Orijinalini görmek için tıklayınız : Ahmet Türk Mecliste Kürtçe Konuştu
DTP Genel Başkanı TBMM'de KÜRTÇE konuştu, Meclis TV yayını kesti
"Ana dil korkusunun yapay bir korku olduğunu anlatmak için konuşmamın bundan sonraki bölümünü Kürtçe yapacağım" diyerek Kürtçe konuşmaya başlayan Ahmet Türk'ün konuşması anonsla kesildi.
Meclis TV spikeri, Anayasa ve Siyasiler Partiler Yasası nedeniyle başka bir dilde yayın yapmaya yetkileri olmadığı için canlı yayını sona erdirdiklerini belirtti ve izleyicilerden özür diledi.
Ahmet Türk ise, TRT yayından çıktıktan sonra 11 dakika Kürtçe konuştu.
Türk, "Başbakan Diyarbakır'da Kürtçe konuşabiliyorsa, benim de vatandaşlarıma aynı şekilde hitap edebilme hakkım var" dedi.
Toplantının ardından DTP Genel Başkanı Ahmet Türk vekillerine demeç yasağı getirdiği iddia edildi.
Leyla Zana vakası
1991 yılında SHP'den milletvekili seçilerek Meclis'e giren Leyla Zana, Meclis kürsüsünde yeminini Kürtçe yapmıştı.
Dönemin SHP lideri Erdal İnönü olaylı yemin töreninin ardından milletvekillerinden partiden istifa etmelerini istemiş, Leyla Zana ve Hatip Dicle SHP’den istifa edip Demokrasi Partisi “DEP”e katılmıştı. Zana ve Dicle’nin ardından 14 milletvekili daha SHP’den ayrılarak, DEP’e geçti.
Daha sonra DEP milletvekilleri Sedat Yurttaş, Sırrı Sakık, Ahmet Türk, Nizamettin Toğuç, Naif Güneş, Mahmut Kılınç, Zübeyir Aydar, Ali Yiğit, Remzi Kartal, Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan’ın dokunulmazlıkları kaldırıldı.
Meclis bahçesinde gözaltına alınan milletvekilleri 2 Mart 1994 günü Türk Ceza Kanunu’nun 168. Maddesi’nden yargılanarak ‘örgüt üyesi olmak’tan 15 yıl hapis cezası aldı.
Kasım 2002 seçimlerinin ardından çıkarılan uyum yasaları ile DEP’li milletvekillerinin yeniden yargılanmalarının önü açıldı.
http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/VideoGaleri/Default.aspx?QueryStringValue=58585858585873863086 29757277653053643086353330653053643033535386657947 724081401437'javascript:vPlayer_NTV('http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/VideoGaleri/Default.aspx?QueryStringValue=58585858585873863086 29757277653053643086353330653053643033535386657947 724081401437<br
bunların böyle yapacakları belliydi zaten.önceden de demiştim TRT şeş başlığında sanırım astar olayı geliyor.seçimlerden sonra görücez bakalım herkes bu kadar rahat olabilecek mi.
Hükümetin TRT Şeş konusunda gerçekçi olduğunu sanmıyorum. Bildiğim kadaryla bir kanada 24 saat Türkçe'nin dışında başka bir dilde yayın yapmak için anayasada değişiklikler olması gerekiyor. Ki TRT şeş konusunda böyle br değişiklik olmadı.
Ahmet Türk konuşmasın Türkçe olarak başladı ve günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Türkçe yaptı. Kürtçe konuşma yaptığı gün Birleşmiş milletlerin kabul ettiği Anadil günü olduğu için konuşmasının devamını Kürtçe devam etti. Ve konuşmasında birazdan neden Kürtçe konuşacağınıda anlattı. Anadil gününde bir İngilizin İngilizce, bir Türk'ün Türkçe bir Alman'ın Almanca konuşmaya hakkı olduğu gibi bir Kürd'ünde Kürtçe konuşma hakkı vardır. Bunun yeri meclismidir sorusuna gelirsek: bence insan istediği yerde kendini hangi dili kullanarak daha iyi ifade edebilecekse o dili kullanmalıdır ve hangi dili kullanacağına kendisi karar vermelidir yasalar ve başkaları değil. Ama şimdiki yasalara göre meclis kürsüsünde konuşulması gereken dil Türkçe'dir. Grup toplantılarında Türkçe zorunluluğu varmdır onu bilmiyorum.
madem öyle o zaman herkes her yerde dilediği gibi davransın hiçbir kural kanun yasa anayasa olmasın.
