Orijinalini görmek için tıklayınız : Akraba Evliligi Ve Din Iliskisi
amenofis
08-08-2008, 12:07
http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Balik_bebek_dogdu_192637_7&tarih=08.08.2008&Newsid=192637&Categoryid=7
amenofis
08-08-2008, 12:08
Bu Konuda Tam Bilgim Yok
Ama Akraba Evliliklerinin Sonu Malum
Din Bu Konuda Nasil Bir Yol Izlemistir
En Azindan Islam Ne Demektedir Katilimlarinizi Bekliyorum
amenofis
08-08-2008, 12:59
Nisa (http://kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=1&sid=4)
(23) Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kız kardeşleriniz, karılarınızın anneleri, kendileriyle zifafa girdiğiniz karılarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız, -eğer anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur- öz oğullarınızın karıları, iki kız kardeşi (nikah altında) bir araya getirmeniz. Ancak geçenler (önceden yapılan bu tür evlilikler) başka. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. (http://kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=1&sid=4)
hmmm.guzel
amenofis
08-08-2008, 13:02
Ahzab (http://kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=1&sid=33)
(50) Ey Peygamber! Biz sana mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunan kadınları; seninle beraber hicret eden, amcanın kızlarını, halalarının kızlarını, dayının kızlarını ve teyzelerinin kızlarını sana helal kıldık. Ayrıca, diğer mü'minlere değil de, sana has olmak üzere, mehirsiz olarak kendini Peygamber'e bağışlayan, Peygamber'in de kendisini nikahlamak istediği herhangi bir mü'min kadını da (sana helal kıldık.) Mü'minlere eşleri ve sahip oldukları cariyeleri hakkında farz kıldığımız şeyleri elbette bilmekteyiz. Bütün bunlar, sana herhangi bir zorluk olmaması içindir. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. (http://kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=1&sid=33)
evet peygambere serbest...akaraba evlılıgındekı sakıncaları allah bertaraf edecek bellıkı...
AMENOFIS SURESI
1.ey peygamber suphesız sen en ballı ve ayrıcalıklı müminsin...eli laf mim şşt vsvsvsvs:)
Akraba evlilikleri yapılan araştırmalara göre ekonomik, sosyal, psikolojik ve coğrafik nedenlerle toplumumuzda yaygındır. Akraba evliliklerinde din'in etkisi sadece "onaylayıcı" olarak ortaya çıkmaktadır.
Görülüyor ki akraba evlilikleri kültürel bir olgudur. Bu kültürellik dinin de beslendiği toplumsal yapının bir ürünüdür.
Hacettepe Üniversitesinin 1983 yılında yaptğı saha çalışmasının özeti şöyle:
"Akraba evliliğinin bu kadar sık olmasının nedenleri sosyal, ekonomik, psikolojik, dini ve coğrafi açıdan yapılacak incelemelerle ortaya konabilir.
Sosyal sebepler arasında en önemli etken, belirli bir sosyal sınıfta olan kişilerin başka sosyal sınıftan kişilerle evlenmek istememesi ve kendine en yakın özelliklerdeki kişileri en kolay akrabaları arasında bulmasıdır. Ekonomik sebeplerde bu yaklaşıma eklendiğinde, aileler mal varlıklarının bölünmemesi için yakın akraba evliliklerini tercih eder hale gelmektedir.
Psikolojik faktörler bazı yörelerde ağırlık kazanmaktadır. Türkiye’de bazı yörelerde evlenen kızın anne-babasıyla görüşmesi engellenmekte veya sınırlandırılmaktadır. Bu da kızını akrabaya vererek ilişkileri sürdürebilme yönüne insanlarımızı kaydırabilmektedir.
Dini sebepler daha çok azınlıkları etkilemektedir. Başka dine mensup ülkelerde yaşayan azınlıklar çocuklarının aynı dinden insanlarla evlenmesi isteğiyle yakınlarındaki insanları evlilik için seçmektedir. Yine bazı yörelerde coğrafi koşullar nedeniyle ulaşım ve iletişim güçlüğü olması orada kapalı bir toplum oluşmasına yol açabilmektedir.
Akraba evliliklerinin dağılımına bakıldığında birinci derece ve ikinci derece kuzen evliliklerinin tüm akraba evliliklerinin % 80-90’nını oluşturduğu gözlenmektedir."
Yine aynı araştırma eğitim düzeyi arttıkça akraba evliliğinin azaldığını, ülkemizin doğusundan batısına geçildiğinde sayısal anlamda çarpıcı düşmeler olduğunu tespit ediyor.
Kısaca akraba evlilikleri "din" nedeniyle yapılmamakta ama dinin akraba evliliğine karşı olmadığı gerçeği karşımızda durmaktadır. Bu konuda gerek sahabenin gerekse Muhammed Mustafa'nın sünneti örnek gösterilmektedir.
İslam'ın ana kaynağı olan kuran da dinsel onamanın parçasıdır.
"Ey peygamber, biz, ücretlerini (mehirlerini) verdiğin eşlerini, Âllah in sana ganimet olarak verdiği (savaş esirlerinden) elinin altında bulunan (câriyeleri) , amcanın, halalarının, dayının ve teyzelerinin seninle beraber göç eden kızlarını sana helâl kıldık. Bir de kendisini (mehirsiz olarak) peygambere hibe eden ve peygamberin de kendisini almak dilediği inanmış kadını, diğer mü'minlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere (helâl kıldık). Biz, eşleri ve ellerinin altında bulunan (cariyeleri) hakkında müminlere ne farz ettiğimizi bildik (onların bu hususta ne yapması lâzım geldiğini açıkladık) ki,sana bir zorluk olmasın, (sen bir sıkıntıya, güç bir duruma düşmeyesin). Allah, çok bağışlayan, çok merhamet edendir. " (Ahzab/50)
Sorulması gereken soru herşeyin yaratıcısının, sakıncalı olduğu herkesce kabul edilen bu uygulamaya neden izin verdiğidir.
