PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Laik Devlet, Laik Ordu ve Şehadet

dilaver
09-09-2008, 13:42
Rasim Ozan'ın tartışmaya açtığı şehitlik meselesi hız kesmeden devam ediyor.

Bu bağlamda ilk olarak şu yazılarla Küthyalı tartışmayı başlatmıştı...

http://www.taraf.com.tr/yazar.asp?mid=1626 (http://www.taraf.com.tr/yazar.asp?mid=1626)

http://www.taraf.com.tr/yazar.asp?mid=1668 (http://www.taraf.com.tr/yazar.asp?mid=1668)

Ardından Yasin Aktay bu yazılara dayanarak bir yazı yazdı...

http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=12547&y=YasinAktay (http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=12547&y=YasinAktay)

Rasim Ozan da bu yazı üstüne konuya devam etti...

http://www.taraf.com.tr/yazar.asp?mid=1780 (http://www.taraf.com.tr/yazar.asp?mid=1780)

ve İlker Başbuğ'a şehitlik bağlamında hitap eden sert bir yazı yazdı...

http://www.derindusunce.org/2008/08/31/pasam-sakin-din-istismari-yapan-tsk-olmasin/ (http://www.derindusunce.org/2008/08/31/pasam-sakin-din-istismari-yapan-tsk-olmasin/)

Son olarak da Cihan Aktaş köşesinde bu konuyu işledi...

http://www.taraf.com.tr/yazar.asp?id=17 (http://www.taraf.com.tr/yazar.asp?id=17)

Böylece sorgulanmayan bir tabu daha sorgulanmaya başlandı ülkemizde,bu tartışmanın devam edeceği sanılıyor.

Laik bir ordu şehadet kavramını kullanabilir mi. Bir taraftan dini simgelere karşı çıkacaksınız, diger taraftan dini simgeleri kullanacaksınız. Ne dersiniz.

saygılarımla

kenny
09-09-2008, 15:52
Türkiyede var olan statüko devam ettiği sürece bu tip çelişki ve saçmalıkların devam etmesinden doğal bir şey yok.
Türkiye kendine özgü bir sistem oluşturamamıştır malesef.
Düşünebiliyor musunuz bir anne oğlunu askeriyede ziyarete gelecek ve başı örtülü olduğu için onu içeri almayacaklar,,ve hergün kaç ananın yüreğine acı düşüyo..anaların hakettiği bu mu soruyorum size_?
Türkiyede din önemli bir olgudur ve görmezden gelinemez.Herkese özgürlüğünü tanımalıdır bu devlet.Müslümanı olsun yahudisi,ateisti herkes kendi inançları doğrultusunda yaşayabilmelidir...Bundan daha masumane bir istek olabilir mi_?
Umarım türkiyedeki statüko zamanla türk insanı ile bütünleşen bir dönüşüm geçirir,,bunu yapmak da bizim görevimiz.Özgürlükçü,demokratik ve çağdaş bir türkiye,,işte o zaman atatürk mezarında rahat eder....

mhmd
09-09-2008, 16:28
Tüm yazılanlara bakınca, sondaki sorunuz için; açlıktan mıdır nedir, lahana turşusu aklımıza geldi.
Cevap lahana turşusu olmalı.

Rasim Ozan Kütahyalı'nın 31, Ağustos 2008 tarihli Din istismarı, Laiklik, TSK başlıklı yazı tam da taşı gediğine koyan cinsten bir yazı idi.

Zamanın birinde bir komutan bu açığı gördüğünden kışlaların dış duvarlarına büyük harflar ile ilanlar astırmıştı.
-Orduya sadakat şerefimizdir.
Aklımızda kalanıydı. Bu ve bunun gibi pek çok slogan vardı.
Bizim görev zamanımızda yaptığımız ve yaptırdığımız toplu hareketlerde askerlere teşvik olarak "Allah" kelimesi yerine "Yeah" kelimesini öğütlemişlerdi!
Garabete bakın ki, yediğimiz üç öğün yemeklerde;
"Tanrımıza hamd olsun, Vatanımız sağ olsun" toplu duasından sonra komutanın "Afiyet olsun" kelimeleri ile yemeklerimize başlayabiliyorduk!

