PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilimde son nokta!

azınlık
13-03-2009, 10:02
Arkadaşlar,

Müjdemi isterim; Evrim Teorisinin aslı astarı ortaya çıktı! Sağolsunlar sevgili ilahiyatçılarımız konuyu son derece açık, net, ve itiraz edilemeyecek kanıtları ile ortaya koydular. Bundan sonra lunaparktaki maymunlara değil manavdaki hurmalara "dede" diyeceğiz!

Böyle başa böyle tarak ... yerseniz!

Buyrun ilgili haber (gazetevatan.com'dan):

Yaşar Nuri Öztürk, teoriyi ilk olarak bir Müslüman bilim adamının ortaya attığını söyledi, Süleyman Ateş ise “Evrim geçirdik ama maymundan gelmedik” dedi.

TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisinin ‘Darwin’ kapağını baskı aşamasında değiştirmesi, iki yüz yıldır tartışılan evrim teorisini yeniden gündeme taşıdı. İslamiyet’te evrimin yeri de tartışmaya açıldı. İşte iki ünlü ilahiyatçımızın Darwin ve evrim teorisiyle ilgili görüşleri...

‘Hurmadan geldik’

- Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk: Sözüm ona sansürü Müslümanlık adına yapıyorlar. Halbuki Darwin, evrim tezini ünlü Müslüman filozof İbn Miskeveyh’ten çaldı. Evrim teorisi Batı’nın değil Müslümanlar’ındır. 940-1030 yılları arasında İran’da yaşayan İbn Miskeveyh, ’El-Fevzü’l-Asgar’ adlı ölümsüz eserinde evrimleşmeyi, Darwin’den tam 850 yıl önce incelemiş ve onun vardığı sonuçlara daha o zaman varmıştır. Miskeveyh’e göre, yüksek alemden inen nefs (ruh) çeşitli dünya varlıklarında kendini göstere göstere tekamül etmiş, nihayet insanlık mertebesine gelmiştir. Bu süreçte, hayat eserini ilk kabul eden varlık bitkidir. Aşağı düzeyinde bitki tohumsuz ürer. Otlar gibi... Nihayet evrim, üzüm ve hurma ağacına ulaşır. Bitkiler alemi, hurma ile tekamülünün son sınırına varmış olur. Hurmada artık hayvan özelliği belirmeye başlamıştır. Hurma, bitkinin son, hayvanın ilk mertebesidir. Hayvanlar aleminde ilk mertebe, kısmen hareket edebilen, sadece dokunma duyusu bulunan sedef ve salyangoz gibi hayvanlardır. Evrimleşme, köstebek ve benzeri 4 duyu sahibi hayvanlarla devam edip 5 duyu sahibi, terbiye edilebilir hayvanlara ulaşır. Bu mertebede at ve şahin tipiktir. Evrimleşmenin insanlık mertebesine bağlanma noktasında maymunlar ve benzeri gelişmiş hayvanlar görülür.

‘Kuran’da evrim var’

- Prof. Dr. Süleyman Ateş: Darwin’e karşıyım ama bilimde sansür olmaz. Kuran’a göre insan bir evrim geçirmiştir. Ama Darwin’in dediğin gibi insan maymundan gelmiş değildir. Kuran’da insanın henüz halife olmazdan önce, yani yeryüzünde Allah’ın temsilcisi olmazdan önce barbar, kan dökücü bir canavar gibi olduğu söyleniyor. Ama akıl potansiyeliyle insan olgunlaşıyor ve yeryüzündeki varlıklara hakim olacak duruma geliyor. Bu Allah’ın bir lütfu sayesinde oluyor. Bakara suresinin ayetlerinde buna işaret edilmektedir. İnsan suresinde ise ” İnsan kendisinin hiç anılmadığı uzun zamandan geçmedi mi “ diye buyurulmaktadır. Yani insan daha insan değildi ama insan olma yönüne yönlendirilmişti.

Nasıl ama?

