PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sağ mı? Sol mu?

atheist87
03-03-2009, 22:25
PKK karşıtı komünist yada sosyalist bir partiye oy vermeyi düşünüyorum. Sizce böyle bir parti varmıdır?

CHP,DSP,SHP sol partimidir?

Hiç komünizm ve sosyalizmden bahsetmedikleri ve uygulamada diğer sağ partilerden pekte farkları olmadığı düşünüyorum.

TKP,ÖDP,İP,EMEP gibi partiler PKK bağlantılı partilermidir?

iceman
03-03-2009, 23:46
TKP,ÖDP,İP,EMEP gibi partiler PKK bağlantılı partilermidir?
aLakaLarı yoktur..ama (maLesef) fraksiyonLara böLündügümüz için oyLar ÇOK böLünmektedir..ayrıca İP yi ordan çıkartaLım ate kardeşim :) yakışmıyor

aydoe
03-03-2009, 23:49
Sevgili Atheist87,
Böyle zor sorular sorma lütfen.
Yapılması gereken oy kullanacağınız bölgede Akp karşısındaki en güçlü adaya oyvermektir.

KızıL
04-03-2009, 00:07
güçlüden yana değil doğrudan yana olmanı dilerim... tkp ve ödp ve emep in pkk ile bağlantısı yoktur ama emep siyasi olarak dtp ye uyar sürekli...

unbe
04-03-2009, 01:06
aydoe haklı
yapmamız gereken bu ampulleri siyaset sahnesinden kaldırmaktır
gerçi ben seçimlerin çok dürüst ve şaibesiz geçebileceğine inanamıyorum ya neyse....

aydoe
04-03-2009, 01:12
Küçük hırsız el feneri,büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Her fenerde de ampul vardır.:D

unbe
04-03-2009, 01:13
demekki ampul sağlığa ve bütçeye zararlı:)

evrensel-insan
04-03-2009, 01:19
Saygideger atheist87;

21.yuzyilda, hala sol-sag kaldi mi ki! Ayrica, neyin sagi-solu bu? Gerci, orasi Turrkiye, kalmis da olabilir. Ama, surasi bir gercekki, tek kalan bir sey var, oda iktidari elde etme cikari.

Saygilarimla;
evrensel-insan

oncugenc
04-03-2009, 01:51
sevgili evrensel insan

zaten siyasi partilerin amacı iktidar olmaktır( bazıları hariç onlar iktidar olmayı amaç değil araç olarak görürler ama nihayetinde iktidar olmak isterler) dolayısıyla buna çıkar olarak bakmak saçma. evet kimilerinin rant elde etme vs. gibi alçakça amaçları da vardır. ama tüm seçime giren partilere aynı damgayı vurmamanı tavsiye ederim.

saygılar....

pante
04-03-2009, 03:11
Bu adı geçen sol partilerin kazanmaya iddialı oldukları bölgelerde seçime katılmaları gerekir. Çünkü oy yüzdeleri bellidir.
Örneğin bunların büyük şehirlerde ayrı ayrı seçime girmeleri anlamsızdır.
Bu, kendilerine sempati duyan seçmenlerin oy hakkını ellerinden almaya benzer.
Şöyle örnek vereyim:

Çok samimi bir arkadaşınız size belediye başkanlığına bağımsız olarak aday olduğunu bildiriyor ve oyunuzu istiyor. Onu seviyor ve güveniyorsunuz ama alacağı oy en fazla birkaç binde kalacak.
O arkadaşınız kendisine oy istiyor ama aslında istediği sizin seçme hakkınızdır. Egoist davranarak bu seçme hakkınızı elinizden almak istiyor.

