PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : evrimde cinsiyet ayrımı

katre_07
07-03-2009, 21:36
arkadaşlar.

evrim süresince insanların aynı zamanda hayvanların cinsiyet ayrımı ne zaman ve nasıl olmuştur..

bilimsel bir açıklaması var mıdır..ya da mantıklı bir açıklaması..

biz inanlar için Tanrının varlığına en büyük delillerden birisi cinsiyet ayrımıdır...

sizler(evrime inanlar) cinselliği ve cinsiyet ayrımını evrime göre nasıl açıklamaktasınız..?

saygılar...!

zincari
14-03-2009, 06:32
Peki siz nasıl bir bilimsel mantığa dayandırıyorsunuz onu açıklayın. Biz de size yardımcı olmayı deneyelim. Ayrıca evrimsel süreç içinde incelediğimizde hücreler bölünmeye başladıktan sonra kompleks canlılar oluşturdular ve nesillerini devam ettirmek için çeşitli yollar geliştirmişlerdir.

EŞEYSİZ ÜREME
1. Bölünerek Üreme
2. Tomurcuklanmayla Üreme
3. Sporla Üreme (Sporogoni)
4. Vejetatif Yollarla Üreme
EŞEYLİ ÜREME
a. İzogami
b. Anizogami (Heterogami)
c. Oogami
d. aaaagenez (Döl Değişimi)
e. Partenogenez
f. Konjugasyon (Kavuşma)
g. Hermafroditizm (çift cinsiyetliler)

yukarıda verdiklerim çeşitli üreme çeşitleridir. Bunları ilköğretimin 2. kademesine giden öğrenciler ezbere sayarlar. Dikkat ettiyseniz basitten karmaşığa doğru ilerleme vardır. Yani anlatmak istediğim bu kadar farklı üreme çeşitleri varken cinsiyetlerin nasıl oluştuğunu sormak abeste iştigaldir.

Ki ayrıca islamın açıkladığı gibiyse cinsiyet ayrımı mümkünse bize bilimselliğinin nerede olduğunu söyeyebilir misiniz??

paslıçivi
14-03-2009, 11:13
insan dışındaki canlılarda(hayvan bitki) cinsiyet farkı olabilir ama insanda öyle bir ayrım olduğunu düşünmüyorum..

kadın-erkek bir türün iki farklı cinsiyeti değil de sanki iki farklı canlı türü gibi geliyor bana:eek:

hayvanlar koklaşa koklaşa bile anlaşıyorlar da erkekle kadın konuşarak bile anlaşamıyor..

bu işte bir hinlik var ya dur bakalım...:confused:

kadın bence insan türü bir canlı değil.. şeytan türü onlar...

katre_07
14-03-2009, 15:16
Peki siz nasıl bir bilimsel mantığa dayandırıyorsunuz onu açıklayın. Biz de size yardımcı olmayı deneyelim. Ayrıca evrimsel süreç içinde incelediğimizde hücreler bölünmeye başladıktan sonra kompleks canlılar oluşturdular ve nesillerini devam ettirmek için çeşitli yollar geliştirmişlerdir.

EŞEYSİZ ÜREME
1. Bölünerek Üreme
2. Tomurcuklanmayla Üreme
3. Sporla Üreme (Sporogoni)
4. Vejetatif Yollarla Üreme
EŞEYLİ ÜREME
a. İzogami
b. Anizogami (Heterogami)
c. Oogami
d. aaaagenez (Döl Değişimi)
e. Partenogenez
f. Konjugasyon (Kavuşma)
g. Hermafroditizm (çift cinsiyetliler)

yukarıda verdiklerim çeşitli üreme çeşitleridir. Bunları ilköğretimin 2. kademesine giden öğrenciler ezbere sayarlar. Dikkat ettiyseniz basitten karmaşığa doğru ilerleme vardır. Yani anlatmak istediğim bu kadar farklı üreme çeşitleri varken cinsiyetlerin nasıl oluştuğunu sormak abeste iştigaldir.