A.

paslıçivi
13-03-2009, 10:19
birini starda birini de show tv de çıkarırız yılbaşı gecesi... trt de kontenjan dolmuş...

paslıçivi
13-03-2009, 10:32
çok sıkıştılar çooookk...

artık ne yapacaklarını, neyi yasaklayacaklarını şaşırıp, saçmalamaya, panik yapmaya başladılar..

gerçekler bir volkanın lavları gibidir.. ne kadar çok üstünü bastırırsan bastır o volkan bir gün patlar..

aklını kullananlar o volkanı uzaktan seyretmesini bilirler..

aklını kullanamayanlar volkanın üstünde oturup onu bastırmaya çalıştıkları için volkan patladığında darmadağın olurlar...

cigi
13-03-2009, 11:14
Sevgili frodo;

Süper hizlisin, tesekkürler.

Bunlar; neyin ne oldugunu bal gibi bilen insanlar.:)

Cirpindikca, daha cok batiyorlar. Bunlara inanarak soru soranlara, adam yerine koyanlara, ya ne demeli?

Gazetelerde köse yazarligi yaptiriliyor bu para canavarlarina. Genel yayin yönetmenlerinin cizgilerine dikkat cekiyorum.:D

Sevgili frodo bilim formuna 2 tane film astim. Bu arkadaslara bunlarin linkini verebilirmiyim?
Pijamali, gariban profesör abilerimiz izlesinler.;)

Hem bilmez, hem dinlemez günün birinde, yaptigi ani ve fevri bir hareket ile kafasini, duvara öyle bir toslarki; duvar yikilir ama bunun kafasina gene bir sey olmaz.:p

Cok tuttum bu hurmayi, süper ya.
Israil hurmasi en güzel olanidir... Hem büyüktür hemde tadi, Arap'larin yetistirdi hurmalardan daha güzeldir.. Cekirdegini cikarip icine biraz da krem peynir sürerseniz, yemeye doyamazsiniz...

Afiyet olsun.

pante
13-03-2009, 13:59
Yaşar Nuri'nin programını kısmen de olsa izledim.
Evrim teorisine saldırıldığı bu ortamda sınırlı sözlerle de olsa evrimci İslamcılardan bahsedilmesini olumlu buluyorum.
11-12 yüzyıl öncesi alimlerinin hipotezlerindeki ayrıntılara takılınması ise yanlıştı.
Örneğin geçiş aşamalarının tartışılması, hurmanın öne çıkarılması gibi.
Önemli olan o insanların o yüzyıllarda evrimi algılayabiliyor olmalarıdır.
Cansız varlıklardan, topraktan-sudan-madenden bitkiye, bitkiden hayvana, hayvandan ilkel insana ve gelişmiş insana geçişi savunuyor olmalarıdır.
Başlangıcın ne ile başladığının, yosunla ya da bakteriyle, hayvanlığa geçişin hurma ile incir ile ya da istridye ile sedef ile, ilkel insana maymunla ya da başka bir hayvanla tahmin ya da iddiaları doğru olmayabilir. Bu evrim savlarının değerini azaltmaz. Savlarını Kur'an'dan ya da hadislerden örneklemeleri de garipsenmemeli. Çünkü 21. yüzyılda dahi İslam toplumlarındaki evrimi kabullenemeyenlerin oranındaki yüksekliği düşündüğümüzde, o dönemin toplumunda bunu öne sürebilmenin zorluğunu anlayabilmeliyiz.

O insanların, İbni Miskeveyh'in, Cabir'in, Nazzam'ın, Cahiz'in, Biruni'nin, İbni Tufeyl'in ve daha birçoğunun en takdir edilecek yanları ise; bugünün İslamcıları gibi keşfedilmiş olan bilime göre ayetleri yorumlamak ya da tahrif etmek değil, büyük oranda ayetlere ters olsa dahi cesaretle bilimi öne sürebilmiş ve savunabilmiş olmalarıdır. Onlar, isimleri onlar kadar bilinmese de müslümanlar tarafından, hatta hiç bilinmese de; Said'lerle, Fetullah'larla, Harun Yahya'larla kesinlikle kıyaslanmayacak derecede değerli ve büyük alimlerdir.
Onların ilmi, matematikte, fende, tıpta, astronomi de yüzyıllar boyunca geçerli kalmış, batıya dahi ışık tutmuştur. Bugünün alim geçinenlerinin ise müslümanları uygarlığa karşı, medeni yasalara karşı, çağdaş yönetimlere karşı, bilime karşı kışkırtmaktan öte insanlığa ve İslam alemine kazandırdığı zerre kadar bir fayda yoktur. Bilgi çağında yaşarlar ama karanlık çağların alimlerinin tırnağı kadar olamazlar. Bunlarla karşılaştırınca o insanların değeri çok daha iyi anlaşılmaktadır.