Tuzla Piyade Okulunun içinde bir cami olduğunu biliyor muydunuz? (Üstelik bir hayli de güzel bir camii) Bu okuldan yetişen komutanların, ilk okul müsamerelerinde oyun icabı türban takan çocuklara karşı giriştiği haytalığı biliyor muydunuz?

Kaldığımız ordu evine türbanlı bayanlar giremezken, Ramazan ayında sahur için kahvaltılık ve yemek çıktığını!

Esasen bu bizlere garip gelmeyen mega garabetler ya her neyse.

İşte böyle günlük!!! (Pardon eksik glikozdan karışan düşünceler var herhal)
Tüm bunları düşününce hem yapılan diyetler ve hem de lahana turşuları aklımıza geldi.
Bildik değil mi?

meaculpa
09-09-2008, 16:54
Değinilmesi gereken güzel bir konu olmuş... Bende kendimce sürekli irdelerdim bu perhizi ve löpür löpür arada götürülen lahana turşularını. Laik devlet, laik ordu ve şehadet = laik devlet, laik ordu ve Diyanet... Diyanet'in ne gereksiz bir kurum oldugu ve de bu ülke için kambur oldugunu bültenlerde ve forumlarda sık sık işledik. Diyanet ne için varsa şehadet kavramının kullanılması da aynı sebeble var işte. Devletin politik yaptırımlarına iyi bir netice süsü verebilmek için, zavallı kitlelerin uyuşturululmasından başka bir amaca hizmet etmiyor bu kavramda... Buyrun siz devam edin, nasılsa ahirette mukafatınız bla bla bla...

Squall
09-09-2008, 17:26
Şehitlik terimi; cahil müslüman halkın ordu ile bağlarını güçlendirme amacıyla geliştirilmiş bi kavram bana göre..

Gerçi şehitilik mertebesi komünist arkadaşlarında dilinden pek düşürmediği bi terim..acaba onlarda kendilerine bi ahiret inancımı geliştirmek istiyorlar..=)

For example,Devrim şehitleri.

imhotep
09-09-2008, 17:48
Şehit sözcüğüne dini bir anlam yüklenilmesi doğru değil günümüz açısından. Kimse bugün, şehit sözcüğünü Allah yoluna ölene demiyor sadece. Toplumdaki kullanımı, Vatan uğruna ölmüş kişileri kapsıyor. Yani, bugün bir İslam ülkesiyle savaşa da girilse ölenler şehit sayılır. Kimse karşı taraf Allah yoluna ölüyor biz şehit vermiyoruz demez. Derse de azınlık şeriatçılarımız der. Bazı sözcüklerin din kökenli olması bunları günlük yaşamımızda da bu yönde kullanacağımız anlamına gelmez. Allah Allah, Maşallah, Tövbe Tövbe, Hey Allah'ım, Allahaısmarladık vs. sözcükler de günlük yaşamımızda kullanılır ama bunların dini içeriklerini pek irdelemeyiz.

Saygılar

Aydınus
09-09-2008, 21:12
Oruçlu değilim ama , makalenin bir tanesini okuyunca nedense benim aklıma da turşu geldi , en çok da lahana turşusu !

Şaka bir yana da ben sadece bir makaleyi ele alarak tartışmaya katılmak istiyorum . Elbetteki makalenin tamamını buraya alamam , hangi makale olduğu bilinsin diye sadece linkini veriyor ve makaledeki bazı satırlara cevap vermek istiyorum .

http://www.derindusunce.org/2008/08/31/pasam-sakin-din-istismari-yapan-tsk-olmasin/

Kırmızı yerler makalenin yazarına , siyah yerler ise bana aittir .

