Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinozorların yok oluşuyla ilgili yeni gelişme.
Dünya'ya 65 milyon yıl önce çarpan bir göktaşı yarattığı etkiyle volkanların harekete geçmesine neden olduktan sonra, atmosferi kül tabakası kaplarken yeryüzünde de lavlar kol gezmeye başladı. Bu şekilde dinozorların nesli tükendi.
Bir teori, Güneş'in önünün toz bulutlarıyla kesilmesi nedeniyle dondurucu soğukların ortaya çıktığını ve dinozorların sonunun donarak geldiğini öne sürüyor Ancak Brüksel'de bulunan Doğa Bilimleri Enstitüsü paleontologlarından Pascal Godefroit liderliğindeki bir ekip, bazı dinozorların dondurucu soğuklarda da hayatta kalabildiğini öne sürüyor.
http://www.ntvmsnbc.com/id/24960911/
Dinazorların sonunu getirdiğine inanılan meteor çarpışmasından kurtulan ve 500 bin yıl daha hayatta kalmayı başaran bir dinazor keşfedildi.
ABD Jeoloji Etüt’ünden (US. Geological Survey) Jim fasset’in yaptığı araştırmaya göre, bundan 80 yıl önce bulunan bir hadrosarus fosili incelendi ve fosilin yaşı 64,5 milyon yıl olarak hesaplandı.Bu durum, büyük meteor çarpmasından sonra küçük bir grup dinozor topluluğu hayatta kaldığını öne süren başka bir teoriyi ortaya çıkardı.
http://www.ntvmsnbc.com/id/24961952/
http://img523.imageshack.us/img523/6681/090501dinokanwidec.jpg (http://img523.imageshack.us/my.php?image=090501dinokanwidec.jpg)
80 milyon yıllık bir dinazor fosilinde kan örnekleri bulundu.
. Kuzey California Üniversitesi’nden Mary Schweitzer’in yürüttüğü kazı sırasında yaşanan bir kaza sonucunda bu değişti.
Kaza sonucu kırılan bir Tiranosorus bacak kemiğinde, dokular arasındaki boşlukları dolduran kolajen proteinleinin var olabileceğinden kuşkulanan bilimadamaları, kemikleri labaratuvara gönderdi.
Yapılan testlerden sonra, kemiğin 80 milyon yıl önce ölmüş bir dinazora ait olduğu ve kolajenin varlığı saptandı.
http://www.ntvmsnbc.com/id/24962408/
Dinozorlarla ilgili güzel bir yazı,
http://www.focusdergisi.com.tr/doga/00310/
Amerikalı bilim adamları, 65 milyon yıl önce büyük bir göktaşının Dünya’ya çarpması sonucu nesli tükendiği sanılan dinozorlarla ilgili bilinen teorilerin aksine ilginç bir iddia ortaya attı. Buna göre çarpışmadan hemen sonra Dünya’nın atmosferi o kadar sıcaklaştı ki tüm dinozorlar birkaç saat içinde öldü. Wired News’ün haberine göre Colorada Üniversitesi’deki bilim adamlarının ulaştığı sonuçlar, dinozorların neslinin Meksika yakınlarındaki çarpışmanın ardından zaman içerisinde tükendiği yönündeki yaygın inanışla çelişiyor. Bu teoriye göre çarpışma etkisiyle atmosfere yayılan tozlar güneşi engelleyerek dünyayı soğuk ve karanlık bir kışa sürükledi. Zorlu yaşam koşulları da dinozorların neslinin tükenmesine yol açtı.
BİR KAÇ SAAT İÇİNDE YAŞAM SONA ERDİ Yeni teori böyle bir ‘nükleer kış’ etkilerini tamamen göz ardı etmiyor, ancak çarpışmanın ardından geçen birkaç saatin dinozorların sonunun gelmesinde en büyük paya sahip olduğunu savunuyor. Araştırmayı gerçekleştiren ekibin lideri Doug Robertson, “Nükleer kış etkisinin önemli olduğunu düşünüyoruz, ancak çarpışmanın etkisiyle ortaya çıkan sıcaklık dinozorlarla birlikte dünya üzerindeki bir çok canlıyı anında öldürdü” dedi.
