PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu Oyun Oynanmamalı!

pervane
08-10-2008, 22:59
Biraz da Tiyatro Olsun Sanat Forumunda.

II. BÖLÜM

DEVRİ DEMOKRASİ :

KÖYLÜ __ (Davul ile ortaya atlar ve çılgın gibi davul vurulur. Bu durumdan korkan KALEM, OSMAN AĞA ve KADI efendi çıkarlar. Davul birden kesilir.) Demokrasi. Geldi çattı demokrasi. Devri demokrasi.
KADIN __ Devri dilarayı demokrasi.
KADIN __ Gönüller süsleyen demokrasi. (Davul karışık havalar vurur. Hepsi sahneye dökülmüş, kimisi halk dansı, kimisi ça-ça-ça, kimisi twist yapmaktadır. Bir yandan da karma karışık şu sözler söylenmektedir.
__ Eskiye ait ne varsa hepsi yıkılacakmış.
__ Yeni bir düzen kurulacakmış.
__ Bolluk, refah olacakmış.
__ Ağalık ortadan kalkacakmış.
__ Yöneticileri biz seçecekmişiz.
__ Ucuzluk olacakmış.
__ Toprak reformu yapacaklarmış.
__ İsteyen şapka isteyen takke giyecekmiş.
(Bu sırada içeriye politikacı giysileri içinde KALEM, OSMAN AĞA ve KADI girer. Kargaşalık olduğu yerde donakalır. Şaşkınlıktan ilk kurtulan bir KADIN’dır.)

KADIN __ Siz kimsiniz?
OSMANOĞLU __ Ben Gazi Osmanoğlu’yum.

KADIN __ Şu bizim Ödlek Osman’ın.

KADIN __ Kaçak Osman’ın?
OSMANOĞLU __ Evet Kaçak Osman’ın.

KADIN __ Yani bizim Osman AĞA’nın Oğlusun?
OSMANOĞLU __ Evet Osman Ağa’nın oğluyum.

KADIN __ İşin nededir, işin? Yani mesleğin?
OSMANOĞLU __ Köy ağasıyım, Dur, güzel yüzünü ekşitme. Babam gibi değilim ben. Modern bir çiftçiyim. Modern ve büyük.

KÖYLÜ __ (Kadı’ya) Ya sen kimsin ahbap?
KADIOĞLU __ Kadıoğluyum.

KÖYLÜ __ Şu bizim KADI efendinin oğlu mu?
KADIOĞLU __ Evet Ta kendisi.

KÖYLÜ __ Mesleğin nedir senin?
KADIOĞLU __ Politikacı tüccar.

KÖYLÜ __ Ne tüccarı?
KADIOĞLU __ Din tüccarı efendim.

KADIN __ (Kalem’e) Sen kimsin beyzadem.
KALEMOĞLU __ Ben Kalemoğluyum.

KADIN __ Şu bizim tapu dairesinde çalışan tilki KALEM’in oğlu mu?
KALEMOĞLU __ Evet, o Kalem’in oğlu.

KADIN __ Senin mesleğin nedir züppe?
KALEMOĞLU __ Karışık efendim.

KADIN __ Ne demek karışık?
KALEMOĞLU __ Gazeteci, şair, teknik adam, müşavir ve de müsteşar.

KADIN __ Bu ne biçim reçete ulan?
KALEMOĞLU __ Anlatayım hanım abla. Bendeniz bu adamlara göre daha kurnazım. Malum ya tilki Kalem’in oğluyum. Şimdi bunlardan birisi mutlaka kaybedecek birisi de mutlaka kazanacak. Ben ise her seferinde iktidardayım.

KADIN __ Yani çanak yalayıcısısın.
KALEMOĞLU __ O kadar celallenme abla, güzelliğine helal gelir.

KADIN ve 1. KÖYLÜ __ Tam bir hacı yatmaz.
KALEMOĞLU __ İyi bildiniz. Asla yatmaz ve hep ayakta durur.

KADIN __ Şimdi siz üçünüz de OĞLUSUNUZ, değil mi?
ÜÇÜ BİRDEN __ Evet OĞLUYUZ.

KÖYLÜ __ Hepsi de oğlu, zadegan. Demek bizim demokrasi çok soylu olacak.
KADIOĞLU ve OSMANOĞLU __ Oy istiyoruz.

