PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uzun Metrajlı Video Belgesel Projemiz

Cem
11-10-2008, 11:59
Yönetim Kurulu kararı ile bir uzun metrajlı video belgesel hazırlama projesi çıkmış bulunuyor. Projenin ilk duyurusu forumlarımızda global duyuru şeklinde yapıldı. Kısa zaman içinde bültende (kasım) veya sadece üyelerimize yönelik bir özel duyuruda projeden bahsedeceğiz büyük ihtimalle.

İlk etapta kadromuzu güçlendirmemiz gerekiyor. Tabi nicelik değil nitelik açısından zengin bir kadro olmalı. Duyuruda belirttiğimiz gibi site dışındaki kişi ve kurumlara da açık bulunuyor proje. Özel olarak ateizm.org sitesine de ortaklık teklifi götürülecek YK kararı çıkarsa.

Biz burada şimdilik neler yapabiliriz, nasıl bir yöntem izlemeliyiz gibi soruları ve projedeki en önemli adım olan senaryo ile ilgili ana hatları belirleme gibi konularla tartışmamıza, görüş alış-verişimize başlayalım derim.

Umarım geç de olsa bu zorlu işin altından kalkabiliriz.

Hepinize iyi bir katılım ve başarılar diliyorum.

Cem
11-10-2008, 12:17
YK'ya sunduğum proje taslağını buraya da aktarıyorum. Aşağıda verilen tarihlere uymak gerekmeyebilir. Ancak önümüzdeki hedefe ulaşmak için ara basamaklar belirlemek, yolumuzu daha net görmek için bize referans olabilir ve konuyu ciddiye aldığımızı ifade etmesi açısından faydalı olacaktır diye düşünüyorum:

UZUN METRAJLI VİDEO BELGESEL PROJESİ

Konu: İnsan ve Din (İslam ağırlıklı)

Projenin Tahmini Kronolojisi:

1. evre (Ekim 2008)

-Belgesel senaryosunun ana hatlarınının ve başlığının oluşturulması.
-Proje ortaklığı için tasarının ateizm.org'a sunulması. Projenin kurucu ekibinin belirlenmesi.

2. evre (kasım 2008-mart sonu 2009)

Başlığı ve ana taslağı ortaya çıkan belgesel senaryosunun detaylı kurgusu ve senaryosunun seçimi için herkese açık bir senaryo yarışmasının başlatılması. Bu duyurunun bülten ve site ana sayfası dahil en geniş şekilde yapılması. Yarışmaya katılım bireysel olabildiği gibi kişiler grup oluşturup o grup adına da yarışmaya katılabilirler.

Yarışmanın duyurusu Kasım başlarında. Senaryoların teslim süresi ise nisan 2009 başlarında. Yani senaryonun oluşturulmasına 5 ay ayırıyoruz.

Senaryoya katılımı teşvik etmek için birinciye hem manevi bir ödül (Avatarın yayında Özel Hizmet Ödülü yazısı ve simgesi gibi) hem de parasal ödül (örneğin 400 YTL, bu iş için büyük bir para olmasa bile bir miktar motivasyon sağlaması için).

3. evre (nisan 2009)

-En iyi senaryonun seçilmesi. GY'nin katılımına açık şekilde Video Grubunda en iyi senaryo seçilecek. Tabi ki birinciliğe layık bir senaryonun bulunamadığı yönünde bir karar da alınabilir. Böyle bir ihtimali düşünüyorsak kasım ayındaki duyuruda bu belirtilmeli.

-Ekipteki Dinler Tarihi ve İslam konusundaki danışmanlarımız (benim tercihim pante ve/veya sargon olabilir) senaryonun gerçekliğe uygunluğunu denetleyecek. Gerekirse senaryonun tartışmalı yerleri tartışmaya açılacak. Sonuçta senaryoda değişiklik gereken yerlerde düzeltmeler yapılacak (senaryoda değişiklik yapma hakkımızın saklı olduğu ilk duyuru yapıldığında belirtilmeli).