Bismillahirrahmanirrahim .

Paşam !

Laiklik konusunda her zaman olduğu gibi çok hassassınız… TSK’nın laikliğe ilişkin vazgeçilmez duruşundan bahsediyorsunuz… Laiklik konusunda en temel kriteriniz ise “dinin veya dinî duyguların veya dince kutsal sayılan şeylerin istismar edilmemesi”…

Bu istismar edilmeme talebine bu memlekette aklı başında kimse karşı çıkamaz, tamamen haklısınız…

Tabi tabii , bu memlekette hiç öyle şey olur mu ; din istismarı yapıldığı , Allah , kitap , Kuran suistimali yapıldığı nerede duyulmuş görülmüştür ?!

Küllüyen iftira vallahi !

Hem vallahi hem de billahi !

Daha da az geldiyse tallahi ...

Ben de inanıyorum ki din istismarcılarına yönelik bu ülke en üst seviyede müteyakkız olmalıdır…

Canım benim , ne gadder inandırıcı bir cümle !

Tutmayın beni , ağlamak istiyorum !

Din istismarcısı bir kurum olarak TSK

Fakat İlker Paşa…

Dam üstünde saksağan , vur beline kazmayı .

Üstte ne diyor , altta ne diyor ?

Şahane !

Hem bir adam cümlesine 'fakat'la başlıyorsa , gerisi bahane .

“Oğlun şehit oldu” deyince, onbinlerce asker anası ve babası hangi duyguları hissediyor? Laik duygular mı? Acılı analar ve babalar tamamen dince kutsal sayılan bu kavrama iman ettiği için, oğullarının şehitlik makamına ulaşıp, cennete gideceğine inandığı için çoğu zaman oğullarının ölümü karşısında bu kadar isyansız, bu kadar mütevekkil… Bu onlara haksızlık değil mi? Bu onların “dinî duygularını istismar etmek” değil mi?

Ne yapsın bu durumda TSK ; soğuk soğuk ''oğlun öldü'' mü desin , hatta sırf din istismarı olmasın diye ''oğlun geberdi '' mi desin ?!

Ne desin ?

Böyle durumlarda TSK'nın ne diyeceğini söyle de biz de bilelim .

Ama senin amacın üzüm yemek değil ki .

Başında bulunduğunuz ordumuz, kurumsal yapısında İslami bir unsur olup olmadığı noktasında çok hassas olmasına rağmen halkımızın büyük çoğunluğunun hâlâ oğullarını İslami duyguların yoğun olduğu bir motivasyonla silah altına gönderdiğini iyi biliyor…

Vay kurnaz TSK vaaay !

Milleti nasıl da kullanıyor namertler , hem de bir güzel uyutuyorlar ; daha az gelmiş gibi PKK'lılarla iyi savaşsınlar diye İslam'i motiflerden yararlanıyor alçaklar !

PKK'lılarla savaşırken ölenlerin ailelerine resmen ''oğlun şehit oldu'' diye daha bir de din istismarı yapıyorlar , tuh elinize yüzünüze , böylesi din istismarının dünyada ne eşi var ne de benzeri !

Yok arkadaş , bence makalenin yazarı doğru söylüyor , ben anlamam , buna resmen din istismarı denilir !

Bu TSK bir daha din kelimesini ağzına almasın , çünkü bu tür konular bizim tekelimizdedir , hatta ve hatta Allahaısmarladık bile demesinler , zira bu vedalaşma sözünde bile din istismarı vardır . Oysaki biz İslamcılar hiç din istismarı yapmayız !

Yok yok , en iyisi TSK'yı ya kapatalım ya da günde beş vakit namazın kılındığı tekkeye çevirelim gitsin anasını satiim !

Türkiye'yi kendi çakşırımıza uydurduk uydurmaya da , ah ulan bu faşistler yok mu !