Sizden oy isteyenin az da olsa iddiası olması lazım. Boş iddia değil tabi. Bunu o bölgede görmeniz gerekir. Yaptığı mitinge katılımdan anlamanız gerekir.
İP'liler 15-20 senedir seçime girer, hep de iddialıdır. Her seçimde de %1'i bulamaz. Seçim sonucunda herhalde şöyle övünüyorlardır:
"Geçen seçimde bu bölgede 5863 oy almıştık. Şimdi 5925 almışız. 62 kişi kazanmışız. Az şey mi?"

Şimdi savunma zamanı, geçit vermeme zamanı. Kendini ölçme zamanı değil.

KızıL
04-03-2009, 03:20
bazı arkadaşların mantığını anlıyamadım gerçekten akp nin karşısında kım olursa olsun kazanabilirse ona oy verin mantığını mı ifade ediyorlar??
eğer ben yanlış anlamadıysam üzldüm gerçekten bu kötü zihniyet buralarıda sarmış demek zorundayım.. haklının doğrunun yanında değil güçlünün yanında olunda o güçlü nasıl olursa olsun!!
evet karaçarşaf açılımlı kuran kursu gayet liboş abd ci ab ci akp den burun farkıyla ilerici chp ye verelim...
yada özelimde adanada akp nin karşısındaki en büyük aday mhp bu faşistlere verelim verelimde görelim kaç bucak var!! şimdi tutupta bu partilerin neci olduklarını geçmişlerini kımseye anlatmıyacağım bilmeyen varsa araştırsın sadece ama iyi düşünün kötünün iyisini seçmek yada razı olmak bize yakışmaz...

pante
04-03-2009, 14:11
bazı arkadaşların mantığını anlıyamadım gerçekten akp nin karşısında kım olursa olsun kazanabilirse ona oy verin mantığını mı ifade ediyorlar??
eğer ben yanlış anlamadıysam üzldüm gerçekten bu kötü zihniyet buralarıda sarmış demek zorundayım.. haklının doğrunun yanında değil güçlünün yanında olunda o güçlü nasıl olursa olsun!!
evet karaçarşaf açılımlı kuran kursu gayet liboş abd ci ab ci akp den burun farkıyla ilerici chp ye verelim...
yada özelimde adanada akp nin karşısındaki en büyük aday mhp bu faşistlere verelim verelimde görelim kaç bucak var!! şimdi tutupta bu partilerin neci olduklarını geçmişlerini kımseye anlatmıyacağım bilmeyen varsa araştırsın sadece ama iyi düşünün kötünün iyisini seçmek yada razı olmak bize yakışmaz...

Senin düşündüğün şekil geçmişte çok denendi sevgili Kızılordu.
Ehvenişer düşünmemek ve birkaç oy alacak olsa dahi en doğrusuna vermek.
Ama işte geldiğimiz nokta.
Örneğin 94 belediye seçimleri.
Eğer o seçimin Livaneli ile RTE arasında olduğunun bilincinde olsaydı kitleler, bugün RTE tepemizde kılıç sallayamayacak, "Son Osmanlı Padişahı" pankartı asılamayacaktı.
Bugün de İstanbul seçimi Kılıçdaroğlu ile Toptaş arasındadır.
Ankara seçimi Karayalçın ile Gökçek arasındadır.
15 yıllık Gökçek saltanatının yıkılabilmesi için tek alternatiftir Karayalçın.
Karayalçın yerine gidip TKP'ye, İP'ye, ÖDP'ye oy verilebilir.
Ama bilinmelidir ki bu "Ben 5 yıl daha Gökçek'e razıyım" demekle aynıdır.
Ya da genellersek "Ben AKP'nin silip süpürmesine, götürmesine, her sonuca razıyım, yeter ki benim partim birkaç oy fazla alsın" demektir.
Tabi hata, böyle düşünen sempatizanlarda değil, partisini iddiası olmadan, herhangi bir belediye başkanlığına alternatif olamadan, tek bir adayı dahi tanınıp bilinmeden seçime sokan yöneticilerindir.