4. evre (mayıs 2009-nisan 2010)

Animasyon ekibi eline ulaşan senaryoya sadık kalarak fotoğraf, harita, çeşitli grafik ve animasyonları oluşturacak. Kanımca projenin en zorlu kısmını burası oluşturuyor. Bu nedenle bu evrenin süresini 11 ay olarak tasarladım. Aslına bakarsanız bu kısmın başarılabileceğine dair şüphem var. Eğer ekibe uzman animasyoncular bulup katabilirsek ve ciddi olarak çalıştırabilirsek başarılabilir gibi görünüyor. Uzman video animasyoncu bulamazsak iki yol görünüyor:

a) Kendi olanaklarımızla, kasım 2008'den itibaren eğitim ve geliştirme çalışmaları yapmak. Bilgi ve tecrübe paylaşımı ile çalışma motivasyonu olan ekip üyelerini geliştirmek.

b) Yeterli parasal kaynak bulabilirsek profesyonel video animasyon şirketlerine projemizin zorlu bölümlerini sipariş etmek.

5. evre (nisan 2010)

Seslendirme çalışması.

Nisan 2010 tarihine kadar ekip veya DÖ içinden belgeseli seslendirebilecek düzeyde diksiyon ve mikrofonik ses sahibi kişiler araştırılabilir. Bulunamazsa iki yol seçilebilir:

a) Ücret karşılığı profesyonel bir isime seslendirme yaptırmak.

b) Seslendirme yapmadan sadece alt yazı ile yetinmek.

6. evre (mayıs 2010)

Montajı biten belgesel, ekip ve yöneticiler tarafından değerlendirmeden geçirilir. Projenin çok başarılı bir şekilde tamamlandığı yönünde görüş ağır basarsa belgesele İngilizce alt yazı ekleme çalışması yapılır. Belgeselin yeterli kalitede olduğuna inanmıyorsak sadece Türkçe olarak yayın tarihini bekler.

7. evre (haziran-temmuz 2010)

Belgeseli İngilizceye çevirmeye değer bulduysak ve İngilizce alt yazı eklediysek İngilizce seslendirme için R. Dawkins'den yardım isteyebiliriz. Kendisinin bazı video programlarını internette görüyorum. İyi çalışma kotarırsak konuya duyarlı davranacağına inanıyorum.

Yayın

4 eylül 2010'da, Turan Dursun'un ölümünün 20. yıl dönümünde belgesel yayına sokulur.

Proje için motivasyon unsurlarımız

Geniş bilgi arşivimiz ve güçlü argümanlarımız belgeseli oluşturmak için bize yeterli senaryo malzemesi sunuyor. Ayrıca çoğu profesyonel belgesel yapımcısının çekindiği ve boş bıraktığı bir alan söz konusu. Bu boşluğun bizim için iyi bir motivasyon kaynağı olabileceği görüşündeyim.

Projenin Zorluğu

-Geniş bir bilgi arşivi ve güçlü argümanlarımız bize belgesel sanaryosu için iyi bir kaynak oluşturuyor ancak bu bilgi ve belgelerin nasıl bir kurgu ile ve nasıl bir dille sunulacağı ciddi bir görev olarak önümüzde duruyor. Örnek olarak bir fıkrayı birisinden dinlediğimizde gülmektan katıldığımızı bir başkasından dinlediğmizde ise soğuk bir etki yaptığını hemen hepimiz tecrübe etmişizidir. Bunu düşündüğümüzde benzer şekilde elimizdeki bilgi arşivininin ve temel argümanlarımızın nasıl bir dille ve kurguyla sunulmasının ne derece önemli olduğu konusunda sanırım hem fikiriz.

Senarist hem konuyla ilgili altyazı veya seslendirme metnini yazmalı hem de o sırada ekranda nasıl bir fotoğraf, harita, grafik veya animasyon olması gerektiğini belirtmeli. Açıkçası zorlu bir iş. Ama başarılamaz gibi de gelmiyor bana.

-Belgeselde yer alacak animasyonlarınların oluşturulması yüksek derecede "video animasyon" yazılımı tecrübesi gerektirecektir. Bu alan, ortalama bir bilgisayar ve internet meraklısı bir bilgisayar kurdunun profilinde görülen bir ilgi alanı değil. Photoshop, flash, linux, php gibi alanlar ortalama bir bilgisayar kurdunun ilgi alanları içinde ama 2D veya 3D animasyonlarına ilgi duyanlara ulaşmakta sıkıntı çekebiliriz.