DÜNYA DEV BİR FIRINA DÖNDÜ Ekibin hesaplarına göre, çarpışmayla birlikte açığa çıkan enerji 100 milyon ****ton TNT’ye denk geliyor. Darbenin etkisiyle ortaya çıkan toz ve yığınlar göğe yükselirken bunların bir kısmı atmosferde bile yanmayı sürdürdü. Açığa çıkan bu yoğun enerji dünyayı dev bir fırına çevirdi. Araştırmacılara göre çarpışma sırasında denizde ya da yeraltında olmayan tüm organizmalar birkaç dakika ya da saat içinde öldü. Araştırmanın diğer jeologlar tarafından da onaylanması durumunda, çarpışmadan sonra dinozorların ölmesine rağmen neden bazı organizmaların hayatta kalmayı başardığı konusunda ipuçları vermesi bekleniyor. Robertson hayatta kalan organizmalar arasında timsah, kaplumbağa hatta kuşların bulunduğuna da dikkat çekti.
GÜneş tamamen dnyaya ısı ,ışık ve enerji verme yeteneğini kaybettiyse daaha doğrusu dünya ondan alma yeteneğini kaybettiyse,bu dinazorlar nasıl hayatta kalabildiler bunu açıklayıcı bir şey bulabildinizmi henüz çünkü ben bu konuyu bir ara düşünmüştüm ve bir yazı bulamamıştım.Ayrıca aynı akibet bizim başımızada gelebileceğini savunan mayalar aaba kendi yıllarında yaşarlarken bunun olacağını bilimsel olarak araştırmış yada dinazorların bu akibete kavuştuklarını herhangi bir sebepten öğrenmiş olabilirlermi?
Saygılar...
Sn nogada ,
Yukardaki haberde, dinozorların yokuluş nedeni olarak gösterilen güneşten gelen enerjide kesintiye uğrama değil.
Göktaşının çarpmasıyla dünya atmosferini bir fırına çevirerek ısınması sonucu dinozorlarla birlikte bir çok türün birkaç saat içinde yokolması fikrini ileri sürüyor.
Araştırmacılara göre çarpışma sırasında denizde ya da yeraltında olmayan tüm organizmalar birkaç dakika ya da saat içinde öldü.
Memeliler o dönemde toprak altında yaşayan küçük fareler boyutundaydı.Timsahlar gibi yarı suda yaşayanlarda kurtuldular.
bir belgeselde görmüştüm bir fosilden yola çıkılarak anlatlıyordu dinozorların bazılarında okadar kalın post varmışki bunlar buzlu suya girip avlanabiliyormuş..
bana mantıklı gelmedi gelmıyor donarak ölme meselesi.. tüm dünyada canlıları donduracak bir buz dönemi herşeye zarar verirdi diye düşünüyorum eko sistem de bozulurdu o zaman..
milomanara
06-06-2009, 12:55
Ben bu dinoroların yok oluşu mevzusunu anlamıyorum. Nedenini anlatayım.
Şimdi dinozorların taksonomisine (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Dinozorlar) bir bakalım:
Alem : Animalia- Hayvanlar
Şube : Chordata - Sırt iplikliler
Alt şube: Vertebrata - Omurgalılar
Sınıf : Reptilia - Sürüngenler
Alt sınıf: Diapsida
İnfra sınıf:Archosauromorpha
Divisio: Archosauria
Altseri: Ornithodira
Üst takım: Dinosauria - Dinazorlar
Birde insanınkine (http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_sınıflandırma#.C4.B0nsan_.28Homo_sapiens. 29) bakalım:
Âlem Hayvanlar (Animalia)
Şube Kordalılar (Chordata)
Alt şube Omurgalılar (Vertebrata)
Sınıf Memeliler (Mammalia)
Alt sınıf Theria
Infra sınıf Eteneliler (Eutheria)
Takım Primatlar (Primate)
Alt sınıf Haplorrhini
Familya(Aile) İnsangiller (Hominidae)
Cins Homo
Tür Homo sapiens
Şimdi, bu herifler(dinozorlar), sürüngenler sınıfından, "Ornithodira" alt serisine kadar timsah, komodo ejderi vs.. bir çok hayvanla aynı anatomik yapıya sahipler. Her ne oluyorsa, komple dinozorlar ölüyor ama bunlara bir şey olmuyor??? Gerçekten bu konuda hiç bir teoriyi mantıklı bulamıyorum. Yeryüzünde tek bir dinozor kalmaz mı ya? Bu evrime de aykırı, evrim canlıları çeşitlendiriyor ki, genlerin nesilden nesile aktarımını garantilesin. Bu yüzden dinozorların bile etçili, otçulu, uçanı, koşanı bir sürü tipi var. Gel gör ki bunların hepsi yok oluyor? Aklıma yatan tek mantıklı açıklama sadece çok spesifik bir dinozor genini hedef alan bir virüs ya da genetik başka bir olay.
