PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bismillah

Serdar
25-10-2008, 15:52
İngilizce özentisi içindeki müslümanlar:

http://www.youtube.com/watch?v=QvCUiHK7AXk&feature=related

Serdar
25-10-2008, 15:53
Çok az bir kelime sayısı ile, köle toplumlarına uygun görülmüş bir dil olan İngilizceyi, üstelikte tepelerine bomba yağdıran bir ülkelerin dillerini, bakın nasıl da çok seviyorlar, çorba gibi içiyorlar.

Serdar
25-10-2008, 16:09
İngilizceden bilim dili olmaz, bu bir gerçek. Dünya dili hiç olmaz. Kapitalist köle dili olur. E, Fetullah Gülen de ABD'ye kaçmamış mıydı? Kendi kölelerine ingilizce sıvayacak. Bakın görün ilerde Kürdistan'ın da dili ingilizce olacak. Millet şapır şapır ingilizceye merak saracak. Aman canım işte dünya dili, ortak dil değil mi diyecekler. Şimdiler de bu çekilen Kürtçe nutukları, proleter nutukarı unutulacak. Tamamen şirketlerin kölesi, ingizlice konuşan bir ülke olacak, ilerde Türkiye'nin de olacağı gibi.

Serdar
25-10-2008, 16:12
Niye bu müslümanlar ingiliz-Amerikan kültürünü çok severler diye sormaz mısınız? Bunların müslümanlığı işte bunlardan ibaret.

Serdar
25-10-2008, 16:20
.........................

simkalp
26-10-2008, 01:16
Yorumları okuyorum; bir ingilizce düşmanlığıdır gidiyor. Araştırsak anti yorum yapanların çoğu ingilizce biliyordur ya da hayatında ingilizce öğrenememenin ezikliği içinde yaşamış, beyinleri "what is your name?" ' den ileri gidememiş, ben öğrenemdiysem çamur atayım bari mantığıyla hareket eden mikroorganizmalar... Hayatı islam olarak algılayan yıkanmış beyinler. İngilizce dünya dilidir. Evrensel bir dildir. Bunu amerikan hayranlığımdan söylemiyorum. Çok basit bir örnek; bilgisayar programlarının ana dili ingilizcedir. Sizin deyiminizle; "gavur yapmış". Şuan tuttuğun mouse'un hareket etmesini sağlayan adamın ana dili ingilizce. Karşında saatlerce baktığın aleti hristiyan yapmış bu zoruna gitmiyorda milletin amerika hayranlığımı zoruna gidiyor. Hadi bakalım madem bu kadar karşısın evrensel dil olmasına sen bir programlama dili yap. Bir icat yapta dünyada ses getirsin herkez kullanabilmek için türkçe öğrensin. Yapamazsın tabi senin dinin evrenselliğe karşı. Varsa yoksa o müslüman o ecnebi, sınıf ayrımcılığı. Onun başı açık onun ayak bileği gözüküyor. Bırakın bu detaylarıda ilime bilime kafa yorun...

milomanara
26-10-2008, 02:15
Sayın Serdar,

İngilizce dönemin şartlarında, öyle yada böyle ortak din olmuş ve bugün insanlığın mevcut kısıtlar altında, esperanto yada başka bir daha iyi yapılandırılmış dil ile değiştirme olanağı olmayan bir dildir. Her şeye rağmen bu dil dünyayı birbirine bağlamaktadır ve bu güzel bir şeydir. Bugün Mauritius'lu arkadaşlarımız olabiliyorsa bu İngilizce sayesindedir. Önerim her hangi bir konuya yaklaşırken önyargılarınızdan arınmanızdır.

Selamlar,

sinner
26-10-2008, 12:41
Irakın kuzeyindeki oluşumda adı geçen karakterler el birliği ile çalışıyorlar. Kimi eğitim veriyor, kimi para, kimi inşaatları yapıyor, kimi güvenliği sağlıyor...

mhmd
26-10-2008, 15:57
Evrensel kültür güçlü bir dinamiktir.
Zamanın egemenlerinin uğraşılarından öte, alt kültür düzeyce özümsenir.
Bu da gayet normal bir hadisedir. Fizik kuralı kadar da sabittir.

Dil, evrensel kültürün bir koludur.
Çekimin gücü çekenin zorbalığından ya da emperyalliğinden kaynaklanmaz. Alt kültürlerin bilgi edinme zorunluluğundandır.
Zamanında bu zorunluluk Latince idi. Gün geldi Arapça oldu, Farsça oldu.
Şu anki dil İngilizcedir.
Neden?