pante
13-03-2009, 14:09
çok sıkıştılar çooookk...

artık ne yapacaklarını, neyi yasaklayacaklarını şaşırıp, saçmalamaya, panik yapmaya başladılar..

Yaşar Nuri ve onun gibi 1-2 İslamcıyı İslam alemini temsil ediyorlar sanmayın.
İslam alemi sıkışıp ta bunları söylüyor değil.
Bunlar, bilimin karşısındaki İslam aleminin karşısında çıkan cılız sesler.
İslam alemi, bu cılız seslere köpürüyor.
Ellerinden gelse bu seslerin sahibini aforoz ederler, gayriresmi olarak etmişlerdir de.

KızıL
13-03-2009, 14:24
yok ben hurmadan değil elmadan geldim benim kuzaen hurmadan gelenlerden :)

azınlık
13-03-2009, 15:11
yok ben hurmadan değil elmadan geldim benim kuzaen hurmadan gelenlerden :)

Valla bazılarımız hurmadan, bazılarımız elmadan geldiyse eğer, sayıları ciddi rakamları bulan bazılarımız da HIYAR'dan gelmiş olmalı :D

A.

Ki-Adi
13-03-2009, 15:16
Aslında bu konu Kuran'ın bilimsel gerçeklere göre nasıl kılıf hazırlandığına çok güzel örnek.İlk önce bir kaç kişi söyler, 15 - 20 yıl sonra da Kuran'ın mucizeleri başlığı altında 1400 yıl önce Kuran evrimi söylüyordu. O günkü teknolojiyle bunu bilmek imkansızdı. Şüphesiz ki bu Allahın bir kelam diye laflar işitiriz.

paslıçivi
13-03-2009, 15:48
Yaşar Nuri ve onun gibi 1-2 İslamcıyı İslam alemini temsil ediyorlar sanmayın.
İslam alemi sıkışıp ta bunları söylüyor değil.
Bunlar, bilimin karşısındaki İslam aleminin karşısında çıkan cılız sesler.
İslam alemi, bu cılız seslere köpürüyor.
Ellerinden gelse bu seslerin sahibini aforoz ederler, gayriresmi olarak etmişlerdir de.

sevgili pante..

yaşar nuri bizim taraftan zaten.. o da gavur.. ama yemek yediği çanağa pislemek istemiyor..

yaşar nuri, zekeriya hoca gibiler islam dünyasında kabul edilmiyorlar artık zaten..

pante
13-03-2009, 16:09
yaşar nuri bizim taraftan zaten.. o da gavur.. ama yemek yediği çanağa pislemek istemiyor..

yaşar nuri, zekeriya hoca gibiler islam dünyasında kabul edilmiyorlar artık zaten..

Sevgili Paslıçivi;

Forumlarda iletişim kurabilmek zordur. Birkaç satırla anlaşılabilmek olanaksızdır.
Bunca mesajımla ben anlaşılamamışken, birkaç yüz yazısı ile artık mesajlarının anlaşılır, algılanabilir olduğunu kimse sanmasın. Sanalın özelliği de bu.

Mesajlarınızın ironik olanlarını smile ile belirtmezseniz yanlış anlaşılırsınız.
Ne Yaşar Nuri, ne biz ne Atatürk gavur değildir.
"O da bizden, o da gavur" sözünüzdeki ironiyi ben anlarım ama özellikle siteyi yeni ziyaret eden insanlar, misafir okuyucular anlamayabilir. Ve "Bunlar gavurmuş" der, geçer. Ne yazık ki böyle potansiyele sahibiz ülkemizde.