Ki ayrıca islamın açıkladığı gibiyse cinsiyet ayrımı mümkünse bize bilimselliğinin nerede olduğunu söyeyebilir misiniz??

ya arkadaşım..ben sıze soru sordum sen soruyla cvp verıyorsun...ben İslamı övme nıyetıyle açmadım bu konuyu... burada tartışmak ıcın açtım...

bak yukarıda yazdıklarını açıklamışsın...bılımsel terımler değil mi onlar..onlarda da karmaşıklık var ama acıklıyorsun...

bana sadece zamanını hadı bılımselını geçtım mantıklı bır cvp vermenızı beklıyorum...

araştıracağım bende ancak vaktım yok..o nedenle bı ön fıkır olsun dıye buraya yazdım...

kompleks canlı..?

tmm bu canlı hayatta kalmak ıcın kendını geliştırıyor..doğaya... yaşama tutunma savası verıyor dıyelım..tum bunlarla uğraşırken ..zaten derdı başına yetıyoken bir de neslımı nasıl surdururum derdıne mı duşuyor..?

aydınlatırsanız sevınırım...

katre_07
14-03-2009, 15:24
insan dışındaki canlılarda(hayvan bitki) cinsiyet farkı olabilir ama insanda öyle bir ayrım olduğunu düşünmüyorum..

kadın-erkek bir türün iki farklı cinsiyeti değil de sanki iki farklı canlı türü gibi geliyor bana:eek:

hayvanlar koklaşa koklaşa bile anlaşıyorlar da erkekle kadın konuşarak bile anlaşamıyor..

bu işte bir hinlik var ya dur bakalım...:confused:

kadın bence insan türü bir canlı değil.. şeytan türü onlar...

''Alalhım kadını yarattın şeytanı neden yarattın'' diyordu bılırkişi...:)

yazdıklarını dıkkate alacak bayan arkadaşlar olursa ..işin var demektir paslı..

şimdiden kolay gelsın..!

dilaver
14-03-2009, 16:36
sayın katre

cinsiyet ayrımının ve buna baglı olarak seksin gelişiminin biyolojik açıklaması DNA nın tamiridir. Mutasyonlardan kötü olanlar bu yolla elenir ve yeni canlı iki cinsiyetin kromozomlarının rastgele eşit oranda birleşimi sayesinde yeni bir karakterle ve ebeveynlerinden eşit olarak aldıgı kromozomlarla gelişir.

saygılarımla

zincari
14-03-2009, 16:43
tmm bu canlı hayatta kalmak ıcın kendını geliştırıyor..doğaya... yaşama tutunma savası verıyor dıyelım..tum bunlarla uğraşırken ..zaten derdı başına yetıyoken bir de neslımı nasıl surdururum derdıne mı duşuyor..?

aydınlatırsanız sevınırım...

Doğaya uyum sağlama çalışması zaten neslini devam ettirebilme çabasıdır. Dikkat ederseniz her canlı ölümlüdür. Yani yaşama tutunma çabası verimli döl oluşturabilme çabasıdır... Ayrıca soruya soruyla cevap vermedim. Sizin sorduğunuz sorunun kısaca - özeti de diyebiliriz- cevap verdikten sonra size soru sordum. Sadece siz soracaksanız konuşmaya katılmak saçma.

paslıçivi
16-03-2009, 03:12

varoluşun temel derdi canlılığın devamıdır..

bunu sağlamak için insana aşk.. orgazm.. evlat sevgisi.. gibi temel 3 öğeyle(tuzakla) donatmıştır..

katre_07
04-04-2009, 12:39
sayın katre

cinsiyet ayrımının ve buna baglı olarak seksin gelişiminin biyolojik açıklaması DNA nın tamiridir. Mutasyonlardan kötü olanlar bu yolla elenir ve yeni canlı iki cinsiyetin kromozomlarının rastgele eşit oranda birleşimi sayesinde yeni bir karakterle ve ebeveynlerinden eşit olarak aldıgı kromozomlarla gelişir.

saygılarımla

sayın dilaver yaazdıklarınızdan fazla şey anladığım söylenemez..

seksin gelişimi cinsiyetin oluşmasından sonra ortaya çıkan şey değil midir..

benim sorduğum cinselliği yaşayacak canlıların nasıl oluştuğudur..yani cinsellikten önceki süreç..

yeni canlı derken bu canlıyı meydana getiren cinsellik midir....yoksa evrimdeki bir canlının kendi serüveni midir...eğer cinsellik ise ...ben zaten o cinselliği soruyorum...

bu konu hakkında kaynak veren olursa memnun olurum..

saygılar..!

katre_07
04-04-2009, 12:48
Doğaya uyum sağlama çalışması zaten neslini devam ettirebilme çabasıdır. Dikkat ederseniz her canlı ölümlüdür. Yani yaşama tutunma çabası verimli döl oluşturabilme çabasıdır... Ayrıca soruya soruyla cevap vermedim. Sizin sorduğunuz sorunun kısaca - özeti de diyebiliriz- cevap verdikten sonra size soru sordum. Sadece siz soracaksanız konuşmaya katılmak saçma.

neslini sürdürme diyorsunuz..işte ben bu nesıl kavramının nasıl oluştuğuyla ilgileniyorum sayın zincari..konuyu açma sebebim aslında buydu..