Tüm dillerdeki yazılan eserlerin ikinci çevirileri İngilizcedir.
Hangi bilim ile iştigal ederseniz edin inceleyeceğiniz en çok kaynak İngilizcedir.
Bu durumda siz hangi dili tercih ederdiniz.
İnadına Fransızca mı? Laf olsun diye Almanca mı?

Mesele bu dilleri öğrenmek ve bu dillerde öğretim görmekte değildir.
Bunlar pek tabii olarak zaten öğrenilecektir.

Kendi dilimizi hatasız ve güzel kullanabiliyor muyuz?
Normal yaşantımızda kullandığımız dilimize özen gösteriyor muyuz?
Önemli olan budur.

Yoksa; kuru kuruya dil şövenizmi yaparak üretemediğimiz bilimden (kopya dahi olsa) faydalanmanın önüne geçmenin mantık ile bir alakası olmaz.

Yazarken ve konuşurken dilimize özen gösterelim. Normal hayatımızda Türkçemizin tüm özelliklerini kullanalım. Ancak mutlaka ve mutlaka bilim dillerinden birini ya da birkaçını da öğrenmekten geri kalmayalım.

meaculpa
26-10-2008, 18:42
Hakkatten ne alaka yani İngilizce kullanmak ve müslüman olmak bende anlamadım. Ayrıca eklenti bir ilahi. Herkes kendi lisanında dualar eder yusuf islam gibi ingliz asıllı, sonradan müslümanlığı secmiş bir şarkıcının da kendi lisanın da bir ilahi ortaya çıkarmasının absurdlüğü nerede... Dünya üzerine yüzlerce devlet, yüzlerce millet ve yüzlerce dil var. Bilginin daha kolay, daha hızlı ve de daha sağlıklı bir biçimde aktarılması için bu yüzlerce frkın bir şekilde , bir şey üzerinde ortak bir yolla aktarılmasının nesi yanlış. Bu inglizcede olur, Mhmd arkadaışımızın bahsettiği gibi vaktinde latince, sonrasında arapça yada farsçada olur. Dilin bir kabahati mi olmalı şimdi burda, bilakis ortak bir lisanda milyarlarca insanın anlamak istediği şeylere ulaşabilmek için kendi içinde oluşturduğu bu sistematik yaşama ivme kazandırır.

Serdar
27-10-2008, 00:00
Bu konuda hiç bir araştırma yaptınız mı veya başka birşey okudunuz mu, bilmiyorum. Ama içtepisel bir hevesle benim düşüncelerimi cevaplamışsınız. Sanırım, ırkçılıkla ve sapmış milliyetçilikle karıştırmışsınız.

Dil bir harçtır, toplumları bir arada tutar.Ayrıca ön beyinin kısmının kullandığı araçtır. Herkesin kendi ana dilinde eğitim yapmaya hakkı vardır ayrıca. Kürtlerin, Arapların, hintlilerin, ispanyolların...

Bir kere bilim kendi anadilinde yapılır. Eğer yapılmazsa bunun sakıncaları çoktur. Beyin önceden inşa edilmişin üstüne kurulur, yükselir veya çalışır. Öyle basit cümlelerle forum köşelerinde yazmak doğru değildir.

İngilizcenin kelime hazinesi düşüktür. Böyle bir dilden bilim dili olmaz. Bir kelime bilimsel anlamda bir çok anlama birden gelebiliyor. Bunu birçok bilim adamları söylüyor.Ayrıca kelime yapısı ve okunuşu ne bilgisayar ne de insan beyni için uygun değildir.Okunduğunu gibi yazılmaz ve yazıldığı gibi okunmaz. Görsel ve işitsel açıdan birbirine uymaz. Şimdi bu sakıncaları ve zararları sıralamak ve içine girmek istemiyorum. Girmekle bitmez. Ama isterseniz başka bir başlıkta bunları tartışabiliriz.

İngilizcenin evrensel ve bilim dili olduğu laftan başka birşey değildir. Böyle bir laf ediyorsanız, ayrıntıya dek inip araştırmalı, incelemeli ve burada göstermelisiniz. Kınıyorum böyle yüzeysel lafları. Basit cümlelerle su yüzüne çıkmaları, lütfen kendinize geliniz.

Ortak bir dil olacaksa da bu ingilizce olmaz. Apaçık ortadadır bu. Tartışmasını da isterseniz yaparız.