KÖYLÜ __ Hadi isteyin bakalım da biraz şenlik olsun. (Osmanoğlu ve Kadıoğlu yüksekçe birer yere çıkarlar ve ikisi de aynı anda nutuka başlarlar.)
OSMANOĞLU __ Sevgili vatandaşlarım! Size çooook çektirdiler!
KADIOĞLU __ Sizi savaşa sokmadııık!
OSMANOĞLU __ Size cezve ile gazyağı dağıttılar. Kendi memurlarına şeker verdiler! Sizden yol vergisi aldılar!
KADIOĞLU __ Size demokrasi getirdiiiik! Yakında toprak reformu da getireceeez!
OSMANOĞLU __ Sevgili gardaşlarım size zorla şapka giydirdileeer. Biz başınız kabak ayağınız çıplak dolaştıracaaaaaz!
KADIOĞLU __ Tücarlara bol kredi vereceğiiiz.
OSMANOĞLU __ Size ekmek vereceğiiizzzz.
KADIOĞLU __ Devlet işlerini planlı yürüteceğiiiz.
OSMANOĞLU __ Plan lazım değil, size pilav vereceğiiiizzzz!
KADIOĞLU __ Çift meclis getireceğiiizzzz!
OSMANOĞLU __ Çift karı almanıza izin vereceğiiizz!
KADIOĞLU __ Köyünüze cami yaptıracağııızz!
OSMANOĞLU __ Ezanı Arapça okutacağııız!
KADIOĞLU __ Antidemokratik kanunları değiştireceğiiizzz!
OSMANOĞLU __ Anayasayı değiştireceğiiiz!
KADIOĞLU __ Biz onlardan daha çok değiştireceğiiiz!

OSMANOĞLU __ Biz haftada bir defa değiştireceğiiiz! (Bundan sonra sesleri çıkmaz.Pandomima halinde nutuk atarlar.)

KADIN __ Her hafta ananızı değiştirecez mi dedi?

KÖYLÜ __ Yok yahu, onlar olsa her hafta babamızı değiştirirler. Vay gele anamızın başına.
…./…..

KADIOĞLU __ İnsan yerine makineler çalışacaaaak (Devamlı fon olarak tekrarlar.)

OSMANOĞLU __ Makineler satınalacağııız! (Devamlı fon olarak tekrarlar Politikacıların sesleri yavaşlayıp fena kayar.)

KADIN __ Ne diyor bunlar allasen?

KÖYLÜ __ Doğru söylüyorlar. (yerinde bir sevinç zıplaması yapar) Yaşasın makineler! Kurtulduk! Öküzler gibi çalışmaktan kurtulduk!

KADIN __ Eşekler gibi çalışmaktan kurtulduk! (Politikacılar fonda aynı sözlere devam ederken diğer oyuncular seviçten bir anlık hora tutup tepinirler. Sonra horonu birden keserler.)

KÖYLÜ __ (1. KADIN’a) İster misin çocuğu da makinelere doğurtsunlar. (Kahkaha ile güler) O zaman anne olarak size gerek yok.

KADIN __ Aklına turp sıkayım. Çocuk yapmak için koynumuza birer demir sokarlar da erkeğe ihtiyaç kalmazsa o zaman kahkahayla ben sana gülerim.

KÖYLÜ __ (Kadının sözü karşısında aptallaşır. Sonra yavaş yavaş dili çözülmeye başlar.) Sahi bu işin altında bir bit yeniği var. (Davulu her hecede vurarak) Bu-iş-te bir bit ye-ni-ği var. Bu iş-te bir til-ki-lik-var. Bu iş-te bir til-ki-lik var. (Gittikçe hızlanır.)
Bu oyun, Nisan 1975’te Balıkesir’de oynanmak üzere Necati Eğitim Enstitüsü öğrencilerince sahneye konulmuş, Oyun başlamadan üç saat önce Balıkesir valiliği oyunun oynatılmamasını istemiştir.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Basın Bürosu 16.05.1975 tarihli 1493 sayılı Bilirkişi raporundan; Ancak tarihin gidişatı içinde ne zaman ve nerede geçtiği bilinmeyen mücerret olaylara dayanarak tahkir suçunun gerçekleştiğini söylemek yerinde olmaz denilmiş ve oyun hakkında takipsizlik kararı verilmiştir.

Artık!!!

Bu
Oyun
Oynanmamalı!

:mad::(

ozgur_beyin
08-10-2008, 23:07
sevgili pervane nedendir bilemem bana bernard show'un şu lafını hatırlattı
-politika köpeğe tasmayı geçirene kadar köpeği okşamaktır

meaculpa
09-10-2008, 00:55
Bu oyun hem oynansın hem de oynanmasın...

Oynansın tabi diyenlerden olup da; ehh be cancagızım her seçim de aynı demir çubuk ( kazık ) koynumuza sokuldu da ne değişti kaldı ki bu oyun her köşe başında oynansa kimin kafasına zerre kadar demokrasi girecek diyebiliriz...

Oynanmasın bu oyun diyenlerden de olup pervaneye göz kırpabiliriz ;)

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az...