Gavur sözcüğü halk dilinde çok anlamlıdır. Türk olmayana da denir, Hristiyanlara da. Dinsiz olana da denir, ateist olana da. Vatanını, milletini sevmeyene de denir, merhametsiz ve cimri olana da.
Aşağılayıcı bir kelime olduğundan ta Osmanlı döneminde Islahat fermanıyla yasaklanmış bir kelimedir. Yobazların nitelendirmelerinden uzak duralım. Onların nitelendirmelerini kabullenmek yerine karşı duralım.

Herşeye ak ya da kara gözüyle bakmayalım. İslam'ın içinde de ortodoks olanlar vardır, heterodoks olanlar da. Gerici kesimi de vardır, ilerici kesimi de. Şeriatçi olanı da vardır, laik olanı da. Tek bir kalıpta göremeyiz, görmemeliyiz.

KızıL
13-03-2009, 16:31
hıyardan gelenler evrim kadar gerçekler valla :)

cigi
13-03-2009, 23:53
O insanların, İbni Miskeveyh'in, Cabir'in, Nazzam'ın, Cahiz'in, Biruni'nin, İbni Tufeyl'in ve daha birçoğunun en takdir edilecek yanları ise; bugünün İslamcıları gibi keşfedilmiş olan bilime göre ayetleri yorumlamak ya da tahrif etmek değil, büyük oranda ayetlere ters olsa dahi cesaretle bilimi öne sürebilmiş ve savunabilmiş olmalarıdır. Onlar, isimleri onlar kadar bilinmese de müslümanlar tarafından, hatta hiç bilinmese de; Said'lerle, Fetullah'larla, Harun Yahya'larla kesinlikle kıyaslanmayacak derecede değerli ve büyük alimlerdir.

Sevgili pante;

Prof. Kenneth Miller'in; akilli tasarimin cöküsü adli konferansindaki konusmasinda bir cümle var. Bir soruya verdigi yanitta;
13. ve 14. yüzyila kadar egitimin, bilimin, kozmopolit düsüncenin merkezi olarak islam dünyasini dolayisi ile Ortadogu ve Kuzey Afrika'yi isaret ederek su anda 21. yüzyilda ise islam dünyasinin bu konularda sifir oldugunu söylüyor ve aciklamalarina devam ediyor.

H.Y. hakkinda olan saptamalarina ise dinleyiceler kahkahalar ile gülüyorlar.
Senin de izledigini cok iyi biliyorum.

Yasar Nuri Öztürk gercekten cok bilgili bir insan. Fakat bu kadar bilgi ve donanim ile insanlari kandiriyor. Tv programlarinda ise mütemadiyen kitaplarinin tanitimini yapiyor. S. Ates ise Türkiye'de dogduguna sanki bin pisman olan bir adam.Fakat o da kurnaz birisi.

Bu aksam ART tv de Y.Nuri'yi bende canli olarak izledim. Her bilgiyi döndürüp dolastirip kurana bagliyor. Iste bunlari yaptiklari zaman insan cileden cikiyor.Bende bu beyfendinin kuran ceviriside var.:)

Yani olacak is degil.
Adamlar Ömer Hayyam'in siirlerini yasaklayacaklar nerdeyse. Birde onu sadece sarap icen sarhos bir sair gibi tanitmaya calisiyorlar. Bu kafalar oldugu müddetce okullarimizda din dersleri verilir fakat islam ülkelerinde yetisen ilim adamlarinin adlari bile ögretilmez.

Bizim dönemimizde bu ilim adamlari yüzeysel olarak gecistiriliyordu.Simdi nasil, hic bir bilgim yok bu konuda. Bu bilim adamlarinin yaptiklari calismalari, okullarda cocuklarimiza ögretmenin, islerine gelmedigini düsünüyorum.

Saygilar.

azınlık
14-03-2009, 00:21
hıyardan gelenler evrim kadar gerçekler valla :)

Yalan konuşmaktan sakınırım :D

A.