Bırakın konuşsun, ne olmuş konuşmuşsa?
Asıl bu konu yapıldığında sorun oluyor.
Her toplantıda konuşacak diye bir şey yok.
Bilen var, bilmeyen var.
Herkes tarafından anlaşılır olsa kongrelerini de Kürtçe yaparlardı.
Bu konuşma, dünya dil günü bahanesiyle seçim öncesi Kürtlere yönelik propaganda amaçlı.
Bunu sürekli yapmaya yeltenirlerse kaybeden onlar olur, halktan koparlar.
Ayrıca RTE yapacak da, Türk neden yapmasın?
TRT-3'e anlam vermek de mümkün değil.
Yasak, meclis için. Grup toplantısına yasak getirilmiş değil.
Hem TRT-6'yı Kürtçe yayına açıp hem de 10 dk.lık konuşmayı kesmek anlamsız.
evrensel-insan
25-02-2009, 01:27
Saygideger arkadaslar;
"Bu ne lahana tursusu, bu ne pehriz"
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
25-02-2009, 01:38
Saygideger arkadaslar;
Dil, bir iletisim aracidir. Iletisim araci olmasindan dolayida, dili iletenin; kendine iletilen tarafindan anlasilmasi gerekirki; iletisim saglansin.
Meclis gibi hukumetin gobeginde; bir iletisim yapiyorsunuz, kime? Tum meclis uyelerine. Peki meclis uyelerinin kaci Kurtceyi; dinleyince anliyor? Bu bir diplomasi ve resmiyet ayibidir.
Eger, boyle bir niyetiniz varsa, bunu onceden aciklarsiniz. Meclis dahil; herkes tedbirini alir, yani en azindan tercuman ayarlar ve siz konusmanizi yaparsiniz. Amac nedir? Konusmanizin dinlenmesi ve anlasilmasi degil mi? o zaman; herkesin anlayacagi ortak dil kullanilir, buda Turkcedir.
Sen, herkes memnunsa ve anlama sorunu yoksa; kendi parti toplantilarinda, Kurtce konusabilirsin. Toplumda onemli olan, toplumsal davranmaktir, ferdi degil? Aslinda sormak lazim, amac neydi? ve bu amaca ulasildi mi?
Saygilarimla;
evrensel-insan
sheyhzade
25-02-2009, 02:40
Dil, bir iletisim aracidir. Iletisim araci olmasindan dolayida, dili iletenin; kendine iletilen tarafindan anlasilmasi gerekirki; iletisim saglansin
Sevgili Evrensel Insan
Burda yukarda yazdiginizdan farkli bir durum var mi?O partinin kime hitap ettig malum degil mi? A.Turk'de dilimizin onemi icin boyle yaptim diyor.Tabi propoganda yapmasi farkli mevzu..
Sizce ne zarari olabilir?Ozgur olmasi gerekmez mi?
Hem grup konusmasi.
Yani hem Kurtce Tv ac,hem bu tur yaynlari yasaklar,komik degil mi?
Avrupada bu tur konular,konu dahi olmuyor.Dogru degil mi?
Sevgili Evrensel Insan sizce bu tutum kapatilmak,propoganda yapmak,taraf toplamak, icin mi ; yoksa ozgurluk icin mi yapildi?
BASKALTURK
25-02-2009, 02:47
Türk, "Başbakan Diyarbakır'da Kürtçe konuşabiliyorsa, benim de vatandaşlarıma aynı şekilde hitap edebilme hakkım var" dedi.