KızıL
04-03-2009, 14:42
sevgili pante türkiyede seçimlerin çok adil olduğunu ve dışarıdan müdehalesiz yapıldığını düşünüyorsunuz anladığım kadarıyla kılıçdaroğluna çok bi sözüm yok ama karayalçının melih gökçekten farkı nedir??
farzı misal karayalçın gelse ve 5 yılda 10 yılda yolsuzluklara v.s oda imza attığında bunun bedelini kım ödiyecek? budara güvenilir olduklarını nerden biliyorsunuz? yıllar önce 3hilall li rozetle iş yapardı sonra shp ye daldı şimdi chp bu bile yeterli değil mi?? akp nin durdurulması kılıçdaroğlu ile karayalçın ile olacaksa olsun oylar chp ye diyorum!!!
ama kusura bakmayın benim partimin yöneticilerindin aday çıkarmasından yada partimin hareketinden değil sadece devrimci olduğum leninist olduğum marksist olduğum için işçi sınıfı partisine vereceğim! sadece devrimci olduğum için akp nin karşısındaki en güçlü aday mhp dir mhp ye vermıyeceğim yani ölümü gösteripte kansere razı edenlerle kansere razı olanlardan olmıyacağım....

pante
04-03-2009, 19:16
ama karayalçının melih gökçekten farkı nedir??
farzı misal karayalçın gelse ve 5 yılda 10 yılda yolsuzluklara v.s oda imza attığında bunun bedelini kım ödiyecek? budara güvenilir olduklarını nerden biliyorsunuz? yıllar önce 3hilall li rozetle iş yapardı sonra shp ye daldı şimdi chp bu bile yeterli değil mi??

Karayalçın hakkında daha somut örnekler vermelisin.
Çünkü Ankara belediye başkanlığı yapmıştı zaten.
Örneğin Karayalçın'a karşı kendi desteklediğin adayı kıyaslayabilirsin.
Desteklediğin adayın nitelikleri, yolsuzluklara bulaşmama konusunda garantisinin ne olduğunu, Karayalçın'dan üstün taraflarını vs. yazabilirsin.

sadece devrimci olduğum için akp nin karşısındaki en güçlü aday mhp dir mhp ye vermıyeceğim yani ölümü gösteripte kansere razı edenlerle kansere razı olanlardan olmıyacağım....

MHP'ye oyvermekten söz etmedik hiç. Ya da "AKP'nin karşısında kim güçlüyse ona verelim" de demedik.
3 büyükşehirin öneminden bahsettik ve isimleri de verdik zaten.

Sevgili Kızılordu;
İstanbul, Ankara ve İzmir'de oy kullanacak olanlara hangi isimlere oy vermelerini önerirsin. Neden o isimlere oy verelim?
Bu isimlere oy verdiğimizde ne kazanmış, neyi engellemiş, Türkiye'nin gidişatında neye imkan sağlamamış olacağız?
İran örneğini anlamış olmak açısından da önerilerini izah edersen daha iyi anlamış oluruz.