Bende suda yaşayan dinozorlarında göktaşının çarpmasıyla oluşacak ısıdan kurtulması gerekirdi diye düşünüyorum .
evrensel-insan
06-06-2009, 21:36
Saygideger arkadaslar;
Aslinda konu acik degil mi? Eger dinazorlar varliklarini surdurseydi? Insanoglu nasil yasamini surdurebilirdi? Demek tanri; insanoglunun yasamini surdurebilmeyi garanti etsin diye, dinazorlari yok etmis!:lol: Bunda sasilacak bir sey yok ki! Ama bir de sunu demis" ben size bu dunyayi istediginiz gibi yasayasiniz diye serbest birakiyorum, benim hesabim sizle; bu dunya otesinde. Bu dunyada kendinizi kurtarin, ama; oteki dunyada elimdesiniz, ona gore":decision:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Yahu , kim diyor dinazorlar yok oldu diye. Ben buradayım ya. İnanmıyorsanız frodo'ya sorun. :rockon:
saygılarımla
evet ayej haklısın oluşan ısıdan suda yaşayanlar kurtulabilirdi yada uçanları çarpmanın oluşumuna göktaşının gelişatına göre yada çarpma sonrası oluşacak olan tahribatın boyutuna göre kaçabilirlerdi yani güdüsel bile olsa tehlıkeden kaçarlar kuşlar bile şuanda en ufak taştan hızlıca kaçıyorlar mevsimlere göre göç ediyorlar..
Sn kızılordu,
Kuş dedinizde aklıma geldi.Modern kuşların atalarının dinozorlar olduğu bilimin kanıtladığı bir gerçek. Bu yüzden dinoların soyunun yaşadığınıda düşünebiliriz.
T-rex, Tavuklarla Akraba mı?
Dev dinozor T.rex'e ait 68 milyon yıllık kemiklerden elde edilen proteinlerin analizi, dinozorlar ve kuşlar arasındaki evrimsel ilişkiye yönelik araştırmalara yeni bir ışık sağladı. T.rex kemiklerinden elde edilen proteinleri kuşlara ait proteinlerle karşılaştıran araştırmacılar, T.rex ve tavuk proteinleri arasında büyük benzerlik olduğunu gördüler....
http://www.tubitak.gov.tr/home.do?ot=5&rt=12&rid=14697&pid=&cid=3369&sid=342
Dünya'ya 65 milyon yıl önce çarpan bir göktaşı yarattığı etkiyle volkanların harekete geçmesine neden olduktan sonra, atmosferi kül tabakası kaplarken yeryüzünde de lavlar kol gezmeye başladı. Bu şekilde dinozorların nesli tükendi.
hayır dinazorlar astreoid ile ölmedi
derin araştırmalara girenler bulacaktır nedenlerini
en başlıca neden çarpmış olabilecek astreoidin oluşturabileceği bir krater bulunamadı
deniz diplerinede bakıldı
fakat öyle bir krater bulunamadı
ayrıca çinde yapılan kazılarda bulunan fosillerde
kafataslarında aynı büyüklüğe sahip delikler bulunmuş
ve bu kazı alanında birçok fosil bulundu dinazorlara ait
neredeyse hepsinde bu delikler varmış
düzgün aynı büyüklükte
daha sonra dünyanın çeşitli yerlerinde de fosiller bulundu
sonra en enteresanı mamutların amerika da yaşadığı düşünülmüyorken
birgün yapılan bir kazıda mamut fosiline ulaşlıyor
ne kadar şaşırtıcı dimi
nasıl geldi oraya o hayvan oraya
daha geçenlerde
rusyanın soğuk bir bölgesinde
donmuş mamut yavrusu bulundu mesela
yani hayvanlar yaşayabiliyormuş
yani astreoid teorisi bu gibi bulgular yüzünden askıya alındı zaten çoktan
ikinci bir akhenin dogum sancilarini gordugumuzu dusunuyorum !