PKK'lılarla da artık kim savaşırsa savaşsın , bana ne ya , dert mi !

Gazetede hazır köşem var , getir Ahmet Efendi , çaylar iki oldu , sohbet koyulaştı , eee Rasimciğim nasılsın çoluk çocuk nasıl , bu hımını fittirdiğimin TSK'sına yarın öyle bir makale daha döşeneceem ki , şaşacaksın abi , daha bu ne ki , çok oldu bunlar çok .

Bu ülke tarihinde dinsel duyguları siyasete alet etmek her zaman parti kapatma sebebi oldu… Din duygularını istismar edenler, insanlara siyasi amaçları uğruna “cennet”i vaat edenler, “Bize oy vermeyen patates dinindendir” diyenler hapsi boyladı ve yasaklandılar…

Haklısın !

Avrupa da faşizmi yasaklayarak faşistlik etti zaten !

Ey İlker Paşa… Laik bir devlet, laik bir ordu İslami kavramları içerdiği tüm dini huşuyla köküne kadar kullanıp, yurttaşlarını bu motivasyonlarla gerektiğinde ölmeye ve öldürmeye çağırıp sonra da başka kurumlara ve kişilere nasıl “Dince kutsal sayılan duyguları istismar etmeyin” diyebilir?

Ey yazar ; TSK neyi köküne kadar kullanıyormuş , pireyi deve yapma allesen .

Asıl , adına din denilen safsatayı hem de taaa köküne kadar kullanıp milleti iliğine kadar sömüren kimler ?

Sen ve senin yolunda gidenler değil de kimler ?

1400 yıldır adına din denilen , İslam denilen uyduruk yalandan beslenenler kimler ?

O yanlı ve şirret kaleminden faizsiz kazanç numarasıyla milletin on milyarlarca dolarının üstüne yatan Yimpaşlar , Kombassanlar , İhlaslar ve daha bir yığın dinci sahtekarlar hakkında da tek damla da olsa mürekkep aktı mı ?

Tarih dile gelse de anlatsa ...

Anlatsa , siz insanlık düşmanı yalancı demagogların insanları nasıl da acımadan sömürdüğünü ...

Anlatsa , Muhammet denilen peygamberinizin ne olduğunu ...

Anlatsa , bir yalana binlerce yalan ilave ederek her yeri nasıl talan ettiğinizi ...

Anlatsa , insan aklının ırzına utanmadan tecavüz eden siz ahlaksızların ahlaksızlıklarını ...

Anlatsa , gerçekte ne utanmaz , gerçekte ne şerir , gerçekte ne zalim olduğunuzu .

Daha fazla yazmaya değmezsiniz .

Sorun değil ; gerekirse ben aydınlanma yolunda klavyem bozuluncaya kadar yazarım da ...

Bazen de düşünüyorum , acep bir tuşuna tıklamaya değer misiniz ?

“Kubbeler miğfer, müminler asker” dedi diye içeri atılanların ülkesinde, askerlere “Küçük Peygamber”, hayatını kaybedenlere “Şehit” diyen bir kurum nasıl laiklik nutukları atabilir İlker Paşa?

Askerlere ''küçük peygamber'' denildiğini de ilk defa duyuyorum .

Herhalde bu da , Muhammet'in ''savaş hiledir , hile ve aldatmaca ile kazanılır '' sözü gereği bir uyduruk olsa gerek .

Allah'ın uydurukçuları ; bunların peygamberleri uydurukçu , inanırları uydurukçu , alimleri uydurukçu , zalimleri uydurukçu ...

Şimdi bu , uydurukçu mukallidi çıkmış hesap soruyor .

Ört ki ölem .

Ey İlker Paşa, gelin sizin döneminizden itibaren artık TSK toplumun kutsal din duygularını istismar etmesin… İslami terimler üzerinden din sömürüsü yapmasın… Laik bir devletin laik ordusu gibi davransın…

Bence de öyle yapmalı .