Dogru demis,gurcuye(tayyip) kurdce serbestte kurde mi yasak?Imam yellendi cemaat sirada.Akp daha bu ulkenin basina ne coraplar orecek bekleyin de gorun!esenlikle
evrensel-insan
25-02-2009, 02:56
Saygideger sheyhzade;
Bilirmisin, bir atasozu vardir. Tam da bu durumu anlatir.
"Yuz verdik, deliye; geldi si.ti haliya" olan budur. Iyi niyet hem suistismar edilmis, hemde hali pislenmistir. Buda; Turkiye'de siyaset yapmanin icinde bulundugu "yurekler acisi" durumu, ve bu durumun duzey ve bilincini gosterir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
sheyhzade
25-02-2009, 03:25
Sevgili Evrensel Insan
Foruma uye oldugumdan beri,genelde cogu arkadasimiz benim kullanici ismimi kasitli yada kasitsiz yanlis yaziyor.Ben yurtdisinda yasadigim ; bilgisayariminda KIRIL alfabesinde klavyeye sahip oldugu icin istedigim harfleri yazamiyorum.
fakat benim kullanici ismim Sheyhzade.
Babam Manisada gorevdeyken Manisada dogdum ben,onun icin o ismi kullandim.
Lutfen boyle yazin.
Fakat yuzveren kim?vatandas..kimin vatandasi TC nin. bugun farkli tv kanallarindada
bulunan farkli dtp li vekiller 20 milyon insandan bahsediyor..
vatandas TC vatandasi.yuzvermek gibi bir durum yok bence.bence konu ''hak vermek''
Tabi Bir Turk olarak Meclisde bu tur farkli dili benimsemiyorum.
fakat sizce nasil olmali mesela?
Savundugu kesim belli,sahip ciktigi topluluk belli.
eger kapatilmiyor,izin veriliyorsa
ne yapilabilir?
trt 6 ile dunku olay komik degil mi?
sheyhzade
25-02-2009, 03:36
Sevgili Evrensel Insan
Bende Ingiltere'de calistigim icin ordaki etnik bazi sorunlari biliyorum.
fakat genelde esimin ailesinin yasadigi Hollandada daha fazla vakip gecirdigim icin
ordaki siyasi konulari daha yakindan takip ediyorum.
Sevgili Cigi de burdaysa lutfen cevap yazsin bize.Sanirim 2007 de Nl cikan yasa ile,sokakta dahi Flemence haric dillerin toplum arasinda konusulmasi yasaklanmisti.
Biz buna gaddarlik,irkcilik olarak bakmistik.2008 kasim ayinda NL den bir Turkce kanalin
kapatilmasina demoksi karsiti olarak bakmistik.
Misyon icabi ile,temsil ettigimiz (meclis,medya,kamu..) kitleyi her kesimde temsil etmessek herhangi bir anlamimiz kalmaz.degil mi?
Demek ki ''hak verildigi '' muddetce,kullanmakta sorun yok.Sorun onlarda degil,
irdelenmesi gereken ''verilen haklarda'' yada ''verenlkerde'' ..
Sevgilerimle
evrensel-insan
25-02-2009, 03:42
Saygideger sheyhzade;
Herseyin bir usulu vardir. Once boyle bir niyetiniz oldugunu ortaya koyarsiniz. Neden boyle bir niyete sahip oldugunuzuda ortaya koyarsiniz. Bu durum gorusulur ve herkes en azindan, kendini hazirlar ve sen de konusursun. Kimse Kurtce konusulmasin demiyor. TRT 6 da zaten bunun kaniti.
Ama, bir seyi degisiklik olarak yapacaksan; bunu usturubuyla ve uslubuyla yaparsin. Yani, onceden niyetini ve neden o niyete sahip oldugunu aciklarsin.