Serdar
09-10-2008, 17:13
Bu oyun hem oynansın hem de oynanmasın...

Oynansın tabi diyenlerden olup da; ehh be cancagızım her seçim de aynı demir çubuk ( kazık ) koynumuza sokuldu da ne değişti kaldı ki bu oyun her köşe başında oynansa kimin kafasına zerre kadar demokrasi girecek diyebiliriz...

Oynanmasın bu oyun diyenlerden de olup pervaneye göz kırpabiliriz ;)

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az...

"Penguencikler kutuplarda üşümesinler istiyoruuuuum, ama küresel ısınmaya da bir dur densiin istiyorum." diyen reklam filmine benzedi senin iş. İzledin mi o reklamı? Kızcağız hem istiyor, hem istemiyor gibi o reklam filminde. Suratındaki ifadeyi hatırlıyor musun?

mhmd
09-10-2008, 17:55
Sözün özü;

Girme şu alçakların hizmetine, konma sinek gibi pislik üstüne,
İki günde bir somun ye; ne olur? Yüreğinin kanını iç de boyun eğme.
(Ömer Hayyam)

pervane
09-10-2008, 23:01
Sevgili şeyhim;

Güzel bir söz, yanlız müsadeniz olursa bir sorum olacaktı. Bizim çiçeği burnunda Mod Meaculpa hiç nohut oldu mu? yoksa hep böyle leblebimiydi.:)

Sevgili Meaculpa, saz-saz, hatta saz-lık:rolleyes:

Ayrıca Mod’ların kaşı gözü oy-na-ma-ma-lı ;)

meaculpa
10-10-2008, 02:05
Az tuz ek pervanem, biranın yanında iyi giderim ;)

Serdar hatırladım o kızı... ultra şirin :)

Anyon€
10-10-2008, 15:41
Sizin bu haliniz de bana yakar topu hatırlattı :)

pervane
10-10-2008, 22:15
İlginç bir durum bu oyun başlıktaki arkadaşlara başka başka konuları hatırlattı. Bana ise içinde bulunduğumuz günler yıllar önce senaryosunu okuyup sahnelemeyi düşündüğümüz ama içinde bulunduğumuz şartların elverişsizliği nedeniyle vazgeçtiğimiz bu oyunu hatırlattı. Oysa rolümü çok tutmuştum tabi ki köylü kadındı.;)

Ağa-Miroğlu ( Dedem diyor Millî Mücadele kahramanı Bedir Ağa) Kalem-Kılıçoğlu (Babam tapu memuruydu. Bu rolünü şaşırmış bir kalemoğlu:)) Kadıoğlu (Dedem Teyup cami merası kavgasında öldürüldü)

Bir de Oyunun başında Polis__ Bu oyun oynanmaz dediğinde, Kadın__ Bu oyun oynanmaz mı diyorsunuz diye soruyor. Polis__ hayır oynanmaz demiyorum. Böyle oynanmaz diyorum.
Oyuncu ise ileride sanat komiseri olabilirsiniz diyor:( Gerçek oyuna-oyun gerçeğe…..

sinner
13-11-2008, 23:11
16.05.1975 tarihli oyun yaw
O tarihte ben hayatta bile değildim :D

vartor
13-11-2008, 23:27
Ben de yeniden dogmustum.

evrensel-insan
14-11-2008, 00:00
Saygideger arkadaslar;

Bende, o tarihlerde; yeni ufuklara yelken acmayi planliyordum da, Yusuf33 nerdeymis, merak ettim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

sinner
14-11-2008, 00:45
33 yıl önce yani ? ;)

evrensel-insan
14-11-2008, 01:24
Saygideger yusuf33;

Hadi, sunun cevabini soylede; evrim-yaratilis tartismasi bitsin artik! :rolleyes:

Saygilarimla;
evrensel-insan

sinner
14-11-2008, 02:52
sayın Evrensel İnsan gerçekten ne kast ettiğini anlamadım.
Yoksa bezm-i ezel yada Kalü Beladan mı bahsediyoruz ;)

evrensel-insan
14-11-2008, 23:40
Saygideger yusuf33;

Ben, gelirken; yolculuk esnasinda, uykuya dalmisim.:D

Oyuzden, hicbirsey hatirlamiyorum. Belki, sen gelirken; uyanik kalmissindir da; gelisini hatirlarsin, diye sordum. :rolleyes:

Ama, anladigim kadariyla; sende gelirken, uyuya kalmissin.:( Neyse; elbet, bir gun gelirken; uyuyakalmayan, bir kisi buluruz ve ona sorariz. :cool:

Saygilarimla;
evrensel-insan

sinner
15-11-2008, 00:06
Aklıma White Noise, Flatliners, Thir13en Ghost filmleri geldi.
Bize öte taraf tecrübesi olan paranormal biri lazım :D

evrensel-insan
15-11-2008, 00:11
Saygideger yusuf33;

O dediklerin, hep "olumden sonra geri donenler". Biz, ise "dogumdan once nerede oldugumuzu" arastiriyoruz.

