Orijinalini görmek için tıklayınız : UMVB Projesine Özel Bir İsim
UMVB projesine özel bir isim vermenin zamanı geldi sanırım. Filmin adını belirleyeceğiz. Bundan sonra Uzun Metrajlı Video Belgesel gibi genel bir adla değil özel adla anmamız daha somut olacaktır.
Önerim: Mitler ve Gerçekler
27 ekim pazartesi sonuna kadar başka her hangi bir öneri olmazsa proje bu isimle anılacaktır. Ama umarım daha etkili isimler önerilir bu süreye kadar.
thunderpoint
23-10-2008, 15:00
Hedefimiz gerçekleri anlatmak olduğuna göre 'gerçek' sözcüğüne yoğunlaşmak iyi.. Yalnız 'mit' altyapılı olmayanlarda ilgi uyandıracak bir sözcük değil.. Dolayısıyla bunun yerine günlük kullanımı bol ve anlaşılır bir sözcük seçilebilir.. Ayrıca isim belirleme işini DÖ yada GY'de yapmamız daha iyi olmaz mı, katılımın çokluğu açısından?
Ayrıca isim belirleme işini DÖ yada GY'de yapmamız daha iyi olmaz mı, katılımın çokluğu açısından?
Senaryo ana hatları ile ilgili DÖ'de açtığım başlığa hiç bir yanıt gelmediği için bu başlığı da orada açmak istememiştim. Ancak teklifin üzerine başlığı oraya taşıyorum.
serüvenci
25-10-2008, 21:03
Sorgulanmayan Mitler - Gerçeklerle Yüzleşmek gibi bir isim düşündüm.
Gerçeklerle YüzleşmekBu ifade filmin adından ziyade senaryo metni içinde yer alabilecek bir ifadeye benziyor. Anlam olarak da bir hayli geniş "gerçeklerle yüzleşmek" kavramı. hangi gerçekler dediğimizde bireysel çevremizden, içdünyamıza ve siyasal-toplumsal gerçeklerle yüzleşmeye kadar çok geniş bir çerçeveyi kapsıyor. Mit kavramı da geniş olmakla beraber buna göre çemberi çok daha dar ve genellikle dinsel mitleri çağrıştırıyor diye düşünüyorum.
Dört günlük isim önerisi süresi dolduğu için ve başka somut öneri olmadığı için kararı "Mitler ve Gerçekler" ile "Sorgulanmayan Mitler" arasında vereceğiz.
serüvenci
29-10-2008, 16:05
Sorgulanmayan Mitler - Gerçekler şeklinde bir isim de olabilir.
çakırcalı
29-10-2008, 16:45
"Mitler ve Gerçekler" kulağa hoş geliyor ama, sanki bazı konularla ilgili bölümlerde tezat oluşturur ya da eksik kalır diye düşünüyorum. Allah adına insan boğazlayanlar, el-ayak-dil kesenler, göz çıkaranlarla ilgili bir bölüm yapılacak olduğunda, hangi mitlerden kaynaklandığı düşünülecek? Ya da kadın haklarıyla ilgili bir bölüm? Çocuk hakları, miras vs...
İslamın ağırlıklı yaşandığı bir toplum içindeyiz ve ağırlıklı olarak da bu topluma hitap edeceğiz. Öyle bir isim olmalı ki, islamiyetle ilgili her konuya uyum sağlamalı. "Ha bak, isim bu; sözde bunu anlatıyor ama, aslında öyle değil, böyleymiş" dedirtebilecek türden bir isim.
Aslolan insan olduğuna ve dinlerin insani yönü olduğuna göre "Dinde İnsan" gibi bir isim de düşünülebilir.
thunderpoint
29-10-2008, 17:16
Bu durumda ben "Mitler ve Gerçekler" diyorum..
serüvenci
29-10-2008, 18:18
mit kavramıile, sosyolojik açıdan mit ve efsane kavramları atıflandırılmış olacaktır diye düşünüyorum. birey ve toplum, olanı gerçeklerden farklı boyutta ele alarak olmayana yani mite ve efsaneye dönüştürür. bu nedenle mit kavramı, uygun görünmektedir.
Süremiz aslında doldu. Dört gün isim önerisi için yeterli bir süre idi bence. Ancak gene de 30 ekim perşembe saat 24.00'e kadar uzatıyorum süreyi. Süre dolumunda somut öneriler üzerinden oylama yapacağım. Anket şeklinde bir başlık açacağım ve en fazla oyu alan belgeselin ismi olsun. Oy verme süresi için ise 3 gün yeterli sanırım.
Cem'in önerisi güzel.
Ama bence "Dinsel Mitler ve Gerçekler" daha güzel. :)
tensiz.denek
29-10-2008, 23:47
Merhaba,
Video çalışma grubundaki ilk mesajım, biraz dolaşıp bu gruptaki mesajların bir kısmını okuyup daha önce yapılan video çalışmalarının bir bölümünü izledim.
Çalışma grubuna daha yeni katıldığım için kişisel düşüncemi birazda çekinerek söylüyorum.
Anladığım kadarıyla senaryo anahatlarıyla bile yeterince ortaya çıkmadı daha. Bu durumda bir başlık seçiminin ileride yapılacak senaryo çalışmalarını sınırlandıracağını düşünüyorum. Yazarlar genelde kitabı yazdıktan sonra başlığı atarlar. Önce atılan başlık, sonra içeriği kısıtlayacaktır.
Buna rağmen bazı nedenlerden dolayı bir başlığın seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat bu başlığın kalıcı olmaması, ileride değiştirilebilecek olabilmesi taraftarıyım.
"Mitler ve Gerçekler" ismini beğenmedim. Bir HY kitabı başlığı gibi duruyor. Bence bir başyapıta yakışır bir isim değil, çünkü başlığın içinde bir zıtlık, bir şok edicilik, bir akılda kalıcılık yok. Mitlerde zaten gerçek olmama payı vardır.
"Dinsel mitler ve gerçekler" de bu ismin bir türevi görünümünde.
Diğer başlıkları bulamadım, benim önerilerim:
"Meleklerin fısıldadıkları" : tinsel olanla fiziksel olan arasında bir ilişki bu. Melekler kendi ağızlarından kendilerini anlatacaklar/yalanlayacaklar
"Allah'ın anlatmadıkları" : bu başlık kolaylıkla içerik hakkında merak uyandırıyor
"Kapalı kapılar" veya "Kilitli kapılar" : gözümün önüne kapak resmi geldi. tahta eski bir kapı, kırık bir aralıktan ışık geliyor, kapıda paslanmış bir kilit
"Perdeli gözlerde mühürlü kalpler" : ... ironi