İngizceyi şu anda bu ülkede, orta doğuda ve dünyada yayma çalışması tamamen farklı amaçladır. İngizceden eğitim dili olmaz. Düşünce kendi ana dilinde olur. Anncak bir dili çeviri amaçlı öğrenebilirsin bilimsel alanda. Ama o dilde düşünemez, derinleşemezsin, halbuki bu çok önemlidir bilimde. Yani hani, düşünmeden tepki veren insanlar vadır ya, aynı ona benzettim bunu ben.

meaculpa
27-10-2008, 00:25
Ya serdar senin yine saatin gelmiş, azarlamış, paylamışsın kendi dilinde !

Ne diyorsun sen arkadaşım. İngilizce şu an evrensel bir dil. İçerik olarak tasıdıgı dilsel sorunlar, kısıtlamalara ragmen de bu böyle. Ne yapalım yani bu sorunlu dil deyip de burun mu kıvıralım onca dökümanın, onca metnin , onca bilimsel bilginin bize ulaştıgı bir dile...
Aç bakalım bugün bilimsel olarak kabul ettiğin tüm siteleri yada bilimsel verilerine güvendiğin yabancı asıllı yazarlar, bilimadamlarının çalışmalarını hepsi de ingilizce işte. Aarada tek tük almanca falan bulursan da emin ol onun yine ingilizce cevirisi de vardır. Öyle bişey yazıyorsun ki olay oluyor sanır okuyan da. Lisan işte yahu, bir lisan... Derdimi davamı dökebilmek için kullandıgım etsiz, cansız , kansız bir şablon.
Fazlaca büyütüyorsun bence. İngilizce bilim dili olamaz efendim.. Ee kime şikayet edelim serdar yada önerdğin dil nedir de onu öğrenip oturalım öyle kukuma kuşu gibi araştırmak istediklerimize de burun kıvırarak.

İyisin dimi sen :)

-InVi-
27-10-2008, 00:43
Ben Serdarin yorumuna katiliyorum,

zaten ünlü evrimci richard dawinks calismalarini ingilizce yapmasindaki asil gaye, ingiliz kültür emperializmini dünya'ya hakim kilmaktir.......;)
serdar bunu ne güzel cözmüs,
kendim adina tesekür ederim :D

Not : Rivayatlere göre Darwin de calismalarini Ingilizce olarak kaleme almis.....
ama bu tam kesin degil.....lütfen dikkatli olalim.....

Serdar
27-10-2008, 01:04
Evvela öyledir. Bugün avrupa da bir tane ingilizce konuşan ülke yoktur. üzerinde hiç bir ingilizce yazı yazan ürün yoktur. Bütün okullarında kendi anadilleri ile eğitim yaparlar. Bütün bilimsel yayınları da kendi ana dillerinde dir. Zaten işe yarar bir bilimsel yayın çıktığı zaman, bir sürü insan(çevirmen) onu kendi anadiline çeviriyor(isteyen). Senin o çalışmanı ingilizceye çevirmene gerek yok. Böyle olmaz, hangi alemdesiniz bilmiyorum. Bana çıkın örnek gösterin. Böyle tartışma olmaz.

Bugün Rusya'da aynı şekildedir. Japonya da, Çin de. Sizin dedikleriniz, üç beş afrikada ve güney amerikadaki sömürgelerde öyle. ve de TC gibi 3. dünya ülkelerinde. Başka da birşey değil. Çok güzel laflar yazıyorsunuz. Örnek gösterin. Avrupa da şu okulda ingilizce eğitim yapıyorlarmış deyin. Link verin açalım bakalım. Holladanın şu ürettiği ürünün arkasında ingilizce yazıyormuş deyin açalım bakalım.

Serdar
27-10-2008, 01:06
Dilin önemi konusunda, afedersiniz, canınız sıkılsın istemiyorum, hiç mi hiç fikriniz yok ve oluşmamış. Olursa olsunmuş, ne olacakmış. Hiç birşey olmaz canım ne olacak, boşveeeerrrr.

-InVi-
27-10-2008, 01:08
Inna Minna Serdar....Inna Minna

Serdar
27-10-2008, 01:08
Elbette dil emberyalizmi, ekonomik emperyalizm ile bir birini tamamlar. Ve bunu içine din de girer, kültürde, basın-yayın da, eğitim de.