''soruma soruyla karşılık vermenız'' dıye yazmam aslında başkaları tarafından yazılacaklara bir engelleme amacı taşımaktadır...bu sitede herkes müslüman olduğumu biliyor...amacım evrımcılere çatmak değil...dınımı övmek de değil...sadece tartışmak ...öğrenmek...başkalarının dınımı bahane ederek cvpları carpıtmasını ıstemem açıkçası....açtığım tamamıyle bağımsız bir konu...yanı bılımsel..

saygılar..!

dilaver
04-04-2009, 20:12
bu konu hakkında kaynak veren olursa memnun olurum..

Tubitak tan Alison Jolly'nin Lucy'nin Mirası adlı kitabı önerebilirim.

saygılarımla

dr humanist
05-04-2009, 01:39
bilimsel olmayan kendi düşüncelerimi söyleyeyim

sonsuz bir zaman içerisindeki küçük bir tesadüfi olasılık tutarsa,işte orda hayat başlar
evren tesadüfen başlar mı?sonsuz olarak düşünürsen,bir tesadüf oldu mu tamamdır,işte orada başlar
bu mantıktan gidersen,küçük hücreleri canlılar çoğalıyordu,bölünerek;çoğalma biçimlerini arkadaş yazmış
evet evrende bir çoğalma var,bu tabiatın yapısı,biz bunu allah öyle istedi diye açıklamıyoruz
tabiattaki bu düzende evrim oluşmuş,bu konuda bir sorunun yok sanırsam
milyarca sene ve evrimi bir arada alırsan,komplike yapıya gelmiş canlıların bölünerek çoğalmasını bekleyemezsin.çoğalma biçimi de evrimle şekil almış
bakterilerde bile konjugasyon var,köprü ile aktarabiliyor
insanda da verici erkek,alıcı kadın

saygılarımla

Ayejj
24-04-2009, 12:28
arkadaşlar.

evrim süresince insanların aynı zamanda hayvanların cinsiyet ayrımı ne zaman ve nasıl olmuştur..

bilimsel bir açıklaması var mıdır..ya da mantıklı bir açıklaması..

biz inanlar için Tanrının varlığına en büyük delillerden birisi cinsiyet ayrımıdır...

sizler(evrime inanlar) cinselliği ve cinsiyet ayrımını evrime göre nasıl açıklamaktasınız..?

saygılar...!

Katre,

Eğer cinsiyetlere ayrılma erimin değil de Tanrını işiyse bunu varlığını işareti olarak hikmetle doğaya nakşettiyse,

Ohalde bunu neden yaptı
'' ABD’nin Arizona Üniversitesinden araştırmacılar, kraliçe karıncaların kendilerini kopyalayarak genetik açıdan benzerlerini ürettiklerini, böylece eşeysiz ürediklerini tespit ederek, bunun hiç çiftleşme olmaksızın bahçe mantarı gibi ürediği görülen ilk böcek türü olduğunu belirttiler.
Karıncaların bu "sekssiz dünyası" ile ilgili bulgularını Proceedings of the Royal Society B. dergisinde yayımlayan Biyolog Anna Himler, "Mycocepurus smithii" türü karıncaların DNA’larının "parmak izini" inceleyerek, tüm karıncaların koloninin kraliçesinin kopyaları olduğunu gördüklerini kaydetti.
http://www.haberx.com/img/Banner/Gundem-Haberleri/Nisan-2009/Ciftlesmeden-cogalan-karincalar.aspx ''

Üstelikte bu örnek doğada tek değil sadece dişilerden oluşan ve eşeysiz üreyen kertenkele türleride var.

Yani şimdi bunlar evrimin değilde tanrının yaratmasıysa bu ne biçim çelişkidir.

katre_07
25-04-2009, 10:49
Katre,

Eğer cinsiyetlere ayrılma erimin değil de Tanrını işiyse bunu varlığını işareti olarak hikmetle doğaya nakşettiyse,

Ohalde bunu neden yaptı
'' ABD’nin Arizona Üniversitesinden araştırmacılar, kraliçe karıncaların kendilerini kopyalayarak genetik açıdan benzerlerini ürettiklerini, böylece eşeysiz ürediklerini tespit ederek, bunun hiç çiftleşme olmaksızın bahçe mantarı gibi ürediği görülen ilk böcek türü olduğunu belirttiler.
Karıncaların bu "sekssiz dünyası" ile ilgili bulgularını Proceedings of the Royal Society B. dergisinde yayımlayan Biyolog Anna Himler, "Mycocepurus smithii" türü karıncaların DNA’larının "parmak izini" inceleyerek, tüm karıncaların koloninin kraliçesinin kopyaları olduğunu gördüklerini kaydetti.
http://www.haberx.com/img/Banner/Gundem-Haberleri/Nisan-2009/Ciftlesmeden-cogalan-karincalar.aspx ''

Üstelikte bu örnek doğada tek değil sadece dişilerden oluşan ve eşeysiz üreyen kertenkele türleride var.