Bu iki konunun farkina varalim lutfen. :confused:

Saygilarimla;
evrensel-insan

sinner
15-11-2008, 00:16
sayın evrensel insan,
Doğumdan öncesini varsaymak için öncelikle ruh olgusunu ve onun ebediliğini var saymak gerekir diye düşünüyorum.

evrensel-insan
15-11-2008, 00:35
Saygideger yusuf33;

Konunun, cevabi aslinda; bilimsel olarak var." HIC BIRSEY YOK OLMAZ VE YOKTAN DA HICBIRSEY VAROLMAZ" "ilkesi temelinde; erkek-disi iliskisinin, temelinde, varliga kavusuyoruz.

Erkek-disi de; aldiklari besinler temelinde uretim yapabiliyor. Dolayisiyle, bizler dogmadan once; herhangibir yerde; dogduktan sonra da, sadece bir yerde olabiliyoruz. Bu temelde, bakildiginda da; oldukten sonra, curumeyle birlikte; bir yerden, tekrar herhangibir yere geciyoruz.

Herhangibiryerdeyken, bir yerde birlesecek ana parcamizin, parcalari heryerde. Bunu bir isinlama olarak dusun. Yalniz, sadece isinlama-dogum- sonrasi, bir yerde olabiliyoruz. Isinlama sureci ve yeri ana rahmi oluyor. Oldukten sonrada vucut tekrar isinlanip; parcalara ayriliyor. Tabi, burda; kemiklerin isinlanmasi en zor durum.

Yani, dogmadan once ve oldukten sonra; zincirin tamamlayici parcalari arasinda; daginik ve belirli bir parca degiliz. Zincirin, belirli bir parca olma sureci; ana rahminde basliyor ve dogumla son buluyor. Anlatimimi nasil buldun?

Saygilarimla;
evrensel-insan

sinner
15-11-2008, 01:03
Anlatımın oldukça mantıklı sadece ışınlanma olgusunu anlamadım.
Ben insanı bir bilinç düzeyi olarak düşünmüştüm.
Doğumdan önce onun bir biilnci var mıydı ?
Ölümden sonra bu bilinci aktarabiliyor mu ?

evrensel-insan
15-11-2008, 01:44
Saygideger yusuf33;

Isinlanma, bir ornekti. Sadece, parcalarin; bir araya gelip; teki-dogan bebek- olusturmasi acisindan. Isinlananda; dogum oncesi ve yasam sonrasi isinlarin parcalar halinde, yayilip; dagilmasiydi.

Bilinc, bir bebekte; dogumdan; en az 3 yil sonra olustugunu dusunursek; yok dememiz gerekir. Buna, en guzel ornek; 3 yasina gelmemis bebeklerin, ellerini eldivenlerler. Neden? Tirnaklariyla, yuzunu veya derisini yirtmasin diye.

BILINC, 3 YASI SONRASI; YASAM VE ILISKIDEN OGRENILIR VE KAZANILIR.

Olumden, sonra ise; olen kisinin yasam ve iliskisinde beraber oldugu ve yasamakta olan kisiler eliyle anilmasi ve dusunce ve davranislarinin dile getirilmesi. Yani, yasayanlarin; olenin dusunce ve davranisini; zaman zaman veya yeri geldikce; yasatmasi.

Eger, kisi; bir de; herhangibir konuda, topluma malolmussa; o zaman, onun yasatilmasi daha uzun ve sureli olur.

Dusun bakalim; insanoglunun tarihinde; en eski olan ve yasatilan kisi kimdir? Hangi, konuda bu kisi yasatilmaktadir? Dolayisiyle, olmus olan kisinin; dusunce ve davranisini yasatanlar; kisi olmus olsa bile; onu yasatarak bilinclenebilirler. Tabi, dusunce ve davranislarini sorgulayip; algilamaya calisarak.

Isin, ilginci; herhangibir dogan; ne zaman dogarsa dogsun; hazir bir duzenin icine dogar ve onu algilamaya, kavramlamaya, iliski ve iletisim kurmaya; eskide olanlardan da; bilgi edinip; ogrenmeye calisir.

Bu, ilk insanoglu icinde gecerlidir. O da; hazir bir duzene gelmistir ve kendisinden onceki canlilarla-ki bunlar kendi benzeri hayvanlardir-iliski, iletisim kurup; onlarin deney ve tecrubelerinden yararlanmistir.

Saygilarimla;
evrensel-insan