Laik bir devletin laik ordusu gibi davranmalı .

Ve bu ülkedeki tüm çember sakallı dinci şeriatçıları İran'a veya Suudi Arabistan'a sürmeli .

Şeriatçılıklarını orada yapsınlar .

Makbul bir teklif bence .

“Biz işimize geldi mi laiklik nutku atarız, işimize geldi mi İslami kavramları da sonuna kadar kullanırız” demesin artık ordumuz… Yakışmıyor, ayıp oluyor İlker Paşa…

Sen de karar ver artık sayın yazar ; meramın nedir ?

Laikliğe değil de şeriata mı inanıyorsun ?

Yok öyle köşenden atıp durmak ...

Ne isen açıkça söyle .

Al benden sana açık cevap :

Ben senin şeriatına da , Allahına da , kitabına da , Muhammet'ine de i-nan-mı-yo-rum .

Açıkça ben dinciyim diyemiyorsan , bence çok fazla konuşma !

“Biz işimize geldi mi laiklik nutku atarız, işimize geldi mi İslami kavramları da sonuna kadar kullanırız” demesin artık ordumuz… Yakışmıyor, ayıp oluyor İlker Paşa…

İslami kavramları SONUNA KADAR kullanmak ...

TSK ne yapıyormuş da İslami kavramları sonuna kadar kullanıyormuş ?

Evlatları Güneydoğu'da çarpışırken ölenlere ''oğlun şehit oldu'' diyorlarmış da , ondan .

Vaah vaah ; din istismarına bak , hizaya gel !

Ayıp yazar ayıp !

Bir kaşık suda fırtına koparmak diye buna derler .

Sahi yahu ; sen bu uyanıklığı İslam yalancısı Muhammet'ten mi öğrendin ?

Zayıfken , ''senin dinin sana , benimki bana '' ...

Güçlenince , ''kafirleri ( sizin gibi olmayanları ) bulduğunuz yerde öldürün'' ...

İkile ağam ikile !

Vallahi motoru yakacaksın !

( Gördün mü yazar ; az önce vallahi dedim , ben de din istismarı yaptım iyi mi ! )

TSK içindeki subaylarımızın eşinin İslami giyim tarzına sahip olup olmadığına bakılır… Hatta evinin iç dekorasyonunda resim tabloları gibi, içki büfesi gibi “laik” unsurlar olup olmadığına bakılır… O da yetmez, gelen misafirlerle harem-selamlık düzeninde mi oturuluyor, “laik” şekilde mi oturuluyor ona da bakılır… Bu tür istihbarat ve teftiş raporları kayda geçmiştir, bunları biliyoruz… Yanlış mı İlker Paşa?

Kanımız aksa da zafer İslam'ın ...

Kafirler istemese de Allah nurunu tamamlayacaktır ...

Sivas katliamları ...

Yasal olmayan gayet yasal şeriat propağanda ve faaliyetleri ...

Dibi delinmiş anayasalar ...

Hiçe sayılan kanunlar ...

Ta Özallı yıllardan itibaren , önceleri yeraltında iken yerüstüne çıkarılan ve çeyrek yüzyıldır pervasızca her köşede türeyen ve çalışan tarikatlar ...

Ta 1960'lı yıllardan beri ülkeye şeriat getirmek için uğraşan Fetullah ve tayfaları ...

Abiler , ablalar ...

Motorcular , Harunlar Yahyalar ...

Sanal alemde dincilerin kıran kırana savaşı ...

Din ve Allah yolunda Türkiye'nin tüm kurumlarına sızmalar ...

İslami burjuva yaratmalar ...

Albayraklar , Çalıklar ...

Amerika'nın şeyiyle gerdeğe girmeler ...

Komünizme karşı ''YEŞİL HATLAR'' ...

Ilımlı İslamlar ...

BOP'lar ...