KızıL
04-03-2009, 22:15
sadece 3 şehir özelinde konuşuyorsak bu 3 şehirde başta izmirde akp nin kazanma ihtimali yok hiçde olmadı gelelim ankara ve istanbula istanbulda kılıçdaroğlu tamam dürüst bir bürokrat kabul şimdilik sahtekarlığını yada yolsuzluklarını v.s duymadım peki yapmıyacağının garantisi ney?? chp karanlıktır bence chp ilerici olmaktan çıkmıştır yaptığı açılımları anlatmama gerek yoktur baykalın yıllardır boş konuşmaları hiç bir işe yaramamıştır peki bu adam hangi partiden aday? chp chp al kılıçdaroğlu istanbul senin istediğin gibi yönet mi diyecek? yada istanbulu chp alınca akp yok mu olacak bende isterim akp nin elinde olmamasını ama istanbul=türkiye yada ankara = türkiye değildir mesele iktidar meselesidir bu yüzden iyinin kötüsü anlayışına karşıyım düzen partileri düzen siyaseti yıllardır bildiğimiz şeyler karayalçının ankara başkanlığı dönemine bakınız neden birdaha seçilmedi? şimdi tek tek araştırma yapamıyacağım ama çıkar çevreleri geniş birisidir! bende istemem melih gökçeği ama karayalçının garantisi ney?? deniyelim görelim mi? çok denedik yıllardır deniyoruz derdim şu ki sadece güçlünün yanında değil doğrunun yanında olunuz çoğunluk olması doğru demek değildir bunu en iyi t.d ailesi anlar biz burda çoğunluğa karşı doğruluk mücadelesi veriyoruz.. derdim şuda değil benim partime verin! bu asla değil inanıyorsanız katılıyorsanız verirsiniz yıllardır aktif siyasetteyim bana bugüne kadar haklısınız ama azsınız gücünüz az keşke kazanabilecek olsanız size verirdik! diyenlerin yarısı verseydi biz çoktan devrime başlamıştık ama bu azsınız mantığı hep güçlüden yana olma mantığı yada siz ne vereceksiniz mantığı önümüzdeki engel...
oy herkesin vicdanına aklına konumuna kalmış bişey tek söylediğim haklıya verin...

aydoe
04-03-2009, 22:18
''Ankara seçimi Karayalçın ile Gökçek arasındadır.'' Pante

Kılıçdaroğlu ile Gökçeğin tartışmasını televizyonda seyrettim.
Bu seçimi Gökçek alırsa ,ülke insanından umudumu keseceğim.
Ülkeyi terk etmeyi bile düşünebilirim.

unbe
05-03-2009, 10:32
kızılordu
CHP gerici ve karanlık değildir
yıllardır halkın endişesi olanları gidermeye çalışıyor sadece
AKPyi kendi silahıyla vurmaya çalışıyor da diyebiliriz bu duruma
ilk başta çarşaf vb. açılımlara bende tepki gösterdim ama düşününce hak verdim
halkın düşüncesi şu yönde:Eyvah,CHP gelirse din elden gider şeklinde
baykal napsın milleti dinsiz olmadığına inandırmaya çalışıyon olabilir
ya da herkesin oy verebileceği bir parti olduğunu göstermeye çalışabilir.
olaylara bir de bu yönden bakarsanız sanırım az da olsa çözebilirsiniz.
halk asla deniz baykalı anlayamadı bence
her zaman çok sert filan dendi
ama adam napsın yani???
karşısında RTE gibi biri varken
sessiz mi kalsın
adamların yaptıklarına ses çıkarmasın mı?
çoğu kimse bilmez basında pek yazmamıştır ama
CHP ve deniz baykal olmasaydı
apo denen katil şimdi serbestti
AKP özel yasa hazırlayıp bırakacaktı nerdeyse
neden kimse bunları söylemiyorda
olmayan bir yolsuzluğu gelecekte olabilirmiş gibi düşünüyor?
dürüst insan her zaman dürüsttür değişmez
haberlere bakın kılıçdaroğlu nasıl halkın arasınra rahatça dolaşabiliyor
bir de topbaşa bakın
adam önüne çıkıp bişi diyeni ya kameralardan uzaklaştırıyor
ya da yalan söylüyorsun diyor
CHP ile AKP aralasındaki fark budur.