mahmut bildigim kadari ile memeli bir hayvan , dinazorlarin yok olmasiyla ne alakasi var
ayrica kafataslarinin hepsinde ayni olculerde delik bulunmasi onlarin lazer tabancalari ile olduruldugunu filan mi gosteriryor!)
butun bu sallamalarina bir belge bir link verebilirmisin ..
hayır dinazorlar astreoid ile ölmedi
derin araştırmalara girenler bulacaktır nedenlerini
en başlıca neden çarpmış olabilecek astreoidin oluşturabileceği bir krater bulunamadı
sonra en enteresanı mamutların amerika da yaşadığı düşünülmüyorken
birgün yapılan bir kazıda mamut fosiline ulaşlıyor
ne kadar şaşırtıcı dimi
nasıl geldi oraya o hayvan oraya
Sayın ChoPin,
Yazılarınızda yanlış bilgiler mevcut. Doğruları yazalım.
65 milyon yıl önce düşerek, dinozorların yokolmasına neden olduğu düşünülen göktaşına ait kraterin bulunamadığı doğru değildir. Bu krater Meksika'daki Yucatan yarımadasında bulunan chixclub'da bulunmaktadır.
Mamutların Amerika kıtasında yaşamış olmasında şaşırtıcı birşey yoktur. Daha önce yaşamadığının düşünülmesi, fosil bulunamamış olmasındandır. Fosil bulununca mamutların yaşamış olduğu öğrenilmiştir.
Mamutların Amerika'ya nasıl geçtiği de bilinmeyen birşey değildir. Asya ile Amerika kıtaları arasındaki Bearing boğazından geçmişlerdir. Bu boğaz 92 km. genişliğinde ve 30-50 m. derinliğindedir. Buzul çağında boğaz buzlarla kaplı olduğundan mamutlar Amerika'ya geçebilmiştir. Amerika kıtasında bulunan İnka, Maya vs. yerlileri ile kızılderililer de aynı güzergahı kullanarak geçiş yapmıştır.
Fosil kafataslarındaki deliklere ilişkin birşeyi daha önce hiç duymadım. Varsa kaynağın, bize de göster ki, doğru mu yanlış mı ortaya çıksın.
Akhenaton
21-06-2009, 13:45
ikinci bir akhenin dogum sancilarini gordugumuzu dusunuyorum !
mahmut bildigim kadari ile memeli bir hayvan , dinazorlarin yok olmasiyla ne alakasi var
ayrica kafataslarinin hepsinde ayni olculerde delik bulunmasi onlarin lazer tabancalari ile olduruldugunu filan mi gosteriryor!)
butun bu sallamalarina bir belge bir link verebilirmisin ..
Ateşli silahların olmadığı dönemden bulunan bir kafa tasında mermi gösterirsem ne yapacaksınız.Önce söylemi görmek isterim ben.:painkiller:
Akhenaton
21-06-2009, 14:07
Mamutların Amerika'ya nasıl geçtiği de bilinmeyen birşey değildir. Asya ile Amerika kıtaları arasındaki Bearing boğazından geçmişlerdir. Bu boğaz 92 km. genişliğinde ve 30-50 m. derinliğindedir. Buzul çağında boğaz buzlarla kaplı olduğundan mamutlar Amerika'ya geçebilmiştir. Amerika kıtasında bulunan İnka, Maya vs. yerlileri ile kızılderililer de aynı güzergahı kullanarak geçiş yapmıştır.
Çok iddialı falan kanıtlanamayan söylemler bunlar.Peki ya afrikalılar hangi yolu izleyerek geçmiş.:smokin:
Çok iddialı falan kanıtlanamayan söylemler bunlar.Peki ya afrikalılar hangi yolu izleyerek geçmiş.:smokin:
Sayın Akhenaton,
Bering boğazından mamutların geçmiş olmasına dair ne gibi bir kanıt gösterilmesini umuyorsun? Buzullar üzerinde yürürken, ayağı kayınca denizin dibine yuvarlanmış bir mamut fosili mi mesela?
