Orijinalini görmek için tıklayınız : Darwin'in psikolojisi
karadenizli
09-12-2008, 16:01
Meşhur astrofizikçi sir james jeans bir kitabında
"İnsanlar meşgul oldukları fenlerde fenafilfen olurlar"(Esrarlı kainat ve etrafımızdaki kainat)
Yani olayları hayatı o ilmin penceresinden duyar görür.mesela şöyle bir örnek verir "bir müzisyen piyanonun 5. ve 8. tuşlarında aynı sesleri duyacağından merdivenden inerken de 5. ve 8. basamaklarda aynı sesi duyacağını zanneder."
Eski devirlerde yaşayıp geometriyle uğraşan insanlar başka gezegenlerdeki canlılara mevcudiyetimizi hissettirmek için üçgenler ve dörtgenler yapıp içlerine ateşler yakarak varlığımızı duyurmak istemişlerdir.
Aynı şekilde matematikle uğraşan insanlar kainatın yaratıcısının bu kainatı matematiksel ölçülerle yarattığını düşünmüşlerdir.
İşte darwinde hayatı boyunca hayvanlarla ve hayvan fosilleriyle ilgilenmiş dolayısıyla o alanın dışına çıkamadığı için hayatı varlığı kısaca herşeyi o incelediği alanın gözlükleriyle görmüş bunun için aklıın ilmin ve mantığın alamayacağı şeyler ortaya atmıştır
Sanırım bir yanlışlık olmalı... 1 ile 8 olsaydı; yani bir oktavlık bir aralık, o zaman, sadece bir oktav tizi veya bası (orijinal ses düzeni hiyerarşisi içinde) olurdu.
Sizin deyişinizden yola çıkarsak, o zaman, şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz:
Doğdukları andan itibaren başlamak ve tüm bilinçli olması gereken süreçlerde de devam edeceği üzere, devamlı bir şekilde "allah kabul ederse" sözünü (diğer tüm benzeri sözler de dahil olmak üzere tabi) duymaya alışmış ve bilinci bu yönde şekillenmiş bir insan da, o zaman doğru yaptıklarını ne bilecek ne de öyle inanacak,topu her seferinde tanrıya atarak, sadece "olması için" dua edecektir.
Asıl konuya istinaden ise, aşağıdaki sözü değerlendirmenizi rica edeceğim:
"The fact that a believer is happier than a sceptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one...
George Bernard Shaw"
Saygılarımla.
karadenizli
09-12-2008, 21:16
Örneklemelerde derine inilmemeli orada anlatılan fasıl değil asıldır benim ne anlatmak istediğimi anladıysan tamamdır.
Ben inançlı insanlardan değil darwinden söz ediyorum başlığı o yüzden açtım o yönde yorum yaparsan sevinirim
sansdoute
09-12-2008, 21:44
Meşhur astrofizikçi sir james jeans bir kitabında
"İnsanlar meşgul oldukları fenlerde fenafilfen olurlar"(Esrarlı kainat ve etrafımızdaki kainat)
Yani olayları hayatı o ilmin penceresinden duyar görür.mesela şöyle bir örnek verir "bir müzisyen piyanonun 5. ve 8. tuşlarında aynı sesleri duyacağından merdivenden inerken de 5. ve 8. basamaklarda aynı sesi duyacağını zanneder."
Eski devirlerde yaşayıp geometriyle uğraşan insanlar başka gezegenlerdeki canlılara mevcudiyetimizi hissettirmek için üçgenler ve dörtgenler yapıp içlerine ateşler yakarak varlığımızı duyurmak istemişlerdir.
Aynı şekilde matematikle uğraşan insanlar kainatın yaratıcısının bu kainatı matematiksel ölçülerle yarattığını düşünmüşlerdir.
İşte darwinde hayatı boyunca hayvanlarla ve hayvan fosilleriyle ilgilenmiş dolayısıyla o alanın dışına çıkamadığı için hayatı varlığı kısaca herşeyi o incelediği alanın gözlükleriyle görmüş bunun için aklıın ilmin ve mantığın alamayacağı şeyler ortaya atmıştır
diyen birinin....
Doğdukları andan itibaren başlamak ve tüm bilinçli olması gereken süreçlerde de devam edeceği üzere, devamlı bir şekilde "allah kabul ederse" sözünü (diğer tüm benzeri sözler de dahil olmak üzere tabi) duymaya alışmış ve bilinci bu yönde şekillenmiş bir insan da, o zaman doğru yaptıklarını ne bilecek ne de öyle inanacak,topu her seferinde tanrıya atarak, sadece "olması için" dua edecektir.
bu cümleyi niye sindiremediğini anlayamadım doğrusu? Mantık aynı mantık değil mi?
"Darwin hayvanlarla ve fosillerle çok uğraştığı için kafayı onlarla bozdu, atalarımızın maymun olduğunu iddia etti." diyorsanız eğer...
Ben de rahatlıkla...
"Din adamları da Kuranla, İncille kafayı bozdu, işleri güçleri yokmuş gibi tanrı uydurdular, oraya buraya peygamber gönderdiler, sıkıldıkça din yarattılar."
diyebilirim.
emrekalkavan
09-12-2008, 22:02
darwin döneminin dindar insanlarından biriydi.. kanımca darwin dine değil dincilere karşıydı..
sir james jeans kitabında anlattığı gibi söz konusu düşünürleri ve bilim adamlarını astrofizik penceresinden görüyormuş anlaşılan.Astrofizik ile uğraşan bir adamın kalkıp diğer insanların psikolojisi hakkında böylesine yazması zaten kendi feninde fenafilfen'in alası olduğunu gösteriyor
karadenizli
24-12-2008, 16:22
Sir james jeans hiç bir bilim adamını hedef tahtasına oturtmaz darwinlw ilgili paragraf benim düşüncelerim. o sadece fikir belirtip geçer.