KızıL
05-03-2009, 11:05
UNBELİEVİNG fazla iyimser olduğunu düşünüyorum, chp gericileşmediyse dinsiz olmadığını ıspatlamaya çalışıyorsa??? ya bi kere neden dinsiz olmadığını ıspatlamaya çalışıyor laik olduğunu cumhuriyetçi, halkçı olduğunu ıspatlamaya çalışsa ya?? neden bunlar için bişey yapmıyor sence? bence buranın oy potansiyeli düşükte ondan? (chp atatürkçü) peki atatürk kuran kurslarına nasıl bakıyordu? chp nasıl bakıyor?
bakın chp başörtüsünede böyle bakmaya başladı

"
CHP'nin Pendik Belediye Başkan Adayı Mehmet Salih Usta ve CHP'li kadınlar Pendik'te sokak sokak gezerek vatandaşlara başörtüsü ve çeşitli hediyeler dağıttı.
Eşarpları başı örtülü bayanlar ile örtüşmek ve onlarla yüzleşmek için dağıttıklarını söyleyen Mehmet Salih Usta, inanç özgürlüğünü sonuna kadar savunduklarını söyledi.

CHP'li kadınlardan oluşan bir grup sabah erken saatlerden itibaren ev ve işyerlerini gezerek hediye olarak getirdikleri güller ile beraber başörtüsü ve fular dağıttı.

Karşılarında CHP'li kadınları gören vatandaşlardan kimisi aldıkları hediyeleri açınca şaşırdıklarını söylerken kimisi de bunu normal karşıladığını ve memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bir vatandaş ise CHP'nin daha önce karşı olduğu başörtüsünü dağıtmanın kendisini çok şaşırttığını söyleyerek “İnsanın aklına bu bir oy toplama yöntemi mi diye soru geliyor" dedi.

Başka partilerin buzdolabı, çamaşır makinesi dağıttığını hatırlatan bir kadın CHP'nin bu hediyesinden memnun kaldıklarını söyleyerek CHP'li adayı destekleyeceklerini belirtti.
Pendik Velibaba Mahallesi'nde kurulan bir pazarı dolaşan CHP'nin Pendik Belediye Başkan Adayı Mehmet Salih Usta da burada bayanlara başörtüsü dağıtırken çocuk ve yaşlılara da oyuncak ve saat hediye etti.

Başkan adayından aldıkları hediyeyi açan başı açık ve türbanlı kadınlar hediyeden memnun olduklarını söylerken biraz da şaşırdıkları belirttiler.

Başkan adayından hediyesini alan bir çarşaflı kadın ise kameranın kendisini görüntülediğin fark edince hediyeyi yere fırlattı.
Başörtüsü hediyesini halk ile kaynaşmak amacı ile dağıttıklarını belirten Belediye Başkan Adayı Mehmet Salih Usta, "Biz insanlarla örtüşmeye ve yüzleşmeye çalışıyoruz. Başörtüsü bizim bir gerçeğimizdir. İnanarak örtünen kardeşlerimize başörtüsü hediye ediyoruz. CHP inançların teminatıdır. Olumlu tepkiler alıyoruz, başörtüsüne karşı olmadık, tam tersine onların inanç özgürlüğünü sonuna kadar savunduk O nedenle bacılarımıza örtüşmek için başörtüsü dağıttık" dedi.

50 bin başörtüsünü dağıtmayı hedeflediklerini söyleyen Usta, Pendik'te her vatandaşa bir şekilde ulaşacaklarını kaydetti. "

akp bile sokaklarda başörtüsü dağıtmadı... kara çarşaflılara törenle rozet takmadı neydi bu rozet altı ok!!!

unbe
05-03-2009, 13:24
çünkü sevgili kızılordu
bizim millet balık hafızalıdır cahildir vb.
ondan dolayı CHP bunu ispatlamaya çalışıyor
yani dinsiz olmadıklarını.
hoş gerçi dinsiz olsalar bana göre daha iyi
çünkü din ile uğraşılan her toplum cahil kalmıştır.

iceman
05-03-2009, 22:22
kızılorduya katılıyorum..inanç özgürlügünü savunmayı başörtüsü dagıtmak olarak algılayan chp bencede karanlıktır..ve benim için mhp den farkı yoktur..