Afrikalılar diyerek neyi kastettiğini bilmiyorum ancak insan ırklarının Afrika'dan Asya ve Avrupa'ya yayıldığı bilinmektedir. Dolayısıyla, Amerika'ya geçmiş olan türlerin Bering boğazı üzerinden geçmiş olduğu aşikardır. Bu konuyu aydınlatacak farklı bir cevabın varsa bilmek isterim. Paylaş bizimle.
Ateşli silahların olmadığı dönemden bulunan bir kafa tasında mermi gösterirsem ne yapacaksınız.Önce söylemi görmek isterim ben.
Göster bakalım, ben de merak ediyorum ne yapacağımı...
Bu arada, daha önceki bir konuda, Celal Şengör hocanın 250 milyon yıl önce yaşanmış olan Permiyen yokoluşuna dair yazmış olduğu kitabında Nuh Tufanı'ndan esinlemiş olduğunu iddia etmiştin ve ben de neye dayanarak bunu söylediğini sormuştum. Soru hala havada duruyor ve cevap bekliyor.
Benim bildiğim İridyum dünyada bulunan bir metal değildir ve ana kaynağı uzaydan gelen meteorlardır..Araştırmalar 65 milyon yıl önce iridyum miktarının birdenbire 30 katına çıktığını gösteriyor.Bu miktar toprak kesilerek incelendiğinde,en fazla Meksika'nın Yukatan yarımadasındaki kraterde yoğun olduğu görülüyor.Çünkü iridyumun dünya üzerindeki dağılımı her yerde farklılık gösteriyor..Demek ki meteor o bölgeye düştü ve iridyum tüm dünyaya yayıldı..Bu yayılım sonucunda hava toz ve bulutlarla güneş ışıklarının ulaşamayacağı şekilde kaplandı.Dolayısıyla güneş ışığı alamayan canlılar ve bitkilerin büyük bölümü öldü.Dünya da oksijen düzeyi azaldı,besin bulmak zorlaştı..Büyük ve fazla oksijene ve besin zincirine ihtiyaç duyan canlılar doğal olarak yaşayamadılar.Ancak küçük, az besinle ve az oksijenle yaşayabilen organizmalar bu ortama dayanabildiler..Daha sonra gazların dağılmasıyla beraber canlılardan geriye kalanlar tekrar evrilerek bu günlere geldiler..
Dolayısıyla güneş ışığı alamayan canlılar ve bitkilerin büyük bölümü öldü.Dünya da oksijen düzeyi azaldı,besin bulmak zorlaştı..Büyük ve fazla oksijene ve besin zincirine ihtiyaç duyan canlılar doğal olarak yaşayamadılar.Ancak küçük, az besinle ve az oksijenle yaşayabilen organizmalar bu ortama dayanabildiler..Daha sonra gazların dağılmasıyla beraber canlılardan geriye kalanlar tekrar evrilerek bu günlere geldiler..
Timsahlar ,pitonlar çok uzun süren açlıklara dayanabilen canlılardır.Dinozorların yok olupta bunların yok olmamasının nedeni işte bu yüzden olabilir.
ilahimasal
22-07-2018, 23:21
Açlıktan ölmüşte olabilirler!! Diye düşünüyorum.
Aç kalmalarına sebep olan şey nedir ? Bilmek güç .
Göktaşı Dünya ya çarptı ve yok oldular demek , big bang teorisi GİBİ saçma geliyor.
Dinazor diye isimlendirdiğimiz bu canlılar halen yaşıyor olsaydı , onlarla aynı doğada yaşamak nasıl olurdu. Gelişen teknolojimiz ile uyum nasıl etkilenirdi ?
Yaşadıklarını , tanrıcıların kayıtlarında bulamamakta ayrı bir komedi.
Velhelebe
23-07-2018, 11:51
Dinozorların devamı tavuklar mı? Eğer öyle ise en azından torunları hayatta kendileri olmasa bile.