..
Bu insanın eğitimine yetiştirilmesine doğru-yanlış anlayışına göre değişebilir..

saygılar..

parmis Güneşin_kızı

ChoPin
25-06-2009, 00:34
çevresel faktörler demek daha çok geliyor içimden
ama herşeyin sebebi yalnız çevresel faktör değil
yapımızda da olup biten şeyler var
iyi veya kötü olmak
gerçekten de çevresel faktörlerin ve kendi yapımızın
birleşiminden ileri geliyor sanırım