eylembaba
06-03-2009, 22:03
devrimciyim ,halkçıyım ,emeğin gücünden yanayım , sosyalistim solcuyum.
bugüne kadar girmediğim oluşum ,ve içinde bulunup destek vermediğim parti kalmadı , bir çoğunda gerek gençlik kollarında gerek il yönetimlerinde de görev aldım alıyorum.

fakat sana şunu söylemek isterim.

sosyalizmi benimsemiz insanlar , daima sevgiden , emekten mücadeleden yanadılar.
eylemler hep emek için yapılır , hak için yapılır barış için yapılır.

fakat karşı devrim sürecinin artık iyice açıkça amaçlarını belli etmeye başladığı şu günlerde.bir sosyalist olarak tüm oluşumları ziyaret etmek katkı sağlamak birleştirici unsur olmak mücadele etmek gerekir
oy vermeye gelince yerel yönetimlerde partiye oy verme taraftarı değilim. kişinin özelliklerine ve görüşlerindeki samimiyete bakarım bunlar kendi görüşlerim katkım olmuşsa ne mutlu bana. özgür kalın. sevgiler.

atheist87
07-03-2009, 22:39
Oturduğum semt yobazların istanbulda en güçlü olduğu semtlerin başında geliyor. Kemalist,Sosyalist veya Komünist bir adayın belediye başkanı seçilme ihtimali yok denecek kadar az. B.Ş için Kılıçdaroğluna, ilçe için TKP ye oy vermeye karar verdim. Bilgiler için teşekkürler.

suzi
08-03-2009, 11:51
Bazı arkadaşların mantığını ben de anlayamadım hem ateist olduğunu iddia edeceksin,hem chp nin çarşafına kılıf uydurmaya çalışacaksın.Dinin aklı yok ettiğini savunacaksın sonra da 'iyi iyi eşarp da dağıtsınlar kimse chp yi dinsiz sanmasın'deme gibi geriliklerden vazgeçmeyeceksin...

pante
08-03-2009, 13:07
Oturduğum semt yobazların istanbulda en güçlü olduğu semtlerin başında geliyor. Kemalist,Sosyalist veya Komünist bir adayın belediye başkanı seçilme ihtimali yok denecek kadar az. B.Ş için Kılıçdaroğluna, ilçe için TKP ye oy vermeye karar verdim. Bilgiler için teşekkürler.

Kullanılacak oy sayısı çok.
İl Genel Meclisi
İl belediye başkanı + meclis üyeleri
İlçe belediye başkanı + meclis üyeleri
Muhtar + İhtiyar heyeti

Yerel seçimlerde seçmenlerin sempati duydukları partiyi gösteren oylar İl Genel Meclisi oylarıdır. Diğer oylar genelde adaya göre kullanılır.
Örneğin sizin gönlünüzde ÖDP var diyelim.
İl genel meclisi oyunu kullanırken ÖDP'yi tercih ediyorsunuz.
Ama belediye başkanlarını ve muhtarı seçerken kafanıza en yatkın aday için oy kullanıyorsunuz. Ya da iktidara karşıysanız, iktidarı zorlayacak adaya oy kullanabilmiş oluyorsunuz.
Genel seçim olsaydı bu imkanınız olmayacaktı. Tek oy kullanacaktınız. "Kendi partime mi vereyim, onun da kazanma şansı yok, ne yapsam?" diye düşünüp duracaktınız. Bu seçim öyle değil.