Serdar
27-10-2008, 01:09
Inna Minna Serdar....Inna Minna

Dedim ya, bu laftan öteye gidemezsin. Şaşılacak birşey yok.

Serdar
27-10-2008, 01:12
Elbette dil emberyalizmi, ekonomik emperyalizm ile bir birini tamamlar. Ve bunu içine din de girer, kültürde, basın-yayın da, eğitim de.

Bir çok şeyi birbirinden bağımsız düşünüyorsun. Büyük gelmiş geçmiş en büyük hataları yapıyorsunuz. Öyle bir tek etmenin birşeyi etkiledi yok. Birçok şey birden etkiliyor. Bunun farkına varamıyorsunuz. Klasiki, özgürlükçü-evrimci modunda ilerliyorsunuz. Karşınızda düşman görmek istediklerinizi kesin bellemişiniz. Ne diyelim.

mhmd
27-10-2008, 10:51
Sn. serdar,

İlk yazımız sizin ilk yazınıza binaen yazılmıştı.
Dil konusundaki ilk yazınızı tekrar okursanız, İngilizce öğrenmekten, Müslüman ülkelerin pek çoğunda İngilizce'nin öğretildiğinden bahsetmiştiniz. O yazınızın yorumunu yaptık.
Konu biraz daralınca siz farklı bir konuyu ortaya atmışsınız.
"Yabancı dilde eğitim"
Bu konu ile ilk konunuz farklıdır ve bu konuda size katılıyoruz.

Kendi düşüncelerinizi savunurken diğerlerini küçümser ya da önemsiz görmeniz hoş olmamış.
Herkesten, kaynaklı örnekler istemişsiniz.
Niçin?
Kendinizin verdiği kaynaklarla! karşılaştırmak için mi?!!!
Siz bir görüşünüzü dile getirdiniz, biz de buna mukabil görüşlerimizi dile getirdik, hepsi bu.

Açmış olduğunuz başlıkları inceledik ve gördük ki; yazılarınızda Oktay SİNANOĞLU hocamızın temaları ağırlıkta.
Kendisi çok değerli, dünyaca ünlü bir bilimadamımızdır. Türkçemize sahip çıkılması gereğini ve anadilde eğitimi şiddetle savunmaktadır.
Ancak;
Değerli hocamızın eğitim hayatı, ilk okulu çıkarsak tamamı İngilizcedir.
Çok değerli 4 adet akademik kitabı İngilizcedir.
Şayet hocamızın kitaplarıyla yazılarınızı yazıyorsanız dönüp o kitapları bir daha okumanızı şiddetle rica edeceğiz.
Türçemizin en duru savunucularından olan hocamızın karşı olduğu; İngilizceyi (Ya da herhangi bir yabancı dili) öğrenmek değildir. Mesele, yabancı dil ile eğitimdir.

Bir de başlığınız dikkatimizi çekti.
Bu kadar yabancı dile düşmanlığa rağmen açtığınız başlık Arapça!
Diğer açtığınız başlıklardaki kelimelerin %40'ı yabancı dilde!
Biz demeyeceğiz lakin birileri çıkıp da;
"Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu." derse sakın alınmayın.

Serdar
27-10-2008, 11:56
Buna kültür ve dil emperyalizmi derler Muhammed. Yabancı dilde eğitim de, halkın dükkanlara tabelalara cavırca sözlar asmaları da, bir üllkenin ürünlerinin üstüne ingilizce yazılar yazmaları da bunun içine girer Muhammed. Buna kültür ve dil emperyalizmi derler. Ve ekonomik emperyalizmden bağımsız değildir. Yukarıda açtım okudum ki bu konuda hiç bir bilgisi olmayan insan da var. Sen bakıyorum da biraz daha bilinçlisin.

Bna küçümsemeyle ilgili laflar etmişsin. Peki onlar ne laflar etmiş.Onlar da benzer küçümseyici laflar etmişler sevgili(dear) Muhammed.

İnsanlar dil öğrenmesin demedim.Elbette yabancı yabancı kaynaklara ulşamak için kendi çaplarında dil öğrenmeliler. Fakat asıl derin düşünce kendi anadilinde olmalıdır. Bilgi yabancı bir dilde öğrenilmez, öğrenilirse de kalıcı olmaz. Ezberci olur. Yabancı dille eğitim tehlikelidir. Bu kültür emperyalizmi gün geleck diyecek ki, haydi yabancı dille eğitimi ilkokula indiriverelim. TC'nin resmi dilini ingilizce yapıverelim diyecekler.