Yani şimdi bunlar evrimin değilde tanrının yaratmasıysa bu ne biçim çelişkidir.

sayın ayejj verdiğiniz örnekten tanrının çelişkili old.sonucuna varmanızı anlamıyorum..özellikle bu tanrının belli bir adı yoksa..

bakın tanrı öyle istemiş olmuş diyip bu konuyu ben kendi açımdan kapatabılırım..ve konuşacak bir şey de kalmaz geriye..ama tanrımın adını vererek Allah öyle istemiş gıbı ..soylersem ...tartışacağımız daha çok şey olacaktır..

(cinsiyeti olmayan canlılar değilde) canlılardaki cinsiyet ayrımının nasıl oluştuğu konusunda merak ettiklerim çok fazla..

eşeysiz üremeyle tatmin olmayacak kadar fazla..!

saygılar..

Ayejj
25-04-2009, 12:40
Katre,
Siz bir yapıcıya işaret ettiniz.Bende yapıcı olmadığını olayların kaotik birşekilde sürüklendiğini gösterdim.
Ama sizin soru sorarken ki amacınız doğru cevap almak değildiyse, tabiki gerçekler sizi tatmin etmemiş olabilir.

phantom
25-04-2009, 13:40
Dişilik ve erkeklik sadece insanda olsaydı gerçekten de üstün bir gücün varlığına delil olabilirdi.Hatta kaburga kemiği hikayesine de inananlar da daha da huşu duyabilirlerdi.

Ancak dişilik ve erkeklik bütün canlı organizmalarda var.

Böceklerler de bile var.
Bütün memeli hayvanlar erkek ve dişi olarak ikiye ayrılmış.

İnsanlardaki cinsiyet olayının bir fevkaladeliği yok.Hatta doğadaki bazı canlılara göre övülecek bir şey de değil.
Üreme açısından.

O nedenle insanın dişilik ve erkeklik özelliği Allah'a inananların imanını artırmaz.Hatta sorgulamalarını gerektirir.

Sorgulamak ise sadece insana ait bir eylemdir.

Eşşekler seks'in alasını yapar ama düşünemezler.

katre_07
25-04-2009, 19:20
Katre,
Siz bir yapıcıya işaret ettiniz.Bende yapıcı olmadığını olayların kaotik birşekilde sürüklendiğini gösterdim.

olayların kaotik old. ihtimalini sadece düşündürdünüz sayın ayejj..sizinki yorumdan başka bir şey değil..en azından mantıklı bir cvptı..ama yeterli değil..

ki sorduğum soruyla bağlantısı yok..aslında sizin yazdıklarınız işi biraz daha karıştırmaktadır..

madem bu cinsiyet ayrımından önce canlılar eşeysiz olarak
ürüyorlardı..neden eşeyli üremeye ve cinsel ayrımın oluşmasına ihtiyaç duyulmuştur..gibi... bir kaç soruyu da haklı olarak sormayı gerektirmektedir..

Ama sizin soru sorarken ki amacınız doğru cevap almak değildiyse, tabiki gerçekler sizi tatmin etmemiş olabilir.

doğru..? kaç tane doğru var bu dünyada ayejj biliyor musun..?yazdıklarınız vay be doğrusu buymuş dedirtmeyecek kadar kısa ve bir kaç örnekten ibaret..

saygılar...

katre_07
25-04-2009, 19:33
Dişilik ve erkeklik sadece insanda olsaydı gerçekten de üstün bir gücün varlığına delil olabilirdi.Hatta kaburga kemiği hikayesine de inananlar da daha da huşu duyabilirlerdi.

Ancak dişilik ve erkeklik bütün canlı organizmalarda var.

Böceklerler de bile var.
Bütün memeli hayvanlar erkek ve dişi olarak ikiye ayrılmış.

İnsanlardaki cinsiyet olayının bir fevkaladeliği yok.Hatta doğadaki bazı canlılara göre övülecek bir şey de değil.
Üreme açısından.