Bu cikista, ayni RTE'in Davos cikisi gibi, bir cikistir. Kimileri "helal olsun", derken,kimileri "yuh" cekecektir. Kimileri "yererken", kimileri "ovecektir". Kimileri alkislarken, kimileri karsi cikacaktir. Kimileri, kanuni yola basvururken, kimileri onemsemeyecektir. Kimileri "kisisel bir cikis" olarak degerlendirirken, kimileri "plan ve proje" arayacaktir. Kimileri, bu isi Kurtlerin, lehine; kimileri aleyhine gorecektir. Kimileri, bunu "buyutmeye" calisirken, kimileri "unutmak" isteyecektir. Kisaca, bu sorunun cevabi; "cevaplar corbasi" olacaktir. Olayda; zihinlerde bir hatira olarak kalacaktir. Ulke ve toplum, zaten bu tip "sivri cikislara" alisiktir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
25-02-2009, 03:51
Saygideger sheyhzade;
Britanya'da boyle bir dil yasagi yok. Herkes sokaklarda, cep telefonlariyla veya beraber olduklari kisilerle, kendi dillerini cok rahat konusuyorlar. Ustelik, butun kamu kuruluslarinda da, gecerli dillerde hizmet var. Ingilizce bilmiyorsaniz. Devlet dairelerinde, sivil kuruluslarda, hukukta, hastanelerde ve sosyal hizmetlerde v.s. kendi ana dilinizin yardimini alabilirsiniz. Hatta; okul mufredatinda bile; bu diller resmi olarak mevcut. Ustelik de, sertifika verebiliyor, imtihana tabi tutarak. Oyuzden, bu ulkede dilsorunu henuz yok. Bilhassa, Londra; pekcok dilli bir yapiya sahip.
Saygilarimla;
evrensel-insan
sheyhzade
25-02-2009, 04:03
Sevgili Evrensel Insan
Ben Ingilterede boyle bir dilyasagi var demedim.
Aksine Belcika benzeri,Sosyal programlarida
kendi dilinizde alabildiginiz bir yer.
Ki bende bir egitimciyim.
Fakat etnik sorunlar TC deki gibi cok olmamakla birlikte,var.
Bu durumda bu tutuma,karsilik nasil olmali?
Kapatmak mi?Yoksaymak mi?
TC nin menfaatine hangi tutum yakisiyor?
evrensel-insan
25-02-2009, 04:14
Saygideger sheyhzade;
Ben "var dedigin" icin yazmadim zaten. Sadece, bilgi olarak yazdim. Turkiye'nin menfaatine olan; Anadolu'nun cok sesli yapisini korumak ve kollamak, biribirinden ayirmadan ve farklarinin da hakkini vererek; uniter bir yapida birlestirmek.
Hem dil, hem din, hem de milliyet; bir kisinin dogal hakkidir. Bunun saglanmasida; toplumun saglikli yasamasini saglar. Tabi ki ANTIAYRIMCI olmak kaydiyle. Yani, Britanyadaki, gibi bir sistem onerilebilir. Ama, once toplumun bu bilinci almasi icin egitilmesi gerekir. Dolayisiyle de bu temelde kurumlasmasi.
Saygilarimla;
evrensel-insan
bu konuşmanın yapılması bana göre bahane idi.
neyin bahanesi?
deniz feneri dosyası türkiyeye nihayet getirildi ya
haberleri izleyenlerin dikkatini çekmiştir
türkün konuşması birinci haberdi feneri çoooook sonra verdiler
RTE ile konuşup anlaşmışlardır ne de olsa çıkarları ortak ya
vatanı bölmek
maksat gündem değiştirmekti başardılar
fenerin üstünü örttüler.
mücerred
26-02-2009, 05:57
sayin evrensel insan
uzun zamandir yazilarinizi okuyorum.Yüz verdik deliye diye baslayan yaziniz beni cok sasirtti.TRT alti bir lütuf degil.30 000 den fazla insanin öldügü bir ülkede yasiyoruz söyleselerdi en azindan tercüman ayarlardilar sözü ile yüz verdik sözü birbirini tutmuyor hangi söz size uygun ?
Ahmet Türk Kürtçe konuşmasa da kafasını kaşısa benzer tepkiler olacaktı, yaşanacaktı. Çivi çiviyi söker hesabı, ekonomik krizin boyutları her geçen gün artarken, İsrail'lede kapışırız, Ermenilerle de; Kürtlerin başı kelmi.