Erbakan gibi , Tayyip Erdoğan gibi yeminine sadık laikler !...

Yüzde 99'unun müslüman olduğu ülkede herkesin kendi çapınca hırsızlık , haksızlık , hukuksuzluk yaptığı müslüman bir ülke ve müslüman yazar olmanın dayanılmaz hafifliği ...

Dam üstünde saksağanlar ...

Ve ...

Sormalar :

- Ey paşa ; görmiim haaa !

Sevsinler !

pante
09-09-2008, 23:27
Şehit olmak nedir?
Bırakalım dini tanımını, şehitin cennetlik olduğunu vs.
Akıl-mantık süzgecinden geçirerek şehite anlam kazandıralım.

Bana göre "şehit olmak" demek, kendi dışında bir amaç yolunda canından olmak demektir.

Örneğin;
Denizde boğulmakta olan birini kurtarmak isterken boğulan kişi de şehittir bana göre.

Asker ya da polisken çarpışma-çatışma esnasında ölen kişi de.

Hatta bir örgüte girip bir ideoloji uğrunda canını kaybeden kişi de.

Çanakkale Savaşında ölen Mehmet de şehittir, Michael da.

Şehitliğin laiklikle hiç ilgisi yok.

Ama anlam olarak İslami tanımıyla ele alırsanız, vatanı uğruna ölmesi de yetmez. Amacın içinde Allah, Muhammed, İslam, müslümanlık da olmalı..

ozgur_beyin
09-09-2008, 23:44
sevgili pante senin tanımladığın şehitler nerey gidecekacaba?

Engse Hohol
02-04-2017, 08:48
Akp'nin dayattığı şehitlik, amaca giderken kullanılan bir araç olmuştur ve emperyalist sömürünün, gözden çıkarılabilir parçası olmuştur.

https://lh3.googleusercontent.com/--z_Q1SbGmwo/WOCPILjcxbI/AAAAAAAAKzg/HOg9WRotA4YC6N3SyjwHWcgUBMzqbeyIACL0B/w530-d-h522-p/vus10.jpg

kartopu
03-04-2017, 08:49
Sn Engse Hohol
Cok güzel resim ve zamanı anlatan manzara yakalamışsın.
Bu zamanda her şey bazı insanların çıkarına işliyor ortada ne duygu kaldı ne din. Din bitti dini anlatan şeylerde işte bu hale geldi.
Zamanımızda din de sekülerleşti
her toplum kendi şehidini yaratmış başkası aynı amaçla da ölse onun nazarında şehit değil.

Savaşlarında artık insan gücü ile yapılmadığı çağda insan ne amaçla ve niçin ölmeli. Maaşlı ve sözleşmeli askerliğin yapıldığı zamanda kim niçin şehit olacak.
Her şey siyaset her şey satılık

Engse Hohol
15-04-2018, 09:02
https://3.bp.blogspot.com/-nItouv6nfwQ/WtLqM9Vd-iI/AAAAAAAATQI/wXFiNOOkMdok_Wp-5A2o6Q0ijTeh_6JXwCLcBGAs/s1600/slm11.jpg

korumaları artırsak mı önerisi geldiğinde ayet-el kürsi okuyup "işte korumaları artırdık" diyebildiği için ümmetin lideridir recep tayyip erdoğan. hayırlı cumalar. @busrasennm

Gerçek şu; 1500 koruma ile cuma'ya giden lider dir recep tayyip erdoğan. 1500 korumanın 200'ü yakın korumadır. Trafik güzergahında kimlik denetleme yapan ilçe polisleri ve yöreli memurlar bu sayıya dahil değil.

Karanlıktan aydınlığa
15-04-2018, 17:57
bazen diyorum ki : şeriatla yönetiliyoruzda,T.Erdoğan bu şeriat devletinin halifesidir de haberimiz mi yok ?
''Şeyh uçmaz, müridi uçurur. '' hesabı..