Benim dediklerimde ters birşey yok. Benim koyduğum video bilimsel bir kaynağa ulaşır gibi bir halleri var mı adamların? E, yok olduğuna göre Muhammed, bu sana yazdığım son mektubumdur.

Serdar
27-10-2008, 11:58
Kültür emperyalizmimin, ekonomik emperyalizmle birbirine paraelel olarak ilerlediği, bugün apaçık ortadadır. Demek ki bu iki olgu birbirini tamamlamaktadır.

Serdar
27-10-2008, 12:05
Ya bana gösterin ki, Avrupada, Rusyada Çinde, Fransada, Japonyada, Korede , hakikaten sizin dediğiniz gibiymiş diyeyim. Bana tutup da TC'yi , Kenya'ı, Fil Dişi Sahillerini göstermeyin.

Serdar
27-10-2008, 12:21
Bugün Cezayir, Bir Fransız sömürgesidir. Ve oranın halkları da, dünya dili, evrensel dil fransızca sanır. Halk tıpkı burdaki gibi, Fransız mallarını yer, içer, Fransız okullarına kendimi atayım diye çabalar.Fransa dünyanın süper askeri gücü sanır. İnanıyor musunuz? Gidin bir araştırın hele. Ve okullarında Fransızca eğitim yaparlar. Dükkanlarda, çarşlarda, fransızcadan başka birşey göremezsiniz.

Bir zamanlar, Rusya tarafndan Kırgızistan da bu hale getirilmişti. Ruysa'yı dünyanın süper gücü sanırlar. Rusça'yı da evrensel dil sanırlar. Bugün hale o etkinin izlerini görmek mümkündür.

mhmd
27-10-2008, 13:56
Sn. Serdar,

Önce bir sakinleşin.
Takma ismimiz 'muhammed' değil 'mhmmd' dir.
Aynı tema üzerine aynı savunmayı yapmaktayız bu yüzden bizi karşınıza almayın.
Son mektubunuzun son satırına kadar (son satırı hariç) hemfikiriz.
Son satırınıza konu videonun, ilk vermiş olduğunuz mesaj ile alakası olmadığını söylemekteyiz. O kadar.

Dil canlı bir olgudur. Doğar, gelişir, yaşar ve ölür. Daha önce bahsettiğimiz fizik kanunları gibi tabiat kanunları gibi.
Kullanmış olduğumuz Türkçemizin simgeleri Latin alfabesinden alınmıştır.
Latin alfabesi dünyadaki en yaygın alfabedir. Nedeni çok basittir.
Kökeni Fenikeliler olan Latin alfabesinin oluşumunda geometri esası alınmıştır. Bu yüzden hafızada en erken ve kalıcı olarak bulunma özelliği vardır.
Yoksa Fenikelilerin kültür emperyalizmi ile konumuzun herhangi bir bağı yoktur.
Buna rağmen Çinliler, Japonlar, Araplar,Gürcüler, Ermeniler farklı alfabe kullanırlar. Buna rağmen bu ülkelerde latin alfabesi bilinir ve kullanılır.

Şunu anlatmaya çabalamaktayız.
Dil, neden değil bir neticedir. Ne kadar üretime katkınız varsa o kadar evrensele yakınsınız ve ne kadar evrenselseniz o kadar takip edilirsiniz.
Firdevsi'nin 'Şehname'si nedeniyle Farsça hit olmuştu. Firdevsi'nin Şehnamesini yazdığı İran coğrafyasında ve tarihinde de o dönemin tüm gücünü hissedersiniz.

Cezayir'den örnek vermişsiniz. Bir tane de biz verelim. Fransaya karşı savaşmış ve sömürgeciliğe karşı dağlarda, emperyal askerleri güçlere kurşun sıkmış FIS militanı ile yapılan ropörtaj.
Türkçe olan çeviride birşeylerin yanlış gittiğini fark ettik. Biraz daha kulak kabarttık. Militanın ağız hareketi ile ikinci en arkadan gelen sesi karşılaştırdık. Ve inanılmaz bir sonuca vardık. Fransızlara karşı egemenlik ve var oluş mücadelesini kanı ile yapmış kişi Fransızca konuşmaktaydı.
Niçin?

Sonuç olarak;
Dil ile uğraşmanın hiçbir yararı olduğunu düşünmüyoruz.
Bilimde, sanatta, ekonomide, siyasette güçlü ve ayakları üzerinde duran bir ülke olarak var olduğumuz sürece Türkçe, güçlü bir dil olarak yaşayacaktır. Bütün temennimizin budur.
Değilse yi, düşünmek dahi istemeyiz.