Cem
14-10-2008, 23:56
Senaryonun ana hatlarını belirlerken karar vermemiz gerekn noktalar var: Belgesel Türk seyircisine yönelik mi olmalı yoksa yabancı birisi de izlediğinde anlayabilecek bir şekilde mi olmalı? Başka bir deyişle Türkiye özgülüne yönelik konulara yer vermeli mi? Benim görüşüm Türkiye özgülüne yönelik bir belgesel ayrı bir çalışma olarak ele alınmalı. Bu çalışmamızda ise daha evrensel çapta ele alınmalı din olgusu.

Senaryoyu hazırlarken Turan Dursun, İlhan Arsel, Arif Tekin, Erdoğan Aydın gibi yazarlarların makalelerinden ve sitemizde bilimsel bir özenle yazılmış makaleler arasından etkileyici olabilecek ve görsellikle desteklenebilecek tesbitleri titiz bir çalışma ile çıkarmak, derlemek gerekiyor.

Senaryoda bilimsel şüphecilik ve sorgulayıcılık, araştırmacılık ön planda olmalı. Videoyu izleyen pek çok kişi amacımızın dinleri ve inanırları küçümsemek veya aşağılamak değil gerçekleri bulmaya çalışmak olduğunu hissedebilmeli. Belgeselin üslubu Geert Wilders'in 'Fitne' sindeki gibi saldırgan bir İslam düşmanlığı gibi değil Peter Joseph'in Zeitgeist'i gibi olmalı. Zeitgeist'in Hıristiyanlığın Eleştirisine yönelik Bölüm I'i oldukça başarılı idi bana göre.

Belgeselin giriş, gelişme ve sonuçlanma bölümlerini birbirine bağlayarak belgeselin bütünlüğünü sağlamak önemli görünüyor. Tüm parçalar bir araya geldiğinde verdiği mesaj belli olmalı. Belgeselin orta bölümlerinde yani gelişme bölümünde bu sitede okuduğumuz etkileyici ve akılcı tesbitleri sunabiliriz. Bu kısma yapacağımız giriş önemli. "Biz bu tesbitleri neden yapıyoruz, amacımız nedir?" sorusunun yanıtı girişte gizli.

Sonuçlanma safhası da üzerinde düşünülmesi gereken gene önemli bir nokta. Tüm anlatılanlardan sonra yorumu ve ne yapması gerektiğini tamamen izleyiciye mi bırakacağız yoksa önüne en azından seçenek olarak bir şeyler mi sunacağız?

thunderpoint
15-10-2008, 16:28
Bence bu durumda seyredenin amacımızı anlaması sağlanmalı. Yani seçenek sunmak daha olumlu gibi.. Aslında hedeflediğimizi sonuçta direkt olarak sunmak daha yerinde olur...

Cem
05-02-2009, 23:41
Bu gün, senaryo ana metnini bitirmiş ve Senaryo Baş Danışmanı olarak görev alan Pante'ye metni iletmiş bulunuyorum.

Önümüzdeki safhayı yaklaşık 60 sayfa olan metnin bilimsellik ve dil yönünde incelenmesi oluşturacak. Ana metin, kullanılan argümanların yeterliliği, tezlerin bilimselliği, konunun akıcılığı gibi yönlerden değerlendirilip, tartışılıp son şeklini alacak.

Güçistenci
06-02-2009, 15:07
5. evre (nisan 2010)

Seslendirme çalışması.

Nisan 2010 tarihine kadar ekip veya DÖ içinden belgeseli seslendirebilecek düzeyde diksiyon ve mikrofonik ses sahibi kişiler araştırılabilir. Bulunamazsa iki yol seçilebilir:

a) Ücret karşılığı profesyonel bir isime seslendirme yaptırmak.

b) Seslendirme yapmadan sadece alt yazı ile yetinmek.

Bence b seçeneğini kaldırmalı. Ne olursa olsun seslendirme yapılmalı. Ses görüntü kadar önemli. Sadece görüntüyle yetinirseniz emeğinizin yarısını çöpe atmış olursunuz. Kokusunu, tadını ya da dokunma hissini veremiyoruz. Ama bari göze ve kulağa hitap etsin.

Cem
06-02-2009, 22:17
Bende de o yönde fikir gelişiyor güçistenci.

Hele okuma alışkanlığının az olduğu bir toplumda uzun altyazılara dayalı bir video istediğimiz sonucu veremez gibi geliyor bana.