Selamlar.
evrensel-insan
26-02-2009, 19:06
Saygideger MEVLUT1;
Ben o yaziyla, sunu demek itedim. Hazir Kurtceye, TRT6 eliyle izin verilmisken ve kanunu yollar varken, neden boyle, kanunsuz ve surpriz bir cikis yaptigini belirtmek icin soyledim. Yoksa, ben; Kurtce konusulmasina karsi degilim. Bunuda, etnik konuyla ilgili her mesajimda, zaten dile getirdim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
AKP Kürt sorununu kendi başına çözmeye kalkmaktadır, bunu yaparkende DTP'yi dolayısıyla PKK yok saymaktadır. Çünkü bunun siyasi rantını bölüşmek istememektedir.
Ahmet Türk DTP olmadan çözüm olmaz demiştir, verdiği mesajı böyle okumak gerekir.
DTP, PKK TRT6'nın kurulmasını silahlı mücadele olmasaydı bunlar olmazdıya bağlıyor. Bunu TC'nin reform ve demokratik açılımı olarak değil, mücadele sonunda kazanım olarak görüyor ve halka mesajlarında bunu ifade ediyor.
TRT6 80'lerin başında kurulsa bu açılım reform olarak algınabilirdi. Bugün içinse toplu bir demokratikleşme paketinin içinden TRT6 çıksa reform olarak algılanabilirdi. Ama şimdi hal böyle değil. AKP ne şiş yansın, ne kebap mantığıyla hareket etmekte, sonuçta her ikisinide yakacaktır. Örneğin İç Anadolu, Batı mitinglerinde terör derken, Diyarbakır'da Kürt meselesi demektedir. Bununla uzun vadede kimseyi kandıramaz.
Bu nedenle DTP AKP'yi tutarsızlıkla suçlamaktadır.
Kuzey Irak'la PKK'nın tasfiyesi konusunda mutabakat vardır, lider kadro AB ülkelerine sevkedilecek ve oralarda yaşaması sağlanacak, alt kadro dağdan indirilip Türkiye'ye sokulacak.
Plan bu, fakat PKK homojen değil, zaten mevcut durumda dahi ciddi iç çatışmaları var. Buna ek olarak Türkiye'de dağdan indirme planının afla yapılmasının halk üzerinde yansımaları nasıl olacak bilinmez, bunun projeksiyonlarının yapıldığı kanaatini taşımıyorum.
Federasyon, otonomi yakın gelecekte tartışma konuları olarak gündeme oturacak.
Kısaca ortalık toz duman, giderek derinleşen ekonomik krizin Kürt meselesi üzerinde etkileri ne olacak, her an her şey değişebilir, fakat ben bu değişimlerin iyi olacağı kanaatinde değilim. Oldukça da karamsarım, şimdi net adını koyamıyorum ama sezgilerim olayların kötü yönde gelişeceğini söylüyor.
DTP kimlik üzerinden siyasete devam kararını vermiştir, bunun sonucu ayrışmanın giderek hızlanacağını sanıyorum. Ekonomik kriz DTP lehindedir. Son olarak DTP'nin sittin sene yapamayacağını bu kriz gerçekleştirecektir.
Selamlar.
Federasyon, otonomi yakın gelecekte tartışma konuları olarak gündeme oturacak.
sevgili qw19
http://www.gundem-online.com/haber.asp?id=35
Apo nun önüne çıkamaz bu siyaset.
saygılarımla
O görüşleri biliyorum sevgili dilaver, Apo'ya (ihtiyar heyetine) rağmen böyle gelişebileceğini ifade etmeye çalıştım. Olasılıkları kendi tahminlerim doğrultusunda indirgedim.
Çünkü tarih etnik temelli çoğu kalkışmanın ayrılıkla sonuçlanacağını gösteriyor. Çok uzun sürebilir ama bana sanki kaçınılmaz gibi geliyor. Temennim bu yönde değil ayrı mesele.
Selamlar.