Serdar
27-10-2008, 19:08
Sen arkada bir kişi konuşacak diye kendi tezini kanıtladığını mı savunuyorsun? Ne olmuş o arkadaki bir askere?Neyi değiştirir. Benim vücudumda 0,001 ppm zehir bulunabildi diye, " aaa o madde zehirsizmiş, demek ki yenebilirmiş" demek mi istiyorsun? Böyle savunu olmaz, verdiğin örnek ele avuca sığmıyor "yaaa mhmmd".

Dünyanın münyanın evrensel bir dili olduğu yok. Bunlar palavra, küresel güçlerin ve küresel kraliyetin hakimiyetine giden yolda kulanılan bir araç.Uydurmaca. Tekelleşmeci, köleleşmeci hedeflerinden kaynaklanmakta bunlar. Aynı şekilde küresel ısınmada böyle bir uydurmaca. Dünyanın ısındığı mısındığı yok. Her zaman olduğu gibi, bölgesel iklim değişikliği oluyor, olabiliyor. Bir taraf ısınırken bir taraf soğuyor. Ama onlar işi "haydin küresel mücadeleye dökelim" demeye, yani, "küreselleşiverelim, küresel kurumlar kuralım" demeye getiriyorlar. Ama bunlar, hakikakten iyi niyetli kurumlar değiller. Bir sürü yalan işte kol geziyor yaaa mhmmd.

Yani lafı şuna getirmeye çalışıyorum: Tc bir ABD-İngiliz temelli şirketlerin sömürgesi olduğu için TC insanları, ingilizceyi dünya dili, abd ordusunu da dünya ordusu, süper ordu sanıyor.

Benzer şekilde de Cezayir halkı Fransayı öyle sanıyor. Kırgızlar da Rusya'yı. Bu örnekleri çoğaltmak mümküm. Dili öğrenmeye karşı değiliz. Ama dünya dili diye birşey yok. Ve eğitim yabancı dille yapılamaz. Kültür emperyalizminin oyunlarıdır bunlar.

yucemanitu
28-10-2008, 00:16
Ben de fikirlerimi beyan edeyim katılırsınız katılmazsınız o ayrı. Tayyip Erdoğan İngilizce bilmiyor. Şimdi o anti-emperyalist mi? B. Ecevit'in mükemmel İngilizcesi vardı hangi siyasetçimiz ondan iyi İngilizce biliyor ki her ne kadar solcu olmasa da meclise girip de emperyalist ABD'ye kafa tutan bir o çıktı. Saygıyla anıyorum kendisini. Ben okuldayken felsefe dersi için Descartes'ın Meditasyonlar'ını Türkçe okudum ve pek anlayamadım ama İngilizcesini okuyunca çok rahat anladım. İngilizceniz (çok değil) biraz iyiyse Komünist Manifesto'nun da İngilizcesi çok daha rahat anlaşılıyor. Eğitim dilimiz İngilizce'ydi evet eğitim dilinin kendi anadilinde olması güzel bazı arkadaşlar epey zorluk çekiyordu yabancı dil istidadı olmazsa okulun bilmemkaç sene uzaması işten bile değil eğitim dili Türkçe olmalı ama İngilizce'yi öğrenmek ayrı bir mesele bu kötü bir şey değil.
Biliyorsunuz bir zamanlar Kamboçya'da İngilizce bilen herkes ABD casusu olmakla suçlanmış ya öldürülmüş ya hapse girmişti. Tersten bakınca da BÜ'de görev yapan bir öğretmen epey bir zaman evvel Macaristan'da master yapmış döndüğünde kendisinin Macaristan'dan geldiğini öğrenen biri adama Komünist demiş. Bu olay tabii yıllar evvel olmuş (Stalinist blok ayaktayken) Sağ görüşlü hoca da fena bozulmuş hani araya girmeseler yumruk yumruğa dalıyormuş.
Dil bilmek dil öğrenmek güzeldir. Ayrıca İngilizce çook geniş bir kelime haznesine sahip. Fransızca'dan Çince'den hatta Arapça'dan yığınla kelime almış zengin bir dil.
Gelelim çok sık kullandığımız bazı sözcüklere: şamdan, kaşık, kevgir(Farsça), hürriyet, kalem, kitap, isim, cümle, kelime (Arapça) liste uzar gider.