Akraba evliliklerinin bir fonksiyonuda şöyle;herkesin malumu avlilik yürtülmesi zor bir kurum ve boşanma ise tasvip edilmeyen,istenmeyen bir sonuç.Bu durum akraba evliliklerini çiftlerin ebeeynleri açisından daha güvenceli kılıyor.Çünkü insanın akrabasını boşaması daha zor bir mevzu.
Nisa Kadın demektir. O halde sureyi kadın bakış açısıyla yazalım. niye hep erkek, hep erkek... Allah kadın kullarına direkt hitap etmekten niye bu kadar hicap duyar? Kadın kullarıyla arasında bir namahrem durumu mu vardır, nedir?
(23) Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Babalarınız, oğullarınız, erkek kardeşleriniz, amcalarınız, dayılarınız, kız kardeş oğulları, erkek kardeş oğulları, sizi emziren süt annelerinizin kocaları, süt erkek kardeşleriniz, kocalarınızın babaları, kendileriyle zifafa girdiğiniz kocalarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey oğullarınız, -eğer babaları ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur- öz kızlarınızın kocaları, iki erkek kardeşi (nikah altında) bir araya getirmeniz. Ancak geçenler (önceden yapılan bu tür evlilikler) başka. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
Nisa (http://kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=1&sid=4)
(23) Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kız kardeşleriniz, karılarınızın anneleri, kendileriyle zifafa girdiğiniz karılarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız, -eğer anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur- öz oğullarınızın karıları, iki kız kardeşi (nikah altında) bir araya getirmeniz. Ancak geçenler (önceden yapılan bu tür evlilikler) başka. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. (http://kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=1&sid=4)
hmmm.guzel
şimdi iyi birşeymi dedin kötü birşeymi dedin anlamadım.
halayı koyu ile göstermişsin ama anlamadım nevarki
orada haram olanlar diye açıklamış ? açıklama yaparsan sevinirim
amenofis
09-08-2008, 17:18
guzel dedıgım su.
ınancı olan arkadaslarımız sole dıyebılırler
ısyte dındede musade edılmemış...allah bılıyomus yanlıslıgını ..ama akbınde peygambere ınen ozel ayetle muhammede hersey serbest...
hmm guzel dedıgım bı an ıcın mantıklı gozukmekte
2. soruya ıse kurandaara sıtesınden faydalanırım anahtar kelımem hala idi..o yuzden koyu cıkmıs benle alakaı degıl
evrensel-insan
09-08-2008, 21:09
Saygideger arkadaslar;
Akraba evliliklerin ana nedeni tamamen ekonomiktir. Yani, paranin sulale disinda yabanci bir sahisa gitmemesi.
Bunun disinda, toresel, geleneksel ve ananevi yanlari da agir basar. Bu nedenlerden dolayi akraba evliligini gerekli gorenler, bu isteklerini dini bir icerige sokarak ta, gosterebilirler.
Akraba evliliklerinde ki, en buyuk tehlike, cocugun sakat dogma olanagidir. Bu risk yuksektir. Akraba evliligini savunanlar ve destekliyenler, bu gercegi hep gozardi etmek isterler, ama hayat onlara bu gozardi etmek istedikleri gercegi sunar. Bilhassa, babadan gelen akrabalikta, ki kan uyusumu sorun yaratir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
hiramusta
11-08-2008, 12:18
Anlamadım Amenofis.
Muhammed Peygambere halasıyla evlenmesi serbest mi demek istiyorsun?
amenofis
11-08-2008, 12:42
hayır serbest degıl..kuzenıyle serbest
velzevul
06-09-2008, 12:05
İşim gereği istanbulun göçle gelmiş insanlarla dolu bir semtinde çalışmaktayım.Bu insanlar bir evde 2-3 aile beraber yaşıyorlar.Gelinler en çok kayınvalideleri tarafından eziliyorlar.Kayınvalidelerin de büyük çoğunluğu teyze ya da halaları.Gelinlerin büyük çoğunluğunun resmi nikahları yok.Akraba evliliği dinden çok adet anane.Biz böyle gördük diyorlar.Gençlerin ekonomik özgürlükleri olmadığı için ebeveynleriyle beraber yaşamak zorunda kalıyorlar.İnsanların kendi yarattıkları kurallar yine insanları eziyor.Sadece vicdanımızı rahatlatmak için biz dededen böyle gördük diyoruz..ya da Kur'an da var diyoruz.İnsanlar din dahil inandıkları ve uyguladıkları herşeyi SORGULAMAK MECBURİYETİNDEDİRLER! Geçenlerde ramazan münasebetiyle bir dindar gazetenin dindar yazarının yazısını okudum.Yazar ibadetleri sınıflamış ve bedenle yapılan ibadetlere 2 örnek vermiş.Oruç ve Savaş bedenle yapılan ibadettir demiş.Böyle bir anlayış toplumu nereye götürür? İslam akıl ve mantık dini deyip dururuz.Bunun neresi akıl neresi mantık?
İslam sadece ve sadece kuzenlerler arası evliliği yasaklasaydı.Etrafınızda gördüğünüz doğuştan hastalık sahibi olan insanların (sadece sakatlık değil doğumsal bir sürü rahatsızlık) en az yarısı olmuyacaktı.Bu bile islamın bilimsel ve mükemmel olmadığını gösterir tek başına.