O nedenle insanın dişilik ve erkeklik özelliği Allah'a inananların imanını artırmaz.Hatta sorgulamalarını gerektirir.

Sorgulamak ise sadece insana ait bir eylemdir.

sayın phantom..aslında istisnalar hep genellemelere köstek olma potansiyeli taşırlar..

mesela bir önceki iletide sayın ayejj istisna olarak bir kaç örnek gösterdi..ve bu örnek ile aslında cinsiyet ayrımının çok da önemli olmadığından cinsiyet ayrımı olmadan da üremenin öneminden bahsetti..

sizin iddia ettiğiniz gibi hayvanlarda üreme olmasaydı..bir önceki iletide old. gibi..tanrı çelişkiyle suçlanacaktı..

hem neden insanlar bir şeyin fevkaladeliğinden sonra fevkaladenin de fevkinde bir şey ararlar ki..benim için cinsiyet ayrımı gerçektende tanrının varlığına bir işarettir..ama (bazıları)tanrıya bir yol çıkarmak için sadece insanlarda üremenin olması gerektiğine inanırlar..

şimdi sondan başlayalım..sadece insanlarda old. varsayalım cinsiyet ayrımının..

tanrı ihtimalini düşünüyorsun değil mi?neden çünkü diğer canlılarda yok..

ya hu bırak diğer canlılarda da olsun..sana ve tanrına ne zararı var ki..?

saygılar

paslıçivi
25-04-2009, 19:41

alası olan şey yapılan sex eylemi değil varolan organın heybetidir..;)

bu işi keyfe dönüştürüp sadece zevk için yapan tek canlıdır insan sanırım..

diğer canlılar için sadece bir üreme görevinin yerine getirilmesidir.. yani işin b.kunu çıkartmazlar bizim gibi..:p

paslıçivi
25-04-2009, 19:51
tabiki gerçekler sizi tatmin etmemiş olabilir.

sevgili Ayeji..

tüm dünya insanlığının ve bilimin şüphe götürmez bir biçimde kabuletmediği bir şey için gerçekler tabirini kullanmanız biraz iddialı olmuş..

tartıştığınız konuda herhangi bir gerçeklik elde edilmiş değildir henüz..

phantom
25-04-2009, 21:33
sayın katre 07

yazdığınız son iletiden hiç bir şey anlamadım

gercekisim
25-04-2009, 22:40
Bu konuyu ben de gerçekten merak ediyorum.Ama evrime inananlardan değil,az çok bilenlerden bir cevap beklerim,çok ilginç bir konu.
Evrim sürecinde acaba ne zaman,evrimin hangi aşamasında bu cinsiyet ayrımı oluştu,ne şekilde oluştu? Günümüzde bile örnekleri görülen çift cinsiyetliliğin evrimle nasıl bir alakası var,evrim sürecinden kalan ama bugün genetik bozukluk olarak adlandırılan bir miras mıdır bu durum?

Büyük ihtimalle evrimi kabul eden pek çok kişi de bu konuyu merak ediyor olmalı.

katre_07
02-05-2009, 14:33
sayın katre 07

yazdığınız son iletiden hiç bir şey anlamadım

sayın phantom..

cinsiyet ayrımı sadece insanlarda olduğu zaman yüce bir gücü düşünüyorsunuz da diğer canlılarda da olduğunda neden düşünmüyorsunuz..?
aslında ilkinde düşündüğünüzde ikincisinde artık inanmanız gerekir...

saygılar

Ayejj
02-05-2009, 14:44
doğru..? kaç tane doğru var bu dünyada ayejj biliyor musun..?yazdıklarınız vay be doğrusu buymuş dedirtmeyecek kadar kısa ve bir kaç örnekten ibaret..

saygılar... .

Anlayana sivrisinek saz ,anlamayana davul zurna az.

Bazen bu atasözlerine hayran olmamak elde değil.Bir cümleyle bin sayfalık kitabın anlatacağı şeyi anlatabiliyorlar.

phantom
02-05-2009, 22:14
sayın phantom..

cinsiyet ayrımı sadece insanlarda olduğu zaman yüce bir gücü düşünüyorsunuz da diğer canlılarda da olduğunda neden düşünmüyorsunuz..?
aslında ilkinde düşündüğünüzde ikincisinde artık inanmanız gerekir...

saygılar

Sayın katre_07,

Ben evrenin tamamını Tanrı olarak kabul ediyorum. Her hangi bir yer ve zamanda yüce bir gücün müdahelesini düşünemiyorum bile.

Evrenin kendisi "yüce güç".