KızıL
08-03-2009, 22:11
belediye başkanlarında güvendiğiniz inandığınız ve emekten yana olan adaylar var ise onlara oy vermeye karar verdiyseniz verin ama unutmayın başka oylarda var ve en önemlisi o belediyelerde dönen karanlık işlerin engellenebildiği yerlerden biride belediye il meclisleri il meclisi oyunuz çok önemlidir belediye meclis oyunuzu garanti olan gerçek sol partilere veriniz bu verdiğiniz oylarda asla çok oy alana eklenmez.. vede şansı yok diye vermediğiniz her oyda şansının olmamasını sağlayan sizlersinizdir.. meclis üyeliği oyunu TKP ye verin yada sizin sol partinize verin...

unbe
09-03-2009, 14:51
Bazı arkadaşların mantığını ben de anlayamadım hem ateist olduğunu iddia edeceksin,hem chp nin çarşafına kılıf uydurmaya çalışacaksın.Dinin aklı yok ettiğini savunacaksın sonra da 'iyi iyi eşarp da dağıtsınlar kimse chp yi dinsiz sanmasın'deme gibi geriliklerden vazgeçmeyeceksin...

sn. Suzi
bu benim değil genel olarak halkın mantığı olduğundan bunu açıklama gereği hissettim.
sanırım yazımı tam okumamışsınız
ateist olmakla ne alakası var zaten olayın
benim ateistliğim kendime
başkasının inancı beni alakadar etmez
ama ampulden kurtulmanın tek yolu chpden geçiyor şu durumda
yoksa ki ben chpci değilim
başka oy verecek kimse yok
chp dışında vereceğim oy akpye yarayacak
e bende akpden kurtulmak istiyorum
dolayısıyla chpye oy vermek durumundayım
daha mantıklı bi fikriniz varsa buyrun anlatın bize.

pante
11-03-2009, 15:49
Türkiye'de siyaset uzun yıllardan beri şöyle işliyor:
Kabaca örneklersek Türkiye genelinde;
%15 sol ve sosyal demokrat
%15 İslamcı
%15 Milliyetçi-ırkçı (Türkçü-Kürtçü)
%15 Merkezci olan toplam %60 siyasi potansiyelin, geriye kalan %40'ı kapma yarışı şeklindedir. (Oranlar illere göre değişir)
Bu geriye kalan %40, merkez ile sol ve sağ arasında kalanlarla, fikri olmayanları, menfaatlerine göre yerini belirleyenleri ve sadece işini-geçimini düşünenleri içerir.
Günümüzdeki durum bu takribi %40'lık pastadan en büyük payı AKP'nin aldığıdır.
Merkezde güçlü bir parti olmadığından merkezin oyları da çoğu AKP'ye olmak üzere dağılmaktadır.
Bu %40'a yönelik olarak en bilinçli, en kurnaz siyaseti de AKP yapmaktadır.
Yani örneğin, sol siyasetin ne yaparsa yapsın, İslamcılardan ya da ülkücülerden alabileceği oy çok çok azdır. Karaçarşafa da sarılsa, türban da dağıtsa, asarız-keseriz de dese kapacağı oy %1'i bulmaz. Ama %1 alayım derken %5 kaybeder.
Elde etmeye çalışacağı oylar %40'lık oynak potansiyel ile merkez potansiyeldendir. Bunun üzerine etkin çalışma yapan kazanır.

Örneğin Ankara'da Gökçek, bu %40 oyun muhtemelen yarısını etkisi altına almıştır. Merkez oyların ise en az %5'i elindedir. Yani Gökçek'in elinden alınabilecek %25 bir oy potansiyeli vardır ki seçime kadar kalan zaman içinde bunun %10'u çekilemezse Gökçek kazanır. Bu %10'un çekilebilmesi için oynak potansiyeli etkileyecek önemli adımlar atılması gerekir. Ya da Gökçek'in önemli bir hata yapması, bir açığının ortaya çıkması, sansasyonel bir olay vs. gerekir.

Geçmişte %1 ya da altında oy almış partilerin ise bu seçimde hiçbir rolü yoktur.
Sadece başabaş giden yerlerde sonucu etkileyebilirler. Örneğin istanbul'da Kılıçdaroğlu %38, Topbaş %39 oy aldığı takdirde o %1'lik oylar değerli hale gelir. "Keşke Kılıçdaroğlu'na verseydik, %1 daha alsa o kazanacaktı." denir.